Gem Mining Oregon: Premier Oregon's Gem Mining Guide

Oregon Gem Mining

O Oregon, o se setete e lauiloa i ona laufanua lauolaola ma vaomatua mafiafia, o loʻo i ai foʻi se faʻaputuga o maʻa taua i lalo ifo o lona lauolaola lanumeamata. O le faatosinaina o ma'a fe'ilafi o lo'o maua mai, fa'atasi ma le agaga o le fa'ata'ita'iga, ua fa'ailoga ai le to'atele i ona laufanua fa'afanua eseese. O lenei tusiga o le a taʻitaʻia oe i laufanua mauoa o Oregon, faʻaalia lona tala faʻasolopito, nofoaga manaʻomia, ma faʻamatalaga mo tagata faʻatauvaʻa ma le poto masani.

Ole fa'afanua 'ese'ese o Oregon e maua ai le 'oloa o ma'a'amea e amata mai i mea mata'ina e seasea maua i mea e masani ona maua. Se'i o tatou su'esu'e loloto i taulaga eseese a le setete ma se lisi atoa o ma'a tāua e seasea maua ma masani.

O ma'a taua e seasea maua i Oregon:

Oregon Sunstone
Gemstonefaʻamatalaga
Oregon SunstoneUa lauiloa o le maa taua a le setete, o se feldspar ma apamemea fa'apipi'i, e maua ai se fa'aaliga susulu, fe'ilafi.
Opal afiOse opal manino i le translucent ma se lanu mafanafana, mu. E masani ona maua i Opal Butte.
Angel Wing Plume AgateE iloagofie i ona fa'aulu fa'apena-fulu lavelave ma mamanu maaleale.
Holley Blue AgateE afua mai Holley, Oregon, o loʻo i ai se lanu lavender maʻoti i le lanumoana.
Ellensburg Blue AgateE maua i tafatafa o tuaoi i matu o Oregon, e taua tele mo lona lanu moana lanumoana.

O maa taua masani i Oregon:

O fuamoa faititili o Oregon ua tipi ma faaiila
Gemstonefaʻamatalaga
Faititili fuamoaO le papa o le setete o Oregon, o se ituaiga o geode fa'atasi ai ma le totonugalemu e pei o le agate po'o le kalsedony.
JasperE masani ona maua i le tele o lanu, o se ituaiga o chalcedony e lauiloa mo ona mamanu lavelave.
Opal masaniE le pei o lona tausoga aasa, o le opal masani e le fa'aalia ni lanu fa'ata'alo ae e sau i lanu eseese.
Petrified WoodO laau anamua na liu maa i le afe tausaga, ma faasaoina ai o latou mamanu lavelave.
CarnelianO se lanu mumu o le chalcedony, e masani ona maua i tafatafa o vaitafe.
Moss AgataMalamalama i translucent faʻatasi ai ma mea faʻapipiʻi pei o le moss, e maua ai se foliga manino.
SeolitesO se aiga o minerale, e masani ona maua i laufanua mauga mu o Oregon, e aofia ai le stilbite ma le heulandite.
ObsidianO tioata volcanic e masani ona maua i le lanu uliuli, ae mafai ona iai ni fesuiaiga e pei o le snowflake obsidian.
minerale silikoneE masani ona maua i se lanu mumu loloto, e masani ona maua i papa metamorphic o Oregon.
QuartzO se tasi o minerale sili ona tele, e mafai ona maua i lanu manino, susu, poʻo rosa i Oregon.

O lenei fa'aputuga 'ese'ese ua na'o se fa'ata'ita'iga o le tamaoaiga fa'alenu'u a Oregon. E mafai ona maua e le au ta'afa'ato'aga fa'atauva'a ma tagata aoina ma'a masani le fiafia o latou loto i totonu o laufanua o Oregon.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Oregon

  1. Pefu Devil Mining Co., Latalata Plush: O lenei nofoaga lauiloa o se nofoaga vevela mo le susulu o Oregon Sunstones. Fa'alagolago i le vaitau, e mafai ona fesuisuia'i itula faigaluega. O totogi e masani ona fa'atatau ile fa'aoga ile aso po'o le mamafa o ma'a taua e te maua.
  2. Richardson's Rock Ranch, Madras: O se oa taua mo i latou e naunau i fuamoa faititili, o le papa aloaʻia a Oregon. O le lafumanu e maua ai nofoaga eli e fa'agaoioia i itula fa'apitoa, e masani ona totogi le tau i le pauna.
  3. Opal Butte, Morrow County: O se taunuuga taua mo soʻo se tagata fiafia opal, aemaise lava i latou o loʻo sailia le opal afi mataʻina.
  4. Lucky Strike Mine, Mitchell: Lelei mo i latou e tulituliloa mo maa taua eseese e aofia ai maa iasepi, agate, ma le auro auro i nisi taimi. Latou te fa'agaioi tele i le taimi o le taumafanafana ma le tautoulu ma se totogi mo le fa'aoga-aso.
  1. Lua Aeto Mining, Plush: O le isi nofoaga mo Oregon Sunstones. O lenei 'upega tafaʻilagi o loʻo ofoina atu i le lautele ma tagata tumaoti eli, faatasi ai ma totogifuapauina e eseese e faʻatatau i le vaega e te filifilia e laʻu.
  2. Laumei Faga Agates, O'Brien: Ose nofoaga e tau le iloa lelei mo le su'eina o agate laumei matagofie. E ono fesuisuia'i itula faigaluega ma totogifuapauina, o lea e fautuaina ai e fa'afeso'ota'i le saite a'o le'i alu lau asiasiga.
  3. Whistler Springs, O'Brien: Ua lauiloa i le tele o iasepi, o lenei nofoaga o se parataiso mo i latou e talisapaia mamanu lavelave ma lanu o lenei maa taua. Ia mautinoa e siaki a latou kalena fa'agaioiga a'o tatala i taimi uma.
  4. Little Pine Garnet Mine, Baker County: E mafai ona fa'atumuina e tagata fiafia o le Garnet i lenei maina, lea e ofoina uma nofoaga eli ma pakete na mua'i faatumuina. O pili ma itula e fa'a-taimi, o lea e sili ai le siaki muamua.
  5. Alaleo Sunstone Mine, Fa'alelei: O le isi nofoaga mo Oregon Sunstone, Spectrum e ofoina atu i le aso eli ma le maualuga, totogi-i-eli filifiliga. O latou itula faigaluega e masani lava mai ia Me ia Oketopa, ma totogifuapauina fesuiaʻi.
  6. Bear Creek Placers, Josephine County: O se nofoaga e le gata i maa taua ae faapea foi i auro. E tatala mo tagata lautele ae manaʻomia se pemita, ia mautinoa o loʻo ia te oe faʻatagaga talafeagai ma o loʻo e nofouta i latou faʻatulagaina o totogi.

O nei nofoaga taʻitasi e ofoina atu se tulaga faʻapitoa eliina maa poto masani i Oregon. Pe o oe o se tagata amateur ma se fiafia tele poʻo se tagata suʻesuʻe vaʻavaʻai, o le tele o laufanua eseese o le Beaver State e iai se mea mo tagata uma.

Tala'aga o Gem Mining i Oregon

Le talafaasolopito o eliina maa i totonu O Oregon e eseese ma olaola e pei o maa taua e maua i lalo o lona eleele. Faatasi ai ma le tele o laufanua o loʻo pulea e mauga mu, vanu lauolaola, ma vaomatua mafiafia, o le setete ua leva ona avea ma maneta mo tagata moni ma tagata maina i aso nei.

I le tala faasolopito, o ituaiga Amerika Amerika o Oregon na latou faʻatauaina le tele o nei maʻa taua e le gata mo faʻamoemoega teuteu ae faʻapea foi mo lo latou taua faaleagaga ma aoga aoga. Agate, iasepi, ma obsidians, na maua i le tele o le setete, sa masani ona faaaoga mo le faia o meafaigaluega, auupega, ma mea o sauniga. O nei maa e iai tala o le laueleele, na tuufaasolo mai i tupulaga.

I le faaiuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi, a o faalautele atu le US agai i sisifo, na taunuu ai tagata nofoia ma tagata maina i Oregon. Maileia e tala auro i vaitafe ma vaitafe o le setete, na vave ona tosina atu i latou i isi mea ofoofogia o le eleele. O le la'uina o ma'a, i le taimi nei, ua si'itia mai se galuega fa'apitonu'u, fa'atupu fa'alaua'itele i se tasi e taua tele le tamaoaiga.

O se tasi o suiga pito sili ona taua i le tala faasolopito o le eliina o maa a Oregon o le mauaina lea o le Oregon Sunstone i le Ponderosa mine i le 1980s. O lenei mea taua tulaga ese, ua lauiloa ona o le matagofie o le apamemea, na tuʻuina ai Oregon i luga o le faʻafanua o le maʻa taua. Na fa'aosofia ai le fa'ateleina o su'esu'ega ma galuega fa'atau pisinisi i totonu o le setete.

E le gata i lea, o le tele o tala faasolopito o le mauga mu a Oregon ua mafua ai le tele o maa taua. O itu e iai le malosi o le mauga mu, e pei o i latou e lata ane i Plush, na lauiloa mo a latou maa o le la, ae o nofoaga e tafe ai le lava anamua sa mauoa i agate ma obsidians. O vaitafe ma vaitafe o le setete, lea na vaneina o latou ala i luga o nei laufanua mauga mu, na avea foi ma puna o garnets, auro, ma isi minerale.

I le aluga o tausaga, o le apili o le tulituliloaina o maa taua i Oregon ua tupu, e le gata mo lona tamaoaiga faʻamoemoe ae faʻapea foʻi ma lona agaga o le faimalaga. I aso nei, a'o fa'agaoioia maina fa'apisinisi i le tele o itulagi, o lo'o fa'amalosia fo'i e le setete le ta'aloga fa'afiafiaga, fa'ataga ai tagata fiafia e tofo i le fiafia o le mauaina muamua.

O lona uiga, o le tala fa'asolopito o le la'uina o ma'a a Oregon o se fa'aputuga tele o tu ma aga fa'ale-aganu'u, sailiga tau tamaoaiga, ma tu'inanau ta'ito'atasi, e matua'i feso'ota'i ma le fa'afanua o le setete ma le fa'aleleia o tu ma aga.

Tulafono Fa'atonu maa i Oregon

O Oregon, faʻatasi ai ma ona fanua lautele lautele ma fanua mauoa minerale, ose nofoaga taʻutaʻua mo le au fai pisinisi faʻapisinisi ma faʻafiafiaga rockhounds. Ae ui i lea, ina ia mautinoa le gafatia ma le faʻatinoina o le laʻuina aʻo faʻasaoina le faʻamaoni o le siʻosiʻomaga a le setete, ua faʻatūina e Oregon se faʻavae atoatoa o tulafono faatonutonu eliina maa.

Eleele a le Malo: O le tele o fanua faitele o Oregon o lo'o pulea e le Ofisa o Pulega o Eleele (BLM) ma le US Forest Service. O nei lala sooupu e iai tulafono ma taʻiala faʻapitoa mo galuega eliina:

  1. Fa'afiafiaga Rockhounding: O tagata taʻitoʻatasi ma aiga e fiafia i le aoina faʻafuaseʻi, e masani ona taʻua o rockhounding, e masani ona mafai ona aoina maʻa taua e aunoa ma se pemita. Ae ui i lea, e iai tapulaʻa i le aoina o aso uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le BLM e masani ona faʻatagaina le aoina e oʻo atu i le 250 pauna o faʻataʻitaʻiga papa i le tausaga, i le tagata.
  2. Commercial Mining: O i latou e fiafia i galuega tetele pe fa'atau pisinisi e tatau ona uia se faiga e sili atu ona faigata, e aofia ai le fa'amauina o tagi, iloiloga o le si'osi'omaga, ma le fa'afouga fa'avaitaimi o aia tatau.

fanua tumaoti: O le la'uina o fanua tumaoti e mana'omia le fa'atagaga manino mai lē e ona fanua. E moni lenei mea mo fa'afiafiaga ma fa'atau pisinisi. O le fa'aaloalo i aia tatau o meatotino e taua tele, aua o le soli tulafono e mafai ona o'o atu ai i a'afiaga fa'aletulafono.

Vaitafe ma Vaitafe tapu: O nisi o alavai i Oregon, ona o lo latou maaleale o le si'osi'omaga po'o le taua fa'asolopito, e iai tapula'a i le la'uina. Fa'ata'ita'iga, e mafai ona fa'atapula'aina pe fa'asa i totonu o alia e puipuia ai nofoaga o i'a.

Fa'asao a Amerika Samoa: O fanua fa'ale-nu'u e iai a latou lava fa'atonuga ma ta'iala e fa'atatau i le la'uina ma le fa'asao ma'a. Ia maua pea fa'atagaga talafeagai ma malamalama i ta'iala pe a mafaufau i so'o se gaioiga i nei fanua.

Nofoaga Puipuia: O paka a le atunu'u, maafaamanatu, ma nisi o sulufa'iga o meaola fa'asaina e fa'asaina ai le la'uina ma le fa'asao ma'a e puipuia ai a latou mea tau si'osi'omaga ma tala faasolopito. Fa'afeso'ota'i i taimi uma le ofisa pule po'o nofoaga fa'anofonofo i le lotoifale a'o le'i fuafuaina a malaga tulimanu maa i se eria fou.

Pemita ma Totogi: E ui e le manaʻomia se pemita faʻapitoa e faʻafiafia ai rockhouding i luga o le tele o fanua lautele, ae e manaʻomia e le faʻatau pisinisi. E eseese totogifuapauina e fa'atatau i le ituaiga ma le fua o le la'uina, le nofoaga, ma le ofisa fa'afoe. E taua tele le siaki ma totogi totogifuapauina e mana'omia, aua o le 'alo'alo e mafai ona i'u ai i faasalaga mamafa.

Atugaluga o le Saogalemu ma le Siosiomaga: O tulafono faatonutonu a Oregon e ave ai le faamuamua i le saogalemu ma le faatumauina o le siosiomaga. O gaioiga e mafai ona faʻaleagaina ai le eleele, faʻaleagaina punavai, pe afaina ai meaola faanatura i le lotoifale e masani ona faʻasaina. E le gata i lea, o maina tu'ua, e ui ina fa'aosoosoina mo su'esu'ega, e mafai ona matua'i mata'utia ma e masani lava ona fa'agata.

I le faaiuga, aʻo ofoina atu e Oregon le tele o avanoa mo le laʻuina o maa, malamalama ma le tausisia o ana tulafono faatonutonu e sili ona taua. O nei tulafono e faʻamautinoa ai o le fiafia o le mauaina e paleni ma le faʻaaloalo mo le fanua, lona talafaasolopito, ma lona lumanaʻi.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Oregon

O fanua fa'afanua 'ese'ese o Oregon, e amata mai i mauga mu e o'o atu i alititai, e mana'omia ai se seti o mea faigaluega ma mea faigaluega fa'apitoa e fa'aleleia atili ai lou poto masani i le la'uina. Pe o oe o se tagata amata i luga o lau tafaoga muamua ma le rockhounding poʻo se tagata suʻesuʻe tomai, o le faʻaauupegaina lelei e mafai ona faʻaleleia atili ai ou avanoa e manuia ai.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O mea nei e taua pe a su'e auvai po'o alia. Sieves e fesoasoani e vavae ese maʻa lapopoa mai maʻa taua e faʻatatau i le lapopoa.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: E aoga mo le eliina i nofoaga e ono maua ai maa taua i lalo tonu o le fogaeleele. Ia mautinoa e malosi ma sa'o le lapopo'a mo oe e tagolima lelei.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se mea e tatau ona i ai mo soʻo se rockhound, o se samala papa e mafai ai ona e talepeina maʻa ma maua ai maʻa taua i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A e mauaina ni maa taua, e te mana'omia se mea e ave ai i totonu. E mana'omia se pakete malosi po'o se ato umi.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e fesoasoani i le su'esu'eina toto'a o ma'a taua, fa'amautinoa e te le fa'agaloina ni ma'a laiti ae taua. E aoga fo'i mo le fa'ailoaina o fa'auiga po'o isi vala iloga i au su'esu'ega.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusita'iala fa'apitoa i ma'a taua a Oregon e mafai ona taua tele. O le a fesoasoani i le fa'ailoaina o au su'esu'ega ma tu'u mai ai fa'amatalaga po'o fea o iai ma'a taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: O tipi laiti po'o ma'i e masani lava i le taimi o ta'avale papa. O se pusa fesoasoani muamua e mafai ona fesoasoani e foia vave nei manu'a laiti.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

I se aotelega, e ui o le faatosina o le eliina o maa o loʻo taoto i le fiafia o le mauaina, o le saunia lelei e faʻateleina ai lenei fiafiaga. O meafaigaluega sa'o, tu'ufa'atasia ma le fa'aaloalo mo le fanua ma le puipuiga o le saogalemu, fa'amautinoa o lau fa'ata'ita'iga tulimanu o Oregon e fua tele ma fiafia.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Oregon

O le amataina o se sailiga eli maa i Oregon o se taumafaiga fiafia. Ae ui i lea, o le manuia i lenei sailiga oa e masani ona faalagolago i mea e sili atu nai lo na o le laki. O le poto, sauniuniga, ma le fuafuaga e mafai ona faʻaleleia atili ai lou poto masani i le eliina. O nisi nei o fautuaga taua ma togafiti e faʻamautinoa ai e te faʻaogaina le tele o lou taimi i le Beaver State:

  1. Suesuega, Suesuega, Suesuega: A'o le'i alu i fafo, ia e faamasani i ma'a tāua fa'apitoa o Oregon. O le iloaina o mea e te su'eina o le a sili atu ona aoga lau sailiga. Upega tafaʻilagi, kalapu rockhounding i le lotoifale, ma tusi taʻiala e mafai ona maua ai faʻamatalaga taua.
  2. Asiasi i Faleoloa Rock i le lotoifale: O le fegalegaleai ma tagata e ana faleoloa ma'a i le lotoifale e mafai ona faʻamalamalamaina. E masani ona latou fefaʻasoaaʻi tala, tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i nofoaga fualaʻau, poʻo le ofoina atu foʻi o taʻiala ile faʻamatalaga.
  3. Taimi sa'o: O taimi sili mo le la'uina o maa i Oregon o le tuai o le tautotogo i le amataga o le tautoulu. O le tau e masani lava ona sili atu ona talafeagai, ma o le tele o nofoaga eli ai e sili atu ona faigofie. Peitaʻi, pe a uma le timu, e mafai ona faʻaalia e alavai ni 'oa fou, ma avea ma taimi sili mo le mauaina.
  4. Tumau Saogalemu: Fa'ailoa i taimi uma se tasi e uiga i lou nofoaga eli ma fa'amoemoe le taimi e toe fo'i mai ai. O le tele o nofoaga eli e mafai ona mamao, ma e mafai ona faʻatapulaʻaina le mauaina o sela. E taua tele le iai o se fuafuaga fa'afuase'i pe a tutupu fa'alavelave.
  1. Manatu i le Siosiomaga: O le fa'ata'ita'iina ole la'uina gafataulimaina ma fa'alelei le si'osi'omaga e mana'omia. Aloese mai le soona eliina po o le tuua o lua matala. Ia mautinoa e te toe fa'afo'i le laufanua i lona tulaga fa'anatura i le tele e mafai ai.
  2. Fa'asusu ma Mea'ai: O le maina e mafai ona fa'aletino. E taua tele le aveina o vai, aemaise lava i masina mafanafana, ma le i ai o ni mea'ai e faaosofia ai le malosi.
  3. Lagolago i luga: O le maina ma se vaega poʻo se paaga e mafai ona sili atu le saogalemu ma sili atu le fiafia. O se fa'asoa fa'asoa e mafai ona aumaia ai fa'aaliga eseese, ma o le a tele atu ou mata e su'esu'e mo 'oa fa'atatau.
  4. Vaavaai i tua atu o le manino: E ui o le tele o maa taua o loʻo maua i totonu o maʻa, aua le tuulafoaia le palapala. O nisi taimi, o le tau e mafai ona faʻasaʻoloto ai maa taua mai o latou fale papa, ma tuʻu ai latou e faʻatali seʻi maua i lalo ifo.
  5. Tausia Faamaumauga: O le fa'amauina o au su'esu'ega, fa'atumu ma aso, nofoaga, ma fa'amatalaga, e mafai ona taua tele mo malaga i le lumana'i. I le aluga o taimi, e mafai ona aliaʻe faʻataʻitaʻiga, e taʻitaʻia oe i nofoaga e sili atu ona aoga tulimanu.
  6. Tumau Tumau: E fa'atatau i le onosa'i e fa'atatau i le ta'iala. E le o malaga uma e maua ai ni mea taua, ae o le poto masani, le matagofie o laufanua o Oregon, ma le fiafia o le tuliga o taui ia i latou lava.

I le faʻaiʻuga, o le mining gem i Oregon o se faʻafefiloi o sauniuniga, faʻaaloalo mo le natura, ma le naunautai. Faatasi ai ma nei fautuaga i lau auupega, o lau isi sailiga tulimanu i Oregon o le a avea ma se malaga e manatua.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le mauaina o maa taua i le taimi o lau malaga eli e mafai ona faaosofia ai le fiafia. Ae ui i lea, o le malaga a se maa taua e le muta i lona suʻeina. O le tagofiaina lelei, fa'amamāina, ma le teuina e mafai ona fa'amautinoa o au mea na maua e tumau ai lo latou matagofie ma le taua. O nisi nei o taʻiala taua e fesoasoani ia te oe e faʻapelepele ma faʻaalia au oa o Oregon:

  1. Fa'amamaina Muamua: O le taimi lava e te mauaina ai se maa taua, aveese lemu soo se palapala ma lapisi i ou lima. E fa'aosoosoina le olo malosi o le ma'a, ae e ono mafua ai le maosi po'o le fa'aleagaina, aemaise i ma'a vaivai.
  2. Fufulu Suavai: Fa'asusu au mea na maua i totonu o se atigipusa vai mama, e sili le su'amu, ma tu'u e susu. O lenei faiga e fesoasoani i le tatalaina o so'o se palapala pipii. E mafai ona e fa'aogaina se pulumu vaivai, pei o se pulumu fulunifo, e fa'amama malie ai le pito i luga.
  3. Aloese mai Vailaau Matautia: E ui o nisi maa taua e mafai ona taulimaina fasimoli malu, e sili ona aloese mai vailaʻau, aua e mafai ona latou suia le lanu o le maa taua pe faʻaleagaina lona pito. A masalosalo, pipii i vai mama.
  4. Faʻamago: A uma ona fa'amamā, fa'ata'atia ma'a taua i luga o se ie mālū po'o se solo e fa'amamago. Aloese mai le susulu o le la mo se taimi umi ona e mafai ona mou ese ai le lanu o nisi maa.
  5. Teuina: Teu ese au ma'a taua i totonu o taga vaivai po'o vaega e puipuia ai mai le sasaina e le tasi le isi. Afai na e mauaina ni ma'a mata'utia e le'i tipiina, mafaufau e afifi i ie pe tu'u i taga ta'itasi.
  1. Fa'aali: Mo i latou e manaʻo e faʻaalia a latou mea na maua, o le teu faʻafaigaluega i totonu o se pusa faʻaaliga poʻo se atigipusa ata e mafai ona avea ma se filifiliga sili. Ia fa'amautinoa e tu'u ese le pusa mai le susulu o le la ma i se nofoaga e tumau le vevela.
  2. Faailoaina: Afai e te le o mautinoa e uiga i se suʻesuʻega faapitoa, mafaufau e asiasi i se fomaʻi mataʻutia i le lotoifale pe auai i se kalapu rockhounding. E mafai e tagata o le au paia ma tagata atamamai ona tuʻuina atu faʻamatalaga i le faʻasinomaga o lau maa taua.
  3. Fuafuaga fuafuaina: Mo maa taua e foliga mai e taua tele, e fautuaina le faia o se iloiloga aloaia. E le gata ina fa'amaonia ai le fa'asinomaga o lea ma'a ae maua ai fo'i se fa'atusatusaga o lona tau tau maketi.
  4. Manatu i mea teuteu fa'apitoa: O le suia o au mea na maua i mea teuteu e mafai ona avea ma se auala matagofie e ave ai se vaega o lau malaga i Oregon ma oe. E mafai e tufuga fa'apitonu'u po'o tagata fai mea teuteu ona tu'uina atu ta'iala i mamanu e sili ona fa'ailoa ai uiga uiga ese o lau maa taua.
  5. A'oa'o ma Fa'asoa: Faamaumau au sailiga ma aafiaga. Fa'asoa au tala, fa'amatalaga, ma le matagofie o au mea na maua i uo, aiga, po'o nu'u i luga ole laiga e mafai ona matua'i tauia.

O lona uiga, o le togafitia o lau maa taua e maua ma le faʻaeteete ma le faʻaaloalo e faʻamautinoa ai latou te tumau o ni oa e le tumau. Pe latou te nonofo fa'amaualuga i totonu o se pusa fa'aaliga, ua fa'afoliga e fai ma teuga, pe tu'ufa'atasia o ni measina, o nei ma'a taua mai le fatu o Oregon o ni fa'amanatuga moni o au mea na tutupu i le eliina o ma'a.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Oregon

O Oregon, e ta'uta'ua ona o le tele o mineralogi, ua va'aia ni mea mata'ina mata'ina na maua i le tele o tausaga. O nei su'esu'ega e le gata na fausia ai le laufanua eliina ai ma'a ma'a a le setete ae fa'amauina ai fo'i le ta'uleleia o Oregon i le malae o gemology i le lalolagi atoa. O se vaaiga lenei i nisi o mea sili ona lauiloa na maua i maa taua ua avea ma vaega o le tamaoaiga o le maina o le setete:

Oregon Fire Opal
  1. Le Carmen Lucia Ruby: E ui e leʻi maua i Oregon, o lenei maa taua e iai se fesoʻotaʻiga taua i le setete. O Dr. Peter Bancroft, o se tagata nofomau i Oregon, sa fesoasoani tele i le mauaina o lenei 23.1-carat Burmese ruby ​​matagofie. Ua nofo nei i le Smithsonian's National Gem Collection.
  2. Oregon Sunstones: I le amataga o le 1900s, o le mauaina o le Oregon sunstone, o se mea taua tulaga ese ma se taʻaloga susulu o lanu, tuʻu le setete i luga o le faʻafanua o le lalolagi. E maua muamua i le itu i saute sasaʻe, o nei sunstones, faʻatasi ai ma a latou mea faʻapipiʻi apamemea, e mafai ona faʻatusalia maʻa sili ona lelei mai le salafa o le lalolagi.
  3. Meleniuma Blue: Na maua i le Ponderosa Mine i le 1999, o lenei 156-carat lanumoana. aquamarine o se tasi o maa sili ona tele ma sili ona mama o lona ituaiga na maua i Oregon.
  4. Le Opal Roebling: I le 2,585 carats, o lenei opal, faatasi ai ma lona tulaga ese-o-lanu, o se isi maa taua e fesootai ma Oregon, faafetai i mineralogist John L. White, o se tagatanuu Oregon, o le na mauaina mo le Smithsonian.
  1. Faititili Fuamoa Ta'uta'ua: E ui lava e le o ni maa taua, o fuamoa faititili a Oregon, o le maa o le setete, ua maua ai le gauai faʻavaomalo. O nei ma'a lapotopoto, pe a tipiina matala, e fa'aalia ai mamanu lavelave ma e masani ona teuina i le quartz po'o le agate.
  2. Biggs Jasper: Na maua i tafatafa o Biggs Junction i le ogatotonu o le 20 seneturi, o lenei ituaiga o iasepi, e iloga i ona mamanu mataʻina, na avea ma mea e sili ona fiafia i ai le au lapidaries ma le aoina.
  3. Le Aura Cascade: O lenei mata'ina amethyst geode, faʻatasi ai ma ana tioata lanu viole, na maua i le 2000s ma tumau pea o se tasi o mea sili ona lauiloa a Oregon. faʻataʻitaʻiga minerale.
  4. Opals Afi a Oregon: E ui lava e le o se mea na maua, o le teuina o opal Oregon i le Vanu o Virgin ua maua mai ai opal afi ma le le mafaatusalia vibrancy, tusi ata ma tagata fiafia i le lalolagi atoa.
  5. Obsidian Fa'amaufa'ailoga: O Oregon Tutotonu e ta'uta'ua ona o ana tafega. O nisi o vaega tetele o lenei tioata mūmū, ua fa'atauaina ona o lona ma'ai ma le iila, ua maua iinei.
  6. Ma'a'a fa'atosina: Ua maua mai fo'i e le setete fa'ato'aga laau fa'ato'aga ma le gataifale, e le gata ina matagofie fa'alelei ae fa'apea fo'i se vaaiga i aso ua mavae a Oregon.

O nei suʻesuʻega faʻasolopito, e ui ina tulaga ese, o loʻo faʻaalia ai o laufanua o Oregon o loʻo i ai ni 'oa e le mafaamatalaina. Latou te avea o se musumusuga mo soʻo se maa fiafia, faʻamanatu ia i latou o le isi suʻesuʻega tele e mafai ona na o se maʻa le mamao.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le Pasefika i Matusisifo ma itulagi lata ane ua tumu i oa mineralo o loo faatalitali mo le mauaina. Afai na e fiafia i le tulituliloaina o mea taua i Oregon, atonu e te manaʻo e faʻalautele au malaga i setete tuaoi. O setete taʻitasi e ofoina atu avanoa tulaga ese, faʻamaonia ai suʻesuʻega faʻapitoa eseese:

  1. Uosigitone Gem Mining: I le itu i matu, Washington o lo'o fa'amaualugaina ana lava fa'ailoga o ma'a tāua, mai le mata'ina Ellensburg Blue agate i le iasepi, fafie fa'ama'a, ma isi mea.
  2. California Gem Mining: Saute o Oregon, Kalefonia ofo atu se auro (e moni lava) o avanoa. I tua atu o lana talatuu Gold Rush, o le setete o loʻo i ai foi le tourmaline, garnet, jade, ma le benitoite, le maa taua a le setete.
  3. Idaho Gem Mining: Ua lauiloa o le 'Gem State', Idaho ofo atu le tele o maa taua ma semi-taua, mai opals i Spencer i garnets i Emerald Creek.
  4. Nevada Gem Mining: Fa'asolo atu teisi atu i saute sasa'e, Nevada folafola mai le tele o tupe o turquoise, garnets, opals, ma le opal afi uliuli faatosina.
  5. Montana Gem Mining: I sasae, Montana ua ta'uta'ua i ona safaira, aemaise o safaira Yogo matagofie. E le gata i lea, e masani ona maua agate ma garnets.

O le faʻalauteleina o lau sailiga maʻa taua i nei setete tuaoi e mafai ona faʻatamaoaigaina ai ou poto masani ma faʻalauteleina lau aoina. O setete taʻitasi, faʻatasi ai ma ona tala faʻasolopito ma laufanua faʻapitoa, e folafola mai ai se malaga iloga ma le fiafia mo tagata fiafia.

Mo se su'esu'e loloto i nofoaga eli ai ma'a ma fautuaga, su'esu'e la matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'ailoga Le'i Fa'avavau o Ma'a Ma'a ma se Su'ega Fa'avae ile Fale

Su'e maa i Oregon e sili atu nai lo na o se tulituliloaina o 'oa feilafi. O se siva ma le loloto o talafaasolopito o le lalolagi, o se su'esu'ega o mealilo i lalo ifo o tatou vae, ma se avanoa e feso'ota'i ai ma le natura i lona tulaga sili ona leaga. O le tele ma le eseese o laufanua o le Beaver State, mai laufanua valevalenoa ua sogi i le la i saute sasaʻe e oo atu i mauga mu i totonugalemu o Oregon, e talotalo atu ai i tagata faimalaga ma folafolaga o maa o le la, fuamoa faititili, opals, ma isi mea.

Ae faʻapefea pe a mafai ona maua le fiafia o le tuliga mai le mafanafana o lou fale? Fa'ailoaina o le Gem Mining Kit: o se fa'aputuga fa'aputuina o eleele mauoa minerale ma meafaigaluega e aumaia ai le togafiti fa'ataulāitu o tuliga ma'a i lou potu malolo. E ui atonu e le mafai ona suia ai le matagofie o se tafaoga i fafo, e ofoina atu se vaega o le poto masani, lelei mo le faʻaleleia o gemologists, tamaiti fiailoa, poʻo soʻo se tasi e faʻapelepeleina le susulu o le mauaina. Maulu i totonu, ma amata le sailiga!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *