Kopa: Le Utala Taua i o Tatou Olaga i Aso Taitasi ma Aoina

apamemea

faʻatomuaga

Na e iloa o le Copper o le uʻamea muamua lea na faʻaaogaina e tagata ma sa faʻaaogaina mo le silia ma le 10,000 tausaga? O lona mauaina ma le faʻaaogaina na faʻailogaina ai se osofaʻiga taua i tagata soifua, e oʻo atu ai i le Bronze Age. I aso nei, o loʻo tumau pea le Copper o se vaega taua i le tele o alamanuia, mai le fausiaina i mea tau eletise, faʻafetai i ona meatotino faʻapitoa. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou suʻesuʻeina le faigamalaga a Copper mai ona aʻa faʻasolopito i lona faʻaogaina i le lalolagi faʻaonaponei.

Taua Fa'asolopito o Kopa

O le tala ia Copper ua leva e pei o le malo lava ia. O se tasi lea o u'amea muamua na maua mai ma fa'aaogaina e tagata, e fa'ailo ai le i'uga o le Stone Age. O le malleability ma le ductility o Copper na mafai ai e uluai sosaiete ona fatuina meafaigaluega, auupega, ma mea teuteu, faʻaosofia le alualu i luma faatekinolosi. O le tu'ufa'atasia o le Kopa ma le apa e fa'atupu ai le apamemea na tula'i mai ai le Bronze Age, o se vaitau taua i le tala fa'asolopito o tagata, fa'aalia e ala i le aga'i i luma i u'amea ma atina'e lautele.

Fa'afanua Fa'afanua ma Meatotino o Kopa

Kopa Samoa

O le kopa e masani lava ona fausia i porphyry copper deposits, e masani ona fesoʻotaʻi ma gaioiga o mauga mu. O nei fa'aputuga e fa'atupu pe a oso a'e vai vevela, e tele minerale mai le ta'ele o le 'ele'ele, fa'alili ma fa'aputu ai minerale eseese, e aofia ai le Kopa. O se tasi o uiga iloga o Copper o lona lanu mumu-enaena, o se uiga e ese ai mai isi metala. E sili ona malleable ma faʻatautaia, e taua tele i le tele o faʻaoga.

Kopa i Aso Taitasi Olaga ma Alamanuia

Matafaioi a Copper i Meafaitino i Aso Ta'itasi ma Fa'aaogāga Fa'apisinisi: O le kopa o se elemene taua i le olaga faʻaonaponei, e lauiloa mo le lelei tele o le eletise ma le vevela. Ose vaega taua ile uaea eletise, paipa, ma feso'ota'iga ona o lona fa'atuatuaina ma le lelei. I totonu o le fale, e maua ai le Copper i masini eseese, e aofia ai pusaaisa, ea malulu, ma masini fufulu. O ona uiga fa'aantimicrobial e fa'apena fo'i ona avea ma mea e sili ona lelei mo luga ole soifua maloloina ma nofoaga faitele.

Opu Kopa

Fa'ata'ita'iga o Meafale ma Atina'e: O le kopa o lo'o i soo se mea i mea tau fale e pei o mea kuka, ma mea teuteu, ma i totonu o fausaga o fale mo paipa vai ma mea taualuga. I totonu o fale taʻavale, e manaʻomia le Copper mo taʻavale taʻavale, taofi, ma paʻu. Ole vaega ole malosiaga fa'afouina o lo'o fa'alagolago tele fo'i ile Copper mo le savili, paneta o le la, ma ta'avale eletise.

Aoina o Kopa

Tau o le Kopa i le Maketi a le Ao: O le tala faasolopito ma le matagofie a le Copper ua avea ai ma mea e sailia e le au aoina. O tupe siliva Antique Copper, mea kuka tuai, ma fa'atagata fa'aata ua na'o ni nai fa'ata'ita'iga o mea 'apamemea e aoina. O le patina o le uamea, lea e atiina ae i le aluga o taimi, e faʻaopoopoina uiga ma le taua i nei mea.

Fautuaga mo le Fa'ailoaina ma le Aoina o Mea Tulaga 'apa Kopa Tulaga: Pe a aoina Copper, vaavaai mo le moni, tausaga, ma galuega taulima. O mea tuai Kopa e masani ona iai se patina lanumeamata-lanumoana tulaga ese, e taʻua o le verdigris, lea e mafai ona faʻaalia le matua ae tatau ona iloilo ma le totoa e iloa ai le matua faʻale-natura mai togafitiga faʻapitoa. E tatau fo'i ona fa'amasani tagata aoina fa'ailoga ma fa'ailoga a le tagata fai mea e mafai ona fa'amaonia ma fa'aigoa ai fasi 'apa.

Tau Maketi ma Kopa Ma'a

Su'esu'ega o le tau o le Maketi i le taimi nei o Kopa: Ole tau ole maketi ole Copper e fesuisuiai e faʻatatau ile manaʻoga o le lalolagi, galuega faʻatau, ma tulaga tau tamaoaiga. I le avea ai o se uʻamea faʻapitoa tau pisinisi, o lona tau o se paʻu o le soifua maloloina o le tamaoaiga, e masani ona faʻatupuina ma le faʻatupulaia o pisinisi ma pa'ū i le taimi o le faʻaitiitia o le tamaoaiga.

Pa Apamemea

Malamalamaga ile Scrap Copper: Scrap Copper e taua tele le tamaoaiga ma o se vaega autu o le fale gaosi oloa toe faʻaaogaina. O ituaiga kopa e sili ona taua e aofia ai paipa apamemea mama ma uaea. Ina ia fa'ateleina le tupe maua mai le 'apamemea, e taua tele le fa'avasegaina o togi e fa'atatau i le mama ma ia fa'amama ma sa'oloto mai le fa'alumaina ma isi mea.


Su'eina ma Fa'ailoa Kopa

Su'eina o Kopa i le Natura ma Siosiomaga i Taulaga: E mafai ona maua le kopa i nofoaga fa'afanua eseese, e masani lava i nofoaga o lo'o i ai mauga mu ma pesini palapala. I le natura, e masani ona maua mai i'a kopa, e pei o le chalcopyrite, malachite, ma le azurite. I totonu o si'osi'omaga i le taulaga, e masani ona toe fa'aaogaina le Kopa mai uaea eletise, paipa paipa, ma mea tau eletise tuai. O le la'uina o le taulaga, o le faiga o le toe maua mai o mea mata'utia mai oloa fa'aalu, fale, ma otaota, ose fa'atuputeleina o le Copper.

Fautuaga mo le Faailoaina o Kopa: O le kopa e iloagofie e lona lanu mumu-enaena ma lona uiga lanu meamata, e fai pe a faʻamaʻi. Ose u'amea vaivai, malleable ma e maualuga le vevela ma le eletise. Pe a fa'ailoa mai le Kopa, e tatau fo'i ona va'ava'ai se tasi mo lona mafiafia ma le mafanafana, u'amea iila faaalia pe a faatoa tipiina or fa'alelei. Ina ia iloa le eseesega o le Kopa mai isi u'amea, e aoga le faia o se su'ega streak, e pei ona tu'u ai e Copper se lanu mūmū i luga o le porselana e le'i fa'amalama.

Kopa ma Ona Aafiaga Faalesiosiomaga

Ituaiga Siosiomaga o le Laina ma le toe fa'aaogaina: O le la'uina o kopa e mafai ona iai ni a'afiaga ogaoga o le si'osi'omaga, e aofia ai le fa'aleagaina o nofoaga ma le filogia mai faiga eliina. Ae ui i lea, o le Copper e sili ona toe faʻaaogaina, lea e faʻaitiitia ai lona tulagavae o le siosiomaga. O le toe fa'aaogaina o Kopa e mana'omia ai le itiiti ifo o le malosi nai lo le gaosiga muamua ma fesoasoani e fa'aitiitia le fa'aosoina o le CO2 ma le fa'aitiitia o fa'aagaaga o'a.

Matafaioi a Copper i Atina'e gafataulimaina ma Tekonolosi Green: E taua tele le sao o le kopa i le atina'e gafataulimaina ma le alualu i luma o tekinolosi lanu meamata. O lona fa'aogaina i faiga fa'afouina fa'afouina, e pei o le la ma le savili, ma i ta'avale e fa'aleleia le malosi, o lo'o fa'amamafaina ai lona taua i le suiga i se lumana'i gafataulimaina. O le toe fa'aaogaina o 'apamemea e saofagā fo'i i faiga gafataulimaina i pisinisi eseese.

Kopa i Ata ma Aganuu

Kopa i Fa'aaliga Fa'ata'ita'i ma Mea Fa'aleaganu'u: O le kopa ua faʻaaogaina i faatufugaga ma aganuu mo le afe tausaga, faʻatauaina mo lona faʻaogaina ma le matagofie o patina. I faatufugaga, ua faʻaaogaina mo faʻatagata, teuteuga, ma mea teuteu. O le lanu tulaga ese o le kopa ma le lanu e sili ona fiafia i ai tusiata ma tufuga.

Polo apamemea

Fa'aa'oa'oga o Kopa i Ata, Fa'ata'ita'iga, ma Mea Teuteuga: O faʻataʻitaʻiga iloga e aofia ai le Statue of Liberty, lea e faʻaofuina i luga o le 80 tone o Copper, ma le Copper taualuga o le tele o fale faʻasolopito, lea e viia i lo latou matagofie ma le umi o le ola. I faatufugaga teuteu, o lo'o fa'aogaina le Copper i mamanu lavelave i ipu, ipu, ma fa'amau puipui, e fa'aalia ai le agava'a o le u'amea ma le matagofie.

Mea Fa'afiafia ma Mea Fa'atauva'a e uiga i Kopa

  • Tupe Anamua: O le apamemea o se tasi o uʻamea muamua na faʻaaogaina e fai ai tupe, ma o lona faʻaaogaina o tupe na amata mai i Roma anamua.
  • Antimicrobial Faanatura: O luga ole kopa e fa'amate ai siama ma siama, ma avea ai ma mea taua i nofoaga tau soifua maloloina.
  • Ala Fa'ata'ita'i: O le tusiata lauiloa o le Renaissance Leonardo da Vinci na faia galuega sili ona lelei e faʻaaoga ai le Copper o se tapoleni.
  • I Avanoa: O lo'o fa'aaogaina le kopa i va'a va'alele aua e mafai ona tatalia le vevela tele ma fa'atautaia lelei le vevela ma le eletise.
  • Valivali Suiga: A faʻamaʻi le Kopa, e faʻatupuina ai se patina lanu meamata, e pei ona vaʻaia i luga o le Statue of Liberty, lea e faia i le Kopa.
Statue of Liberty

Tali i fesili pito i luga mai le Google's 'People Also Ask'

  1. O le a le mea e faʻaaoga ai le Apamemea?
    O le tele o fa'aoga a le Copper e afua mai i le lelei tele o le fa'auluina o le eletise ma le maualuga o le tete'e o le vevela, e matua taua tele ai i uaea eletise ma masini fa'aeletoroni. I le paipa ma le fausiaina, o lona umi ma le malleability e matua taua tele. O le matagofie o le 'apa'a ma mea fa'aantimicrobial e ta'uta'ua ai i mea teuteu, mea kuka, ma mea teuteu. E le gata i lea, o lona faʻaaogaina i tupe siliva na amata mai i seneturi, e atagia mai ai lona aoga tumau ma lona aoga.
  2. O le a le u'amea e faia i ai?
    O le kopa o se u'amea elemene mama, o lo'o fa'atusalia e le fa'ailoga Cu ma le numera atomika 29 i luga o le laulau fa'avaitaimi. E le o se u'amea po'o se tu'ufa'atasiga o u'amea 'ese'ese ae o lo'o iai fa'alenatura i se fa'aoga fa'aoga sa'o. O le natura elemene o le 'apamemea e fesoasoani i ona uiga ma'oti, e pei o le maualuga o le amio ma le tetee i le pala.
  3. O le a le lanu o le Kopa?
    O le 'apamemea e fa'aalia ai le lanu mumu-enaena pe a fa'aiila, e faigofie ai ona iloa. O lenei lanu tulaga ese e maua mai i lona elemene elemene ma le fausaga tioata. I le aluga o taimi, o le aafia i le okesene ma le susu i le ea e tau atu i le aʻoga o se patina lanumeamata-lanu moana i luga o lona pito, ua taʻua o le verdigris, lea e masani ona sailia mo ona uiga matagofie ma puipuia.
  4. Fa'ata'ita'iga o mea 'apamemea.
    I le olaga i aso uma, o loʻo i ai le Copper i le tele o mea, e aofia ai uaea eletise ma paipa paipa, lea e faʻaogaina ai lona faʻaogaina ma le malleability. I totonu o le umukuka, o loʻo maua le Copper i mea kuka sili ona lelei, lauiloa mo le tufatufaina atu o le vevela. E fa'aogaina fo'i i tufuga teuteu, fa'atasi ai ma fa'atagata 'apamemea ma mea teuteu e fai si lauiloa. I mea tau eletise, o lona faʻaogaina e taua tele i laupapa faʻasalalau, komipiuta komipiuta, ma afi afi.
  5. Meafale ma le tele o 'apa.
    O le kopa e tele lava ina maua i paipa fale ma uaea eletise ona o lona umi ma le fa'aulu. Ole tele o mea faigaluega ile fale, e pei o pusaaisa ma ea malulu, e iai fo'i le Kopa i totonu o latou afi ma vaega i totonu. E le gata i lea, o mea faʻapipiʻi apamemea ma mea teuteu e taatele i le tele o fale, e atagia ai lona faʻatinoga ma le faʻalelei.
  6. O mea i aso uma o lo'o iai Kopa.
    O mea i aso uma o lo'o iai Copper e aofia ai uaea eletise ma uaea, fa'aaisa ta'avale, ma nisi mea kuka. E masani ona faʻaaogaina e faʻamau faitotoʻa ma isi mea faʻapipiʻi Copper mo ana mea faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e taofia ai le tuputupu aʻe o siama ma siama.
  7. Mauaina o le tele o Kopa.
    Ole tele ole Copper e mafai ona maua mai fale gaosi oloa, otaota faufale, poʻo nofoaga faʻafouina, aemaise lava ile mea o loʻo suia ai paipa tuai ma mea eletise. O le fa'asaoina o Kopa mai mea fa'aeletonika ua lafoa'i ma mea faigaluega ose auala masani fo'i e fa'aputuina ai ni aofa'iga tele.
  8. Tau o le pauna Kopa.
    O le tau o le tupe o le pauna o le Kopa e fesuisuiai e fua i luga o le maketi o le lalolagi, e aʻafia i le sapalai, manaʻoga, ma mea tau tamaoaiga. O le fa'aogaina lautele o le 'apamemea i pisinisi eseese e fa'amautinoa ai o lo'o tumau pea le taua o lona tau, ma avea ai ma mea tau tupe i le toe fa'aaogaina ma fefa'ataua'iga.
  9. Fa'ateleina tupe mama mai le kopa kopa.
    Ina ia faʻateleina tupe maua mai le Copper, e manaʻomia le faʻavasega ma tuʻueseese i le vasega ma le lelei. O le aveeseina o soʻo se mea faʻapipiʻi e pei o le insulation e faʻateleina ai lona mama ma, o lona uiga, o lona tau. O le fa'atauina atu o kopa kopa pe a maualuga tau maketi e mafai ona matua fa'ateleina tupe maua.
  10. Su'eina o Kopa i lalo o le eleele.
    O le la'uina o kopa e masani lava ona aofia ai faiga eliina i lalo ole eleele. E masani ona maua i totonu o le oa e teu faatasi ma isi metala taua e pei o auro ma siliva. E su'e e tagata su'esu'e fa'ailoga o le 'oa 'apamemea i ma'a ma fa'aoga su'esu'ega fa'afanua e su'e ai nofoaga e la'u mai ai.

Su'ega apamemea mo tagata ao aoina ma e fiafia

Tofotofo Lou Malamalama i Kopa!

  1. O le a le malo anamua na faʻaaogaina le Copper e fai ma ituaiga o tupe?
    A) Eleni
    B) Roma
    C) Aikupito
  2. O le kopa o se __________ faanatura, e taua tele i le soifua maloloina.
    A) Fa'atonu
    B) Antimicrobial
    C) Insulator
  3. O le a le numera atomika o Kopa i luga o le laulau faavaitaimi?
    a) 29
    B) 17
    I) 34
  4. O ai tusiata ta'uta'ua na fa'aaogaina le Copper e fai ma tapoleni mo a latou ata?
    A) Michelangelo
    B) Leonardo da Vinci
    C) Vincent van Gogh
  5. I talitonuga fa'atusa, ua manatu le 'apa e fa'aleleia __________.
    A) Malosi fa'aletino
    B) Fa'amalologa fa'alagona
    C) Feso'ota'iga ma le malosi o le tafe

Luiina lou malamalama i lenei suega ile Copper! Saili vaega mata'ina o lenei u'amea taua, mai lona fa'aoga fa'asolopito i lona sao i ata ma mea fa'atusa. Faʻasoa lau togi ma faʻamatalaga i faʻamatalaga e faʻaauau ai le suʻesuʻeina o le lalolagi manaia a Copper!

O fea i le Iunaite Setete e mafai ona e maua ai le kopa?

O lo'o fa'asalalauina lautele le 'apamemea le Iunaite Setete, fa'atasi ai ma le tele o setete o lo'o ta'uta'ua mo a latou fa'aputuga o le Copper ma galuega fa'asolopito fa'asolopito. O se aotelega lenei o nofoaga autu:

  1. Arizona: E masani ona taʻua o le "Copper State," Arizona sa avea ma taʻutaʻua taʻutaʻua le gaosiga o Kopa i le US mo le silia ma le seneturi. O maina tetele e aofia ai le Morenci Mine i Greenlee County, le Copper mine sili ona tele i Amerika i Matu, ma le talafaasolopito o Bisbee ma Jerome itumalo.
  2. Utah: O le Bingham Canyon Mine, lea e lauiloa foi o le Kennecott Copper Mine, e lata ane i le Aai o Sate Leki, o se tasi lea o maina pito sili ona tele i le lalolagi ma sa avea ma se gaosiga iloga o Copper mo le silia ma le 100 tausaga.
  3. Montana: O le setete sa iai muamua le Anaconda Copper Mine, o se tasi o mines Copper tele i le lalolagi atoa. Butte, Montana, e taʻua foi o le "O le Mauga Mauoa i le Lalolagi," e tele le tala faasolopito o le eliina o Copper.
  4. Michigan: Penisula i Luga o Michigan, aemaise lava le Penisula o Keweenaw, e iai se tala faasolopito mauoa o le la'uina o Copper. Native Copper deposits o nisi ia o mea tetele ma sili ona mama ua maua.
  5. New Mexico: O le Chino Mine, po o Santa Rita mine, e lata ane i le Silver City, o se tasi lea o nofoaga pito i leva e eli ai i Amerika i Matu, lea na eliina ai Copper mo le faitau afe o tausaga.
  6. Nevada: O loʻo i ai i le setete le tele o mines Copper, e aofia ai le Robinson Mine e latalata i Ely, lea e maua ai le Copper faatasi ai ma auro ma siliva.
  7. Alaska: O loʻo i ai i le setete le tele o tupe teu Kopa, e ui o le tele e leʻo tele naua e pei o isi setete. O le Pebble Mine i saute sisifo Alaska ose fa'ailoga taua ae fefinaua'i e le'i atia'e le teuina o Kopa.

O nei nofoaga ta'itasi ua tele sona sao i le Amerika Tele O le gaosiga o le kopa ma ofo atu se vaaiga i le tamaoaiga o le tala faasolopito ma le fa'afanua o le itulagi. O maina gaogao e tele lava galuega tetele, ae o nofoaga o tala faasolopito e masani ona ofoina atu asiasiga ma avanoa faʻaaoaoga e aʻoaʻo ai e uiga i le tala faasolopito ma le aʻafiaga o Copper mining i le itulagi.

Apamemea Sulphate

iʻuga

A'o fa'ai'uina la matou su'esu'ega o Copper, e manino lava o lenei u'amea o lo'o umia se nofoaga fa'apitoa i le tala fa'asolopito ma le lumana'i o tagata soifua. O le agava'a o le 'apamemea ma mea uiga ese ua avea ai ma mea e mana'omia i le tele o alamanuia, mai mea tau eletise ma faufale i malosiaga fa'afouina. O lona iila mūmū-enaena ma lona taua fa'asolopito ua avea ai fo'i ma mea fa'apelepele i le aoina ma le fiafia i tala fa'asolopito.

O le faigamalaga a Copper mai aso anamua, lea na fesoasoani ai i le faailoaina o le vaveao o tagata soifua, i lona sao taua i tekinolosi faaonaponei, ua faaalia ai lona taua tumau. O le malosi o le uʻamea e faʻatautaia ai le eletise ma tetee atu i le pala ua faʻamauina lona tulaga i le lalolagi faʻaonaponei, ae o ana mea faʻamaʻi faʻamaʻi ua faʻatuputeleina le talafeagai i le soifua maloloina o aso nei.

Mo i latou e fiafia i le natura tele o Copper ma fiafia e suʻesuʻe ana talosaga pe amataina se aoina, tele punaoa o loʻo avanoa. Pe o oe o se tagata fiafia i tala fa'asolopito, o se tagata fa'atekonolosi, po'o se tagata e aoina, e ofoina atu e Copper le tele o su'esu'ega ma le aoina. Saili falemataaga, ma punaoa i luga ole laiga, pe auai i nuu e aoina mai e faaloloto lou malamalama ma le talisapaia o lenei uamea taua.

Metala ma Minerale Fesootai

O le su'esu'eina o le lalolagi o Copper ma ona minerale e feso'ota'i e ofoina atu ai se malaga mata'ina i nisi o mea e sili ona olaola ma taua fa'asolopito o lo'o fa'aaogaina e tagata. O nisi nei o fautuaga mo tala, oloa, ma isi suʻesuʻega e fesoʻotaʻi ma Copper ma ona minerale faʻatasi:

  1. Azurite: E lauiloa mo lona lanu moana lanumoana, o le Azurite o se minerale carbonate Copper e masani ona maua i le mafutaga ma Malachite. E mafai e tusiga ona suʻesuʻeina lona faʻaogaina i pigments i le talafaasolopito atoa, lona faʻavaeina ma le mea na tupu, ma lana matafaioi o se maʻa taua i teuga.
  2. Chrysocolla: O lenei minerale lanumoana-lanumeamata matagofie, o le Copper silicate foi, ua faʻaaogaina e fai ma maʻa taua ma maʻa teuteu. O lona lanu lanu tulaga ese, meatotino, ma mea e tutupu, aemaise lava e uiga i le Copper mining, e mafai ona maua ai autu manaia mo tala.
  3. Dioptase: E ui lava e le o se apamemea, o le lanu samasama-lanumeamata malosi a Dioptase e mafua ona o lona anotusi Copper. O se minerale lauiloa i le au aoina. E mafai e tusitusiga ona su'esu'e i lona fausaga tioata, seasea, ma le va'aiga mata'ina o le fa'atusatusaga na te faia ma minerale Copper.
  4. Malachite: O lenei lanumeamata Copper carbonate e masani ona maua faʻatasi ma Azurite. E fa'atauaina ona o ana fa'ailoga lavelave, fusifusia ma ua fa'aaogaina i teuga ma teuteuga mo le faitau afe o tausaga. E mafai ona taulaʻi tala i lona taua faʻasolopito, faʻavaeina faʻafanua, ma mea matagofie na gaosia mai ai.
  5. Fanau: Ua ta'ua foi o le peacock ore, Bornite o se minerale u'amea sulfide u'amea ua lauiloa ona o lona tarnish iridescent. E mafai ona avea ma mataupu fiafia mo tala, e taulaʻi i ona uiga faʻalelei tulaga ese, faʻavae, ma faʻaoga.
  6. Cuprite: O lenei minerale Copper oxide e lauiloa i lona lanu mumu i le lanu enaena-mumu. O tala e uiga i le Cuprite e mafai ona aofia ai lona faʻataʻitaʻiga, le mauaina o le Copper mai le Cuprite, ma mea e tutupu faʻatasi ma isi minerale Copper.
  7. Turquoise: E ui lava e le o se kopa kopa, Turquoise o se minerale phosphate e aitalafu lona lanu lanumoana-lanumeamata i Copper. Ua fa'aaogaina e fai ma ma'a taua ma ma'a teuteu mo le afe tausaga. O le suʻesuʻeina o lona taua faʻaleaganuʻu, faʻavae, ma uiga uiga ese o Turquoise mai nofoaga eseese o le a manaia.

Fa'asinoga ma Faitauga Faaopoopo

Mo nisi faʻamatalaga auiliili i Copper, mafaufau i punaoa faʻatuatuaina nei:

  • Le Asosi Atina'e Copper (CDA): O lo'o ofoina atu le tele o punaoa i luga o meatotino a Copper, talosaga, ma tala fou o pisinisi.
  • Mineralological Society of America: Tuuina atu faʻamatalaga faʻasaienisi loloto i le Copper ma minerale faʻapitoa.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *