O Lau Ta'iala Sili mo Gem Mining Tennessee: O'oa Su'e

Gem Mining Tennessee

O laufanua matagofie o Tennessee e le gata ina manaia i le vaai ae o loʻo natia ai foʻi le tele o 'oa susulu i lalo. Eli maa i Tennessee o se sailiga mataʻina, e ofoina atu i tagata faʻasalalau faʻapitoa ma tagata aoina faʻatauvaʻa le avanoa e suʻe ai maʻa taua ma semi-taua. O lenei tusiga o le a faʻafeiloaia oe i le lalolagi eseese o Tennessee maa taua, o nofoaga sili e maua ai, ma le auala e mafai ai ona e alu i lenei malaga mataʻina.

O fa'afanua eseese o Tennessee ma tulaga lelei ua fa'amanuiaina ai i le tele o ma'a taua, o nisi e seasea ma fa'afefe nai lo isi. O lo'o i lalo ni laulau se lua o lo'o fa'avasegaina nei ma'a taua e fa'atatau i lo latou seasea ma fa'ateleina.

O ma'a taua e seasea maua i Tennessee:

Tennessee Gemstone Rare Rutile
Rutile
Gemstonefaʻamatalaga
Tennessee TaimaneA quartz fesuiaiga, e le o se taimane moni, ae matagofie ma feilafi i lona lava aia tatau.
RutileO se tulaga ese, mumu-enaena or ma'a uli e masani ona fa'aaogaina e fai ma ma'a taua i lona lava aia tatau.
Tennessee Vaitafe PeninaFa'aleaganu'u i punavai fou a Tennessee ma e sau i lanu eseese ma foliga.
Blue GarnetE le pei o le garnet mumu masani, o lenei maa ei ai se lanu lanumoana mataʻina.
Papa vali AgateUa lauiloa i ona mamanu lavelave ma felanulanua'i felanulanua'i, e masani ona maua i East Tennessee.

O maa taua masani e maua i Tennessee:

Tennessee ma'a ma'a seasea Sphalerite ma Calcite
Sphalerite ma Calcite
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzMaua i ituaiga eseese i Tennessee, e amata mai i le manino i le susu pe asu.
FluoriteO lanu lanu mai le lanu viole, lanumoana, lanumeamata, i le samasama; faʻaaogaina uma e pei o se maʻa ma i alamanuia.
CalciteE masani ona manino ma e mafai ona amata mai le paʻepaʻe i le auro-samasama.
BariteE masani ona manino pe paʻepaʻe, o se mamafa mamafa i minerale ona o lona mamafa.
PyriteUa ta'ua o le “Vool's Auro” ona o lona iila u'amea ma le lanu auro.
SphaleriteE masani ona maua ile lanu enaena ile mumu-enaena po'o le samasama ma e mafai ona manino ile translucent.
GalenaO se u'amea ta'ita'i e iila u'amea, e masani ona iila ma pei o le siliva.
DolomiteE tutusa ma le calcite ae masani ona sili atu le umi. E mafai ona maua i pesini palapala.
HematiteO se u'amea u'amea e mafai ona avea ma ario e o'o i le mūmū-enaena, e masani ona iai se iila u'amea.
sisiE masani ona maua i vaega ma'a lime ma e mafai ona ese mai le pa'epa'e i le uliuli uliuli po'o le uliuli.

Mai mauga i sasae e oo atu i laufanua valevalenoa, e mauoa Tennessee i maa taua. O nisi o mea sili ona lauiloa e aofia ai ituaiga o loʻo lisiina i luga. Ae ui i lea, o se tasi o maʻa sili ona lauiloa i le itulagi o le Tennessee River Pearl, o loʻo maua i vaitafe ma vaituloto o le setete.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Tennessee

Tennessee Gem Mining Locations
  1. Cumberland Plateau: O loʻo tu i le itu i matu sasaʻe o le setete, o le Cumberland Plateau e lauiloa mo ona ituaiga quartz. O itula faigaluega e masani lava e amata mai i le vaveao seia oo i le afiafi, ma le totogi e tusa ma le $10 mo le pasi o le aso.
  2. Lupe Forge Gem Mine: O loʻo i totonu o le fatu o Pigeon Forge, o lenei nofoaga tafafao maimoa e mafai ai ona e suʻeina taga palapala o loʻo faʻatumu muamua, faʻamautinoa se mauaina. E tatala i aso uma mai le 10am i le 5pm, ma totogi e amata ile $25 ile ato.
  3. Vaitafe o pato: O se nofoaga toafilemu e lauiloa mo le Tennessee River Pearl. O nofoaga sili i le vaitafe e le totogia ni totogi, ae ia mautinoa e te faʻaaloalo i le siosiomaga o le lotoifale. E mafai ona maua i le tausaga atoa, ae o le tautotogo ma le tautoulu masina e sili ona lelei.
  4. Cherokee Ruby & Safaira Mine: E tu latalata i le tuaoi o North Carolina, o lenei mine, aʻo faʻapitoa i fafo atu o Tennessee, o se malaga puupuu mo le tele o tagata nonofo. E tatala mai le 9 i le taeao i le 4 i le afiafi i aso uma, ma o totogi e amata i le $30 i le pakete omea.
  1. O a'u maa taua a Cooper: O loʻo i totonu o Blountville, e ofoina atu se faʻafiafiaga faʻamalieina o le aiga. E amata i le $10 le la'uina o pusa la'u. Tatala i aso uma, ma itula e eseese i le vaitau.
  2. Smoky Mountain Auro ma Ruby Mine: O loʻo i Cherokee, o le isi lea nofoaga lata ane mo tagata Tennessee. O lo'o fa'agaoioia mai le 10am i le 5pm, e fa'atatau i tau o le la'uina e fua ile pakete, amata ile $10.
  3. O La'u Maa Taua Tuai: E latalata i Mauga Asu Tele, o lenei maina e faapitoa i penina ma safaira. Tatala mai le 9 i le taeao e oo i le 5 i le afiafi, ma tau e amata i le $20 mo pakete masani.
  4. Lynch Creek Farm: O loʻo i totonu o le Itumalo o Rutherford, o se nofoaga vevela mo le tuliga o garnet. E mafai ona maua i se tau taugofie, e tatala mai le oso a'e o le la seia goto le la.
  5. La'u Pine Garnet La'u: Maua latalata i Marshall, e lelei mo le sailia o garnets ma mika. E tatala mai ia Me ia Oketopa, 9am i le 5pm ma le totogi ulufale e $10.
  6. Mines Leiloa o Atlantis: E ui o le igoa atonu e manaia, o mea na maua e matua moni lava. O loʻo i totonu o Sevierville, o lenei nofoaga e ofoina atu le flume mining ma e tatala mai le 10 i le 5 i le afiafi O tau e amata ile $15 mo se tamai pakete maa.

O nei nofoaga eli, e tofu ma ana taulaga tulaga ese, ua avea ai Tennessee ma parataiso mo tagata tulimanu. Ia mautinoa i taimi uma e siaki i nofoaga taʻitasi mo itula faigaluega o loʻo iai nei ma totogifuapauina aʻo leʻi fuafuaina se asiasiga.

Tala'aga o Gem Mining i Tennessee

Tennessee Gem Mining History

Eli maa i totonu Tennessee e sili atu nai lo na o se gaoioiga fa'afiafia; o se ata o le tamaoaiga ma le felanulanuai o talafaasolopito o le setete. O auvae mauga ma laufanua valevalenoa o lenei setete i sautesasae ua avea pea ma faailo ia i latou o loʻo sailia oa natia, ma o le tala na amata aʻo leʻi oʻo i le taimi na tuʻu ai e tagata papalagi i luga o lona eleele.

O ituaiga o tagata Amerika, aemaise lava o Cherokee ma Chickasaw, na latou iloaina le taua o punaoa a le fanua. Sa latou fa'afetaia'ia meaalofa fa'anatura a Tennessee ma eliina ma'a 'ese'ese, ae maise le quartz, mo fa'amoemoega ma fefa'ataua'iga. O vaitafe, o loʻo maua ai le taʻutaʻua o Tennessee River Penina, sa sili ona taua ia i latou. O nei penina, faatasi ai ma lo latou iila faalenatura ma le matagofie, na avea ma faailoga o le tulaga ma sa faatau atu i mea mamao ma lautele.

I le faaiʻuga o le senituri lona 18 ma le 19, na vaaia ai le toʻatele o tagata na aumau i papalagi e lē gata na tosina mai e fanua lafulemu ae faapea foʻi ma tala o mauga ma alia e mauoa. A o faatupulaia le faitau aofaʻi o tagata i Tennessee, na faʻapea foʻi tala o tagata taʻitoʻatasi na faʻatamaoaigaina i le po. E ui e le mafai e tagata uma ona maua ni mea tetele ma taua, ae o le toʻatele o tagata na latou mauaina ni maʻa taua na maua ai le tamaoaiga. E leʻi umi, ae aliaʻe mai galuega laiti eli, o nisi o ia mea ua suia i pisinisi faʻapisinisi o loʻo tatou vaʻaia i aso nei.

O le ogatotonu o le 1900 na molimauina ai le siʻitia o le lauiloa o le eliina o maa. Faatasi ai ma le siʻitia o tagata tafafao maimoa i le setete, ua avea le eliina o maa faʻafiafiaga ma tafaoga fiafia mo tagata nofoia ma tagata asiasi. O taulaga tafafao maimoa e pei o Pigeon Forge ma Gatlinburg na amata ona ofoina atu le eliina o maa e avea o se faatosinaga, e masani ona faʻapipiʻiina le poto masani ma faʻamatalaga. faaalia e uiga i le tala faasolopito a le setete.

Ae ui i lea, o le fanua maina i Tennessee e le o taimi uma e uiga i le manuia. Sa i ai luitau. O le tele o le maina i nisi o itulagi na mafua ai popolega o le siosiomaga, ma faʻaosofia ai le setete e faʻamalosia tulafono faatonutonu e faʻasaoina ai lona matagofie faʻanatura ma le paleni o le siʻosiʻomaga.

I aso nei, ua faʻaalia e Tennessee se tuʻufaʻatasiga tutusa i le va o lona tala faasolopito o le laʻuina o maʻa ma le manaʻoga mo le tausiga o le siosiomaga. O maina ma vaitafe o loʻo faʻamatalaina tala o ituaiga anamua, tagata faʻatauvaʻa, ma le sailiga a tagata e le gata mo le matagofie ma le tamaoaiga. O lenei talaʻaga, mauoa ma faʻapipiʻi, e tele naua e pei o maa taua o loʻo faʻatali e maua i lalo o le eleele o Tennessee.

Tulafono Fa'atonu ma'a i Tennessee

E pei lava o soʻo se setete e tele i punaoa faanatura, e tatau i Tennessee ona faia se paleni faʻapitoa i le va o le faʻatagaina o tagata lautele e ulufale atu i ona fanua mauoa minerale ma le puipuia o nei 'oa faʻanatura mai le faʻaogaina tele. O lenei paleni e fa'amautinoa ai le fa'atumauina o le talatuu o le la'uina ma'a ma mafai ona fiafia i ai tupulaga i le lumana'i.

Mo le tagata tulimanu taʻitoʻatasi, Tennessee e faʻafeiloaʻi. E masani ona le mana'omia e tagata e aoina ma'atā'a fa'atauva'a, e le o ni fa'atauga ni pemita e su'e ai ma taofi ma'a tāua. O sea ituaiga auala e mauaa i le filosofia e tatau i aiga, tagata fiafia, ma tagata tafafao maimoa ona maua le saolotoga e maua ai le fiafia i le mauaina o se maa natia e aunoa ma le tele o faʻalavelave faʻapitoa.

Ae ui i lea, o le lalolagi faapisinisi o se taaloga polo ese atoa. O i latou o lo'o va'ava'ai e fa'atūina galuega tetele eli, aemaise lava ma le fa'amoemoe e fa'atau atu, o lo'o feagai ma se fa'atonuga sili atu ona mamafa. E tatau ona latou mauaina pemita eli ma laisene talafeagai, e masani ona aofia ai iloiloga o aafiaga o le siosiomaga. E fa'amautinoa ai e le afaina ai le fa'anatura o si'osi'omaga o lo'o fa'atinoina e le la'u. Mo se fa'ata'ita'iga, o le la'uina i lalo o le vaitafe, pe a le sa'o ona fai, e mafai ona o'o atu ai i le tafia o le palapala, ma e ono a'afia ai le ola vai i le lotoifale ma le lelei o le suavai.

E le gata i lea, o nisi itulagi, aemaise lava paka a le setete po'o nofoaga e manatu i tala faasolopito po'o le si'osi'omaga taua, e mafai ona i ai ni faiga fa'avae e leai se maina. E oʻo lava i nofoaga e faʻatagaina ai le mining, e masani ona i ai tapulaʻa e tuʻuina atu i luga o le voluma poʻo le ituaiga o maʻa taua e mafai ona maua i luga o se taimi faʻapitoa.

O tulafono mo le saogalemu o se isi vaega taua. O maina, aemaise lava i lalo o le eleele, e sau ma ni tulaga lamatia. O maina e tatau ona tausisia tulaga saogalemu ina ia mautinoa e le lamatia a latou tagata asiasi poʻo tagata faigaluega. E mafai ona afua mai i le fa'amautinoaina o le fa'atulagaina lelei o potu i lalo o le eleele i le tu'uina atu o mea e puipui ai.

O le isi itu e tatau ona silasila i ai o le pule o fanua. O le tele o atunuu i Tennessee, aemaise lava i latou e mauoa i maa taua, e umia e le tagata lava ia. O le su'esu'eina o ia nofoaga e aunoa ma se fa'atagaga e le gata e le tusa ai ma le tulafono ae e mafai fo'i ona ta'ua o le soli. Ia mautinoa i taimi uma o loʻo ia te oe faʻatagaga talafeagai mai tagata e ona fanua poʻo pulega aʻo leʻi alu i se malaga maina.

I le fa'ai'uga, a'o fa'afeiloa'i ma le fiafia e Tennessee i latou e fiafia i ma'a, e taua tele le fa'amanino lelei e uiga i tulafono fa'atonutonu o lenei gaioiga. E le gata ina fa'amautinoaina le fa'atulafonoina ma le saogalemu o le tulituliloaina o ma'a, ae o lo'o iai fo'i se sao i le fa'asaoina o measina fa'alenu'u a Tennessee mo tausaga a sau.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Tennessee

O le poto masani i le eliina o maa e fiafia e pei o oa e mafai ona maua mai. Ae ui i lea, o le faagasologa e tele lava e uiga i sauniuniga e uiga i le laki poʻo le tomai. O le faaauupegaina lelei e mafai ona faia ai le eseesega i le va o se taumafaiga e leai se aoga ma se aso o mea tauia maua. O mea nei e te mana'omia mo se malaga eli maa i Tennessee:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O mea nei e sili ona taua mo le faʻafefeteina, o se auala e tuʻu ai le palapala i luga o le faʻamalo ona faatofuina lea i totonu o se vaitafe poʻo se vai e fufulu ese ai le palapala, ma tuʻu ai maʻa taua i tua. Fa'alagolago i le nofoaga, o nisi maina e maua ai nei mea, ae o se manatu lelei lava le i ai o sau lava mea.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina o le palapala po'o le talepeina o laufanua papa, o meafaigaluega taua ia. O se la'ititi la'ititi, uu lima e masani lava ona fetaui mo le tele o tagata tuli manu ma'a.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O mea faigaluega nei e lelei mo laufanua faigata, aemaise lava pe a taumafai e aveese maa taua mai papa. E mafai ona latou fesoasoani i le talepeina o maa tetele e faʻaalia ai maʻa taua natia i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Fa'aoga mo le la'uina o le palapala ile vaega e fa'amama ai po'o le teuina o au mea na maua. O nisi nofoaga eli ai e iai le vai tafe, e mafai ai ona fa'afefe i luga ole laiga, ae o isi e ono mana'omia oe e ave lau palapala i se isi nofoaga.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: Ia su'esu'e toto'a mea e ono maua. O le tele o maa taua i lo latou tulaga mata e mafai ona foliga pei o maa masani. O le va'ava'ai toto'a e mafai ona fa'aalia ai fa'ailoga iloga o se ma'a taua.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava pe afai e te fou i le sailiga maa poʻo le itulagi patino, e mafai e se tusitaiala ona fesoasoani ia te oe e iloa ai maʻa taua ma tuʻuina atu faʻamatalaga i le mea e ono maua ai.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O mea nei e taua mo le teuina ma le faʻatulagaina o maʻa taua e te mauaina. O le fa'ailogaina e mafai foi ona fesoasoani i le manatuaina o mea patino o le mea ma le taimi na maua ai maa taua taitasi.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Faalavelave, tusa lava pe laiti, e mafai ona tupu. O le i ai o se pusa fesoasoani muamua e mafai ona fesoasoani e foia vave manu'a laiti, tui, po'o toto'a.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

Manatua, o le eliina o maa o se malaga e pei o se taunuuga. O le saunia lelei e mautinoa ai o le faigamalaga e fiafia, saogalemu, ma faʻamoemoe, manuia!

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i Tennessee

Tennessee Gem Mining Fautuaga

O le amataina o se faʻataʻitaʻiga eli maa i Tennessee e manaia ma aʻoaʻoga. Ae pe o oe o se tagata suʻesuʻe masani poʻo se tagata fou, o nai faʻamatalaga e mafai ona faʻaleleia ai ou avanoa e maua ai na oa natia. O nisi nei o fautuaga e faʻamautinoa ai o lau sailiga maa taua i le Volunteer State e fua lelei ma fiafia:

  1. Suesuega Muamua: A'o le'i laa vae i se nofoaga eli ai, fa'aalu sina taimi e su'esu'e ai. Malamalama po o fea maa taua e tupuga mai i lena itulagi patino. O le tele o lou iloa, o le sili atu foi lea o lou avanoa e iloa ai se maa taua.
  2. Taunuu vave: O nofoaga ta'uta'ua eli'i e mafai ona tumutumu a'o aga'i i luma le aso. E ala i le vave amata o lau sailiga, e te maua ai nofoaga sili mo oe lava ma e mafai ona faʻaogaina le malulu o le vevela o le taeao.
  3. Ia Onosa'i ma Tumau: E le fa'atatau le fa'amalieina vave o le la'uina o ma'a. O le fiafiaga o le tuliga, ma o nisi taimi, atonu e alu ai ni itula ae e te leʻi mauaina se mea mataʻina. O le faifai pea ma le onosai e masani ona tauia.
  4. Saili Malamalamaga Faalelotoifale: Afai o lo'o e iai i se nofoaga fa'atau pisinisi, 'aua le fa'atuai e fesili i le aufaigaluega po'o tagata eliina i le lotoifale mo ni fautuaga. E mafai ona latou faʻasoa faʻamatalaga e uiga i nofoaga faʻalauiloa poʻo metotia na aoga i aso ua mavae.
  1. Vaavaai mo Tailings: O faupuega ia o maa ma iliili na totoe ina ua uma ona su'e e le au eli. E masani lava, ona o lo latou naunautaʻi, atonu e le iloa e le au ʻeliina maa taua. O le alu atu i si'usi'u e mafai i nisi taimi ona maua ai ni mea e le'i mafaufauina.
  2. Tumau le saogalemu: Fa'amuamua i taimi uma le saogalemu. Afai e te latalata i le vai, ia faaeteete i maa maseesee. I ana po'o alavai, ia mautinoa o lo'o lelei lau moli. Mulimuli i so'o se ta'iala po'o ta'iala e tu'uina mai e le nofoaga e la'u ai.
  3. Ia Malamalama i le Siosiomaga: Fa'ata'ita'i i taimi uma le la'uina lelei. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au e ono afaina ai le si'osi'omaga, ma afai e te eliina se pu, toe fa'atumu i luga e puipuia ai lamatiaga mo isi ma meaola.
  4. Asiasi Pe a Maua Timuga: E mafai e le timu ona fufulu ese le palapala matala ma faʻaalia maʻa taua i luga o le fogaeleele. O malaga pe a uma timuga e mafai i nisi taimi ona ofo tele le tauia.
  5. Faataitaiga Faia Atoatoa: O le tele o oe mai a'u, o le sili atu foi lea ona e iloa ai maa taua. I malaga ta'itasi, o le a fa'aleleia ai ou tomai e matau ma malamalama.
  6. Fiafia i le Aafiaga: Manatua, o le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le poto masani e uiga i mea na maua. Fiafia i le matagofie o le natura, le fiafia o le mauaina, ma le fiafia o le faʻaaluina o taimi i fafo.

I le faaiuga, o le mining gem i Tennessee o se tuufaatasiga tulaga ese o tomai, onosai, ma se paʻi o le laki. Ae fa'atasi ai ma nei fautuaga i lou mafaufau, o le a fa'aauupegaina lelei oe e fa'ateleina ou avanoa o se malaga manuia ma manatua pea.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava e te faʻaaluina ai se aso e faatofu ai i laufanua matagofie o Tennessee, faʻamama i le eleele ma vai, o le fiafia i le mauaina o se maʻa taua e le mafaatusalia. Peitai, e le uma le faigamalaga i le mauaina; e tutusa lava le taua o le malamalama i le tausiga ma le talisapaia o nei mea ofoofogia fa'afanua. O le ta'iala lenei i le taulimaina o au 'oa fou na maua:

  1. Faʻamama muamua: Amata i le fufuluina lemu o au maa taua i le vai e aveese ai soʻo se palapala matala poʻo palapala. O se pulumu malu, e pei o se pulumu fulunifo tuai, e mafai ona fesoasoani i le aveeseina o le palapala maaa e aunoa ma le valuina o le maa.
  2. Faailoaina: A'o le'i faia nisi gaioiga, fa'ailoa lau su'ega. E tele tusi ta'iala ma'a taua, pe mafai fo'i ona fa'afeso'ota'i tagata popoto fa'apitonu'u po'o a'oga gemological. O le malamalama i mea ua e mauaina e taua tele a'o le'i filifili i laasaga e sosoo ai.
  3. teuina: Teu eseese ma'a taua ta'itasi i taga malu po'o koneteina ina ia 'alofia ai le maosiosia. O le fa'ailogaina o su'esu'ega ta'itasi, aemaise lava pe afai o lo'o e alu i se malaga e tele aso, e fesoasoani i le fa'amaumauina.
  4. Fa'amaumauga: Tausia se ogalaau po o se api talaaga. Manatua le mea na e maua ai le maa taua, ona uiga, ma soʻo se isi faʻamatalaga talafeagai. E le gata ina fesoasoani i le fausiaina o se fa'amaumauga a le tagata lava ia ae fa'aopoopoina se tala i maa ta'itasi.
  1. Iloilo: Mafaufau e su'esu'e au ma'a taua, aemaise pe afai e te masalomia ua e mauaina se mea taua tele. E mafai e tagata su'esu'e ma'a fa'apolofesa ona tu'uina atu fa'amatalaga i le lelei o se ma'a taua ma le aoga.
  2. Otioti ma Faila: Afai e te filifili e faʻalelei foliga o lau suʻega, atonu e te mafaufau e tipi pe faʻalelei. E mana'omia ai le tomai, o lea e sili ai le feutagai ma le fa'afaigaluegaina o se tagata tipi maa fa'apolofesa mo le galuega.
  3. Faʻaalia: Afai e te fiafia i au sailiga, fai se faʻaaliga. Fa'aaogā pusa paolo, kapoti tioata, po'o le fai fo'i ma mea teuteu. E mafai ona avea i latou ma amataga matagofie o talanoaga.
  4. Taulimaina ma le Fa'aeteete: Taulima i taimi uma ia maa taua ma lima mama. O suauu ma palapala mai lima e mafai ona afaina ai le iila o se maa taua. Mo ma'a taua pe ma'ale'ale, mafaufau e fa'aaoga totigilima vaivai.
  5. Aoao e uiga i le Faʻaleleia: O nisi maa taua e mafai ona faʻaleleia o latou foliga e ala i faiga e pei o le vevela poʻo le faʻafefe. Afai o loʻo e mafaufau i lenei mea, suʻesuʻe pe faʻafesoʻotaʻi tagata popoto e malamalama i aʻafiaga.
  6. Fetufaaiga ma Faamanatuga: O le tulituliloaina o maa taua e fa'atatau i nu'u ma mea e maua e tagata ta'ito'atasi. Mafaufau e auai i se kalapu maa ma minerale i le lotoifale. Faasoa atu ou aafiaga, aoao mai isi, ma faamanatu faatasi le fiafia o le mauaina.

Manatua, o maa taua taitasi e te mauaina, e tusa lava po o le a lona tele poʻo lona taua, e faʻamatalaina se tala - o le taimi, faʻasologa faʻafanua, ma lau malaga patino i Tennessee. O le fa'apelepeleina ma le tausia lelei o i latou e mautinoa ai o lo'o tumau pea i latou o fa'ailoga o manatuaga taua.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Tennessee

Tennessee, faʻatasi ai ma lona tamaoaiga faʻasolopito o tala faʻasolopito, e le gata o se nofoaga e sili ona fiafia i ai mo tagata tulimanu faʻatauvaʻa ae o le puna foi o nisi o maʻa mataʻina mataʻina na maua. O nei su'esu'ega, pe na maua fa'afuase'i po'o se taumafaiga fa'atiga, ua fa'amauina lo latou ala i tala fa'asolopito o tala fa'asolopito ma avea o ni tala fa'aosofia mo i latou uma o lo'o savalia ala o le Volunteer State i le sailiga o 'oa natia.

  1. Le Penina Vaitafe Tennessee: E le pei o le tele o penina e afua mai i faisua, o le Tennessee River Pearl e sau mai le vai fou. O vaitafe o le setete, aemaise lava le Vaitafe o Tennessee, na gaosia i le talafaasolopito nisi o penina sili ona tulaga ese ma le matagofie o le lalolagi, na mafua ai ona avea le penina ma maa taua a Tennessee i le 1979.
  2. O le Elmwood Mine Celestine: O loʻo i Carthage, o le Elmwood Mine e lauiloa i le lalolagi atoa mo ana faʻataʻitaʻiga mataʻina o tioata selestine. O nisi o nei fa'ata'ita'iga, fa'atasi ai ma lo latou lanu lanumoana mata'ina ma le manino lelei, ua maua lo latou ala i le aoina o minerale tetele i le lalolagi atoa.
  3. Tennessee Paint Rock Agate: E sili ona sailia e le au aoina, o lenei agate faapitoa e lauiloa mo ona lanu susulu ma mamanu. Sa i ai fa'ata'ita'iga o fa'ata'ita'iga mata'ina ua maua, ma avea ma ulutala i nu'u tuli ma'a.
  4. O le Safaira Plateau Cumberland: O se miti a le tuli manu ma'a, o lenei safaira mata'ina ua maua, faatasi ai ma lona paolo lanu moana lanumeamata tulaga ese, ua faamaonia ai o lo'o natia pea e le laufanua o Tennessee ni ma'a taua e mafai ona fa'atusaina i latou mai i tu'uaga safaira lauiloa.
  1. Quartz Fa'agata Fa'alua mai le Itulagi o Appalachian: I fa'afanua, o se tioata fa'alua-fa'amuta e iai ona mata fa'anatura i pito uma e lua, o se mea e seasea. O ia faʻataʻitaʻiga, o loʻo aliaʻe mai i le Appalachian regions o Tennessee, o loʻo faʻatauaina e tagata aoina mo lo latou tulaga mama ma foliga tutusa.
  2. Le Cherokee Ruby: E ui e le gata mai Tennessee, o le Southern Appalachian Mountains, lea e oʻo atu i totonu o le setete, ua maua mai ai penina mataʻina. O le Cherokee Ruby, o se faʻataʻitaʻiga mataʻina mai lenei itulagi, o loʻo i ai sona lava talatuu ma faʻaosofia tagata fiafia e suʻesuʻe laufanua o Tennessee i le faʻamoemoe o ni mea na maua.
  3. Calcite Crystals mai Elmwood: E ese mai le selestine, ua tuuina atu foi e Elmwood Mine i le lalolagi nisi o tioata calcite sili ona atoatoa ona fausia, faatasi ai ma nisi o faataitaiga o loo faaalia ai le lanu meli auro e le masani ai.

O nei tala o mea mata'ina na maua e ofoina mai e sili atu nai lo na o tala fa'asolopito; latou auauna atu o se molimau i le tamaoaiga gemological Tennessee. Mo le tagata tulimanu, o tala o mea na maua i aso ua tuana'i e ofoina mai ai musumusuga ma se faamanatu fa'afiafiaina o le isi su'esu'ega sili e mafai ona na o se ma'a. O su'ega uma, su'esu'ega uma, ma taimi uma e fa'aalu e su'esu'e ai laufanua eseese o le setete e aumaia ai ma i latou le folafolaga o le auai atu i vaega o i latou na latou mauaina mea ofoofogia fa'alenu'u a Tennessee.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Tennessee Gem Mining State tuaoi

Mo i latou na maua le pusa tulimanu, o setete lata ane o Tennessee e ofoina atu foʻi fanua mauoa e tumu i oa faʻafanua. O se va'aiga lea i setete tuaoi e mafai ai ona fa'aauau au mea eli ai ma'a:

  1. Kentucky Gem Mining: Ua lauiloa i ona agata matagofie, aemaise lava le Kentucky Blue Agate, o lenei setete o loʻo folafola mai ni sailiga manuia i ona vaitafe ma fanua.
  2. Virginia Gem Mining: Fa'atasi ai ma fa'afanua eseese, Virginia faʻamaualuga maua e pei o garnets, amazonite, ma e oʻo lava i auro i nisi itulagi.
  3. North Carolina Gem Mining: O se malutaga moni, North Carolina e lauiloa i ona emeralds, garnets, ma mea lilo faapelepele.
  4. Georgia Gem Mining: Fale i le mea taua a le setete, le tioata quartz, Georgia fa'apea fo'i ma mea matagofie amethysts ma garnets, aemaise lava i ona itu i matu.
  5. Alabama Gem Mining: In Alabama, e mafai e se tasi ona maua fetu quartz lanumoana, garnets, ma nisi taimi tasesa i ona laufanua fa'afanua eseese.
  6. Misisipi Gem Mining: E ui ina e le'o fua tele e pei o isi tuaoi, Misisipi o lo'o ofoina atu pea avanoa e fiafia i ai, aemaise lava mo fafie ma agate.
  7. Arkansas Gem Mining: Ta'uta'ua mo lana Va'a o Diamonds State Park, lea e mafai ai e tagata asiasi ona eli mo taimane ma teu mea latou te maua, Arkansas e tatau ona asiasi mo tagata tulimanu.
  8. Misuli Gem Mining: Misuri, e ui ina mamao teisi atu, e folafola mai le galena, calcite, ma le quartz matagofie drusy.

O nei setete tuaoi, taʻitasi ma a latou lava tala faʻafanua ma oa, o faʻaopoopoga atoatoa i lau malaga tulimanu. O le itu i Sautesasae o le Iunaite Setete, ma lona talafaasolopito mauoa ma laufanua eseese, e moni lava o se parataiso e fiafia i ai.

Su'esu'e atili e uiga i nofoaga eli ai ma'a ma fautuaga e ala i le faitauina o la matou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Lalolagi Mata'utia o Sa'iliga ma'a ma Ta'aloga i le Fale

O laufanua lauolaola o Tennessee, o loʻo fesoʻotaʻi ma tala o mea ofoofogia faʻapitoa, e mautinoa lava o loʻo faʻaalia ai se faatosinaga faigata ona teena. Mai le tagata fa'afiafia masani e o'o atu i le ao fa'aputu, o le vala'au a le lalolagi ma le folafolaga o le su'eina o 'oa natia e toso i le fatu. O le poto masani o le su'eina o le eleele, lagona o le lanu, ma lena taimi fa'avavevave o le mauaina o se musika o le natura, talafaasolopito, ma mea na ausia e le tagata lava ia.

Ae, e le o tagata uma e maua le avanoa o le taimi poʻo ni auala e malaga ai i totonu o Tennessee. Mo i latou e moomoo mo le fiafia o le mauaina mai le mafanafana o latou fale, o le Gem Mining Kit o le tali lea. Fuafuaina e faʻapipiʻi le aano o se sailiga sailiga maʻa moni, o lenei pusa e ofoina atu se filifiliga o minerale ma maʻa taua o loʻo faʻatali e maua. E avea o se alalaupapa, faʻamautinoa o le fiafia o le sailiga o maʻa e mafai ona maua e tagata uma, i soʻo se taimi ma soʻo se mea. Pe o oe i Tennessee matagofie i fafo poʻo totonu o lou potu malolo, o loʻo faʻatali le malaga o gemology.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *