Gem Mining Kentucky: O se Ta'iala a le Tufuga'oa i le Bluegrass Jewels

Kentucky Gem Mining Kentucky Agate

O le Bluegrass State, e sili ona lauiloa mo ana solofanua ma bourbon, o loʻo natia foʻi se oa tele i lalo ifo o lona eleele - maʻa taua. O le eliina mo nei maa taua ua leva ona tosina mai ai tagata fiafia, tagata o le atunuu, ma tagata tafafao maimoa, faatasi ai ma se folafolaga o le mauaina o oa o le fanua. O lenei tusiga e ave ai oe i se faigamalaga i le eleele e tumu i maa taua a Kentucky, e faʻaalia ai maʻa sili ona taua a le setete ma le mea e maua ai.

O le tamaoaiga o le eleele o Kentucky ua avea ma fale mo maa taua e le masani ai ma masani. O nei ma'a e eseese mai mea mata'ina e seasea maua e le au aoina i ma'a sili ona masani ona maua o lo'o pu'eina pea e le to'atele. O se vaaiga vavalalata lea i nisi o 'oa atonu e te mauaina i lalo ole eleele ole Bluegrass State:

O ma'a taua e seasea maua i Kentucky:

Agate ma se taga o Quartz Druzy
Gemstonefaʻamatalaga
Kentucky AgataE masani ona iloga i ona lanu matagofie, o lenei ituaiga agate e sili ona matagofie i le lalolagi. O ona faʻataʻitaʻiga e tulaga ese, faʻatasi ai ma paolo o le mumu, uliuli, ma le paʻepaʻe e faʻamuamua.
FluoriteE masani ona maua i vaega i Sisifo o le setete, o lenei minerale e mafai ona aliali mai i le tele o lanu. Ae maise lava, o le fluorite lanumoana - pei o le Miller Fluorite taʻutaʻua - e matua taua tele.
SphaleriteO lenei tioata o le zinc ore e masani ona fa'aalia ai se iila fa'alumaina. I lona tulaga sili ona lelei, e mafai ona manino i lanu moli mumu ma samasama.
BariteE masani ona maua i tafatafa o le fluorite i Western Kentucky, o ana tioata faʻapipiʻi e mafai ona fausia ai ni faʻapotopotoga matagofie pei o rosa.
PyriteUa ta'ua o le “Fool's Auro,” o lenei minerale e mafai ona fau ni pusa lelei atoatoa, e fa'aalia ai le iila pei o le auro. E masani ona maua fa'atasi ma isi minerale pei ole quartz.

O maa taua masani e maua i Kentucky:

Fa'ata'ita'iga Pyrite
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzO tioata quartz e mafai ona maua i Kentucky atoa. O ituaiga eseese e aofia ai le asu, manino, ma rose quartz.
CalciteO lenei minerale e masani ona maua i ana limestone i Kentucky. O ona tioata e mafai ona manino i le opaque ma se iila solo.
DolomiteO se aiga vavalalata o le calcite, dolomite e lanu piniki, paʻepaʻe, or tioata rhombohedral samasama.
GalenaO lenei uamea ta'ita'i e mamafa ma e mafai ona maua i tioata fa'apeipepa ma le iila u'amea.
ChalcopyriteO lenei minerale, e foliga tutusa ma le pyrite, e masani ona faʻaalia se samasama apamemea ma e mafai ona faʻaleagaina i lanu lanu.
FaʻamalimaI le avea ai ma papa o le setete o Kentucky, o loʻo taatele le maʻa maʻa ma e masani ona aofia ai toega faʻatoʻaga mai sami anamua.
SueO le sili i Kentucky i Sasa'e, o le shale o le ma'a palapala e mafai ona i ai ni meaola matagofie fa'asao.
GypsumE masani ona maua i le palapala palapala, o ona tioata e mafai ona manino, paʻepaʻe, pe i ai foi sina lanu mumu.
CelestiteE maua i ni vaega laiti, o nei tioata lanumoana-lagi e mafai ona avea ma se sailiga fiafia mo tagata tulimanu.
HematiteO lenei minerale iron oxide e masani ona mumu i le mūmū-enaena ma e lauiloa i lona iila eleele.

Pe o e su'e mo ma'a sili ona seasea e ofoina atu se pa'i o le tulaga ese po'o le sailia o ma'a sili ona salalau e ta'u mai ai le tala fa'afanua Kentucky, o lo'o i ai se mea mo tagata uma i lenei tulaga eseese.

Nofoaga eliina ai maa sili i Kentucky

  1. Ben E. Clement Mineral Museum: O loʻo i totonu o Marion, o lenei falemataʻaga e le gata e aʻoaʻoina ai tagata asiasi i le talafaasolopito o minerale mauoa a Kentucky ae o loʻo ofoina atu ai foʻi faʻamatalaga faʻapitoa lautele. Ta'uta'ua mo lona fluorite, e mafai ona e maina mo lenei ma isi maa taua. O itula faigaluega e eseese i le vaitau, o lea e sili ai le siakiina o latou upega tafaʻilagi. E totogi se totogifuapauina mo le mining, lea e masani ona aofia ai se taʻaloga taʻitaʻia.
  2. Kentucky Agate Hunters: O itu i sasae o le setete, aemaise lava i Irvine, o nofoaga vevela mo le tuliga agate. E ui e leai ni maina aloaia iinei, e tele nofoaga e iloa e tagata o le lotoifale. Ia manatua pea e saili se faatagaga a o lei eliina i fanua tumaoti.
  3. Wickliffe Mounds State Historic Site: E lata ane i le taulaga o Wickliffe, o lenei nofoaga iloga e sili atu i le tala faasolopito nai lo maa taua, ae atonu e te mauaina le sieri, se ituaiga o quartz, ma isi minerale iinei. O itula faigaluega e masani lava mai le 9 i le taeao i le 5 i le afiafi i aso uma ma sina totogi ulufale.
  4. Allen Co. Fluorite Mines: O loʻo tu i tafatafa o le tuaoi o Kentucky i Sisifo, o lenei 'upega tafaʻilagi o loʻo faʻaalia ai veins o le fluorite i isi minerale. E mana'omia le fa'atagaga o le la'uina i'inei ona o le tele o maina o lo'o i fanua tumaoti.
  1. Mason's Garnet Mine: E lata ane i le taulaga o Eddyville, o le Mason's Garnet Mine e ofoina atu i tagata fiafia ma'a se avanoa e la'u ai garnets, e fai si seasea i Kentucky. E pei o le tele o nofoaga eli, e taua tele le valaʻau muamua mo itula ma pili.
  2. Nofoaga Fa'ato'aga a le A'ai o Ana: E ui lava e le o ni maa taua, ae o nofoaga fa'ato'aga i le Cave City e lauiloa mo i latou o lo'o va'ava'ai e su'e toega tuai. O itula faigaluega e masani lava o itula o le ao, ae ona o nofoaga e mafai ona taape, ia suʻesuʻe pea aʻo leʻi alu i fafo.
  3. Su'e ma'a Green River: O le Vaitafe o Green, aemaise lava i le Mammoth Cave National Park, e maua ai le avanoa e suʻe ai maʻa ma maua ai maʻa ma minerale tulaga ese. Leai ni itula fa'apitoa fa'atino, ae ia nofouta i ta'iala o paka ma so'o se pemita mana'omia.
  4. Red River Gorge Area Fa'afanua: I totonu o le loto o le Daniel Boone National Forest, o lenei eria e mafai ai e tagata tulimanu tulimanu ona maua le quartz ma isi minerale i le lotolotoi o le matagofie o le natura matagofie. E tatala i le tausaga atoa, ae e mafai ona fa'aaoga le tolauapi a le tagata lava ia ma totogi o gaoioiga.
  5. Harrodsburg Road Gold Site: I tafatafa o Nicholasville, o lenei nofoaga e lauiloa i tala faasolopito mo nai auro laiti. E ui e sili atu ona e mauaina le quartz poʻo le chert, o le avanoa e vaʻaia ai se fasi auro e tumau ai le lauiloa. Leai se taimi faatulagaina o galuega, ae ia fa'aaloalo pea i fanua.
  6. Pikeville's Crystal Mines: I le itu i sasae o le setete, ua ofoina atu e Pikeville nofoaga lauiloa mo tioata quartz. Siaki fa'atasi ma ma'a ma mineral kalapu mo fa'amatalaga i nofoaga sili ona lelei, itula faigaluega, ma so'o se totogi e fa'atatau.

Pe a fuafuaina lau malaga tulimanu tulimanu i Kentucky, mafaufau i taimi uma e aapa atu i maa ma mineral sosaiete. E mafai ona latou ofoina atu fa'amatalaga, fa'afouga i luga ole avanoa e maua ai le saite, ma fa'amatalaga taua e fa'amautinoa ai le manuia ma le fa'afiafiaina o le maina.

Tala'aga o Gem Mining i Kentucky

Kentucky's eliina maa tala'aga e eseese ma felanulanua'i e pei o ma'a ma minerale o lo'o i lalo ifo o lona laufanua. O le fa'afanua o le itulagi, o se ie lalagaina i le tele o suiga o le tectonic, tafia, ma le palapala palapala, ua fausia ai se fanua matua i le tamaoaiga o minerale. Mai i ulua'i ituaiga o Amerika e o'o atu i tagata fiafia fa'aonaponei, o le 'oloa fa'afanua fa'afanua fa'ato'aga ua fa'afiafiaina le tele o augatupulaga.

O ituaiga Amerika moni o uluai tagata eliina a le setete. Na latou su'e ma le filiga o sesi, o se ituaiga o ma'a, mai fanua o le a mulimuli ane avea ma Kentucky. I le faatāuaina o le maʻai ma le tumau, na latou faia ai ma le poto meafaigaluega, auupega, ma teuga teuteu. O nei ituaiga, faatasi ai ma lo latou poto masani i le laueleele, na avea ma paionia i le malamalama ma le faaaogaina o punaoa faalenatura o le itulagi.

A o amata ona nofoia e tagata Europa le itulagi i le 18th ma le 19th seneturi, na amata ona salalau tala o fanua mauoa. O tala e uiga i agate mata'ina, quartz fe'ilafi, ma veins fluorite mata'ina na tosina atu ai le toatele i nofoaga o lo'o tamaoaiga minerale a Kentucky. O le iʻuga, na tutupu aʻe galuega laiti eli, ma e masani ona galulue faatasi aiga ma nuu i le aumaia o ʻoa o le lalolagi.

O le senituri lona 20 na faailoa mai ai suiga tetele. O le Itumalo o Illinois-Kentucky Fluorspar, aemaise lava i itu i sisifo o Kentucky, na faʻateleina. Na avea le Fluorite ma minerale su'esu'e mo ana galuega tau alamanuia, ma fa'aoso ai le itulagi i se taumafaiga tele eli. O taulaga e pei o Marion na tuputupu ae i le lauiloa, ma avea ma nofoaga mo le aoina mai o minerale ma fefaʻatauaʻiga.

E le gata i lea, a'o taula'i atu galuega fa'akomepiuta tetele i minerale pei o le fluorite, o le tele o tagata su'esu'e ma tagata fiafia na fa'aauau pea ona su'eina le tele o ma'a taua i le isi itu o le setete. O a latou mea na maua, e masani ona fa'aosoina e le tu'inanau nai lo tupe maua, na tele sona sao i le ta'uleleia o le setete o se sulufa'iga a tagata tulimanu.

Ae peitai, e pei o le tele o tala maina, sa i ai luitau. O atugaluga o le siosiomaga ma le faaitiitia o tupe maua na mafua ai le paʻu o nisi o galuega eli. Ae ui i lea, o le tala faasolopito o le laʻuina o maa a Kentucky e le gata e uiga i le aveeseina ae e uiga foi i le malosi, ofoofogia, ma le sootaga o le agaga o le tagata i le lalolagi.

I aso nei, o loo manino mai pea toega o lenei talafaasolopito mauoa. Mai falemataaga e o'o atu i nofoaga e la'u ai ma'a, o le taimi ua tuana'i a Kentucky e fetaui lelei ma le taimi nei, e vala'aulia ai tagata uma e 'ai i lana talatu'u lalagaina eli ma'a.

Tulafono Fa'alina maa i Kentucky

O le malamalama i tulafono o le laʻuina o maa i Kentucky e taua tele mo le au faʻatauvaʻa ma tagata fiafia. O nei tulafono, faʻapipiʻiina i le faʻafefiloi o le faʻaaloalo mo fanua ma aia tatau a tagata e ona meatotino, faʻamautinoa e mafai ona faʻaauau le tu masani o le tulituliloaina o maa e aunoa ma ni aʻafiaga leaga i le siosiomaga poʻo meatotino tumaoti.

1. Pulea Fanua ma Fa'atagaga: O le fa'amuamua mo le au fai maina o le fuafuaina lea o le pule o fanua. O se vaega tele o nofoaga eli e pa'u i meatotino tumaoti. E le pei o nisi setete, Kentucky e leai se faiga faʻavae avanoa i minerale i fanua tumaoti. O lona uiga e te mana'omia le fa'atagaga manino mai lē ona le fanua a'o le'i su'e pe eliina. O le misia o lenei laasaga e mafai ona oo atu ai i moliaga o le soli tulafono. I tulaga e lisi ai pe mautotogi ai le fanua, atonu e mana'omia uma le fa'atagaga a le tagata mautotogi ma lē e ona le fanua.

2. Avanoa Fa'apitoa mo Tagata Lautele: E ui o le tele o nofoaga mauoa o loʻo i luga o meatotino tumaoti, o loʻo i ai fanua faʻapitoa mo tagata lautele e mafai ai e tagata fiafia ona suʻe minerale. O ia vaega e masani ona iai ni taʻiala patino e uiga i le mea e mafai e se tasi ona maina ma le tele o mea e mafai e se tasi ona aveese. Tausi i taimi uma i tulafono fa'asalalau pe maua mai fa'amatalaga mai nofoaga fa'apitonu'u po'o nofoaga mo tagata asiasi.

3. Manatuga Siosiomaga: O le Kentucky Department of Natural Resources and Environmental Protection e iai taʻiala e faʻatatau i le faʻasaoina o le matagofie faʻanatura o le setete. E aofia ai tapula'a fa'asaga i faiga fa'aleagaina o le la'uina e ono o'o atu ai i le tafia o le palapala, fa'aleagaina o le vai, po'o le fa'alavelaveina o nofoaga. So'o se galuega eli, tusa lava pe la'ititi, e tatau ona fa'amuamua le fa'aitiitia o a'afiaga o le si'osi'omaga.

4. Commercial vs. Personal Mining: E iai le eseesega i le va o le mining mo le fa'aogaina e le tagata lava ia ma le fa'atau pisinisi. Afai o loʻo e fuafua e faʻatau atu maa taua e te mauaina, atonu e te manaʻomia ni pemita faaopoopo ma manaʻomia le lipotia o tupe maua mo faʻamoemoega lafoga. E le gata i lea, o galuega faapisinisi e mafai ona pa'u i lalo o tulafono faatonutonu ma le vaavaaiga.

5. Aoina mai o meafaiola: E ui lava e le o le mining maa i se tasi, aoina mai fossil, taatele i nofoaga e pei o Cave City, ei ai ana tulafono faatonutonu. I se tulaga lautele, e mafai ona aoina mai fossil mo le fa'aogaina e le tagata lava ia mai le tele o fanua lautele o lo'o pulea e le Ofisa o Pulega o Fanua (BLM) e aunoa ma se pemita, pe afai e le o fa'amoemoe mo fa'atauga fa'apisinisi.

6. Tulafono Faatonutonu o le Saogalemu: O le saogalemu e sili ona taua, ma e ono iai ni taʻiala faʻapitoa e faʻatatau i le eria. E mafai ona aofia ai le ofuina o pulou i totonu o le ana, faʻaogaina o meafaigaluega talafeagai, ma le tausisia o lapataiga faʻapipiʻi.

E fautuaina i taimi uma le fa'afouina o oe lava. Aʻo leʻi tuʻuina atu, faʻafesoʻotaʻi le Kentucky Department of Mines and Minerals poʻo kalapu i le lotoifale ma minerale. E mafai ona latou ofoina atu faʻamatalaga lata mai e uiga i tulafono faatonutonu, pemita manaʻoga, ma isi faʻamatalaga taua.

O lona uiga, e ui ina manaia le faatosina o le su'eina o maa natia a Kentucky, e tutusa lava le taua o le alu i lenei faigamalaga ma le malamalama ma le faʻaaloalo i tulafono a le setete. O lea e mautinoa ai le tumau pea o le tu ma le fiafia mo tupulaga o le lumanai.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Kentucky

Eliina maa i Kentucky, pei o soʻo se pisinisi faʻafanua, e manaʻomia se faʻafefiloi o le naunautai, malamalama, ma meafaigaluega saʻo. Pe o lo'o e fa'amama a'e vaitafe, su'esu'eina papa ma'a, po'o le su'esu'e i eli loloto, o le i ai o meafaigaluega talafeagai e mautinoa ai e le gata o se sailiga manuia ae fa'apea fo'i le saogalemu o le tagata su'esu'e.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Fa'apitoa mo le su'esu'eina o le vaitafe, o nei pupuni e fesoasoani e vavae'ese ma'a tetele ma otaota mai ma'a taua. E sau i ni lapopoa eseese, ma e fautuaina le i ai o se seti e fa'amama ai vaega eseese o le palapala.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina i totonu o eleele malu po'o le fa'amama ese o otaota o luga, e mana'omia se suo lima malosi po'o se solo. E fesoasoani i le su'eina o mea e mafai ona maua ai maa.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O le uo mamae lea a le maina. O le tasi pito e fa'ailo ma le isi mafolafola, ua mamanuina e ta'e ma vaelua ai ma'a, e fa'afaigofie ai ona maua mai ma'a ma minerale.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A'o e fa'ailoaina maa taua, e te mana'omia se nofoaga saogalemu e teu ai. O pakete umi po'o taga ie e lelei, fa'amautinoa e tumau pea le le fa'aleagaina o au mea na maua i lau malaga.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O se su'esu'ega toto'a o su'esu'ega e mafai ona fa'aalia ai fa'amatalaga e le'o vave va'aia e mata le lava. O nei meafaigaluega e fetaui lelei mo le galuega.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se ta'iala fa'ato'aga e mafai ona avea ma mea faigaluega. E le gata e fesoasoani i le faʻailoaina o mea e mafai ona maua, ae e maua ai foʻi faʻamatalaga i ituaiga o maʻa poʻo itulagi e ono maua ai maʻa taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina fa'ata'ita'iga, e te mana'omia ni atigipusa po'o ni taga e teu ai. O pusa palasitika manino po'o taga sipi-loka e lelei aua e faigofie ona matamata e aunoa ma le tatalaina.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tupu ni manu'a laiti e pei o ma'i po'o mavaevae. O le i ai o se pusa fesoasoani muamua e fa'amautinoa e mafai ona e fo'ia nei fa'afitauli vave.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

Pe a alu i se malaga tulimanu maa i Kentucky, aʻo faʻavae nei meafaigaluega, e ono manaʻomia e nofoaga taʻitasi ni meafaigaluega faʻapitoa. Su'esu'e i luma i taimi uma ma fa'amautinoa ua e saunia, e le na'o le fa'ailoaina o 'oa natia a Kentucky, ae ia faia ma le saogalemu ma le fa'amaoni.

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Fa'amanuiaina Fa'atau i Kentucky

O le la'uina o ma'a i Kentucky e pei lava o se faatufugaga e pei o se saienisi. Ina ia faʻatautaia faʻamatalaga o le laufanua, faʻaalia oa natia, ma faʻamautinoa se aafiaga faʻamalieina, o loʻo i ai le tele o faʻamatalaga ma togafiti e tatau ona manatua e le au faʻatauvaʻa ma le au maina masani.

1. A'oa'o Oe Lava: Fa'amasani oe i ituaiga o ma'a taua e fa'atatau i itulagi o le a e su'esu'eina. O le iloaina o le mea e suʻe e mafai ona faʻasaoina le taimi ma faʻateleina le faigata o se sailiga manuia. O ta'iala i fanua, fa'asalalauga i luga ole laiga, ma kalapu fa'apitonu'u ma minerale e mafai ona avea ma punaoa taua.

2. Taimi Sa'o: O le taimi sili mo le sailiga o maa e masani ona mulimuli i timuga. E mafai e le timu ona fufulu ese le eleele pito i luga, ma faʻaalia ai ni meaʻai fou. Ae ui i lea, ia mautinoa i taimi uma o loʻo saogalemu tulaga, aemaise lava pe a suʻesuʻeina aʻega o vaitafe poʻo fanua maseesee.

3. Amata Vave: O le amataina o au taumafaiga eli i le amataga o le aso e ofoina atu se avanoa e lua: e maua ai le tele o itula o le ao mo suʻesuʻega, ma e mafai ona fesoasoani ia te oe e faʻatoʻilaloina le motu o tagata i nofoaga e sili atu ona lauiloa, faʻatagaina mo se sailiga filemu.

4. Tumau Onosa'i: O le eliina o maa o se taaloga o le onosai. Aua e te lotovaivai pe afai e te le mauaina se mea i le taimi lava lena. O le fiafia e taoto i le tuliga e pei foi o le mauaina.

5. Feso'ota'iga ma Tagata o le Atunu'u: E mafai e tagata fiafia ma tagata nonofo i le lotoifale ona ofoina atu ni fa'amatalaga e le maua i ta'iala po'o tusi. O le fa'atasi ma i latou e mafai ona ta'ita'iina atu ai oe i nofoaga e le masani ai po'o le tu'uina atu fo'i o fa'amatalaga i nofoaga e sili ona fa'amoemoeina i nofoaga e sosolo lelei.

6. Tuu Leai se Fa'ailoga: A'o e su'esu'e, fa'amautinoa e te tu'ua le si'osi'omaga pe a e mauaina. Faatumu so'o se pu e te eli, teu i fafo so'o se lapisi, ma fa'aaloalo i la'au ma fauna i le lotoifale.

7. Saogalemu Muamua: Ia nofouta i lou siosiomaga. Afai oe i totonu o se togavao, ia mataala i meaola o le lotoifale. I laufanua gaoa, mataala i lou tulaga. Fa'ailoa i taimi uma i se tasi le mea o lo'o e i ai, ma mafaufau e la'u ta'ito'alua po'o vaega mo se saogalemu fa'aopoopo.

8. Fa'aaloalo tuaoi: Aloese mai le soli tulafono. Fa'amautu i taimi uma fa'atagaga mo fanua tumaoti ma tausisi i ta'iala i nofoaga fa'alaua'itele mo eliina.

9. Fa'amaumau au Sailiga: O le teuina o se ogalaau o mea ma mea e te mauaina e mafai ona matua tauia. E le gata e fai ma fa'amanatuga o au malaga, ae e mafai fo'i ona fesoasoani ia te oe e iloa fa'ata'ita'iga o lo'o i ai ma'a taua.

10. Tumau Susū ma Puipuia: E le taumateina le tau o Kentucky. Ave le vai ia lava, fai le puipui o le la, ma aumai ni mea e tete'e ai iniseti. O laei puipui, e pei o lima uumi ma pulou, e mafai ona puipuia oe mai elemene.

O le mea moni, o le faʻaaogaina o maʻa manuia i Kentucky o se faʻafefiloi o sauniuniga, faʻaaloalo mo le fanua, ma se paʻi o le agaga faʻafefe. Faatasi ai ma nei fautuaga i lima, o lau sailiga mo maa natia a le setete e folafola mai e manaia ma tauia.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le mauaina o se maa taua i le taimi o lau malaga maina e mafai ona avea ma se taimi faʻafiafiaina. Ae ui i lea, a maeʻa le fiafia muamua ona oʻo mai lea o le matafaioi o le taulimaina, faʻasaoina, ma faʻaalia au mea na maua e faatumauina ai lo latou matagofie ma le taua. O nisi nei o taʻiala e fesoasoani ia te oe e teu lelei nei mea ofoofogia faʻafanua:

1. Fa'amama lemu: Amata i le fa'amamāina o so'o se palapala matala po'o otaota e fa'aaoga ai se pulumu vaivai. Mo le tele o palapala ma'a'a, fa'asusu le ma'a taua ile vai mafanafana fa'atasi ai ma le pa'i ole fasimoli malu. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au malolosi, aua e mafai ona fa'aleagaina ai ma'a.

2. Teuga Lelei: Teu ma'a ma'a ta'itasi i taga ie vaivai po'o fagu ma'a. E fa'amautinoa ai e aua ne'i maosi pe ta'e pe a teuina. Mo maa mata'utia pe le'i tipiina, mafaufau e teu i totonu o se atigipusa e eseese vaega.

3. Tausia Faamaumauga: Faatasi ai ma le teuina faaletino, tausia se ogalaau auiliili o maa taitasi. Manatua lona ituaiga, le mea na maua ai, lona mamafa, fua, ma soʻo se isi faʻamatalaga talafeagai. E mafai ona aoga lenei fa'amaumauga mo fa'atatauga po'o fa'aa'oa'oga.

4. Fa'ailoa: Afai e te le mautinoa pe o le a le ituaiga o maa taua ua e mauaina, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻa poʻo se tagata poto masani o se kalapu maʻa ma minerale. O fa'amatalaga sa'o e mafai ona maua mai ai fa'amatalaga i le taua o le ma'a ma le fa'aogaina.

5. Faʻaaliga: Mo na mea taua e te manaʻo e faʻaalia, teu faʻafaigaluega i pusa faʻaaliga lelei. E sili ona lelei pusa e fa'asa'o i le UV aua latou te taofia lanu mai le mou atu. Ia fa'amautinoa o lo'o 'alo'ese ia pusa mai le susulu o le la ma suiga ogaoga o le vevela.

6. Otioti ma Faila: O nisi maa taua e mafai ona aoga mai le tipiina ma le faʻapolofesa faʻapolofesa, faʻaleleia lo latou matagofie ma le taua. Afai e mafaufau i lenei auala, faʻafesoʻotaʻi ma se lapidary taʻutaʻua poʻo se tagata tipi maʻa.

7. Fa'atulagaina i Maua: O le suia o lau su'esu'ega taua i se mea teuteu e mafai ona avea ma se auala fa'amalieina e ofuina ma fa'aali ai. Fa'atasi ma tagata tomai fa'apitoa e masani i le galue i ma'a mata'a.

8. Inisiua: Afai o lau sailiga e taua tele, mafaufau e iloilo ma inisiua. E ui e le mafai ona suia le taua tele, o le inisiua e ofoina atu le filemu o le mafaufau mai mea e ono leiloa poʻo faʻaleagaina.

9. Aʻoaʻoga: O le fa'aaluina o le taimi e malamalama ai i meatotino a ma'a taua e mafai ona fesoasoani i lo latou tausiga. O nisi maa taua atonu e maʻaleʻale i le malamalama, vevela, po o nisi vailaʻau, o lea e fesoasoani le poto i le faatumauina o lo latou faamaoni.

10. Tetee Faatauga Vave: Aʻo leʻi faanatinati e faʻatau atu se sailiga taua, faʻaalu se taimi e malamalama ai i lona tau maketi. Fa'atalanoa ma tagata popoto ma atonu e maua fo'i se iloiloga aloa'ia.

I le fa'ai'uga, o au ma'a ma'a taua na maua o ni feso'ota'iga fa'apitoa i aso anamua o le lalolagi. O le taulimaina ma le fa'aeteete, fa'aaloalo, ma le poto e fa'amautinoa ai o lo'o tumau pea i latou ma fa'amanatuga fa'apelepeleina, e atagia ai lou naunau ma le fa'amaoni i le su'eina o mea ofoofogia o le natura.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Kentucky

Kentucky, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻasolopito, ua avea ma tulaga mo le tele o mea ofoofogia na maua. O nei su'esu'ega, pe fe'ilafi i falemata'aga po'o le fa'amauina o fa'amaumauga i maketi, ua vaneina ai se fa'ailoga taua i tala fa'asolopito o ma'a tāua. O se vaaiga lenei i nisi o maʻa sili ona lauiloa i le setete:

1. Le Perry Diamond: Na maua i tafatafa o auvai o le Vaitafe o Cumberland, o lenei taimane mataʻina e sili atu i le 2 carats na tosina i ai le mafaufau o tagata fiafia i le atunuu atoa. O lona manino lelei ma lona tipi tulaga ese ua avea ai ma se maa taua i le tele o faaaliga.

Ulufale i le Ana Mammoth

2. O le Ana Mammoth Onyx: Na maua i totonu o le Ana Mammoth iloga, o lenei fa'ata'ita'iga mata'ina o le onika o lo'o tu o se molimau i le 'oa o minerale eseese o le ana. O ona fusi o lanu eseese ua avea ai ma faʻataʻitaʻiga o loʻo sailia e le au aoina.

3. Harlan Safaira: Na maua i totonu o laufanua gaoa o le Itumalo o Harlan, o lenei maʻa lanu moana na maofa i lona telē ma le manino. O lo'o tumau pea se tasi o safaira sili ona taua na maua i le itulagi.

4. O le Agata Green River: O lo'o i tafatafa o le Vaitafe Green, o le lanu mumu, lanu enaena, ma pa'epa'e o lenei agate ua avea ma fa'ailoga fa'atusa, e masani ona feso'ota'i ma 'oa mineralogi a Kentucky.

5. Powell's Emerald: Na maua e se talavou su'esu'e i le Itumalo o Powell, o lenei lanu lanumeamata loloto o le emerald ma le lapo'a mata'ina na lipotia lautele i api talaaga maa taua, ua atili ai ona gauai atu i Kentucky o se nofoaga manuia mo maa taua.

6. Le Penina Bluegrass: E ui o penina e le o ni ma'a, o lenei mea mata'ina na maua i le vai fou o le Vaitafe o Kentucky ua fa'amauina lona tulaga i le tala fa'asolopito o le setete ona o lona foliga lapotopoto atoatoa ma le susulu susulu.

7. o le fanau topasi: Na aumai mai le Barren County, o lenei topasi maua na tosina i ai le toʻatele, e le gata ona o lona lapoʻa tele ae faʻapea foʻi ona o lona fausaga lelei ma le susulu susulu.

8. Cave City Quartz Cluster: O lenei fuifui lavelave o quartz manino tioata, e maua i tafatafa o Cave City, o lo'o tumau pea le mata'ina ona o lona fa'atusa ma le aofa'i o tioata ta'itasi o lo'o feso'ota'i i totonu. aʻoga.

9. O le Red River Ruby: E ui lava o penina e seasea maua i Kentucky, o lenei faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mai le Red River na tu ese mo lona lanu mumu loloto ma le manino lelei.

10. Kentucky's Fluorite Wonders: E ui e le o iai ni igoa ta'uta'ua o fa'ata'ita'iga o le fluorite ta'ito'atasi mai le setete, ae ua ta'uta'ua le Itumalo i Sisifo o Kentucky ona o lona tulaga maualuga, felanulanua'i, e tele sona sao i le gaosiga o le fluorite a le atunu'u.

O nei sailiga fa'amanatu e le gata ina susulu atu ai se malamalama i luga o le tamaoaiga mineralogi a Kentucky ae fa'aosofia ai fo'i augatupulaga o tagata fiafia e su'esu'e, ma fa'amoemoe e fa'aopoopo se isi mea iloga i lenei lisi mata'ina.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O fanua mauoa o Kentucky o loʻo faʻapipiʻiina e avanoa tutusa i setete tuaoi. O se vaaiga lenei i le mafai ona eliina maa o setete e tuaoi Kentucky:

1. Ohio Gem Mining: Ua lauiloa i lona maa Flint Ridge, Ohio e maua ai e tagata fiafia ma'a le avanoa e su'e ai lenei ma'a mata'ina mamanu, lea na fa'aaogaina e tagata Amerika i tala fa'asolopito mo le faiga o meafaigaluega.

2. West Virginia Gem Mining: Faatasi ai ma le teuina o amu lanumumu ma piniki matagofie, West Virginia ofo atu se aafiaga tulaga ese tuliga maa e faasaga i tua o ona mauga matagofie.

3. Virginia Gem Mining: Taʻutaʻua mo ana faʻataʻitaʻiga matagofie o amazonite, garnets, ma unakite, Virginia e vala'au atu ia i latou e naunau i ma'a'a'ai felanulanua'i.

4. Tennessee Gem Mining: O se malutaga mo penina, safaira, ma tioata quartz, o laufanua eseese o Tennessee e natia ai le tele o oa taua.

5. Misuli Gem Mining: Ta'uta'ua i lona galena ma le malosi o le druzy quartz, o maina tuai o Misuri ma fanua ga'o ua folafola mai ai se sailiga fiafia mo le tagata saili ma'a.

6. Ilinoi Gem Mining: Aemaise le ta'uta'ua ona o ana fa'aputuga o le fluorite, Ilinoi e ofo atu ai e le au miners se avanoa e maua ai faʻataʻitaʻiga lanu eseese, aemaise lava i le itu i saute o le setete.

7. Indiana Gem Mining: Ma'a'a'a'oa Indiana natia foi geodes fa'atumuina i le quartz, calcite, ma isi minerale, ma avea ma parataiso mo i latou o lo'o naunau i le ta'eina o afifi fa'ate'ia o le natura.

O le su'esu'eina o nei setete tuaoi e mafai ona fa'aopoopoina lanu eseese, lanu, ma mea na tutupu i au sailiga ma'a taua, ma avea ai le itulagi ma nofoaga autu mo mea ofoofogia mineralo.

Mo se su'esu'e loloto i nofoaga eli ai ma'a ma fautuaga, su'esu'e la matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

O le maunu e leai se taimi a Kentucky's Gems ma se isi mea fou

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Kentucky o loo taoto i le folafolaga o le mauaina-o malaga uma lava e tauaveina le gafatia e maua ai se vaega o le oa lilo a le Lalolagi. Pe o le susulu o se quartz fou faatoa maua po o le fiafia o le tautevateva i luga o se maa taua tulaga ese, Kentucky e ofoina atu se ie matagofie o aafiaga, lalagaina faatasi le matagofie o le natura, talafaasolopito, ma le malaga.

Ae ui i lea, e le mafai e tagata uma ona alu i nei sailiga i fafo. Mo i latou e moomoo mo le fiafia o le mauaina o maa taua mai le mafanafana o latou fale, o loʻo i ai se filifiliga sili: le Gem Mining Kit. O lenei fa'aputuga tu'ufa'atasia o lo'o fa'apipi'iina ai le ute o le tulituliloa ma'a, ofoina atu se fefiloi o ma'a tāua talatala o lo'o fa'atali e fa'amama, su'esu'eina, ma fa'amemelo i ai. Ose fa'afiafiaga, fa'aa'oa'oga, ma fa'afiafiaga fa'afiafiaga, e fa'aavanoaina ai e tagata uma le lalolagi o gemology. Su'e i le togafiti fa'ataulāitu o mineralogy, pe i totonu o laufanua tele o Kentucky po'o luga o le fola o lou potu malolo.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *