Fa'aaliga Minerale: O se Fa'ailoga i le Fa'asoa Fa'afanua o le Lalolagi

fa'aaliga minerale

Le Talosaga Fa'avaitaimi o Fa'aaliga Minerale

Fa'aaliga minerale ua leva ona avea ma faitotoa mo tagata fiafia o vaitausaga uma e faamemelo i le matagofie o geology. O lenei fa'afiafiaga fa'afiafia e feso'ota'i ai tagata mai le fiailoa o se tamaititi i le poto masani o se 80 tausaga le matua. E le gata o nei oa o le eleele e maua mai i le loloto o le eleele, ae o loʻo faʻavasegaina ma le faʻaalia i le tele o taulaga, ma faʻalatalata atu ai le ofoofogia o le paʻu o le lalolagi i tagata lautele.

Su'eina o 'oa i lou tuafale

O fea e mafai ona iloa ai e se tasi le matagofie o fa'aaliga minerale? Nei aoina minerale o lo'o fa'aalia i le toetoe o tulimanu uma o le atunu'u, e vala'aulia ai asiasiga ma le maofa i setete uma ma tua atu. O lenei tala fa'asaienisi fa'asaienisi fa'aaliga fa'aalia i falemata'aga tetele, fa'alapotopotoga fa'aa'oa'oga, ma nofoaga fa'asolopito, e mafai ai ona maua ma a'oa'oina mo tagata uma.

10 falemataaga o le geology ma a latou setete:

Falemataaga o le GeologyMalo
Smithsonian National Museum o Natura TalafaasolopitoItumalo o Columbia
Falemataʻaga Faʻasolopito a AmerikaNiu Ioka
Harvard Falemataaga o Talafaasolopito FaanaturaMassachusetts
Field Museum of Natural HistoryIlinoi
Denver Museum of Natura & SaienisiColorado
O le Perot Museum of Nature and ScienceTexas
Kalefonia Academy o le faasaienisiKalefonia
Fernbank Museum of Natural HistoryGeorgia
Houston Museum of Natural SciencesTexas
North Carolina Falemataaga o Saienisi FaanaturaNorth Carolina

O nei falemataaga o lo'o ofoina atu le tele o fa'aaliga fa'afanua fa'afanua ma fa'asalalauina i luga o le Amerika Tele, saunia avanoa tele mo aʻoaʻoga ma fiafiaga i le matata o le geology.

Le Fa'afanua Eseese o Minerale Fa'aaliga

Fa'aaliga minerale o se molimau i le tamaoaiga ma le eseese o le eleele o le atunuu. I tala atu o Amerika i Sisifo, e ta'uta'ua i ona itumalo eliina ai, o maina taua ma fa'aaliga fa'afanua o lo'o i ai i laufanua o Niu Ioka, New Jersey, ma setete i saute o Florida, Alabama, ma Arkansas. E oo atu i le itu i sasae, Vermont, Indiana, Tennessee, Virginia, ma Georgia e ofo atu fo'i ma'a mauoa ma nofoaga fa'afanua.

Eli Fa'aloloto i Fa'afanua

Auai i totonu fa'aaliga minerale o se su'esu'ega e feso'ota'i ai lo tatou taimi nei i le taimi ua mavae o le lalolagi. O minerale uma mai a Florida calcite i a Michigan apamemea faamatalaina se tala i le faitau miliona o tausaga o faia, e mafai ai ona tatou uuina se vaega o le talafaasolopito io tatou lima.

Fausiaina o Nuu Fa'ata'amilo i Fa'ailoga Fa'afanua

Fa'aaliga minerale faia mea e sili atu nai lo le fa'aalia o fa'ata'ita'iga fa'afanua; latou te fausia ni alalaupapa i le va o tagata. Latou te tautua o ni nofoaga fa'alaua'itele, e tosina uma ai tagata fiafia ma tagata lautele, fatuina se avanoa fefa'asoaa'i mo le a'oa'oina ma le talisapaia o tala fa'anatura.

Amata i luga o se Ta'amilosaga Minerale

Mo i latou ua tosina atu i le faatosina o le matagofie o le lalolagi, punaoa e pei o Miamiminingco.com e maua ai le amataga lelei. Latou te ofoina atu meafaigaluega mo tagata suʻesuʻe geologists, pei o pakete eliina maa, ma se filifiliga o Fa'ata'ita'iga Papa ma Minerale mo tulaga uma e fiafia i ai fa'aaliga minerale.

FAQ

  1. O le a le apili o faʻaaliga minerale? O fa'aaliga o minerale e fa'afiafiaina tagata o vaitausaga uma i le matagofie o fa'afanua, fa'aalia ai le matagofie fa'anatura ma le 'ese'ese o minerale na maua mai i le lalolagi. O nei fa'aaliga e feso'ota'i ai tagata ta'ito'atasi mai le fiailoa o se tamaititi i le poto masani o tagata matutua, e maua ai se poto masani fa'aa'oa'oga.
  2. O fea e maua ai ni fa'aaliga minerale? O lo'o maua fa'aaliga minerale toetoe lava i tulimanu uma o le atunu'u. O lo'o fa'aalia i falemata'aga tetele, fa'alapotopotoga fa'alea'oa'oga, ma nofoaga fa'asolopito, e mafai ai ona fa'aogaina e le au maimoa lautele e fiafia i fa'afanua.
  3. E mafai ona e lisiina nisi o falemata'aga mata'aga iloga i le Iunaite Setete? Ioe, mata'ina mata'aga geology e aofia ai:
    • Smithsonian National Museum of Natural History in Washington DC
    • American Museum of Natural History i Niu Ioka
    • Harvard Museum of Natural History i Massachusetts
    • Field Museum of Natural History i Ilinoi
    • Denver Museum of Natura & Saienisi i Colorado
    • O le Perot Museum of Nature and Science i Texas
    • California Academy of Sciences i Kalefonia
    • Fernbank Museum of Natural History i Georgia
    • Houston Museum of Natural Science i Texas
    • North Carolina Museum of Natural Sciences i North Carolina
  4. E fa'apefea ona saofagā fa'aaliga minerale i a'oa'oga? O fa'aaliga o minerale e fai ma fa'aa'oa'oga e fa'ailoa ai le 'ese'ese ma le taua o le fa'afanua. Latou te tuʻuina atu faʻamatalaga i le faʻagasologa faʻafanua o le lalolagi ma talaʻaga, faʻamalosia se malamalamaga loloto o suʻesuʻega faʻanatura i tagata asiasi.
  5. O le a le eseesega fa'afanua e mafai ona va'aia i fa'aaliga minerale a Amerika? O le Iunaite Setete o loʻo faʻamaualugaina le tamaoaiga ma le eseese o faʻafanua, faʻatasi ai ma faʻaaliga taua minerale e le gata i itumalo taʻutaʻua o Amerika i Sisifo ae faʻapea foi i setete e pei o Niu Ioka, New Jersey, Florida, Alabama, Arkansas, Vermont, Indiana, Tennessee, Virginia, ma Georgia.
  6. E fa'afefea ona fa'afeso'ota'i e fa'aaliga minerale tagata i le tala fa'asolopito o le lalolagi? E ala i le faʻaalia o minerale pei o Florida calcite or Michigan apamemea, faʻaalia fesoʻotaʻiga saʻo tagata asiasi i le lalolagi anamua, faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga taʻitasi e fai ma sui o le faitau miliona o tausaga o gaioiga faʻafanua.
  7. E fa'afefea ona fausia e fa'aaliga minerale le nu'u? O fa'aaliga o minerale o lo'o fa'atino e fa'atatau i nu'u, e fa'ailoa mai ai le au fa'afiafia ma tagata lautele. Latou te fatuina avanoa fefaʻasoaaʻi mo le aʻoaʻoina, talanoaga, ma le talisapaia o talafaasolopito faʻalenatura, ma faʻamalosia ai sootaga lautele.
  8. O a punaoa o loʻo avanoa mo i latou e fiafia e amataina se aoina o minerale? Upega tafaʻilagi e pei o Miamiminingco.com e ofoina atu punaoa mo tagata suʻesuʻe suʻesuʻe, e aofia ai pakete eli maa ma le tele o papa ma faʻataʻitaʻiga minerale talafeagai mo tulaga uma e fiafia i faʻaaliga minerale.
  9. O a tala o loʻo taʻu mai e minerale? O minerale uma e iai se tala fa'apitoa e fa'atatau i lona aʻoga ma mea fa'alelagi na faia ai. O nei tala e maua ai se feso'ota'iga manino i le tele o taimi fa'asologa o le talafaasolopito o le lalolagi.
  10. E fa'afefea ona fa'aalia e fa'aaliga minerale i vaitausaga uma? Faatasi ai ma le tele o a latou talosaga ma aoga aoga, o faʻaaliga minerale e tosina mai ai le au maimoa eseese, mai tamaiti laiti o loʻo suʻesuʻeina a latou uluai mea e fiafia i ai i le eleele i tagata matutua e faʻalauteleina lo latou talisapaia o le faasaienisi i le olaga atoa. Latou te ofoina atu fesoʻotaʻiga ma faʻamatalaga faʻamatalaga talafeagai mo vaitausaga uma.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *