New Jersey's Ma'a Natia: Ose Ta'iala Maua'i mo Ma'a Ma'a

New Jersey Gem Mining

Eli maa ua leva ona avea o se sailiga mataʻina, tosina uma tagata fiafia ma tagata aoina ogaoga. I New Jersey, o le fiafia o le tulituliloaina ma le faʻamoemoe o le mauaina o se mea taua natia, moni lava, o loʻo faʻaauau pea ona tosina mai tagata mai latalata ma mamao. O lenei tusiga o loʻo suʻesuʻeina le lalolagi mataʻutia o eliina maa i totonu le Garden State, lona talafaasolopito, maa taua e maua, ma le auala e mafai ona e auai.

O le tala fa'asolopito o New Jersey ua tu'uina atu i ai le tele o ma'a taua ma minerale, e masani ma seasea. E ui o nei maa na tosina mai ai le au aoina ma tagata suʻesuʻe faʻafanua, latou te faʻamalamalamaina foi le tamaoaiga o le taimi ua tuanaʻi. Ina ia avatu ia te oe se vaaiga, o lisi nei o loʻo faʻamatalaina ai nisi o nei maʻa taua.

O ma'a tau'a seāseā i New Jersey:

Gemstonefaʻamatalaga
HardystoniteO le calcium zinc silicate e fa'afefeteina se lanumoana susulu i lalo o le malamalama ultraviolet. E maua muamua i Franklin.
EsperiteO lenei ma'a samasama-pa'epa'e e lauiloa i lona samasama malosi felanulanua'i.
ClinohedriteO se minerale lalelei moli moli e tele lava ina maua i le itulagi o Franklin Furnace.
TutupiteO se maa taua e le masani ai e mafai ona suia lanu pe a faʻaalia i le susulu o le la. Ta'uta'ua ona o lona felanulanua'i olaola.
RoeblingiteO se minerale silicate ta'ita'i e seasea i le lalolagi atoa ae ua maua i le nofoaga o le Sterling Hill Mining Museum. O lona mumu mumu e mata'ina.

O maa taua masani i New Jersey:

Gemstonefaʻamatalaga
PrehniteE masani ona lanu meamata, o le calcium alumini silicate minerale. Ua lauiloa o le minerale muamua na faamatalaina mai le US
QuartzO lenei minerale tele e mafai ona maua i lanu eseese, mai le manino i le asu or e oo lava i le lanu viole (amethyst).
minerale silikoneO nei ma'a lanu mumu e maua muamua i le itu i matu o New Jersey.
CalciteE lauiloa mo ona foliga tioata eseese ma lona gafatia e faʻafefe i lalo o le malamalama o le UV.
SeolitesO se vaega o minerale e mafai ona mitiia mole mole ma e masani ona faʻaaogaina i mea tau alamanuia.
HematiteO se minerale u'amea u'amea lea e masani ona fa'aaogaina e fai ma 'oa mo lona 'a'amea.
FaʻatonuO le isi u'amea, o lenei minerale e maneta, e faigofie ai ona iloa.
EpidoteO se minerale lanumeamata-uliuli e o'o i le uliuli o lo'o maua i ma'a metamorphic.
BariteO se minerale lauiloa i lona maualuga maualuga, e masani ona faʻaaogaina i pisinisi eseese.
FluoriteE masani ona sailia mo lona fluorescence matagofie ma foliga tioata kupita.

E ui atonu e le o lauiloa New Jersey i le lalolagi atoa mo ana maa taua, o nei minerale o ni vaega taua o le suʻesuʻega faʻafanua a le setete, e maua uma ai le matagofie ma le malamalama i le talafaasolopito o le lalolagi.

Nofoaga eliina ai maa pito i luga i New Jersey

  1. Franklin Mine (Franklin): I le avea ai ma se tasi o punaoa sili ona lauiloa i le lalolagi o minerale felanulanua'i, o le Franklin Mine o loʻo tumau pea se faʻailoga faʻailoga mo tagata fiafia. O lo'o fa'amaualuga e le maina mea e maua e pei o hardystonite ma esperite. E ui o itula faigaluega e mafai ona fesuisuiai i taimi uma, e masani ona totogi tagata asiasi i se pili ulufale, lea e aofia ai le avanoa i le maina ma nisi aoina minerale nofoaga.
  2. Sterling Hill Mining Museum (Ogdensburg): I tua atu o lona aofaʻi tele o minerale faʻale-aganuʻu, o le falemataʻaga e faʻatagaina ai faʻamatalaga lima. E mafai e tagata asiasi ona eli le si'usi'u o le maina e su'e ni 'oa. O itula o fa'agaioiga e masani lava mai le 10 AM i le 3 PM, fa'atasi ai ma totogi o le ulufale e fesuisuia'i e fa'atatau i le matua ma le tulaga o le avea ma sui.
  3. Faasao Big Brook (Colts Neck): O se nofoaga matagofie mo tagata fiafia, Big Brook e lauiloa mo ana gataifale Late Cretaceous, e aofia ai belemnites pele ma nifo shark. E leai se totogi e asiasi ai, ae ia mautinoa e te mulimulita'i i ta'iala o le faasaoina.
  4. Paterson's Lambert Castle (Paterson): E ui e le o se maina, ae o le nofoaga lata ane e lauiloa mo ana mailei maa minerale, aemaise lava prehnite ma zeolites. Ose malutaga mo rockhounds e iai le faatagaga e su'esu'e ai le itulagi.
  1. Passaic Pit (Paka Fa'amoemoe): Fale i minerale eseese e pei o garnet, magnetite, ma pyrite, o lenei lua e tatala i tagata lautele. Ae ui i lea, e tatau ona e faʻaeteete i taimi uma ma faʻamautinoa faiga saogalemu eli.
  2. Limanska Mine (Allentown): Iloa mo ona tioata quartz ma fossil eseese, o lenei maina e mafai ona maua, e ui lava e faʻamalosia tagata asiasi e faamasani i latou lava i taʻiala ma tulafono faatonutonu a le eria.
  3. Lafoai o Buckwheat (Franklin): O se faʻaopoopoga o le Franklin mining district, o lenei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu ai rockhounds le avanoa e faʻaalia ai le tele o minerale faʻafefe. O lo'o iai le tau fa'atatau mo le ulufale ma eli.
  4. Clayton Sand Pit (Clayton): O se nofoaga fa'apitoa e fa'atatau i ona nifo o malie fossil i le vaitaimi o Cretaceous, o le 'upega tafa'ilagi e mafai ai e tagata asiasi ona lulu i ona oneone e su'e mea tuai.
  5. Rudeville Fluorescent Rocks (Hamburg): O lenei nofoaga o se ata mo tagata aoina e fiafia i minerale felafolafoa'i, aemaise lava willemite ma calcite tuufaatasiga. O asiasiga e ono mana'omia ni fa'atagaga po'o ni totogi.
  6. Le Phillips Mine (Tewksbury Township): Muamua o se saite mo apamemea ma u'amea, o lo'o fa'atumauina fo'i le tului mo i latou o lo'o sailia minerale ma ma'a taua e feso'ota'i ma nei oa, pei o malachite ma le azurite. E mafai ona eseese le avanoa, o lea e atamai ai le suʻesuʻeina aʻo leʻi asiasi.

O le su'esu'eina o maina a New Jersey o se fa'amaoniga lea o lona fa'atamaoaigaina o measina fa'alenu'u, fa'atasi ma ana pisinisi i aso ua mavae. Pe o oe o se tagata eli fa'amalama po'o na'o le fufui o ou tamatamaivae, e ofoina atu e le setete avanoa eseese e fa'atofu ai oe lava i le lalolagi o sailiga ma'a.

Tala'aga o Gem Mining i New Jersey

O le la'uina o ma'a ma minerale i New Jersey e maua'a loloto i le tala fa'asolopito o le setete, toe fa'ata'ita'i i tua i seneturi ma fa'amalamalamaina le fa'aleleia o su'esu'ega fa'afanua a le setete ma lona atina'eina o socio-economic.

I aso anamua, o tagata o le atunuu na muamua iloa ma faʻaogaina minerale faʻale-aganuʻu mo meafaigaluega ma mea teuteu. Ae ui i lea, o tagata Europa na nofoia, na amata ona latou iloa le gafatia tau tamaoaiga na lokaina i totonu o le fanua o New Jersey i le vaitaimi o colonial. O le uʻamea o se tasi lea o minerale muamua na faʻateleina eliina, aemaise lava mo le gaosiga o meafaigaluega ma auupega. O maina uʻamea, o loʻo salalau solo i luga o mauga maualuga i matu, sa faia se sao taua i le taimi o le Revolutionary War, faʻamalosia le auupega a le Continental Army.

Ae ui i lea, e leʻi oʻo i le 19th seneturi na amata ai ona maua e New Jersey le lauiloa ona o ana minerale tulaga ese, aemaise lava i nofoaga o Franklin ma Sterling Hill. O nei nofoaga o le a iu lava ina avea ma nofoaga sili ona lauiloa o minerale i le lalolagi atoa, e tosina mai ai le tele o minerale faʻafefe, e pei o le hardystonite ma le esperite. O le taua o lenei mauaina e le gata i lo latou seasea ae faapena foi i le faʻaogaina o le fluorescence lava ia. O lenei fa'alavelave na fa'aosofia ai le fiafia fa'asaienisi ma tagata lautele, ma fa'atupu ai le 'vave' la'ititi i nei nofoaga.

Ae ui i lea, o le tamaoaiga e leʻi faʻatapulaʻaina i nei suʻesuʻega faʻafefe. A'o fa'atupula'ia le tamaoaiga o minerale a le setete, na fa'atupula'ia le tele o maina. O nofoaga e pei o le itulagi o Paterson na fa'atupula'ia ona o le tele o latou mailei ma'a minerale. Prehnite, faaigoa ia Colonel Hendrik Von Prehn ma ua lauiloa o le minerale muamua na faamatalaina mai le US, na maua iinei, ma siitia atili ai le tulaga o New Jersey i le malo mineralogical.

O le seneturi lona 20 na vaʻaia ai le faʻaitiitia o galuega faʻapisinisi faʻatau, aemaise lava ona o le vaivai o punaoa ma le faʻatupulaia o popolega tau le siosiomaga. Ae ui i lea, o le tele o maina muamua na suia i nofoaga tau aʻoaʻoga ma nofoaga tafafao maimoa. O le Sterling Hill Mining Museum, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo tu o se molimau i le tamaoaiga o le tala faʻasolopito a le setete, faʻasaoina le talatuu ma faʻaauau pea ona faʻaosofia tupulaga fou o tagata fiafia.

I aso nei, e ui o New Jersey atonu e le o taʻimua i le faʻatau pisinisi, o lona talafaasolopito loloto ma mineralogy tulaga ese o loʻo avea pea ma puna o le mitamita, e tosoina uma ai tagata suʻesuʻe ma tagata fiafia i lona faʻailoga faʻafanua.

Tulafono Fa'ali'i maa i New Jersey

I le mauoa o le tala faasolopito a New Jersey, o le taua o tulafono faatonutonu eliina e le mafai ona faʻamalamalamaina. O nei tulafono, o loʻo faʻaauau pea, e taua tele e faapaleni ai le tuʻufaʻatasiga faʻatasi ma le tulituliloaina o maa ma le manaʻoga e puipuia le tulaga o le siʻosiʻomaga ma aganuu faʻamaoni.

O se tasi o atugaluga autu o loʻo siomia ai maʻa ma minerale eliina o le aʻafiaga o le siosiomaga. Pe a le siakiina, eli ma fa'aputuina e mafai ona fa'alavelave ai fa'anatura fa'anatura i le lotoifale, afaina ai le lelei o le vai, ma i'u ai i le fa'aleagaina o laufanua. Ina ia foia lenei mea, o le New Jersey's Department of Environmental Protection (NJDEP) ua tuʻuina i lalo se faasologa o taʻiala mo le faʻaaogaina o minerale ma le tanu o fanua.

Mo tagata taʻitoʻatasi e fiafia i ai, e taua le malamalama o le tele o maʻa eliina i aso nei i New Jersey e faia i nofoaga faʻapitoa e pei o faʻatau pisinisi muamua ua liua i nofoaga tafafao maimoa. O nei nofoaga e masani ona iai tulafono faʻapitoa e uiga i le mea e mafai ona eli ai se tasi, pe o le a le loloto e mafai ona latou alu i ai, ma meafaigaluega e mafai ona latou faʻaogaina. O lenei faiga e fa'amautinoa ai e la'ititi le a'afiaga o le fanua ma o lo'o tumau pea le saogalemu ma avanoa mo tagata asiasi i le lumana'i.

O le soli tulafono o se popolega taua i le malo o sailiga maa. O le tele o maina tuai ma nofoaga eli eli o lo'o i fanua tumaoti. Saili i taimi uma se fa'atagaga a'o le'i alu atu i fanua tumaoti. O le solitulafono e le fa'atagaina e mafai ona o'o atu ai i a'afiaga fa'aletulafono ma fa'alavelave ai le va i le va o tagata e ona fanua ma le nu'u tuli ma'a.

E le gata i lea, o nisi o vaega, aemaise lava mea taua faʻasolopito poʻo faʻale-aganuʻu, e ono iai ni tapulaʻa poʻo le faʻasaina tuusaʻo i le aoina. O ia tulafono faatonutonu e puipuia ai measina a le setete, ma mautinoa e mafai e tupulaga i le lumanaʻi ona aʻoaʻoina ma talisapaia nei nofoaga.

O le felauaiga ma le faʻatau atu o maʻa taua e te mauaina o se isi vaega e pulea e tulafono faatonutonu. E ui e masani ona le fa'asaina le aoina a le tagata lava ia, o fa'atauga fa'apisinisi e ono mana'omia ni pemita, aemaise lava pe a tele le leo. E manino le tulaga o New Jersey: e ui o le tulituliloaina o maa o se tafaoga faapelepele, e le tatau ona avea ma se faʻatau pisinisi i le tau o punaoa a le setete.

O tulafono mo le saogalemu, e sili ona taua. O maina, aemaise lava mea tuai, e mafai ona lamatia. E i ai lava le tulaga lamatia o ana-in, aafia i mea leaga, poʻo le feiloai ma meaola. O le i'uga, o le tele o maina tuai e fa'asa mo tagata lautele. O i latou e tatala mo su'esu'ega e masani ona tu'uina atu ta'iala ma o nisi taimi e fa'atulafonoina ta'amilosaga e fa'amautinoa ai le saogalemu lautele.

I le fa'ai'uga, a'o fa'afeiloa'ia e New Jersey i latou e fiafia i ma'a, ae fa'amamafaina le tulituliloaina ma le fa'ailoaina o ma'a taua. O le malamalama i tulafono faatonutonu a le setete e le naʻo se tulafono faʻapitoa ae o se luelue i le faʻaaloalo mo le fanua, lona talafaasolopito, ma oa o loʻo i ai.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i New Jersey

O le amataina o se sailiga eli maa i New Jersey e manaʻomia ai le sili atu nai lo le naʻo le naunautai. O meafaigaluega ma mea faigaluega talafeagai e mafai ona faʻaleleia atili ai le poto masani, faʻamautinoa uma mea e maua ai fua ma le saogalemu o le tagata lava ia. E tusa ai ma fanua eseese ma tulaga eli i totonu o le setete, e taua tele le faʻaogaina lelei.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le aoga pe a suʻeina ni maʻa laiti poʻo ni meaʻai, o nei lau e mafai ai ona e faʻamama ese maʻa tetele ma lapisi, ma tuʻu ai oa aoga i tua.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea ia e fa'avae mo le eliina i totonu o le palapala po'o le tatalaina o ma'a. Fa'alagolago i lou nofoaga e la'u ai, e mafai ona lava se suo lima la'ititi, pe mana'omia fo'i se lapo'a tele mo fanua faigata.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O le meafaigaluega sili lea mo soʻo se rockhound. O se samala e lua-faamoemoega, e iai lona ulu mafolafola mo ma'a malepe ma lona pito mata'i e aveese mai ai minerale mai ma'a e faigata ona o'o i ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O mea nei e taua mo le la'uina o le palapala e lulu pe teu ai ma le saogalemu maa taua e te mauaina. Manatua e fa'aigoa manino au mea na maua, ina ia e iloa mulimuli ane ma fa'avasega.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e fesoasoani i le su'esu'eina toto'a o ma'a taua, fa'amautinoa e te le fa'agaloina ni ma'a laiti ae taua. E aoga fo'i mo le fa'ailoaina o fa'auiga po'o isi vala iloga i au su'esu'ega.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se fa'ata'ita'iga fa'apitoa i ma'a tāua a Montana e mafai ona maua ai fa'amatalaga taua, fesoasoani i le fa'ailoaina ma le tu'uina atu o fautuaga ile mea e ono maua ai ma'a taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tutupu faalavelave. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o i ai fusi, vaila'au fa'ama'i, ma isi mea taua e taua tele.

🛒 Fa'atau mo lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le fa'aauupegaina lelei e le gata ina fa'ateleina avanoa e maua ai fua fa'atatau ae fa'amautinoa ai fo'i le saogalemu ma le fa'afiafiaina o le sailiga manu ma'a i laufanua mauoa o New Jersey.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i New Jersey

New Jersey, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito talaʻaga ma faʻafanua eseese, e ofoina atu se oa o avanoa mo tagata fiafia. Ae ui i lea, o le faʻateleina o avanoa o se malaga manuia maina e manaʻomia ai se faʻafefiloi o sauniuniga, malamalama, ma fuafuaga faʻafanua. O nisi nei o fautuaga taua ma togafiti e fesoasoani ia te oe e suʻe ai maʻa taua a le Garden State:

  1. Suesuega i Luma: Ae e te leʻi tu i luga o se nofoaga eli, faʻaalu se taimi i suʻesuʻega. Malamalama i ituaiga minerale atonu e te mauaina, vaitau sili ona lelei e asiasi ai, ma soʻo se taʻiala faʻapitoa i luga ole laiga.
  2. Amata Vave: O le toʻatele o tagata eli ua iai le poto masani e palauvale i le faaupuga, “e maua e le uluaʻi manu le anufe.” O le vave taunuu e mafai ai ona su'esu'e e le'i motusia ma fa'ateleina avanoa e maua ai ni su'esu'ega iloga a'o le'i tumutumu nofoaga.
  3. Galuega Fa'atonu: Nai lo le eli fa'afuase'i, galue i se faiga fa'apitoa. Vaevae ese vaega ma galue i lau auala i ai. O lenei faiga e fa'amautinoa ai e te ufiufi lelei le eleele ma 'aua ne'i misia nofoaga e ono tula'i mai.
  4. Aoao le Laueleele: O le malamalama i fa'afanua fa'afanua e mafai ona tu'uina atu ia te oe se fa'ailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, quartz veins e masani ona faʻaalia ai le iai o isi minerale taua. E fa'apena fo'i, o pito maualalo po'o va'a e masani ona fa'aputuina mo ma'a laiti.
  1. Feso'ota'i ma tagata o le nu'u: Auai ma tagata fiafia i le lotoifale pe auai i se vaega rockhounding. O latou poto masani ma malamalamaaga e mafai ona maua ai le taʻitaʻiga taua, ma e masani ona i ai se lagona o le mafutaga faʻalapotopotoga e mafai ona faʻaleleia atili ai le poto masani.
  2. Fa'asusu ma Mea'ai: O le eliina o maa e mafai ona faigata. Ave le vai ia lava e tumau ai le sua, ma teu ni meaai mama po o se taumafataga o le aoauli e faʻatumauina ai le maualuga o le malosi.
  3. Manatu i le Siosiomaga: Ia faamuamua pea le siosiomaga. Taofi mai le lapisi, ma pe a uma ona eli, toe faʻafoʻi le nofoaga i le mea sili e te mafaia. O le fa'aaloalo i le natura e mautinoa ai o lo'o avanoa pea nei nofoaga ma fa'asaoina mo tupulaga o le lumana'i.
  4. Faataitai le Onosai: O le la'uina o ma'a e fa'atatau i le onosa'i ae fa'atatau i le tomai. Atonu e te le vave lavea auro, ae o le finafinau e masani lava ona totogi. Fa'amanatu mea laiti na maua ma fa'aogaina malaga ta'itasi o se a'oa'oga.
  5. Faʻamaumauga: Tausia se api talaaga. Fa'amaumau po'o fea ma mea e te maua e mafai ona maua ai fa'amatalaga mo malaga i le lumana'i ma fesoasoani e malamalama ai i mamanu.
  6. Tumau fa'afou i Tulafono Fa'atonutonu: E pei ona taʻua i vaega ua mavae, e mafai ona suia tulafono faatonutonu. Siaki pea mo ta'iala fa'afou ina ia mautinoa o lo'o e usita'ia i taimi uma.
  7. Fa'amuamua le Saogalemu: Aua ne'i e alu atu i maina tapuni po'o fanua lamatia. E sili atu le misia o se mea e mafai ona maua nai lo le lamatia o le saogalemu o le tagata lava ia.

O le amataina o se malaga eli maa i New Jersey o se malaga o le mauaina, onosai, ma le faʻaaloalo mo le natura. Faatasi ai ma taʻiala saʻo ma se lagona o le faʻataʻitaʻiga, o malaga uma e mafai ona avea ma se faʻamanuiaga faʻapitoa, faʻaalia ai mea ofoofogia faʻafanua a le setete.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava e te mauaina ai ma le manuia nisi o oa faʻafanua o New Jersey, o le isi laasaga taua o le taulimaina, mama, ma tausia lelei au sailiga. O maa taua, aemaise lava i latou foliga mataʻutia, e mafai ona maʻaleʻale, ma o le taulimaina ma le faʻaeteete e mautinoa ai lo latou faʻasaoina ma faʻaalia ai lo latou matagofie faʻanatura.

  1. Fa'amamaina Muamua: Amata i le fufuluina lemu o le palapala po'o le palapala e fa'aaoga ai se pulumu vaivai. Ona mafai lea ona e fufuluina maa taua i le vai mafanafana. Aloese mai le fa'aogaina o le vai vevela ona e mafai ona gau ai nisi minerale.
  2. Fa'amama loloto: Mo palapala fa'ama'a'a po'o fa'ama'i, e mafai ona fesoasoani se vaifofo o le fasimoli ipu ma le vai. Fufulu lemu ia maa taua i se pulumu fulunifo vaivai, ia mautinoa e te oʻo i va uma.
  3. Fa'agata Fa'agata: O nisi minerale atonu e mana'omia ni auala fa'amama fa'apitoa. Mo se fa'ata'ita'iga, u'amea quartz e mafai ona manuia mai le soak i le oxalic acid, ae ia su'esu'e pea ma fa'amautinoa o le a le fa'aleagaina e lau auala fa'amama le ma'a taua.
  4. Faʻamago: Fa'ataga ma'a taua e fa'amamago i luga o se solo vaivai. Aloese mai le susulu o le la, e mafua ai ona mou atu nisi o minerale.
  1. Teuina o meaai: Teu ta'ito'atasi ma'a ma'a, ae maise minerale vaivai e faigofie ona sosolo. O le afifiina i se ie vaivai pe tuu i totonu o pusa taʻitasi e lelei. Manatua e fa'ailoga i latou, aemaise lava pe afai o lo'o e fauina se fa'aputuga.
  2. Fa'aali: Afai e te mana'o e fa'aali au mea na maua, teu fa'afaigaluega i pusa fa'aaliga talafeagai e puipuia ai mai le pefu ma le susulu o le la. O se pusa faʻamalamalamaina e mafai ona faʻaalia atili ai le matagofie o le maa taua.
  3. Faailoaina: Afai e te le o mautinoa e uiga i se maa taua, mafaufau e teu i totonu o se tusi e iloagofie ai maa pe feutagai ma se tagata poto faapitoa i le eleele poʻo se tagata suʻesuʻe.
  4. Fuafuaga fuafuaina: E ui o le tele o tagata tulimanu e aoina mo le fiafia patino, o le iloaina o le taua o lau sailiga e mafai ona faʻamalieina. Su'e su'ega ma'a fa'amaonia mo fa'atauga sa'o.
  5. Taulimaina: Taulima i taimi uma ia maa taua ma lima mama. O suauu masani mai le paʻu e mafai ona aʻafia ai nisi o minerale. O le fa'aogaina o tweezers po'o totigilima ie e mafai ona fesoasoani i le puipuia o feso'ota'iga tuusa'o.
  6. Fa'asao: O nisi maa taua, pei o le amber, e mafai ona faʻaleagaina i le taimi pe a le teuina lelei. Su'esu'e le tausiga fa'apitoa mo ma'a taua ta'itasi i lau aoina.

Manatua, o ma'a tāua ta'itasi e te mauaina o se fasi mea'ai fa'ato'aga fa'ato'aga a New Jersey. O le tausiaina oi latou ma le fa'aaloalo ma le fa'aeteete e fa'amautinoa ai latou te tumau i 'oa e le tumau, ofoina atu le matagofie ma fa'amatalaga i le tala fa'alenatura olaola o le setete.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i New Jersey

Ua tuuina mai e le geology o New Jersey fanau mai i le tele o tala manatua ma mea iloga na maua. I le gasologa o tausaga, na faia ai e le setete ni ulutala ma ni mea mataʻina maʻa taua na faʻafeiloaʻi ai tagata fiafia, tusitala faʻasolopito, ma tagata lautele.

  1. Le Franklin Fluorescent Discovery: O le taulaga o Franklin ua lauiloa o le "Fluorescent Mineral Capital of the World." O le mea e sili ona ta'uta'ua na maua mai i lenei nofoaga o le fa'ailoga mata'ina o le sili atu i le 90 minerale felanulanua'i eseese. Pe a faʻamalamalamaina i lalo o le malamalama ultraviolet, o nei minerale e susulu i se lanu mataʻina. O lenei suʻesuʻega na suia ai le lalolagi o mineralogy ma tuʻu New Jersey i luga o le faafanua o le lalolagi mo tagata fiafia.
  2. Le Traprock Garnets: O garnets e masani ona fesoʻotaʻi ma papa metamorphic, ae na faateia New Jersey tagata suʻesuʻe i le mauaina o kane tetele ma le maualuga i totonu o le traprock quarries. O nei garnets, o loʻo faʻaalia se lanu mumu loloto, luʻitauina le poto masani ma vase lalo o le tulaga faʻafanua o le setete.
  3. Le Watchung Zeolites: I le tafega o le Watchung basalt, na maua ai se faasologa o minerale mataʻina zeolite. E le gata ina matagofie nei tioata, ae ua latou maua ai foi ni malamalamaaga taua i le malulu ma aʻoga o lava basaltic.
  4. Prehnite Treasures: O le Prehnite, o le minerale aloaia a le setete, na muamua faamatalaina mai se sailiga i le Palisades sill. O lona lanu lanu meamata matagofie ma fausaga tioata tulaga ese ua avea ai ma faʻataʻitaʻiga e sailia e le au aoina.
  1. le Delaware Riverbed Agate: I luga o le matafaga o le Vaitafe o Delaware, agate ua maua e tagata tuli manu ni fa'ata'ita'iga matagofie fusifusia ma felanulanua'i. O nei agate e masani ona lamolemole ma polesi faalenatura, e faamaonia ai le malosi o le tafia o le vaitafe.
  2. O mea ofoofogia a le Sterling Hill Mining Museum: E ui e le o se suʻesuʻega faʻapitoa, o Sterling Hill o loʻo faʻaalia se tulaga ese o minerale. O oa i totonu o lenei maina tuai ua avea ma puna o le fiafia mo le tele o tausaga, ma e sili atu i le 350 ituaiga minerale ua iloa, o nisi o ia mea e le maua i se isi lava mea i le lalolagi.
  3. Tourmalines o Atumauga: E ui ina le tele e pei o isi itulagi, o le New Jersey Highlands e masani ona maua mai tioata tourmaline matagofie, faʻaopoopo i le eseesega mineralogical a le setete.
  4. Amethyst mai le Vanu o Kittatinny: E seasea maua le amethyst, faatasi ai ma lo latou lanu viole mata'ina, ua lipotia mai i le Vanu o Kittatinny, ua avea ai i latou ma meatotino tautele mo le au ao aoina.

O nei su'esu'ega ta'uta'ua o lo'o ta'u mai ai se tala uiga ese, o lo'o lalagaina fa'atasi elemene o avanoa, fa'afanua, ma le fia iloa o tagata. O nei su'esu'ega, fa'asolopito ma talu ai nei, o lo'o fa'aauau pea ona fa'amanino le ta'uleleia o New Jersey o se malutaga mo tagata e fiafia i ma'a ma minerale, e ofoina atu ai ni fa'amatalaga mata'ina i measina olaola ma eseese o minerale a le Lalolagi.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Mo i latou na fiafia i faʻataʻitaʻiga eliina maa i New Jersey ma o loʻo naunau e suʻesuʻe atili, o loʻo ofoina atu foi e setete tuaoi avanoa matagofie ma tauia. O le lisi lenei o nei setete, faʻaalia le tele o tamaoaiga mineralogical o Northeast:

  1. Niu Ioka Gem Mining: I le itu i matu o New Jersey, Niu Ioka fa'aalia le tele o minerale eseese, mai taimane Herkimer i garnets matagofie i Mauga Adirondack.
  2. Pennsylvania Gem Mining: Sisifo o New Jersey, le Keystone State e ofoina atu le tele o avanoa tulimanu tulimanu. Ua lauiloa i ona fossil eseese, Pennsylvania e iai fo'i tioata quartz matagofie ma amethysts.
  3. Delaware Gem Mining: Saute o New Jersey, Delaware atonu e laʻititi, ae e mauoa i minerale. O loʻo i ai i le setete se talaʻaga umi o le mining, ma mea na maua e aofia ai ma iasepi, quartz, ma calcite.
  4. Connecticut Gem Mining: I le itu i matu sasa'e, Connecticut e ta'uta'ua i ona garnets ma tasesa. O le fa'afanua eseese a le setete e ofoina atu le tele o nofoaga tulimanu tulimanu.
  5. Maryland Gem Mining: Sisi atu i saute sisifo, Maryland fa'aalia le tele o minerale, mai le agate i le quartz. O fa'afanua 'ese'ese a le setete e maua ai le tele o 'upega tafa'ilagi mo tagata fiafia ma'a.

E ala i le suʻesuʻeina o New Jersey ma ona setete tuaoi, e mafai e tagata fiafia maʻa ona amata i se malaga eseʻese ma tauia, suʻesuʻe i le tamaoaiga faʻafanua o Amerika i Sasaʻe. Pe o oe o se tagata fou po'o se ta'i ma'a, ua folafola mai e le itulagi se oa o mea na maua o lo'o fa'atali mo le su'eina.

Faʻaleleia lou malamalama eli maa e ala i le suʻesuʻeina o matou loloto Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

O le Fa'ailoga o le Su'esu'ega ma'a ma Pusa eli Fale

O sailiga maa i New Jersey e sili atu nai lo na o se sailiga; ose malaga fa'afiafia e fa'ailoa mai ai tagata fa'afiafia e tofo muamua i le fa'ama'oa'aga o le setete. Faatasi ai ma mea uma e maua, e le gata ina maua e se tasi se oa faaletino ae o se vaega talatala o New Jersey's loloto-a'a fa'afanua fa'afanua. O maa taua taitasi o se molimau i measina eseese mineralogical a le setete, e maua ai se sootaga faʻaogaina i epoch ua leva.

Ae peita'i, mo i latou e ono faigata ona alu i malaga i fafo, po'o i latou e fia fa'ailoa atu le fiafia o le mauaina o ma'a taua i tupulaga talavou i se auala e sili atu ona faigofie, o lo'o i ai se isi mea manaia: Gem Mining Kits. O pusa nei e aumaia ai le fa'amaneta o tuliga ma'a sa'o i lou faitoto'a, ofo atu le tele o ma'a tāua mata'ina ua sauni e su'e mai le mafanafana o lou fale. Pe o oe o se tagata fiafia po'o se tagata fou, o nei pusa o lo'o fa'apipi'iina ai le faatosina o le tuliga, fa'afeso'ota'i le va i le va o mea ofoofogia i lalo o le natura ma lou potu malolo. Su'e i totonu ma iloa le fiafia o le mauaina fou!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *