O Ma'a Natia a Misuri: O Lau Ta'iala Maua'i ile Laina ma'a Misuri

Eliina maamea a Misuri

O le setete matagofie o Misuri, faatasi ai ma ona laufanua lauolaola, e sili atu nai lo le vaai i ai. I lalo ifo o lona fogāfale o lo'o taoto ai se 'oa o ma'a fe'ilafi o lo'o fa'atalitali e maua. Eli maa i totonu Ua ofoina atu e Misuri i tagata uma ma tagata tafafao maimoa se avanoa e auai ai i le tamaoaiga o tala faasolopito o le setete ma toe foi i le fale ma se vaega moni. I totonu o lenei tusiga, o le a matou taʻitaʻia oe i mea taua a le setete, o nofoaga sili ona lelei eli, o lona talafaasolopito mauoa, ma mea uma e te manaʻomia e amata ai lau sailiga tulimanu.

O fa'afanua 'ese'ese o Misuri e fa'afeiloa'i ai le tele o ma'a tāua. Mai i latou e fe'ilafi i teuga o aso uma e o'o atu i mea e seasea maua e tagata fa'aputu masani, o lo'o iai se mea mo tagata uma i le Show-Me State.

O ma'a taua e seasea maua i Misuri:

Galena ma Pyrite
Gemstonefaʻamatalaga
GalenaO'a ta'ita'i ma le iila u'amea susulu. E masani ona maua i tioata kupita tetele.
Drusy QuartzMicro-crystalline quartz faʻatasi ai ma se foliga feilafi. E masani ona maua laina pito i totonu o geodes.
MozarkiteO se lanu felanulanua'i o chert. Fa'ailoaina o le ma'a aloa'ia a le setete o Misuri.
CelestineStrontium sulfate minerale maua i tioata lanumoana matagofie.
BariteO minerale mamafa e tupu i le tele o lanu, e masani ona maua i tioata faʻapipiʻi or foliga rosette.

O ma'a tāua masani na maua i Misuri:

Dolomite Cluster
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzO se tasi o minerale sili ona eseese, e mafai ona maua i lanu eseese ma faʻavae.
CalciteO se tioata masani, e maua i le tele o ana i Misuri, e faʻaalia ai le tele o lanu.
sisiOse ma'a palapala e mafai ona fa'aiila ise maualuga ma fa'aoga i mea teuteu.
JasperO se ituaiga o sieri, e lauiloa i ona lanu mumu, enaena, ma samasama.
PyriteE masani ona ta'ua o le “auro a le vale” ona o lona iila ma foliga uamea.
HematiteMetala lanu efuefu po o le uliuli i foliga, e masani ona faʻaaogaina mo teuga ma avea ma 'oa mo uʻamea.
AgatePapa translucent, e masani ona foliga fusi, faʻaaogaina mo mea teuteu ma mea teuteu.
DolomiteE masani ona fausia ni tioata lanu piniki, fa'afefeteina. Faʻaaogaina uma e pei o se maʻa ma mo faʻamoemoega tau alamanuia.
FluoriteO se minerale felanulanua'i e susulu i lalo o le malamalama o le UV. E masani ona maua i lanu viole, lanumeamata, poʻo samasama.
MarcasiteE masani ona fenumiai ma pyrite, e sili atu ona maaleale le fausaga ma e itiiti ifo le susulu nai lo le pyrite.

O tagata e fiafia i ma'a, pe amateur po'o fa'apolofesa, e mafai ona maua se fa'amanuiaga fa'aaafia ile su'esu'eina o nei ma'a ile va'aiga eseese o Misuri.

Nofoaga eliina ai maa pito i luga i Misuri

  1. La'u Geodes a Iakopo: Fa'ato'a i Hamilton, Ilinoi (e latalata i le tuaoi o Misuri), o lenei maina e lauiloa mo le gaosia o geodes, lea e ono aofia ai le quartz, calcite, ma isi minerale. Latou te fa'agaoioia mai ia Me ia Oketopa, 8 AM i le 6 PM. E eseese totogifuapauina e fuafua i le numera o geodes e te filifilia e la'u.
  2. Missouri Mines State Historic Site: O lo'o i totonu o Park Hills, e le'o se nofoaga e la'u sa'o ai ae e tatau ona asiasi mo fa'amatalaga i le aganu'u mauoa a Misuri. O lo'o tatala le saite mai le 9 i le taeao i le 4 i le afiafi, ma e fa'aaoga pili ulufale, ma fa'aitiitiga avanoa mo tamaiti ma tagata matutua.
  3. Sheffler Rock Faleoloa: Faʻavae i Eminence, o lenei 'upega tafaʻilagi e le gata o se faleoloa ae e ofoina atu foi eli-oe-o oe lava geode aafiaga. E masani lava, e tatala i aso uma mai le 9 AM i le 5 PM. O totogifuapauina e fuafua i le mamafa o geodes e te mauaina.
  1. Mineral Springs Fefaatauaiga Co: O loʻo i totonu o Dixon, o lenei nofoaga e ofoina atu ai faʻamatalaga faʻafefe e mafai ona maua ai maʻa taua, fossil, ma aū. O le fale fefa'ataua'iga e tatala mai le 10 AM i le 6 PM. O totogi e fa'alagolago ile tele ole ato palapala ma'a e te fa'atauina.
  2. Ana masima: O lenei ana i Herculaneum e ta'uta'ua ona o lona quartz feilafi. Peita'i, e taua tele le fa'amautu o fa'atagaga a'o le'i asiasi atu aua o lo'o i luga o meatotino tumaoti.
  3. Elephant Rocks State Park: Fa'avae i totonu o Belleview, ae ose paka, o lenei nofoaga e lauiloa fo'i ona ma'a ma'a ma'a maua ma maua minerale. O le paka e tatala mai le oso a'e o le la e oo i le goto o le la e aunoa ma se totogi fa'apitoa e maina ai, ae ua fautuaina se faiga fa'asao.
  4. Tautotogo Lanumoana: E tu latalata i Eminence, o le isi lea nofoaga tumaoti e mafai ona maua ai geodes. E taua tele le fa'atagaga muamua, ma e ono fesuisuia'i totogifuapauina e fua ile maliliega ma lē ona le fanua.
  5. Nofoaga Faasao Rocky Creek: O lo'o tu lata ane i Patterson, o lenei 'upega tafa'ilagi o lo'o ofoina atu avanoa e maua ai le agate ma le iasepi. Tatala mai le oso a'e o le la e oo i le goto o le la, e leai se totogi fa'apitoa, ae o tagata tulimanu e tatau ona mulimulitai i ta'iala fa'asao.
  6. Nofoaga Faasao a Little Indian Creek: O lenei 'upega tafaʻilagi i Sullivan ua lauiloa ona o le mafai ona maua o le chalcedony ma agate. E tatala mai le oso a'e o le la e oo i le goto o le la, e leai se totogi faapitoa mo le tulituliloaina o maa, ae o le usitaia o tulafono faasao e faamalosia.

Pe o oe o se amateur poʻo se tagata tulimanu faʻameamea, Misuri ei ai se mea e ofoina atu i tagata uma. Mai le geodes ua tumu i tioata natia i paka matagofie e tumu i mea taua e mafai ona maua, o loʻo i ai pea se oa fou o loʻo faʻatali mo le mauaina.

Talafaasolopito o Gem Mining i Misuri

Misuri, e masani ona taʻua o le "Cave State," e sili atu i le 7,300 ana faamaumauga, ma avea ai ma malae taʻalo moni mo tagata fiafia i minerale. O lona tala'aga eliina ma'a mauoa e ofoina atu ai se fa'asologa o tala, su'esu'ega, ma su'esu'ega.

O le mauaina o maa ma minerale i Misuri na amata i ona uluai tagata, o tagata Amerika Amerika. E latou te aumaia le maa ma'a e fai ai meafaigaluega, auupega, ma mea e fai i sauniga. Ae ui i lea, e leʻi oʻo i le taunuu mai o tagata Europa i le 18 senituri na faʻaalia ai le tele o alaleo o le tamaoaiga o minerale a Misuri.

O le ta'ita'i o le minerale taua muamua lea na tosina mai ai tagata nofoia. I le taufaaiuiuga o le 1700s, o se taʻitaʻi tele i le itu i Sautesasae o le setete, aemaise lava i le mea ua taʻua nei o le "Old Lead Belt," na tosina atu ai le toatele i Misuri. O lenei mea na mafua ai le faʻateleina o maina, faʻavaeina le faavae mo le aganuu a le setete eli. E oo atu i le seneturi lona 19, o taulaga e pei o Joplin na pisi i gaioiga a o maua mai e le au maina le zinc, ma fausia ai se pisinisi faʻateleina lea na maua ai Misuri le igoa o le lalolagi gaosi zinc i le amataga o le 1900s.

Galena, o se isi minerale taua, na maua le lauiloa e le gata i lona taua ae o se faailoga foi o isi minerale taua. O le iai o le galena sa masani ona va'aia o se fa'ailoga o isi, o nisi taimi e seasea, atonu o lo'o latalata mai minerale.

O le ogatotonu o le 20 seneturi na molimauina se suiga. A'o tau utiuti minerale i luga o le fogaeleele, na suia le taulaiga i lalo o le eleele. Na maua e Misuri lona igoa faaigoa o le “Cave State” i le taimi lea, a o loloto le loloto o le suʻesuʻeina e tagata eli i lalo o le fogāeleele. O lenei vaitau na taitai atu ai foi i le mauaina o minerale tulaga ese i le setete, e pei o le quartz aulelei matagofie na maua i le tele o ana o Misuri.

Peitaʻi, e leʻi aunoa ma ni luʻi le maina. E pei o soʻo se pisinisi e faʻaaogaina, na aliaʻe atugaluga o le siosiomaga, ma oʻo atu ai i tulafono faatonutonu ma taumafaiga faʻasao ina ia mautinoa o loʻo puipuia pea laufanua o Misuri.

I aso nei, a'o fa'aitiitia galuega fa'atosina tetele, o lo'o fa'aauau pea ona fa'aosoina e Misuri tagata fiafia ma minerale, tusitala fa'asolopito, ma tagata fiafia. O le talatuu o ana eliina i aso ua mavae, o loʻo faʻaalia i ona nofoaga faʻasolopito, falemataʻaga, ma maa taua o loʻo faʻatali pea e maua i lalo o lona eleele.

Tulafono Fa'atonu maa i Misuri

O le tele o minerale ma ma'aa'a a Misuri o lo'o fa'apipi'iina e se fa'atonuga o tulafono fa'amautinoaina le la'uina gafataulimaina ma le fa'asaoina o fa'alapotopotoga eseese a le setete. O le malamalama i le tulafono o le tulituliloaina o maa taua i Misuri e taua tele mo soʻo se tasi e faʻamoemoe e auai i le gaioiga, pe mo taimi paganoa poʻo faʻatau pisinisi.

Muamua, e taua le iloa o le la'uina i luga o fanua tumaoti e mana'omia i taimi uma se fa'atagaga manino mai lē e ona fanua. O le fa'atauva'a i fanua tumaoti e aunoa ma se fa'atagaga e mafai ona o'o atu ai i moliaga o le soli tulafono. O le mea lea, e tatau i tagata tulituliloa mata'utia ona saili i taimi uma fa'atagaga talafeagai, tusia pe a mafai, a'o le'i amataina la latou malaga tulimanu.

Mo fanua faitele, e suia le tulaga. O le tele o paka a le setete, vaomatua, ma nofoaga faasao i Misuri e mafai ai e maa faʻafiafia ma aoina minerale. Ae ui i lea, o nei vaega e masani ona iai taʻiala ma tapulaʻa faʻapitoa e faʻamautinoa ai le laʻititi o aʻafiaga i le siosiomaga. E masani lava, o le aoina e fa'atagaina mo le fa'aogaina e le tagata lava ia, e le fa'apisinisi ma e masani ona fa'atapula'a i luga ole aoina, o lona uiga e leai se eliina po'o le fa'aogaina o mea faigaluega.

O nisi minerale ua faʻaopoopoina faʻamalama puipui. Mo se fa'ata'ita'iga, ona o lona taua fa'asolopito, o le galena, o le ta'ita'i muamua, e fa'asaina mai le aoina i nisi o vaega, ae maise lava o lo'o iai fa'agaioiga eli po'o ni tupe teu tetele.

I eria o loo vaavaaia e le Matagaluega o Faasao a Misuri (MDC), o nisi o taiala e manaomia le usitaia. O le fa'aogaina o mea e iloa ai uamea, mo se fa'ata'ita'iga, e fa'asaina i le tele o nei nofoaga. E le gata i lea, e matua fa'asa lava le aveeseina o laau po'o mea fa'asolopito.

E le gata i lea, o loʻo i ai le faʻamamafa i luga o le 'Tuʻu Leai se Suʻega' mataupu faavae. Fa'aitiitia le a'afiaga o le si'osi'omaga, toe fa'atumu so'o se pu na eli, ma fa'amautinoa e foliga foliga o le nofoaga a'o le'i faia le tuliga ose tulaga mana'omia i le tele o fanua faitele.

Mo i latou o lo'o manatu i le tele o galuega eliina po'o le fa'atauina o pisinisi, o tulafono fa'atonutonu e sili atu ona fa'amalo. O pemita mana'omia ma laisene e tatau ona maua mai le Matagaluega o Punaoa Faanatura a Misuri. O ia pemita e fa'amautinoa ai o so'o se galuega eli e le afaina ai le si'osi'omaga po'o puna'oa a le setete.

I le faaiuga, e ui lava o Misuri o se malutaga mo tagata e fiafia i minerale, o tulafono faatonutonu a le setete e mautinoa ai le paleni i le va o suʻesuʻega ma le faʻasao. O se molimau i le tautinoga a Misuri i le faʻasaoina o ona measina faʻanatura aʻo faʻatagaina pea tagata faʻafiafia ma tagata tomai faapitoa e 'ai i le fiafia o le mauaina. Soo se tulimanu tulimanu, amateur po'o fa'apolofesa, e tatau ona latou fa'amasani i nei tulafono faatonutonu ina ia mautinoa ai se fa'alavelave e leai se fa'alavelave ma fa'aaloalo maina.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo le Laina maa i Misuri

O laufanua eseese o Misuri ma fa'aputuga o minerale e mana'omia ai le tele o mea faigaluega ma mea faigaluega e fa'ateleina ai le poto masani o le tulituliloaina. Pe oe i le auvai, su'esu'e i le ana, po'o le su'esu'eina o se lua matala, o le fa'aauupegaina i mea faigaluega sa'o e mafai ona fa'asili atili ai lou avanoa e fa'ailoa ai 'oa lilo.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Pe a tulituliloa mo maa taua i tafatafa o vaitafe poʻo totonu o le iliili, o se seti o mata e mafai ona taua tele. O nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maa lapopoa mai maa taua, e faigofie ai ona iloa oa.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: E aoga mo le eliina o fanua vaivai po'o le ave'ese o le mamafa e maua ai le papa o loʻo i lalo.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se mea e tatau ona i ai mo soʻo se tagata e fiafia i minerale. O lenei meafaigaluega e fesoasoani i le talepeina o maʻa matala ma le suʻeina o faʻataʻitaʻiga. Ae ia manatua, ia fai i taimi uma matatioata saogalemu pe a faʻaaoga se samala e puipuia ai vaevaega o papa mai le afaina.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E te mana'omia se mea e ave ai au mea na maua. E mafai fo'i ona fa'aoga se pakete malosi e la'u ai vai pe afai o lo'o e slui pe fufulu ese palapala mai au mea na maua.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nei mea e sili ona aoga mo le pikiina ma le suʻeina o maʻa laiti poʻo tioata. E mafai ona fesoasoani se tioata fa'alautele e iloa ai fa'amatalaga minute e va'aia ai le tasi minerale mai le isi.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Ae e te leʻi alu, faʻaauupega oe lava i se taʻiala lelei ile fanua i minerale ma maʻa faʻapitoa i Misuri. O le a le gata ina fesoasoani ia te oe e iloa ai mea e mafai ona maua ae e maua ai foi ni malamalamaaga i ituaiga o laufanua ma nofoaga e ono maua ai minerale patino.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tutupu faalavelave. E lelei i taimi uma le saunia ma se pusa fesoasoani muamua o loʻo i ai fusi, solo faʻamaʻi, ma isi mea taua.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

I le fa'ai'uga, e ui o le fa'aosoina o le tulituliloaina o ma'a o lo'o taoto i le fiafia o le mauaina, o le i ai o meafaigaluega sa'o e mafai ona fa'aleleia atili ai le poto masani. Ia mautinoa ua e saunia lelei, ma ia faamuamua i taimi uma le saogalemu. Pe o oe o se tagata fou faatoa amata pe o se tagata tulimanu mataʻutia, o le saunia lelei o se laasaga e faʻamautinoa ai se manuia ma le fiafia. malaga eli maa i Misuri.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Misuri

O le la'uina o Gem i Misuri o se malaga fa'afiafiaina, o se fa'afefiloi o le onosa'i, malamalama, ma se pa'i o le laki. Pe o oe o se tagata e tulituliloaina ma'a ma'a po'o se tagata fou e tu mai i lau malaga muamua, o nisi o ta'iala ma fa'amatalaga e mafai ona fesoasoani i le fa'amalieina o lou tomai i le sailiga o ma'a i le Show-Me State.

  1. Suesuega Muamua: Malamalama i le itulagi o lo'o e aga'i iai. O Misuri o lo'o i ai le tele o fa'afanua fa'afanua, ma o nisi vaega e sili atu ona ta'uta'ua mo minerale fa'apitoa. O le iloa o mea e fa'amoemoeina e mafai ona fa'aleleia lau su'esu'ega.
  2. Manuia Early Bird: Amata lau sailiga i le vaveao, aemaise lava i le taimi o le taumafanafana, e mafai ona fesoasoani ia te oe e aloese mai le la o le aoauli, ma faʻafiafia atili ai le poto masani. O le malamalama o le taeao e masani ona lelei mo le vaʻaia o feilafi i luga o papa.
  3. saogalemu Muamua: Ta'u i se tasi i taimi uma le mea e te alu i ai ma le taimi e te fuafua e toe foi mai ai. O le tele o nofoaga e tulituli ai ma'a e mafai ona mamao, ma o le i ai o se nofoaga e fa'afeso'ota'i ai e mafai ona avea ma se upega saogalemu pe a tula'i mai ni fa'alavelave fa'afuase'i.
  4. O le onosai o le Ki: O le tulituliloaina o maa e masani ona manaʻomia ai itula o le suʻeina, eli, ma suʻesuʻe aʻo leʻi mauaina se mea aoga. O le onosa'i e masani ona tauia ai tagata tuli ma'a ma mea e sili ona tulaga ese.
  1. Vaavaai mo Punavai: Vaitafe ma vaitafe e mafai ona avea ma auro (o nisi taimi moni!) Mo tagata tulimanu. O le vai e iai le auala e tatala ai ma aoina maa taua, e faigofie ai ona iloa.
  2. Matau ma Aoao: Afai o lo'o e iai i se nofoaga ta'uta'ua e tulimanu ai ma'a, va'ai tagata tuli manu ma'a. O a latou metotia, nofoaga latou te filifilia, poʻo meafaigaluega latou te faʻaogaina e mafai ona maua ai faʻamatalaga taua.
  3. Auai i se Kalapu i le lotoifale: Misuri ei ai le tele o minerale ma maa kalapu. O le avea ma se vaega o sea vaega e ofoina atu se tulaga e fesuiai ai fautuaga, faatulaga vaega eli, ma aoao mai tagata sili atu le poto masani.
  4. Faamaumau Au Sailiga: Tausia o se tusi faʻamaumauga o mea na e mauaina, faʻatasi ai ma faʻamatalaga o le nofoaga, ituaiga o minerale, ma soʻo se mea faʻapitoa e mafai ona avea ma faʻamatalaga matagofie mo malaga i le lumanaʻi.
  5. Mulimuli i Tulafono: Fa'aaloalo i meatotino tumaoti ma tulafono faatonutonu a le setete. Ia maua i taimi uma fa'atagaga talafeagai ma aloese mai nofoaga fa'asaina.
  6. Faasao le Siosiomaga: Fa'ata'ita'i le tulituliloaina o maa taua. Faatumu so'o se pu e te eliina, aloese mai le fa'alavelaveina o la'au ma fauna i le lotoifale, ma tu'u pea se nofoaga pe a e mauaina, pe a le sili atu.

I le faaiuga, o le fanua tulimanu o Misuri e matua tele lava ma eseese e pei o maa natia. O le fiafia o le tulituliloaina o maa e le na'o mea na maua ae o le poto masani atoa - o le toʻafilemu o le natura, le fiafia o le mauaina, ma tala e oʻo mai i malaga uma. Fa'aauupegaina oe lava i le poto sa'o, fa'apolopolo, ma tu'u atu laufanua o Misuri e fa'asoa atu a latou 'oa natia ma oe.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava e te maua ai le fiafia o le mauaina, o le isi laasaga taua o le malamalama i le auala e tausia ai, faʻasaoina, ma faʻaalia au 'oa fou maua. O le taulimaina lelei o au maa taua e mautinoa ai le umi o le ola ma faʻaleleia ai lo latou lalelei masani.

  1. Fa'amama vave: Amata i le fufuluina o so'o se palapala matala po'o otaota i se pulumu vaivai. Mo nisi palapala ma'a'a, fufulu lemu le ma'a taua i le vai mafanafana. Taofi mai le fa'aaogaina o vaila'au malosi aua e mafai ona latou fa'aleagaina nisi o minerale.
  2. teuina o Meaai: Teu ta'ito'atasi au ma'a taua e puipuia ai le sasa. O taga malu po'o atigi pusa e sili ona lelei. Mo ma'a mata'utia ma ma'a taua e le'i tipiina, o se pusa fa'amavae fa'atasi ma aluga e sili ona lelei, fa'amautinoa latou te le fetosoa'i le tasi i le isi.
  3. pepa aloaia: Taofi se api talaaga po o se faamaumauga faafuainumera o sailiga taitasi. Fa'amau i lalo fa'amatalaga e pei o le mea na e maua ai, ona uiga, ma so'o se mea uiga ese. I le aluga o taimi, e mafai ona avea lenei mea ma 'oa o manatuaga ma le malamalama.
  4. Faailoaina: Afai e te le mautinoa e uiga i lau sailiga, teu faʻafaigaluega i se maʻa sili ona lelei taiala e iloagofie ai. Mo faʻamatalaga sili atu ona lavelave, mafaufau e asiasi i se gemologist poʻo le auai i se kalapu maʻa ma minerale faʻapitonuʻu lea e mafai ai e tagata faʻapitoa ona ofoina atu ni faʻamatalaga.
  1. fāʻali: Afai e te manaʻo e faʻaalia au mea na maua, mafaufau e teu faʻafaigaluega i totonu o se kapoti faʻaaliga poʻo se pusa paolo. O mea e fa'asalaina i le UV e lelei, aua o le fa'aumiumi o le susulu o le la e mafai ona mou ai nisi ma'a taua.
  2. Fuafuaga: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua tele, ia iloilo. E mafai e tagata suʻesuʻe faʻamaonia faʻamaonia ona ofoina atu se iloiloga faʻapolofesa, faʻamautinoa e te malamalama i le taua o lau mea taua.
  3. Otioti ma Faila: O nisi maa e iloa ai lo latou matagofie moni pe a tipi ma faaiila. Afai o loʻo e mafaufau i lenei auala, a le faʻapipiʻi tupe i masini lapidary ma aʻoaʻoga pe faʻalatalata atu i tagata tipi maʻa.
  4. tausiga: O nisi minerale e mafai ona ma'ale'ale pe ma'ale'ale i mea tau si'osi'omaga. Su'esu'e ta'iala fa'apitoa mo le tausiga o ma'a ta'itasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi maʻa taua atonu e manaʻomia le faʻatonutonuina o le susu poʻo le vevela siosiomaga.
  5. saogalēmū: Afai o lo'o e taulimaina ma'a taua e ono taua, ia mautinoa o lo'o teuina i se nofoaga malupuipuia. E le gata i lea, mafaufau e inisiua vaega taua e tetee atu i le gaoi po o le faaleagaina.
  6. Faaauauina le Aoaoina: O le lalolagi o maʻa taua e lautele ma faʻasolosolo pea. Fa'afou i taimi uma lou malamalama, pe ala i tusi, kosi, po'o fegalegaleaiga ma tagata fiafia.

I se aotelega, o lau maa taua e maua, pe o latou tau tupe poʻo se faʻalagona taua, e tatau ona tausia ma gauai. E ala i le faʻaaloalogia o latou uiga faʻapitoa ma malamalama i o latou manaʻoga, e te faʻamautinoa o tala latou te tauaveina, o faʻagasologa o le lalolagi anamua ma mea faʻapitoa patino, e faʻasaoina ma faʻamanatuina mo tausaga a sau.

Ua Su'ea Ma'a Taualoa Ta'uta'ua i Misuri

Misuri, fa'atasi ai ma ona tala fa'asolopito fa'afanua, sa avea ma nofoaga o ni su'esu'ega mata'ina ma'a taua na tu'u ai ni fa'ailoga tumau i tala fa'alotoifale ma le lalolagi lautele o tagata fiafia ma'a. O nei su'esu'ega e le na'o ma'a lava ia ae o tala o lo'o si'omia ai.

O se Safaira Vaitafe o Misuri
  1. O le “Missouri River Safaira”: O se tasi o mea sili ona iloga na maua o le "Missouri River Sapphire," o se maa lanumoana e faʻafefe i lona manino ma le tele. O lenei mauaina na faaosofia ai le fiafia i le itulagi ma taitai atu ai i le toatele o tagata fiafia na o atu i alavai o Misuri, ma le faamoemoe e maua ai oa faapena.
  2. Lamotte Sandstone's Agate: Maua i le maa oneone a Lamotte, o nei agata tulaga ese e ta'uta'ua mo a latou mamanu lavelave ma lanu mata'ina. I le aluga o tausaga, ua sili ona sailia e tagata aoina ma tufuga tutusa.
  3. Ellington's Quartz Crystals: I tafatafa o Ellington, na maua ai se fuifui tioata quartz e le pei o isi. O le susuluina o se malamalama vaivai, o nei vaega quartz ua avea nei ma vaega o aoina tumaoti ma falemataaga, e fai ma sui o le tamaoaiga mineralogi a Misuri.
  4. Le "Show-Me State Geode": O lenei mataʻina mataʻina, na maua i totonu o se ana natia, e toetoe lava pei o se tamaʻi taavale ma faʻapipiʻi ai se faʻailoga mataʻina amethyst tioata. Ina ua ta'e matala, na avea ma se lagona vave i le nuu maa taua.
  1. Joplin's Galena: E ui o Galena e masani ona lauiloa o se taʻitaʻi, o nisi pusi na maua i le eria o Joplin o ni mea ofoofogia matagofie. O latou fausaga kupita lavelave, faatasi ai ma le sausauina o minerale fesootai, ua iloga ai.
  2. Ozark Barite Roses: E maua muamua i le itulagi o Ozark, o nei faʻavae e tulaga ese i latou foliga pei o le rosa. O i latou o se faatusa o le eseesega o eleele o Misuri ma o ni sailiga faapelepele i le au aoina.
  3. “Rupi Natia a Hannibal”: O lo'o ta'u mai e tala e uiga i se peleni malamalama na maua i tafatafa o Hannibal. A'o finauina lona i ai, o tala o lo'o si'osi'omia ai lenei ma'a ua tu'uina atu ai se tulaga toetoe lava fa'asolopito i le va o tagata tulimanu i le lotoifale.
  4. Fa'ata'ita'iga Fluorite a Madison County: O nei faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma o latou lanu viole ma lanu meamata, sa faʻaalia i luga o faʻaaliga maa. Latou te faamamafaina le tulaga o Misuri i le lalolagi o suʻega fluorite.
  5. Le “Moberly Diamond”: O se mauaina e lei faamoemoeina i le fanua e lata ane i Moberly, o lenei taimane manino ma lelei ona fausia na avea ma molimau i le gafatia o le gaosiga o maa a Misuri.
  6. Misuri Lace Agata: Ta'uta'ua i ona mamanu fefiloi ma lanu eseese, o lenei ituaiga agate ua sili ona fiafia i ai le au fai mea teuteu ma o se molimau i taulaga eseese o minerale a le setete.

O le mea moni, o tala o maa taua a Misuri e eseese e pei ona manaia. O maua ta'itasi, o ma'a ta'itasi, o lo'o i ai se tala o le mauaina, maofa, ma le fa'atosina tumau o 'oa lilo o le natura. O nei ma'a taualoa ta'uta'ua e fai ma fa'aosofiaga mo so'o se tagata tuli manu ma'a totogo e tu i le Show-Me State.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Misuri, faʻamanuiaina i ana mea ofoofogia faʻafanua, o se vaega o se itulagi lautele e mauoa i oa mineralo. Afai o loʻo suʻeina e lou agaga faʻataʻitaʻi se suʻesuʻega atili, o le lisi lenei o setete tuaoi o loʻo ofoina mai ai foʻi avanoa fiafia eli maa:

  1. Arkansas Gem Mining: E lauiloa mo ana tioata quartz, aemaise lava mai Mauga o Ouachita. E le gata i lea, o le Crater of Diamonds State Park e na o le pau lea o le maina taimane lautele i le lalolagi!
  2. Iowa Gem Mining: Ta'uta'ua mo geodes, aemaise lava i le eria o Keokuk, e ofoina atu i tagata fiafia se avanoa e tatala ai a latou sailiga ma va'ai i fausaga tioata i totonu.
  3. Ilinoi Gem Mining: E sili ona lauiloa mo ana faʻataʻitaʻiga matagofie o le fluorite, aemaise lava mai le itu i saute o le setete.
  4. Kansas Gem Mining: E ui ina lauiloa muamua mo ana suʻesuʻega, o loʻo i ai foʻi i le setete nofoaga e tamaoaiga i le amber ma le iasepi.
  5. Kentucky Gem Mining: Ta'uta'ua i ona agata, aemaise o le Kentucky Blue Agate, lea e sili ona fiafia i ai tagata aoina.
  6. Nebraska Gem Mining: E sili ona taʻutaʻua mo lana Blue Agate, e ofoina atu foi e le setete avanoa e suʻe ai isi minerale mataʻina.
  7. Oklahoma Gem Mining: Aiga i le ta'uta'ua Oklahoma Rose Rock ma isi minerale eseese, e aofia ai garnets ma tioata selenite.
  8. Tennessee Gem Mining: O le setete e tamaoaiga i minerale eseese, mai le quartz ma le fluorite i le matagofie Tennessee Vaitafe Penina.

O le faʻalauteleina o au sailiga tulimanu i tala atu o Misuri o le a maua ai se faʻalauteleina o le talisapaia o mea ofoofogia faʻafanua o le Central Amerika Tele. O setete taʻitasi o loʻo i ai tala faʻapitoa faʻapitoa, faʻatali ina ia maua, faʻamemelo, ma faʻatauaina.

Maulu i totonu o le lalolagi o le eliina maa ma la tatou lautele Gem Mining Latalata Mai ia te Au taiala mo fautuaga pito i luga ma nofoaga.

O le maunu o Ma'a'a ma Tulaga Fa'afale

O le tulituliloaina o maa i Misuri, faatasi ai ma le tele o ana mea fa'apitonu'u, e ofoina atu se malaga e leai se isi. O le faatosinaga e le na o le folafolaga o le sailia o se oa natia ae o le faigamalaga lava ia—o le fesootaiga ma le natura, o le fiafia o le mauaina, o tala i tua atu o mea taitasi na maua, ma le sootaga i faagasologa anamua o le lalolagi na fausia ai nei minerale matagofie.

Peitaʻi, e lē o maua e tagata uma le avanoa po o ni auala e malaga atu ai i malaga. Mo i latou e fia iloa le fiafia o le tulituliloaina o maa mai le mafanafana o latou fale, o loʻo i ai se filifiliga manaia-o se lautele Pusa eliina maa. O lenei pusa o loʻo faʻapipiʻiina ai le uiga o le sailiga o maa, faʻapipiʻi i minerale eseese ma maa taua o loʻo faʻatali e maua. E maua ai le fiafia, talavou ma matutua, le fiafia o le mauaina e aunoa ma le malaga. Pe o e suʻesuʻeina laufanua o Misuri poʻo le suʻeina o se pusa maina i le fale, o loʻo faʻatali le togafiti faʻataulāitu!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *