Minnesota Gem Mining: Fa'ailoaina o Mealilo Sparkling Natura

Minnesota Gem eliina

Minnesota, o le "Land of 10,000 Lakes," e le gata ina lauiloa i ona vai mataʻina ae faʻapea foʻi ma ona maʻa taua ma semi-taua. Eli maa i Minnesota ua ofoina atu i tagata fiafia, polofesa, ma tagata tafafao maimoa se avanoa e faʻaalia ai se vaega o le matagofie o le lalolagi. O lenei tusiga e avea o se taʻiala atoatoa i le lalolagi o eliina maa i totonu le setete, ave oe i ituaiga eseese o maʻa, nofoaga eli, talafaasolopito, ma isi mea.

O loʻo faʻamaualuga e Minnesota le tele o mea faʻapipiʻi o maʻa taua e tosina uma ai tagata fou ma faʻapolofesa rockhounds. Mai le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le Lake Superior Agate i le loloto lilo o Thomsonite, o loʻo i ai uma i le setete. O iinei, matou te suʻesuʻeina loloto i oa o loʻo ofoina mai e Minnesota:

Ma'a'a Seseā na maua i Minnesota:

Thomsonite
Gemstonefaʻamatalaga
Vaituloto Sili AgateFa'ailoaina e ana 'au fa'aola, na fausia i luga atu o le piliona tausaga talu ai, ma o le ma'a taua a le setete.
ThomsoniteO se minerale zeolite tulaga ese ma mamanu radial matagofie, e masani ona vaaia i le paʻepaʻe, lanu meamata, or piniki
StarliteO se eseesega seasea o quartz maua i Minnesota, faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga faʻailoga fetu i totonu.
BinghamiteO se fafie silicified po o chatoyant quartz variant, e masani ona faʻaalia se lanu auro mataʻina.
Isle Royale GreenstoneChlorastrolite, e masani ona taʻua o Greenstone, o se maʻa lanumeamata poʻo le lanumoana-lanumeamata, e sili ona lauiloa mo lona faʻasologa o laumei.

O maa taua masani e maua i Minnesota:

Faʻatonu
Gemstonefaʻamatalaga
Vaituloto Sili AgataO le maa taua a le setete, e ta'uta'ua ona o le mauoa, lanu eseese ma mamanu fusi.
JasperO se ituaiga o chalcedony, e maua i le mumu, samasama, poʻo le enaena, e lauiloa i lona natura malosi ma umi.
QuartzE masani ona maua i ituaiga eseese, e aofia ai le susu, rosa, ma amethyst.
HematiteE lauiloa ona o lona pogisa, foliga uʻamea, e masani ona maua i vaega o le uʻamea o le setete.
maʻaO papa mauga mu, e masani ona maua i tafatafa o le Vaituloto Sili ma fa'aaoga soo i teuteuga.
GalenaO minerale fa'avae ta'ita'i e iai foliga siliva ma fa'avae kupita.
CalciteE maua i ituaiga manino, pa'epa'e, po'o le lanu malamalama, e masani lava i vaega ma'a.
PyriteUa lauiloa foi o le “auro a le vale”, o lenei minerale e iila foliga auro.
FaʻatonuO se minerale maneta, e masani ona maua faatasi ma isi u'amea ma e lanu uliuli pe enaena.
BariteO se minerale mamafa e masani ona maua i aggregates pei o rosa poʻo tioata faʻapipiʻi, faʻaaogaina e fai ma maʻa taua ma mo faʻamoemoega tau pisinisi.

Pe o e faʻamoemoe e maua se tasi o maʻa sili ona seasea pe fiafia i le tele o le matagofie o maʻa masani, e ofoina atu e Minnesota's geology se 'oa mo tagata uma.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Minnesota

  1. Moose Lake State Park: O loʻo i totonu o Carlton County, o lenei paka e lauiloa i le tele o le Lake Superior Agates. O taumafanafana uma, e talimalo ai le paka i le aso faamanatu o Agate Days, e tosina mai ai tagata fiafia mai itu uma. E masani lava ona tatala mai le vaveao seia oo i le afiafi, e la'ititi le totogi e ulufale ai le paka a le setete mo taavale.
  2. St. Croix Vanu: O loʻo faʻaloloa i le pito i sasaʻe o Minnesota, o le Vanu o St. Croix River ua tumu i lua iliili ma fanua faʻatoʻaga e maua mai ai le Vaituloto Sili Agate, iasepi, ma le quartz. Ia manatua i taimi uma e fa'amautu le fa'atagaga pe a alu atu i fanua tumaoti.
  3. Jeffers Petroglyphs: O lo'o i tafatafa o Comfrey, o lenei 'upega tafa'ilagi e le na'o se 'oa o ata anamua ae o se puna o quartz ma isi ma'a semi-taua. E tatala i vaitau, mai ia Aperila ia Oketopa, ma sina totogi e ulufale ai.
  4. Hill Annex Mine State Park: O le taimi lava na avea ai ma uʻamea uʻamea malosi, o lenei nofoaga i Calumet ua avea nei ma nofoaga faʻaaoaoga e mafai ai ona e aʻoaʻoina e uiga i le tala faasolopito o le mining i Minnesota ma suʻesuʻe foʻi mo fossil ma maʻa. O itula e eseese i vaitau, ma e iai le pili ulufale.
  1. Papa I luga ole Agate Faleoloa: O lo'o i totonu o Uafu e Lua, o lenei nofoaga e mafai ai e tagata fiafia ona tulituliloa mo Lake Superior Agate ma Thomsonites. E ui o se faleoloa, ae sa latou taʻitaʻia tuliga ma totogi eseese e faʻatatau i le umi ma le ituaiga o tafaoga.
  2. Yellow Medicine County Quarry: O se nofoaga e su'e ai ma'amora, quartz, ma Pipestone, o lenei fa'amea lata ane i Canby e tatala i tausaga ta'itasi, e ui lava e mana'omia fa'atagaga mo le aoina.
  3. Vaitafe o Zumbro: E tafe atu i sautesasae o Minnesota, o iliili o le Vaitafe o Zumbro ua matua mo le tuliga agate, iasepi, ma quartz. O avanoa fa'alaua'itele, ae ia mautinoa ia fa'aaloalo i le si'osi'omaga.
  4. Whitewater State Park: E latalata i Altura, o lenei paka e ofoina atu uma laufanua matagofie ma avanoa e maua ai agate, fossil, ma siliceous sinter. E tatala i le tausaga atoa, ma le totogi e ulufale ai.
  5. Soudan Underground Mine State Park: Maua i le Olo, o lenei paka e maua ai se faʻamatalaga i le loloto o tala faʻasolopito a Minnesota. Faʻatasi ma elemene faʻasolopito, e mafai ona e suʻe maʻa taua ma minerale. O lo'o tatala fa'avaitaimi fa'atasi ma totogi fa'atatau i tafaoga.
  6. A'a Vaitafe: E ui atu i le itu i sautesasae o le setete, o auvai ma iliili o Root River o loʻo maua ai le tele o avanoa mo tagata fiafia i le agate. E avanoa avanoa lautele, ae ia mautinoa e te fa'aaloalo i tuaoi o meatotino tumaoti.

A'o e fuafuaina lau sailiga sailiga ma'a, e taua tele le siaki muamua mo so'o se suiga i itula faigaluega, pili, ma tulafono. O lo'o ofoina mai e Minnesota le tele o nofoaga, o lo'o i ai i latou ta'itasi le folafolaga o se fa'amanuiaga taulia le mauaina o mea taua.

Tala'aga o Gem Mining i Minnesota

Minnesota, faʻatasi ai ma lona faʻafanua faʻapitoa, o se malutaga mo tagata fiafia maʻa. O le tala faasolopito o le la'uina ma le aoina mai o maa i le setete e maua mai i tua i le afe ma afe o tausaga, a'o le'i leva ona avea ma tafaoga ma pisinisi.

O ituaiga tagata o le itulagi o uluai tagata eli maa, faʻaaogaina le tele o punaoa minerale a le setete mo faʻaoga aoga ma faʻatusa faaleagaga. O le Lake Superior Agate, lea ua avea nei ma maa taua a le setete, sa sili ona taua. O nei ituaiga na iloa ma faʻaaogaina nei maʻa felanulanuaʻi, fusifusia mo meafaigaluega, mea faʻapitoa, ma mea teuteu. O lo latou sootaga loloto i le laueleele na mafai ai ona latou iloa le taua faaleagaga ma le aoga o nei oa masani.

Saosaoa agai i luma i le faaiuga o le 19 ma le amataga o le 20 seneturi; ina ua amata ona malamalama tagata Europa i le tamaoaiga o le eleele i lalo ifo o latou vae, na faasolosolo malie lava ona suia le eliina o maa mai se galuega e ola ai i se pisinisi. O le vaitau o fale gaosi oloa na maua ai suʻesuʻega taua, ma taʻitaʻia ai le mauaina o uʻamea uʻamea ma, mulimuli ane, isi minerale ma maʻa taua. A'o tutupu a'e taulaga i nofoaga eliina, na salalau atu tala e uiga i tupe teu a le setete, ma tosina mai ai tagata su'esu'e ma fa'atau.

O le fa'ailogaina o le Lake Superior Agate e avea ma ma'a taualoa a le setete i le 1969 na fa'amalosia atili ai le ta'uleleia o le setete o se nofoaga ma'a. O lenei gaioiga sa le na o se faatusa; na atagia ai le mimita o Minnesota i lona talatuu fa'afanua ma o se luelue i lona tala fa'asolopito. O le aisa, i le faitau miliona o tausaga talu ai, sa faia se sao taua i le faʻataʻapeʻapeina o nei agate mai lo latou uluaʻi papa mauga mu, faʻasalalau i latou i le setete.

O tala i le manuia o sailiga ma'a, aemaise lava le fa'ailogaina o le agate, na mafua ai le si'itia o le tulituliloaina o ma'a ma'a, ma saunia ai le ala mo se ituaiga fou o turisi. O aiga ma tagata malaga toatasi na tosina atu i le folafolaga o le su'eina o se vaega o le lalolagi anamua.

O le mea moni, o le tala faasolopito o le mining maa i Minnesota e sili atu nai lo na o le aveeseina o maa taua; o le molimau lea o le sootaga loloto i le va o le laueleele ma ē o nonofo ai. O maa taua uma e maua mai o loʻo i ai ma se vaega o le faʻaofuofu faʻamaʻi faʻafanua o Minnesota, o loʻo faʻatali mo le mauaina, faapelepele, ma tuufaasolo mai i augatupulaga.

Tulafono Fa'alina maa i Minnesota

O Minnesota, e masani ona fa'aigoaina o le 'Fetu o le Matu,' e le na'o le fa'atusa, ae fa'apea fo'i i le mea moni, fa'atasi ai ma ana fa'aputuga ma'a taua. Ae, e pei o punaoa faanatura uma, e faʻamamafaina e le setete le faʻaogaina ma le gafataulimaina. O lenei mea ua mana'omia ai le fa'atinoina o tulafono fa'apitoa, fa'amautinoa o lo'o puipuia uma le si'osi'omaga ma mea e fiafia i ai paaga eseese.

Aʻo leʻi amataina soʻo se malaga tuliga maʻa i Minnesota, e taua tele le faʻamasani o oe lava i nei tulafono. O se fa'amatalaga auiliili lea:

  1. Meatotino Tumaoti: O le tulafono muamua e manatua o le sailia o faʻatagaga pe a faʻamoemoe e suʻesuʻe pe maina i fanua tumaoti. E le gata ina taofia ai a'afiaga fa'aletulafono ae fa'aaloalogia ai aia tatau ma le le faalauaiteleina o tagata e ona fanua.
  2. Eleele a le Setete ma Nofoaga Faitele: E ui e masani ona fa'atagaina le aoina o ma'a taua mo le fa'aogaina e le tagata lava ia i fanua a le setete, e iai tapula'a. O le aoina o pisinisi, mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona faʻasaina. O lenei fa'aeseesega e fa'amautinoa ai e le'o fa'asalaina alagaoa a le setete, fa'asaoina mo tupulaga o le lumana'i.
  3. Nofoaga Puipuia: I totonu o Minnesota, o nisi sone o lo'o fa'ailogaina e pei o le si'osi'omaga po'o le tala faasolopito. O nofoaga e pei o paka a le atunu'u, maafaamanatu, ma nisi o sulufa'iga o meaola e masani ona i ai fa'asā malosi mai so'o se ituaiga eliina po'o le aoina o ma'a. O le solia o nei tulafono faatonutonu e mafai ona oo atu ai i faasalaga ogaoga.
  1. Pemita: I nisi o eria, aemaise lava i latou e iloa le tele o maa taua po o minerale, atonu e manaʻomia pemita. O le natura ma le tau o nei pemita e mafai ona eseese, e masani ona faʻavae i luga o le faʻamoemoe (tagata patino vs. pisinisi) ma le vaega patino o loʻo fesiligia.
  2. Volo ma Ituaiga Tapulaa: I nisi nofoaga, atonu e iai ni tapula'a i le tele o ma'a taua po'o minerale e mafai ona aoina i se taimi faatulagaina. O nisi vaega e mafai foi ona faʻatapulaaina ituaiga o mea faigaluega e mafai ona e faʻaogaina, faʻamautinoa e itiiti le faʻalavelave i le siosiomaga.
  3. Saogalemu ma Manatuga Siosiomaga: I tua atu o tulafono fa'atulafonoina, o lo'o fa'amamafaina fo'i e tulafono fa'atonu faiga fa'amanu maa saogalemu. E le gata i lea, e masani ona faʻamalosia tagata tulimanu, pe a le faʻatonuina, e mulimuli i mataupu faavae 'Leave No Trace'. O lona uiga o le mae'a o su'esu'ega, e tatau ona tu'u le fanua e pei ona maua, fa'asao lona matagofie fa'anatura ma le paleni o le si'osi'omaga.
  4. Fa'atauga ma Fa'atauga Fa'atau: Afai e te faʻamoemoe e faʻatau atu soʻo se maʻa taua e te mauaina, ia nofouta o tulafono faʻaopoopo poʻo lipoti e ono manaʻomia, aemaise lava mo suʻega tetele pe sili atu ona taua.

E taua le matauina o nei tulafono faatonutonu e le tumau. E mafai ona latou faʻaleleia e faʻavae i luga o suʻesuʻega fou o le siosiomaga, suiga i faiga faʻavae a le setete, poʻo isi mea faʻale-agaoi-tamaoaiga. Su'esu'e faifaipea ma pulega fa'alotoifale ma le setete po'o ofisa fa'atatau a'o le'i fa'atonuina so'o se malaga tuliga ma'a. O nei faiga, e ui lava e foliga mai e faʻamalosi, faʻamautinoa o loʻo manuia le talatuu a Minnesota, faʻatagaina tupulaga i le lumanaʻi e iloa le fiafia o le mauaina e pei ona tatou faia i aso nei.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Minnesota

O laufanua fa'afanua eseese o Minnesota e maua ai se fa'ata'ita'iga fa'apitoa o tuliga ma'a. Ae ui i lea, ina ia fiafia atoatoa ma faʻaogaina lenei poto masani, e tatau ona faʻaauupegaina se tasi i meafaigaluega ma meafaigaluega saʻo. O le meafaigaluega sa'o e le gata e fesoasoani i le sailia o maa taua ae fa'amautinoaina le saogalemu i le faagasologa. O se ta'iala atoatoa lea e fa'atatau i laufanua o Minnesota:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Pe a tuli manu i le vaitafe po o le vaituloto, o se seti o sieves e mafai ona fesoasoani e faamama maa taua mai le palapala. Ose auala lelei e fa'avasega ai le tele o meafaitino i se taimi pu'upu'u.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: E lelei atoatoa mo le su'eina o le palapala ma'ale'ale po'o le to'esea ma'ale'ale e ono fa'alavelave ai meafaigaluega tetele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Le meafaigaluega faʻapitoa mo soʻo se rockhound. O se samala ma'a lelei e fesoasoani e aveese fa'ata'ita'iga mai ma'a e aunoa ma le fa'aleagaina. E eseese mamafa ma lapopo'a, ia filifili se tasi e lagona lelei.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E mafai ona fa'aoga se pakete malosi mo le la'uina o mea lapopo'a ma tu'u'ese'ese ituaiga ma'a.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e taua tele mo le su'esu'eina toto'a o mea e mafai ona maua. Tuuina atu o le tele o maa taua, aemaise lava agate, ei ai mamanu lavelave, o se loupe e mafai ona fesoasoani e fuafua le moni ma le lelei.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusitaiala patino i maa taua a Minnesota e mafai ona taua tele. E fesoasoani i le faailoaina ma le malamalama i le taua o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Ave i taimi uma se pusa fesoasoani muamua mo manu'a laiti, aemaise lava pe a e i ai i se nofoaga mamao.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le alu atu i vao o Minnesota e suʻe maʻa taua o se taumafaiga fiafia. Faatasi ai ma meafaigaluega sa'o, o le poto masani e sili atu le tamaoaiga, sili atu ona aoga, ma saogalemu. Manatua, e le gata i le mauaina ae o le faʻaaloalo i le fanua ma le fiafia i le faigamalaga. Manuia le tuliga!

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i Minnesota

O laufanua tetele ma 'ese'ese o Minnesota e ofoina atu ai le tele o avanoa mo tagata fiafia ma'a. Ae ina ia faʻaogaina le tele o se sailiga sailiga maʻa i le setete, o nisi faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona taua tele. O nisi nei o fautuaga autu ma togafiti e faʻamautinoa ai se poto masani manuia ma faʻatamaoaigaina:

  1. Suesuega i Luma: A'o le'i tu'u ese, su'esu'e le vaega o lo'o e tulimata'i. O nofoaga eseese i Minnesota e maua mai ai maa taua eseese. O le iloaina o mea e fa'amoemoe e mafai ona fa'aiti'itia lau su'esu'ega ma fa'ateleina ai ou avanoa e maua ai fa'ata'ita'iga lelei.
  2. Amata vave: O le tele o tagata tulimanu e iloa o le amata vave i le aso, aemaise lava i nofoaga faitele, e ofoina atu avanoa sili. E le gata e te aloese mai le vevela o le aoauli, ae e te muamua foi i isi tagata aoina.
  3. Tau Tau: A maeʻa timuga, o le tele o maa taua, aemaise lava agate, e faigofie ona iloa aʻo faʻamamaina e le timu le palapala ma faʻaalia ai lo latou susulu. E le gata i lea, e ono pa'ū le maualuga o le vai i vaitafe ma vaitafe, ma fa'aalia ai ni vaega fou ua matua mo su'esu'ega.
  4. O le Matagi o le La: O le uuina o lau faʻataʻitaʻiga i luga o le la poʻo le faʻaogaina o le faʻaogaina o le susulu o le la e mafai ona fesoasoani e faʻamalamalamaina maʻa faʻafefe e pei o agate, ma faʻaalia atili ai o latou mamanu tulaga ese.
  1. saogalemu Muamua: Aua ne'i alu i totonu o maina po'o eli e aunoa ma se fa'atagaga tatau. E mafai ona lamatia, ma e ono pa'ū poʻo isi lamatiaga. Fa'ailoa i taimi uma i se tasi le mea o lo'o e iai pe a alu atu i nofoaga mamao.
  2. Auai i se Kalapu i le lotoifale: O loʻo i ai i Minnesota le tele o kalapu maʻa ma minerale. O le auai i se tasi e mafai ona e maua ai fa'amatalaga taua fa'apitonu'u, avanoa i 'eli fa'apitoa, ma mafutaga fa'atasi ma isi tagata fiafia.
  3. Fa'aaloalo i le Laueleele: Mulimuli i taimi uma le mataupu faavae “Leave No Trace”. Faatumu so'o se pu e te eli, aua le fa'apala, ma fa'aaloalo i fanua a le malo ma fanua tumaoti.
  4. Aoao Oe Lava: E ui o meafaigaluega e mafai ona fesoasoani i le mauaina, o le malamalama o lau aseta sili ona taua. Malamalama i le fa'afanua fa'avae o le eria ma fa'amasani oe i foliga masani ma'a taua i o latou foliga mata.
  5. Tumau Onosaʻi: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le onosai e uiga i le tomai ma le poto. O nisi aso atonu e tele, ae o isi e mafai ona paʻu. Manatua, o le poto masani ma le fesoʻotaʻiga ma le natura e tauia e pei ona maua e i latou lava.
  6. Tomai Fa'alotoifale: Auai ma faleoloa maa i le lotoifale poʻo taʻiala. O latou tausaga o le poto masani i le eria e mafai ona maua ai faʻamatalaga e ono misia e tusi poʻo punaoa i luga ole laiga.

O le sauniuni mo se sailiga maa i Minnesota e sili atu nai lo na o se sailiga mo maa matagofie; o se fa'alavelave, o se avanoa e fa'afeso'ota'i ai ma le natura, ma se malaga i taimi fa'afanua. Faatasi ai ma nei fautuaga, o loʻo e agaʻi atu i se faʻataunuʻuina ma le manuia o sailiga tulimanu.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le mauaina o maa taua i le tele o laufanua o Minnesota e mautinoa lava le fiafia, ae e le muta le faigamalaga i le aveeseina. O le taulimaina lelei, faʻamamaina, ma le teuina o nei 'oa e manaʻomia e le gata ina ia faʻaalia ai lo latou matagofie faʻanatura ae ia faʻasaoina foi mo augatupulaga. O le auala lenei e sili atu ai le tausiga o au sailiga:

  1. Fa'amama vave: O le taimi lava e aveese ai, faʻaaoga se pulumu vaivai e aveese ai soʻo se palapala matala poʻo otaota. E mafai foi ona fesoasoani le fufulu mama i le vai. Aloese mai le fufuluina malosi, e ono afaina ai le maa.
  2. Metotia Fa'amama Fa'apitoa: Mo palapala fa'ama'a'a po'o fa'ama'i, mafaufau e fa'asusu le ma'a taua i se vaifofo o le fasimoli ipu ma le vai mafanafana. E mafai ona aoga mea fa'amama Ultrasonic mo nisi ma'a, ae e ono fa'aleagaina ai ma'a po'o po'o ma'a gau. Su'esu'e i taimi uma lau ma'a taua a'o le'i fa'aogaina metotia fa'amama.
  3. Fa'ailoga ma Fa'amaumauga: O le taimi lava e te fufulu ai lau maa taua, faʻailoga. Manatua le nofoaga, aso na maua ai, ma soʻo se isi faʻamatalaga talafeagai. O lenei fa'amaumauga e fa'aopoopo i le fa'atupuina o le ma'a ma fa'asili ai ona anoa lau aoina.
  4. teuina o Meaai: Taofi eseese ma'a ta'itasi e 'alofia ai le masasi mai isi ma'a po'o meafaitino. O taga mālū, pusa teuteu e iai vaega, poʻo pusa palasitika e faʻapipiʻiina totonu e aoga lelei.
  1. Fa'aali Au Sailiga: Afai e te manaʻo e faʻaalia au maa taua, teu faʻafaigaluega i pusa e ofoina atu le puipuiga mai le pefu, susulu o le la, ma le susu. Manatua, o le fa'aumiumi o le fa'aalia o le malamalama sa'o e mafai ona mou ai le lanu o nisi ma'a taua.
  2. Saili Fautuaga Tomai: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea e sili ona taua pe seasea, faʻafesoʻotaʻi ma se fomaʻi mataʻutia poʻo se tagata e aoina le poto masani. E mafai ona latou ofoina atu faʻamatalaga i le tulaga lelei o le maa taua, aoga aoga, ma fautuaga tau tausiga.
  3. Aloese mai Fa'ama'i Fa'ama'i: O nisi maa taua e maaleale i vailaau. Aveese i taimi uma soʻo se maʻaʻamea aʻo leʻi faʻaaogaina mea e fufulu ai fale, ma aloese mai le ofuina i totonu o vaitaele poʻo vai vevela.
  4. Mafaufau i le Pololei: O le fa'aiila e mafai ona fa'aalia ai le susulu ma le iila o nisi ma'a taua. Ae ui i lea, e taua le iloa e le o maʻa uma e aoga mai le faʻamalama. O nisi, e pei o le Lake Superior Agate, e sili ona susulu pe a fa'aiila, a'o isi e sili atu ona lelei i lo latou tulaga masani.
  5. o inisiua: Mo mea taua e maua, mafaufau e iloilo ma inisiua. O se auala e puipuia ai mai mea e ono leiloa pe fa'aleagaina.
  6. A'oa'oga: Faʻaauau le aʻoaʻoina oe lava i mea faʻapitoa o maʻa taʻitasi i lau aoina. O le malamalama e uiga ia latou meatotino, faʻafitauli, ma manaʻoga tausiga faʻamautinoa latou te tumau i le tulaga mama.

E maua e au ma'a taua o feso'ota'iga fa'apitoa i le tamaoaiga fa'alenu'u a Minnesota. E ala i le taulimaina ma le tausiaina oi latou ma le fa'aaloalo, e le gata ina e fa'amanatuina lo latou lalelei fa'aletagata ae ua avea fo'i oe ma leoleo o le talatuu olaola o mineralogical a le setete.

Ua Su'e Ma'a Taua Ta'uta'ua i Minnesota

O laufanua tetele o Minnesota ua avea ma tuaa mo le tele o mea ofoofogia na maua i le talafaasolopito atoa. O nei su'esu'ega ua le gata ina fa'aopoopoina ai le taua fa'alenu'u o le setete ae ua fa'apea fo'i tala fa'ata'amilosaga, fa'ata'ita'i, ma le maofa. Se'i o tatou su'esu'e i nisi o ma'a sili ona ta'uta'ua na maua i le setete:

Ma'a Fa'asa'o
  1. Le Kalevala Moonstone: Na maua i le itu i matu o Minnesota, o lenei maa masina, e faaigoa i le tala faa-Finelani "Kalevala," e lauiloa i ana lanu feilafi. E talitonuina o sea maa o se nofoaga tutotonu o auala fefaʻatauaʻiga anamua, faʻafesoʻotaʻi Minnesota ma itulagi e oʻo atu i Mekisiko i aso nei.
  2. Lake Superior's Giant Agate: E silia ma le 100 pauna le mamafa, o le mauaina o lenei agate i tafatafa o le matafaga o Lake Superior i le 1980s na avea ma ulutala. O ona lacework lavelave ma lanu manino ua avea ai ma molimau i le ofoofogia o eleele i lalo o le setete.
  3. Le Fetu o le Kaneti Matu: Maua i tafatafa o le Iron Ranges, o lenei garnet o loʻo faʻaalia se lanu mumu susulu ma se faʻataʻitaʻiga fetu 24-ave tulaga ese, ma avea ai ma se tasi o garnets e seasea ona maua i le lalolagi atoa. O lona igoa e atagia mai ai lona matagofie ma lona amataga.
  4. Ely Greenstone Belt Discoveries: O lenei fa'afanua anamua aʻoga na maua mai ai le tele o ma'a sili ona lelei i le tele o tausaga. O le ta'uta'ua a le fusipa'u o le tele o fa'aputuga o ma'a lanumeamata, lea na fa'atosinaina ai le au aoina ma tagata su'esu'e.
  1. Le mealilo o le Mesabi Black Diamond: Tala o se taimane lanu uliuli, e sili atu nai lo se isi lava taimane lauiloa, na maua i le Mesabi, ua avea ma tala masani i le lotoifale. A'o tumau pea le finauina o lona i ai, o le tala fa'atusa e fai ma fa'ailoga mo tagata tuli manu fa'amoemoe.
  2. Binghamite Matagofie: Ua lauiloa foi o le Minnesota Pipestone, Binghamite na maua e CJ Bingham i le 1930s. O lenei maa taua tele, faatasi ai ma ona taamilomilo matagofie o auro, mumu, ma enaena, talu mai lena taimi ua avea ma mea taua mo le toatele o tagata aoina.
  3. O Fuiupu tioata Musumusu: I tafatafa o le taulaga o Moorhead, na tautevateva ai se faifaatoʻaga i fuifui tioata manino o loʻo sasaa mai le vaivai, faʻalogo musika ina ua agi le matagi i luga oi latou. O nei fuifui quartz, ua faaigoaina o 'Musumusu Crystals,' ua avea nei ma vaega o talatuu a le atunuu.
  4. Le Blue Earth Iasepi: Fa'aigoa i le itulagi na maua ai, o le Blue Earth Jasper, ma ona lanu lanumoana-lanumeamata mata'ina, e fa'aata ai lanu o le Lalolagi pe a va'aia mai le vateatea.

O nei su'esu'ega ta'itasi o lo'o valiina ai se ata o le tele o mea fa'apitonu'u a Minnesota, e fa'aosofia ai le au fa'aputu fa'apotopotoina ma tagata fiafia. O nei tala, faʻamaualuga i mea moni ma tala faʻasolopito, faʻamanatuina oa faʻanatura a le setete ma avanoa e le gata o loʻo taoto i lalo ifo o tatou vae.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le su'esu'eina o le fa'afanua o Minnesota o se taumafaiga fa'afiafiaina, ae o lau sailiga ma'a taua e le tatau ona tu i ona tuaoi. O le tele o setete tuaoi o loʻo ofoina atu foʻi se faʻailoga tele o mea ofoofogia faʻafanua o loʻo faʻatali e faʻaalia:

  1. Wisconsin Gem Mining: I sasae o Minnesota, Wisconsin fa'ailoga i ona ituaiga ma'a tāua eseese. Mai le Lake Superior Agate, e tutusa ma mea na maua e Minnesota, i le lanu mumu matagofie ma le tioata quartz formations, ua folafola mai e Wisconsin se aafiaga tulaga ese i le tulimanu.
  2. Iowa Gem Mining: Alu atu i saute, Iowa ei ai se tala fa'asolopito fa'afanua. Keokuk geodes fa'atasi ai ma a latou nofoaga fa'atumu tioata o se mea fa'atosina muamua, ma avea ai ma se asiasiga tatau mo le aoina ma le fiafia.
  3. South Dakota Gem Mining: Sisifo o Minnesota, South Dakota ofoina oa e pei o le Fairburn Agate, lauiloa mo ona lanu felanulanuai, lavelave mamanu, ma le tulaga iloga Black Hills Gold.
  4. North Dakota Gem Mining: I le itu i matu, ae sili atu ona lauiloa mo ana mea na maua, North Dakota o le fale i tupe amber matagofie ma le tulaga ese North Dakota Taimane, o le mea moni o tioata quartz matagofie.

O le fa'avasegaina o lau malaga su'e ma'a i totonu o nei setete e le gata e fa'atamaoaigaina ai lau aoina ae fa'alolotoina ai fo'i lou fa'afetai i le tele ma le eseese o measina fa'apitonu'u a Midwest.

Sailiili Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala e faʻaalia ai mealilo o le faʻaogaina o maʻa manuia ma nofoaga pito i luga.

O le fa'amanino fa'amaneta o le fanua ma'amea a Minnesota

O Minnesota, e masani ona taʻua o le fanua e 10,000 vaituloto, o loʻo i ai i totonu o lona loloto le tele o maʻa taua, o se molimau le leoa i le afe tausaga o le evolusione faʻafanua. O le faatosina o sailiga maa i le setete e le na o le sailiga mo nei oa taua. O se siva ma tala faasolopito, o se suʻesuʻega o tufuga faanatura, ma se aafiaga faʻatasi ma le matagofie gaoa o le laufanua Minnesotan. Ae, e ui o le fiafia o le mauaina i lalo o le lagi Minnesotan e le mafaatusalia, e le mafai e tagata uma ona amata i ia mea faigata.

Ulufale i le isi mea: A Gem Mining Kit. Fuafuaina mo i latou o loʻo i ai se fiailoa e le mafai ona faʻamalieina ae atonu e faʻatapulaʻaina ona o nofoaga, taimi, poʻo punaoa. O lenei pusa e aumaia ai le fiafia o le tulituliloaina sa'o i lou faitotoa. Faatumuina i le tele o minerale ma maa taua, e mafai ai ona e suʻeina ma maofa i mea ofoofogia o le natura i totonu o le mafanafana o lou fale. O se faʻalavelave, mulimuli ane, o se tulaga o le mafaufau.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *