Gem Mining Maine: Mai Mauga i Minerale, Lau Ta'iala Atoa

Maine Gem Mining

Maine, taʻutaʻua o le Pine Tree State, o se oa foʻi mo tagata fiafia. Mai lona fa'afanua 'ese'ese o lo'o tupu a'e ai se fa'avasegaga o ma'a ma'atāua matagofie na avea ai Maine ma mea e sili ona fiafia i ai ma'a. O lenei tusiga e loloto loloto i le malo o Maine eli maa, lona talafaasolopito mauoa, o maa taua e mafai ona e mauaina, ma le auala e mafai ai ona e alu i lau lava sailiga sailiga maa.

O Maine o le fale o le tele o maa taua. E amata mai i mea masani e maua i 'oa e seasea ona maua, o lenei setete o se miti mo le tele o rockhounds ma tagata fiafia. O iinei, matou te talepeina maa taua i ni vaega se lua: e seasea ma masani, e avatu ia te oe se malamalama sili atu i mea e faʻamoemoeina i lau sailiga.

O ma'a taua e seasea maua i Maine:

Gemstonefaʻamatalaga
Tourmaline (Meleni)Fa'ailogaina i ona fusi tolu-lanu lanu piniki, pa'epa'e, ma lanu meamata, e pei o se fasi meleni.
Lanu moaga Beryl (Aquamarine)O se lanu lanu moana lanumeamata i le lanumeamata-lanu moana suiga o beryl, e masani ona maua i pegmatites.
MorganiteO se lanu piniki or lanu piniki-pini o beryl. Fa'aigoaina ia JP Morgan, le faletupe Amerika.
HeliodorO se lanu samasama-lanumeamata o beryl, e lauiloa i ona lanu susulu e pei o le la.
SchorlO se ituaiga lanu uliuli o tourmaline, e masani ona maua i pegmatites maamora faatasi ma isi minerale.

O ma'a tāua masani e maua i Maine:

Rose Roa Quartz Pipi
Gemstonefaʻamatalaga
Rose QuartzO se lanu piniki o quartz, e masani ona maua i pegmatites ma lauiloa i lona lanu rosy malu.
AmethystO se lanu viole o quartz, e masani ona maua i Maine's quarries ma geodes.
minerale silikoneE masani ona mumu loloto ae e mafai ona sau i isi lanu. Fa'aaogaina uma e fai ma ma'a ma'a ma abrasives.
Smoky QuartzO se ituaiga enaena enaena i le uliuli o quartz, e lauiloa i lona malamalama asu.
Aniva QuartzFa'ailogaina ona foliga papa'e, susu. E maua i le tele o tulaga fa'afanua.
topasiO se minerale silicate e masani ona manino ma maua i le tele o lanu lanu.
Muscovite MikaO se minerale silicate e lauiloa mo lona vaeluaga lelei atoatoa, e masani ona faʻaaogaina i insulators eletise.
Albite FeldsparO se minerale feldspar plagioclase e iloa i ona lanu pa'epa'e po'o le pa'epa'e.
Biotite MikaE lanu uliuli, e masani ona uliuli le mika e maua i maamora, diorite, ma isi maa aasa.
LepidoliteO se mika lanu lilac poʻo le rosa-violet. O se puna o le lithium ma faʻaaogaina i nisi o mea teuteu minerale.

Mai le 'ese'ese ma felanulanua'i ituaiga tourmaline i le quartz feilafi, Maine o se 'oa moni o lo'o fa'atali e su'esu'eina. Pe o e su'e se mea e seasea maua pe sili atu foi ma'a, o Maine's geology ua folafola mai se aafiaga tauia.

Nofoaga eliina ai maa sili i Maine

Maine, faʻatasi ai ma ona laufanua faʻafanua, e ofoina atu le tele o nofoaga eli mo tagata fiafia maa. Ole lisi atoa lea ole pito i luga ole 10 pito sili ona aoga ma avanoa ile la'u ma'a ile setete:

  1. Mauga Apaite Park, Auburn: O loʻo i totonu o le loto o Auburn, o lenei paka e sili ona fiafia i ai aiga ma tagata tulimanu. O lo'o fa'agaoioia mai le vaveao e o'o i le afiafi, e leai se totogi mo le aoina mai o tagata lautele. E ui e masani ona lauiloa mo tioata apatite, e mafai foi ona maua e se tasi tourmaline gems iinei.
  2. Wade's Gold Mill, Coos Canyon: O lo'o i totonu o Byron, e le na'o se 'upega tafa'ilagi mo le fa'ailoga auro ae fa'apea fo'i mo le tulituliloaina o ma'a. E masani ona fa'agaoioia mai ia Me ia Oketopa, ma totogi e fesuisuia'i e fa'atatau i gaioiga e te filifilia.
  3. Polani Mining Camps, Polani: O lenei togalauapiga maina e ofoina atu se poto masani faʻafefe. Tatala mai ia Iuni ia Setema, latou te ofoina atu taʻiala ma totogi e faʻatatau i le umi o le eli, masani i aso taʻitasi poʻo vaiaso taʻitasi.
  4. Mauga Mika, Pale: Le nofoaga o le uluai tourmaline mauaina i Maine, o loʻo umia e le Coromoto Minerals LLC. O lo'o fa'atulagaina eli fa'avaitaimi iinei, ma e eseese tau e fa'atatau i mea na tutupu.
  1. Western Maine Mineral Adventures, Woodstock: Tatala mai le tautotogo e oo i le tautoulu, o lenei nofoaga e lelei tele mo aiga ma e ofoina atu uma eli e taʻitaʻia e le tagata lava ia ma fesoasoani i le taʻiala. Totogi e masani ona fa'atatau ile afifi ma le umi.
  2. Harvard Quarry, Greenwood: O se nofoaga lauiloa mo tourmaline piniki ma spodumene. E ui lava ose fale eli a le tagata lava ia, ae o le aoina mai o taimi e faʻatulagaina e tagata e ona, e masani lava mo se totogi faʻatulagaina.
  3. O le Havey Quarry, Polani: E ta'uta'ua ona maua ai le tourmaline lanumoana, o lenei eli e matala mo eli fa'avaitaimi, e masani lava mai le tautotogo i le tautoulu. O totogi e fa'atatau ile mea na tupu.
  4. Eli Maine Gems, Peteli: Ose 'upega tafa'ilagi e ofoina atu fa'alavelave fa'alavelave e ese mai le eli. E masani ona fa'agaoioia mai ia Me ia Oketopa. E fa'alagolago le fa'atulagaina o totogi pe o lo'o e sluicing pe eli ma le umi.
  5. Oxford County Mines, Oxford: O se vaega o maina nai lo se nofoaga e tasi, ofoina avanoa e maua ai garnet, tourmaline, ma topaz. Siaki i mines ta'ito'atasi mo a latou fa'asologa o galuega ma totogifuapauina.
  6. Bennett Quarry, Buckfield: Ua lauiloa mo ana minerale e le masani ai ma le tourmaline sili ona lelei. Ose eli a le tagata lava ia, o lea e fa'atulaga ai eli fa'alaua'itele i nisi taimi. Totogi e fa'atatau i mea na tutupu.

O nei nofoaga e sefulu, faʻatasi ai ma a latou tupe teu ma faʻamatalaga eseese, ua na o le pito o le aisa e tumu i maa taua o Maine. Pe o oe o se tagata amateur e suʻe se tafaoga a le aiga poʻo se tagata tulimanu mataʻutia e tulituliloaina le isi sailiga tele, o Maine e iai se mea mo tagata uma.

Tala'aga o Gem Mining i Maine

O le fa'a'oa'oa a Maine i tala fa'asolopito o le la'uina o ma'a ua amata mai i seneturi, ma o ona a'a o lo'o feso'ota'i loloto ma le fa'asolosolo fa'asolosolo a le setete. Eli maa i totonu Maine e sili atu nai lo na o se sailiga mo 'oa; o lo'o ta'u mai ai le tala i se setete o ana mea ofoofogia fa'alenu'u, mo augatupulaga, na fa'afiafiaina le to'atele - mai rockhounds fa'atosina e o'o atu i tagata su'esu'e fa'afanua.

O le vaveao o le mining maa i Maine e mafai ona toe maua i tua i le 18th seneturi, ae o le 1820 na faʻamaonia moni ai e le setete lona nofoaga i luga o le faʻafanua gemological. I lenei tausaga, sa tautevateva ai ni tama talavou se toalua, o Elijah Hamlin ma Esekielu Holmes, i se teu matagofie o tourmaline i le Mauga o Mika, Pale. Latou te leʻi iloa, o le latou mauaina o le a taʻitaʻia ai le faʻatauga muamua o le laʻuina o maʻa taua i le US

O le mauaina o le Mauga o Mika na taʻitaʻia ai se aʻafiaga. E oʻo atu i le 20th seneturi, ua liua Maine i se tasi o mea sili ona taua o le gaosiga o turmaline i le atunuʻu. O maina na oso aʻe i le setete, e tofu ma lona tofo tulaga ese o maʻa taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Dunton Mine i Newry na avea ma nofoaga na fanau ai le tioata lauiloa "Jolly Green Giant" tourmaline i le 1972.

Ae ui i lea, o le tourmaline e le na o le pau lea o le maa taua na taʻutaʻua ai Maine. O laufanua gaoa o le setete, ua vaneina i luga o le aisa, sa iai foi ituaiga quartz, mika, feldspar, ma beryl. O taulaga e pei o Auburn, Polani, ma Oxford na avea ma nofoaga pisi mo tagata fiafia. O le fiafia e le gata i mea na maua ae faʻapea foʻi ma le gafatia mo mea fou na maua. O eli taitasi na avea ma mea lilo, o maa taitasi o se fasi paso.

O le tala faasolopito o le la'uina o maa a Maine e tumu foi i tala o le fou ma le tutumau. Ina ua amata ona faʻaumatia maa taua, na faʻafouina e le au maina i auala faʻapitoa e faʻaoga ai tupe teu loloto. O le maina ua sili atu nai lo na o se galuega; o se faatufugaga, o se faasaienisi, ma se gaoioiga faalenuu na aumaia faatasi ai tagata.

I aso nei, a o savalia e se tasi le lotoa o maina a Maine, e musumusu mai maa taitasi tala o aso ua mavae. So'o se tourmaline fe'ilafi po'o quartz feilafi e le na'o se maa taua ae o se molimau i le talatuu a Maine ma le agaga le fa'avaivaia o ana tagata eli maa. A'o agai i luma le setete, o lo'o amoina le mamafa ma le matagofie o lona tala fa'asolopito.

Tulafono Fa'ali'i maa i Maine

O le tulituliloaina o maa taua i le laufanua matagofie o Maine e le gata o se malaga i le fatu o le tamaoaiga o le lalolagi ae o se faʻamalositino foi i tiute. E ui e le mafai ona faafitia le faatosinaina o oa feilafi, e taua tele le malamalama ma tausisi i tulafono faatonutonu ua faatulaga mai ina ia mautinoa le faasaoina o punaoa faanatura a Maine ma ia mautinoa e mafai foi e tupulaga o le lumanai ona auai i lenei malaga fiafia.

Pemita Manaomia: Mo le tele o tafaoga faʻafiafiaga i Maine, e le masani ona manaʻomia pemita faʻapitoa. Ae ui i lea, i luga o fanua a le setete poʻo paka filifilia, e fautuaina i taimi uma e siaki muamua. O nisi o fale eli ma maina e mafai ona iai a latou faiga fa'ataga, e mana'omia ai tagata e fiafia e totogi se totogifuapauina pe maua mai se fa'atagaga tusitusia a'o le'i amataina la latou sailiga sailiga ma'a.

Fa'atapula'a le Aoina o le Volume: E ui o loʻo i ai le tele o minerale ma maʻa taua i lalo o laufanua o Maine, e faʻatapulaʻaina le tele e mafai ona aoina. Mo le tele o vaega, aemaise lava i latou o loʻo pulea e le setete, atonu e iai se tapulaʻa i aso uma mo le aoina, faʻamautinoa le faʻaauau. E mafai ona fa'atulaga a latou lava ta'iala e fa'atatau i fa'amoemoega fa'atino ma faiga fa'atumauina.

Fa'alavelave ma Manatuga Siosiomaga: Rockhounding, i lona natura, o se gaioiga faʻalavelave. O le mea lea, e taua tele le fa'ata'ita'iina e tagata fa'afiafia i sina fa'alavelave. O lona uiga o le toe fa'atumuina o pu, aua le fa'aogaina o masini mamafa e aunoa ma se fa'atagaga tatau, ma ia fa'aeteete i fa'alapotopotoga fa'anatura. O le faasaoina e le na o minerale; e faatatau foi i le siosiomaga lautele.

Tulafono Faatonutonu o le Saogalemu: O le tele o nofoaga eli a le setete o loʻo i nofoaga mamao, ma e ui o lo latou matagofie e leʻi paʻia o se mea ofoofogia, o le saogalemu e sili ona taua. O mea faigaluega talafeagai, e aofia ai pulou ma mata puipui, atonu e faʻamalosia i nofoaga patino. E le gata i lea, o nisi o fale eli ma maina e ono iai ni sone fa'apitoa mo le fa'aogaina e le lautele, ma fa'amautinoa e mamao tagata asiasi mai galuega e ono lamatia ai.

Commercial Mining vs. Recreational Hunting: E taua tele le iloatino i le va o galuega eli faapisinisi ma le sailiga o maa fa'afiafia. O fa'agaioiga fa'apisinisi e iai fa'atonuga e sili atu ona mamafa, e aofia ai su'esu'ega o le si'osi'omaga, tanu fanua pe a uma ona la'u, ma isi mea. O tagata tulimanu fa'afiafia, i le isi itu, e masani lava o tagata fiafia, ma e ui o tulafono e le fa'amaualuga, o le fa'aaloalo mo le fanua ma ana punaoa e tumau pea le fa'avae autu.

Pulea fanua ma Soligatulafono: Ia nofouta i taimi uma i le pule o fanua. E le o fanua uma e tatala mo tagata lautele, ma o le solia ma le le iloa o meatotino tumaoti e le gata o le le faʻaaloalo ae e mafai foi ona oʻo atu i taunuuga faaletulafono.

O le faʻatautaia o le laufanua faʻatonutonu o le laʻuina o maa i Maine e taua. E le gata ina faʻamautinoaina se faʻalelei ma faʻamalieina le poto masani mo i latou e fiafia i maʻa, ae faʻamautinoa ai foi o mea ofoofogia faʻafanua a Maine e tumau pea le le faʻalavelaveina ma faapelepeleina mo tausaga a sau. E ala i le faia o se paleni i le va o le su'esu'ega ma le fa'asao, e mafai e le 'ele'ele ma ona tagata su'esu'e ona ola fa'atasi.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Maine

O fa'afanua 'ese'ese a Maine, fa'atasi ai ma ana 'oloa natia o ma'a ma'a'a, e ta'uleleia uma ai le au fa'alilo fa'amasani ma le au fa'afiafia. Pe o e su'esu'e loloto i totonu o se maina pe na'o le sasaina o le pito i luga o le auvai, o le i ai o meafaigaluega sa'o e taua tele. O meafaigaluega talafeagai e le gata e faʻaleleia ai le lelei o lau sailiga ae faʻamautinoa ai foi le saogalemu.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le taua mo le sluicing gaioiga i vaitafe, o nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maʻa tetele ma otaota mai maʻa taua. E o'o mai i lapopo'a 'ese'ese, e fa'ataga ai le tele o fa'afugaga o fa'amama.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina i totonu o eleele malu po'o le fa'amama ese o otaota o luga, e mana'omia se suo lima malosi po'o se solo. E fesoasoani i le su'eina o mea e mafai ona maua ai maa.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O le meafaigaluega fa'apitoa mo rockhound uma, o se samala fa'afanua, e ta'ua fo'i o se samala papa, ua mamanuina mo le ta'e ese o ma'a ma talepeina matala fa'ata'ita'iga e mafai ona maua ai ma'a. O le pito mafolafola e lelei mo le talepeina o maa, a'o le pito mata'i e aoga mo le togiina.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Meafaigaluega fa'avae mo le aoina ma le felauaiga o eleele, iliili, po'o minerale fa'ata'ita'iga. O se pakete malosi e fesoasoani foi mo le sluicing, e mafai ai ona e fufulu ese le palapala ma faʻaalia maʻa taua natia.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O se meafaigaluega taua mo le suʻesuʻeina vavalalata o maʻa taua. O se tioata faʻalautele 10x e mafai ai e tagata fiafia ona suʻesuʻe faʻamatalaga minute ma uiga o maʻa, fesoasoani i le faʻamaonia.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O le tele o maa taua a Maine e mafai ona faigata ona iloa. O se tusitaiala e fa'atatau i Maine's geology e mafai ona avea ma se soa taua, ofoina atu fa'amatalaga, fa'amatalaga fa'amatalaga, ma fa'amatalaga auiliili.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O le taimi lava e te mauaina ai au 'oa, o le i ai o pusa eseese, mai taga i pusa, e taua mo le teuina ma le felauaiga saogalemu.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura o le rockhounding, e mafai ona tupu ni mea laiti po'o se tipi. Ave i taimi uma se pusa fesoasoani muamua o loʻo i ai fusi, vailaʻau faʻamaʻi, ma isi mea taua.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le fa'aauupegaina o le tagata lava ia i meafaigaluega sa'o e le gata ina folafola atu ai se malaga manuia i laufanua o Maine e tele minerale ae fa'amautinoa ai fo'i e fa'atautaia le faigamalaga ma le saogalemu ma le fa'amoemoeina. Manatua, e ui ina mana'omia meafaigaluega, ae o le fa'aaloalo i le si'osi'omaga ma 'oa o lo'o umia o le aseta aupito sili lea ona taua e mafai ona maua e se tagata tulimanu.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Ma'a Ma'a i Maine

O le amataina o se malaga eli maa taua i Maine e tutusa lava ma le alu atu i totonu o se oa taua tele. Faatasi ai ma le tamaoaiga o le talafaasolopito o minerale a le setete ma le folafolaga o maa susulu o loʻo faʻatali mo le suʻeina, o se faʻataʻitaʻiga e faʻafeiloaʻi ai le toʻatele. Ina ia mautinoa e aoga le sailiga, mafaufau i nei fautuaga taua ma togafiti:

1. Fai au Meaaoga: Ae e te leʻi amata, faamasani oe lava i ituaiga o maʻa taua masani i Maine. O sina su'esu'ega a'o le'i malaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa ma iloa ai le va o ma'a masani ma 'oa fa'apitoa.

2. Taimi lau Asiasiga: E ui o Maine e ofoofogia i le tausaga atoa, o le tautotogo ma le tautoulu o taimi sili ia mo le sailiga o maa. O nei vaitau e ofoina atu ai le vevela ma le itiiti ifo o tagata tafafao maimoa, e maua ai se poto masani eli filemu.

3. Auai i se Ta'amilosaga Ta'iala: Aemaise lava pe afai o oe o se tagata fou, o le filifili mo taʻaloga taʻitaʻia e mafai ona maua ai aʻoaʻoga lima. E masani ona fa'asoa mai e ta'ita'i fa'apitoa ni tala fa'apitoa, metotia fa'amaonia, ma nofoaga natia e iloa e maua mai ai mea lelei.

4. Fa'asaga i luga: E le taumateina le tau o Maine. Fa'aofu i fa'alava e fa'alelei le folauga i suiga fa'afuase'i o le vevela. O seevae e le vai e tatau lava, ona o tulaga palapala o nisi nofoaga eli.

5. Onosa'i: E fa'atatau i le onosa'i e fa'atatau i le fa'aogaina o ma'a ma'a. O maa taua o le a le o taimi uma e iloa vave ai; o nisi taimi, o lo'o tu'u loloto i totonu o ma'a pe punitia e le palapala.

6. Fa'aaloalo i le Si'osi'omaga: Faataitai se filosofia “aua le tuua”. Toe faatumu soʻo se pu e te eliina, aloese mai le faʻalavelaveina o meaola, ma teu i taimi uma lau lapisi. O le fanua o se 'oa fa'asoa-tausia fa'apea.

7. Feso'ota'iga ma Uso Miners: Fa'asoa fa'amatalaga, fa'afesuia'i tala, ma fa'atusatusa mea na maua ma isi tagata fiafia e mafai ona matua fa'amaninoina. Atonu e te aʻoaʻoina e uiga i se nofoaga fou poʻo se metotia e te leʻi mafaufauina.

8. Tumau Susū ma Fafaga: Ole aso ole maina e mafai ona sili atu lafoga nai lo le mea e te faʻamoemoeina. Ave le tele o vai ma mea'ai e fa'atumauina ai lou malosi.

9. Fa'amaumau au Sailiga: Ave se api talaaga po o se api. Fa'amaumau po'o fea ma le taimi na e maua ai ma'a taua e mafai ona aoga mo malaga i le lumana'i. E mafai fo'i ona fesoasoani lenei fa'amaumauga i le fa'ailoaina o fa'ata'ita'iga po'o vaega o lo'o maua ai.

10. Iloa Tulafono Faatonutonu: E pei ona ta'ua muamua, ia nofouta i tulafono ma tulafono faatonutonu o le eria o lo'o e su'esu'eina. E fa'amautinoa ai e fa'atulafono ma fa'aaloalo lau sailiga ma'a.

O sailiga maa i Maine o se faʻafefiloi o saienisi, ata, ma faʻataʻitaʻiga. Faatasi ai ma le auala saʻo, sina onosaʻi, ma le faʻaaloalo mo le fanua, e le gata e mafai ona e mauaina mea taua natia a le setete ae faʻapea foʻi ona fatuina ni manatuaga tumau. Manatua, o maa uma lava e iai se tala; pau lava le mea e mana'omia o se tasi na te su'eina.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le fiafia o le su'eina o se maa taua e le mafaatusalia, o se molimau i le matagofie o le natura ma le tutumau o le tagata eli. Ae o le taimi lava e faʻaalia ai nei 'oa, faʻatoa amata le faigamalaga. O le taulimaina lelei, fa'amamāina, ma le teuina o au mea na maua e taua tele e fa'asao ai lo latou matagofie ma le taua. O nisi nei o laasaga taua ma fautuaga e faʻamautinoa ai e tumau pea le susulu o au maa taua e pei o le aso na maua ai:

1. Fa'amama lemu: Amata i le fufuluina o au maa taua i le vai e aveese ai soʻo se palapala matala poʻo palapala. O se pulumu malu, e pei o se pulumu fulunifo, e mafai ona fa'aoga e fufulu malie ese ai so'o se toega ma'a'a. Mo ma'a lavelave po'o ma'ale'ale, 'alo'ese mai le olo malosi.

2. Iloa Lau Maa: O nisi maa taua e mafai ona maaleale i suiga ogaoga o le vevela poʻo nisi vailaʻau. E taua tele le malamalama i le natura o le maa taua na e mauaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia e opals le tausiga faʻapitoa aua e mafai ona faʻaleagaina i suiga faʻafuaseʻi o le vevela.

3. Ultrasonic Cleaners: O nei masini e mafai ona aoga mo nisi maa, ae e le fetaui mo tagata uma. O ma'a e gau i totonu, pei o emeralds, e mafai ona fa'aleagaina. Su'esu'e i taimi uma le fetaui o le maa a'o le'i fa'aogaina ia meafaigaluega.

4. Teuina: E tatau ona teuina ta'ito'atasi ma'a taua ina ia aua ne'i sasaa e le tasi le isi. O taga vaivai, vaega ta'itasi i pusa teuteu, po'o afifi i se ie vaivai o ni fofo lelei mo le teuina.

5. Fa'aalia: Afai e te naunau e fa'aalia au mea na maua, teu fa'afaigaluega i se pusa fa'aaliga lelei e puipuia ai mai le pefu ma fa'aleagaina. E mafai fo'i ona fesoasoani mataupu e fa'asa'o i le UV e taofia le mou atu o lanu i nisi o ma'a taua e fa'aalia i le umi o le la.

6. Iloiloga: Afai e te talitonu ua e mauaina se maa taua tele, mafaufau e iloilo. E mafai e tagata su'esu'e fa'apolofesa fa'apolofesa ona tu'uina atu fa'amatalaga i lona tulaga lelei, tupuaga, ma le tau o maketi.

7. Fa'amaumauga: Fa'amaumau se fa'amaumauga au'ili'ili o ma'a ta'itasi, fa'amauina le mea ma le taimi na maua ai, ona uiga, ma so'o se togafiti po'o ni metotia fa'amamā na e fa'aogaina. E fa'aopoopoina fa'amaoniga ma e mafai ona fa'atauaina mo tagata fa'atau oloa po'o le toe fa'atau atu.

8. Tausiga lima: Pe a tagofia maa taua, aemaise lava maa polesi po'o mata, o se manatu lelei le ofuina o totigilima vaivai pe fa'amautinoa e mama ou lima. O suauu masani mai le paʻu e mafai ona afaina ai nisi maʻa.

9. Aloese mai Vailaau Matautia: O mea fa'amama fale, chlorine, ma isi vaila'au malosi e mafai ona fa'aleagaina pe fa'alilolilo le tele o ma'a taua. Ia mautinoa i taimi uma e saogalemu au maa mai ia mea.

10. Aoaoga Faaauau: O le lalolagi o maa taua e tele ma faʻaauau pea. Auai i le faʻaauau aʻoaʻoga, auai i mafutaga faaleaoaoga, pe auai i kalapu maa ma minerale e faʻalolotoina lou malamalama i au sailiga.

O le mea moni, o maa taua e te maua i Maine e le na o mea ofoofogia faʻafanua ae o vaega o tala faʻasolopito, taimi faʻapipiʻiina i foliga susulu. Faatasi ai ma le tausiga lelei ma le taulimaina, o nei oa e mafai ona faapelepele, faamemelo i ai, ma tuufaasolo mai i augatupulaga.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua e maua i Maine

Maine, faʻatasi ai ma le tele o le tamaoaiga o minerale, sa avea ma nofoaga o le tele o suʻesuʻega maʻa taua i le tele o seneturi. O nei su'esu'ega ua le gata ina toe fa'afo'isia ai le pisinisi ma'a, ae ua fa'amauina fo'i le igoa o Maine i tala fa'asolopito o tala fa'asolopito. Se'i o tatou su'esu'e i nisi o ma'a taualoa ta'uta'ua a le setete ua pu'eina mafaufauga ma teuteu ai le tele o lisi o mea taua a le tagata aoina.

Twin Aquamarine Fa'amuta Point

1. Le Jones Aquamarine: I le faaiuga o le 1980s, i Newry, na maua ai se tioata aquamarine tele e mamafa nai pauna. O le tele o le tioata ma le manino manino na faia ai ulutala, faʻamalosia ai le tulaga o Maine o se nofoaga muamua mo suʻesuʻega aquamarine.

2. O le Mauga o Mika Tourmaline: O le mauga o Mika i Pale e lauiloa mo ana tupe teu turmaline. O se tasi o mea na maua i le vaitau o le 1970 na fa'aalia ai se taga ua tumu i tourmaline felanulanua'i, ma maua ai se fusi o alaleo mai le piniki i le lanu meamata. O loʻo tumau pea se tasi o suʻesuʻega tourmaline sili ona taua i le itulagi.

3. Le Tipolo a Perry Citrine: I tafatafa o le taulaga o Buckfield, na maua ai se tipolo lanu samasama matagofie e silia ma le 50 carats lona mamafa. Fa'aigoa i le aiga o Perry na faia le sailiga, o lenei maa taua o lo'o tumau pea se tasi o citrine sili ona tele ma sili ona lelei mai Maine.

4. Le Bennett Topaz: Na maua i le 1980s i le Bennett Quarry i Buckfield, o lenei faʻataʻitaʻiga topasi e leai se pona, ma lona lanu lanumoana susulu ma le susulu mataʻina, o se molimau i le lelei o Maine maa taua.

5. Le Plumbago Garnet: Mai le Plumbago Gem Pit ta'uta'ua, o lenei fa'ailoga mata'ina o le almandine garnet o lo'o avea pea ma fa'ata'ita'iga fa'aa'oa'o o ituaiga kane o lo'o maua i Maine.

6. Le Masaga Dunton: I Newry's Dunton Quarry, e lua ogalaau tourmaline tetele na maua i le faaiuga o le 20 seneturi. O le mamafa o le faitau selau o pauna ua tu'ufa'atasia, o nei fa'ata'ita'iga na fa'aalia ai lanu viia ma e taua tele mo lo latou lapo'a ma le manino.

7. O le Deer Hill Amethyst: O Stow o le fale o le Deer Hill nu'u, lea na maua ai se fuifui amethyst mata'ina. O ona tioata lanu viole loloto, ua fa'atulagaina ma le atamai i se druzy aʻoga, na pu'eina loto o le tele o tagata fiafia.

8. O le Havey Quarry Feldspar: O lenei nofoaga ua maua mai ai fa'ata'ita'iga feldspar, fa'ailogaina o latou fausaga tioata manino ma lanu vi'ia, ae maise le lalelei o le samoni-pink orthoclase ituaiga.

O le tala faasolopito o Maine ua ofoina atu nei maa taua ma le tele o isi mea, e taʻu mai ai tala taʻitasi o le tumau, avanoa, ma le matagofie o le natura. O nei su'esu'ega ua le gata ina una'ia ai Maine i le pito i luma o le lalolagi ma'a, ae na fa'atupuina ai fo'i le fa'amoemoe ma fa'anaunauga o le anoanoa'i o tagata tulimanu, ma naunau e avea ma se vaega o le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le sailiga o maa taua e le gata i Maine. O le itulagi atoa i Sasa'e o le Amerika Tele tumu i mea ofoofogia fa'afanua, ofoina atu fanua 'ese'ese ma minerale fatu ua matua mo su'esu'ega. Mo i latou e naunau e faʻalauteleina a latou sailiga tulimanu, o se lisi faʻapitoa lea o setete tuaoi, e tofu i latou ma a latou lava seti o oa taua taua:

  1. New Hampshire Gem Mining: Sa'o i le itu i sisifo o Maine, Hampshire New fa'amaualuga lona lava plethora o 'oa minerale. O le setete e sili ona lauiloa i lona quartz ulaula ma beryl.
  2. Vermont Gem Mining: E lauiloa tele i ona togavao o maple ma faase'e. Vermont o lo'o natia fo'i ma'a ma'a tioata quartz i lalo o ona laufanua matagofie.
  3. Massachusetts Gem Mining: I le itu i saute o Maine, Massachusetts e ofoina atu le tele o minerale e aofia ai beryl, tourmaline, ma rhodonite.
  4. Connecticut Gem Mining: Ua ta'uta'ua i ona kane ma le beryl, Connecticut o lo'o iai laufanua fa'afanua eseese ua matua mo su'esu'ega.
  5. Niu Ioka Gem Mining: E fai si mamao mai Maine ae taua le taʻua, Niu Ioka setete, aemaise lava i ona vaega i matu, e ofoina atu tupe teu tele o garnets, tourmaline, ma e oʻo lava i taimane i nisi taimi.

O setete taʻitasi e tuʻuina atu a latou lava seti o luitau ma avanoa. O agaga fa'atauva'a o lo'o naunau e malaga i tua atu o tuaoi o Maine o le a latou mauaina le tele o mea ofoofogia fa'apitoa o lo'o fa'atali mo i latou, ma avea ai le itu i sasa'e o se malae ta'alo moni mo tagata e fiafia i minerale.

A'oa'o mealilo o le fa'atauina o ma'a manuia fa'atasi ma a tatou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

O le maunu o Su'esu'ega ma'a ma 'oa i le Fale

O le fiafia o le sailiga o maa i Maine e le mafaafitia. Faatasi ai ma ona laufanua lauolaola e maua ai le tele o mea ofoofogia faʻafanua o loʻo natia, e valaʻaulia uma e le setete le au faʻatauvaʻa ma tagata maina faʻapitoa e tofo i le fiafia o le mauaina. O fanua mauoa o minerale o Maine o loʻo faʻamatalaina tala o le onosaʻi, faʻamaoni, ma lena taimi faʻafiafiaina pe a maua e le lima o se tasi se maa matagofie mai le fusi o le lalolagi.

Ae ui i lea, mo i latou e le mafai ona faia le faigamalaga poʻo i latou e fiafia i le mafanafana o latou fale, o loʻo i ai pea le avanoa e fiafia ai i le togafiti faʻataulāitu o le mauaina o maʻa. Fa'ailoaina o le Pusa eliina ma'a – ose fa'aputuga fa'apitoa o minerale mata ma ma'a taua o lo'o fa'atali e fa'amama, fufulu, ma fa'ailoa. O lenei pusa e aumaia le fiafia o le tuliga i lou potu malolo, faʻafaigofie suʻesuʻega maʻa ma fiafia mo tagata uma, e tusa lava po o le a le nofoaga. Su'e i le malaga o le eliina o maa, pe i le lotolotoi o laufanua tetele o Maine pe mai le mafanafana o lou fale.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *