Su'e New Hampshire's Gemological Wonders: O Lau Ta'iala Sili mo Gem Mining

Gem Mining New Hamsphire

O New Hampshire, e lauiloa o le Granite State, e le na o le taʻutaʻua mo ona maʻa tetele. Ose malutaga mo tagata fiafia ma tagata su'esu'e. O le fa'afanua eseese a le setete ua fa'amanuiaina i ai le tele o minerale ma ma'a taua, e fa'atalosagaina uma le au aoina fa'apitoa ma fa'apolofesa. O lenei tusiga e faʻamoemoe e avea ma taʻiala atoatoa i eliina maa i totonu New Hampshire, fesoasoani ia te oe e su'e 'oa natia a le setete.

I tua atu o papa maa tetele na maua ai New Hampshire lona igoa o le Granite State, o lenei itulagi o se oa moni o maa taua e masani ma seasea. O se fa'avasegaga lea o ma'a tāua e te ono feiloa'i ai:

O ma'a taua e seasea maua i New Hampshire

Green Tourmaline Minerale
Gemstonefaʻamatalaga
US Pegmatite BerylE iloga i lona telē, o lenei ituaiga o beryl e maua i pegmatites e maofa i tioata tetele ma manino.
Rose QuartzE le pei o le la'au papa'e susu masani, o le rose quartz mai New Hampshire ei ai se lanu piniki maaleale.
Green TourmalineO se maa mata'utia ma se paolo lanumeamata lanumeamata, tourmaline lanu meamata mai New Hampshire o se fiafiaga o le aoina.
topasiE ui lava e le maua i se aofaiga tele, o le setete o nisi taimi e maua mai ai tioata manino, atoatoa o lenei maa.
AmazoniteO se ituaiga lanumoana-lanumeamata o microcline feldspar, o lona i ai i New Hampshire pegmatites e fai si fa'atapula'a, ma avea ai ma se sailiga taua.

O maa taua masani na maua i New Hampshire

Gemstonefaʻamatalaga
Smoky QuartzO le maa taua a le setete o New Hampshire, e eseese mai le lanu efuefu i le uliuli loloto, e masani ona maua i tioata tetele ma manino.
minerale silikoneE amata mai i le mūmū loloto e o'o i le mūmū-mūmū, o garnets e masani ona maua i mica schists i vaega eseese o le setete.
Muscovite MikaE masani ona maua i laupepa, o lenei minerale susulu e iai se lanu siliva ma e taatele i pegmatites a New Hampshire.
Beryl (Aquamarine eseese)O se ituaiga lanu moana i le lanumeamata-lanu moana o beryl, aquamarine e mafai ona maua i le tele o maina i le setete atoa.
FluoriteO nisi taimi e maua i pegmatites maamora, o lona mausa tioata e mafai ona kupita or octahedral ma fa'aalia lanu eseese.
FeldsparI le avea ai o se vaega tele o le maamora, feldspar e maua tele i New Hampshire i le tele o ituaiga.
AmethystO se lanu viole o quartz, amethyst tupe teu e mafai ona maua i vaega eseese o New Hampshire.
FaʻafanuaE ui e le o se maa taua, o le iila u'amea a le kalafi ma le lanu uliuli e avea ai ma mea manaia ma masani.
LepidoliteO lenei sui lanu efuefu lilac po o le rosa-lanu o le vaega mika e iai le lithium ma e maua i nisi o pegmatites a le setete.
CalciteE masani ona maua i veins hydrothermal, tioata calcite e mafai ona manino, paʻepaʻe, pe aofia ai foʻi lanu samasama poʻo le lanumoana.

Mai le tagata aoina masani i le tagata e fiafia tele, ua folafola mai e New Hampshire le tele o maʻa mataʻina e atagia ai lona tamaoaiga faʻafanua. Pe o e mana'o i aulelei masani po'o 'oa e le masani ai, e iai se mea a le setete mo tagata uma.

Nofoaga eliina ai maa Sili i New Hampshire

  1. Ruggles Mine i Grafton: O se nofoaga iloga na fa'agaioia mo le silia ma le 150 tausaga, o Ruggles e ta'uta'ua mo ana teuina o mica, garnet, ma beryl. O loʻo tu i fafo o le Auala 4 i Grafton, o le maina e masani ona tatala mai ia Me ia Oketopa, ma le totogi ulufale e tusa ma le $25 mo tagata matutua.
  2. Palermo Mine i North Groton: Afai e te fiafia i minerale phosphate ma pegmatitic gemstones, Palermo o lau alu-i. Tatala mai ia Iuni ia Setema, e tu latalata i North Groton Road ma e iai le totogi e tusa ma le $20 i le tagata.
  3. Eli a Moenkopi: O lo'o ofoina atu ta'amilosaga fa'ata'ita'i ma avanoa eli e totogi ai, o le Moenkopi Digs o lo'o tu'uta'ua o se mea e sili ona fiafia i ai aiga ma tagata e aoina mai. O lo'o i le itu i saute o le setete, e eseese itula faigaluega, o lea e fautuaina ai e vala'au muamua.
  4. White Mountain National Forest: Mo i latou o loʻo sailia le quartz ulaula ma le aquamarine, o lenei vaomatua tele o le atunuʻu e ofoina atu le tele o nofoaga. E ui e leai se totogi fa'apitoa mo le tuliga o ma'a, e ono mana'omia se pasi fa'afiafia.
  1. Jackson's Crossroad Amethyst Mine: O lo'o tu i le itu i matu, o lenei nofoaga e ta'uta'ua i ona amethyst lanu viole. Tatala muamua i masina o le taumafanafana, o le aso o le eli e masani ona tau e tusa ma le $15.
  2. Tamworth Garnet Mines: E pei ona taʻu mai e le igoa, o lenei saite i Tamworth o se nofoaga autu mo garnets. O lo'o fa'agaoioia mai ia Iuni e o'o i le amataga o Oketopa, o lo'o iai le tau e $10 mo le eli i le aso.
  3. Keene's Cheshire Pegmatites: O loʻo i Keene, o lenei 'upega tafaʻilagi e lelei mo le beryl ma le quartz e fiafia i ai. Tatala mai ia Me ia Setema, o le totogi masani e tusa ma le $20 i le tagata.
  4. Bartlett Blue Mine: O lo'o i Bartlett, o le maina lenei o se malutaga mo i latou e tulituliloa le tourmaline lanumoana. Ole vaitau ole la'uina e masani lava ona amata mai ile tuai o le tautotogo e o'o i le amataga o le tautoulu, ma le totogi ulufale e $25 mo tagata matutua.
  5. Conway Granite Quarries: O lo'o fa'asalalau atu i Conway, o nei fale eli e maua ai le tele o fua o feldspar ma mika. Tatala i le tausaga atoa, ae sili le asiasi i masina mafanafana. Ole fa'atulagaina o totogifuapauina e eseese, o lea e fautuaina ai le siaki muamua.
  6. Warren's Moat Mountain: Mo tagata fiafia i le quartz ulaula ma le topasi, o Warren's Moat Mountain o le nofoaga e tatau ona i ai. Tatala mai ia Aperila ia Novema, ma le totogi masani o le $15 mo le aso malaga.

Aʻo leʻi alu i lau malaga tuliga maʻa i New Hampshire, ia mautinoa e te faʻafesoʻotaʻi le nofoaga o loʻo eliina ai mo itula faigaluega sili ona lata mai, totogifuapauina, ma soʻo se faʻatagaga talafeagai poʻo pemita. O le tulaga fa'afanua eseese o New Hampshire o lo'o folafola mai ai se fa'afiafiaga fa'afiafiaga ma tauia mo i latou e fiafia i ma'a o la'asaga uma.

Tala'aga o Gem Mining i New Hampshire

O loʻo faʻaalia e le mining Gem i New Hampshire le tele o tala faʻasolopito e fesoʻotaʻi ma le tala lautele o le atinaʻeina o le setete. O le laufanua papa o le setete, o se faʻataʻitaʻiga o le afe tausaga o gaioiga faʻafanua, o loʻo i ai ni mealilo pupula na taumafai tupulaga e faʻaalia.

O tagata Amerika Amerika o uluai tagata eliina i totonu o le itulagi, na maua mai ai le quartz sili ona lelei mo meafaigaluega ma fefaʻatauaʻiga aʻo leʻi oʻo mai tagata Europa. O lo latou malamalama loloto i le fanua ma ona punaoa ua faatulaga ai le tulaga mo galuega eliina maa o le a mulimuli mai.

O le 1800s na faailogaina ai se suiga taua. A o vaaia e New Hampshire le lolofi mai o tagata nofoia, na salalau atu tala e uiga i le tamaoaiga o le fanua. Na amata ona suia le laufanua maina i le amataga o lenei seneturi. Ruggles Mine, lea na tatalaina i Grafton i le 1805, na faʻaalia ai lenei vaitau. Na avea ma nofoaga taua mo mika, o se minerale e faaaoga i ogaumu ma molī. I le aluga o taimi, na faʻalauteleina le taulaiga o le maina, ma na amata ona gaosia e Ruggles ni faʻataʻitaʻiga o le beryl ma le garnet, ma faʻapipiʻi ai i le malamalama o le atunuʻu.

E tutusa ma Ruggles, e tele isi maina na olaola. O taulaga e pei o Alstead ma Grafton na tutusa lelei ma le gaosiga o maa. Beryl, tourmaline, ma quartz, faatasi ai ma isi, sa masani ona maua mai, faʻavaeina New Hampshire o se setete mauoa.

A'o fa'asolosolo mai le vaitau o le 1900, na va'aia le pa'u o le la'uina fa'apisinisi, e mafua ona o le maua o isi mea taugofie ma minerale gaosia. Ae ui i lea, o lenei faʻagesegese na saunia le auala mo tagata fiafia ma tagata aoina e pulea le vaaiga. Na amata ona vaʻavaʻai i le eliina o maa e le gata o se galuega faʻapisinisi ae o se faʻafiafiaga foi, o se mea e faʻapotopotoina ai aiga ma nuʻu.

I aso nei, e ui o le tele o pisinisi faʻapisinisi ua le toe i ai, ae o loʻo ola pea le tala faʻasolopito a le setete. O quartz asu uma po o garnet o loʻo maua i maina a le setete o loʻo i ai se vaega o lenei tala faʻasolopito, faʻafesoʻotaʻi tagata fiafia i aso nei ma tagata maina mai seneturi ua mavae. O le faʻaauauina o lenei tu ma aga, mai tagata Amerika i aso nei e tuli manu maʻa, ua faʻamaonia ai le apili tumau a New Hampshire o se fanua o 'oa natia.

Tulafono Fa'alina maa i New Hampshire

I totonu o le Granite State, o le eliina o maa e le na o le pikiina o se suo ma eli. O le faʻagasologa o loʻo faʻatonutonuina e se seti o taʻiala, faʻamautinoa o le mea e fiafia i ai e le gata i le siosiomaga ma faʻaaloalo i aia tatau. O le laufanua faʻatonutonu a New Hampshire mo le laʻuina o maʻa ua faʻatulagaina e faapaleni ai le fiafia o tagata fiafia, pisinisi faʻapisinisi, tagata e ona fanua, ma le siosiomaga.

  1. Pulea Fanua ma Fa'atagaga: Ole tulafono fa'avae e fa'atatau ile pule ole fanua. A'o le'i faia so'o se galuega eli, e tatau ona fa'amautu po'o ai e ana le fanua. Afai e pulea e le tagata lava ia, o le fa'atagaga manino mai lē ona le fanua ose mea e mana'omia muamua. O le tele o maina o lo'o avanoa mo tagata lautele o lo'o fa'agaioia i fanua tumaoti ma totogi se totogi. Ae mo nofoaga e leʻi faʻamaonia manino mo le eliina e le lautele, ia maua pea le faʻatagaga. E le gata ina fa'atumauina oe i le itu taumatau o le tulafono ae fa'atupuina se aganu'u o le fa'aaloalo i le va o tagata maina.
  2. Puipuiga ole siosiomaga: O le setete o New Hampshire o loʻo tuʻuina atu se faʻamamafa maualuga i le faʻasaoina o le siosiomaga. O le la'uina o maa e mafai ona osofa'ia ma, a le faia ma le fa'atatau, e ono afaina ai fa'anatura fa'anatura. O gaioioiga e pei o le sluicing po'o le veleina, e ono a'afia ai punavai ma ola vai, e ono mana'omia se pemita. E le gata i lea, o le toe fa'atumuina o lua eli ma fa'ata'ita'i le “Leave No Trace” e fa'amautinoa ai le fa'aitiitia o fa'alavelave i le si'osi'omaga fa'anatura.
  3. Nofoaga Fa'asolopito ma Aganuu: O nisi eria i totonu o New Hampshire e iai le taua faʻasolopito poʻo le aganuu. O le la'uina i ia vaega e mafai ona fa'asa pe fa'asāina. Mo se fa'ata'ita'iga, o vaega o lo'o i totonu ole White Mountain National Forest, o lo'o tauaveina uma le si'osi'omaga ma le tala faasolopito, e ono iai ni ta'iala fa'apitoa.
  1. Commercial vs. Recreational Mining: O lo'o i ai se eseesega manino i le va o pisinisi ma fa'afiafiaga eli. O i latou e fa'amoemoe e fa'atau atu a latou mea na maua e ono mana'omia le mauaina o se laisene pisinisi. E le gata i lea, o galuega faapisinisi e mafai ona noatia i tulafono faatonutonu sili atu e uiga i le toe faʻaleleia ma le faʻaaogaina o fanua.
  2. Fa'atapula'a Aofa'iga: O nisi vaega e iai tapulaa i le aofaʻi o mea e mafai ona e suʻeina. O nei tulafono faatonutonu e faʻamoemoe e faʻamautinoa o loʻo tumau pea punaoa mo tupulaga i le lumanaʻi o tagata fiafia maa.
  3. Tulaga o le Saogalemu: O nisi o galuega eliina, aemaise lava i le eliina po o nofoaga e loloto ai lua, e ono iai ni tulafono mo le saogalemu e aloese ai mai faalavelave. E taua tele le nofouta i nei taʻiala ma tausisi i ai.
  4. Paka National ma le Setete: E ui o le tele o paka i New Hampshire o loʻo ofoina atu faʻafiafiaga, e masani lava o se manatu lelei le siakiina o latou faiga faʻavae e uiga i le tulituliloaina. O nisi paka e mafai ona fa'atagaina le aoina mai luga ae fa'asa le eliina, a'o isi e mafai ona fa'atapula'aina le tuliga ma'a.

I le faaiuga, e ui o New Hampshire o se oa taua mo tagata fiafia, e taua tele ia te aʻu. O le tausisia o tulafono faatonutonu a le setete e mautinoa ai o le tulituliloaina o maa taua e tumau pea o se gaioiga gafatia ma fiafia mo tagata uma. Su'esu'e i taimi uma, fa'aaloalo i aia tatau o meatotino, ma fa'ata'ita'i le fa'amamaina fa'atatau e fa'asaoina ai le tala fa'asolopito mauoa a New Hampshire mo tupulaga i le lumana'i.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i New Hampshire

I le tulituliloaina o le su'eina o oa taualoa natia a New Hampshire, o le i ai o meafaigaluega ma meafaigaluega e sili ona taua. E le gata e faʻateleina ai le avanoa e maua ai le manuia, ae faʻamautinoa ai foi le lelei o le faagasologa ma le siosiomaga. Ole ta'iala lea e fa'atatau ile 'ele'ele eseese ole la'u a le Granite State:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: E aoga mo le su'eina o mea ta'avale, aemaise lava i nofoaga e ono fa'ateleina ai maa laiti.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: E aoga mo le aveeseina o le mamafa ma le faʻaogaina o faʻamauaʻoa o loʻo i lalo.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O nei mea e mafai ona fesoasoani i le talepeina o ma'a malolosi e ono fa'apipi'i ai ma'a.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O le taimi lava e te mauaina ai maa taua, e te manaʻomia se mea e teu ai ma le saogalemu. E mafai fo'i ona aogā taga ie mo su'ega tetele.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: Ia su'esu'e toto'a mea e mafai ona maua. O nisi maa taua atonu e le manaia i le vaai le lava ae faaalia lo latou lalelei i lalo o le faalauteleina.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: E taua tele nei mea, aemaise lava mo tagata amata. E mafai ona latou fesoasoani e fa'ailoa ma'a taua ma tu'uina atu fa'amatalaga i mea e ono maua ai ni ituaiga ma'a.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tutupu fa'alavelave, o lea e atamai ai le i ai o se pusa fesoasoani muamua i lima. Fa'aaofia ai mea fa'apipi'i, vailaau fa'ama'i, tweezers, ma so'o se vaila'au patino.

🛒 Fa'atau mo lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

I le faaiuga, e ui o le fiafia o le tuliga ma le faatosina o mea o loʻo i lalo o le eleele o se vaega taua o le faʻaogaina o maa, o le saunia lelei e tutusa lava le taua. O le teu fa'afaigaluegaina o meafaigaluega sa'o, ma le malamalama i le taimi ma le fa'aogaina, e mafai ona fa'afiafiaina ai lau sailiga ma'a taua a New Hampshire.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i New Hampshire

Pe o oe o se tagata eli maina po'o se tagata amata e su'e i totonu o laufanua mauoa o New Hampshire, e tele mea e tatau ona a'oa'oina. O le faatufugaga o le eliina o maa, e pei lava o maa taua, e tele ona itu. O nisi nei o faʻamatalaga taua e faʻaleleia ai au faʻataʻitaʻiga maina i le Granite State:

  1. O suʻesuʻega e taua: Ae e te le'i alu i fafo, fa'aalu se taimi e te malamalama ai i uiga fa'afanua o lou nofoaga filifilia. O le iloaina po'o fea maa taua e fa'atatau i se eria e mafai ona matua fa'aleleia atili ai ou avanoa mo se sailiga manuia.
  2. Tomai Fa'alotoifale: O le fa'atasi ma le au fa'apitonu'u i le lotoifale po'o le auai i se kalapu minerale i le lotoifale e mafai ona ofoina atu ni fa'amatalaga taua. Atonu latou te fefa'asoaa'i nofoaga e tau le iloa, po'o ni fa'amatalaga fa'apitoa mo eli i se nofoaga fa'apitoa.
  3. Amata Vave: O le tele o nofoaga eli ai, aemaise lava nofoaga lauiloa, e mafai ona tumutumu a o faagasolo le aso. O se amataga vave e te maua ai le avanoa o le filifilia o nofoaga sili ona lelei ma le mining e le faʻalavelave.
  4. Mataituina le Eleele: A'o le'i eli i totonu, fua le fanua. Va'ai mo fa'ailoga e pei o ma'a e le masani ai po'o nofoaga na eli muamua. O nei mea e ono fa'ailoa mai i sone e fa'atamaoaigaina.
  1. Layered Approach: Pe a eli, fa'aaoga se faiga fa'apapa. Nai lo le eli fa'afuase'i, aveese le tasi vaega i le taimi. E masani lava, o maʻa taua o loʻo i totonu o vaega faʻapitoa, ma o lenei auala faʻapitoa e mafai ona sili atu ona aoga.
  2. Tumau ma le onosai: E fa'atatau i le onosa'i e fa'atatau i le fa'aogaina o ma'a ma'a. Atonu e te le mauaina i taimi uma le mea o loʻo e suʻeina vave. O le finafinau e masani ona tauia.
  3. Saogalemu Muamua: Ia nofouta i taimi uma i lou siosiomaga. Afai o lo'o e latalata ile vai, ia fa'aeteete ile au. I nofoaga togavao, mataala mo meaola. Ma fa'ailoa pea i se tasi le mea o lo'o e iai pe afai o lo'o e su'esu'eina se nofoaga fou pe mamao.
  4. Fa'asusu ma Mea'ai: O le maina e mafai ona mana'omia faaletino. Ave le tele o vai, ma meaʻai poʻo se meaʻai faʻapipiʻi, e faʻatumauina ai lou malosi.
  5. Fa'aaloalo ile Si'osi'omaga: O le fiafia o le mauaina e le tatau ona oʻo mai i le tau o le siosiomaga. Toe faatumu i taimi uma ni pu e te eliina, aloese mai le faʻalavelaveina o laʻau ma fauna i le lotoifale, ma ave soʻo se lapisi poʻo otaota.
  6. Iloa le taimi e taofi ai: Afai ua e i ai i se nofoaga mo se taimi umi ae itiiti pe leai se manuia, atonu o le taimi e te agai ai i luma. O nisi taimi e suia ai nofoaga e mafai ona suia ai lou laki.

I le lalolagi o le eliina o maa, o malaga uma o se poto masani aʻoaʻoga. O ma'a ta'itasi uma na maua e fa'amatala ai se tala o le fa'afanua o New Hampshire, ma o malaga uma e fa'aopoopo i lau fa'aputuga o le poto. O lea la, e ui o fautuaga o loʻo i luga e mafai ona taʻitaʻia oe, ia tumau pea le fia iloa, faʻaaloalo, ma tatala i le anoanoai o lesona e ofoina mai e le fanua.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le mauaina o se maa taua i le taimi o lau malaga maina e faʻafiafiaina, ae o le faigamalaga ma lau 'oa fou maua e le muta ai iina. O le taulimaina lelei, fa'amamāina, ma le fa'asaoina o nei ma'a taua e taua tele e fa'atumauina ai lo latou matagofie fa'anatura ma le taua. O le auala lenei e tausia ai au maʻa taua i New Hampshire:

  1. Fa'amamaina Muamua: Amata i le aveese lemu so'o se palapala matala po'o otaota e fa'aaoga ai se pulumu vaivai. Afai e malosi le maa (pei o le quartz poo le garnet), e mafai ona e fufulu ile vai. Peita'i, ia fa'aeteete i fa'ata'ita'iga ma'ale'ale e puipuia ai le malepelepe po'o le tafia.
  2. Fa'amama fa'apitoa: Mo palapala ma'a'a, fa'atofu le ma'a taua i totonu o se pesini vai fasimoli mafanafana. Fa'aaoga se pulumu fulunifo vaivai, olo lemu le ma'a. Manatua, o nisi minerale e mafai ona aʻafia i vailaʻau malosi, o lea e sili ai le pipii i fasimoli malu.
  3. Faailoaina: Afai e te le mautinoa e uiga i le ituaiga o maa taua ua e mauaina, mafaufau e faʻaaoga se taʻiala fanua. Afai o lo'o e le mautonu, e mafai e kalapu fa'apitonu'u ma minerale po'o tagata su'esu'e gemologists ona tu'uina atu fa'amatalaga fa'apitoa.
  4. Faʻamaumauga: Taofi se faamaumauga auiliili o mea taitasi na maua. Manatua le nofoaga, aso na maua ai, ma soʻo se uiga uiga ese. E le gata ina fesoasoani i le siakiina o lau aoina ae faʻaopoopoina le tau pe afai e te filifili e faʻatau atu pe faʻaalia au mea taua.
  1. Teuina o meaai: Teu eseese maa taua taitasi ina ia aloese mai le maosiosia pe faaleagaina. O taga malu po'o pusa ta'itasi e sili ona lelei. Mo nisi ma'a ma'ale'ale, mafaufau e fa'aoga koneteina fa'a.
  2. Faaali atu: Afai e te manaʻo e faʻaalia au maʻa taua, teu i totonu o se pusa faʻaaliga talafeagai e puipuia ai i latou mai le pefu ma le susulu o le la, lea e mafai ona mou ai nisi minerale i le taimi.
  3. Fuafuaga fuafuaina: Afai e te talitonu ua e mauaina se maa taua tele, mafaufau e iloilo. E mafai e tagata su'esu'e fa'amaonia ona ofo atu ni fa'amatalaga i le tulaga lelei, tupuaga, ma le tau o maketi.
  4. Tausiga ma Tausiga: I le aluga o taimi, e oʻo lava i maʻa teu oloa e mafai ona faʻaputuina le pefu. Su'esu'e e le aunoa lau aoina ma fa'amama malie pe a mana'omia. Aloese mai le fa'aogaina o masini fa'amama ultrasonic se'i vagana ua e mautinoa e mafai e le ma'a ona tatalia.
  5. Aoao atili: O le auai i le kalapu lapidary e mafai ona maua ai le poto masani i le tipiina ma le fa'aiila, fesoasoani ia te oe e faʻaleleia le matagofie o au sailiga.
  6. Manatu Fa'atatau: Afai e te filifili e faʻatau atu au maa taua, faʻamautinoa le manino e uiga i lona amataga ma soʻo se togafitiga atonu na faia. O le fa'amaoni e fa'aleleia ai le fa'atuatuaina ma le fa'afetai atoa o le aoina o ma'a.

O le mea moni, o maa e te maua e le gata o mea ofoofogia faʻafanua ae o se molimau foi i au taumafaiga ma le faʻamaoni. O le togafitia oi latou ma le fa'aeteete e mautinoa ai o lo'o tumau pea i latou o se vaega faapelepele o lau aoina, fa'aauau pea ona susulu i lo latou matagofie masani mo tausaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i New Hampshire

New Hampshire, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻasolopito, ua molimauina le tele o mea ofoofogia na maua. O nei mea na maua e le gata ina fa'amalosia ai le ta'uleleia o le setete i le au fa'afiafia ma'a, ae fa'apea fo'i ona lalagaina i le fa'aofuofu o ana tala fa'aleaganu'u ma tala fa'asolopito. O nisi nei o ma'a sili ona iloga na maua i le Granite State:

  1. Ua maua e le Palermo Mine: O loʻo i North Groton, o le Palermo Mine e lauiloa mo ana minerale faʻapitoa phosphate. Faatasi ai ma le tele o ana suʻesuʻega, o tioata tetele lepidolite mica e tulaga ese, faʻafeiloaʻi uma saienitisi ma aoina.
  1. Le Deering Garnet: I le amataga o le vaitau o le 1900, na maua ai i Deering se tioata tele e sili atu i le 2.5 kilokalama lona mamafa. O lona lapo'a ma le manino ua avea ai ma se tasi o mea e sili ona taua e maua i le itulagi.
  2. Smoky Quartz o Moat Mountain: O le maa taua a le setete o New Hampshire, le quartz asu, ua maua i le tele o Moat Mountain. O nisi o fa'ata'ita'iga sili ona lapopo'a ma sili ona lelei, e fa'aalia ai se lanu loloto, asu, na maua mai iinei.
  3. Le Ruggles Mine Beryl: Ruggles Mine i Grafton ua faʻamanatuina ona o le tele o tupe teu o beryl. O se tasi o mea iloga na maua mai i le seneturi lona 20, o se fuifui tioata beryl e sili atu i le tone lona mamafa, lea na maua ai le gauai tele mai. mineralogists i le lalolagi atoa.
  4. Amethyst Treasures of Deer Hill: O Deer Hill i Stow e lauiloa i ana amethyst na maua. Faatasi ai ma i latou, o se fuifui tioata lanu viole loloto na maua i le faaiuga o le 1980 o loʻo tumau pea o se molimau i le tamaoaiga o le eria.
  1. Le Mauga Parker Agate: E fa'aaloalogia lenei 'upega tafa'ilagi ona o ana agate matagofie. O se tasi o su'esu'ega mata'ina o lo'o fa'aalia ai le fusi lanu mumu ma moli, ma avea ai ma mea taua mo le au aoina.
  2. Rose Quartz o Conway: O Conway o lo'o fa'ameaalofaina i latou e fiafia i ma'a taua ma fa'ata'ita'iga rosa quartz o le matagofie e le mafaatusalia. O se tasi o ia vaega, ma lona lanu piniki vaivai ma le manino tulaga ese, e masani ona faʻaalia i faʻaaliga minerale.
  3. Fa'ate'ia Tourmaline a Alstead: Alstead ua va'aia le tele o su'esu'ega o tioata tourmaline felanulanua'i. O nei su'esu'ega, fa'atasi ai ma o latou lanu matagofie ma le lavelave o le tuputupu a'e, ua fa'aalia i le tele o fa'aputuga maa fa'avaomalo.
  4. Topaz o Mauga Ossipee: O nisi o fa'ata'ita'iga pito sili ona lelei a le setete, o lo'o fa'aalia i lo latou susulu ma le manino, na maua mai i nei atumauga, fa'aopoopo i le talatuu fa'ameamea a New Hampshire.
  5. Saili Fluorite o Mauga Pa'epa'e: Faatasi ai ma minerale eseese na maua mai iinei, o se tioata fluorite lanu meamata, e faamemelo i lona foliga sili ona lelei kupita, e tu i fafo, e faʻaalia ai le eseesega o minerale o le itulagi.

O nei su'esu'ega fa'asolopito, e ese mai i lo latou matagofie ma le taua, e fa'alogoina tala o fa'alavelave, fa'apalepale, ma le agaga fa'aauau o tagata e su'esu'e. Latou te faʻamaonia le nofoaga saʻo a New Hampshire i luga o le faʻafanua o le lalolagi ma faʻamalosia tupulaga o le lumanaʻi o miners ma aoina.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Mo i latou na fa'atupuina le fiafia mo le tulituliloaina o maa i New Hampshire, o le sailiga e le tatau ona muta i totonu o tuaoi o le setete. E tele isi setete tuaoi e ofoina atu foi le tele o avanoa mo tagata fiafia e faʻaauau a latou sailiga minerale ma maa taua:

  1. Vermont Gem Mining: Ua lauiloa ona o lona lalelei tele ma le iila auro e mata'utia i nisi o fa'ata'ita'iga. Vermont e ofoina atu foi avanoa e maua ai talc ma minerale asbestos.
  2. Maine Gem Mining: Ta'uta'ua mo lona tourmaline, aemaise i tafatafa o le Itumalo o Oxford. Maine o lo'o iai fo'i le fale i mea mata'ina na maua o le rose quartz, amethyst, ma le beryl.
  3. Massachusetts Gem Mining: E ui ina sili ona ta'uta'ua mo ona nofoaga fa'asolopito, Massachusetts o lo'o i ai ni taga o minerale, ma le rhodonite, babingtonite, ma nisi o garnets e seasea maua o lo'o fa'atali e maua.
  4. Niu Ioka Gem Mining: I tua atu o le pisapisao o Niu Ioka Aai, o loʻo faʻamaualuga e le setete le teuina o garnets, aemaise lava i Mauga Adirondack, faʻapea foʻi ma taimane Herkimer (se ituaiga o quartz) o loʻo maua i le Itumalo o Herkimer.
  5. Connecticut Gem Mining: E iloga ona lauiloa mo ana garnets almandine, Connecticut e ofoina atu foi avanoa e maua ai beryl ma tourmaline.

O nei setete taʻitasi e aumaia a latou lava faʻafanua tulaga ese ma seti o 'oa gemological. O le taumafai e suʻesuʻe i latou e le gata e faamalieina ai le galala mo le mauaina, ae faʻalauteleina ai foʻi le malamalama o se tasi i le tamaoaiga o minerale i le itu i matu sasaʻe. Amerika Tele.

Maua le va'aiga a le insider i le mining ma'a ma a matou auiliiliga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

O Le Fa'ailoga Fa'atautoga o Ma'a Maua ma Ta'aloga i le Fale

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i New Hampshire e tatagi loloto, fefiloi ai le fiafia o le mauaina ma le tamaoaiga o le fanua o le setete. O malaga uma e sili atu nai lo na o se sailiga mo maa taua; o se malaga i totonu o le fatu o le lalolagi, lea o tala o le afe tausaga ua mavae o loʻo faʻapipiʻiina i tioata feilafi ma minerale susulu. O le Granite State e valaʻaulia uma le novice ma le tagata poto, folafola oa e masani ona sili atu nai lo le tino, ma tuʻu ai se faʻailoga e le mafaagaloina i le agaga.

Ae, mo i latou atonu e leai ni auala e malaga ai pe feagai ma luitau le mautonu o le natura, e le tatau ona taofia le malaga. Fa'ailoa atu le Eliina maa Kit-o se isi faitotoa i le lalolagi o gemology. O lenei pusa e aumaia ai le fiafia o le tulituliloaina sa'o i lou faitotoa. Fa'atonuina ma le fa'aeteete, o lo'o i ai le tele o ma'a ma minerale, e mafai ai e tagata fiafia ona tofo i le fiafia o le mauaina mai le mafanafana o latou fale. Pe o e toe tomanatu i mea na tutupu ua mavae pe faʻatupuina se tuʻinanau fou, o le Gem Mining Kit e faʻamautinoa e faʻaauau pea le togafiti, po o fea lava e te i ai.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *