Gem Mining Ohio Faʻaalia: Eli Faʻaloloto i Oa Iila a le Setete

Ohio Gem Mining

O Ohio, fa'atasi ai ma ona tala fa'asolopito fa'afanua ma laufanua tetele, o se malutaga mo tagata fiafia ma'a taua. O le talosaga a eliina maa o loʻo taoto i le fiafia o le mauaina, fesoʻotaʻi ma le lalolagi, ma le gafatia mo mea taua. O lenei tusiga o loʻo tuʻuina atu ai se vaʻaiga loloto i le aganuu o loʻo eliina maʻa a Ohio, faʻamaonia ituaiga o maʻa taua e mafai ona e faʻaalia, nofoaga lauiloa eli, ma sili atu.

O le tele o laufanua faʻafanua o Ohio ua faʻamalosia ai le iai o le faitau afe o maʻa taua. E amata mai i mea masani i mea e seasea maua, o nei ma'a e le gata o lo'o fa'ailoa ai le tamaoaiga o le lalolagi ae fa'apea fo'i lona tu ma aganuu. O iinei, ua matou faʻavasegaina nei maʻa taua e faʻatatau i lo latou seasea ma faʻateleina i Ohio.

O ma'a taualoa e seasea maua i Ohio:

Millerite
Gemstonefaʻamatalaga
CelestiteO se minerale lanu moana e lauiloa i ona fausaga tioata mataʻina, e masani ona maua i itu i matu sisifo o Ohio.
auroE ui e le o se mea masani, ae o fasi auro na maua i nisi taimi i vaitafe ma vaitafe o Ohio.
Pyrite “Auro a vale”E le taua e pei o le auro moni, ae o lona susulu, foliga auro e tosina mai ai le tele o tagata aoina.
BariteO se minerale mamafa e mafai ona manino, paʻepaʻe, or fa'alanu i lanu, e masani ona maua i totonu o si'osi'omaga papa.
MilleriteO lenei minerale nickel sulfide e fai ni tioata e pei o lauulu ma e lauiloa i lona lanu samasama-samasama.

O maa taua masani i Ohio:

Ohio Flint
Gemstonefaʻamatalaga
Ohio FlintO le maa taua a le setete, e masani ona lanu e tele ma lanu pa'epa'e, mumu, po'o le lanumoana, ma sa matua fa'atauaina e tagata Amerika.
QuartzO se minerale lautele e mafai ona maua i ituaiga eseese ma lanu i Ohio atoa.
CalciteE iloa i lona mausa tioata rhombohedral ma lona tali atu i le hydrochloric acid, e masani ona maua i le limestone.
DolomiteE tutusa ma le calcite ae e le vave tali atu i le acid, e maua i pesini palapala o Ohio.
GalenaO se minerale iila, lanu efuefu siliva e iloa i lona foliga kupita, o le uamea ta'ita'i lea e fa'atau i nisi taimi i Ohio.
SphaleriteO le 'oa sili o le zinc, e mafai ona le lanu, samasama, enaena, poʻo le uliuli ma e maua i le limestone ma le dolostone.
GypsumE masani ona maua i tioata manino poʻo ni masini vaivai, faʻaaogaina i le faʻapipiʻi ma le fale puipui.
FeldsparE maua i totonu o papa ma'a ma'a'a ma metamorphic o Ohio, e sau i le piniki, pa'epa'e, po'o le efuefu.
HematiteO se minerale uʻamea uʻamea, lea na faʻaaogaina muamua e pei o se uamea i le itu i saute o Ohio.
MarcasiteE tutusa i foliga vaaia i le pyrite ae e faia ni mausa tioata eseese, e masani ona maua i le limestone ma shale.

O nei maa taua, masani ma seasea, o ni molimau i le tamaoaiga o le eleele ma aganuu a Ohio. Pe o oe o se tagata e aoina le poto masani po'o se tagata su'esu'e su'esu'e, ua folafola mai e le setete se 'oa fa'atali e maua.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Ohio

  1. Flint Ridge State Memorial, Glenford: O se nofoaga pito i luga mo le lauiloa Ohio Flint, o lenei nofoaga e faʻafeiloaʻi i le au vaʻavaʻa ma tagata maina fou. O lo'o galue mai le vaveao e o'o i le afiafi, o lo'o i ai se totogi maualalo mo le eliina, fa'amautinoa o lo'o ia te oe le tele o avanoa e maua ai lena vaega lelei o Ohio Flint.
  2. Nelson Ledges Quarry Park, Garrettsville: O lenei paka eli e le gata o se malutaga mo faʻafiafiaga ae o se nofoaga sili foi mo le mauaina o le Quartz ma isi minerale mataʻina. O itula ma totogifuapauina e eseese, o lea o le siakiina o latou upega tafaʻilagi aʻo leʻi alu i fafo o se manatu lelei.
  3. White Star Quarry, Gibsonburg: Ose ma'a limestone tuai, o lenei nofoaga e lauiloa mo le aoina mai o meaola ma minerale tutusa. E ui o le faatosina muamua o le maulu, o rockhounding e lauiloa foi. O itula faigaluega e amata mai i le vaveao i le afiafi.
  4. Hueston Woods State Park, Kolisi Su'ega: Sa avea muamua ma fanua tulimanu mo Ohio Flint e Native Americans, o lenei paka e tumau pea le fiafia mo i latou o loʻo tuliloaina le maa taua a le setete. E leai se totogi mo le tulituliloaina o maa, ae fa'aaoga itula e ulufale ai i paka.
  1. East Fork State Park, Peteli: O loʻo i luga o le matafaga o le East Fork Lake, o lenei paka e maua ai avanoa e suʻe ai geodes, fossil trilobite, ma ma'a. O le paka e tatala i tausaga ta'itasi mai le 6am i le 11pm
  2. Caesar Creek State Park, Waynesville: Ua lauiloa i ona nofoaga mauoa, e mafai foi ona e mauaina le tele o minerale iinei. O le tulituliloaina o meaola e mana'omia se pemita (lea e leai se totogi), ma o le paka e tatala mai le vaveao seia oo i le afiafi.
  3. O Lo'u Maa'a Punavai e Fitu, Peebles: O se nofoaga lauiloa mo aiga, iinei e mafai ona e faʻafefeteina i luga o le oneone e faʻaalia ai le quartz, iasepi, ma e oʻo lava i le garnet i nisi taimi. O itula faigaluega e masani lava, ma totogifuapauina e fa'atatau mo pusa maina.
  4. Auglaize Quarry, Junction: O se nofoaga e fiafia i ai rockhounds, e mafai ona e mauaina le dolomite ma tioata calcite iinei. Talu ai o lenei mea o se fale eli o lo'o galue, e taua le maua o se fa'atagaga a'o le'i alu i totonu.
  5. Mary Ann Brown Natura Faasao, Logan: E sili ona asiasi i ai pe a uma se timu, o alia papaʻu iinei o loʻo tumu i Ohio Flint. O lo'o tatala le fa'asao mai le vaveao se'ia o'o i le afiafi e leai ni totogi fa'atatau mo le tuliga o ma'a.
  6. Isle Saint George, Vaituloto o Erie: O lenei motu e ofoina atu se aafiaga tulaga ese, e lauiloa mo ona tioata matafaga ma maʻa lapotopoto, faʻafefe. E fa'agaoioi va'a i masina vevela, e eseese itula ma totogi.

O nei nofoaga taʻitasi o loʻo i ai a latou lava lalelei ma 'oa faʻapitoa. Pe o e i ai mo le fiafia o le mauaina, le fesoʻotaʻiga i le natura, poʻo le taui faʻapitoa o se maʻa taua na maua, o nofoaga eliina ai Ohio e mautinoa lava e ofoina atu se mea e manatua pea.

Tala'aga o Gem Mining i Ohio

O le eliina o maa i Ohaio e sili atu nai lo na o se sailiga o taimi paganoa i aso nei; ose ieie mauoa ua lalagaina i le gasologa o le taimi, e pu'eina ai le ute o le malaga fa'alenu'u ma aganuu a le setete.

I le afe ma afe o tausaga ua mavae, a o leʻi leva ona tuʻu vae o tagata papalagi i luga o le fanua, na iloa ai e tagata o Ohio le taua o minerale a le setete. O tagata Amerika Amerika, aemaise lava le aganuu Hopewell, na latou faʻaaloalo maualuga i le Ohio Flint. E le na'o le lalelei o le ma'a ma le matagofie, ae fa'apea fo'i lona aoga. O Flint, e lauiloa i ona pito ma'ai pe a pa'epa'e, na avea ma vaega taua o le olaga i aso faisoo. Na fau ma le poto e fai ma ufanafana, naifi, ufiufi, ma isi mea faigaluega, e iai sona sao tāua i le tulituliloaina, tufuga, ma taua. O le eria o Flint Ridge, lea o loʻo tu i aso nei o se molimau i lona taua, sa avea ma nofoaga autu mo fefaʻatauaʻiga mo nei nuʻu.

Faatasi ai ma le oʻo mai o tagata Europa i le seneturi lona 18, o le tamaoaiga o minerale a Ohio na amata ona faʻalauteleina le gauai. O le la'uina o ma'a na suia mai le fa'atatau i mea'ai ma fefa'ataua'iga i totonu o nu'u fa'ale-aganu'u i se gaioiga e taua tele le tamaoaiga. Na fa'atūina ni fa'ameamea, e le gata mo ma'a ma'a, ae fa'apea fo'i maa limestone, koale, ma isi minerale, e atagia mai ai le fa'alauteleina o le laufanua o fale gaosi oloa i Ohio.

I le 19th ma le 20th seneturi, faatasi ai ma le siʻitia o tagata e aoina mea fiafia ma tagata suʻesuʻe, o le vaaiga o le mining maa o Ohio na maua se isi suiga. Na fa'aitiitia e uiga i fa'ato'aga fa'ato'aga tetele ma fa'ateleina mea na maua e tagata ta'ito'atasi, a'oa'oga, ma fa'afiafiaga. O faʻalapotopotoga e pei o aʻoga, kolisi, ma sosaiete faʻapitonuʻu ma minerale na amata faʻatulagaina malaga i fafo, faʻamamafaina le taua o aʻoaʻoga o suʻesuʻega lima.

I aso nei, a'o taula'i le fa'ato'aga tetele ma maina i puna'oa e pei o le koale ma le ma'a'amu mo fa'amoemoega tau alamanuia, e tumau pea le talatuu o le la'u ma'a. O lo'o lolofi atu pea le au fa'afiafia ma le au aoina i nofoaga ta'uta'ua o Ohio, na tosina mai i le fa'aosoina o le su'eina o se vaega mauoa o le tala fa'asolopito o le fa'afanua. O le tala i le eliina o maa i Ohio, o le mea lea, e le na o maa; e faatatau i le va o tagata ma le laueleele o loo latou nonofo ai.

Tulafono Fa'alina maa i Ohio

I Ohaio, e pei o le tele o setete, o le mauaina o minerale, e aofia ai maa taua, o loʻo pulea e se seti o tulafono faatonutonu e faʻamautinoa ai faiga faʻaauau, puipuia le siosiomaga, ma faʻasaoina nofoaga faʻasolopito ma aganuu. O nei tulafono e le na'o le fa'asaoina o measina fa'alenu'u a le setete, ae fa'apea fo'i i le fa'amautinoaina e mafai e tagata uma ona fiafia i mea ofoofogia o sailiga ma'a mo tupulaga a sau.

Muamua, o le eseesega i le va o le tulituliloaina o maa taua ma le faʻatau pisinisi e taua tele. Mo tagata e fiafia i ai ma tagata e aoina mai, Ohaio e ofoina atu le tele o fanua lautele e mafai ona latou faʻamoemoeina e aunoa ma le manaʻomia o faʻatagaga faʻapitoa. Ae ui i lea, e taua le manatua o nei gaioiga e masani ona faʻatapulaʻa i le aoina o luga. O le eliina po'o le eliina e aunoa ma se fa'atagaga e mafai ona o'o atu ai i fa'asalaga.

I fanua tumaoti, ia maua pea le fa'atagaga mai lē ona le fanua a'o le'i su'eina. E le na o le faaaloalo; o le tulafono. O le fa'atauva'a atu i meatotino tumaoti e aunoa ma se fa'atagaga e mafai ona ta'ua o le soli, fa'atasi ai ma a'afiaga fa'aletulafono.

A o'o mai i fa'atauga fa'apisinisi, e sili atu le fa'amalosi o tulafono. Soʻo se faʻalapotopotoga o loʻo vaʻavaʻai i laʻu i luga o se fua tele, pe mo maʻa maʻa, koale, poʻo isi minerale, e tatau ona tausisia tulafono a Ohio ma e masani ona manaʻomia se pemita mai le Ohio Department of Natural Resources (ODNR). O le Vaega a le ODNR o le Puleaina o Punaoa Minerale e nafa ma le vaavaaia o galuega uma eli i totonu o le setete, ia mautinoa latou te usitaʻia tulaga o le siosiomaga, tulafono saogalemu, ma faiga tanu.

O le tulituliloaina o meaola, e fesoʻotaʻi vavalalata ma le laʻuina o maa i le tele o nofoaga, e iai ana lava tulafono. Mo se fa'ata'ita'iga, i nofoaga e pei o Caesar Creek State Park, a'o fa'atagaina le aoina, e te mana'omia se pemita e fai fua, fa'amautinoa e tumau pea le gaioiga ma e le fa'aleagaina le si'osi'omaga.

E le gata i lea, o nisi vaega i Ohaio, aemaise lava i latou e taua faʻasolopito poʻo le siʻosiʻomaga, e ono iai ni tapulaʻa poʻo faʻasaina i le tulituliloaina o maʻa ma meaola. O nofoaga e pei o paka a le atunuu, faalenatura faalenatura, po o faailo o talafaasolopito e masani ona i ai ni taiala ma'oti e puipuia ai o latou foliga tulaga ese ma le siosiomaga.

Mo i latou o loʻo vaʻavaʻai e faʻatau atu a latou mea na maua, e taua le faʻamautinoa na maua faʻaletulafono ia maʻa taua. O le fa'atauina atu o ma'a taua mai nofoaga fa'asaina po'o le leai o ni fa'atagaga talafeagai e mafai ona o'o atu ai i sala tupe po'o ni gaioiga fa'aletulafono.

I le faaiuga, aʻo ofoina atu e Ohio le tele o avanoa mo tagata fiafia, e sili ona taua le logoina ma faʻaaloalo. O le usita'ia o tulafono a le setete e le gata ina fa'amautinoa ai le manuia o le tulituliloaina o ma'a, ae o lo'o iai fo'i se sao i le fa'asaoina o measina fa'alenu'u ma aganu'u a Ohio mo tupulaga o le lumana'i.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Ohio

O laufanua fa'afanua eseese o Ohio o lo'o maua ai avanoa eseese mo le la'uina o ma'a, mai le fa'asa'oina o le vaitafe i le su'esu'eina o ma'a anamua. Ina ia faʻateleina le manuia ma faʻamautinoa le saogalemu i le taimi o nei suʻesuʻega, e taua le faʻaauupegaina o oe lava i meafaigaluega ma mea saʻo. Pe o oe o se tagata fou po'o se tagata tulimanu mata'aga, o lenei ta'iala o le a fesoasoani ia te oe e fa'atautaia laufanua o Ohio ma le mautinoa.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le aoga pe a su'esu'e i aluga o vaitafe po'o nofoaga e tele le palapala, e fesoasoani sieves e faamama ese lapisi tetele, ae tu'u ai maa taua ma minerale. E o'o mai i le tele o mesh, e mafai ai ona fa'amaonia atili i lau sailiga.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo i latou e eliina i eleele malu po o le tatalaina o oa tanumia, e taua tele se suo malosi po o se solo. O nei mea faigaluega e taua tele pe a taumafai e maua ni tupe teu loloto e aunoa ma le faʻalavelave tele o le siʻosiʻomaga.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: I le fatu o so'o se mea faigaluega a rockhound o lo'o i ai le samala ma'a fa'atuatuaina, e taua tele mo le talepeina o ma'a ma le su'eina o fa'ata'ita'iga. Fa'atasi ma se fa'a, e fesoasoani i galuega sa'o, fa'amautinoaina le fa'aleagaina o ma'a taua.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O le taimi lava e te maua ai au 'oa, e te mana'omia se mea e feavea'i saogalemu ai. O pakete ma atigipusa, e sili atu i le faʻapipiʻi, e mafai ona faʻapipiʻi mea lapopoa, aʻo tamaʻi ato e mafai ona faʻamaufaʻailogaina e mafai ona teu ai faʻataʻitaʻiga maʻaleʻale pe laiti.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: Ina ia vaʻavaʻai totoʻa i au mea na maua, e manaʻomia se tioata faʻalautele poʻo se loupe a le tagata fai maʻa. E fesoasoani i le vaʻaia o faʻamatalaga laiti e mafai ona iloa ai le tasi minerale mai le isi.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava mo tagata amata, o se taiala i fanua maa taua a Ohio e mafai ona avea ma se soa taua. E le gata e fesoasoani i le iloagofie ae e maua ai foʻi faʻamatalaga i le mea e ono maua ai maʻa taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Pe a i fafo i le malae, e mafai ona tupu ni manu'a laiti. Ia saunia ma se pusa fesoasoani muamua, faʻapipiʻiina i fusi, vailaʻau faʻamaʻi, ma soʻo se vailaʻau patino.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

Manatua, a'o iai meafaigaluega sa'o e matua fa'aleleia atili ai le poto masani, fa'aaloalo i le si'osi'omaga ma usita'ia tulafono a le setete e sili ona taua. Fa'aauupegaina uma i mea faigaluega ma le poto, o au sailiga sailiga ma'a i Ohio e mautinoa e fua tele.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Ohio

O le amataina o se sailiga eli maa i Ohio e mafai ona faʻafiafiaina ma luʻitau. Ina ia faia le tele o lau malaga ma faʻateleina ou avanoa e suʻe ai oa natia, mafaufau i fautuaga ma togafiti nei:

1. O Su'esu'ega o le Ki: A'o le'i alu i fafo, su'esu'e lou nofoaga filifilia. Malamalama i lona talaaga faʻafanua, ituaiga o maʻa taua o loʻo i ai, ma soʻo se tulafono poʻo tulafono faʻapitoa. O lenei galuega sauniuni e mafai ona maua ai faʻamatalaga ile mea ma le auala e amata ai lau sailiga.

2. Taimi Lau Asiasiga: A mae'a timuga e mafai ona avea ma se taimi sili ona lelei e su'e ai, aemaise lava i vaitafe po'o alia. E mafai e timuga ona fufulu ese le vaega pito i luga ole palapala, faʻaalia ai maa taua natia. Ae ui i lea, ia mautinoa e le palapala tele pe maseesee le lotoa mo mafuaaga saogalemu.

3. Amata Laititi: Afai e te fou i le eliina maa, amata i le aoina mai luga. Savali fa'agesegese, su'esu'e le 'ele'ele, ae maise nofoaga o lo'o tafia fa'alenatura. E te ofo i mea e te ono mauaina e aunoa ma le tau eli.

4. Mataituina Lou Laa: Aemaise lava i laufanua papa pe le tutusa, ia faaeteete i le mea e te laa ai. E mafai ona fesuia'i ma'a mata'utia, ma o pu eli e isi tagata su'esu'e e mafai ona avea ma tulaga lamatia.

5. Feso'ota'i ma Kalapu Fa'alotoifale: O le auai i se maa taua ma se kalapu minerale e mafai ona taua tele. E masani ona faasoa atu e tagata o le ekalesia ni malamalamaaga, faatulaga ni malaga a vaega, ma tuuina atu le taitaiga.

6. Aoao le Lingo: Fa'amasani oe i upu fa'afanua, aemaise lava i latou e fetaui ma ma'a taua o lo'o e fa'amoemoe e maua. O lenei malamalama e mafai ona fesoasoani i le faʻamalamalamaina o taʻiala o fanua poʻo le malamalama i fautuaga mai rockhounds masani.

7. Fa'aaloalo i le Siosiomaga: Mulimuli i taimi uma i mataupu faavae o le “Leave No Trace.” Aloese mai le soona eli i se tasi nofoaga, faatumu soo se pu e te faia, ma aua lava ne'i aveese laau pe afaina ai meaola.

8. Fa'apipi'i Fa'aauau: Aumai ia lava vai ma meaai mama mo lau malaga, ae ia manatua e teu uma au lapisi. Mafaufau e faʻaaoga pusa e mafai ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai otaota.

9. Saili le Ta'ita'iga i Aso Manuia: O nofoaga ta'uta'ua e la'u ai maa e mafai ona tumutumu, aemaise lava i faaiuga o vaiaso po o aso malolo. Afai e te le mautinoa pe o fea e amata ai, vaʻai poʻo fea o loʻo taulaʻi atu ai taumafaiga a le au tulimanu faʻapitoa poʻo le faia o se talanoaga faauo mo fautuaga.

10. Tumau i le Onosa'i ma le Tumau: O le sailiga o maa e manaʻomia ai le onosai. O nisi aso atonu e tele, ae o isi e mafai ona tofotofoina lou naunautaiga. Manatua, o le fiafia o le tuliga o se vaega tele o le poto masani e pei o maa taua e te mauaina.

Ma le mea mulimuli, o le mining gem i Ohio e faʻatatau i le faigamalaga e faʻatatau i le taunuuga. O laufanua o le setete, o lona talafaasolopito mauoa o eleele, ma le fiafia faigofie o le i ai i fafo e faʻaopoopoina faʻatamaoaigaina i taui moni o au mauaina. Fiafia i taimi uma, ma teuloto mea e manatua e pei o maa taua!

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A mae'a ona e su'eina ma'a taua i le taimi o lau malaga maina i Ohio, e le gata ai iina le faigamalaga. O le taulimaina lelei, fa'amamā, ma le fa'asaoina o au mea na maua e mautinoa ai o lo'o tumau pea lo latou matagofie ma le taua. Ose ta'iala atoatoa i le puleaina o au sailiga taua:

1. Fa'amamaina Muamua: Amata i le fufuluina o so'o se palapala matala po'o palapala i se pulumu vaivai. Fufulu au maa taua i lalo o le vai tafe e aveese ai ni vaega laiti. Mo palapala fa'ama'a'a, fa'asusu maa i le vai i ni nai matau'a o le vailaau mama e mafai ona fesoasoani.

2. Taulimaga maaleale: Taulima ma le faaeteete au maa taua i taimi uma. O nisi minerale e mafai ona vaivai ma faigofie ona sasa pe gau. O le fa'aogaina o ie vaivai po'o fata fa'atumu e uu pe felauai ai au mea e mafai ona puipuia ai fa'aleagaina e le'o mana'omia.

3. Faailoaina: A'o le'i fa'amama fa'amalosi, e mana'omia le fa'ailoaina o au ma'a taua. O nisi auala fa'amama e talafeagai mo le tasi ma'a e ono fa'aleagaina ai le isi ma'a. E mafai e ta'ita'i fa'ato'aga, kalapu ma'a ma minerale fa'apitonu'u, po'o tagata su'esu'e fa'apitoa e mafai ona fesoasoani i fa'amatalaga sa'o.

4. Metotia Fa'amama Fa'apitoa:

  • Ultrasonic Cleaners: E talafeagai mo ma'a ma'a'a e pei o le quartz ae mafai ona fa'aleagaina ma'a po'o pe gau.
  • Fofo oona: Fesoasoani mo le aveeseina o pisia u'amea mai le quartz ae mafai ona afaina i isi maa ma sili ona fa'aoga ma le fa'aeteete.
  • Oona Acidic: Lelei mo le faamamaina o pisia elea ae mana'omia le taulimaina ma le faaeteete ma le teuina mai tamaiti ma fagafao.

5. Teuina o Au Ma'a'a: Taofi au ma'a taua i totonu o taga vaivai ta'itasi po'o atigipusa tu'ufa'atasi e 'alofia ai le sasaina e le tasi o le isi. Teu i totonu o se nofoaga malulu, matutu, mamao ese mai le susulu o le la, lea e mafai ona mou ai nisi maa i le taimi.

6. Fa'aali Au 'Oa: Afai e faʻaalia au mea na maua, ia mautinoa o le pusa faʻaaliga poʻo le tulaga e lava le puipuiga mai le pefu ma tuʻituʻi faʻafuaseʻi. Fa'ailoga sa'o ma le igoa o le maa, nofoaga e maua ai, ma so'o se isi fa'amatalaga talafeagai e mafai ona fa'aleleia atili ai le fa'aaliga.

7. Faʻatatauina: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea e taua tele, fa'afeso'ota'i se su'esu'ega ma'a fa'amaonia mo se iloiloga. E mafai ona latou tu'uina atu fa'amatalaga i le tulaga lelei, seasea, ma le tau o maketi.

8. Tusi: O le tausia o se faʻamaumauga auiliili o suʻega taʻitasi - e aofia ai le aso, nofoaga, uiga, ma soʻo se togafitiga na faia - e mafai ona taua tele, aemaise lava pe afai e te filifili e faʻatau atu pe fefaʻatauaʻi i le lumanaʻi.

9. Saili Fautuaga Faapitoa: Afai e le mautinoa e uiga i soʻo se itu o le taulimaina, faʻamamaina, poʻo le teuina, faʻafesoʻotaʻi i polofesa poʻo tagata aoina poto masani. E mafai ona latou tuʻuina atu taʻiala e faʻatatau i lau maʻa taua.

I le faaiuga, o le fiafia o le mauaina e le muta pe a uma le maa taua mai le eleele. O le tausia lelei ma le faʻatauaina o au mea e mafai ai ona e faʻasaoina le togafiti faʻataulāitu o lena taimi, faʻamautinoaina o oa na e mauaina i Ohaio e tumau pea o se molimau tumau i lau sailiga tulimanu.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Ohio

O Ohio, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻafanua, o se nofoaga o le tele o mea taua na maua i le tele o tausaga. O nei su'esu'ega e le gata ina fa'amanatuina ai le tele o le tamaoaiga fa'alenatura a le setete, ae o lo'o i ai fo'i sao taua i le tu'uina o Ohio i luga o le fa'afanua mineralogical. O nisi nei o ma'a sili ona mata'ina na maua i le Buckeye State:

Ohio Pyrite Suns

1. Flint Ridge Flint: Flint Ridge, o loʻo i le itu i sasaʻe-totonu o Ohio, e lauiloa mo lona maʻa felanulanuaʻi mataʻina. O lenei mea olaola, tulaga maualuga sa matua sailia ina ua fa'atau atu e tagata moni i le konetineta. O le tele o lanu o loʻo maua i lenei maa e le mafaatusalia ma ua avea ai ma taʻutaʻua i le au aoina.

2. Le Giant Celestine Geode: O se tasi o geodes sili ona tele i le lalolagi, o le Crystal Cave i le South Bass Island, o se geode selestine e silia ma le 35 futu le lautele. O tioata lanu moana lanu moana i totonu ua tosina mai ai tagata asiasi ma tagata suʻesuʻe mai tulimanu uma.

3. Isotelus Maximus Trilobite: Na maua i le itulagi o Cincinnati, o lenei fossil trilobite, e ui lava e le o se maa taua, o se maa taua i mata o paleontologists. O le fuaina i luga o le futu le umi, o se tasi lea o faʻataʻitaʻiga sili ona tele o trilobite ua maua.

4. Ohio Pyrite Suns: O nei tisiki-pei-pei o le pyrite, e taʻua foi o pyrite tala poʻo la, e foliga susulu e pei o le la. Na maua i latou i eli koale i le itu i sasae o le setete ma e manatu e seasea ona maua, ma e sailia ai e le au aoina.

5. Tremolite mai Williamsfield: O lenei su'esu'ega tulaga ese e aofia ai tioata lanumeamata matagofie o lo'o maua i Williamsfield, Ohio. E fa'apelepeleina i latou mo a latou fa'ailoga matagofie ma le manino manino.

6. O tioata Calcite a Dundee Dolomite: Mai le vaitaimi o Silurian o maa e latalata i Sylvania, Ohio, na aliaʻe mai ai tioata lapopoa, susulu, ma lelei ona fausia, ma manatu o nisi o latou ituaiga sili ona lelei.

7. Paleni Gyrolite: I totonu o fale eli e lata ane i Fairport Harbour, na maua ai le gyrolite e feso'ota'i ma prehnite ma datolite. O le mea e mata'ina ai o le malosi o le gyrolite e faapaleni i luga o se mea e tasi.

8. Saili Taimane a Ohio: E ui e le masani ai taimane i Ohaio, e iai taimi na maua ai, o se tasi o mea iloga na maua o se taimane 3.5-carat na maua i tafatafa o le auvai o Sugar Creek.

O tala o nei suʻesuʻega faʻapitoa e le gata ina faʻaosofia ai le au tulimanu o loʻo i ai nei ma le lumanaʻi, ae o loʻo tu foi o se molimau i le matagofie o le eleele o Ohio. O su'esu'ega ta'itasi, pe tele pe la'ititi, e fa'aopoopoina ai se mataupu i le tala fa'asolopito o mineralogi a le setete, ma fa'atamaoaigaina ai lona talatuu mo tupulaga a sau.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Fa'asolo atu i tua atu o tuaoi o Ohaio, e tele isi setete tuaoi e ofoina atu fo'i ni fa'amanuiaga eliina maa. O nei setete, taʻitasi ma lona faʻafanua tulaga ese, e maua ai le tele o avanoa e faʻaauau ai lau sailiga mo maʻa taua:

1. Indiana Gem Mining: Indiana, e ta'uta'ua ona o ona fa'ato'aga ua tumu i tioata fe'ilafi quartz, e maua ai fo'i avanoa e maua ai le calcite, dolomite, ma le pyrite.

2. Kentucky Gem Mining: Saili loloto i le lalolagi o Kentucky mo agate, aemaise lava le Kentucky Lanu moaga Agate lea e matuā mana'omia e le au aoina.

3. Michigan Gem Mining: Michigan's Upper Peninsula o se malutaga mo datolite, apamemea, agate, ma le lanumeamata lauiloa Lake Superior po o le chlorastrolite.

4. Pennsylvania Gem Mining: Ta'uta'ua ona o ona mineralo eseese, Pennsylvania o loʻo faʻaalia ai tioata quartz, pyrite, garnets, ma le mea taua a le setete, le Pennsylvania iasepi.

5. West Virginia Gem Mining: O vaega maugā o West Virginia o se 'oa mo corundum, tasesa, ma e oo lava i taimane i nisi taimi.

O le su'esu'eina o nei setete tuaoi e fa'alautele ai le va'aiga mo i latou e fiafia i ma'a, e ofoina atu e ta'itasi se seti tulaga ese o minerale ma ma'a taua o lo'o fa'atali le mauaina. O le faigamalaga o le tulituliloaina o maa taua i Amerika Midwest e tele ma tumu i mea e mafai, ma avea ai ma se taumafaiga faʻamalosi mo i latou e fiafia i oa natia a le Lalolagi.

Mai nofoaga i fautuaga, o mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le mining gem o loʻo i totonu o matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'amaneta o Su'e ma'a & Su'ega I le Fale

Su'e maa i Ohaio, faatasi ai ma ona filo felafolafoa'i o tala faasolopito, tala faasolopito, ma femalagaiga, e sili atu nai lo na o se mea e fiafia i ai; o se malaga i totonu o le fatu o le lalolagi. O le Buckeye State o loʻo valaʻau mai i folafolaga o 'oa natia, tala o mea faʻasolopito, ma le fiafia tele o le mauaina o se maa taua na faʻatali mo le faitau miliona o tausaga mo oe.

Ae ui i lea, o le faatosina o le tulituliloaina o maa e le tatau ona faʻatapulaʻaina i le tele o fafo o Ohio poʻo ona setete tuaoi. Mo i latou e ono maua le faimalaga o se luʻitau pe naʻo le manaʻo e tofo i le fiafia mai le mafanafana o latou fale, o le Gem Mining Kit e ofoina atu se mea matagofie. O lo'o fa'aputuina i le tele o ma'a tāua o lo'o fa'atali mo le mauaina, o lenei pusa e aumaia le togafiti fa'ataulāitu o tuli sa'o i lou faitoto'a. Pe o oe o se tagata su'esu'e tomai po'o se tagata fou fiailoa, o le lalolagi o gemology e tele, fiafia, ma ua sili atu ona avanoa nai lo se isi lava taimi.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *