Rhode Island Gem Chronicles: O le Ta'iala Su'esu'ega Fa'a'ali'i Sili

Rhode Island Gem Mining

Rhode Island, o le setete pito sili ona laʻititi i totonu o le iuni, atonu e le oʻo mai muamua i lou mafaufau pe a mafaufau se tasi eliina maa. Ae, o loʻo faʻamaualugaina le tele o minerale ma maʻa taua o loʻo faʻatali mo le mauaina. O lenei tusiga o loʻo suʻesuʻeina loloto i totonu o vaʻa tumu o Rhode Island, faʻaalia ana 'oa natia ma nofoaga sili e maua ai.

E ui atonu e le maua e Rhode Island le tele o maʻa faʻaagaga o isi setete, o loʻo i ai lana vaega tutusa o maʻa tulaga ese ma matagofie. O lo'o i lalo laulau o lo'o lisiina ai ma'a taua e seasea ma masani o lo'o maua i le setete, ma fa'amatalaga pupuu.

O ma'a taua e seasea maua i Rhode Island:

Tumbled Bowenite
Gemstonefaʻamatalaga
BoweniteO se ituaiga gata vaivai, lanumeamata-lanumoana e masani ona faaseseina o le iasepi. Mafaufau i minerale a le setete o Rhode Island.
EpidoteO se ma'a lanumeamata, tioata e masani ona feso'ota'i ma ma'a fa'atusa.
FaʻafanuaE ui ina sili atu o se minerale nai lo se maa taua, e iila, foliga efuefu uamea e masani ona sailia e le au aoina.
StauroliteE masani ona taʻua o "fairy stones" ona o lona masaga tioata e foliga mai e pei o le koluse.
SillimaniteEnaena, lanu meamata, or ma'a filo lanu moana, e masani ona maua i papa metamorphic.

O maa taua masani e maua i Rhode Island:

Muscovite Mika
Gemstonefaʻamatalaga
manino QuartzE manino ma sili ona lelei, o se tasi lea o minerale sili ona tele i le lalolagi.
Smoky QuartzO se lanu enaena i le uliuli ituaiga o quartz, e mafua mai le faʻavevela faanatura.
Almandine GarnetO se ma'a lanumumu-enaena, o le ituaiga sili ona taatele o le kaneti.
Muscovite MikaO se minerale siliva e vaelua i ni laupepa manifinifi.
Biotite MikaO se ituaiga mica pogisa, e mau'amea.
FeldsparO lenei vaega o minerale e aofia uma ai le orthoclase (lanu piniki) ma le plagioclase (paolo o le efuefu i le paʻepaʻe).
AmfibolO se vaega o minerale pogisa, e masani ona uliuli, lanu meamata, pe enaena.
PyroxeneO le isi vaega o minerale pogisa, e masani ona maua i maa maa ma metamorphic.
KloriteO se minerale lanu meamata e masani ona maua i fasipepa po'o laupepa.
HematiteO lenei u'amea u'amea ua lauiloa i lona iila, iila u'amea ma le lanu mumu-enaena.

O le laufanua o Rhode Island, e ui e le o tumu i maina maa faʻatau, e ofoina atu i le tagata aoina faʻapitoa se avanoa e faʻaalia ai nisi o nei matagofie faʻanatura. Pe o oe o se tagata su'esu'e tomai po'o na'o se tasi e fiafia i 'oa i lalo ifo o tatou vae, o lo'o i ai i le setete mealilo o lo'o fa'atali mo le mauaina.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Rhode Island

  1. Cumberland Mines: O lo'o i Cumberland, o nei maina e sili ona lauiloa mo ituaiga quartz. O itula faigaluega e masani ona amata mai i le oso a'e o le la se'ia goto le la ma le tau fa'atatau ole ulufale. Siaki i taimi uma mo suiga o vaitau.
  2. Lua maa taua a Hopkinton: O lo'o i totonu o Hopkinton, o i'inei na maua ai le tele o almandine garnets. E galue mai le 8 i le taeao i le 5 i le afiafi i le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana. E i ai se totogi itiiti mo tagata matutua, ma fa'aitiitiga mo tamaiti ma tagata matutua.
  3. Narragansett Bay Shores: O lenei saite e le o se maina ae ua lauiloa mo tagata su'esu'e i le matafaga o lo'o su'e fasi quartz fa'alelei ma isi minerale o lo'o tafe i uta. E mafai ona maua i le tausaga atoa, ae sili ona asiasi i le taimi o le sua. Leai se totogi e mana'omia.
  4. Providence Quarries: E ui o le tele o su'esu'ega mo fossil, o nisi tagata aoina minerale ua maua ni fa'ata'ita'iga fiafia iinei. O itula faigaluega e masani lava mai le 9am i le 6pm. O lo'o iai le tau fa'atatau mo le aoina.
  1. Warwick Gem Beds: E lata ane i Warwick, o lenei nofoaga e lauiloa mo micro-minerals, e fetaui lelei mo i latou e vaʻai mata ma se microscope. E tatala mai le 10am i le 4pm. E leai se totogi e ulufale ai, ae talia foa'i.
  2. Kingston Mines: O loʻo iai i Kingston, o lenei nofoaga e masani lava mo tagata e fiafia i le rockhounding ma le tele o minerale e maua. O itula faigaluega o le 9 i le taeao i le 5 i le afiafi, ma sina totogi itiiti e totogi mo le ulufale.
  3. Nofoaga i Sasa'e Providence: O nofoaga la'ititi nei, e le masani ona fa'afeiloa'i i East Providence, lelei mo i latou e fiafia i ma'a amata. E tatala mai le oso a'e o le la e oo i le goto o le la ma e leai se totogi e maua ai.
  4. Bristol Mineral Beds: O loʻo i totonu o Bristol, o se mea e sili ona fiafia i ai mo i latou e suʻe feldspar ma mica specimens. Tatala mai le 8 i le taeao i le 4 i le afiafi, e itiiti se totogi e aofia ai.
  5. Little Compton Cliffs: O nei papa e sili atu mo le agaga faʻafefe, ma le avanoa e maua ai le quartz ma le mika. Ole avanoa e eseese ile tau ma tulaga ole tai. Leai ni totogi ulufale.
  6. Smithfield Prospect Pits: O loʻo i Smithfield, o nei lua e ofoina atu avanoa mo minerale uma ma faʻamaʻi. E tatala mai le 9 i le taeao i le 5 i le afiafi ma le totogi mo tagata matutua. E avanoa fa'aitiitiga mo vaega ma tamaiti.

E taua le maitauina e ui o nisi o nei nofoaga e iai itula faigaluega masani ma pili, e mafai ona suia tulaga e faʻatatau i le vaitau, pule, ma isi mea. Ia siaki i luma i taimi uma, faaaloalo i le fanua, ma saili se faatagaga pe a talafeagai ai.

Tala'aga o Gem Mining i Rhode Island

Rhode Island, e ui lava i lona laʻititi lapoʻa, o loʻo i ai le tamaoaiga ma le faʻavasegaina o tala faʻasolopito. E ui ina e le'i avea lava le la'u ma'a ma mea taua e una'ia ai le tamaoaiga i totonu o le setete, ae ose tala e tumu i talatu'u fa'alotoifale, tagata fiafia fiafia, ma mea na maua fa'afuase'i na matua a'afia ai nu'u.

O le fa'avaeina fa'afanua o le setete o le mafua'aga autu lea o lona tamaoaiga minerale. O le tu'ufa'atasiga tulaga ese o metamorphic ma igneous formations i Rhode Island ua maua fanau mai i le tele o maa taua ma minerale i le afe tausaga. O fale eli ma'a ma koale sa fa'agasolo i tala faasolopito o galuega eliina i totonu o le itulagi, fa'atasi ai ma taulaga e pei o Graniteville i Westerly o lo'o fa'aigoaina i le fa'aigoaina o le fale gaosi ma'a malosi.

Ae ui i lea, faatasi ai ma nei pisinisi faapisinisi, na amata ona matauina e tagata fia iloa ma tagata suʻesuʻe eleele le i ai o maʻa taua ma semi-taua. E oo atu i le faaiuga o le 19th seneturi, na amata ona tusia e le au aoina mea fiafia ma tagata e fiafia i minerale a latou sailiga, ma mafua ai le faateleina o le fiafia i le gafatia o Rhode Island mo le sailiga o maa. O lenei fiafiaga fou na fa'amumuina ai ni tama'i la'u ma'a ma'a, ma fa'atatau i ituaiga quartz.

Peitaʻi, o tupe a gata a le setete na iʻu lava ina maua ai e le atunuu. Aemaise lava, o Bowenite, o se eseesega o le gata, na faaigoa ia George T. Bowen, o le na muai faailoaina i Rhode Island. O le lanu lanumeamata-lanu moana matagofie o Bowenite, lea e foliga tutusa ma le iasepi, na puʻeina mata o tagata mamanu teuteu ma tufuga. E faapena lona faatosina, i le 1966, na tofia ai Bowenite e avea ma minerale a le setete o Rhode Island.

E ui lava i lenei tala faʻasolopito mataʻina, e leʻi faʻataunuʻuina moni lava le faʻaogaina o maʻa tetele i Rhode Island. O le laʻititi laʻititi o le setete, tuʻufaʻatasia ma le taulaʻi i isi pisinisi, tausia eliina maa i totonu le vaega o tagata e fiafia tele nai lo pisinisi faapisinisi. Ae, mo i latou e iloa le mea e vaʻai i ai, o le eleele o Rhode Island o se oa o tala, o loʻo faʻapipiʻiina ma maa taualoa o loʻo faatalitali e faʻaalia. I aso nei, o loʻo faʻaauau pea ona suʻesuʻeina e tagata o le nuʻu ma tagata asiasi ona laufanua, faʻafesoʻotaʻi ma se taimi ua tuanaʻi o loʻo talanoa i le tele o le natura ma le fia iloa o tagata.

Tulafono Fa'ali'i maa i Rhode Island

Rhode Island, faʻatasi ai ma lona gataifale lavelave ma le tamaoaiga o tala faʻasolopito, e faʻatumauina le puipuiga o ana punaoa faanatura ma le siosiomaga. O le tulituliloaina o maa taua, e ui ina manaia, e noatia i tulafono faatonutonu ua fuafuaina e faʻamautinoa uma le faʻasaoina o nei 'oa ma le saogalemu o i latou o loʻo sailia.

Muamua ma le sili, soʻo se tagata e faʻamoemoeina eliina poʻo le aoina e tatau ona nofouta atoatoa o aia tatau a meatotino tumaoti e paʻia i Rhode Island. O le soli tulafono ose solitulafono, ma e taua tele mo soʻo se tasi e fiafia i le sailiga o maa e saili se faʻatagaga talafeagai mai tagata e ona fanua aʻo leʻi amataina soʻo se gaioiga eli. E le gata ina fa'amautinoaina le fa'atulafonoina ma le sologa lelei o le tulituliloaina o ma'a, ae e fesoasoani fo'i e fa'amautu sootaga lelei i le va o tagata e ona fanua ma le nu'u tulimanu.

E le gata i lea, o nisi o vaega i Rhode Island, e pei o paka a le setete ma fanua puipuia, e le mafai ona faʻatapulaʻaina mo soʻo se galuega eli poʻo maʻa. O nei itulagi o lo'o puipuia e fa'asao ai le matagofie fa'anatura o le setete, fa'alapotopotoga fa'anatura, ma fa'ailoga fa'asolopito. E tusa lava pe iai maa taua, e matua faʻasaina le aveeseina mai nei vaega.

Mo eria e mafai ona faʻatagaina maa ma aoina minerale, atonu e leai ni tapulaʻa faʻapitoa i le tele o maʻa taua e mafai ona ave. Ae ui i lea, o loʻo faʻamamafaina e le setete le taua o le aoina o amio. O mataupu faavae o le “Leave No Trace”, lea na afua mai i le tulaga o savaliga sopo ma tolauapiga, e tutusa lava le faaaogaina iinei. O lona uiga o le ave na'o mea e te mana'omia, aua le fa'alavelaveina nofoaga fa'anatura, ma tu'u nofoaga e pei ona e mauaina, pe a le o se tulaga lelei.

E le gata i lea, so'o se taumafaiga fa'apisinisi e aofia ai le fa'atau atu po'o le fa'atauina atu o le tele o ma'a taua e ono mana'omia ai pemita fa'aopoopo ma pepa. O nei tulafono faatonutonu e faʻamoemoe e puipuia soʻo se faʻalavelave tetele e le faʻatagaina pe faʻaleagaina le siosiomaga.

O le saogalemu o le isi popolega sili. O le tulituliloaina o maa, aemaise lava i nofoaga e pei o tofē poʻo le eliina, e mafai ona lamatia. E fautuaina e le setete e fa'amasani tagata ta'ito'atasi i a'afiaga e ono tula'i mai ma ave i taimi uma ni mea e saogalemū ai. E aofia ai, ae le gata i, matatioata saogalemu, totigilima, ma seevae puipui.

Ma le mea mulimuli, e taua tele le tumau i le faʻafouina i tulafono faatonutonu. E mafai ona suia tulafono o le la'uina ma le aoina e fua i iloiloga o le siosiomaga, suiga o le faaaogaina o eleele, po o isi faiga faavae. E tatau ona siaki e le aunoa i latou e tulituliloa ma'a ma pulega fa'alotoifale po'o matagaluega a le setete mo so'o se fa'afouga.

I se aotelega, e ui lava e le mafai ona faafitia le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Rhode Island, e taua le faʻalatalata atu i le gaioiga ma le faʻaaloalo mo le tulafono, fanua, ma lona talafaasolopito. I le faia o lea mea, e mafai e tagata fiafia maʻa ona faʻamautinoa se aafiaga tauia ma faʻamaonia.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Rhode Island

O le alu atu i laufanua eseese o Rhode Island i le sailiga o maʻa taua e manaʻomia ai e le gata o le naunautaiga ae faʻapea foʻi ma le seti saʻo o meafaigaluega. O le fa'aauupegaina i mea fa'aoga talafeagai e fa'amautinoa ai e mafai e tagata tuli ma'a ona maua mai minerale e aunoa ma le fa'aleagaina, i taimi uma e fa'amautinoa ai lo latou saogalemu. O se ta'iala fa'apitoa e fa'atatau i fa'afanua fa'afanua o Rhode Island:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava pe afai e te latalata i nofoaga oneone po'o iliili, e mafai ona fesoasoani lau fa'amama e vavae ese ma'atama'i laiti mai otaota o lo'o siomia ai.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina i totonu o eleele vaivai poʻo le tuʻu ese o otaota, o se suo laitiiti poʻo se solo o se meafaigaluega aoga e maua.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O mea ia e fa'avae i so'o se mea faigaluega a rockhound. O le samala ma'a e mafai ai ona gaui lelei ma'a, a'o tu'u, aemaise lava pito mafolafola, e mafai ona fesoasoani e vaelua ai ma'a e iloa ai mea o lo'o i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O se pakete malosi poʻo se ato umi e manaʻomia mo le teuina o maʻa ma maa e te aoina. Manatua, o nisi maa atonu e sili atu le mamafa nai lo le mea e foliga mai ai, o lea ia mautinoa o loʻo malosi au mea faʻapipiʻi.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O le tele o maa taua i Rhode Island, e pei o le Bowenite, e mafai ona maua i laʻititi laʻititi. O se tioata lima e fesoasoani i le su'esu'eina toto'a o mea e ono maua i lea taimi.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se taʻiala faʻaitulagi ma minerale taʻiala faʻapitoa i Rhode Island o le a avea ma au soa sili. E mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa au su'esu'ega ma tu'uina atu fa'amatalaga ile mea e ono maua ai minerale fa'apitoa.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Faalavelave, tusa lava pe laiti, e mafai ona tupu. O le i ai o se pusa fesoasoani muamua e mafai ona fesoasoani e foia vave manu'a laiti, tui, po'o toto'a.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le mea moni, e ui ina fiafia le faatalitalia o le mauaina o maa taua natia, ae e tāua tele le saunia lelei. O meafaigaluega saʻo e le gata e faʻaleleia ai avanoa o se manuia malaga tulimanu maa ae ia mautinoa foi o le aafiaga e saogalemu ma fiafia. Ia manatua i taimi uma e teu e tusa ai ma le nofoaga patino ma tulaga e te faʻamoemoe e feiloai i Rhode Island.

Fautuaga ma Togafiti mo Ma'a Ma'a Fa'amanuiaina i Rhode Island

Rhode Island, e lauiloa o le Ocean State, atonu e laʻititi i le lapopoa ae e tele i ona mea ofoofogia faʻafanua. Afai o loʻo e tu i lenei setete ma le faʻamoemoe e maua mai ni 'oa feilafi, o le tuʻufaʻatasia o le poto faʻapitonuʻu ma fautuaga faʻapitoa e mafai ona siitia moni ai lou poto masani tulimanu. O nisi nei o fautuaga ma togafiti e faʻatatau mo laufanua faʻatumuina o Rhode Island:

1. Suesuega ma Fuafuaga: Aʻo leʻi alu i fafo, faʻaalu se taimi i le suʻesuʻeina o vaega patino e te manaʻo e asia. Fa'alotoifale rockhounding vaega, fa'asalalauga i luga o le initaneti, ma punaoa faletusi e mafai ona avea ma auro o fa'amatalaga.

2. Fa'aaloalo i Meatotino Tuma'oti: Ia manatua i taimi uma e ole atu mo se faatagaga pe afai o lau fanua tulimanu o loʻo i luga o fanua tumaoti. E le gata ina fa'aaloalo ae e fa'amautinoa ai fo'i e te le soli tulafono.

3. Taimi sili e asiasi ai: Pe a mae'a timuga e mafai ona avea ma taimi sili mo le tulituliloaina o maa, aemaise lava i vaitafe poʻo matafaga, aua e mafai e timuga ona fufulu pe faʻaalia minerale fou. Ae peita'i, mo nofoaga papa po'o maupu'epu'e, ia mautinoa e mautu le eleele pe a uma timuga ina ia 'alofia so'o se lamatiaga.

4. Mauaina o Fa'amaumauga: O le teuina o se api au'ili'ili ma fa'amatalaga e uiga i le mea ma le taimi na e mauaina ai ma'a taua ta'itasi e mafai ona aoga mo malaga i le lumana'i ma mo le malamalama i le fa'afanua fa'afanua o au su'esu'ega.

5. Fa'amasani i ma'a taua i le lotoifale: O le iloaina o mea taua e masani ona maua i nofoaga patino o Rhode Island e mafai ona fesoasoani i le setiina o faʻamoemoega moni ma fesoasoani i le faʻamaonia.

6. Auai i se Vaega: Aemaise lava mo tagata amata, o le auai i se rockhounding poʻo se vaega tulimanu tulimanu e mafai ona aoga. O le poto masani fa'atasi ma le malamalama e mafai ai ona fa'atupuina le tuliga ma fa'aagafesoota'i.

7. Tumau Mataala i Mamanu o le Tai: Afai o lo'o e su'esu'e i gataifale ta'uta'ua o Rhode Island, ia nofouta i taimi uma i fa'asologa o tai. O nisi o eria e na'o le taimi e su'e ai le tai.

8. Laei Talafeagai: O le tau i Rhode Island e mafai ona le mautonu. O le ofuina o fa'alavalava, ofuina o seevae malosi, ma le aveina o mea e le susu e mafai ona mautinoa ua e saunia mo mea uma e tutupu.

9. Siosiomaga Muamua: E tāua le manatua a o tuliga, e faamuamua le soifua manuia o le siosiomaga. Aloese mai le soona ave'ese po'o le fa'aleagaina le tatau i nofoaga fa'anatura.

10. Onosai o le Ki: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le faigamalaga e pei ona maua e le iuga. O nisi aso atonu e matua tauia, ae o isi atonu e le tele ni mea e maua mai. O le ki o le fiafia i le poto masani ma le fesoʻotaʻiga ma le natura.

I le faaiuga, o le Rhode Island, faatasi ai ma ona uiga eseese o le eleele ma le gataifale, e ofoina atu se tulaga tulaga ese o sailiga tulimanu. O le fa'alatalata atu i le malaga fa'aaloalo, tapenapenaga, ma le onosa'i e mautinoa ai e le gata o se la'u manuia ae fa'apea fo'i ma manatuaga tumau.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava e te maua ai maʻa taua i Rhode Island, o le isi laasaga taua o le tausia lelei ma faʻaalia nei oa faanatura. O le taulimaina, faʻamamāina, ma le teuina o au mea na maua o se faatufugaga ia lava, ma faʻatasi ai ma le auala saʻo, e mafai ona e faʻamautinoa o au maʻa taua e tumau pea lo latou susulu mo tausaga a sau. O nisi nei o taʻiala e faʻatatau i maʻa taua e masani ona maua i Rhode Island:

1. Fa'amama lemu: Amata i se pulumu malu ma se vai. O le tele o maa taua e faigofie ona masalo pe faaleagaina, o lea e manaʻomia ai le faʻamamaina malie. Mo le tele o palapala ma'a'a, e mafai ona fa'aogaina se fasimoli fufulu ipu. Ae ui i lea, ia suʻesuʻe i taimi uma le maʻa taua aʻo leʻi faʻaalia i soʻo se fofo faʻamamā.

2. Aloese mai Vailaau Matautia: O nisi ma'a taua e mafai ona fa'afefete i vaila'au malolosi po'o mea fa'alenatura e pei o le sua o le tipolo. Ia mautinoa i taimi uma le fa'amama e fetaui lelei ma le ituaiga maa.

3. Teuga Lelei: Taofi eseese maa taua taitasi ina ia taofia ai mai le sasaina e le tasi le isi. O atigi mea teuteu vaivai po'o taga ie ta'itasi e lelei. Mo ma'a mata po'o ma'a e le'i tipiina, e mafai ona fa'aogaina pusa palasitika ma vaega eseese.

4. Fa'amaumauga: I tafatafa o le maa taua, tusi se faʻamatalaga o le mea ma le taimi na e mauaina ai. E le gata ina fa'aopoopo i lona tala ae mafai fo'i ona aoga mo fa'atatauga po'o fa'amoemoega fa'asaienisi.

5. Fa'aali au Su'ega: Afai e te manaʻo e faʻaalia au maʻa taua, mafaufau e teu faʻafaigaluega i pusa faʻaaliga ma se totonu vaivai. O le faʻaalia i totonu o nofoaga faʻamalamalamaina, mamao ese mai le susulu o le la, o le a faʻaalia ai lo latou matagofie faʻanatura.

6. Fa'atalanoa se tagata poto faapitoa: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea e tulaga ese pe taua, mafaufau e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻi poʻo se rockhound masani. E mafai ona latou ofoina atu faʻamatalaga i le tulaga lelei o le maa, aoga aoga, ma soʻo se faʻatonuga o le tausiga.

7. Taulima ma le Fa'aeteete: O nisi maa taua, aemaise lava i o latou foliga mata, atonu e maʻai pito. Taulima i taimi uma ma le faʻaeteete e aloese mai soʻo se manuʻa.

8. Mafaufau Lapidary Arts: Afai e te mana'o e fa'alautele atili le matagofie o au su'esu'ega, e mafai ona e su'esu'eina le lapidary arts. O le tipiina ma le faʻaiila o maʻa taua e mafai ona faʻaalia ai lo latou susulu i totonu, liliu i latou i mea teuteu poʻo ni faʻaaliga.

9. Tumau Fa'afou: I le aluga o taimi, e faʻaleleia auala o le tausiga o maʻa. Tumau fa'afou i vaifofo fou fa'amama po'o auala teu oloa e ono tula'i mai i totonu o nu'u ma'a.

10. Faasoa ma Aoao: Fa'asoa atu ou aafiaga ma su'esu'ega i nu'u ma'a fa'apitonu'u po'o fa'asalalauga i luga ole laiga e mafai ona fa'amalieina. E le gata ina fa'atagaina oe e a'oa'o mai i isi ae fa'aopoopoina fo'i i le fa'aputuga malamalama tu'ufa'atasi.

O lona uiga, o ma'a taua uma e te maua i Rhode Island o se vaega o le tala fa'asolopito o le setete. O le togafitia o nei maa taua ma le fa'aaloalo ma le fa'aeteete e mautinoa ai o lo latou matagofie fa'anatura e fa'asaoina mo augatupulaga e fiafia ai.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Rhode Island

Tourmaline

Rhode Island, ae o le setete pito i laʻititi i le US, o se fanua e tumu i tala o mea ofoofogia na maua. O lona tala fa'asolopito atonu e le tele e pei o nisi o setete i Sisifo, ae e mautinoa lava o lo'o i ai lana vaega o su'esu'ega mata'ina na fa'aopoopoina ai le feilafi i tala fa'asolopito o le setete. Su'esu'e i nisi o ma'a sili ona ta'uta'ua na maua e Rhode Island:

1. Le Lalelei Bowenite: I le taufaaiuiuga o le 19 senituri, na maua ai i Rhode Island le Bowenite, o se ituaiga o Serpentine e masani ona taʻua o le 'New Jade'. Na vave ona faʻaalia mo lona paolo apu-lanumeamata ma sa sili ona sailia e le au fai mea teuteu o le vaitau.

2. Cumberlandite, State Rock: E ui e le o se maa taua, o le mauaina o Cumberlandite e taua tele. O lenei papa uliuli po o le enaena ma faailoga papae, e tele lava ina maua i le Vanu o Blackstone, na avea ma papa aloaia a le Rhode Island. O lona seasea, e maua i na o vaega patino o le setete, e fai ma oa.

3. Su'ega Quartz i le Talafatai: I le aluga o tausaga, ua lipotia mai e le au matafaga le mauaina o faʻataʻitaʻiga quartz matagofie i le talafatai o Rhode Island. O nisi o nei mea, e fa'apupulaina e galu e le aunoa, e i ai le pupula ma le matagofie o ma'a sili ona lelei.

4. Garnet Gulch Tales: E ui lava e le masani ai, o loʻo i ai lipoti mai rockhounds i le lotoifale e uiga i le mauaina o garnets i nisi taga o Rhode Island. O nei su'esu'ega, a'o fa'alētuu, ua fa'aopoopo i le tu'inanauga a le setete.

5. Tourmaline Treasures: I le amataga o le 20th seneturi, sa i ai tala o tourmaline lanu meamata na maua i totonu o le setete. E ui ina le tele e pei o setete tuaoi, o nei suʻesuʻega na avea ma ulutala i liʻo faʻafanua faʻapitonuʻu.

6. Tala Fa'asolopito: O le tele o aiga tuai o Rhode Island e i ai tala o tuaa na maua maa taua, lea ua avea nei ma measina a le aiga. E ui o le amataga tonu o nei maʻa atonu e leiloa i le tala faasolopito, o lo latou i ai e faʻaopoopoina i le tulaga mauoa a le setete o tala maa taua.

7. Ofoofogia Fossilized: E ui lava e le o ni maa taua i le uiga masani, o toega fossilized o meaola anamua ua maua, aemaise lava i le talafatai. O nei ma'amea fa'aola e ofoina atu se vaaiga tulaga ese i le mua'i talafaasolopito o le setete.

O le Rhode Island atonu e le mimita maina tetele po o fanua maa taua, ae o ana tala filemu o mea ofoofogia na maua e faʻaalia ai lona uiga faʻapitoa faʻafanua. O su'esu'ega ta'itasi, pe na faia i se matafaga fa'atalafu po'o se rockhound tu'ufa'atasia, e fa'aopoopoina ai se mataupu fou i le ma'a tāua a Rhode Island. O le faatosina e le na o le tuliga ae o le faitau afe o tala o loʻo ave filemu e nei maʻa.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

A'o ofo mai e Rhode Island se lalelei tulaga ese i le tulituliloaina o ma'a, o ona setete tuaoi o lo'o vala'au mai fo'i i a latou fa'afanua ma'a ma'a iloga. O le faʻalauteleina o lau faʻataʻitaʻiga tulituliloa maa e mafai ona maua ai se faʻamatalaga sili atu ona eseese ma faʻatamaoaigaina. O setete tuaoi nei e mafai ona e mafaufau e suʻesuʻe:

1. Connecticut Gem Mining: E lauiloa mo ana garnets ma tasesa, Connecticut o lo'o i ai le tele o maina tuai ma eli e fa'ailoa mai ai se tuliga fa'afuase'i. E mitamita foi le setete i le tourmaline feilafi ma aquamarine maua.

2. Massachusetts Gem Mining: O se setete o lo'o i ai se tala fa'asolopito mauoa, Massachusetts ofo avanoa e maua ai maa taua e pei o beryl ma garnet. O vaega i sisifo o le setete e sili ona lauiloa mo le tulaga ese faʻataʻitaʻiga minerale.

3. Niu Ioka Gem Mining: I tua atu o ana faatosinaga i le taulaga, Niu Ioka e tele nofoaga e tumu i quartz, garnet, ma tourmaline. O Mauga o Adirondack o se nofoaga faapitoa mo papa maa masani.

4. New Jersey Gem Mining: A'o fai sina mamao, e taua le matauina o lena mea New Jersey ofoina nofoaga matagofie mo minerale zeolite ma prehnite.

O le fa'avasegaina o au malaga su'e ma'a e ala i le alu atu i setete tuaoi e mafai ona aumaia ai ni lu'itau fou ma ni mea na maua. O setete taʻitasi e ofoina atu se tala faʻasolopito tulaga ese ma se faʻasologa o maʻa taua, o loʻo faʻatali e suʻeina e i latou o loʻo i ai le mata ma le agaga tumau.

A'oa'o mealilo o le fa'atauina o ma'a manuia fa'atasi ma a tatou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'ailoga Fa'atautoga o Ma'a Ma'a ma le Fa'ataulaitu o Mea'ai Fale

O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Rhode Island e le gata i le fiafia o le mauaina ae faapea foi i le loloto o le sootaga o se tasi e fausia ma le eleele anamua. O malaga ta'itasi i laufanua 'ese'ese o le Ocean State - pe o le gataifale, vanu, po'o le fa'avao vao - e aumaia ai ma se folafolaga o le a'oa'oina o se vaega o 'oa lilo a le Lalolagi. I tua atu o maa taua, o le aafiaga o le faatofuina i le natura ma tala o loo faamatalaina filemu e maa taitasi e faaopoopo i le matagofie o le setete.

Ae ui i lea, mo i latou e le mafai ona alu i fafo i taimi uma poʻo o loʻo sailia se mea taua mai le mafanafana o latou fale, o loʻo i ai se filifiliga faʻafiafia: le Eliina maa Pusa. O lenei pusa e mafai ai e tagata fiafia ona su'e i eleele mauoa, su'e ma'a ma'a'a eseese, ma avea taimi uma ma mea e ofo ai. Ose auala matagofie e pu'eina ai le ute o le poto masani i le fanua, fa'afaigofie ona maua ma fa'afiafiaina le sailiga o ma'a mo vaitausaga uma ma tulaga.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *