Mai Mauga i Mines: Lau Tusitaulima Maua Maa Sili Iuta

Utah Gem Mining Variscite

Iuta, le Setete o Ofagapi, e le na o vaituloto ma toafa. I lalo ifo o lona fogāeleele o loʻo taoto ai se oa o maʻa felanulanuaʻi ma mataʻina o loʻo faʻatali mo le suʻeina. Eli maa i Iuta o loʻo ofoina atu se faʻafefiloi faʻapipiʻiina o faʻafanua, talaʻaga, ma le fiafia i fafo. I lenei tusiga, o le a tatou su'esu'e loloto i le lalolagi feilafi o maa taua a Iuta.

E le gata ina taofi le tamaoaiga o le eleele o Iuta i ona faaofuofu mata'ina ma tulaga ma'a tulaga ese. O lona tamaoaiga i lalo o le eleele e faʻaalia i le tele o maʻa taua, e seasea ma masani. O iinei, o le a matou auiliiliina nei maʻa taua ma semi-taua, tuʻuina atu ia te oe se malamalama i mea e te ono mauaina.

O Ma'a Tau'a Seasea o Iuta

Opal Uliuli Faila
Gemstonefaʻamatalaga
Lanu mumu BerylE lauiloa foi o le bixbite, o lenei maa taua e seasea nai lo taimane ma e lauiloa ona o lona lanu mumu e pei o le ruby.
VarversiteO lenei maa lanu meamata, e tutusa ma le turquoise ae o loʻo i ai se mamanu e sili atu ona eseese, e le masani ai ma sili ona sailia.
Opal UliuliMaua i vaega o Iuta, o lenei maa taua o loʻo faʻaalia lanu susulu ma se tino pogisa, e masani ona faʻatusatusa i se aniva.
pīniki topasiE ui o le topaz e taatele i Iuta, o le lanu piniki e seasea ma faʻatauaina.
Kane VioleE le pei o lona lanu mumu masani, lanu viole garnet e ofoina atu se lanu tulaga ese ma susulu, ma avea ai ma se mea e seasea maua i le setete.

O Maa Taua masani a Iuta

Piniki Topaz
Gemstonefaʻamatalaga
topasiO le maa taua a le setete o Iuta, e masani ona maua i se sherry or lanu manino, aemaise lava i le Thomas Range.
AgateE sau i mamanu eseese ma lanu, o agate e masani ona maua i le Setete o Ofagapi.
JasperE masani ona maua i tafatafa o le agate, ituaiga iasepi i Iuta e mafai ona amata mai i le mumu i le lanumeamata i le samasama.
ObsidianO lenei tioata mauga mu e mafai ona maua i lanu uliuli, mahogany, ma e oo lava i mamanu kiona.
AmethystO se ituaiga o quartz, o lenei maa lanu viole e mafai ona maua i nofoaga eseese o Iuta.
HematiteE lauiloa i lona lanu efuefu po o le uliuli foliga, o lenei minerale e faʻaaogaina foi e fai ma oa mo le uʻamea.
CalciteE masani ona maua i lanu manino pe paʻepaʻe, e mafai i nisi taimi ona faʻaalia se nuanua o lanu pe a oʻo i le malamalama saʻo.
SeleniteO se tioata gypsum manino pe paʻepaʻe, e masani ona maua i papatusi tetele poʻo fausaga tioata.
Druzy QuartzO tioata fe'ilafi laiti e masani ona maua i totonu geodes po o isi maa tetele.
Septarian NodulesE masani ona taʻua o "maa tarako", o se tuufaatasiga o minerale, e masani lava o le calcite samasama ma le aragonite enaena.

O nei maa taua taitasi o loʻo faʻamatalaina ai se tala o Iuta i tua atu o le eleele, ma o loʻo i ai uma le avanoa e tautevateva ai i luga o se mea tulaga ese i le taimi o a latou suʻesuʻega.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Iuta

Nofoaga Eliina ai Iuta GEm
  1. Mauga Topaz, Itumalo o Juab: E pei ona taʻu mai e le igoa, o lenei nofoaga e sili ona lauiloa ona o le tele o tioata topaz. Maua i le Thomas Range, Topaz Mountain o loʻo ofoina atu se avanoa e aoina ai tagata lautele, faʻamautinoaina se malaga sili mo aiga poʻo tagata faimalaga solo. O le saite e tatala i le tausaga atoa, e ui o le tautotogo ma le tautoulu o taimi sili ona lelei e asiasi ai.
  2. Mauga Wah Wah: O loʻo i totonu o Beaver County, o lenei 'upega tafaʻilagi e taʻutaʻua mo le beryl mumu e le masani ai. E ui e leai ni itula faigaluega fa'apitoa, o nisi vaega e ono mana'omia se pemita. Ia siaki i taimi uma aʻo leʻi asiasi, ma sauniuni mo laufanua gaoa.
  3. Vanu Laititi o Sate Leki: O loʻo i tafatafa o Red Hills o Parowan, o lenei nofoaga o se nofoaga lelei mo variscite, o se maʻa taua e pei o le turquoise. O le eria e masani ona maua, ae atonu e manaʻomia faʻatagaga mo nofoaga patino.
  4. La'u Ma'a o le Alaleo: O lenei nofoaga e lauiloa mo le maa taua a le setete o Oregon, le sunstone. Latou te ofoina atu le tele o nofoaga eli ma fa'agaoioia masani mai ia Me ia Oketopa. E fesuisuia'i totogifuapauina e fua ile ituaiga ole poto ole maina e te filifilia.
  5. Dugway Geode Beds: O loʻo i totonu o le Dugway Range i Juab County, o lenei 'upega tafaʻilagi o se malutaga mo na tulimanu tulimanu. O lo'o tatala le nofoaga mo tagata lautele, ae ia manatua e aumai mea faigaluega talafeagai e tatala ai le geodes.

  1. Beaver Lake Mining District: O loʻo i totonu o le Itumalo o Beaver, o lenei itumalo e lauiloa i le tele o minerale, e aofia ai agate, iasepi, ma e oʻo lava i opals. Leai ni itula fa'atino fa'apitoa, ae ia fa'amautinoa i taimi uma e te le o soli se mea totino.
  2. Punavai Antelope: O le nofoaga lenei pe afai e te fiafia i fossil trilobite. E 17 maila i sisifo o Delta, e tatala i le tausaga atoa, ae o se totogi itiiti e totogi mo le aoina.
  3. Itumalo o nila i Canyonlands National Park: E lauiloa i ana mapu moqui matagofie po o “maa shaman.” A'o fa'asaina le aoina i totonu o le paka a le atunu'u, o nofoaga lata ane e ofoina atu avanoa.
  4. Va'aiga fenumia'i: E lata ane i le tuaoi o Millard ma Juab Counties, o lenei eria e ofoina atu se fefiloi o beryl mumu ma topaz. Ia mautinoa e iai sau fa'atagaga sa'o a'o le'i eliina.
  5. Bear Lake: I luga o le tuaoi o Iuta ma Idaho, o lenei nofoaga e ofoina atu ai vine vine. A'o tatala le saite i tausaga ta'itasi, e masani lava ona lelei le siakiina o tulafono fa'apitonu'u ma totogifuapauina a'o le'i amataina lau sailiga ma'a.

O nei nofoaga taʻitasi i Iuta e ofoina atu se avanoa tulaga ese e faʻaalia ai mea ofoofogia faʻafanua o le setete. A'o le'i alu i lau malaga tuliga ma'a, ia mautinoa i taimi uma ua saunia oe i meafaigaluega sa'o, malamalama i le eria, ma fa'atagaga pe a mana'omia.

Talafaasolopito o Gem Mining i Iuta

Iutah Gem Mining History

Iuta, fa'atasi ai ma ona laufanua mata'ina na fa'atusaina e le anoanoa'i o tausaga o galuega fa'afanua, ose fo'i fanua e iai se talatuu feilafi. O le talafaasolopito o eliina maa i totonu Ua fefiloi Iuta ma tala a ona uluai tagata, lona paionia tagata nofoia, ma le sailiga faifaipea mo oa taua.

A o lei taitai tuvae tagata Europa na nonofo i Iuta, o ituaiga o tagatanuu, e aofia ai le au Ute, Paiutes, ma Navajo, sa latou iloa lelei le tamaoaiga o minerale o le eria. O nei tagata anamua na faʻaaogaina maʻa eseese mo le tele o faʻamoemoega, mai le gaosiga o meafaigaluega ma auupega i le fatuina o mea teuteu teuteu ma mea faʻapitoa. O lanu feilafi ma uiga feilafi o nisi o maa taua e taua tele faaleagaga mo nei ituaiga.

Faatasi ai ma le taunuu mai o paionia i le taufaaiuiuga o le 1800, o le tele o punaoa o minerale a Iuta na amata ona lauiloa faapisinisi ma aveese mai. O le sailiga sa le gata i na o auro po o siliva; Sa vave ona iloa e le au su'esu'e ma tagata su'esu'e i le eleele o laufanua o Iuta sa tumu i le fusi o alaleo o maa taua e amata mai i le topaz e oo atu i le berila mumu e le iloa. A'o tutupu a'e taulaga, e faapena fo'i tala o mea na maua fa'afuase'i ma miti o le fa'atamaoaigaina o ia e ala i le tautevateva i luga o se ve'a lilo o ma'a taua.

Na oo mai ma alu ese le maina, ae o le mea na tumau pea o le faatosina o maa taua a Iuta. O le amataga o le 20th seneturi na vaʻaia ai le faʻatupulaia o suʻesuʻega faʻapitoa, ma taʻitaʻia ai le faʻavaeina o ni maina o loʻo faʻaauau pea i aso nei. I le taimi nei, o le Topaz Mountain na faʻaalia o se puna taua o lona igoa taua, e taʻitaʻia ai lona taʻutaʻua tumau i tagata fiafia.

I le tele o tausaga talu ai nei, o le la'uina o ma'a a Iuta ua suia mai se taumafaiga fa'apisinisi i se fa'afefiloi o pisinisi, a'oa'oga, ma fa'afiafiaga. Ua lolofi atu aiga, vaega o a'oga, ma tagata malaga to'atasi i nofoaga ta'uta'ua, ua saunia i meafaigaluega ma ta'ita'ia e tala o mea na maua. O nei tagata fiafia, o loʻo faʻamalosia e le fiafia o le mauaina ma le mailei o le tala faasolopito, o loʻo i ai se sao taua i le faʻaauauina o le talatuu eliina maa a Iuta.

I aso nei, e ui o masini ma tekinolosi e ono suia ai le pisinisi maina, o le fatu o le tulituliloaina o maa taua i Iuta o loʻo tumau pea ona mauaʻa i lona tala faʻasolopito. O se saafiafiga faifaipea i le ofoofogia o le eleele o le Setete o le Ofagapi ma le agaga le maluelue o i latou na muai saili e su'e ana oa na tanumia.

Tulafono Fa'ameamea i Iuta

Tulafono Fa'ameamea i Iuta

O le su'esu'eina o le upega tafa'ilagi o tulafono o le la'uina o ma'a i Iuta e taua tele mo le au fautasi papa ma'a fa'apolofesa. O nei tulafono faatonutonu, faʻavaeina e le tuʻufaʻatasia o le setete, feterale, ma o nisi taimi faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu, ua faʻatulagaina e le gata e pulea ma faʻasaoina punaoa ae faʻapea foi le puipuia o siosiomaga mataʻina ma masani ona maaleale o loʻo maua ai nei 'oa.

Muamua ma le sili, o le malamalama i le pule o fanua e sili ona taua. O fanua i Iuta ua fa'avasegaina o feterale, setete, ituaiga, po'o tagata tumaoti. E tofu lava ma ana tulafono. Mo se fa'ata'ita'iga, e ui e masani ona talia le aoina mai o tama'i ma'a ma minerale mo le fa'aogaina e le tagata lava ia i fanua o le Ofisa o Pulega o Fanua (BLM), ae atonu e le tutusa i le setete po'o teritori o ituaiga.

I luga o fanua feterale, e pulea tele e le BLM ma le US Forest Service, o le aoina faʻafuaseʻi mo le faʻaaogaina e le tagata lava ia, e le faʻapisinisi e masani ona faʻatagaina e aunoa ma se pemita. Ae ui i lea, "aoina mai masani" e faʻatapulaʻa i aofaʻiga talafeagai ma ituaiga o mea faʻapitoa. O le aoina o pisinisi, i le taimi nei, e manaʻomia pemita ma e mafai ona noatia i tau.

O fanua o le setete, e pulea e le Utah School and Institutional Trust Lands Administration (SITLA), e masani ona manaʻomia pemita e oʻo lava i le aoina mai e le tagata lava ia. O tupe maua e maua mai nei pemita e saofagā i a'oga ma fa'alapotopotoga a Iuta, ma avea ai ma vaega taua o le faiga o tupe maua a le setete.

O fanua o ituaiga, e tamaoaiga i tala faasolopito ma aganuu, e pulea e ituaiga taitasi. E masani ona manaʻomia faʻatagaga, ma e mafai ona eseese tulafono faatonutonu, e atagia ai faʻamuamua tulaga ese ma popolega o ituaiga taʻitasi.

O fanua tumaoti e ese le malae. Fa'amautu le fa'atagaga mai tagata e ona fanua a'o le'i aoina. O le soli tulafono e le gata e afaina ai le tulaga faaletulafono o le tagata lava ia ae e mafai foi ona taʻuleagaina ai le taʻuleleia o le alalafaga tulimanu atoa.

O le fa'asaoina o le si'osi'omaga o le isi lea itu taua o nei tulafono. O le fa'alavelaveina o nofoaga e nonofo ai, fa'aofiina o mea filogia, po'o le fa'aleagaina o le palapala o ni atugaluga e feso'ota'i ma le la'uina o ma'a. O le mea lea, o tulafono faatonutonu, e masani ona faʻamoemoe e faʻaitiitia le tulagavae o le siʻosiʻomaga o gaioiga aoina maa.

Ma le mea mulimuli, o tulafono faatonutonu o le saogalemu o se maatulimanu o tulafono faʻatau. O maina, eli, ma nofoaga e aoina ai mea e mafai ona iai ni lamatiaga eseese. O le usita'ia o ta'iala e fa'amautinoa ai le saogalemu o tagata ta'ito'atasi ma le nu'u.

I le fa'ai'uga, a'o tu'uina atu e Iuta le tele o avanoa e aoina ai maa, e taua le fa'alatalata atu i le gaioiga ma se lagona o le tiute ma le malamalama. O le fa'amasani i tulafono a le setete e la'u ai ma'a e mautinoa ai le fa'aaloalo, fiafia, ma fa'aletulafono. Manatua, o le sini e le gata o le faʻatauaina o maa taua o le taimi nei ae faʻapea foʻi le faʻasaoina o le talatuu faʻatamaoaigaina mo tupulaga o le lumanaʻi.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Iuta

O le tulituliloaina o le mining maa, pe o se fiafiaga fiafia po o se galuega tuuto, e manaʻomia se seti o meafaigaluega e faʻatatau i le siosiomaga patino ma le ituaiga o maʻa. Iuta, faatasi ai ma ona laufanua eseese ma le tele o ituaiga maa taua, o loo tulai mai ai luitau tulaga ese i tagata saili maa. O se ta'iala atoatoa lea i mea faigaluega ma mea faigaluega e mana'omia mo le la'uina o ma'a i totonu o le Setete o Ofagapi.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le aoga pe a tulituliloa i nofoaga palapala e pei o vaitafe poʻo fufulu mamago, e fesoasoani lau i le faʻavasegaina o mea e faʻaalia ai maʻa taua natia.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo galuega sili atu ma'ale'ale po'o le feagai ai ma fanua vaivai, o mea faigaluega laiti e pei o lima po'o ni pulumu laiti e mafai ona aoga.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Fa'avae i so'o se pusa a'oa'i ma'a, o nei meafaigaluega e taua tele mo le ta'e ma le vaeluaga o ma'a. O le samala a le geologist, e iloga i lona pito mafolafola ma le itu e pei o le piki, e tatau ona i ai. Fa'apa'i fa'atasi ma ili e eseese le lapopo'a e aveese ma'ale'ale ai ma'a ma'a fa'ata'amilo e aunoa ma le fa'aleagaina.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O nei mea mo le aoina o mea e mafai ona suʻeina mulimuli ane. Filifili mo mea umi ma mama, aemaise lava pe afai o le ae malaga mamao.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O mea faigaluega nei e mafai ai ona su'esu'e toto'a mea na maua, fesoasoani i le fa'ailoaina ma fa'aalia fa'amatalaga minute e fa'apitoa ai ma'a ta'itasi.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusitaiala atoatoa e patino i maa taua a Iuta e mafai ona avea ma meafaigaluega taua. E fesoasoani ile fa'ailoaina ma maua ai fa'amatalaga ile mea e ono maua ai ma'a fa'apitoa.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O mea nei e taua mo le teuina ma le faʻatulagaina o maʻa taua e te mauaina. O le fa'ailogaina e mafai foi ona fesoasoani i le manatuaina o mea patino o le mea ma le taimi na maua ai maa taua taitasi.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Fa'atatau i laufanua gaoa ma ono manu'a laiti, ia saunia i taimi uma ma se pusa fesoasoani muamua.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

A'o e alu atu i lau sailiga o mea taua a Iuta, ia manatua o meafaigaluega sa'o e le gata i le fa'aleleia o le lelei ma le manuia o lau sailiga ae fa'apea fo'i ma le fa'amautinoaina o le saogalemu ma le la'ititi o a'afiaga o le si'osi'omaga. O sauniuniga lelei e saunia ai le ala mo se malaga tauia ma manatua pea e saili maa taua.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Iuta

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Iuta

O le fa'ailoaina o 'oa ma'a tāua natia a Iuta o se faatufugaga ma fa'asaienisi. E ui o le i ai o meafaigaluega saʻo e taua tele, o le iloa faʻaaogaina, faʻatasi ai ma faʻamatalaga mai tagata maina faʻapitoa, e mafai ona faʻalauteleina lou tulaga manuia. O nisi nei o fautuaga taua ma togafiti e teu i lou mafaufau a o e su'esu'e i le lalolagi olaola o le eliina o maa i le Setete o Beehive:

1. O su'esu'ega o le Autu: Aʻo leʻi tuʻu vae i se nofoaga eli, faʻaalu se taimi i suʻesuʻega maeʻaeʻa. O fa'asalalauga i luga ole laiga, fa'alapotopotoga eli fa'apitonu'u, ma tusi fa'apitoa ile fa'afanua o Iuta e mafai ona maua ai le tele o fa'amatalaga, mai taimi sili e asiasi ai i nofoaga fa'apitoa i fa'amatalaga i mea e mafai ona maua.

2. Amata Vave: E le gata o le vave amata e fesoasoani e aloese ai mai le vevela o le la i le aoauli, ae e maua ai foi se avanoa sili atu e te maua ai maa taua aʻo leʻi tumu nofoaga, aemaise lava i nofoaga lauiloa.

3. Onosa'i: O le la'uina o ma'a e masani ona fa'atatau i le onosa'i ma le finafinau. O nisi aso atonu e fua mai, a o isi e itiiti ni fua. Manatua, o taumafaiga uma e le manuia o se laasaga e latalata atu i se suʻesuʻega taua.

4. Matauina le Laufanua: O nisi ma'a taua e maua i fa'asologa fa'afanua fa'apitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona fausia geodes i nofoaga o mauga mu. O le iloaina o nei faʻatulagaga e mafai ona e maua ai se amataga ulu.

5. Mataituina le Tau: A maeʻa timuga, e tele palapala e tafe, e masani ona faʻaalia ai maʻa taua i luga o le fogaeleele. Fa'aaogā nei mea fa'alenatura mo lou manuia.

6. Feso'ota'i ma Tagata o le Atunu'u: E mafai ona avea tagata maina i le lotoifale ma tagata nofoia ma se auro o faamatalaga. O le fa'atasi ma le fa'alapotopotoga e ono ta'ita'iina atu ai oe i nofoaga e tau le iloa ma fa'afouina fautuaga i tulaga o iai nei.

7. Tuu Leai se Fa'ailoga: Fa'aaloalo i le si'osi'omaga. Faatumu pu e te eliina, teu lau lapisi, ma fa'aitiitia fa'alavelave i nofoaga masani.

8. Auai i se Kalapu: Mafaufau e auai i se kalapu maa ma minerale. E to'atele latou te fa'atulagaina ni tafaoga fa'atasi, e ofoina atu le fa'auo ma fefa'asoaa'i tomai.

9. Tumau Saogalemu: Fa'ailoa i taimi uma i se tasi au fuafuaga, aemaise lava pe a e aga'i atu i nofoaga mamao. Ave ia lava vai, meaai, ma sapalai fesoasoani muamua.

10. Fa'amanatu le Aafiaga: E ui o le mauaina o se maa taua e faagaeetia, ia manatua e teufatu le aafiaga atoa—le matagofie o laufanua o Iuta, le olioli o le tuliga, ma le poto na maua.

O le tuʻufaʻatasia o nei faʻamatalaga i lau taʻiala eliina maʻa e faʻamautinoa ai e le gata o se suʻesuʻega sili atu ona aoga ae faʻapea foʻi ma se faʻatamaoaigaina, sili atu ona faamalieina. O le lalolagi o le eliina o maa a Iuta e matua tele lava, ma o malaga uma e aumaia ai avanoa fou, malamalamaaga, ma tala.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

Utah Gem Mining Taulimaina o au sailiga

O le mauaina o se maa taua ua na o le amataga o le faigamalaga. O le taimi lava e te mauaina ai se 'oa fa'apitoa, o laasaga mulimuli e te faia e mafai ona matua fa'aaafia ai lona taua, matagofie, ma le umi o le ola. Mai le fa'amamāina i le fa'atauaina, o se ta'iala au'ili'ili lea i le fa'afoeina o au ma'a tāua i Iuta:

1. Tausiga vave: A maeʻa ona aveese, afifi lemu ia maʻa taua i se ie vaivai pe tuʻu i totonu o pusa faʻaofuofu e puipuia ai le maosi poʻo le faʻaleagaina i le taimi o felauaiga.

2. Fa'amamaina: O palapala ma otaota e mafai ona ufiufi ai le matagofie moni o se maa taua. Fa'aaogā se pulumu vaivai ma vai su'esu'e e fa'amama malie ai le pito i luga. Mo palapala fa'ama'a'a, e mafai ona fa'aopoopo i ai se fasimoli mālū. Ae ui i lea, ia faʻaeteete i le faʻaaogaina o vailaʻau poʻo masini ultrasonic e aunoa ma le iloa o mea taua o le maa, ona o nisi e mafai ona faʻaleagaina i ia togafitiga.

3. Fa'amaumauga: Faamaumau le nofoaga, aso, ma tulaga o lau sailiga. E mafai ona taua tele lenei mea mo faʻamaumauga a le tagata lava ia, faʻatatauga faʻatatau, poʻo le faʻasoaina foi o au mea na maua i le alalafaga tulimanu.

4. Fa'ailoa: A'o le'i faia nisi la'asaga, ia fa'ailoa sa'o lau ma'a taua. O tusi fa'asinomaga, kalapu ma'a fa'apitonu'u, po'o tagata su'esu'e ma'a e mafai ona fesoasoani i lenei faiga. O le iloaina o le ituaiga maa e mafai ona taʻitaʻia ai filifiliga mulimuli e pei o le tipiina poʻo le teuina.

5. Otioti ma Faila: O nisi ma'a taua e fa'aalia ai lo latou matagofie moni pe a uma ona tipi ma fa'alelei. Afai o loʻo e mafaufau i lenei mea, faʻafesoʻotaʻi ma se lapidary faʻapolofesa. E mafai ona latou tuʻuina atu fautuaga ile tipi sili ona lelei mo lau maʻa ma faʻatino le faʻagasologa, faʻamautinoa iuga sili ona lelei.

6. Fa'atauaina: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua tele, fa'afeso'ota'i ma se tagata su'esu'e ma'a fa'amaonia. E mafai ona latou tuʻuina atu se suʻesuʻega faʻapitoa i le taua o le maa.

7. Teuina: Teu maa taua i totonu o taga ta'itasi po'o atigipusa e puipuia ai mai le sasaina e le tasi le isi. Taofi ese mai le susulu o le la, vevela ogaoga, poʻo nofoaga susu, aua e mafai ona afaina ai nisi o maʻa taua.

8. Faʻaaliga: Afai e fa'aalia lau su'ega, filifili mo fa'aaliga fa'aaliga e maua ai le puipuiga mai le pefu ma le si'osi'omaga. Mo vaega taua, o mea e puipuia ai le UV e mafai ona puipuia ai le mata'utia o lanu.

9. Inisiua: Mo mea taua e maua, mafaufau e fa'ainisiua. O lea e maua ai le filemu o le mafaufau e tetee atu ai i mea e ono leiloa pe faaleagaina.

10. Faasoa Lau Tala: E fa'aolaola le nu'u tuli ma'a i mea fa'asoa fa'atasi ma mea na maua. Auai i faʻasalalauga, auai i kalapu faʻapitonuʻu, pe faʻamaumau foi lau malaga i luga ole laiga. O lau tala e mafai ona faʻaosofia pe fesoasoani i aumea fiafia.

I se aotelega, o le malaga a se maa taua e le muta pe a maua. O le tausiga lelei, talisapaia, ma le faasoaina atu o nei mea ofoofogia faalenatura e mautinoa ai e tumau pea i latou o oa faapelepele mo augatupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Saili i Iuta

O le setete o Iuta, faʻatasi ai ma ona tala faʻasolopito faʻafanua ma laufanua tetele, sa avea ma nofoaga o le tele o mea taua na maua i le tele o tausaga. O nei su'esu'ega, e le gata i le tele ma le tau, ua fa'amausaliina ai le ta'uleleia o Iuta i le lalolagi tulimanu. O se vaaiga lenei i nisi o mea sili ona lauiloa maa taua na maua mai i le loloto o le setete:

Ua Su'ea e Utah Gem Mining Famous Beryl Red

1. Le Red Beryl Bounty: E masani ona taʻua o le "emerald mumu" ona o lona lanu mataʻina ma le seasea, o le beryl mumu e tele lava ina maua i le Wah Wah Mountains o Iuta. O le mea moni, o le beryl mumu e sili atu ona seasea nai lo taimane, o mea uma e maua i le setete o se lagona i le lalolagi gemological.

2. Oa Topaz: Topaz Mountain i Juab County ua maua mai ai le tele o tioata topaz sili ona lelei, o nisi o loʻo faʻaalia ai le lanu amber mataʻina lea e tupu pe a umi ona faʻaalia i le la. O nei tioata, ua lauiloa i la latou lanu sherry atoatoa, e tu o se molimau i le tamaoaiga o le setete.

3. Le Geode Glee: Dugway Geode Beds, o loʻo i totonu o le tele o Salt Flats i sisifo o Iuta, ua avea ma puna o le anoanoai o geodes ua tumu i le anoanoai o fausaga tioata, e amata mai. quartz manino ia amethyst olaola.

4. Variscite Valor: E masani ona fa'aseseina mo le turquoise ona o lona lanu lanumeamata mata'utia, o le variscite o se isi maa taua na maua mai Iuta. O tupe teu iloga na maua i nofoaga e pei o Fairfield ma Lucin.

5. Ofoofogia o Sunstones: O le Sunstone Knoll i Millard County ua avea ma faailoilo mo tagata aoina, e maua mai ai maa matagofie o la e puʻeina le malamalama i se siva faʻafefe o lanu.

6. Opal Odyssey: O le setete ua faʻaalia ituaiga eseese o opals, aemaise lava mai vaega e pei o Spencer Opal Mine. O nisi o nei opals ua faʻaalia le matagofie o le taʻaloga-o-lanu, faʻailogaina i latou o ni maʻa sili ona lelei.

7. Ta'uta'ua o Picasso Stone: O lenei ituaiga iasepi, ua lauiloa mo ana mamanu faʻapitoa e faʻamanatu ai le ata a Picasso, e maua muamua i Iuta. O ona mamanu tulaga ese ua avea ai ma mea e sili ona fiafia i ai i latou e fiafia i lapidary.

8. Nodules Septarian: Ua lauiloa mo a latou mamanu e pei o tarako, o nei nodule, e masani ona ta'ua o “Dragon Stones,” ua tele lava ina maua i le alititai anamua o Iuta.

O nei su'esu'ega iloga ta'itasi o lo'o i ai se tala o le laki, tutumau, ma le ofoofogia fa'afanua i tua atu. Latou te galulue o ni musumusuga ma faʻamaoniga o le tele o meaalofa taua a Iuta. A o vaaia e maa taitasi le malamalama o le ao, e faaopoopo ai se mataupu i le talatuu maa taua a Iuta, e uunaia ai tagata fiafia e faaauau la latou sailiga mo le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le su'esu'eina i tua atu o tuaoi o Iuta e tatalaina ai se malo o mea fou fou. O setete lata ane e ofoina atu a latou lava 'oa tulaga ese ma aafiaga maina. O le lisi lenei o setete tuaoi e mafai ona e faʻalautele lau malaga tuliga maʻa:

1. Arizona Gem Mining: Ua lauiloa i lana turquoise fa'a-lalolagi, Arizona e ofoina atu foi avanoa e tulituli ai peridot, garnet, ma e oo lava i le agate afi faigata. O le tele o laufanua toafa o le setete ma le tamaoaiga o le tala faasolopito o Amerika e faʻaopoopoina ai se tulaga tulaga ese i soʻo se malaga tulimanu.

2. Colorado Gem Mining: Colorado e lauiloa i lona aquamarine tupe teu o loʻo i totonu o le eria o Mauga Antero. E le gata i lea, o loʻo faʻaalia foi e le setete le tele o tupe teu o rhodochrosite, garnet, ma topaz.

3. Idaho Gem Mining: I le avea ai o le "Gem State," Idaho ola e tusa ma lona igoa. E masani ona lauiloa mo opals ma garnets, faatasi ai ma le Spencer Opal Mines ma Emerald Creek o se nofoaga lauiloa mo tagata fiafia.

4. Nevada Gem Mining: I tua atu o le matagofie o ana kasino, Nevada ofoina oa o se ituaiga ese. Mai le vanu o Virgin vanu opals uliuli mataʻina i turquoise ma variscite, o le setete o se malutaga mo tagata saili maa.

5. New Mexico Gem Mining: O le "Land of Enchantment" o le fale lea i le tele o minerale, e aofia ai le turquoise, peridot, ma le moonstone matagofie. O le tamaoaiga o tala fa'aleaganu'u a le setete o lo'o feso'ota'i ma le eliina o ma'a ua avea ai ma nofoaga tulaga ese.

6. Wyoming Gem Mining: Ua lauiloa ona o le teuina o iasepi, Wyoming e maua ai fo'i avanoa e su'e ai garnets, opals, ma taimane i nisi taimi i vaega e pei o Leucite Hills.

O setete tuaoi taʻitasi e tuʻuina atu a latou lava seti o luʻitau ma taui, faʻamautinoa e le muta moni le malaga tuliga maʻa. E ala i le suʻesuʻeina o nei itulagi, e mafai ona e faʻalauteleina lou malamalama, faʻaleleia lau aoina, ma faatofu atili oe i le lalolagi o geology.

E te fia iloa atili e uiga i le mining gem? O tatou Gem Mining Latalata Mai ia te Au O loʻo i ai i le taʻiala faʻamatalaga uma e te manaʻomia!

Le Fa'ailoga a Iuta Gem Hunting & At-Home Alternatives

O le fiafia o le tulituliloaina o maa taua i Iuta e sili atu nai lo le na o le mauaina. Ose aafiaga faatofu, tu'ufa'atasia laufanua mata'ina o le setete ma le tuliga fa'afiafiaina o le fa'ailoaina o 'oa lilo a le natura. Mai laufanua gaoa o Mauga o Wah Wah e oo atu i le lautele o le Salt Flats, o tulimanu uma o Iuta o loo folafola mai ai se tala uiga ese, se avanoa e toe fesootai ai ma le Lalolagi, ma se avanoa e uu ai se vaega o le talafaasolopito i lima o se tasi.

Ae, o le matagofie o le gemology e le o taimi uma e manaʻomia ai ni tafaoga faʻapitoa poʻo ni meafaigaluega faʻapitoa. Mo i latou e le mafai ona amata i se sailiga faʻaletino, poʻo mo tagata fiafia o loʻo vaʻavaʻai e tofo i le fiafia o le mauaina mai le mafanafana o latou fale, o le Gem Mining Kit lautele e maua ai le fofo atoatoa. O nei pusa o loʻo faʻatusalia le fiafia o le suʻeina o maʻa taua, ofoina atu se aofaʻi faʻatulagaina o loʻo faʻatali mo le suʻeina, iloa, ma faapelepele. Latou te avea o se alalaupapa, faʻamautinoaina o le togafiti faʻataulāitu o tuliga maʻa e mafai ona maua e tagata uma, e tusa lava po o le a le faʻafanua poʻo le tomai.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *