Gem Mining Idaho: Su'e 'Oa Natia i le Setete o Gem!

Idaho gemstone Star Garnet

Fa'aigoa o le 'Gem State', Idaho e fa'amaualuga ai le 'oa o le tamaoaiga o minerale, ma folafola atu i tagata fiafia ma'a se mea fiafia. Mai garnets i opals, o le laufanua gaoa o le setete e ofoina atu le tele o maa taua ma semi-taua. O lenei tusiga o loʻo faʻamoemoe e taʻitaʻia oe i le tala faasolopito o Idaho, nofoaga lauiloa, tulafono faatonutonu, ma isi mea.

O le fa'afanua lautele o Idaho ma le tulaga tulaga ese ua avea ai ma 'oa mo tagata fiafia. E ui o loʻo i ai le tele o maʻa taua e maua, o nisi e seasea nai lo isi. I lalo, matou te tuʻuina atu se faʻamatalaga auiliili:


Ma'a Tau'a Seasea Maua i Idaho

Gemstonefaʻamatalaga
Fetu GarnetO se mea taua tulaga ese faaalia o se mamanu e pei o se fetu ona o lona foliga atagia; Idaho ma Initia na o le pau lea o nofoaga e mafai ona maua ai le tele.
Opal afiO lenei ituaiga opal e fa'aalia ai lanu mumu, moli, ma samasama, e pei o le afi.
Blue GarnetO se mea e seāseā ese mai le garnet e suia ai le lanu mai le lanumeamata-lanumoana i le ao i le violē-mumu i lalo o le malamalama.
Idaho GarnetIdaho's namesake garnet, e sailia mo lona lanu mumu, toetoe lava a maroon.
BerylE masani ona maua i pegmatites ma nisi ma'a metamorphic, beryl e mafai ona amata mai le manino i le lanumeamata or lanu moaga.

O Ma'a Taua masani e Maua i Idaho

Spencer Idaho Opal
Spencer Idaho Opal Faila
Gemstonefaʻamatalaga
minerale silikoneE masani lava o lanu mumu po o le lanu viole, o garnets e maua lautele i itu i matu o Idaho.
OpalO opals a Idaho, aemaise lava mai Spencer, ua lauiloa mo lo latou susulu ma le tele o lanu.
JasperO ituaiga eseese o chalcedony, iasepi i Idaho e masani ona faʻaalia lanu mumu, enaena, poʻo lanu meamata ma mamanu matagofie.
QuartzMai le manino i le susu, quartz e mafai ona maua i le tele o eria eli a Idaho.
AgateE masani ona feliuliua'i ma fusi, o le agate o se mea masani e maua i le tele o vaitafe o Idaho ma nofoaga eli ai.
PyriteUa ta'ua o le “Vool's Auro” ona o lona iila u'amea ma le lanu samasama, o le pyrite e taatele i Idaho.
HematiteO lenei u'amea, ua lauiloa ona foliga efuefu pe uliuli, e taatele i nisi o itulagi o Idaho.
ChalcedonyO se ituaiga microcrystalline o le silica, e mafai ona maua i lanu eseese e aofia ai le lanumoana, lavender, ma le paʻepaʻe.
ObsidianO lenei tioata mauga e mafai ona maua i le uliuli, enaena, poʻo le lanu meamata ma e masani ona faʻaaogaina mo meafaigaluega ma teuga.
CinnabarO se minerale mercury sulfide, cinnabar e lauiloa mo lona lanu mumu mumu ma o le minerale muamua o le mercury.

O nei laulau e aofia ai na o se vaega o le tele o minerale eseese o loʻo iai i Idaho. Pe o oe o se tagata poto pe faatoa amata, Idaho e ofoina atu ni mea taua e pei o nai isi nofoaga.

10 pito i luga ole la'u ma'a i Idaho

  1. Emerald Creek Garnet Area - O loʻo i totonu o le Panhandle National Forests, o se nofoaga e sili ona fiafia i ai mo tagata fiafia i le garnet. O itula faigaluega e masani lava e amata mai ia Me ia Setema. Totogi laiti e fa'atatau i le tele o meafaitino e te fa'atinoina.
  2. Spencer Opal Mines – E lata ane i Spencer, o le nofoaga muamua lea e maina ai opals i Idaho. E masani ona tatala mai le Aso Faamanatu e oo atu i le Aso faigaluega, e iai le totogifuapauina ile pakete, e fesuisuiai e faalagolago ile ituaiga ma le tele.
  3. Mauga o Tuugamau - Mauoa i quartz, rutile, ma isi minerale, Graves Mountain e ofoina atu aso eli i le tausaga atoa. E eseese totogifuapauina e fua ile aso ma le taimi.
  4. St. Joe Vaitafe – O lo'o tu lata ane i le taulaga o Avery, ose nofoaga e sili ona lelei mo le su'eina o fa'ailoga fetu, aemaise lava i auvai. O avanoa lautele e leai se totogi, ae fa'aaloalo i mea totino tumaoti.
  1. Papa Fa'ailoga auro e tu'u i tafatafa o New Meadows – I le tala faasolopito o se nofoaga eli ai auro, ua iloa foi e iai garnets ma isi maa tāua. Itula ma avanoa e mafai ona eseese; siaki pea i tulafono fa'alotoifale.
  2. Walker La'u - Maua i le eria o Elmore County, lenei matua apamemea mine ofo avanoa e suʻe ai maʻa taua e pei o garnet ma epidote. E sili le fesili i le lotoifale mo itula faigaluega ma totogifuapauina.
  3. Blade Creek - O loʻo i totonu o le Itumalo o Owyhee, o le Blade Creek e tamaoaiga i le iasepi, aemaise o le iasepi Bruneau o loʻo sailia. O se nofoaga faitele, o lea e leai se totogi e fa'atatau, ae e tatau lava ona mulimulita'i i le faiga o le mining.
  4. Carey Garnet Mine - E tu latalata i le taulaga o Carey i le Itumalo o Blaine, o se nofoaga sili mo garnets. E ui atonu e leai ni itula faigaluega aloaia, e fautuaina e asiasi i le ao mo mafuaaga saogalemu.
  5. Indian Bathtub opal mine e latalata i Spencer - O le isi oa i le itulagi o Spencer, o lenei maina e maua mai ai opals i lanu eseese. O totogi e masani ona totogi e le pakete poʻo le ato.
  6. Daisy Creek - O loʻo i totonu o le Itumalo o Lemhi, o lenei alia e lauiloa mo ana tupe teu auro ma safaira. A'o tatala avanoa lautele, e sili ona lelei le siakiina o tulafono fa'alotoifale ma so'o se pili e ono mafai.

E ui o nisi nei o nofoaga pito i luga eliina maa i Idaho, e le mafaitaulia le tele o faʻatali e suʻesuʻeina. Ia mautinoa e mulimuli i taʻiala a le lotoifale, faʻaaloalo i le siosiomaga, ma faʻamuamua le saogalemu pe a eli.

Talafaasolopito o Gem Mining i Idaho

Eli maa i totonu O Idaho o lo'o fa'amaualuga i se 'oloa tele o su'esu'ega, su'esu'ega, ma taua fa'aleaganu'u. A'o le'i taitai oo mai le eliina faapisinisi, sa feoa'i e tagata Amerika Amerika le tele o laufanua o le itulagi, ma aoina le tele o maa taua mo sauniga ma teuteuga. O lo latou malamalama loloto i le eleele o le eleele o se faavae taua mo mea o le a oʻo mai.

I le ogatotonu o le 19 seneturi, o le mauaina o ni tupe auro taua i totonu o le setete na toso mai ai le au nofoia ma tagata sailiili i tuaoi o Idaho. E ui e le mafai ona faafitia le faatosina o auro, ae na vave ona iloa e nei tagata faatoa taunuu mai o le tamaoaiga o minerale a Idaho e sili atu nai lo le auro. O laufanua gaoa o le setete, tu'ufa'atasia ma lona tulaga fa'alenu'u tulaga ese, na fa'aleleia ai le tele o ma'a taua ma semi-taua.

O le faʻateleina o le mining i le faʻaiʻuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi na faʻamalosia ai le igoa o Idaho o se "Gem State" moni. A o totogo mai maina i le setete, o Idaho garnets, opals mai Spencer, ma le tulaga ese o garnets fetu na amata ona tosina atu i le lalolagi atoa. O le gafatia faapisinisi o nei maa taua, faatasi ai ma le matagofie matagofie na latou umia, na taitai atu ai i le faateleina o le manaoga i maketi i totonu o le atunuu ma faavaomalo.

O le taulaga o Spencer, mo se faʻataʻitaʻiga, na vave ona tupu i le faaiuga o le 1800 ona o ana tupe teu. E oo atu i le amataga o le seneturi, ua tutusa ma opals maualuga, ata tusi fiafia, aoina, ma teuga mai tulimanu uma o le lalolagi. E faapena foi, o le itulagi o loo siomia ai le Emerald Creek sa lauiloa mo le gaosia o garnets o le manino ma le lanu e le mafaatusalia.

A'o fa'atuputeleina fa'atekonolosi fa'alina, o auala o le fa'aputuina na atili fa'apitoa. Ae ui i lea, o le ute o le sailiga maa, faatasi ai ma lona faatosina o le mauaina, sa tumau pea e le suia. O le tu'ufa'atasiga o tu ma aga fa'atekonolosi o se fa'amaoniga lea o le talatuu tumau a Idaho i le malo o le mining ma'a.

I aso nei, a'o fa'aitiitia fa'atauga fa'apisinisi tetele, ae ua fa'atupula'ia le ta'uta'ua o le eliina o fa'afiafiaga. O tagata tafafao maimoa ma tagata o le atunuu o loʻo naunau e auai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le suʻeina o maʻa taua a Idaho, faʻaauauina se tu masani na olaola mo seneturi.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Idaho

O le la'uina, e tusa lava pe faia fa'afiafiaga, ose gaioiga e mafai ona iai ni a'afiaga loloto i le si'osi'omaga ma le tulaga fa'aagafesootai ma le tamaoaiga o se itulagi. O le mea lea, o le malamalama i tulafono faatonutonu o loʻo pulea ai le laʻuina o maa i Idaho e le naʻo se mataupu o le tausisia faaletulafono, ae o se tautinoga foi i faiga faʻatatau ma gafataulimaina.

I Idaho, eliina maa, e pei o isi ituaiga o minerale faʻaaogaina, e noatia i tulafono a le setete ma le feterale. Ae ui i lea, o le faamamafaina o maa taua a Idaho, ona o lo latou taua faaleaganuu ma le tamaoaiga, ua taitai atu ai i tulafono faatonutonu faapitoa e faʻatulagaina e puipuia uma ai punaoa maa ma meaola faanatura o loʻo maua ai.

  1. Puleaina o Fanua ma Fa'atagaga: A'o le'i amataina se pisinisi eli, e tatau ona fa'amautinoa po'o ai e ona le fanua. E ui o Idaho o loʻo faʻamaualuga le tele o fanua lautele, e le o avanoa uma i le eliina. O fanua tumaoti, teritori o ituaiga, ma nisi fanua puipuia lautele e manaʻomia faʻatagaga manino. Pe a masalosalo, feutagai pea ma le Ofisa o Pulega o Eleele po'o ofisa o le itumalo.
  2. Fa'afiafiaga ma Fa'atauga Fa'atau: E masani ona fa'atagaina le la'uina o fa'afiafiaga e aunoa ma ni laisene fa'apitoa i fanua fa'apitoa a le Malo. Ae peita'i, afai e te fa'amoemoe e fa'atau atu ma'a taua e te mauaina, pe o lo'o e fa'aogaina masini po'o mea pāpā, e mafai ona e sui i le malo o le fa'atau pisinisi, lea e mana'omia ai pemita fa'apitoa.
  1. Puipuiga o le Siosiomaga: O se tasi o mataupu autu o tulafono faatonutonu a Idaho o le tausiga o le siosiomaga. O lo'o fa'atonuina tagata eliina ina ia mulimulitai i ta'iala "Leave No Trace". O lona uiga o so'o se lua po'o ni fa'alavelave na tutupu i le taimi o le la'uina e tatau ona toe fa'afo'i i lona tulaga masani.
  2. Alavai ma Vaitafe Laina: O manatu fa'apitoa e fa'atatau i le la'uina i totonu o fa'alapotopotoga fa'anatura. O le fa'alavelaveina o alititai e mafai ona afaina ai le ola vai. O le mea la lea, o nisi o vaitafe, aemaise lava i latou o lo'o nonofo ai meaola lamatia, e ono iai ni tapula'a pe fa'asa i le la'uina.
  3. Nofoaga A'oa'i Totogi: O nisi o nofoaga eliina maa sili ona lauiloa i Idaho atonu e manaʻomia se totogifuapauina. O nei totogifuapauina e saofagā i le tausiga o le eria, faʻamautinoaina lona faʻaogaina ma le avanoa mo tupulaga o le lumanaʻi o tagata maina.
  4. Tulafono Faʻatonutonu mo le Saogalemu: E sili le saogalemu. O nisi o nofoaga, aemaise lava ana po o maina i lalo o le eleele, e ono iai ni tulafono faatonutonu e faatatau i meafaigaluega o loo faaaogāina, le aofaʻi o tagata e faatagaina i le taimi e tasi, po o taimi foʻi o le tausaga e faataga ai le eliina, o mea uma e faamautinoa ai le saogalemu o ē eli.
  5. lipoti: I le mauaina o se teuga maa taua tele, atonu e iai ni aiaiga e lipoti atu ai le sailiga i pulega a le setete. E le o le faoa faamalosi o mea na maua, ae ia fa'amaumauina ma mafai ona su'esu'eina le taua o le fa'afanua.

O le mea moni, a'o ofoina atu e Idaho le tele o avanoa mo tagata fiafia, e taua tele le faia o le faigamalaga e suʻesuʻeina nei mea ofoofogia faʻafanua ma le malamalama ma le faʻaaloalo mo le fanua, lona talafaasolopito, ma lona lumanaʻi. O tulafono a le maina e fai ma fa'afanua auala e fa'amautinoa ai o lo'o fa'asaoina le faatosina o le tulituliloaina o ma'a mo tupulaga a sau.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Idaho

O le la'uina o maa i Idaho, e pei lava o isi setete, o se galuega fiafia e fa'afefiloi ai le fiafia o le tuliga ma le matagofie o le natura. Pe o e eliina i lua matala, fa'amama i le vaitafe, po'o le su'esu'eina o le loloto o le ana, o meafaigaluega sa'o e mafai ona faia ai se eseesega. E le gata ina fa'ateleina ou avanoa e su'e ai ma'a taua ae fa'amautinoaina lou saogalemu i le faagasologa atoa.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O le tele o maa taua e maua i le lotolotoi o le palapala eleelea po o le palapala o le vaitafe. O se seti o sieves po'o pupuni e eseese lapopo'a mata e mafai ona fesoasoani e faamama ese lapisi tetele, ma tu'u ai ma'a taua. O se apa auro, e masani ona faʻaaogaina i le faʻaofuofu auro, e tutusa lelei le aoga mo le tulituliloaina o maa i totonu o vaitafe.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea faigaluega eli, e amata mai i suo lapopoa e oo atu i solo lima, e aoga aemaise lava pe afai o loo e alu atu i fanua po o vaega togavao mama e mafai ona maua ai maa taua i lalo ifo o le fogaeleele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: E le pei o samala masani, o samala geology ua mamanuina e talepe ai maa, e faʻaalia ai mea o loʻo i totonu. Fa'atasia ma se fa'a, latou te fa'atagaina mo le gau sa'o, lea e mafai ona taua tele pe a taumafai e fa'aputu se ma'a e aunoa ma le fa'aleagaina.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A'o e mauaina ni ma'a taua, e te mana'omia se mea e teu ai. E lelei pakete mo su'ega tetele po'o le su'eina o le tele o palapala. E mafai ona fa'aoga ie laiti po'o taga pa'u e teu ai ma'a taua ta'itasi.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava mo tagata amata, o se tusitaiala fanua i maa taua a Idaho e mafai ona taua tele. O nei tusita'iala e ofoina atu ata ma fa'amatalaga o ma'a taua, e fesoasoani ia te oe e fa'ailoa au mea na maua i lea lava taimi.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Faalavelave, tusa lava pe laiti, e mafai ona tupu. O se pusa fesoasoani muamua e faʻapipiʻiina i fusi, vailaʻau faʻamaʻi, ma isi mea taua e mafai ona foia vave manuʻa laiti.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le tu'ufa'atasia o nei mea faigaluega ma mea faigaluega i au sailiga tulimanu i Idaho e le gata ina fa'aleleia ai le poto masani ae fa'amautinoa ua e saunia lelei mo fa'aaliga eseese. Manatua, o le sini e le na o le sailia o maa taua, ae ia fiafia i le faigamalaga a o faia ma le saogalemu.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Idaho

O le la'uina o ma'a i Idaho e fa'atatau i fuafuaga fa'apea e uiga i le naunautai. Faatasi ai ma le tulaga eseese o le setete ma le tele o maa taua o loʻo natia i lalo ifo, o le iloa pe faʻafefea ona faʻamalieina lau malaga maina e mafai ona avea ma ki i se faʻamanuiaga faʻapitoa. O nisi nei o faʻamatalaga e faʻaoga lelei ai lau sailiga sailiga maa:

  1. Su'esu'e Ae E te Le'i Alu: Fa'amasani oe i ma'a taua o lo'o e fa'amoemoe e maua. E ala i le malamalama i o latou nofoaga masani ma tulaga faʻafanua o loʻo latou nonofo ai, e te faʻasaoina le taimi ma faʻateleina ou avanoa o se sailiga fua.
  2. Amata vave: O le tele o nofoaga eli ai, aemaise lava i le tau mafanafana, e mafai ona tumutumu ma vevela ao faagasolo le aso. Amata vave e le gata e maua ai le malulu ae faʻaitiitia ai faʻalavelave faʻalavelave, faʻatagaina se poto sili atu le toʻafilemu ma taulaʻi i le maina.
  3. saogalemu Muamua: E taua i taimi uma le faamuamua o le saogalemu. Fa'amamao ese mai pito mata'utia, fa'aeteete i punavai, ma fa'ailoa i taimi uma i se tasi le mea o lo'o e iai ma le taimi e fa'amoemoe e toe fo'i mai ai, aemaise lava pe a eli i se nofoaga mamao.
  4. Tumau Onosaʻi: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le onosai e uiga i le laki. Atonu e te faʻaaluina itula e aunoa ma se suʻesuʻega taua ma faʻafuaseʻi ona e tautevateva i luga o se maa taua e aoga uma na taumafaiga.
  1. Fa'asusu ma Mea'ai: O le gaioiga faʻaletino faʻatasi ma le maualuga o Idaho e mafai ona faʻalavelave. Ia mautinoa o lo'o e sua lelei ma lava mea'ai po'o mea'ai e fa'atumauina ai lou malosi.
  2. Auai i se Vaega: Aemaise mo tagata amata, o le auai i se vaega tulimanu tulimanu poʻo taʻaloga taʻitaʻia e mafai ona maua ai faʻamatalaga taua. E mafai e tagata fa'apitoa ona fa'asoa lo latou malamalama, ma o lo'o i ai se vaega fa'aopoopo o le saogalemu i numera.
  3. Fa'aaloalo i le Siosiomaga: Aua ne'i tuua se mea. So'o se lua po'o fa'alavelave e te faia e tatau ona toe fa'afo'i i lona tulaga masani. Ia mautinoa e te le fa'alavelaveina meaola fa'alotoifale po'o le ola o laau i lau sailiga mo ma'a.
  4. Aoao le Nuu: Fa'amasani oe i fa'asologa o fa'afanua o lau nofoaga filifilia. O pi'o o le vaitafe, mo se fa'ata'ita'iga, e tele lava ina lelei nofoaga e su'e ai ma'a taua ona o le fa'aputuga o le palapala fa'anatura.
  5. Tausia Faamaumauga: Fa'amaumau po o fea ma mea e te maua e mafai ona aoga tele mo malaga i le lumana'i. I le aluga o taimi, o le ae fausia se faafanua patino o nofoaga fua tele.
  6. Fa'alua-Siaki au Su'ega: O nisi taimi, o mea e foliga mai e le taua i le tepa muamua e mafai ona avea ma maa taua. A'o le'i tia'iina se mea, ia mautinoa ua e su'esu'eina mae'ae'a.

O le eliina o maa i Idaho o se faigamalaga, e faʻafefiloi ai le faatosina o le mauaina ma le toʻafilemu o le natura. Faatasi ai ma nei fautuaga i lou lima, ua sili atu lou saunia e faʻatautaia laufanua, talisapaia faʻamatalaga, ma faʻateleina ou avanoa e suʻe ai 'oa natia a Idaho.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le su'eina o se maa taua i laufanua gaoa o Idaho e mafai ona fa'afiafiaina. Ae ui i lea, o le malaga a se maa taua e le muta i lona mauaina. O le taulimaina lelei, faʻamamaina, ma le faʻasaoina e taua tele e faʻaalia ai lona matagofie moni ma lona taua. O le ta'iala lenei i le togafitia o au mea na maua i le tausiga e tatau ai:

  1. Faamama lemu: O le laasaga muamua pe a uma ona aveese o le aveese lea o soʻo se palapala poʻo le omea. Fa'aaogā se pulumu malu ma vai e fa'amama malie ai le ma'a. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au po'o mea e fa'afefeteina, aua e mafai ona fa'aleagaina pe valuia ai le tele o ma'a taua.
  2. Faailoaina: A'o le'i faia nisi fa'agaioiga, e taua le fa'ailoaina o lau ma'a taua. E le gata ina e maua ai se lagona o lona taua ae e taʻitaʻia ai foʻi togafitiga. O tusita'iala, tagata popoto faapitoa i mea taua, po'o kalapu ma'a taua e mafai ona avea ma punaoa taua.
  3. Teuina Saogalemu: Teu i taimi uma ia maa taua e puipuia ai mai le sasaina e le tasi le isi. E sili ona lelei ni taga mālū, fa'apipi'i po'o atigi pusa fa'apitoa. Mo ma'a sili ona taua pe ma'ale'ale, mafaufau e fa'aaoga pepa pepa e leai se acid e fai ma vaega fa'aopoopo o le puipuiga.
  4. Saili Tomai: Afai e te talitonu ua e mauaina se maa taua tele, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻa poʻo se lapidarist poto masani. E mafai ona latou tuʻuina atu faʻamatalaga i lona tulaga lelei, aoga aoga, ma auala sili ona lelei mo le tipiina poʻo le faʻaiila.
  1. Faila ma tipi: O nisi maa taua e mafai ona aoga mai le tipiina poʻo le faʻaiila e faʻaleleia atili ai lo latou matagofie. E ui e mafai e tagata fiafia ona aʻoaʻoina nei tomai, e mafai e tagata amata ona mafaufau e suʻe auaunaga faʻapolofesa mo iʻuga sili ona lelei.
  2. Fa'aali Au Sailiga: Fa'aali pusa, pusa paolo, po'o le faia fo'i o mea teuteu o ni auala lauiloa e fa'aalia ai au ma'a taua. Ia fa'amautinoa e mago le si'osi'omaga ma sa'oloto mai le susulu o le la e puipuia ai so'o se fa'aleagaina po'o le mou atu o lanu.
  3. pepa aloaia: Tausia se tusi fa'amaumauga o lo'o fa'amatala auiliili ai le mea ma le taimi na maua ai ma'a taua ta'itasi, ona uiga, ma so'o se togafitiga na faia ai. E le gata ina maua ai se tala fa'asolopito ae mafai ona taua mo le fa'atatauina po'o le toe fa'atau atu.
  4. Taua ma Inisiua: Mo mea taua e maua, mafaufau e iloilo ma inisiua. O lenei mea e puipuia ai lau teuga tupe ma maua ai le filemu o le mafaufau.
  5. Faʻaauauina le Aʻoaʻo: O le tagofiaina ma le faʻaogaina o maʻa o se fanua tele. Faʻaauau aʻoaʻoga oe lava e ala i le auai i aʻoaʻoga, auai i kalapu, poʻo le faitau i luga o metotia fou ma suʻesuʻega.
  6. Fa'aaloalo i le Maa: Manatua o maa taua taitasi, e tusa lava po o le a le tau o maketi, o se vaega o Idaho ie matagofie faʻafanua. Taulima ma le migao e tatau ai.

O lona uiga, o le auala e te taulimaina ai au maa taua e iloa ai le lelei o le faʻaalia o lo latou lalelei ma le taua. Faatasi ai ma le iloiloga ma le faaeteete ma faaiuga malamalama, e mafai ona e mautinoa o nei oa o le lalolagi e sili atu lo latou susulu.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Idaho

O fa'afanua eseese o Idaho ua leva ona avea ma tua'a mo nisi o ma'a sili ona mata'ina na maua i le Amerika Tele. O tala o nei su'esu'ega, e tele na faasolo mai i augatupulaga, e fa'aopoopoina ai se vaega o mea fa'alilolilo i le talatuu a le setete o lo'o fa'atamaoaigaina. Seʻi o tatou suʻesuʻe i nisi o mea sili ona lauiloa na faʻamauina ai le igoa o Idaho o se parataiso maʻa taua:

O le Star Garnet na'o le Idaho na maua i Amerika. Faila
  1. Le Fetu Garnet: Idaho o se tasi o nofoaga e lua i le lalolagi (o le isi o Initia) lea e maua ai fetu garnets. O nei maa taua e le masani ai o loʻo faʻaalia se mamanu e pei o fetu i luga o latou luga ona o le iai o nila rutile i totonu o le maʻa. O se fetu tele ma le le pona na maua i le amataga o le 20 seneturi i le Emerald Creek eria, ma tosina atu ai le mafaufau i le gafatia o Idaho.
  2. Le "Bruneau" Jasper: E maua na'o le Bruneau River Canyon, o lenei ituaiga iasepi e ta'uta'ua ona o ona mamanu tulaga ese e masani ona pei o laufanua matagofie. O se tasi o sailiga tulaga ese i le vaitau o le 1980 na faʻaalia ai se ata atoatoa o se mauga taʻavale i lalo ifo o le goto o le la, ma puʻeina le matagofie o laufanua o Idaho i totonu o se maa taua.
  3. Le Idaho Diamond: I le faaiuga o le 1960s, o se tulaga ese quartz manino na maua mai le tioata, e matua leai lava se pona ma na muai faaseseina ai o se taimane. E ui ina ta'ua mulimuli ane o le quartz, o lona lapo'a ma le manino ua avea ai ma mea iloga i le va o tagata fiafia i le lotoifale.
  1. Le Spencer Opal: Spencer, Idaho, sa avea ma nofoaga lauiloa eli opal mo le tele o tausaga. O se tasi o mea sili ona iloga na maua o se opal lapopoa, afi na maua i le 1950s, o loʻo faʻaalia ai tala matagofie o lanu. O lenei mauaina na toe faʻamalosia ai le fiafia i le maina a Spencer ma faʻamalosia ai lo latou talaaga.
  2. Lemhi Pass Aquamarines: O lo'o i totonu o le Vaomatua o Salmon-Challis, o le nofoaga o Lemhi Pass ua avea ma nofoaga vevela mo aquamarine maua. I le fa'ai'uga o le 1990s, na maua ai se fuifui tioata aquamarine lanumoana fa'apitoa, e fa'ailoa ai le gafatia o le eria.
  3. Smoky Quartz o le Sawtooth Range: I le amataga o le 2000s, o se tagata sopo i le Sawtooth National Recreation Area na tautevateva i luga o se pito quartz asu tele. O lona lanu e toetoe a uliuli, tu'ufa'atasia ma lona lapo'a, na avea ai ma mea fa'apitoa na maua.

O nei mea iloga na maua e sili atu nai lo na o tala o le manuia; o se molimau i mea ofoofogia fa'afanua o lo'o natia i lalo o Idaho. Mo taʻutaʻua taʻutaʻua taʻutaʻua, e le mafaitaulia isi tala o loʻo tumau pea le le mafaamatalaina, faʻatali mo le isi tulimanu naunau e suʻe 'oa lilo a Idaho.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Mo i latou na maua le pusi tulimanu tulimanu ina ua uma a latou malaga i Idaho, o loʻo i ai le tele o avanoa o loʻo faʻatali i tua atu o tuaoi o le setete. O setete o lo'o siomia ai, e ta'itasi ma ana mea fa'apitonu'u tulaga ese, e folafola mai ai le tele o aafiaga eliina ma'a. O se vaaiga lenei o mea o loʻo ofoina mai e setete tuaoi:

  1. Montana Gem Mining: E masani ona taʻua o le "Treasure State," Montana e lauiloa i ona safaira, aemaise lava mai le Yogo Gulch. E le gata i lea, o agate, garnets, ma auro e mafai ona maua mai i ona laufanua.
  2. Wyoming Gem Mining: Wyoming, e lauiloa i ona laufanua tetele, o loo iai ni faaputuga o iasepi, opal, ma le taimane mumu e le mafai ona iloa. O le Vaitafe o Sweetwater a le setete e taʻutaʻua mo ana auro ma agate na maua.
  3. Maua maa a Iuta: Faatasi ai ma ona toafa ma fanua laugatasi maualuluga, Utah ose nofoaga vevela mo topaz, aemaise lava i le vaega o Mauga Topaz. Bixbite, opals, ma amethysts o loʻo faʻafeiloaʻi foʻi tagata fiafia i lenei setete.
  4. Nevada Gem Mining: I tua atu o lona lauiloa mo auro ma ario, Nevada e mauoa i le turquoise, aemaise lava mai le Royston ma Lander Blue mines. Opals mai le Vanu o Virgin e sili ona sailia.
  5. Oregon Gem Mining: O fa'afanua eseese o Oregon e maua mai ai maa la, opals, ma agate. O nofoaga fa'alaua'itele a le setete, e pei o le Spectrum Sunstone Mine, e ofoina atu avanoa aoga mo tagata fou ma tagata atamamai.
  6. Uosigitone Gem Mining: O le "Evergreen State" e le gata e lanu meamata i ona laufanua ae faʻapea foʻi i ona maʻa taua, faʻatasi ai ma faʻamaufaʻailoga mataʻina ma teuga kane. E le gata i lea, o la'au fa'amafu ma agate e masani ona maua i ona matafaga.

O nei setete taʻitasi o loʻo faʻauluina le talatuu o le tamaoaiga o minerale a Amerika i Sisifo, ma ofoina atu i tagata tulimanu faʻasolosolo le faʻaauauina o la latou sailiga, o laufanua taʻitasi o loʻo taʻu mai ai lana tala uiga ese o le ofoofogia faʻafanua.

Su'esu'e i totonu o punaoa sili eli maa - siaki la matou Gem Mining Near Me taiala!

Le Fa'aosoina o Su'esu'ega ma'a ma Su'esu'ega i Fale

O le matagofie o le tulituliloaina o maa taua i Idaho e le gata o loo taoto i le olaola ma le eseese o maa taua o loo faatalitali mo le mauaina ae faapea foi i le faigamalaga lava - o le sailiga i laufanua eseese o Idaho, o le fiafia o le mauaina o se oa natia, ma tala ma talafaasolopito o loʻo faʻapipiʻi i fanua taʻitasi. maua. Ae ui i lea, e le o tagata uma e mafai ona faia le faigamalaga i laufanua mauoa o le Gem State.

Ulufale i le pusa mining kit: o se isi mea e aumaia ai le malaga saʻo i lou faitotoa. Faatasi ai ma nei pusa, e mafai e tagata fiafia ona iloa le fiafia o le mauaina e aunoa ma le tuua o le mafanafana o latou fale. O pusa taʻitasi o loʻo i ai se faʻafefiloi o maʻa maʻaʻa talatala o loʻo faʻapipiʻi i le palapala poʻo le oneone, faʻataʻitaʻiga o se mea moni o le olaga maina. A'o e su'esu'e, e te le iloa po'o a oa e mafai ona e fa'ailoaina. O se fa'afefiloi lelei o a'oa'oga, fa'afiafiaga, ma le fa'afiafiaga le tumau o le sailiga o 'oa, fa'amautinoaina o le togafiti fa'ataulāitu e maua e tagata uma.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *