Ta'iala A'oa'o mo Ma'a Ma'a i Arisona: Nofoaga Sili na Fa'aalia

eliina maa arizona

Arisona, ua faaigoaina ma le alofa o le "Copper State," e le na o le tele o mea i totonu apamemea 'oa ae fa'amaualuga fo'i le tele o ma'a tāua mata'ina. Eli maa i totonu Arisona o loʻo tuʻuina atu tagata fiafia, aiga, ma tagata tomai faʻapolofesa ma se avanoa fiafia e eli ai 'oa feilafi o le toafa. O lenei tusiga o loʻo faʻaalia ai le faʻafanua o le lalolagi maʻa a Arizona, faʻaalia le mea e eli ai, mea e faʻamoemoeina, ma pe faʻafefea ona liliu lau faigamalaga i se manuia manuia.

O le fa'afanua o Arisona, e amata mai i toafa tetele e o'o atu i atumauga maualuluga, o lo'o i ai le tele o minerale eseese. I le avea ai ma se tulimanu tulimanu, atonu e te mafaufau: o a maʻa taua o loʻo faʻatali mo le mauaina i lenei setete matagofie? O se fa'avasegaga lea o nisi o ma'a tāua e sili ona su'esu'eina ma taatele.

O ma'a taua e seasea maua i Arisona:

Gemstonefaʻamatalaga
TurquoiseO le minerale lanumoana-lanumeamata saini a Arizona, e ta'uta'ua i lona lanu viia ma le lamolemole.
PeridotO se maa mata'utia lanu meamata e maua i nisi vaega o mauga mu, aemaise lava i le itulagi o San Carlos.
AmethystSe lanu viole quartz ese'esega, fa'atasi ai ma le Fa'ato'aga e Fa o lo'o tu'uina atu nisi o tulaga sili ona maualuga i le lalolagi.
afi AgateFa'ailoaina ona o lana ta'aloga mata'ina o lanu, fa'ata'ita'iina le afi o lo'o siva i totonu o le ma'a.
WulfeniteO se minerale moli-mūmū mata'ina, e masani ona maua i itu i saute o le setete ma o le minerale aloaia a le setete o Arizona.
Arizona Botryoidal Chrysocolla ma Turquoise Rock
Arizona Botryoidal Chrysocolla ma le Papa Turquoise

Maa taua masani i Arizona:

Gemstonefaʻamatalaga
ChalcedonyO se ituaiga microcrystalline o quartz e maua i le tele o lanu, e masani lava i itulagi toafa.
JasperOse ma'a felanulanua'i, e masani ona vaaia i le mumu, samasama, or lanu enaena.
minerale silikoneE masani ona lanu mumu, o nei maa taua e maua i papa metamorphic i Arizona atoa.
AzuriteO se minerale apamemea lanumoana loloto lea e masani ona fau fa'atasi malachite, tuʻuina atu se mamanu lanumoana-lanumeamata matagofie.
MalachiteLanu lanumeamata ma e masani ona maua i le azurite, e iloa mo ona fusi faʻapipiʻi.
QuartzE tele i Arizona, e sau i ituaiga eseese e pei o quartz manino, rose quartz, ma smz quartz.
HematiteUa lauiloa ona o lona iila u'amea, e masani ona maua i vaega mauoa o le setete.
CalciteE maua i le tele o lanu, o lenei maa taua e masani ona manino pe faʻafefe ma se maualuga maualuga.
BariteE tupu i ituaiga eseese, mai tioata laulau e pei o rosa, e mafai ona leai se lanu, samasama, poʻo le lanumoana.
ObsidianO se tioata mauga mu, e masani ona uliuli, ae mafai fo'i ona iai ni felanulanua'i lanu.

O nei laulau e maua ai se faʻamatalaga i totonu o le faʻaofuofu maʻa taua o Arizona. Faatasi ai ma mea taua e le masani ai ma e masani ona ofoina atu, o Arizona moni lava o se parataiso a tagata sailiili. Pe o e fiafia e su'e se ma'a e le masani ai pe na'o le talisapaia o le matagofie o mea e masani ona maua, o laufanua tetele o Arizona e iai se mea mo tagata fiafia uma.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Arisona

  1. Fa Puapuaga Amethyst Mine: O lo'o i totonu o Mauga o Mazatzal e lata ane i Scottsdale, o lenei maina o se malutaga mo tagata su'esu'e amethyst. E ui lava o le saite e masani lava ona maua e le helikopa pe ala i savaliga faʻataʻitaʻia, e folafola mai ai se poto masani tulituli maʻa. E ui ina fa'atapula'aina ta'amilosaga fa'alaua'itele, ae e aoga le taumafaiga mo amethysts maualuga o lo'o maua iinei.
  2. Copper State Turquoise: E lata ane i Kingman, o lenei mine ua avea ma puna taua o Arizona turquoise mo le silia ma le seneturi. O lo'o fa'agaoioia le maina i tausaga ta'itasi ae siaki pea la latou upega tafa'ilagi pe vala'au i luma mo itula fa'apitoa. O le totogifuapauina e fesuisuiaʻi e faʻatatau i le umi ma le ituaiga o eli, ae faʻamoemoe e totogi soʻo se mea mai le $10-$75.
  3. Peridot Mesa: O loʻo i totonu o tuaoi o le San Carlos Apache Indian Reservation, o lenei nofoaga e taʻutaʻua mo lona tulaga tulaga ese peridot. Ina ia maua lenei nofoaga, e te manaʻomia se pemita mai le ituaiga o San Carlos Apache. O tau ma itula faigaluega e ono suia, o lea ia siaki i luma i taimi uma.
  4. La'u Agata Afi: I tafatafa o Safford, o lenei maina e ofoina atu uma avanoa eli ma pakete eli muamua e lulu ai. Ua lauiloa i le mata'ina o le agate afi, o itula o le maina e masani lava i le vaitau, ma totogi e amata mai i le $25-$75 e fuafua i le gaioiga.
  1. Mne Wulfenite Red Cloud: O loʻo i totonu La Paz County, o lenei maina e taʻutaʻua mo le gaosia o faʻataʻitaʻiga o le wulfenite i le lalolagi. O asiasiga e masani ona manaomia ai le avea ma se vaega o se vaega taiala. E sili ona fa'afeso'ota'i kalapu minerale po'o asosi i Arizona mo malaga fa'atulaga.
  2. Arisona Rainbow Petrified Wood: I tafatafa o Holbrook, o lenei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu le avanoa e suʻe ai fafie matagofie. E i ai le totogi e ulufale ai, e aofia ai aia tatau, ma soʻo se mea e maua e masani ona tau i le pauna.
  3. Ritchie Jasper Mine: O lo'o i totonu o Mauga matagofie o Bradshaw, o lenei maina e ofoina atu le tele o sapalai o iasepi. O itula faigaluega e masani lava mai le oso a'e o le la i le goto o le la, ma le totogi e tusa ma le $20-$50 e fua i le ituaiga o eli.
  4. Arrowhead Quartz Crystal Mine: E lata ane i le vaega o le Quartzsite, o le nofoaga lenei o se malutaga mo i latou o loʻo sailia ituaiga quartz, e aofia ai le quartz asu ma manino. E masani ona fa'agaioi i le va o Novema ma Aperila, ma totogi eli e amata ile $10.
  5. Bisbee Mining & Talafa'asolopito: E ui lava e le o se maina malosi, e maua ai le malamalamaaga i galuega faʻasolopito iloga o le itulagi, aemaise lava turquoise. O loʻo i totonu o le taulaga o Bisbee, o le falemataʻaga o loʻo galue i tausaga taʻitasi ma sina totogi ulufale.
  6. Goldfield Ghost Town: O lo'o i tafatafa o Apache Junction, a'o avea ma nofoaga e su'e ai auro, ae ua lauiloa fo'i ona maua ai le quartz ma le hematite. O lenei taulaga toe fausia i le 1890 e ofoina mai aʻu asiasiga, sailiga o mea taua, ma se vaʻaiga i le tala faasolopito o le eli auro a Arizona. E eseese totogifuapauina e fa'atatau i gaioiga, ae e masani lava ona amata le sailiga o ma'a ile $10.

O nei nofoaga taʻitasi e ofoina atu se vaaiga tulaga ese i le tamaoaiga o minerale o Arizona. Pe o oe o se tagata tulimanu faʻapitoa poʻo se tagata suʻesuʻe vaʻavaʻai, o nei nofoaga o loʻo folafola mai ai se faʻafefiloi o faʻataʻitaʻiga, suʻesuʻega, ma fesoʻotaʻiga i measina mauoa a Arizona. Ia manatua i taimi uma e siaki muamua mo itula faigaluega, totogifuapauina, ma soʻo se pemita talafeagai poʻo faʻamalologa e faʻamautinoa ai se poto masani.

Tulafono Fa'alina maa i Arizona

O le alu atu i laufanua eseese o Arisona i le sailiga o maa taua e le masalomia o se malaga i le olaga atoa. Ae, e taua le faamasani o oe lava i tulafono ma tulafono faʻalotoifale ina ia mautinoa o lenei sailiga e fiafia ma faʻatulafonoina. O fanua tetele o Arizona e aofia ai le fefiloi o feterale, setete, ituaiga, ma fanua tumaoti, e tofu ma ana lava tulafono.

  1. Fa'atanaga ma Fa'atagaga: A'o le'i amataina so'o se gaioiga tulituliloa ma'a, ae maise i fanua feterale po'o nu'u, e taua tele le mauaina o pemita talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e ui o nofoaga e pei o Peridot Mesa o loʻo tumu i maʻa mataʻutia, o loʻo taoto i totonu o le San Carlos Apache Indian Reservation. E tatau ona maua se faatagaga mai le ituaiga ma tausisi i a latou taiala. E faapena foi i nisi o fanua feterale e manaomia pemita mo le aoina mai o minerale.
  2. Talosaga Talosaga: I luga o fanua lautele, o vaega patino e "taʻua," o lona uiga o tagata taʻitoʻatasi poʻo faʻalapotopotoga ua faʻamaonia aia tatau e maina ai iina. Su'esu'e i taimi uma a'o le'i alu i fafo ina ia mautinoa e te le fa'afuase'i ona e fa'ailoa mai le tagi a se isi tagata. O ia fa'alavelave e mafai ona o'o atu ai i ni fa'alavelave matuia fa'aletulafono.
  3. Tapulaa o le aoina: O nisi vaega, aemaise lava i latou e pulea mo le fa'afiafiaga, e ono fa'atapula'aina le tele po'o ituaiga minerale e mafai ona e aoina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi nofoaga e ono iai se tulafono "faʻaaogaina patino", e mafai ai ona e ave naʻo mea e mafai e le tagata e toʻatasi ona ave.
  4. Fa'aaogāga Meafaigaluega: E ui ina fa'atagaina mea faigaluega e pei o suo ma piko i le tele o nofoaga, o nisi o nofoaga, aemaise lava i mea tau si'osi'omaga po'o tala faasolopito, e ono fa'agata ai le fa'aogaina o masini mamafa po'o nisi mea faigaluega e fa'aitiitia ai a'afiaga o le si'osi'omaga.
  5. Tausi Siosiomaga: O fanua o Arizona e tamaoaiga i meaola eseese. E tāua tele le fa'aaloalo i le si'osi'omaga. O lona uiga o le aloese mai gaioiga e ono fa'aleagaina ai nofoaga, lapisi, po'o fa'aleagaina ai fauna i le lotoifale. Ia mautinoa e te teu mea e te teuina ma savali mama.
  6. Tulafono Faatonutonu o le Saogalemu: O nisi nofoaga eli ai, aemaise o nofoaga tuai, atonu e loloto ni lua, le maluelue luga, po'o isi lamatiaga. O le usita'ia o ta'iala ma ta'iala mo le saogalemu e mafai ona puipuia ai le tagata eli ma le fa'amaoni o le nofoaga.

O le mea moni, a'o ofoina atu e Arizona le tele o avanoa mo le tulimanu mataʻutia, e sili ona taua le amataina o nei faʻalavelave ma le faʻalauiloaina ma le faʻaaloalo mo le tulafono, fanua, ma nuʻu faʻapitonuʻu. O le faia o lea mea, e le gata ina matou faʻamautinoaina le faʻaauauina o le tulituliloaina o maa taua e avea o se tafaoga ae puipuia ai foi fanua o loʻo tuʻuina atu. us faatasi ai ma nei oa feilafi.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Arisona

O fa'afanua 'ese'ese o Arisona, mai ona toafa fe'ila'ila'i e o'o atu i ona laufanua gaoa o mauga, e mana'omia ai meafaigaluega eseese mo le tuliga ma'a. Pe o e su'eina le lanu susulu o le turquoise, le susulu o le agate, po'o le fa'aoso loloto o le amethyst, o le i ai o meafaigaluega sa'o e mafai ona fa'aleleia atili ai lou poto masani i le la'uina. Sei o tatou su'esu'e i meafaigaluega taua e fa'atatau i siosiomaga fa'apitoa eli a Arizona:

faʻamatalaga: Ona o le tele o maa taua a Arizona o loʻo maua i tafatafa o vaitafe ma vaitafe, o se seti o mataʻitusi e taua tele. O nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maa tetele ma otaota mai maa taua. E atamai le i ai o pupuni o mata eseese mo le fa'amamaina lelei.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea faigaluega eli, e amata mai i suo lapopoa e oo atu i solo lima, e aoga aemaise lava pe afai o loo e alu atu i fanua po o vaega togavao mama e mafai ona maua ai maa taua i lalo ifo o le fogaeleele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se samala ma'a, ma ona pito mafolafola ma fa'ai'ai, e aoga tele mo le talepeina o ma'a ma fa'aalia ai maa taua. O se piki e mafai ona fesoasoani i laufanua faigata, fesoasoani e fa'ate'a ma'a po'o le faia o se mea e ulufale ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A amata loa ona e aoina, e te manaʻomia se mea e teu ai au mea na maua. E mafai ona fa'aoga se pakete umi e uu ai maa tetele ma minerale, a'o atigi pusa laiti po'o taga ie e lelei atoatoa mo ma'a ma'ale'ale pe laiti.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava mo tagata amata, o le i ai o se tusitaiala lapopoa taga i maa taua masani i Arizona e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o fa'apipi'iina i vaila'au fa'ama'i, fusi, ma isi mea taua e tatau ona avea ma se vaega o au mea fa'aoga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O sauniuniga o le ki lea i le faʻamautinoaina o se fua tele ma fiafia malaga tulimanu maa i Arizona. Fa'aauupegaina i meafaigaluega sa'o ma le poto, e mafai e tagata su'esu'e ona fa'atautaia ma le saogalemu ma lelei le fa'atautaia o laufanua eseese o Arisona, ma fa'aliliuina a latou miti eli ma'a ma mea moni iila.

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i Arisona

Arizona, faʻatasi ai ma ona laufanua tetele ma le tele o le tamaoaiga o minerale, e ofoina atu avanoa mataʻina e eliina ai maa. Ae ui i lea, ina ia faʻaogaina le tele o lau malaga i lenei setete o loʻo tamaoaiga minerale, e taua le teu i le mafaufau o nai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi ma-moni:

  1. Suesue muamua: A'o le'i alu i lau malaga, fa'aalu se taimi i su'esu'ega. O nofoaga eseese i Arizona e lauiloa mo maʻa taua. Filifili po o le a le mea e te manaʻo e suʻe ai ona faʻasolo lea i luga o nofoaga sili mo lena minerale faapitoa.
  2. Auai i se Kalapu i le lotoifale: Arisona e tele minerale ma maa kalapu. O le auai i se tasi e mafai ona maua ai ni malamalamaaga taua, avanoa i vaega eli, ma le tomai o tagata tomai faapitoa. E masani ona latou fa'atulagaina ni malaga i nofoaga fa'apitoa e eli ai, e ofoina atu ni poto masani e te le maua na o oe.
  3. Amata Vave: O le tau toafa o Arizona e mafai ona faʻasalaina, aemaise lava i le aoauli. O le amataina o lau sailiga maa taua i le vaveao e mafai ona fesoasoani ia te oe e aloese mai le la sili ona faigata, faʻamautinoaina se tuliga sili atu ona lelei ma aoga.
  4. Matamata i luga o le Eleele: E ui e foliga mai e manino lenei mea, e faigofie lava ona puʻeina i le laufanua tele ma misia maa taua i ou vae. Aemaise lava pe a uma timuga, o le tele o maa taua e mafai ona taoto i luga, faʻatali e maua.
  1. Ia onosai: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le onosai e uiga i le fiafia. Atonu e te le vave lavea auro, ae o le tutumau e masani ona aoga. Manatua, o le sailiga o se vaega tele o le poto masani e pei o le mauaina.
  2. Saogalemu Muamua: Ta'u i se tasi i taimi uma le mea e te alu i ai ma le taimi e te fuafua e toe foi mai ai. Ave se pusa fesoasoani muamua, faʻaeteete i meaola, ma afai o loʻo e alu i totonu o ana poʻo nofoaga tuai eliina, faʻaeteete i luga o le eleele le mautu.
  3. Fa'asusu ma fa'asu'u: O le la o Arisona e mafai ona faʻavaivai. Inu le tele o vai i le aso atoa, ave ni mea'ai e maua ai le malosi, ma fai malologa e utu ai le suauu ma malolo.
  4. Aʻoaʻo oe lava i Gems: O le tele o lou iloa e uiga i maa taua o loʻo e sailia, o le faigofie foi lea ona vaʻaia ma iloa i latou. Malamalama i o latou lapopoa masani, lanu, ma foliga e ese ai maa taua mai maa masani.
  5. Pu'e le Taimi: Ave se api po o se api talaaga. Fa'amaumauina le mea e te maua ai ma'a taua e mafai ona aoga mo malaga i le lumana'i. E le gata i lea, o le pueina o au ata e mafai ona faaopoopo i mea e manatua.
  6. Fa'ata'ita'i le Fa'atinoina o Laina: Mulimuli i taimi uma i le Leave No Trace mataupu faavae. Faatumu soo se pu e te eliina, teu uma otaota, ma faaitiitia lou aafiaga i le siosiomaga.

O le eliina o maa i Arizona e sili atu nai lo na o se sailiga mo oa feilafi; o se malaga i totonu o le loto o le toafa, o se siva vavalalata ma le natura, ma se loloto loloto i le tamaoaiga o tala faafanua o le setete. Fa'alatalata i ai ma le fa'aaloalo, sauniuni, ma le naunautai, ma e mafai e toafa ona fa'aalia a latou mea taua ia te oe.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

Arisona eliina ma'a Fautuaga ma togafiti

A mae'a ona e su'eina ma'a taua mai eleele mauoa o Arizona, o isi la'asaga e aofia ai le taulimaina ma le fa'aeteete, fa'asao, ma e ono fa'aalia fo'i au mea na maua. O le togafitia sa'o o au ma'a taua e mautinoa ai lo latou matagofie ma le taua. O nisi nei o ta'iala atoatoa:

  1. Fa'amamaina o Au Ma'a'a: I le taimi muamua, na'o le fa'aoga o se pulumu vaivai ma le vai e aveese ai so'o se palapala matala po'o palapala. Mo le tele o palapala ma'a'a, fa'asusu maa taua i le vai i le po. Taofi mai le fa'aaogaina o vaila'au malosi se'i vagana ua e mautinoa e le fa'aleagaina le ma'a.
  2. Faailoaina: Aemaise mo tagata amata, atonu e faigata ona iloa le va o maa taua foliga tutusa. Mafaufau e teu faafaigaluega i se tusi e iloagofie ai maa taua e fetaui ma Arizona e maua pe feutagai ma kalapu maa ma minerale i le lotoifale. O nisi ma'a taua e mafai fo'i ona fa'amaonia se asiasiga i se foma'i fa'apolofesa mo le fa'amaonia sa'o.
  3. Teuina o meaai: Teu ese ma'a ma'a taua ina ia aua ne'i sasaa e le tasi le isi. O taga ie mālūlū po'o fagu ma'a fa'atumu e lelei. Taofi i totonu o se nofoaga malulu ma matutu mamao ese mai le susulu o le la, aua o le umi o le faʻaalia e mafai ona mou ai ni lanu maʻa.
  1. Fa'aali au 'Oa: Afai e te naunau e fa'aalia au mea na maua, mafaufau e teu fa'afaigaluega i se pusa fa'aaliga. Pusa ata lafoia, pusa tioata pito i luma, po'o fagu tioata faigofie e mafai ona aoga. Ia mautinoa e le maua e le vaega o fa'aaliga le tele o le susulu o le la.
  2. Faʻamaumauga: O le tausia o se faamaumauga o le mea ma le taimi na e mauaina ai maa taua taitasi e mafai ona taua, aemaise lava pe afai o loʻo e mafaufau e faʻatau atu pe faʻatauina. E fa'aopoopoina se tala i ma'a ta'itasi ma mafai ona fa'amaonia lona amataga.
  3. Otioti ma Faila: O nisi maa taua, aemaise lava maa talatala, atonu e aoga mai le tipiina ma le polesi faʻapolofesa e faʻaalia ai lo latou susulu moni. Afai o loʻo e mafaufau i lenei mea, ia mautinoa e te faʻafesoʻotaʻi ma se tagata poto faapitoa aua o auala le talafeagai e mafai ona faʻaleagaina pe faʻaititia ai le taua.
  4. Fuafuaga fuafuaina: Afai e te masalomia ua e mauaina se mea taua tele, fa'atatau i ai. E mafai e tagata su'esu'e fa'apolofesa fa'apolofesa ona tu'uina atu fa'amatalaga i le tulaga lelei, fa'atauva'a, ma le tau o maketi.
  5. Inisiua: Mo mea taua e maua, mafaufau e fa'ainisiua. A'o le'i faia, ia mautinoa o lo'o iai au fa'amaumauga ma se iloiloga e lagolago ai le tau o le ma'a.
  6. Mafaufau Fa'asoa po'o Fa'ameaalofa: O le fa'asoa atu o lou tu'inanau e mafai ona matua tauia. Mafaufau e avatu ni meaalofa tulaga ese i uo poʻo aiga poʻo le fefaʻasoaaʻi ma isi tagata fiafia.
  7. A'oa'oga Fa'aauau: O le lalolagi o maa taua e tele ma faʻaauau pea. Auai i mafutaga faaleaoaoga, auai i luga ole laiga i luga ole laiga, pe faitau tusi ile gemology e faʻaleleia ai lou malamalama, ma maua ai le lumanaʻi sili atu ona tauia.

O le fiafia o le mauaina ua na o le amataga o lau malaga maa taua. O le taulimaina lelei, talisapaia, ma le tausiga o au mea na maua e faalautele ai le malaga, liliu taimi vave o le mauaina i oa tumau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Arisona

Arizona Wulfenite i luga ole Matrix
Arizona Wulfenite i luga ole Matrix

Arisona's geological tapestry e le gata ina tele ae ua avea foi ma tuaa mo nisi mea mataʻina maʻa maʻa maua. O nei tala, e masani ona faʻapipiʻiina ma le taua faʻasolopito, mealilo, poʻo se laki, o ni molimau i le tele o taulaga a le setete. Seʻi o tatou suʻesuʻe i nisi o maʻa sili ona mataʻina na maua na faʻamalamalamaina ai le talatuu tulituliloa a Arizona:

  1. Le Bisbee Turquoise: Bisbee, o se taulaga eli i le itu i saute o Arisona, e taʻutaʻua mo le gaosia o le turquoise o se uiga tulaga ese ma se lanu tulaga ese. O le Bisbee Blue, e pei ona lauiloa ai, e faʻamanatuina ona o lona lanu moana lanumoana faʻatasi ai ma se faʻailoga o le sukalati enaena matrix, ma faʻateleina ai le sailia e le au aoina ma tufuga.
  2. O le Amethyst e Fa tumutumu: O lo'o i totonu o Mauga o Mazatzal, o le Four Peaks Amethyst Mine ua fa'ameaalofa mai ia i matou nisi o amethyst sili ona lelei i le lalolagi atoa. O se tasi o ia mea na maua o se maa sili ona seāseā maua i le lanu violē e sili atu i le 9,000 carats lona mamafa. O lenei faʻataʻitaʻiga tulaga ese o loʻo tumau pea se tasi o mea sili ona mataʻina na maua i le tala faasolopito o maʻa.
  3. O Loimata Apache: O ma'a lapotopoto ia, ma'a fe'avea'i, ma o lo latou mauaina o lo'o fa'amaualuga i tala fa'asolopito. Fai mai na afua mai i loimata o fafine Apache o faanoanoa i le toesea o fitafita na filifili e oso i luga o le papa nai lo le feagai ma le pueina. I aso nei, o loʻo maua faʻataʻapeʻapeina i vaega patino o Arizona, o loʻo avea uma ma mea taua ma faʻamanatuga faʻasolopito.
  1. O le Ant Hill Garnets: O nei tama'i kane mumu mumu e iai se tala fa'atupu fa'apitoa. Nai lo o tagata eli a tagata, o loi latou te aumaia i latou i luga pe a fausia o latou mauga, e taʻitaʻia ai lo latou igoa uiga ese. O lo latou susulu ma le lanu e sili ona fiafia i ai i latou e fiafia i maa.
  2. Peridot mai Peridot Mesa: O lenei vaega ua fa'atupuina le tele o sapalai peridot a le lalolagi. O nisi ma'a lapopo'a, sili ona lelei ua fa'ailoa mai iinei, ma se lanu lanumeamata manino lea e tulaga ese ai Arizona peridot ma sili ona taua.
  3. Wulfenite Discoveries: O minerale a le setete o Arizona, wulfenite, ua vaaia le tele o mea taua, aemaise lava i le Red Cloud Mine. O nisi fa'ata'ita'iga ua fa'aalia le lapo'a fa'apitoa, manino, ma lanu mumu-lanu moli, ua fa'aagavaaina ai falemataaga.
  4. Agate afi o le Mauga fasi: O lenei nofoaga e lauiloa i le gaosia o nisi o agate afi sili ona lelei, faʻatasi ai ma le faʻafefeteina ma le lanu manino. O nisi fasipepa lapopo'a e pei o ni alofilima ua maua mai, e mata'ina le aoina mai o latou ata.
  5. O le Tupu o Azurite: Kingman e lauiloa mo lona turquoise, ae na ia gaosia foi se tasi o tioata azurite sili ona tele na maua. O lenei faʻataʻitaʻiga, e mamafa ni nai pauna, na faʻaalia ai se lanumoana lanumoana loloto, ma avea ma se lagona vave i le lalolagi minerale.

O le fanua o Arisona o loʻo taʻu mai ai tala e le gata o faʻagasologa faʻafanua, ae faʻapea foʻi ma le fiafia o le tagata, malosi, ma le ofoofogia. O nei su'esu'ega fa'amanino o lo'o fa'atusalia o ni mata'upu susulu i le tala tele o le sailiga ma'a a Arizona, fa'aosofia ai tupulaga o le lumana'i o tagata su'esu'e e moemiti tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

E le mafai ona fa'afitia le fa'aogaina o meaa'a a Arizona, ae na'o le tasi lea vaega o le tele mosaic o avanoa tuliga ma'a i Saute Sisifo. Afai e te manaʻo e faʻalautele lau sailiga tulimanu, e tele setete tuaoi e ofoina atu faʻamatalaga matagofie tutusa:

  1. California Gem Mining: I sisifo o Arizona, Kalefonia o lo'o fa'amaualugaina ana ma'a taua, e aofia ai tourmaline, garnet, ma le Benitoite ta'uta'ua, o le ma'a taua a le setete.
  2. Nevada Gem Mining: I le itu i matu, Nevada e le na'o le iila o Las Vegas. E ofoina atu e le setete oa e pei o opals, turquoise, ma variscite o loʻo faʻatali e maua.
  3. Maua maa a Iuta: I le itu i matu o Arizona, Utah maofa tagata fiafia maa ma lona mumu tasesa, topaz, ma le tele o ituaiga iasepi.
  4. New Mexico Gem Mining: Sa'o i le itu i sasae o Arizona, New Mexico ofoina peridot, turquoise, ma le moonstone matagofie.
  5. Colorado Gem Mining: E teisi atu i matu sasa'e, Colorado e lauiloa mo lona aquamarine, rhodochrosite, ma amazonite, e tosoina ai tagata tulimanu i ona laufanua mauga.

O nei setete tuaoi o loʻo tauaveina a latou saini faʻapitoa faʻapitoa, ma folafola atu le faʻaauauina o le malaga mo i latou o loʻo naunau e suʻesuʻe i tua atu o tuaoi o Arizona. Faatasi ai ma le tele o oa e lata ane i le Grand Canyon State, o le Southwest e moni lava o se parataiso tuli manu.

Sailiili Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala e faʻaalia ai mealilo o le faʻaogaina o maʻa manuia ma nofoaga pito i luga.

Su'esu'eina o Maua a Arizona ma tua atu

Arisona, faʻatasi ai ma ona laufanua tele, tala faʻasolopito, ma faʻailoga olaola o minerale, o loʻo tu o se faʻailoga mo tagata fiafia i le lalolagi atoa. O le faatosina o le tulituliloaina o maa i lenei setete e le na'o le oa o lo'o tanumia i lalo ifo o lona eleele, ae fa'apea fo'i tala latou te ta'u mai, o manatuaga latou te fa'atupuina, ma le feso'ota'iga latou te tu'uina atu i le paleti fa'afanua lavelave a le Lalolagi. E tofu maa taitasi ma se vaega o le tala a Arisona, e faatalitali mo lima taumatau e su'e ma faapelepele i ai.

Peitaʻi, e lē mafai e tagata uma ona alu i lenei malaga i le toafa. Mo i latou e naunau i le sailiga o mea taua ae faʻalavelave i le mamao, taimi, poʻo isi mea, o loʻo i ai se mea manaia: le Gem Mining Kit. Su'e i totonu o se fa'aputuga tu'ufa'atasiga o le lalolagi mauoa, ma tofo i le fiafia o le mauaina mai le mafanafana o lou fale. Atonu e le o se toafa o Arisona i lalo o ou tamatamailima, ae o le togafiti faʻataulāitu o le suʻeina o maa natia o le natura e tumau pea e le faʻaitiitia. Pe i totonu o le fatu o Arisona poʻo lau laulau 'ai, o le sailiga mo 'oa a le Lalolagi o se faʻalavelave e leai se isi.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *