Gem Mining Niu Ioka: Eli loloto i Oa Ma'a'a a le Setete

Gem Mining Niu Ioka

Eli maa i Niu Ioka atonu e le o le gaoioiga muamua lea e oo mai i lou mafaufau pe a e mafaufau i le Malo o le Emepaea, ae o se oa o loo faatalitali e maua e i latou e iloa le mea e vaai i ai. Mai le Adirondacks i le Vanu o Hudson, Niu Ioka e ofoina atu le anoanoai o avanoa mo tagata suʻesuʻe faʻataʻitaʻi ma faʻataʻitaʻiga papa. I totonu o lenei taʻiala, o le a matou suʻesuʻeina le malosi o le eliina o maa o Niu Ioka ma fesoasoani ia te oe e amata i lau lava malaga feʻilafi.

Niu Ioka, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻafanua, faʻaalia le tele o maʻa taua. E ui o nisi o nei maa e masani ona maua, o isi o ni 'oa e seasea ona sailia e le au aoina ma le fiafia. O se va'aiga toto'a lea i nisi o nei su'esu'ega mata'ina:

O ma'a taua e seasea maua i Niu Ioka:

Gemstonefaʻamatalaga
Herkimer DiamondE le o se taimane moni, ae o se fa'amuta fa'alua quartz tioata ta'uta'ua mo lona manino tulaga ese.
FaʻaaligaO se ituaiga spodumene lanu meamata, e fa'atauaina ona o lona susulu felanulanua'i.
LabradoriteTa'uta'ua ona o lana ta'aloga mata'ina, e masani ona fa'aalia ai lanu lanumoana ma lanu meamata.
Palamata FluoriteO se fluorite lanu meamata tulaga ese mai le itumalo eli a Balmat-Edwards.
fetū Rose QuartzO se ituaiga o rose quartz, e iloga i lona asterism or mamanu pei o fetu.

O maa taua masani i Niu Ioka:

New-York-Gem-mining-common-Quartz
Vaega Kuasa
Gemstonefaʻamatalaga
minerale silikoneO mea taua a le setete o Niu Ioka, e maua aemaise lava i Mauga Adirondack.
QuartzMaua i ituaiga eseese ma lanu i le setete atoa.
CalciteO se minerale carbonate e masani ona maua i vaega ma'a.
PyriteE masani ona ta'ua o le “auro a le vale” ona o lona iila u'amea ma le lanu apamemea-samasama.
TalcMinerale sili ona vaivai i le lalolagi, maua i le tele o nofoaga i Niu Ioka.
FaʻatonuO se minerale u'amea u'amea, o se tasi lea o punavai autu o le uamea.
TourmalineE ui e le masani ai nai lo isi, o lanu eseese o tourmaline e mafai ona maua i Niu Ioka.
DolomiteE masani ona maua i fa'asologa o ma'a palapala, e fa'aaogaina i le faufale ma avea ma se fa'ama'a palapala.
CelestineO tioata lanumoana e masani ona maua i tafatafa o Chittenango Falls.
SeleniteO ituaiga eseese o gypsum, e pele ona o lona natura manino ma susulu.

O nei maa taua taitasi o loʻo faʻamatalaina se tala tulaga ese, e ofoina atu se faʻamalama i le faʻagasologa faʻafanua lea na fausia ai Niu Ioka i le afe tausaga. Pe o e su'e mo ni 'oa e sili ona seasea pe saili e amata se fa'aputuga i mea e masani ona maua, o le laufanua o Niu Ioka e ofoina atu se malaga fa'atumuina.

Top 10 nofoaga eliina maa taua i Niu Ioka

New-York-Gem-Mining-Locaitons
  1. Barton Garnet Mine, Vaitafe i Matu: O se tasi o teuga tupe muamua a le lalolagi, o le Barton Mine e ofoina atu uma tala faasolopito ma lima-i luga o le maina. E masani ona fa'agaioi mai ia Iuni e o'o atu i le ogatotonu o Oketopa, e iai le totogifuapauina e feso'ota'i ma le eli, ma e masani ona maua e tamaiti se fa'aitiitiga. O lo'o avanoa fo'i ta'amilosaga fa'ata'ita'i, e maua ai se tala mauoa o le taua o le maina.
  2. Ace o Diamonds Mine, Middleville: O tagata fiafia o le Quartz, aemaise lava i latou o loʻo tuliloaina le lauiloa "Herkimer Diamonds," o le a fiafia i lenei nofoaga. Tatala i aso uma mai ia Aperila ia Oketopa, e totogi e le maina se totogifuapauina e faʻatatau i le matua, faʻatasi ai ma lisi o meafaigaluega o loʻo avanoa i luga ole nofoaga.
  3. Tilly Foster Mine, Brewster: O lenei maina e ofoina atu se cornucopia o minerale mai le garnet i le tourmaline. E ui ina fa'atapula'aina le avanoa i nisi o taimi ona o lona taua fa'asolopito, ae o nisi taimi o ta'aloga ma fa'afiafiaga e mafai ai ona aoina minerale. E sili ona siaki a latou fa'asologa ma so'o se pili e fa'atatau a'o le'i fuafuaina se asiasiga.
  4. Teuga oneone a Samason's Beach, Pierrepont: Aemaise lava ona lauiloa mo lona auro lelei ma le oneone uliuli e tele le garnet, o lenei nofoaga e lelei tele mo le faʻafefe. Tatala i le tausaga atoa, e taua le fa'atalanoaina o tulafono fa'alotoifale e fa'atatau i galuega fa'aliu auro.
  1. Balmat-Edwards Zinc District, St. Lawrence County: O lenei itulagi ua avea ma puna taua o le zinc, ae o minerale fesootai e pei o le tremolite e mafai foi ona maua. Saili pea fa'atagaga mai kamupani eli po'o tagata e ona fanua a'o le'i aoina.
  2. St. Lawrence County Fluorescent Rock Site: O se parataiso mo i latou e alolofa minerale felanulanua'i, o lenei 'upega tafaʻilagi o loʻo ofoina atu i le lautele o le aoina o maimoaga mo se totogi, e masani lava i faaiuga o vaiaso mai ia Me ia Oketopa.
  3. Rose Road Pegmatite, Pitcairn: Mo i latou o loo tulituliloaina mo tourmaline ma tasesa, o lenei saite e atoatoa. E masani lava ona fa'atagaina le aoina mai mo se totogi, ae e taua tele le siakiina o aso faigaluega ma itula muamua.
  4. Crystal Grove Diamond Mine, St. Johnsville: O se nofoaga vevela mo tioata quartz, aemaise lava le fa'amuta-lua "Herkimer Diamonds." Tatala mai le ogatotonu o Aperila e o'o i le ogatotonu o Oketopa, o lo'o i ai le totogi o aso ta'itasi ma fa'aitiitiga avanoa mo nofo umi.
  5. Walworth Quarry, Wayne County: Ta'uta'ua mo ana tioata mata'ina selestine, e fa'atulaga ai e le fa'ato'aga i nisi taimi ni malaga fa'ato'aga mo tagata aoina. Ona ose galuega eli, ia mautinoa e te asiasi i aso atofaina.
  6. Hunt's Minerals and Crafts, Prattsville: E ui e le o se maina masani, o lenei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu se faʻamatalaga eli-oe-oe lava mai a latou mea faʻameamea e tele minerale. Tatala mai ia Me ia Oketopa, o loʻo i ai le totogi o le pakete mo i latou e manaʻo e suʻe ma suʻe a latou 'oa.

O nei nofoaga ta'itasi e ofoina atu ai se fa'aaliga tulaga ese, pe o oe o se rockhound fa'apitoa po'o se aiga e su'e se tafaoga fa'agaloina. Ae ui i lea, ia faʻamaonia i taimi uma itula faigaluega, totogifuapauina, ma soʻo se tulafono aʻo leʻi alu i fafo e faʻamautinoa ai se sailiga sologa lelei.

Talafaasolopito o Gem Mining i Niu Ioka

New-York-Gem-Mining-History

O le tala faasolopito o le eliina o maa a Niu Ioka e pei o le eleele i lalo ifo o vae o ona tagata. Eli maa i totonu o le Malo o le Emepaea na amata mai i seneturi, o loʻo fesoʻotaʻi ma olaga o tagata Amerika Amerika, tagata nofoia Europa, ma mulimuli ane, o le aufaipisinisi o loʻo vaʻaia le gafatia o le tamaoaiga o minerale a le setete.

A'o le'i leva ona fa'atūina maina e pei ona tatou iloa i aso nei, o tagata Amerika Amerika o ulua'i tagata eli a le setete. Na latou iloaina le taua o nisi minerale, e pei o le quartz ma le garnet, mo lo latou matagofie ma lo latou aoga i le gaosiga o meafaigaluega ma auupega. O le poto masani a tagata Amerika Amerika i le fanua ma ona faʻamanuiaga sa loloto, faʻatulagaina le tulaga mo galuega faʻapisinisi mulimuli ane.

O le seneturi lona 19 o se vaitau taua i le talafaasolopito o le eliina o maa a Niu Ioka. O le setete na oʻo i se faʻalavelave eli, aemaise lava i le itulagi o Adirondack, lea na maua ai le tele o faʻaagaga o garnet. O nei maa taua lanu mumu e le gata na avea ma puna o le mitamitaga mo Niu Ioka ae na faʻamalosia ai foi le faʻatupulaia o pisinisi na tosina mai ai le lalolagi atoa. O uiga abrasive o le garnet na sili ona sailia mo faamoemoega tau alamanuia, faailogaina le suiga mai maa taua na o ni mea teuteu i oloa tau pisinisi.

E ese mai le garnet, o le mauaina o "Herkimer Diamonds" i le faaiuga o le 18th seneturi i le itulagi o Mohawk Valley na faʻaopoopoina i le faʻaogaina o minerale a Niu Ioka. O nei tioata quartz fa'alua fa'amuta, ta'uta'ua mo le manino ma le tulaga tulaga ese, na fa'atosina uma ai le aufaipisinisi ma tagata fiafia, fa'avaeina Niu Ioka e avea ma nofoaga tutotonu mo le quartz mining.

E le o tala faʻasolopito uma o Niu Ioka na faʻatautaia e ala i pisinisi, e ui lava. O le matagofie o le vaaiga o le setete, faatasi ai ma lona tamaoaiga o minerale, na mafua ai le eliina o faafiafiaga. Na amata ona iloa e aiga ma rockhounds le gafatia i le fossicking, faaliliu le mea sa avea muamua ma pisinisi faʻapisinisi i se tafaoga fiafia.

Mai le tala faasolopito o auala tau fefaʻatauaʻiga a tagata Amerika Amerika, fefaʻatauaʻiga faʻatauga fasi kane, e oʻo atu i maina pisi o le 19 seneturi ma le faʻafeiloaʻi aiga maina i aso nei, o le malaga eli maa taua a Niu Ioka o se molimau i lona tamaoaiga faʻafanua ma le agaga tumau o le tagata. mauaina.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Niu Ioka

New-York-Gem-Mining-Tulafono

O le faʻatautaia o le lalolagi o le mining maa i Niu Ioka e manaʻomia ai le malamalama i ana tulafono faatonutonu, e faʻamautinoa ai o loʻo puipuia uma le siosiomaga ma mea e fiafia i ai tagata suʻesuʻe. O le Matagaluega o le Faasao o le Siosiomaga a le Setete o Niu Ioka (DEC) e iai sona sao taua i le faatonutonuina ma le mataituina. aoina minerale gaioiga e fa'amautinoa ai faiga gafataulimaina ma fa'aitiitia le a'afiaga o le si'osi'omaga.

Muamua, o le tulafono faatonutonu pito sili ona taua e malamalama i ai o le eseesega i le va o fanua tumaoti ma fanua lautele. O le tele o nofoaga mauoa minerale a Niu Ioka o loʻo i luga o meatotino tumaoti. O lona uiga o so'o se tasi e fiafia i le la'uina po'o le aoina mai o minerale e tatau ona maua se fa'atagaga manino mai lē e ona fanua. O le soli tulafono e mafai ona i'u ai i sala tetele ma e o'o fo'i i le tulafono. E taua le fa'aaloalo i fanua tumaoti ma malamalama i tua'oi a'o le'i alu i se malaga eli maa.

I luga o fanua lautele, lea e faʻatagaina ai le aoina o minerale, o loʻo i ai faʻatapulaʻa manino i luga o le voluma ma ituaiga o mea e mafai ona aoina. E masani lava, o nei tulafono o loʻo faʻamaonia ai o minerale aoina e mo le faʻaaogaina e le tagata lava ia ae le o le toe faʻatau atu. O le mea lea e fa'amautinoa ai e le suia fa'afuase'i e le au aoina fa'afiafiaga i galuega fa'apisinisi, ma tu'u ai le mamafa tele i punaoa faanatura.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o masini mamafa poʻo mea pāpā e matua faʻasaina mo tagata aoina. O mea faigaluega e masani ona fa'atapula'a i mea faigaluega lima e pei o samala, fa'a, ma sieves. O ia tapula'a e fa'amautinoa ai e tumau pea le la'ititi o tulagavae o le si'osi'omaga o le la'uina maa.

O nisi o vaega, aemaise lava mea taua o le si'osi'omaga po'o le tala faasolopito, e mafai ona fa'agata atoatoa. Mo se fa'ata'ita'iga, o Paka a le Setete, Fa'asao Vaomatua, po'o nofoaga ua ta'ua o le vao e masani ona fa'asaina pe fa'asāina le aoina mai o minerale. E tatau ona fa'amaonia i taimi uma e tagata e fa'amoemoe e eliina tulafono fa'apitoa o se eria a'o le'i amataina le latou malaga.

E o'o mai fo'i mana'oga pemita, aemaise lava i vaega o lo'o pulea e le setete po'o le feterale. E ui o le aoina fa'afuase'i mo le fa'aogaina e le tagata lava ia atonu e le mana'omia ni pemita i le tele o eria, o le tele o fa'agaioiga po'o le aoina mo fa'amoemoega faapisinisi e masani ona mana'omia ai se fa'atagaga aloaia.

E sili ona taua le mafaufau i le siosiomaga. E fa'amalosia i taimi uma le au aoina e tausisi i ta'iala "Leave No Trace", lea e aofia ai le aloese mai le eliina o nofoaga tetele, fa'alavelaveina meaola i le lotoifale, po'o le tu'u otaota.

O le mea moni, a'o ofoina mai e Niu Ioka le tele o avanoa mo tagata e fiafia i mea taua, e taua tele le faʻalatalata atu i le gaioiga ma se mafaufau malamalama ma faʻaaloalo. O le malamalama ma le tausisia o tulafono faatonutonu e le gata ina mautinoa ai se poto masani e aunoa ma se faʻalavelave ae faʻamaonia ai foi o laufanua oona o Niu Ioka e tumau pea ona mama mo tupulaga o le lumanaʻi.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Niu Ioka

Eliina maa, pe tuliloaina o se mea e fiafia i ai po o se taumafaiga sili atu ona malosi, e manaʻomia le seti saʻo o meafaigaluega. E ui o le natura patino o nofoaga taʻitasi i Niu Ioka e ono faʻamaonia ai meafaigaluega faʻapitoa, o loʻo i ai mea taua lautele e tatau ona mafaufau i ai tagata suʻesuʻe. O nei mea faigaluega e le gata ina fa'ateleina ou avanoa e su'e ai 'oa ae fa'amautinoa ai fo'i se aafiaga saogalemu ma fa'alelei.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Pe a su'esu'e i vaega o lo'o i ai le palapala mafolafola po'o le palapala, e mafai ona avea se sieve po'o se fa'amalama. E ala i le tu'uina o le palapala po'o le iliili i totonu o le sieve ma luluina, e to'ulu ifo ai ni vaega laiti, e ono fa'aalia ai ma'a taua.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eli loloto i totonu o le eleele poʻo le faʻaosoina o le tele o palapala palapala, e manaʻomia suo. Trowels e lelei atoatoa mo galuega sili atu ma'ale'ale pe sa'o.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O meafaigaluega fa'avae ia mo so'o se eli ma'a. O se samala ma'a, e tasi le mafolafola ma le tasi pito mata'ai, e fesoasoani i le talepeina o ma'a ma le palapala, e fa'aalia ai maa taua natia. O togi, aemaise lava i latou e mafolafola le pito, o ni soa lelei i samala, e fesoasoani i le sili atu ona saʻo malologa.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O le i ai o se pakete malosi pe lua e aoga mo le aoina o faʻataʻitaʻiga lapopoa poʻo le faʻamama i le palapala ma le palapala e suʻe ai maʻa laiti. O atigipusa laiti po'o taga e mafai ona teu ai au mea taua na maua, ma puipuia mai mea leaga.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e fesoasoani i le su'esu'eina toto'a o ma'a taua, fa'amautinoa e te le fa'agaloina ni ma'a laiti ae taua. E aoga fo'i mo le fa'ailoaina o fa'auiga po'o isi vala iloga i au su'esu'ega.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se taʻiala faʻapitoa i maʻa taua a Niu Ioka e mafai ona taua tele. E fesoasoani i le fa'ailoaina o au su'esu'ega ma maua ai fa'amatalaga po'o fea o lo'o iai minerale fa'apitoa. E mafai ona fesoasoani se tioata fa'alautele e su'esu'e ma iloa mea fa'ata'ita'i la'ititi pe sili atu ona lavelave.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E ui ina matou fa'amoemoe o lo'o tumau pea le le fa'aaogaina, o se pusa fesoasoani muamua e taua tele. E tatau ona aofia ai fusi, vailaau faʻamaʻi, ma isi mea taua mo le togafitia o manuʻa laiti.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

I le fa'ai'uga, o le saunia ma mea faigaluega sa'o ma mea faigaluega e le gata e fa'aleleia atili ai lou poto masani i le la'uina o ma'a ae fa'amautinoa e fa'atautaia ma le saogalemu ma lelei. O le fa'afaigaluegaina o nei mea faigaluega ma le masani i lo latou fa'aogaina e mafai ona faia ai le eseesega i le va o se tafaoga masani ma se sailiga oa manuia.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Niu Ioka

New-York-Gem-Mining-Tips

O le eliina o maa taua tele e uiga i le onosai ma le naunau e uiga i le tomai ma le poto. Niu Ioka, faʻatasi ai ma le tele o minerale eseese, e ofoina atu le tele o avanoa mo le au faʻaputu masani ma le fiafia fou. Ina ia faʻafiafiaina ma tauia lau malaga, o nisi nei o fautuaga ma togafiti:

1. Su'esu'e Ae E te Le'i Ulufale: Fa'amasani oe i ma'a tāua fa'apitoa i le eria o lo'o e fuafua e asia. O le iloaina o mea o lo'o e su'eina e mafai ona matua fa'ateleina ai ou avanoa e manuia ai. O le faitau i le fa'afanua ma le tala fa'asolopito o le eria e mafai fo'i ona maua ai fa'amatalaga taua.

2. Amata vave: E le gata ina maua e le manu muamua le anufe ae faapea foi ma le maa taua! O le vave amata e mafai ai ona e faia le tele o itula o le ao ma masani ona maua ai le malulu, lea e mafai ona sili ona aoga i masina mafanafana.

3. Auai i le Local Rockhound Group: E masani ona fa'atulagaina e kalapu ma'a ma minerale a latou malaga fa'atasi i nofoaga eli ai. O le avea ma se vaega o ia malaga e ofoina atu ai le aoga o le malamalama, poto masani, ma meafaigaluega.

4. Mulimuli i le Vai: Vaitafe ma vaitafe e mafai ona tafiesea masani le eleele, faʻaalia maa taua natia. E le gata i lea, o nei alavai e masani ona feaveaia maa taua mai lo latou nofoaga muamua, ma teu ai i lalo. O lea, va'ava'ai atu mo 'oa fe'ilafi i a'ega papa'u.

5. Galue Fa'aMetotia: Nai lo le eli fa'afuase'i, filifili se nofoaga ma galue fa'apitoa. Ole mea lea e fa'amautinoa ai e te ufiufi atili le eleele ma fa'aitiitia le avanoa o le misia o mea taua natia.

6. Tausia o le Siosiomaga: Ia manatua i taimi uma e faatumu so'o se pu e te eli ma teu i fafo so'o se lapisi. O lenei mea e fa'amautinoa ai o lo'o avanoa pea nofoaga ma i tulaga lelei mo tagata tulimanu i le lumana'i.

7. Ofu talafeagai: Fai seevae malō ma lavalava lelei e te le afaina ai le palapala. Fa'alagolago i le laufanua, o seevae tapuvae e mafai ona ofoina atu le lagolago sili ma le puipuiga mai ma'a ma'ai ma otaota.

8. Tumau Saogalemu: Ta'u i se tasi i taimi uma le mea e te alu i ai ma le taimi e te fuafua e toe foi mai ai. E le gata i lea, aloese mai le maina na o oe i nofoaga mamao. Ave se faaili, se pusa fesoasoani muamua, ma tele vai.

9. Tausia Faamoemoega Moni: E ui o le sailia o se maa taua e fiafia tele, e taua le manatua o le aafiaga, le sootaga ma le natura, ma le fiafia o le tuliga e tutusa le taua.

10. Faamaumau Au Sailiga: O le tausia o se api talaaga o mea na e mauaina, faatasi ai ma ata ma faʻamatalaga, e mafai ona malie ma faʻaaoaoga. O se auala e siaki ai lou alualu i luma, aoao mai tafaoga taitasi, ma faasoa atu ou aafiaga i isi.

E ala i le mulimulitaia o nei taiala, e mafai ai ona avea le eliina o maa i Niu Ioka e sili atu nai lo na o se mea e fiafia i ai—e mafai ona avea ma se malaga fiafia, tumu i mea na maua, aoaoina, ma manatuaga e le mafaagaloina.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

New-York-Gem-Mining-Finds

A maeʻa le faʻavavevave faʻafiafiaina o le mauaina o maʻa taua, o le isi laasaga taua o le taulimaina, tausia, ma faʻaalia lelei au 'oa. O nei maʻa, faʻapipiʻiina e le natura i luga o le afe tausaga, e tatau ona paʻi i le alofa agamalu ma le tausiga e susulu moni. Ole ta'iala lea ile fa'afoeina o au ma'a taua a Niu Ioka e maua:

1. Fa'amamaina o Au Ma'a'a: O le fufuluina lemu o au maa taua e mafai ona aveese ai le palapala, omea, po o le palapala. Mo le tele o ma'a, o le vai mafanafana, o se pulumu vaivai, ma le pa'u mama o le a lava. Ae peitai, ia faaeteete; o nisi maa taua e mafai ona maaleale i suiga ogaoga vevela po o vailaau.

2. Teuina Talafeagai: Teu ta'ito'atasi au ma'a taua e puipuia ai le sasa. O atigipusa vaivai, fa'apipi'i ie po'o taga e lelei. Mo nisi mea ma'ale'ale pe seasea maua, mafaufau e teu fa'afaigaluega i fagu ma'a.

3. Fa'avasegaina ma Fa'ailoga: Mo le sili atu le fa'atulagaina o le fiafia, o le tausia o se lisi e mafai ona fa'aa'oa'oina ma fa'amalieina. Fa'ailoga maa ta'itasi i fa'amatalaga e pei o fea ma le taimi na maua ai, lona ituaiga, ma so'o se uiga fa'apitoa. E fa'aopoopoina ai se pa'i patino ma se tala fa'asolopito i lau aoina.

4. Fa'aali Au Sailiga: A'o fa'atino le teuina, o le fa'aalia o au ma'a taua e mafai ai ona e fa'asoa atu lo latou lalelei. O pusa fa'aaliga i luma tioata, pusa paolo, po'o ni tulaga faigofie e mafai ona liua lou fale i se tama'i falemataaga.

5. Fa'atatauina o Ma'a: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua moni pe seasea, atonu e aoga le iloiloina. E mafai e tagata su'esu'e ma'a fa'apolofesa ona tu'uina atu fa'amatalaga i le tulaga lelei o lau maa taua, fa'atauva'a, ma le tau tau maketi.

6. Ootiina ma le Faila maa: O maa taualoa mata e masani ona natia ai lo latou matagofie moni i lalo o se fafo talatala. Afai e te fiafia i le faiga o mea teuteu, mafaufau e tipi ma fa'aiila nisi o au mea na maua, ma suia mai ma'a mata i ma'a fe'ilafi.

7. Fa'aaloalo i ma'a ma'ale'ale: O nisi maa taua e mafai ona maaleale pe maaleale i le malamalama, vevela, po o le susu. Su'esu'e ta'iala fa'apitoa mo le tausiga o ituaiga ma'a ta'itasi e te mauaina ina ia mautinoa e tumau pea i se tulaga mama.

8. Aoaoga Faaauau: O le taulimaina ma le tausiga o maa o se fanua tele. O tusi, vasega, poʻo aʻoaʻoga i le gemology ma le lapidary arts e mafai ona faʻalauteleina lou malamalama ma le talisapaia o au sailiga.

9. Saili Fa'amatalaga a Nuu: Auai i luga ole laiga i luga ole laiga po'o kalapu fa'apitonu'u ma minerale. O le fa'asoaina o ata ma tala o au mea na maua e mafai ona maua mai ai fa'amatalaga mai le au aoina fa'apitoa e uiga i le taulimaina o ma'a taua.

10. Inisiua: Mo aoina fa'apitoa taua, mafaufau e fa'ainisiua. E puipuia ai lau tupe teufaafaigaluega ma maua ai le filemu o le mafaufau.

O lona uiga, o lau sailiga maa taua o se molimau i le talafaasolopito o le lalolagi ma lau malaga patino o le mauaina. O le tu'uina atu ia i latou o le tausiga ma le gauai e tatau ona latou fa'amautinoaina o lo'o fa'aauau pea ona susulu malosi, fa'amatala a latou tala mo tupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua e maua i Niu Ioka

O le Malo o le Emepaea o loʻo i ai se tala faʻasolopito mauoa, faʻatasi ai ma le tele o suʻesuʻega taua na faia ai ulutala ma maua ai lo latou ala i le aoina ma falemataʻaga taʻutaʻua. O nei mea ta'uta'ua e le gata e fa'aosofia ai le au su'e 'oa fa'aonaponei ae o lo'o lalagaina fo'i se tala lavelave o tala fa'asolopito o Niu Ioka.

Herkimer Diamond Specimen

1. O le Herkimer Diamond: Masalo o le ma'a sili ona ta'uta'ua e feso'ota'i ma Niu Ioka, o le Herkimer Diamond e le o se taimane moni ae o se tioata quartz fa'amuta fa'alua. O nei tioata e lauiloa i lo latou manino ma tulaga ese aʻoga ma o loʻo maua muamua i Herkimer County.

2. O Mines Garnet o le Adirondacks: O le maa taua a le setete o Niu Ioka, garnet, ua i ai ni mea taua na maua, aemaise lava i Mauga Adirondack. O Barton Mine, aemaise lava, na gaosia faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le tele ma le lelei.

3. Moonstone mai Staten Island: E ui e le o taʻutaʻua i le lalolagi atoa e pei o isi mea na maua, ae faʻatauaina e le au aoina i le lotoifale maa masina na maua i matafaga o Staten Island. O nei maa feilafi e iai se ta'aloga tulaga ese e pu'eina ai mafaufauga.

4. Balmat Zinc Mines Fluorite: O le Balmat-Edwards mining district e taʻutaʻua mo ana faʻataʻitaʻiga lanu meamata uiga ese. O nei fluorite, e ese mai lo latou lanu ma le fausaga tioata, ua maua ai le gauai mai tagata aoina i le lalolagi atoa.

5. Natia o le Vanu o Hudson: O ituaiga o spodumene, hiddenite o se ma'a lanu meamata e seasea maua. E tele faʻataʻitaʻiga na maua i le itulagi o Hudson Valley, faʻaosofia le fiafia i le au fiafia.

6. Fetu Rose Quartz o St. Lawrence County: O lenei suiga faapitoa o le rose quartz, ua lauiloa mo lona asterism (fetu aafiaga), ua faia foliga iloga i totonu o le itulagi, faaopoopo atu i Niu Ioka mea tau maa eseese.

7. Oa Tourmaline: Ua va'aia e Niu Ioka le tele o su'esu'ega tourmaline, fa'atasi ai ma lanu e amata mai i lanu meamata suamalie i lanu piniki loloto. O nei su'esu'ega ua sili ona taatele i tupe teu pegmatite i le setete atoa.

8. Labradorite i le Adirondacks: Ua lauiloa ona o lana ta'aloga mata'ina, o fa'ata'ita'iga o le labradorite mai le Adirondacks ua fa'atauaina mo a latou fa'aaliga olaola o le lanumoana ma le lanu meamata.

9. Celestine mai Chittenango Falls: I totonu o ma'a limestone e lata ane i le afu o Chittenango, na maua ai e le au aoina ni tioata selestine lanumoana matagofie, ma fa'aopoopoina ai se isi vaega i le fa'ailoga taualoa a Niu Ioka.

10. Eseesega Beryl: E ui lava e le o salalau lautele, e tele ituaiga beryl, e aofia ai aquamarine ma le heliodor, na maua faʻafuaseʻi i Niu Ioka, ma faʻamaonia atili ai lona eseesega o eleele.

O nei su'esu'ega mata'ina e fai ma molimau i le tamaoaiga o minerale a Niu Ioka ma avanoa e le gata o lo'o fa'atali mo i latou o lo'o aga'i atu i le malaga tulimanu. Latou te faaosofia le faamoemoe, finafinau, ma le fia iloa, e faaleoina ai le lagona o oa o loo taoto i lalo ifo o o tatou vae, o loo faatalitali ina ia eliina.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

New York Gem Mining State nofoaga

O le faimalaga i tua atu o Niu Ioka e mafai ona tatalaina ai le tele o avanoa fou eli mai ai maa. O setete tuaoi, e tofu ma a latou laufanua fa'afanua tulaga ese, e ofoina atu le tele o minerale ma ma'a taua e maua. O se vaaiga lenei i mea o loʻo umia e nei setete:

1. Pennsylvania Gem Mining: Ta'uta'ua ona o ana mineralo eseese, Pennsylvania fa'amaualuga maua e pei o tioata quartz, garnets, ma e oo lava i le tourmaline i nisi taimi i ona fanua eseese.

2. New Jersey Gem Mining: I tua atu o zeolite lauiloa, New Jersey ua avea ma puna o minerale felafolafoa'i, garnets, ma isi mea, aemaise lava i le eria o Franklin.

3. Connecticut Gem Mining: O le setete e taʻutaʻua mo ona ituaiga garnet ma tourmaline, faʻatasi ai ma le tele o tupe teu beryl e faʻaopoopoina i lona matagofie.

4. Vermont Gem Mining: Garnets ma beryl, aemaise lava aquamarine ma beryl auro, o loʻo i totonu o taulaga faʻatauaina a Vermont.

5. Massachusetts Gem Mining: Mai le matagofie o le rhodonite teuina i le matagofie o faʻataʻitaʻiga o beryl, Massachusetts o lo'o i ai le tele o mea ofoofogia mo le tagata fiafia ma'a.

O le su'esu'eina o nei setete tuaoi e le gata ina ofoina atu ni teritori fou o sailiga maa ae o se malamalama loloto atu foi i le tamaoaiga o le eleele i matu sasaʻe US Pe o e faʻalauteleina lau aoina pe na o le sailia o mea fou, o nei setete o loʻo umia le folafolaga o 'oa e le mafaamatalaina.

Su'esu'e i totonu o punaoa sili eli maa - siaki la matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taiala!

Mauaina o Oa, Latalata ma Mamao

O sailiga maa i Niu Ioka e aofia ai se faigamalaga e leai se isi, faʻafefiloi le fiafia o suʻesuʻega ma le togafiti faʻataulāitu o le suʻeina o mea ofoofogia o le natura. Mai le susulu o le Herkimer Diamond i le loloto o lanu o garnets mai le Adirondacks, o mea uma na maua e taʻu mai ai se tala o le tele o tausaga ua mavae, e faʻaosofia ai se lagona ofo ma fesoʻotaʻiga i le Lalolagi.

Ae ui i lea, e ui lava e le mafaafitia le faatosina o fafo, e iai taimi e manumalo ai le faigofie i le aso. Mo na taimi, poʻo i latou e le mafai ona faia le faigamalaga i laufanua maʻa taua a Niu Ioka, o loʻo i ai se mea manaia: le Gem Mining Kit. O nei pusa e aumaia ai le fiafia o le su'esu'eina o ma'a i lou faitoto'a, e ofoina atu se fa'aputuga fa'aputuina o ma'a tāua talatala o lo'o fa'atali mo le fa'amama, fa'avasega, ma fa'amemelo i ai. Pe o oe i totonu o le loto o le taulaga poʻo le mafanafana o lou potu malolo, o le sailiga mo 'oa e masani lava ona maua.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *