Gem Mining West Virginia: Fa'ailoaina Maua Natia a Appalachia

Gem Mining West Virginia

Eli maa i Sisifo Virginia e ofoina atu i tagata nofoia ma tagata asiasi se avanoa e iloa ai le fiafia o le mauaina o se oa natia i lalo o laufanua eseese o le setete. O le Mountain State, e lauiloa i lona talafaasolopito mauoa i le la'uina o koale, o lo'o fa'amaualuga fo'i nisi o nofoaga faatosina e la'u ai ma'a. O lenei tusiga o loʻo faʻamoemoe e avea ma taʻiala atoatoa i le faʻaalia o maʻa sili ona sailia i West Virginia, o latou talaʻaga, mea e maua ai, ma sili atu.

West Virginia o se 'oa mo tagata e fiafia i ma'a, e ofoina atu se fa'afefiloi o ma'a e seasea ma masani. O fa'asologa fa'afanua eseese a le setete e maua ai le si'osi'omaga lelei mo nei ma'a mata'ina e fausia ai. O loʻo i lalo laulau o loʻo lisiina ai maʻa taua e seasea ma masani o loʻo maua i West Virginia, faʻatasi ma se faʻamatalaga puupuu o mea taʻitasi.

O maa taua e seasea maua i West Virginia

Faʻaulu Quartz
Gemstonefaʻamatalaga
Blue safairaO lenei maʻa matagofie e pele ona o lona lanu lanumoana susulu ma o se sailiga suʻesuʻe i le setete.
Kaneti MumuO se ma'a ma'a mu'a loloto e masani ona fa'aoga i mea teuteu ma fa'apala.
auro BerylO se fesuiaiga e le masani ai o beryl, o lenei maa taua e faʻaalia ai se lanu auro susulu.
Smoky QuartzO se fesuiaiga tulaga ese o le quartz ua lauiloa ona o lona lanu enaena asu i le lanu uliuli.
TourmalineO lenei minerale silicate boron silicate tioata e eseese i lanu ma e pele ona o ona foliga mataʻina.

O maa taua masani i West Virginia

Fluorite Tipi Laititi
Gemstonefaʻamatalaga
Rose QuartzO se ma'a piniki sesega i le rosa-mumu ma'a e masani ona fa'aoga i mea teuteu ma mea teuteu.
MicaO se minerale silicate e iloa ona foliga iila ma e masani ona maua i maa eseese.
AgateO se ituaiga microcrystalline o quartz, e masani ona faʻaalia ai fusi felanulanuaʻi.
CalciteO se minerale carbonate ua lauiloa ona o le tele o lanu eseese, mai le manino i le samasama ma le lanumoana.
HematiteO se minerale u'amea oxide e pele ona o lona iila u'amea ma le lanu mumu-enaena.
FluoriteUa lauiloa i lona ofoofogia fesuisuiai meatotino ma lanu eseese.
PyriteE masani ona ta'ua o le “Fool's Auro,” o lenei minerale e iila u'amea ma lanu apamemea sesega-samasama.
BariteO lenei minerale e foliga mai e paepae, manino, or lanumoana ma e masani ona faʻaaogaina i le gaosiga o vailaʻau barium.
ChalcopyriteA apamemea u'amea sulfide minerale, o lo'o i ai le lanu apamemea i le lanu samasama auro.
TalcO le minerale sili ona vaivai, talc e masani ona faʻaaogaina i le gaosiga o le paʻu paʻu ma e iai sona lagona gaʻo.

O nei ma'a taua e ta'u mai ai se vaega o le tala fa'afanua o West Virginia, e vala'aulia uma ai le au maina fou ma le poto masani e tofo muamua i le fiafia o le mauaina.

Nofoaga eliina ai ma'a pito i luga i West Virginia

  1. Huntington Gem Mine: O loʻo i totonu o le loto o Huntington, o lenei 'upega tafaʻilagi e sili ona fiafia i ai i le au suʻesuʻe fou ma le poto masani. E tatala le maina i aso uma mai le 9 i le taeao e oo i le 5 i le afiafi ma le totogi ulufale e $10 mo tagata matutua ae $5 mo tamaiti i lalo o le 12. Tamaiti i lalo ole 5 tausaga e ulufale fua.
  2. Blue Ridge Mountains Mine: O lo'o i totonu o le Blue Ridge Mountains matagofie, o lenei nofoaga e la'u ai ma'a ma'a ua ofoina mai ai se fa'aaliga e leai se isi. O itula faigaluega fa'avaitaimi e masani ona amata mai ia Aperila ia Oketopa, 8 i le taeao i le 6 i le afiafi. O le totogi o le ulufale e $15, lea e aofia ai ma se pusa tulimanu autu.
  3. Kanawha Valley Mines: O se nofoaga iloga i le itulagi o Kanawha, o nei maina e lauiloa mo le tele o tioata quartz. E fa'agaioi i tausaga ta'itasi mai le 10 i le taeao e o'o i le 4 i le afiafi, ma o lo'o iai le totogi e $12 e tu'uina atu ai ia te oe se pakete o mea e maua ai maa mata'utia.
  4. Monongahela Crystal Caves: O loʻo tu latalata i Morgantown, o lenei nofoaga e ofoina atu se poto masani eliina maa. Tatala i faaiuga o vaiaso mai le 9 i le taeao i le 3 i le afiafi, o loʻo i ai le pili e $8.
  1. Greenbrier River Gem Trenches: O loʻo tu i tafatafa o le Vaitafe o Greenbrier mataʻina, o lenei nofoaga e sili ona lelei mo le suʻeina o maa. Latou te faʻagaioia mai ia Me ia Setema, 9 i le taeao i le 5 i le afiafi, ma le totogi ulufale e $10, faʻatagaina avanoa i sluicing taroughs ma meafaigaluega.
  2. Potomac Highland Gem Pits: O loʻo i le itu i sasaʻe o le setete, o le Potomac lua e ofoina atu le tele o ituaiga o maʻa. O itula faigaluega e amata mai i le 8 i le taeao e oo i le 6 i le afiafi i masina o le taumafanafana, ma o le totogi e $20, lea e aofia ai pakete e tolu o eleele mauoa.
  3. Charleston Shimmer Mines: O loʻo i fafo atu o Charleston, o lenei maina e lauiloa mo le maua o mika ma quartz. E tatala mai ia Aperila ia Novema, 9 i le taeao i le 4 i le afiafi, ma le totogi ulufale e $12 e aofia ai le pusa eli.
  4. Beckley Beryl Grounds: Maua i le itu i saute o le setete e lata ane i Beckley, o lenei nofoaga eli e taʻutaʻua mo ona maua beryl auro. E amata mai ia Iuni ia Aukuso, 10 i le taeao i le 5 i le afiafi, faatasi ai ma le $15 o le ulufale e aofia ai le pusa amata.
  5. Parkersburg Agate Arena: E lata ane i Parkersburg, o le nofoaga lea e tuli ai agate. E tatala i le tausaga atoa mai le 10 i le taeao i le 3 i le afiafi, ma o le totogi ulufale e $10 e maua ai mea faigaluega eli.
  6. Wheeling Wonder Mines: E tu latalata i Wheeling, o lenei maina e sili ona lauiloa mo le mauaina o le fluorite. Tatala mai ia Mati ia Oketopa, 9 i le taeao i le 5 i le afiafi, o le totogi o le ulufale e $14, lea e aofia ai se pakete o eleele mauoa e lulu ai.

O nei 'upega tafa'ilagi ta'itasi e ofoina atu lona lava poto masani fa'apitoa ma oa taua o ma'atāua o lo'o fa'atali mo le su'eina. Pe o oe o se tagata e tulituliloaina ma'a ma'a po'o na'o le su'eina o se tafaoga fiafia a le aiga, o West Virginia's gem mine ua folafola mai se malaga e tumu i le ofoofogia ma le mauaina.

Talafaasolopito o Gem Mining i West Virginia

West Virginia, e lauiloa o le Mountain State, o loʻo i ai le tele o tala faʻasolopito o loʻo faʻafefiloi ma tala o le eliina o maa. O le tulituliloaina o oa natia i lalo ifo o ona laufanua gaoa e mafai ona maua i tua atu o seneturi, e oo lava i le taimi a o lei taunuu mai tagata Europa. O uluai tagata o le setete, Native Americans mai ituaiga eseese, na muamua iloa ma faʻaaogaina nei maʻa taua e le gata o ni mea teuteu ae faʻapea foʻi ma meafaigaluega ma mea tau fefaʻatauaʻiga.

E oʻo atu i le 1800s, aʻo tafe atu tagata nofoia i totonu o le itulagi ma amata ona faʻavae nuʻu, sa i ai se siʻitia o le fiafia i le tamaoaiga o minerale a West Virginia. O le mauaina o safaira i vaitafe ma alia na fa'atupuina ai le tele o leo. Na salalau tala e uiga i le tele o mea taua a le setete, ma e leʻi umi, ae amata ona lolofi atu tagata mai setete tuaoi i West Virginia, ma naunau e faʻamaonia a latou tagi ma suʻe le isi mea taua tele na maua.

O le faaiuga o le seneturi lona 19 na vaaia ai le faavaeina o le tele o galuega faʻapipiʻiina. E le pei o le la'uina o le koale, lea na vave ona fa'aulufaleina ma avea ma tua'oi o le tamaoaiga o West Virginia, o le la'uina o maa sa tumau pea o se galuega fa'apitoa a le tagata lava ia po'o le aiga. O lenei mea na maua ai e le gaioiga se uiga ese, ona o tala o aiga na tuufaasolo mai nofoaga faalilolilo mai lea tupulaga i lea tupulaga ua avea ma vaega o talatuu a le atunuu.

Ae ui i lea, o le amataga o le seneturi na aumaia ai foi luitau. A'o fa'atupula'ia le la'uina o le koale, o le tele o nofoaga e la'u mai ai ma'a na feagai ma fa'amata'u mai le fa'alauteleina o le koale. O lea na mafua ai le vevesi i le va o pisinisi e lua, ma le koale e masani ona faʻafefe ai le tulaga taua o le setete i le taua tau tamaoaiga.

Ae peitai, o le agaga o eliina maa i totonu Na faaauau pea Virginia i Sisifo. I le ogatotonu o le 20th seneturi, sa i ai se toe faʻafouina o le fiafia, faʻamalosia e tagata tafafao maimoa ma se faʻafetai fou mo maʻa taua i le lotoifale i teuga ma galuega taulima. O lenei toe faʻafouina o loʻo faʻaauau pea i le 21st seneturi, ma le tele o nofoaga eliina maa taua a le setete ua avea ma taʻutaʻua turisi.

I aso nei, o measina eliina maa taua a West Virginia o se molimau i le tele o tala faasolopito ma aganuu a le setete. E tu o se alalaupapa i le va o tu ma aga masani ma sailiga o aso nei, e valaaulia ai tagata uma e tofo i le fiafiaga o le mauaina lea na tosina atu ai augatupulaga.

Tulafono Fa'ali'i maa i West Virginia

O le tele o le tamaoaiga o minerale a West Virginia ua mafua ai le faʻavaeina o tulafono faatonutonu e faʻatatau i le faʻamautinoaina o le laʻuina ma le gafataulimaina. Pe o oe o se tagata su'esu'e poto po'o se aiga e alu atu mo se aso fiafia, o le malamalama i nei tulafono e taua tele. Ua faia e le gata ina ia puipuia le tamaoaiga o le tamaoaiga o eleele o le setete ae ia faasaoina foi le siosiomaga faalenatura ma tausia le saogalemu o tagata uma e aafia ai.

  1. Pemita Manaoga: Ae e te leʻi alu i fafo ma se suo ma sieve i lou lima, e tatau ona e nofouta i pemita talafeagai. I le tele o tulaga, aemaise lava mo le eliina o maa fa'afiafiaga, e mana'omia se pemita. O nei pemita e fa'amautinoa ai o lo'o mata'ituina e le setete po'o ai o lo'o eli ma po'o fea, e taofia ai le fa'atupuina o le la'uina i nisi vaega. E mafai ona maua mai le West Virginia Department of Natural Resources ma e mafai ona fesuisuiai i tulaga o tau ma le umi ole aoga.
  2. Nofoaga Fa'asaina: E le o vaega uma o West Virginia e tatala mo le la'uina o maa. O nisi eria e puipuia ona o lo latou taua o le si'osi'omaga, taua fa'asolopito, pe ona o latou meatotino tumaoti. Ua tofia e le setete ni sone e fa'atagaina ai le la'uina. E taua le siaki ma pulega fa'alotoifale pe fa'afeso'ota'i fa'afanua a le setete e fa'amanino ai sone fa'atagaina eli e 'alofia ai le soli fa'afuase'i po'o le fa'aleagaina o le si'osi'omaga.
  3. Fa'asalaina Volume: E iai tapulaa i le aofaʻi e mafai e se tasi ona maua mai. O nei tapula'a e taofia ai le vave fa'aitiitia ma fa'amalosia le au maina e na'o mea latou te mana'omia. O le aofaʻi saʻo e mafai ona fesuisuiaʻi e faʻatatau i luga o le saite ma le maa taua, ae o le faʻavae autu o le faʻaauau.
  1. Mafaufauga i le Siosiomaga: E tatau i tagata eliina ona tausisi i faiga e faaitiitia ai o latou tulagavae o le siosiomaga. E aofia ai le aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au fa'aleagaina, pulea lelei o otaota, ma aloese mai gaioiga e ono afaina ai la'au ma fauna i le lotoifale. Talu ai ona o nisi o nofoaga eli ai i West Virginia o loʻo i totonu o nofoaga maʻaleʻale faʻalenatura, e pei o auvai, o nei taʻiala e taua tele mo le faatumauina o le matagofie faʻanatura o le setete.
  2. Tulafono Faʻatonutonu mo le Saogalemu: Ona o a'afiaga fa'apitoa e feso'ota'i ma le la'uina, o lo'o iai tulafono fa'atonutonu mo le saogalemu. E aofia ai tulafono e uiga i le faʻaogaina o masini mamafa, taʻiala e uiga i laʻu mine, ma e oʻo lava i fautuaga ile mea e puipuia ai e tatau ona ofuina. O le tausisia o nei tulafono e le gata ina mautinoa ai le saogalemu o le tagata eli ae faapea foi i latou o loo siomia ai.
  3. Lipoti ma Asiasiga: I nisi taimi, e mafai e tagata asiasi a le setete ona asiasi i nofoaga e la'u mai ai ina ia mautinoa o lo'o mulimulita'ia tulafono faatonutonu uma. E masani ona manaʻomia e le au miners le teuina o ogalaau oa latou gaioiga ma mea e maua, lea e mafai ona toe iloiloina.

I le faaiuga, aʻo ofoina atu e West Virginia se folafolaga tele mo i latou o loʻo sailia oa taua, e taua tele le faʻalatalata atu i lenei taumafaiga ma le faʻaaloalo i tulafono a le setete. O le logoina ma le fa'atatau e mautinoa ai o le la'uina o ma'a e tumau pea ose galuega fa'apelepele mo tupulaga a sau, fa'apaleni le fiafia o le mauaina ma le taua o le fa'asao ma le saogalemu.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i West Virginia

O le faʻamoemoe o le suʻeina o se maa taua natia i West Virginia o se mea faʻapitoa, ae e taua le sau saunia. O laufanua eseese a le setete, mai alavai i tafatafa o vaitafe i ana mauga, e manaʻomia ni meafaigaluega faʻapitoa e faʻateleina ai lou malosi e tulituliloa maa. O se ta'iala fa'apitoa lea i meafaigaluega e te mana'omia e fa'atatau i le natura o maina ma ma'a taua o lo'o e tuliloaina:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O le taimi lava e te maua mai ai le eleele e maua ai maʻa, e te manaʻomia ni sieves ma pupuni e vavae ese ai maʻa mai le palapala. E eseese lapopo'a nei mea faigaluega, faatasi ai ma le mafiafia o le mata e iloa ai le tele o ma'a e te ono mauaina.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo galuega sili atu ma'ale'ale po'o le feagai ai ma fanua vaivai, o mea faigaluega laiti e pei o lima po'o ni pulumu laiti e mafai ona aoga.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se suo malosi ma se piko e taua tele. Latou te faʻatagaina oe e eli loloto i totonu o le palapala, taʻe maʻa maa, ma faʻaalia maʻa taua o loʻo natia i lalo.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O faʻavae o soʻo se taumafaiga eli, se pakete malosi, ma suo e taua. E lava se suo fa'ato'aga masani, ae o lo'o i ai suo fa'apitoa ma fa'ailo fa'ailo e faigofie ai ona malepe i le eleele.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei tamai tioata fa'atele fe'avea'i e fesoasoani tele i le su'esu'eina o au su'esu'ega latalata. E mafai ona fesoasoani e iloa le eseesega o se maa masani ma se maa taua.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusi fa'ailoga ma'a taua e fa'atatau i le fa'afanua o West Virginia e mafai ona taua tele. E ofoina mai ai fa'amatalaga i ituaiga o ma'a taua e te ono fetaia'i ma tu'uina atu fautuaga ile mea e te va'ai ai.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O tama'i taga po'o koneteina e taua tele e teu ma puipuia ai ma'a taua e te mauaina. O taga ie vaivai po'o pusa fa'apipi'i e lelei aua e puipuia ai au 'oa mai le masasaina.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura o le maina, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua ua fa'apipi'iina i mea fa'avae (fesoasoani, solo fa'ama'i, ma tweezers) e taua tele.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O sauniuniga o le ki lea i se malaga manuia eli maa i West Virginia. Faʻapipiʻiina i meafaigaluega saʻo ma le malamalama, o lau malaga e le gata ina tauia ae e saogalemu ma fiafia.

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i West Virginia

O le eliina o maa i West Virginia o se faatufugaga e pei o se faasaienisi. Ina ia suia se malaga mai le na o le aoina o papa i se sailiga o le mauaina moni, o nisi nei o fautuaga masani ma togafiti:

  1. Taimi Sa'o: O le amataga o le tautotogo ma le tautoulu o vaitau sili ona lelei mo le sailiga o maa i West Virginia. O vaitaimi nei e ofoina atu le vevela ma aloese mai le mamafa o timuga o le taumafanafana, lea e mafai ona faigata ai le faʻatautaia o nofoaga o maina.
  2. Amata vave: O le amataga o le taeao e tele aogā. E le gata e te sasaina le la o le aoauli, ae o le malamalama o le taeao e masani ona maua ai le vaʻaia sili mo le vaʻaia o maʻa i luga o le eleele.
  3. Suesuega i Luma: Iloa ma'a taua e fa'atatau i le eria o lo'o e asia. O le malamalama i le lanu, luster, ma le lapopoa masani o nei maa taua e mafai ona e maua ai se mata i le iloaina o latou i le lotolotoi o otaota.
  4. Mulimuli i le Vai: E tele maa taua ua tafe i lalo i vaitafe ma alia. O le su'esu'eina o alititai, aemaise lava pe a uma se timu, e masani ona maua mai ai i'uga mata'ina. Ae ia faaeteete i taimi uma i tafega vai ma maa maseesee.
  1. Talanoa i Nuu: Auai ma tagata eliina i le lotoifale po o tagata fiafia maa. Atonu latou te ofoina atu ni fa'amatalaga i nofoaga e le iloa pe fa'asoa mai mea na maua lata mai e mafai ona ta'ita'ia ai lau sailiga.
  2. Faataitai le Onosai: O sailiga maa e masani lava o se taaloga o le onosai. Aua le lotovaivai pe afai e te le mauaina vave se mea. Manatua, o le fiafia o le tuliga e pei o le mauaina lava.
  3. Layering o le Ki: Pe a fai la'ei mo le aso, fai fa'alava. E mafai ona fesuisuiai le vevela, ma o le mafai ona fetuutuunai i le tau e te maua ai le mafanafana.
  4. Tumau Fa'afou i Tulafono Fa'atonutonu: Ae e te le'i alu i fafo, siaki mo so'o se tulafono fou po'o tapula'a i totonu o le eria. O nisi o saite e mafai ona tapuni fa'avaitaimi po'o ta'iala fa'apitoa e suia i le taimi.
  5. Auai i se Vaega: Aemaise lava pe afai e te fou i le sailiga o mea taua, auai i se vaega poʻo le auai i se taʻaloga taʻitaʻia e mafai ona ofoina atu se tamaoaiga o le malamalama ma faʻateleina avanoa o se sailiga manuia.
  6. Mafaufau i Ou Tulagavae: Tausi i taimi uma i le Leave No Trace mataupu faavae. Faatumu soo se pu e te eli, aua le tuua lapisi, ma faaaloalo i le siosiomaga. O le matagofie o fafo o West Virginia o se 'oa ia lava.

I le faaiuga, e ui o le sailiga o maa taua e mafai ona faʻafiafiaina, e masani lava ona oʻo mai le manuia ia i latou e tuʻufaʻatasia sauniuniga ma le faʻaaloalo mo le siosiomaga ma se naunauga tumau mo le mauaina. Talia le faigamalaga e pei lava o le taunuuga, ma o le a e iloa ai o le aafiaga o le eliina maa taua a West Virginia e matua le mafaatusalia.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A maeʻa se aso manuia o sailiga maʻa i West Virginia, e te manaʻo e faʻamautinoa o loʻo tausia lelei ma faʻaalia au 'oa fou. Ose ta'iala ta'i la'asaga e fesoasoani ia te oe e taulima, fa'asao, ma fa'aali atu au ma'a taua:

  1. Fa'amamaina o Au Ma'a'a: Amata i le faamamaina o au maa taua e aveese ai palapala ma otaota. Fa'aaogā vai mālūlū ma se pulumu mālū, olo lemu le ma'a. Mo ma'a vaivai, na'o le fufuluina i lalo o le vai tafe e mafai ona lava. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au malolosi po'o mea fa'a'a'asa.
  2. Fa'avasegaina ma le teuina: A uma ona fa'amama, fa'avasega au ma'a taua i le ituaiga, lapoa, po'o le lanu. Teu i totonu o taga ie malūlū ta'itasi po'o totonu o atigipusa tu'ufa'atasi e puipuia ai le maosiosia.
  3. Faamaumau Au Sailiga: Fausia se tusi fa'amaumauga o au sailiga. Manatua le aso, nofoaga, ma soʻo se uiga tulaga ese o le maa taua. E le gata ina fesoasoani e siaki lau aoina ae e faʻaopoopoina ai foi se paʻi patino i lau tala tulimanu tulimanu.
  4. Su'e Fa'amatalaga Fa'apitoa: Afai e te le o mautinoa e uiga i le faasinomaga o se maa faapitoa, mafaufau e aapa atu i se gemologist po o le asiasi i se kalapu gema i le lotoifale. E mafai ona latou tu'uina atu fa'amatalaga fa'apitoa ma e mafai fo'i ona fesoasoani e fa'ailoa le aoga o lau su'ega.
  5. Faʻaalia Filifiliga: Fa'ailoa au 'oa! Pusa fa'aaliga ma'a, pusa paolo, po'o fagu tioata faigofie e mafai ona aoga. Mafaufau e tuu se tamai igoa i autafa o maa taua taitasi e auiliili ai lona igoa ma le nofoaga na maua ai.
  1. Aoao Tomai Autu Lapidary: Mo i latou e naunau moni, a'oa'oina le lapidary - o le tipiina, fa'avasega, ma le fa'aiila o ma'a - e mafai ona liua au mea mata'utia i ni mea teuteu matagofie po'o fa'aaliga teuteu.
  2. Faasaoina: O nisi maa taua e mafai ona mou atu pe leaga pe a faʻaalia i le susulu o le la poʻo le maualuga o le susu mo se taimi umi. Su'esu'e manaoga fa'apitoa o au ma'a taua ma fa'amautinoa o lo'o teuina i tulaga e fa'asaoina ai lo latou matagofie.
  3. Mafaufau i Inisiua: Afai e te tupu i luga o se maa taua tele, atonu e aoga le faʻavasegaina ma inisiua. E ui e le mafai ona suitulaga le taua o lagona, ae mafai e le inisiua ona maua ai le filemu o le mafaufau.
  4. Faasoa Atu Lou Aafiaga: Auai i faʻasalalauga i luga ole laiga, kalapu faʻapitonuʻu, poʻo faʻalapotopotoga faʻasalalau faʻasalalau e fesoʻotaʻi ma le sailiga o maa. O le fa'asoaina atu o ou aafiaga, fautuaga, ma mea e maua e mafai ona fa'amalieina ma fa'atupu ai se lagona o le fa'alapotopotoga.
  5. Fa'aauau le A'oa'oina o Oe Lava: O le lalolagi o maa taua e lautele ma lavelave. Mafaufau e teu tupe i tusi poʻo aʻoaʻoga i luga ole laiga e faʻalolotoina ai lou malamalama ma le talisapaia o au sailiga.

O le mea moni, o le tausiga ma le faamemelo e te faʻaalia i au maʻa taua o se faʻamaoniga o le faʻataʻitaʻiga ma taumafaiga i tua atu o suʻesuʻega taʻitasi. Tausia maa taʻitasi o se mataupu i lau sailiga sailiga maʻa i West Virginia, ma o le ae mauaina le poto masani faʻatamaoaigaina tele.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i West Virginia

West Virginia Gem Mining Ta'uta'ua Maua Emeralds
Emerald i le Matrix

O le mauoa fa'afanua o West Virginia ua maua mai ai le tele o ma'a tāua e manatua pea i le tele o tausaga. O suʻesuʻega taʻitasi e taʻu mai ai se tala o le tutumau, faʻateʻia, ma e masani lava, o se faʻaaliga o serendipity. O nisi nei o suʻesuʻega sili ona taʻutaʻua na maua ai o latou igoa i tala faʻasolopito o le tala faasolopito o West Virginia:

  1. Le Greenbrier Emerald: Na maua i le ogatotonu o le 20th seneturi, o le Greenbrier Emerald o se tasi o emeralds sili ona tele na maua i le setete. O lona lanu lanumeamata loloto ma le manino manino ua avea ai ma faʻaaliga iloga o le tamaoaiga o West Virginia.
  2. Masoni Amethyst: Fa'aigoa i le tagata su'esu'e su'esu'e na tautevateva i ai, o lenei fuifui tioata amethyst sa matua'i lapo'a ma olaola i le lanu na vave ona fa'alogoina i le lotoifale, ma le atunu'u. O lo'o tumau pea se molimau i 'oa fa'afuase'i e mafai ona aumaia e su'esu'ega fa'afuase'i.
  3. Le Penina Appalachian: E maua i vaitafe e lalaga i atumauga o West Virginia, o lenei penina fou e toetoe lava a atoatoa lona lapotopoto ma le iila pupula e seasea maua. O se faamanatu e le o oa taua uma e tanumia loloto i totonu o le eleele.
  4. Taimane Vanu Koale: E ui e le o se taimane moni, o lenei tioata quartz foliga taimane-pei ma le tele tele ua avea ai ma se talatuu i tagata maina i le lotoifale. O lona mauaina na faaosofia ai le faanatinati o tagata fiafia ma le faamoemoe e maua ni "taimane" tutusa i le itulagi.
  1. O Elkins topasi: O lenei maa lanu moana lanu moana, na maua i tafatafa o le taulaga o Elkins, e tulaga ese mo lona telē ma le manino. O se faʻataʻitaʻiga susulu o le eseesega o maʻa taua e ofoina mai e West Virginia.
  2. Tala'aga Garnet Deposits: A'o maua fa'ailoga ta'ito'atasi i le tala fa'asolopito o West Virginia, o le aofa'i tele lea o garnets maualuga o lo'o maua i ni tupe teu na maua ai lo latou ta'uta'ua. O nisi o nei mea na faʻaaogaina i teuteuga, aʻo isi e faʻaaogaina galuega tau pisinisi ona o latou maaa.
  3. O le Mercer Moonstone: O lenei ma'a ma'a mata'utia, fa'atasi ai ma lona susulu fa'aleagaga e pei o le malamalama o le masina, na maua i le Mercer County. O lona matagofie ua avea ai ma totonugalemu i le tele o mamanu teuteu.
  4. Ana Crystal Clusters: I le gasologa o tausaga, o tagata suʻesuʻe o ana i West Virginia na tautevateva i nisi taimi geodes o loo i ai tioata. O nei su'esu'ega, e ui lava e le o taimi uma e maualuga ai le tau, e fa'atauaina mo lo latou matagofie fa'anatura ma le fiafia o lo latou mauaina fa'afuase'i.
  5. Flint Ridge Opals: Opals, faʻatasi ai ma a latou taʻaloga-o-lanu, o se fiafiaga mo soʻo se tagata fiafia. O nisi o faʻataʻitaʻiga sili ona mataʻina i West Virginia e sau mai le Flint Ridge eria, faʻaopoopo i le talatuu o le nofoaga.
  6. Le Kanawha Malachite: O lenei ma'a lanu meamata olaola, e masani ona maua i le feso'ota'iga ma teu 'apa kopa, na maua i le Vanu o Kanawha ma e sili ona ta'uta'ua ona o le lavelave o fa'asologa o fusi.

O nei su'esu'ega ta'uta'ua e sili atu nai lo na'o ma'a ta'itasi; o lo'o lalagaina i le ie o le tu'uaga fa'ale-aganu'u a West Virginia. Latou te faʻamalosia le isi augatupulaga o tulimanu tulimanu ma miti o le faia o le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Fa'asolo atu i tua atu o tuaoi o West Virginia, o le ae mauaina le tele o avanoa eli maa o lo'o fa'atali i setete tuaoi. E aumaia e setete taʻitasi lona talaaga faʻafanua tulaga ese, e ofoina atu le tele o maʻa maʻa maʻa ma faʻamatalaga:

  1. Kentucky Gem Mining: Saili loloto i le itulagi Appalachian o Kentucky ma maua se 'oa o agate, fluorite, ma quartz. O le fa'afanua eseese a le setete ua folafola mai ai se poto masani eli.
  2. Ohio Gem Mining: Ta'uta'ua mo ana fossil trilobite, Ohio o lo'o fa'amaualuga fo'i le teuina o ma'a, ae maise i Flint Ridge, lea sa iloga lona taua i tala fa'asolopito mo measina a Amerika.
  3. Virginia Gem Mining: O le itulagi o Piedmont Virginia o se nofoaga vevela mo amethyst, garnet, ma tourmaline. E ofoina atu foi e le setete le tele o nofoaga eli ai ma se tala faasolopito mauoa o sailiga auro.
  4. Maryland Gem Mining: Mai le agate o le Vaitafe o Patuxent i le itu i sisifo o garnets, o laufanua eseese o Maryland e ofoina atu le tele o maa taua mo i latou e naunau e suʻesuʻe.
  5. Pennsylvania Gem Mining: Ua lauiloa i lona koale anthracite, Pennsylvania e ofoina atu foi avanoa mo tioata quartz ma garnets, aemaise lava i le itu i sasae ma saute o le setete.

O nei setete tuaoi, e tofu ma ana maa taua, e maua ai e tagata fiafia se tapoleni lautele e suʻesuʻe, faʻamautinoa e le muta moni le malaga. Pe o oe o se tagata fou po'o se tagata tulimanu poto, o le Mid-Atlantic region e folafola mai le tele o avanoa o lo'o fa'atali e su'e.

Ua sauni e su'esu'e ma'a ma'a? O tatou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taiala o lau soa atoatoa!

Le Mana'o Tumau o West Virginia Gems ma At-Home Discoveries

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i West Virginia o se fa'afiafiaga le tumau, fa'afefiloi le fiafia o le mauaina ma se feso'ota'iga loloto i le tamaoaiga o le fa'afanua o le setete. O malaga uma i luga o mauga ma vaitafe o West Virginia e folafola mai e le gata o se taui faʻapitoa i foliga o maʻa matagofie, ae faʻapea foʻi ma manatuaga o mea tutupu ma tala o mea taʻitasi maua.

Ae ui i lea, mo i latou e ono faʻalavelaveina e le taimi, mamao, poʻo isi mea, o loʻo i ai pea se auala e iloa ai le fiafia o le mauaina o maʻa. Fa'ailoaina o le "Home Gem Mining Kit" - o se fa'aputuga fa'aputuina o ma'a tāua talatala o lo'o fa'atali e maua mai le mafanafana o lou fale. O pusa taʻitasi e ofoina atu le tele o maʻa maʻa, faʻatagaina oe e fufulu, fufulu, ma faʻaalia oa natia, faʻataʻitaʻiina le poto masani maina. O se fa'ailoga fa'afiafia e aumaia ai se vaega tele i fafo i totonu, fa'amautinoaina o le sailiga manu ma'a e mafai ona maua e tagata uma, so'o se taimi, so'o se mea.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *