Gem Mining i Oklahoma: Mai Su'esu'ega Seasea e oo atu i nofoaga eliina ai

Oklahoma Gem Mining

O Oklahoma, ua lauiloa i ona laufanua laugatasi ma le tamaoaiga o tala faasolopito o le atunuu, ua avea o se malutaga e lei faamoemoeina mo tagata fiafia ma tagata sailiili. O lona fa'avasegaga fa'alenu'u 'ese'ese ua maua mai ai le fa'ate'ia tele o ma'a tāua. O le fiafia o le mauaina, tu'ufa'atasia ma le tulaga fa'afanua tulaga ese a le setete, ua tu'uina atu ai i Oklahoma lona fa'atosina tuliga. O lenei tusiga e faʻamoemoe e faʻamalamalamaina itu eseese o eliina maa i totonu o le Malo Tele.

O le fa'afanua o Oklahoma e avea o se 'oa mo le tele o ma'a taua. E ui o le tele e masani ma e masani ona maua e tagata fiafia, o isi e tumau pea ona seasea maua e mafai ona faʻafiafiaina e oʻo lava i tagata tulimanu faʻapitoa.

O ma'a taua e seasea maua i Oklahoma:

Bixbyite

Gemstonefaʻamatalaga
Papa RoseEnaena mūmū, e pei o tioata e pei o rosa, e faia i le barite ma le oneone.
Hourglass SeleniteO tioata manino, fa'avae gypsum e masani ona iai foliga manino o le hourglass i totonu.
Kaneti uliuliO maa taualoa pogisa, feilafi, e tele lava ina maua i auvai ma fanua anamua.
PeridotO ma'a lanumeamata, semi-taua na fausia i totonu o le Lalolagi ma aumai i luga.
BixbyiteE seasea, uliuli or tioata mumu pogisa e masani ona maua i le rhyolite. Fa'aigoa i lona nu'u i Bixby, OK.

O maa taua masani i Oklahoma:

Galena
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzE tele, e masani ona maua tioata e mafai ona maua mai le manino i le opaque.
CalciteE masani ona manino, ae mafai foi ona maua i lanu e pei o samasama ma lanu meamata; e tali atu i le vineka.
PyriteUa lauiloa o le “Fool's Gold”, o lenei minerale uamea e masani ona maua i papa eseese.
GalenaO minerale mamafa, siliva-efuefu ma le iila u'amea, e masani ona fa'aaogaina e fai ma puna o le ta'ita'i.
mapuMetamorphosed limestone, e mafai ona maua i lanu eseese, e masani ona faʻaaogaina mo le vaneina ma le faʻatagata.
MicaO minerale silicate iila e vaelua i ni laupepa manifinifi ma manino.
FeldsparE fa'atupuina se vaega tele o le 'ele'ele; e masani ona piniki, paepae, pe efuefu.
JasperO se ituaiga o chalcedony e sau i lanu eseese ma mamanu, e masani ona faʻaaogaina mo teuga.
AgateO minerale manino i le translucent e masani ona maua i fusi poʻo isi mamanu.
sisiE masani ona vaaia i nodule ma'a, o lenei ma'a palapala e mafai ona tu'u i ni meafaigaluega mata'ai.

Mai le fa'amatagofieina o ma'a rosa e o'o atu i le iila pupula o le kane uliuli, o le fa'afanua o Oklahoma o lo'o i ai le tele o maa natia o lo'o fa'atali mo le mauaina e mata va'ai.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Oklahoma

  1. Paka Setete Tele Salt Plains (Jet, OK): O lenei paka e iloga mo lona nofoaga eli tioata selenite. E masani ona tatala mai ia Aperila ia Oketopa, e totogi e le paka se tau e ulufale ai ma e masani ona vaʻaia tagata asiasi mai itu uma, naunau e suʻe le hourglass selenite tulaga ese. O itula faigaluega e masani lava mai le oso a'e o le la i le goto o le la.
  2. Vanu o Washita (E lata ane i le Vanu o Pauls, OK): Ta'uta'ua i le tele o le papa o le setete o Oklahoma, o le rosa. O Washita Valley e ofoina atu avanoa avanoa i nofoaga eseese e mafai ai ona e tulituliloa nei fausaga matagofie.
  3. Arkansas vaitafe: I vaega o Oklahoma, o le Vaitafe o Arkansas o loʻo faʻamaualuga i le palapala o loʻo lauiloa i le gaosia o kane uliuli. Ia mautinoa i taimi uma le avanoa lautele a'o le'i alu atu.
  4. Lake Murray State Park (Ardmore, OK): O lenei paka a le setete e maua ai le avanoa mo tagata fiafia e suʻe quartz ma agate. O le paka e iai itula faigaluega masani a le paka, e masani lava mai le oso a'e o le la i le goto o le la, ma e totogia se pili ulufale.
  1. Vaitafe o Kiamichi (Okalahoma i Saute): O vai o le Vaitafe o Kiamichi ua lauiloa i fale quartz ma iasepi. E pei o le tele o vaitafe, ia mautinoa o loʻo e alu i nofoaga faitele pe maua faʻatagaga talafeagai.
  2. Mauga o Wichita (Southwest Oklahoma): O se nofoaga mataʻina lea e maualuga ai le avanoa e maua ai le pyrite ma le quartz. O atumauga o loʻo i totonu o se lafitaga o meaola, o lea ia mautinoa e mulimuli i tulafono ma taʻiala uma.
  3. Aeto City Park (Northwest of Watonga, OK): O lenei paka, ua lauiloa mo auro panning, o loʻo iai foʻi le avanoa mo le quartz ma le mika. E faagaoioia i le tausaga atoa ma nofoaga e tolauapi ai. O se totogi la'ititi i aso ta'itasi e aofia uma ai su'esu'ega ma tolauapi.
  4. Faomea a le Setete Paka (Wilburton, OK): E ui ina taʻutaʻua ona o lona taua faʻasolopito, o lenei paka e maua ai avanoa e suʻe ai sieri ma iasepi. O le paka e tatala i le tausaga atoa ma totogi masani paka a le setete.
  5. Twin Creek Crystal Mine (Murfreesboro, AR - Close to OK): O se taʻavale puupuu mai Oklahoma, o lenei mine e lauiloa mo ana tioata quartz. E fa'atatau le totogi o le eli, ma e masani lava ona fa'agaoioi le maina mai le 9 i le taeao e o'o i le pogisa.
  6. McAlester Army Amunition Plant (McAlester, OK): I se pemita faʻapitoa, e mafai e se tasi ona suʻeina le agate ma le fafie. E taua le mulimuli i ta'iala uma ma fa'amautinoa le saogalemu pe a o'o atu i lenei nofoaga.

A'o fa'ailoa mai e saite ta'itasi se malaga fa'apitoa ma 'oa fa'apitoa, e taua tele le fa'amaonia i taimi uma itula faigaluega, totogifuapauina, ma so'o se tapula'a a'o le'i fuafuaina se asiasiga. Fa'amuamua i taimi uma le saogalemu ma le fa'aaloalo i le siosiomaga ma tulafono fa'alotoifale.

Tala'aga o Gem Mining i Oklahoma

O le la'uina o ma'a i Oklahoma e tele ona uiga ma tala'aga ua tuana'i, e fa'aalia ai le agaga o tu ma aga masani a Amerika Amerika ma le maufetuuna'i o tagata nofoia. E le pei o ta'aloga auro ta'uta'ua o le itu i sisifo, o le tala fa'asolopito o le mining a Oklahoma e sili atu le filemu ae e le taua tele, aemaise lava i le malo o maa taua.

O le laufanua o Oklahoma sa avea muamua ma sami anamua, ma o lona suiga mulimuli ane o loʻo faʻaalia i le faʻavaeina o papa maʻa ma minerale latou te faʻaogaina. Ina ua nofoia e ituaiga Amerika Amerika, aemaise lava le Choctaw ma Chickasaw, ia fanua, ua leva ona latou masani i le tomai o le faʻaaogaina o maʻa ma minerale mo meafaigaluega, faʻamoemoega o sauniga, ma teuteuga. O le talatuu a Native American i le talisapaia o mea taua o loo lagonaina pea i aso nei, faatasi ai ma le toatele o tagata fiafia latou te iloaina le taua faaleaganuu o nofoaga ma maa latou te mauaina.

O le faaiuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi na vaaia ai le siʻitia o le fiafia i le malosi o minerale a Oklahoma, e le gata mo maa, ae mo le suauu ma isi punaoa. A'o fa'aulutalaina fa'auluuluga o le suau'u, na amata ai loa ona fa'amaumau ma su'esu'e e tagata fiafia ma'a ma'a ma su'esu'e le fa'afanua tulaga ese a le setete. O le mauaina o papa rosa iloga a le setete, aemaise lava i le Vanu o Washita, na avea ma se mea taua i le ogatotonu o le 20 seneturi, na tusia ai tagata fiafia, aoina, ma e oo lava i tagata aʻoga e suʻesuʻe ma talisapaia lo latou tulaga ese. aʻoga.

Masalo o le itu pito sili ona ootia o le talaʻaga o le laʻu maa a Oklahoma o lana matafaioi i le fausiaina o nuu. O le tele o taulaga, e pei o Jet i tafatafa o le Great Salt Plains, o loʻo nofo aitalafu i se vaega o lo latou faʻasinomaga i le aganuu tulimanu o le lotoifale. O tafaoga a le aiga, malaga a le aʻoga, ma faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga e masani ona faʻataʻamilo i le mauaina o maa taua, ma avea o se vaega taua o measina i le lotoifale.

Faatasi ai ma fasi quartz uma, kane fe'ilafi uma, ma papa rosa tulaga ese taitasi, o le tala o le sailiga maa taua a Oklahoma o loʻo maua, e atagia ai tu ma aga masani ma le tala faʻasolopito a le nuʻu. I aso nei, a'o fa'aauau pea a latou su'esu'ega, e le na'o le su'eina o ma'a ma'a'a ae o lo'o fa'aoga i le tele o tala fa'atusa na fausia ai le setete.

Tulafono Fa'ali'i Ma'a i Oklahoma

I Oklahoma, o le tamaoaiga o le laufanua e le gata i ona laufanua valevalenoa po o mauga ta'ele; e oo atu lava i le eleele i lalo, o loo tumu i le manomano o maa taua. Ae ui i lea, faatasi ai ma sea faʻamanuiaga e oʻo mai ai le manaʻoga mo tulafono faatonutonu. O nei tulafono ma tulafono e faʻamautinoa ai o le tulituliloaina o maʻa e tumau pea le faʻalagolago, faʻaaloalo i fanua, ma saogalemu mo i latou uma e aofia ai.

Muamua, i luga o fanua ua filifilia e avea ma paka a le setete poʻo le atunuʻu, e pei o le Great Salt Plains State Park, e masani ona manaʻomia se pemita e tulituliloa maʻa pe atonu e iai ni nofoaga faʻapitoa mo ia gaioiga. O pemita nei e tele fa'amoemoega: latou te fesoasoani e fa'atonutonu le aofa'i o tagata e la'u maina i se taimi, fa'amautinoa o nisi vaega e le ova le seleselega. Latou te tuʻuina atu foʻi tupe e masani ona toe foʻi i le tausiga o paka, faʻamautinoa o loʻo avanoa pea nei nofoaga ma faʻasaoina mo tupulaga o le lumanaʻi.

O aia tatau o meatotino tumaoti ose iloiloga taua. So'o se fa'alina po'o se tuliga ma'a i meatotino tumaoti e aunoa ma se fa'atagaga manino e le tusa ai ma le tulafono ma e mafai ona i'u i sala tetele po'o le falepuipui. E taua i taimi uma le mauaina o le faʻatagaga ma, pe a mafai, faʻatagaina tusitusia. E le gata i lea, o le tele o meatotino e mafai ona i ai se taua faʻasolopito poʻo faʻaleaganuʻu, aemaise lava i se setete e pei o le tamaoaiga faʻasolopito e pei o Oklahoma. O le soli tulafono e mafai ona fa'aleagaina ai nei nofoaga.

Mo vaitafe ma alia, o le tulafono 'maualuga vai' e masani ona faʻaaoga. E ui o le vaega i lalo ifo o le vai maualuga e masani ona ta'ua o meatotino a le malo ma o lea e avanoa ai mo sailiga maa, so'o se mea o lo'o i luga e mana'omia le fa'atagaga e ona meatotino.

O le isi itu o popolega o le aafiaga o le siosiomaga o le sailiga o maa. O le eliina e mafai ona fa'alavelave ai meaola faanatura i le lotoifale, ma o le lafoa'iina le sa'o o le palapala po'o ma'a eli e mafai ona mafua ai ni fa'afitauli i alavai po'o la'au i le lotoifale. O le mea lea, e taua i taimi uma le faʻatumu o soʻo se pu eli ma faʻamautinoa e tuʻu le nofoaga e latalata i lona tulaga masani pe a mafai.

Ma le mea mulimuli, e ui o le faʻamoemoe mo le toʻatele o le sailia lea o maʻa taua mo le aoina a le tagata lava ia, o le faʻatau atu o nei maʻa, aemaise lava i le tele o mea, e mafai i nisi taimi ona paʻu i lalo o tulafono faatonutonu eseese, e manaʻomia ai nisi pemita poʻo lipoti e faʻamautinoa ai o mea uma i luga o le laupapa.

O le mea moni, o tulafono a le Oklahoma eliina maa ose paleni i le va o le faʻasaoina o measina faʻanatura ma aganuu a le setete ma faʻatagaina tagata fiafia ma tagata tomai faʻapitoa e fiafia i le fiafia o le mauaina. E pei o ia ituaiga pisinisi uma, o le poto, faaaloalo, ma sauniuniga e taua. E fautuaina i taimi uma le fa'afeso'ota'i ma pulega fa'alotoifale po'o fa'alāpotopotoga eli ina ia fa'afou pea i tulafono fa'afou ma faiga sili.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Oklahoma

I le lalolagi o le mining gem, o le i ai o meafaigaluega saʻo e mafai ona matua aʻafia ai lou manuia ma lou poto masani. E moni lava lenei mea i Oklahoma, lea e ofoina atu ai e le tele o laufanua ma faʻafanua o loʻo ofoina atu luitau ma avanoa tulaga ese. E ui o nisi nofoaga e ono manaʻomia ni meafaigaluega faʻapitoa, o le tele o mea faigaluega faʻapitoa e taatele i nofoaga eseese, faʻamautinoaina se sailiga suʻega maʻa lelei ma fiafia.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O se seti o pupuni e eseese le tele o mata e mafai ona fesoasoani e vavae ese le palapala, oneone, poʻo iliili mai maʻa taua. A'o e sasaa mea i luga o nei lau, lulu lemu e mafai ona fa'aalia ai oa natia i lalo.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Pe o e eliina i le oneone vaivai o le Masima Tele po o eleele papa o Mauga o Wichita, e matua taua lava se suo malosi. Mo nisi galuega ma'ale'ale po'o vaega e itiiti ifo le loloto, e mafai e se solo lima ona maua le sa'o e aunoa ma le fa'alavelaveina tele o laufanua.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O lenei samala fa'apitoa e lelei tele mo le talepeina o ma'a lapopo'a e ono iai ni ma'a ma'a pe mo le fa'amama fa'aeteete i mea fau.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E aoga mo le aoina ma le felauaiga o mea e su'e mulimuli ane. E mafai fo'i e se pakete ona tu'u vai, e taua tele mo le fa'amamāina o mea na maua po'o lima palapala.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi o maa taua a Oklahoma e laiti pe e foliga mai e le iloga i le tepa muamua. E mafai ona fesoasoani se tioata fa'alautele ia te oe e su'esu'e atili ai mea e mafai ona maua ma fuafua pe na e taia le auro—po'o le quartz!

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava mo tagata amata, o se taʻiala faʻafanua i maʻa taua a Oklahoma e mafai ona taua tele. E mafai ona fesoasoani ia te oe e fa'ailoa au mea na maua ma tu'u mai ai fa'amatalaga ile mea e ono maua ai nisi ma'a taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tupu ni manu'a laiti, o lea e atamai ai le i ai o sapalai fesoasoani muamua i lima.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

E pei o tafaoga uma i fafo, e fautuaina foi e siaki le tau ma laei talafeagai. O le tau o Oklahoma e le mafai ona faʻamoemoeina, o lea e mafai ai ona faʻamaonia faʻamau, pulou, ma le la. Manatua, e ui o meafaigaluega saʻo e mafai ona faʻaleleia atili ai lou poto masani i le laʻuina o maʻa, o le faʻaaloalo mo le fanua ma le saogalemu saogalemu o ki moni ia i se malaga manuia.

Fautuaga ma Togafiti mo Manuia Ma'a Laina i Oklahoma

O le la'uina o ma'a i Oklahoma o se fa'ata'ita'iga e feso'ota'i ai le onosa'i, malamalama, ma sina manuia. Ina ia faia le mea sili mai lenei sailiga tauia, o nisi nei o fautuaga masani ma togafiti e faʻaleleia ai lou poto masani ma faʻateleina ai ou avanoa e maua ai 'oa:

  1. Suesuega ae e te le'i alu: O le poto o le malosi lea i le sailiga o maa. Fa'amasani oe ile ituaiga maa taua e masani ona maua i lou nofoaga filifilia. O le a fesoasoani lea ia te oe e iloa ai mea e mafai ona maua ma malamalama i le mea e ono iai.
  2. Amata Vave: O le tele o nofoaga e sailia ai maa, aemaise lava nofoaga lauiloa, e mafai ona tumu i le gasologa o le aso. E ala i le vave amata, e le gata e te mauaina nofoaga sili ona lelei, ae o le vevela e sili atu ona faʻamalieina, aemaise lava i taimi o taumafanafana vevela a Oklahoma.
  3. Manatu ile Terrain: O nisi eria, e pei o vaitafe, e suia pe a uma timuga mamafa poʻo le aluga o taimi. O le mea atonu na avea ma nofoaga autu mo maa taua i le tausaga talu ai e mafai ona paʻu nei. Mataituina le laufanua ma fetuunai e tusa ai.
  4. Fa'asaga lau Su'esu'ega: A eli, aua le na'o le fa'afefeteina. O vaega eseese o le palapala po'o le palapala e mafai ona maua mai ai ituaiga maa taua. Ia mautinoa e su'esu'e loloto eseese.
  1. Ia onosai ma tutumau: O le sailiga o maa e fa'atatau i le malaga e fa'apea fo'i i mea na maua. O nisi aso atonu e tele, ae o isi e mafai ona tofotofoina lou onosai. Manatua e fiafia i le faagasologa ma le matagofie o fafo o Oklahoma.
  2. Fa'ata'ita'i le Fa'atinoina o Laina: Faatumu i taimi uma lua e te eliina, aloese mai le faʻalavelaveina o meaola o le lotoifale, ma teu mea e te teuina i totonu. O le faʻaaloalo i le siosiomaga e mautinoa ai o loʻo avanoa pea nei nofoaga ma fiafia mo tagata uma.
  3. Feso'ota'i ma Nuu Fa'apitonu'u: E mafai ona avea tagata maina i le lotoifale poʻo tagata fiafia e avea ma 'oa o faʻamatalaga. Atonu latou te fa'asoa fa'amatalaga i vaega fa'apitoa e su'esu'e po'o mea na maua talu ai nei.
  4. Tumau Susū ma Puipuia: O le tau o Oklahoma e mafai ona luitauina. Ave le tele o vai, ofuina le la, ma fai se pulou e puipuia ai oe mai le la.
  5. Tausia Fa'amoemoega Moni: E ui o le miti o le faʻaalia o se maa taua e seasea pe taua, o le mea moni o le tele o mea e maua atonu e sili atu ona taatele. Ae ui i lea, o mea uma e maua e faʻaopoopo i lou poto masani ma lou malamalama i le faʻafanua o le setete.
  6. Fa'amau au su'ega: O le tausia o se api talaaga poʻo le puʻeina o ata o au mea na maua e mafai ona taua tele. E fesoasoani ia te oe e manatua ai nofoaga, tulaga, ma fuafuaga na sili ona manuia.

Mulimuli ane, o le la'uina o maa i Oklahoma e uiga i le fiafia o le mauaina, o le feso'ota'iga ma le natura, ma tala e maua e ta'itasi. Pe o oe o se tagata eliina tomai po o se tagata fou fiailoa, o laufanua o Oklahoma e folafola atu uma luitau ma taui i au sailiga sailiga maa.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava e te tofo ai i le fiafia o le mauaina, o le isi vaega fiafia o le taulimaina, tausia, ma le faʻaalia o au 'oa fou maua. O maa taua, e ui e masani ona faʻaleleia, e manaʻomia le tausiga faʻapitoa ina ia mautinoa latou te tumau i lo latou tulaga sili ona lelei ma tumau ai lo latou matagofie faʻanatura. Ole ta'iala lea ile fa'afoeina o au ma'a taua mai Oklahoma:

  1. Fa'amamaina o Au Ma'a'a: O le laasaga muamua pe a uma ona eliina se maa taua o le faamamaina lea. Amata i se pulumu malu e aveese ai le palapala po'o le palapala. Mo le tele o palapala ma'a'a, fa'asusu le ma'a ile vai mafanafana ma ni nai matau'a fasimoli mālū. Toe fa'aoga le pulumu a'o lofia le ma'a.
  2. Faailoaina: Afai e te le o mautinoa e uiga i le ituaiga poʻo le taua o lau sailiga, mafaufau e teu faʻafaigaluega i se tusi faʻamaonia maʻa maʻa faʻapitoa mo Oklahoma pe feutagai ma se suʻesuʻega faʻapitonuʻu poʻo gemologist.
  3. Teuina o au su'ega: O maa taualoa mata e mafai ona maaleale. Teu ma'aa ta'itasi i totonu o taga vaivai ta'itasi pe afifi i ie e puipuia ai le maosiosia. Afai e tele au maa, mafaufau e faʻaaoga pusa faʻapitoa.
  4. Fa'aali au 'Oa: Mo na mauaina fa'apitoa, atonu e te mana'o e fa'aali atu. O pusa fa'aaliga fa'alili, pusa paolo, po'o fagu tioata e mafai ona lelei mo le fa'aalia o au maa taua. Ia manatua e taumamao mai le susulu o le la, e ono mou ai nisi maa taua i le aluga o taimi.
  1. Manatunatu i le tipi po'o le fa'alelei: O nisi maa, pe a tipi ma polesi, e iloa ai le matagofie mataina. Afai e te talitonu ua e mauaina se maa e tatau ona faʻaleleia atili, faʻafesoʻotaʻi ma se lapidary faʻapolofesa.
  2. A'oa'oina Fa'avae o le Fa'avasegaina o Gem: O le malamalama i le tulaga lelei, tipi, lanu, ma le manino e mafai ona fesoasoani ia te oe e talisapaia atili au sailiga. E tele punaoa i luga ole laiga ma kosi avanoa mo tagata amata.
  3. Saogalemu Muamua: O nisi ma'a atonu e ma'ai pito pe ma'a'e. Taulima ma le faaeteete ina ia aloese mai manu'a. Afai o lo'o e fa'aogaina vaila'au po'o mea faigaluega e fa'amama pe fa'aiila, fa'amautinoa ia lava le ea ma fa'aofu mea puipui.
  4. Faʻamaumauga: E pei lava o se tupe siliva po o se tagata e aoina faailoga tusi na te teuina ni faamaumauga ma'oti, e tatau fo'i i se tagata fiafia ma'a. Faamaumau le nofoaga, aso, ma so'o se tulaga tulaga ese na e mauaina. I le aluga o taimi, o le ae maua se tusi talaaga mataʻina o au sailiga sailiga maʻa.
  5. Fuafuaga fuafuaina: Afai e te talitonu ua e mauaina se maa taua tele, atonu e aoga le faʻavasegaina. Su'e se tagata su'esu'e ta'uta'ua po'o se tagata su'esu'e mo se fa'atatau sa'o.
  6. Mafaufau e Auai i se Kalapu: O Oklahoma o loʻo faʻaalia le tele o kalapu ma minerale. O le auai e mafai ona maua ai se tamaoaiga o le poto, avanoa mo fefaʻatauaʻiga, ma le faʻauo ma tagata fiafia.

O au maa taua na maua e sili atu nai lo na o ni fasi fanua matagofie; o ni manatuaga vaaia o au mea na tutupu. E ala i le taulimaina ma le fa'aeteete ma le fa'aaloalo, e te fa'amautinoaina e tumau pea le olaola o nei manatuaga mo tausaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Oklahoma

O Oklahoma, faʻatasi ai ma lona tamaoaiga faʻafanua faʻafanua, ua avea ma faʻavae mo le tele o tala o suʻesuʻega mataʻina maʻa. O nei tala e pu'eina e le gata o le faatosina o le sailiga lava ia ae o le agaga o le naunautai, onosai, ma o nisi taimi o serendipity mama lea e o faatasi ma le sailiga maa.

Bixbyite ma Red Beryl
  1. Le Oklahoma Diamond Rush: I tua i le amataga o le 1900s, o se faasologa o taimane na maua i tafatafa o le tuaoi o Arkansas-Oklahoma na faaosofia ai le faanatinati e pei o le auro o le itu i sisifo. E ui ina faatauvaa le tele o mea na maua, ae o tala e uiga i nei maa taualoa na puʻea ai mafaufauga o le toʻatele ma tosina mai ai tagata suʻesuʻe mai mea mamao ma lautele.
  2. Selenite Crystals of the Great Salt Plains: O se tasi o mea sili ona mata'ina a le setete ua maua, o nei tioata selenite foliga tioata e tulaga ese i Oklahoma. O latou fausaga e le masani ai, ma le oneone o loʻo puʻeina i totonu, faia ai se ata tioata, o se mea ofoofogia faʻafanua ma sailia e le au aoina i le lalolagi atoa.
  3. Le “Poteau River Diamond”: E ui lava e le o se taimane moni, ae o le Vaitafe o Poteau ua maua mai ai tioata quartz o sea manino ma susulu ua faatusaina i taimane. O nisi o nei fa'ata'ita'iga quartz, na maua i le tele o tausaga, e tetele ma lelei falemata'aga.
  4. Rose Rocks of Noble: Masalo o le fa'ata'ita'iga fa'afanua e sili ona ta'uta'ua a le setete, o nei fa'atūlaga fa'atusa o rosa e fai i tioata fa'ata'ita'i ua sa'ilia talu ona maua. E tulaga ese i latou i Oklahoma ma ua avea ma faʻataʻitaʻiga o le faʻailoga faʻafanua a le setete.
  1. Le Giant Garnets o Mauga o Wichita: O nisi o rockhounds ua leva ona latou maua ni kane mata'ina i lenei itulagi. O nei su'esu'ega e matua fa'afiafiaina ona o le loloto o le lanu mumu ma le manino o garnets mai lenei vaega.
  2. Labradorite i Ada: O le Labradorite, e lauiloa mo lana taʻaloga mataʻina o lanu, na maua i nisi taimi i le itulagi o Ada. O nisi fa'ata'ita'iga o lo'o fa'aalia ai lanu lanumoana ma lanu meamata, e pu'eina ai le ute o le Northern Lights lea e ta'uta'ua ai lenei mea taua.
  3. Matai Kuata Lua: I se mea e seasea tupu, o tioata masaga quartz - lua tioata taʻitasi o loʻo tutupu faʻatasi i le faʻaogaina tutusa - na maua i Oklahoma, ma avea ai ma mea taua i le au aoina.
  4. Bixbyite ma Red Beryl: E ui lava e le masani ai, o itulagi mauga mu o Oklahoma ua faʻaalia i nisi taimi le i ai o nei maʻa, e faʻatauaina tele ona o lo latou seasea i le lalolagi atoa.

O nei tala o le mauaina e faamanatu atu ai i tagata tulimanu uma o avanoa o loʻo taoto i lalo ole eleele o Oklahoma. Latou te avea foi ma molimau i le tulaga ese o le tulaga faʻafanua o le setete, e ofoina atu i tagata faʻapitoa faʻapitoa ma tagata tomai faʻapolofesa le faʻamoemoe o le faia o le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Afai o au sailiga maa taua i Oklahoma ua faʻaosofia ai le naunau e faʻaalia le tele o oa natia o le natura, o lona uiga ua e laki. O Oklahoma o loʻo siʻosiʻomia e setete o loʻo i ai tala faʻasolopito mauoa ma avanoa fiafia eli maa. O nisi nei o setete tuaoi e mafaufau i ai mo lau isi tafaoga:

  1. Texas Gem Mining: I le itu i saute o Oklahoma, Texas e ofoina atu le tele o maa taua e aofia ai le lanumoana topaz, agata, ma iasepi eseese. Faatasi ai ma ona laufanua tetele, e tele nofoaga e suʻesuʻe ai.
  2. Arkansas Gem Mining: E lauiloa faapitoa mo ana tioata quartz, o Arkansas foi o le fale o le Crater of Diamonds State Park, lea e mafai ona e suʻeina ai taimane moni i totonu o latou puna muamua mauga mu.
  3. Misuli Gem Mining: Faatasi ai ma nofoaga e tamaoaiga i le galena, drusy quartz, ma le calcite, o le "Show Me State” e maua ai e tagata fiafia ma'a se fanua tulimanu eseese.
  4. Kansas Gem Mining: E ui ina sili atu ona lauiloa mo ana fagogo, Kansas e ofoina atu foi avanoa mo le iasepi, zincite, ma le amber tulimanu.
  5. Colorado Gem Mining: E teisi atu i sisifo, ae aoga le faigamalaga, Colorado o lo'o fa'aalia ai le tele o nofoaga e la'u ai ma'a. Mai aquamarine i le rhodochrosite, o laufanua mauga o le setete e natia ai le tele o maa taua.
  6. New Mexico Gem Mining: I tua atu o lona turquoise lauiloa, New Mexico e ofoina atu foi peridot, variscite, ma agate afi mo le tagata tulimanu fiafia.

O setete tuaoi taʻitasi o loʻo i ai ana mea ofoofogia faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma maʻa, faʻalauteleina le vaʻaia mo tagata fiafia o loʻo vaʻavaʻai e faʻalautele a latou aoina ma poto masani. Pe e te mana'o i le pupula o se taimane po'o le matagofie o le agate, o le totonugalemu US e maua ai se tapoleni e tele maa taua o lo'o fa'atali e su'esu'eina.

Fioso e uiga i le eliina o maa? O tatou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taiala e aofia uma faavae!

Su'esu'eina o Mea ofoofogia Fa'afanua o Oklahoma ma tua atu

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Oklahoma e sili atu nai lo na o le sailiga mo oa feilafi; o se malaga i totonu o le setete o loʻo mauaa loloto tala faʻasolopito, o se fesoʻotaʻiga ma le natura, ma se faʻaaliga o le fiafia o le mauaina. O laufanua tetele o Oklahoma, mai ona laufanua valevalenoa e oo atu i ana ana natia, e logoina ai tagata fiafia i le folafolaga o le su'eina o maa lilo o le natura. O maa uma e liliu ma tioata uma e maua o loʻo taʻu mai ai se tala o le taimi, mamafa, ma elemene elemene.

Mo i latou atonu e faigata ona sopoia laufanua o le setete poʻo i latou o loʻo vaʻavaʻai e faʻalauiloa le fiafia o le tulituliloaina o maa taua i tamaiti laiti, o se pusa eli maʻa lautele e ofoina atu se mea manaia. O pusa nei e aumaia ai le fiafia o le mauaina sa'o i lou faitoto'a, e mafai ai ona e su'esu'e i eleele mauoa e tumu i maa i le mafanafana o lou fale. Pe o oe i totonu o le Oklahoma lautele i fafo poʻo lou tuafale, o le agaga o le tulituliloaina o maʻa e tumau pea le mataʻutia.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *