Fa'aaliga Fa'asinoala a Wisconsin: Ma'a Maua ma Fa'ailoga

Gem Mining Wisconsin

Eli maa e le gata o se malaga ae o se folauga i le fatu o le Lalolagi. I Wisconsin, o lenei tafaoga sa avea uma ma se tala faasolopito ma faʻafiafiaga pisinisi, valaʻaulia uma tagata tomai faʻapitoa ma tagata fiafia e suʻe mea ofoofogia faʻanatura i lalo. O lenei tusiga o le a taʻitaʻia oe i mea taua e te ono feagai, o fea e maua ai, ma pe faʻafefea ona suia lau sailiga i se 'oa faapelepele.

O le fa'afanua o Wisconsin e maua ai se fa'afefiloi 'ese'ese ma mata'ina o ma'a tāua. O iinei, ua matou talepeina i lalo maa taua o loʻo maua i totonu o le setete i ni vaega se lua: o mea e seasea maua o se miti a le tulimanu ma sili atu oa masani o loʻo ofoina mai pea le matagofie tulaga ese.

O ma'a taua e seasea maua i Wisconsin:

Star Garnet Faila
Gemstonefaʻamatalaga
Vaituloto Sili AgateFa'ailogaina i ona fusi fa'apitoa, e masani ona lanu mūmū ona o minerale maumea.
Fetu GarnetO se fa'a'ese'esega lea, pe a fa'aiila, e fa'aalia ai se fetu fa'ailo susulu ona o mea fa'apipi'i.
BerylO se minerale e mafai ona leai ni lanu or lanu meamata (emerald), lanumoana, samasama, poʻo isi lanu.
EpidoteO se tioata lanumeamata-uliuli po o pistachio lanu meamata e masani ona tupu i tioata prismatic.
TourmalineE sau i lanu eseese, ae o le lanu uliuli (schorl) e sili atu ona taatele i Wisconsin.

Ma'a tāua masani i Wisconsin:

Barite
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzE leai ni lanu, tioata malo e mafai ona ave i lanu pei o amethyst (lanu viole) po o citrine (lanu samasama).
JasperO se ituaiga opaque o chalcedony, e masani ona maua i le mumu, samasama, enaena, po o le lanumeamata.
sisiO se ma'a palapala, e masani lava i lanu uliuli, e masani ona fa'aoga mo mea faigaluega ona o lona maaa.
CalciteO se minerale e masani ona maua i ana limestone, e lauiloa ona o tioata manino i le paʻepaʻe poʻo le lanu malamalama.
DolomiteE tutusa ma le calcite ae masani ona sili atu le lanu piniki.
PyriteUa ta'ua o le “auro a le vale,” e iila u'amea ma lanu auro.
GalenaO se minerale iila, u'amea, ma mafiafia e ta'ua o le 'oa muamua o le ta'ita'i.
MalachiteO se minerale lanu meamata olaola e fa'aaogaina e fai ma 'oa o apamemea ma mo faamoemoega teuteu.
HematiteE masani ona fa'aalia ai se 'ele-mumu mumu, o se minerale u'amea e mafai ona fa'amaneta.
BariteO minerale mamafa e sau i le tele o lanu ae e masani ona manino pe paʻepaʻe.

O le ituaiga maa taua a Wisconsin e ofoina atu se mea mo tagata uma, mai ia i latou o loʻo sailia se sailiga faʻapitoa e seasea maua i tagata fiafia fiafia i le tele o taulaga a le setete.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Wisconsin

  1. Dells Mining Co., Wisconsin Dells: O se faatosinaga tele, o le Dells Mining Co. o loʻo ofoina atu se faʻafefiloi o sailiga maʻa ma mea faʻatau faʻatau. Tatala i aso uma mai le 9 i le taeao i le 10 i le afiafi, totogi e amata mai le $20 e fuafua i le tele o le pakete maa e te filifilia.
  2. Eliina ma'a ma'amea i Howe's, Green Bay: O se nofoaga e fa'afeiloa'i ai le aiga, o Howe's e tu'uina mai ai le la'u maina e mafai ai ona e maua ai emeralds, ulu aū, ma e o'o lava i fa'ato'aga. Latou te fa'agaoioia mai ia Me ia Setema, 10 AM i le 5 PM, ma le totogi masani o le $15 i le taga o le mining rough.
  3. Ana o Mauga, Blue Mounds: Ta'uta'ua ona o lona matagofie fa'anatura fa'alenu'u, o lenei nofoaga e mafai ai ona e kuka mo ma'a ma'a. Tatala i le tausaga atoa, taimi e eseese i le vaitau. O le poto panning gem o se $6 faaopoopo ma soʻo se tiketi malaga.
  4. Wisconsin Gold Mining Co., Eau Claire: E ui e masani ona lauiloa mo auro, e mafai foʻi e tagata suʻesuʻe ona faʻaalia le tele o maʻa taua. Tatala mai ia Iuni ia Setema, 8 AM i le 6 PM. O tau e amata ile $10 mo se tamai apa palapala.
  1. Mineral Point Gem Mine, Mineral Point: Su'e i le tala fa'asolopito a Wisconsin a'o fa'amoemoe mo le quartz, iasepi, ma e o'o lava i le pyrite. Latou te faʻagaioia mai ia Aperila ia Oketopa, 9 AM i le 5 PM. E amata i le $12 le taga fa'ato'a.
  2. Door County Rock ma Gem, Sturgeon Bay: O se nofoaga manaia mo aiga, iinei e mafai ona e luluina mo le tele o maa semi-taua. Tatala i aso uma mai le 10 i le taeao i le 5 i le afiafi, o le poto masani eli e $8 mo se tamai taga oneone.
  3. Crystal Lafo, Spring Valley: I tua atu o tafaoga mataʻina i ana, e mafai foʻi ona e paʻu mo maʻa taua. Tatala mai ia Aperila ia Oketopa, o tau panning e $5 ma soʻo se taamilosaga.
  4. Rush Creek Adventures & Gem Mine, Augusta: Saili mo le silia ma le 50 ituaiga maa taua i lenei nofoaga lautele. Fa'agaoioi mai ia Me ia Setema, 9 AM i le 6 PM, ato ma'a e amata ile $10.
  5. Geode Hunting Eleele, Waukesha: O se 'upega tafaʻilagi faʻapitoa mo le suʻeina geodes, lea, pe a matala matala, e faʻaalia ai fausaga tioata matagofie totonu. Tatala faaiuga o vaiaso mai ia Iuni ia Aukuso, 10 AM i le 4 PM. E eseese tau e fa'atatau i le tele o le geode.
  6. Bear Den Zoo Gem Mining, Waterford: O se tu'ufa'atasiga o le fagafao fagafao ma le fa'aaogaina o ma'a ma'a, ose nofoaga fa'afiafia fiafia mo tamaiti ma tagata matutua. Tatala mai ia Aperila ia Novema, 10 AM i le 2 PM i aso o le vaiaso ma 9 AM i le 5 PM i faaiuga o vaiaso. E amata le la'uina ile $6 ile taga.

Mai le pisi tele o nofoaga autu eli i le matagofie matagofie o ana natura, ua ofoina mai e Wisconsin le tele o ituaiga o mea eliina maa mo tagata fiafia o vaitausaga uma.

Tala'aga o Gem Mining i Wisconsin

O le tala faasolopito o le la'uina o maa i Wisconsin o se mea fa'apipi'i fa'afefiloi ma tala o le fia iloa, su'esu'ega, ma le fa'afetai loloto mo mea ofoofogia fa'anatura i lalo ifo o lona palapala. A o leʻi leva ona tuʻu vae o tagata suʻesuʻe faʻaonaponei i luga o laufanua o Wisconsin, o le tamaoaiga o le itulagi na lauiloa ma faʻaaloalo e ituaiga Amerika Amerika. O le Lake Superior Agate, aemaise lava, sa pele ona o lona matagofie mataʻina ma mamanu lavelave, e masani ona faʻaaogaina i sauniga ma mea tau fefaʻatauaʻiga.

A o amata ona suʻesuʻe ma faʻavae e tagata Europa i latou i Wisconsin i le 19 seneturi, na sili atu ona manino le gafatia o ana minerale. E le na o le sailiga o auro po o siliva na tosina atu ai tagata i vaitafe ma fanua tatala o Wisconsin; o le faatosina o maa taua eseese a le setete. O taulaga e lata ane i nofoaga eliina e pei o Mineral Point na vave ona olaola, ma avea ma nofoaga pisi mo tagata maina, faioloa, ma tagata fiafia maa.

O se tasi o vaitau iloga i le tala faasolopito o le eliina o maa a Wisconsin o le "Copper Boom" o le ogatotonu o le 1800s. E ui lava o le taulaiga na faʻamuamua i le kopa, o gaioiga na taʻitaʻia ai le mauaina o isi minerale ma maʻa taua, faʻaleleia atili ai le igoa o le setete. A o faagasolo tausaga, na suia le maina mai se pisinisi faapisinisi tele i se gaoioiga faafiafia. Na amata ona asiasi atu aiga i nofoaga eli ai, e sue ai le eleele ma vaitafe, ma le faamoemoe e maua se maa taua e ave i le fale e fai ma faamanatu.

E ui o le faʻaaogaina o maa i Wisconsin e mautinoa lava na tupu, ae o loʻo tumau pea i le talatuu a le setete. Ua molimauina e le setete le tele o le mining booms, mai le sailiga mo le taʻitaʻi ma le zinc i le itu i saute sisifo e oʻo atu i le tafe auro i le itu i matu. O vaitau taʻitasi ua saofagā i le tamaoaiga o le aganuu a Wisconsin.

I aso nei, o le tele o nofoaga e la'u ai ma'a ma'a i totonu o Wisconsin o lo'o tu fa'atasi ma se molimau i lenei tala fa'asolopito, e ofoina atu i tagata asiasi le avanoa e le gata e su'e ma'a taua ae fa'afeso'ota'i ma tu ma aga masani e tele seneturi. O se faigamalaga o le mauaina - o 'oa uma i lalo ifo o tatou vae ma le talatuu tumau a Wisconsin o se fanua o mea ofoofogia fa'afanua.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Wisconsin

O le upegatafa'ilagi lavelave o tulafono e la'u ai ma'a i Wisconsin o lo'o fa'amamafaina ai le ta'utinoga a le setete i le fa'atumauina o se paleni ma'ale'ale i le va o le fa'alauiloaina o sailiga ma'a fa'afiafia ma fa'amautinoa le fa'asaoina o ona measina fa'alelagi tulaga ese. Pe o oe o se tagata eli fa'apolofesa po'o se tagata e fiafia i le faaiuga o le vaiaso, o le malamalama i nei tulafono faatonutonu e taua tele e le gata mo iloiloga faaletulafono ae faʻapea foi mo le faʻamautinoaina o faiga faʻaauau e manuia ai tupulaga i le lumanaʻi.

Mo le amataga, o fanua lautele i Wisconsin e masani ona faʻatagaina le aoina masani o maʻa, minerale, ma maʻa taua. O lona uiga e mafai e tagata ta'ito'atasi ona piki ni vaega laiti e aunoa ma le mana'omia o se pemita fa'apitoa, pe afai e fa'aoga e le tagata lava ia ae le o le toe fa'atau atu. O lea faiga fa'avae e fa'amalosia ai tafaoga fa'aa'oa'oga, e fa'ataga ai aiga ma tamaiti a'oga e su'esu'e muamua mea ofoofogia fa'alelagi a le setete.

Ae ui i lea, o le upu autu iinei o le "tamaʻi aofaʻi." O le tele o le aoina po'o so'o se ituaiga o la'au la'au tetele i fanua a le malo e aunoa ma se fa'atagaga tatau e mafai ona o'o atu ai i a'afiaga fa'aletulafono. E moni lava lenei mea mo fanua o lo'o puipuia po'o i ai ni fa'amoemoega fa'apitoa e ese mai i le aoina mai o minerale, e pei o paka a le setete po'o nofoaga fa'asao.

Afai o lo'o va'ava'ai se tasi i le la'uina o ma'a fa'apisinisi po'o ni fa'afiafiaga tetele, o lo'o i ai auala manino fa'aletulafono e mulimuli ai. E mana'omia le mauaina o pemita eli ma lisi o fanua. O talosaga ta'itasi uma e su'esu'eina e fa'atatau i su'esu'ega o a'afiaga o le si'osi'omaga, ma fa'amautinoa e le afaina ai le fa'anatura o le eleele pe fa'aititia le tau o le fanua mo se taimi umi.

O puna vai, e puipuia foi. Mo i latou o loʻo mafaufau i le laʻuina o le vaitafe poʻo lalo o le vai, ia nofouta o alavai o Wisconsin o loʻo mataʻituina e puipuia ai le afaina o le palapala poʻo le filogia o vai. E tatau ona fa'amautinoaina e le au fai maina fa'amoemoe ia latou gaioiga e le fa'aleagaina ai le ma'ale'ale o le fa'anatura o le suasami fou.

O lo'o fa'amalosia foi e le setete faiga fa'atatau i le la'uina. E aofia ai le aloese mai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaleagaina, faʻaaloalo i tuaoi o fanua, ma le toe faʻaleleia o fanua pe a maeʻa le laʻuina. Toe fa'aleleia e fa'amautinoa a fa'amuta loa le la'uina, e mafai ona toe fa'aleleia le fanua ma fa'aauau pea ona lagolagoina la'au ma fauna i le lotoifale.

I le fa'ai'uga, a'o fa'afeiloa'ia ma le fiafia e Wisconsin tagata uma e su'esu'e ana taulaga fa'afanua, e faia ma le mata'ituina o le fa'asao ma le fa'atumauina. A'o le'i amataina lau sailiga sailiga ma'a, e fautuaina e feutagai ma le Wisconsin Department of Natural Resources poʻo faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu e maua ai faʻamatalaga saʻo, lata mai i luga o tulafono faatonutonu, pemita manaʻoga, ma faiga sili ona lelei. O lenei faiga fa'atino e fa'amautinoa ai le fa'aaloalo ma le fa'atamaoaigaina o le la'uina o ma'a, e o gatasi ma laufanua pele a Wisconsin.

Meafaigaluega manaʻomia ma Meafaigaluega mo Gem Mining i Wisconsin

O laufanua eseese o Wisconsin, mai ona vaitafe e tatala maina, e manaʻomia ai se mea faigaluega tutusa tutusa mo le tagata tulimanu fiafia. E ui o le fiafia o le tuliga e le mafai ona faʻafitia, o le faʻapipiʻiina i meafaigaluega saʻo e mafai ona suia ai se aso o le faʻamoemoe mai le na o le fiafia i le fua tele.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O se mea masani i le pusa meafaigaluega a le miner ma'a. E sili ona aoga pe afai o loʻo e suʻesuʻeina le vaitafe o Wisconsin, lea e faʻafefe ai le palapala e mafai ona maua ai maʻa matagofie. O apa fa'aonaponei e sau i le palasitika ma tuasivi, e sili atu le lelei o le fa'agasologa nai lo le fa'apa u'amea masani.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo galuega sili atu ma'ale'ale po'o le feagai ai ma fanua vaivai, o mea faigaluega laiti e pei o lima po'o ni pulumu laiti e mafai ona aoga.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Mo le eliina i le eleele po o le oneone. O se suo malosi e fetaui lelei mo le tele o nofoaga matala, ae o se solo e fetaui lelei mo le eliina saʻo, aemaise lava i avanoa malulu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E ave ma teu au mea na maua. E mafai fo'i ona fa'aoga pakete e la'u ai le vai po'o le palapala, aemaise pe a faigaluega ese mai se puna sa'o.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O mea nei e taua mo le su'eina ma su'esu'eina o mea laiti na maua. O le tioata faʻalautele e mafai ai ona e talisapaia faʻamatalaga lavelave o maʻa laiti laiti ma e mafai ona fesoasoani i le faʻamatalaga muamua.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusi fa'ailoga ma'a taua e fa'atatau i le fa'afanua o Wisconsin e mafai ona taua tele. E ofoina mai ai fa'amatalaga i ituaiga o ma'a taua e te ono fetaia'i ma tu'uina atu fautuaga ile mea e te va'ai ai.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O tama'i taga po'o koneteina e taua tele e teu ma puipuia ai ma'a taua e te mauaina. O taga ie vaivai po'o pusa fa'apipi'i e lelei aua e puipuia ai au 'oa mai le masasaina.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura mataʻutia o le tulituliloaina o maa, e atamai le sauniuni mo manuʻa laiti e pei o se tipi poʻo ni maʻa.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le mea moni, o le mining gem i Wisconsin e le naʻo le i ai o meafaigaluega saʻo ae faʻamautinoaina le faʻamafanafanaga ma le saogalemu. O le saunia lelei e fa'ateleina ai avanoa e maua ai fua fa'atatau ma fa'amautinoa ai se fa'atamaoaigaina, fa'amanatu fa'amanatu i le lotolotoi o mea ofoofogia fa'afanua o Wisconsin.

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i Wisconsin

Gem mining i Wisconsin o se faʻafefiloi o le onosai, malamalama, ma se paʻi o le laki. Ina ia faʻamalosia lau sailiga suʻega maʻa i lenei tulaga tamaoaiga, mafaufau i nei fautuaga ma togafiti faʻamaonia:

  1. Suesuega ae e te le'i alu i fafo: E ui e iai lona manaia o le tuufua, ae o sina su'esu'ega a'o le'i malaga e mafai ona fa'aleleia atili ai lou tulaga manuia. Fa'amasani oe i ituaiga o ma'a taua masani i le eria o lo'o e asia e iloa ai le mea e va'ai iai.
  2. Manuia muamua: Ose upu ta'uta'ua i le nu'u tuli ma'a, e maua e le ulua'i manu ia ma'a. O le vave amata e te maua ai se avanoa e sili atu nai lo isi, aemaise lava i nofoaga e sili atu ona lauiloa, ma o le malulu o le taeao e mafai ona faʻalelei atili ai le tuliga.
  3. Talanoa i tagata o le lotoifale: O lo'o maua e tagata maina i le lotoifale ma tagata nofoia le tamaoaiga o le malamalama. O le fa'atasi ma i latou e mafai ona ofo atu ai fa'amatalaga i nofoaga e le masani ai, mea na maua lata mai, po'o ni metotia fa'apitoa e fetaui mo le itulagi.
  4. Faataitai le Onosai: O le sailiga maa e le o taimi uma e uiga i le faamalieina vave. Atonu e tele ni itula e suʻe ai se mea mataʻina. O le onosai, faatasi ai ma le finafinau, e masani ona selesele mai ai mea e sili ona tauia.
  1. Manatu i le Siosiomaga: Ia nofouta i taimi uma i lou siosiomaga. O lona uiga ia mataala i tafatafa o punavai, nofouta i meaola, ma faʻaaloalo i le siosiomaga. Aua le tu'ua se fa'ailoga, fa'amautinoaina le matagofie ma le tamaoaiga o nofoaga ma'a taua a Wisconsin e tumau pea mo tupulaga o le lumana'i.
  2. Su'e Nofoaga: Afai e tasi le nofoaga e le maua mai i'uga, aua le faatuai e sui. O fanua eseese po'o pi'oga o vaitafe e mafai ona ofoina atu se suiga fou ma fa'ateleina ai ou avanoa e maua ai.
  3. Tumau Fa'afou ile Tau: E le taumateina le tau o Wisconsin. O le mata'ituina o valo'aga e mautinoa ai e te le'o pu'eina oe i timuga fa'afuase'i po'o le pa'ū o le vevela.
  4. Auai i se Kalapu: Mafaufau e auai i se kalapu maa ma minerale i le lotoifale. I tua atu o le mafutaga, o nei vaega e masani ona faʻatulagaina vaega eli, ofo aʻoaʻoga, ma e mafai ona avea o se oa o le faʻaputuina o le malamalama.
  5. Su'eina o Pepa: O le pu'eina o ata ma le fa'amauina o fa'amatalaga patino o au sailiga e mafai ona taua tele. E le gata e fesoasoani i le iloa mulimuli ane, ae e fesoasoani foi i le siakiina o mamanu poʻo le fua tele.
  6. Saogalemu Muamua: Ia faamuamua i taimi uma lou saogalemu. Fa'ailoa i se tasi le mea o lo'o e iai, ave masini feso'ota'iga taua, ma ia fa'aeteete i laufanua e le masani ai.

O le mea moni, o le manuia o le laʻuina o maa i Wisconsin o se tuufaatasiga o sauniuniga, faʻaaloalo mo le natura, ma se agaga tumau o le fia iloa. Faatasi ai ma nei fautuaga i lima, o malaga taʻitasi e mafai ona avea ma se folauga o suʻesuʻega, faʻaalia o mea taua natia i lalo o laufanua eseese o Wisconsin.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A maeʻa itula o suʻesuʻega faʻapitoa, o le lagona o le mamafa o se maa taua i lou lima o se mea faʻafiafiaina. Ae ui i lea, o le faigamalaga e le muta i le mauaina. O le taulimaina lelei, fa'amamāina, ma le teuina o au mea na maua e mautinoa ai lo latou ola umi ma fa'aleleia atili ai lo latou lalelei.

  1. Fa'amamaina Muamua: O le taimi lava e te maua ai se maa taua, aveese le tele o palapala i se pulumu vaivai. Afai e latalata i le vai, e mafai ona fesoasoani le fufulu vave, ae ia faaeteete i le gau o le maa e mafai ona faʻateleina le vai.
  2. Fa'amamaina Auiliili ile Fale: Faʻalagolago i le maʻa taua, eseese auala faʻamamaina e faʻaaoga. Ole vai fasimoli ma se pulumu fulunifo vaivai e mafai ona aoga tele mo le tele o maa. Ae ui i lea, o nisi minerale e mafai ona tali atu i vailaʻau, o lea ia suʻesuʻe lau suʻesuʻega patino aʻo leʻi faʻamamaina loloto.
  3. Teuina: O maa taua, aemaise lava i lo latou foliga mata, e mafai ona maaleale. Teu ese maa ta'itasi i totonu o taga malu po'o atigipusa laina e puipuia ai le maosi po'o le fa'aleagaina mai isi ma'a po'o minerale.
  4. Faʻamaumauga: I tafatafa o le maa taua, tausia se faʻamaumauga auiliili - o fea na maua ai, lona mamafa, fua, ma soʻo se manatu muamua e iloagofie ai. E mafai ona taua tele lenei mea mo faʻamatalaga i le lumanaʻi pe afai e te filifili e suʻesuʻeina faʻapolofesa.
  1. Fa'ailoga Fa'apitoa: E ui o suʻesuʻega a le tagata lava ia ma faʻamatalaga e tauia, mafaufau i se asiasiga i se gemologist poʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mautinoa o lau sailiga, faʻatasi ai ma lona tau aoga.
  2. Fa'aali: Afai e te manaʻo e faʻaalia au mea na maua, mafaufau e teu faʻafaigaluega i se pusa faʻaaliga ma vaega taʻitasi. O moli lelei e mafai foʻi ona faʻaleleia atili ai le susulu masani ma le matagofie o maʻa taua.
  3. Iloiloga Taua: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua tele, fa'afeso'ota'i se su'esu'ega fa'amaonia. E mafai ona latou tuʻuina atu faʻamatalaga i lona tau maketi, seasea, ma tagata faʻatau pe afai o loʻo e mafaufau e faʻatau.
  4. Aoaoina o Tomai Autu Lapidary: Afai e te tosina atu i le lalolagi o maa taua, o le aʻoaʻoina o tomai faʻavae lapidary e mafai ona tauia. O lenei faatufugaga o le tipiina, faʻapipiʻiina, ma faʻamaʻi maʻa e mafai ona liua au suʻega mata i ni mea teuteu matagofie poʻo faatufugaga.
  5. Fefa'ataua'iga po'o Fa'atau: Auai ma le nuu tulimanu tulimanu. Fefa'ataua'iga au su'esu'ega e mafai ona fesoasoani ia te oe e fa'avasega lau aoina ma a'oa'o atili e uiga i isi ma'a tāua.
  6. Inisiua: Mo mea taua e maua, mafaufau e fa'ainisiua. O lenei mea e puipuia ai lau teuga tupe ma faʻamautinoa le filemu o le mafaufau.

I le faaiuga, o le togafitia o lau maa taua ma le faʻaeteete ma le faʻaaloalo e taua tele. O ni vaega ia o le tele o mea'ai fa'afanua a Wisconsin, ma i le taulimaina lelei, e mafai ona avea ma fa'amanatuga matagofie, fa'amatala tala o fa'alavelave ma su'esu'ega mo tausaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Wisconsin

O le tala'aga o sailiga ma'a a Wisconsin e le na'o le fa'ailogaina i le tele o ma'a taua na maua, ae fa'apea fo'i ma ni mea mata'ina moni na maua na maua ai le ta'uta'ua, i totonu ma fafo atu o le setete.

  1. Le Mellen Diamond: Faatasi ai ma mea sili ona manaia na maua o se taimane na maua i tafatafa o Mellen i le amataga o le 20 seneturi. E ui e leʻo lauiloa Wisconsin mo taimane, o lenei suʻesuʻega na faʻaalia ai le tele o tulaga faʻafanua o le setete.
  2. Red Gym Jasper: O se sailiga tulaga ese, o lenei ituaiga iasepi e iloagofie i ona mamanu mataʻina ma lanu, faʻatusa tutusa ma piliki o le talafaasolopito o Red Gym fale i le Iunivesite o Wisconsin-Madison. O lenei maa taua e le gata ina puʻeina le mafaufau ona o lona matagofie ae faʻapea foʻi ona o lona fesoʻotaʻiga faʻatusa i le tala faʻasolopito o Wisconsin.
  1. Lake Superior Agate: E ui o nei mea e sili atu ona maua lautele i luga o Midwest i luga, o nisi o faʻataʻitaʻiga sili ona matagofie na maua i luga o le vaega o Wisconsin o le Lake Superior shoreline. O lo'o fa'aalia e latou lanu mauoa, fusifusia, latou te umia se nofoaga fa'apitoa i le loto o le tele o tagata aoina i le lotoifale.
  2. Le Ellsworth Wonder: Na maua i le Itumalo o Pierce, lenei tele smz quartz fuifui tioata e sili atu i le 200 pauna le mamafa. O lona lapo'a, manino, ma foliga ua avea ai ma se tasi o su'esu'ega sili ona taua a le setete.
  3. Galena Lead Ore Specimens: A o Galena e masani ona fesoʻotaʻi ma Ilinoi, o le tala faasolopito o le mining a Wisconsin na pulea muamua e le sailiga mo le taʻitaʻia. E mata'ina lelei le fausia o tioata Galena ua maua i le setete, o nisi o ia falemataaga-agavaa ona o latou fausaga tioata lavelave.
  4. Wisconsin Moonstone: O se feldspar feldspar, o lenei maa taua e le masani ona fesoʻotaʻi ma Wisconsin e pei o isi setete. Ae ui i lea, o nisi o nofoaga na maua mai ai ni vaega matagofie, e iloga i lo latou lanu moana lanumoana, e pei o le malamalama o le masina.
Galena Ore
  1. Beryl Crystals mai Menomonie: E ui ina le tele e pei o isi itulagi, o Menomonie ua avea ma puna o tioata matagofie beryl, o se molimau i le eseesega o mineralogy a le setete.
  2. Le Keweenawan Jasper: E maua i totonu o le lava anamua e tafe i le itu i matu o le setete, o lenei maa taua o se iasepi manino, matagofie e puʻeina le ute o le mauga mu a le setete.
  3. Door County Corals: O toega fa'ato'aga ia o 'amu anamua, matagofie fa'asao ma maua i Door County. Latou te valiina se ata o se taimi na goto ai le itulagi i lalo o se sami vevela.
  4. Ole Eagle River Ruby: E ui lava e le lauiloa Wisconsin mo penina, o lenei mea e seasea maua mai le Eagle River na maua ai le fiafia tele, ma toe faʻamaonia ai mea taua a le setete.

O nei su'esu'ega ta'uta'ua o lo'o fa'amamafaina ai le mauoa o measina fa'alenu'u a Wisconsin. O suʻesuʻega taʻutaʻua taʻitasi e le gata ina talanoa i le eseesega o mineralogical a le setete ae faʻamalosia ai foi le isi augatupulaga o tulimanu tulimanu e suʻesuʻe, ma le faʻamoemoe e faʻaopoopo i lenei lisi o suʻesuʻega iloga.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Mo i latou na maua le pusa maina, o setete tuaoi o Wisconsin e ofoina atu le tele o avanoa e faʻaauau ai le sailiga. O setete taʻitasi e faʻamaualuga a latou lava laufanua faʻafanua faʻapitoa ma oa maʻa taua:

  1. Minnesota Gem Mining: I le itu i sisifo, Minesota e ta'uta'ua i lona Lake Superior Agate, ma o le tele o fa'aputuga o le aisa a le setete ua avea ai ma nofoaga autu mo minerale eseese.
  2. Iowa Gem Mining: E tuaoi ma Wisconsin i sautesisifo, Iowa's geodes o se faatosinaga tele mo tagata tulimanu, ma o Keokuk o se tagata lauiloa. nu'u.
  3. Ilinoi Gem Mining: I le itu i saute o Wisconsin, Ilinoi e lauiloa mo lona fluorite teuina, aemaise lava i vaega i saute e mafai ona maua ai tioata matagofie i lanu eseese.
  4. Michigan Gem Mining: I le itu i matu sasa'e, i le isi itu o le Vaituloto Michigan, o le Upper Peninsula o Michigan o se 'oa, aemaise lava mo le 'apamemea moni, datolite, ma le Lake Superior Agate.
  5. Indiana Gem Mining: E ui ina sili atu i le itu i sautesasae ae le o tuaoi tuʻu saʻo Wisconsin, Indiana ofoina nofoaga geode ma nofoaga taʻutaʻua mo suʻega faʻamaʻi, faʻaopoopoina se isi itu i le malaga suʻesuʻe maa ma minerale.

O le fa'alauteleina o au sailiga ma'a taua i tuaoi o Wisconsin e mafai ona ofoina atu se suiga fou i laufanua ma sini, fa'alolotoina le talisapaia mo le tele o mea ofoofogia fa'apitonu'u a Midwest.

Maua le va'aiga a le insider i le mining ma'a ma a matou auiliiliga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Ma'a fiafia o Wisconsin & At-Home Adventures

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Wisconsin e lagona i le agaga o le suʻesuʻeina ma le fiafia o le mauaina o mea faitino. O pioga uma i totonu o se vaitafe, o moega papa uma, ma fanua matala taitasi i le Badger State e musumusu mai le folafolaga o oa natia o loo faatalitali e tatala. O lenei mea fiafia ua leva e le gata ina fa'afeso'ota'i ai tagata fiafia i le natura ae fa'apea fo'i ma le fa'aputuga tele o tala fa'asolopito o Wisconsin.

Ae, mo i latou atonu e le o sauni e sopoia laufanua o Wisconsin poʻo na aso e leʻo galulue faʻatasi ai le tau, e le o leiloa le fiafia o le mauaina. Fa'ailoaina o le pusa ma'a eliina lautele, ose fa'aa'oa'iga fa'atasi uma e aumaia ai le fiafia o le tuliga ma'a i le mafanafana o lou fale. E lelei atoatoa mo tagata su'esu'e su'esu'e, mafaufau fiailoa, po'o so'o se tasi e mana'o i ma'a iila ma matagofie, o le pusa lenei o le isi mea sili lea e alu i fafo i le malae. Talia le togafiti faʻataulāitu o mineralogy, pe i fafo i Wisconsin poʻo totonu ma lau lava vaʻaiga maina.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *