Gem Mining Montana: Saili maa lilo o le Big Sky Country

Montana Gem Mining

O le Big Sky Country, Montana, e taʻutaʻua e le gata mo ona laufanua matagofie ma le vanimonimo lanu moana, ae faʻapea foʻi ma le tele o minerale. Eli maa i Montana o se gaioiga fiafia mo tagata nofoia ma tagata asiasi tutusa, e ofoina atu le avanoa e maua ai oa faanatura a le setete. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou suʻesuʻeina loloto i le tala faasolopito o le eliina o maʻa mataʻutia a Montana, o ana maʻa sili ona suʻesuʻeina, nofoaga pito i luga eli, ma sili atu.

O laufanua tetele o Montana e le gata o se molimau i lona matagofie matagofie ae faʻapea foʻi ma le tele o maʻa taua o loʻo tanumia i lalo. Mai 'oa e seasea maua, su'esu'e i ma'a e masani ona maua, Montana's geology o lo'o maua ai se paleti felanulanua'i ma tulaga ese ma'a taua e tosina mai ai le au aoina ma tagata fiafia mai tulimanu uma.

O ma'a tau'a seāseā i Montana:

Safaira i le Talatala
Gemstonefaʻamatalaga
Montana SafairaFa'ailoga mo ona lanu fa'apitoa, ae maise le lanumoana ma le lanu mai le Yogo Gulch.
Yogo SafairaO se ituaiga faapitoa o Montana Safaira o loʻo maua i Yogo Gulch, e lauiloa i lona lanu lanumoana malosi.
PainiteI le taimi na manatu ai o le minerale sili ona seasea i le lalolagi, o se minerale borate e maua i ni nai nofoaga.
Bixbite (Mula Beryl)E matua seasea lava, e masani ona taʻua o le "mumu emerald" ona o lona lanu viia, lanu mumu-mūmū.
Kaneti uliuliE le pei o ana masani masani, o le garnet uliuli mai Montana ei ai se lanu tulaga ese, loloto, opaque.

O maa taua masani i Montana:

Tumbled Moss agate
Gemstonefaʻamatalaga
AgateO Montana Agate, e maua i le Vaitafe o Yellowstone, e faʻamanatuina mo ona faʻataʻitaʻiga lavelave ma translucence.
QuartzE tele i Montana, e sau i ituaiga eseese, e aofia ai le manino, ulaula, ma rose quartz.
Moss AgataFa'ailogaina i lona manino or susu susu fa'atasi ai ma fa'aputuga dendritic, e pei o le moss-pei o mamanu.
minerale silikoneE masani ona maua i se lanu mumu loloto, Montana's garnets e lauiloa mo teuga.
JasperO se ituaiga o kalesona e sau i lanu eseese; O lomiga a Montana e masani ona lanu mumu ma enaena.
BariteE masani ona maua i fuifui poʻo faʻapipiʻi pei o rosa ma se lanu lanumoana vaivai i le paʻepaʻe.
OpalE ui lava e le masani e pei o isi setete, o opals a Montana e matagofie le taʻaloga-o-lanu.
HematiteE lauiloa i lona lanu efuefu u'amea ma e masani ona fa'aiila i se fa'a fa'auma.
ChalcedonyO se ituaiga microcrystalline o quartz, e maua i lanu eseese ma masani ona faʻaaogaina i mea teuteu.
AmethystO ituaiga quartz, amethysts a Montana e fa'atauaina mo lo latou lanu viole loloto.

O nei lisi, e ui lava e le'i uma, e ofoina atu se vaaiga i le mauoa ma le eseese o talatuu maa taua a Montana, ma avea ai ma malutaga mo tagata fiafia ma le aoina o mea.

O nofoaga eliina ai maa sili i Montana

Nofoaga eliina ai Ma'aa Montana
  1. Mauga maa: O loʻo tu latalata i Philipsburg, Gem Mountain o loʻo avea ma nofoaga e sili ona lauiloa i le eliina o safaira i Montana. I le vaitau atoa o le eliina, e mafai e tagata asiasi ona faʻatau iliili safaira e faʻafefe ai, ma faʻamoemoe e maua ai maʻa taua. E masani lava ona fa'agaoioi le saite mai le tuai o le tautotogo e o'o i le amataga o le tautoulu, ma totogi e fesuisuia'i e fa'atatau i le tele o le pakete iliili.
  2. Blaze N' Gems: O lo'o i totonu o le El Dorado Bar e latalata i Helena, o lenei maina ua fa'aamana'ia mo ana safaira maualuga. O le ofoina atu o malaga i aso uma ma femalagaiga faʻalautele eli, e maua ai se poto masani. O itula faigaluega ma tau e sili ona siaki ile latou upega tafa'ilagi aloaia.
  3. Spokane Bar Sapphire Mine: O le isi maa taua e latalata i Helena, o le Spokane Bar Sapphire Mine ua folafola mai ai le fiafia eli safaira i tausaga ta'itasi mo le aiga atoa. O totogi e masani ona fa'alagolago i le ituaiga ma le lapopo'a o le pusa eli ua filifilia.
  4. Montana Gems o Philipsburg: E sili atu nai lo na o se nofoaga eli ai, iinei e mafai ona e lulu iliili mo safaira, garnets, ma isi maa taua Montana. E masani ona iai a latou itula faʻaletausaga, o lea e atamai ai le siaki muamua.
  1. Yellowstone Su'esu'ega: O lo'o tu lata ane i le Yellowstone National Park, o lenei nofoaga e ofoina uma atu mea'ai auro ma ma'a. O itula faigaluega e masani lava mai le tautotogo e o'o i le tautoulu, ma le tele o afifi o lo'o avanoa.
  2. Fale Safaira: I le taulaga matagofie o Philipsburg, o le Sapphire Gallery e mafai ai e tagata asiasi ona la'u safaira ma e oo lava i mea latou te maua e fai ma teuteuga. E tatala i le tausaga atoa, ae atonu e fa'atapula'aina itula i fafo atu o le vaitau.
  3. Eldorado Sapphire Mine: Maua i le Misuri O le Vaitafe o El Dorado Bar, o lenei nofoaga eli ai e lauiloa i ana tupe teu safaira. Tatala mai ia Me ia Setema, o loʻo i ai se totogifuapauina e fesoʻotaʻi ma pakete eli.
  4. Blue Jewel Mine: O lo'o i totonu o le vaega mata'ina o Rock Creek, o lenei maina o lo'o fa'amaualuga ai le tele o safaira maua. E masani ona fa'agaoioia mai ia Iuni ia Setema, fa'atasi ai ma totogifuapauina e fa'atatau i taimi eliina ai ma fa'atauga meafaigaluega.
  5. Crystal Park: O se malutaga mo tagata fiafia tioata quartz, o lenei nofoaga eli lautele o loʻo i totonu o le paionia Mauga i Southwest Montana. Tatala mai ia Me ia Oketopa, o loʻo i ai se totogi faʻapitoa i aso taʻitasi mo le eliina.
  6. Rock Creek Sapphire Area: O lenei nofoaga faitele e lata ane i Philipsburg e lauiloa mo ana tupe safaira fa'aluvi. Tatala i tagata lautele mo se totogifuapauina, e ofoina atu se poto masani lima-i luga o le mining.

A'o le'i faia se malaga eli ma'a ma'a i Montana, e masani lava o se faiga lelei le siakiina o nofoaga ta'itasi e uiga io latou itula faigaluega, totogifuapauina, ma so'o se tapula'a po'o mana'oga. O 'upega tafaʻilagi taʻitasi e ofoina atu se poto masani faʻapitoa, faʻamautinoa o malaga uma e le gata i aʻoaʻoga ma faʻafiafiaina.

Tala'aga o Gem Mining i Montana

O le lalagaina o maa ua leva ona lalagaina i le mauoa o le tala faasolopito o Montana, faʻamalamalamaina tala o le mauaina, faʻamoemoe, ma le agaga o le tagata e tuliloaina 'oa o le natura. O le tala a eliina maa i totonu o le Treasure State na amata ma le naunautai i le afa mulimuli o le 19 senituri.

O le 1865 na fa'amauina ai le ulua'i mauaina o safaira i le Vaitafe o Misuri. O lenei sailiga faasolopito na maua ai fanau mai i le fa'atupula'ia o le fiafia i le gafatia o Montana o se setete mauoa. I totonu o ni nai sefulu tausaga, o le lauiloa Yogo Gulch na avea ma totonugalemu o le gauai, faʻafetai i le faʻaaliga o ana safaira maualuga. E le pei o isi safaira na maua i Montana e eseese i lanu, o safaira Yogo e manino le lanumoana, ma faʻaosofia ai le toʻatele o tagata eli ma tagata fiafia i le eria. O le mea lea na taʻitaʻia ai le mea na taʻua mulimuli ane o le "Yogo Sapphire", faʻamautu Montana i luga o le faafanua o le lalolagi.

I tua atu o safaira, a o suʻesuʻeina e le au suʻesuʻe laufanua eseese o Montana, o isi maʻa taua e pei o garnets, agate, ma quartz na maua mai, e taʻitasi ma aumaia lana lava mataupu i le talatuu maa taua a Montana. O taulaga e pei o Philipsburg na amata ona tulaʻi mai e avea ma nofoaga mo tagata fiafia maʻa, ona o lo latou tuputupu aʻe ma le malosi o le tamaoaiga i le tele o maina o loʻo siomia ai i latou.

O fa'amaumauga fa'asolopito o lo'o fa'ailoa mai ai o le pisinisi eli ma'a a Montana na feagai ma ona lava fa'afitauli. Mai finauga fa'alotoifale e o'o atu i lu'itau o le su'eina o ma'a taua i se faiga e fa'atumauina ai lo latou tulaga lelei, o le ala i le su'eina o 'oa tanu a Montana e le'i sologa lelei i taimi uma. Ae ui i lea, o le maufetuunaʻi o le faʻalapotopotoga eli, faʻatasi ai ma le faʻaogaina o maʻa taua a Montana, na faʻamautinoa ai e le gata ina ola le pisinisi ae faʻateleina.

A o tatou manatunatu i le tala faasolopito o le eliina o maa a Montana, ua iloa ai o le tala e le na o maa pupula na aumaia mai lona eleele, ae faapea foi i tagata, nuu, ma le tuinanau tumau na fausia ai lenei faigamalaga mataina. E ala i le naunautaiga ma le agaga o le su'esu'e, ua fa'amausaliina ai e Montana lona ta'uleleia o se tasi o nofoaga muamua a Amerika mo tagata fiafia.

Tulafono Fa'ali'i maa i Montana

Eliina maa, ae o se taumafaiga tauia i Montana, o loʻo pulea e se seti atoatoa o tulafono faatonutonu fuafuaina e faʻamautinoa le paleni, siosiomaga, ma le tamaoaiga. Mo i latou o loʻo vaʻavaʻai e amata i se sailiga tulimanu i Montana, o le malamalama i nei tulafono e sili ona taua.

Pulea Fanua ma Fa'atagaga: O se tasi o itu pito sili ona taua o le eliina o maa i Montana o loʻo faʻataʻamilo i le umiaina o fanua. E taua le fa'avasegaina o fanua tumaoti, fanua lautele, ma nofoaga fa'apitoa e la'u ai. A'o le'i amataina so'o se galuega eli i fanua tumaoti, e fa'atulafonoina le fa'atagaga manino mai lē ona le fanua. O le soli tulafono e mafai ona i'u ai i ni fa'alavelave matuia fa'aletulafono. I fanua faitele, e ui ina masani ona fa'atagaina avanoa fa'afiafiaga lautele, o nofoaga fa'apitoa e ono iai ni tulafono fa'atonutonu ma'oti, o lea e taua ai le siaki muamua.

Talosaga Talosaga: Afai e mana'o se tasi e maina i se fua tele pe mo faamoemoega faapisinisi, e tatau ona fai se tagi. O le Ofisa o Pulega o Fanua (BLM) e fa'atautaia tagi i fanua feterale. O le tu'uina atu o se tagi e maua ai e le tagata eliina le aia tatau i minerale i luga o lea fasi fanua. Peita'i, e mana'omia le malamalama i le fa'agasologa ma le fa'atumauina o le tulaga galue o le tagi e ala i pepa fa'aletausaga ma totogifuapauina.

Manatuga Siosiomaga: O tulafono a le eliina o maa a Montana e faʻamamafa ai foi le puipuiga o le siosiomaga. E mana'omia e le au fa'alilo ona mataala i a'afiaga, fa'amautinoa latou te le fa'aleagaina le si'osi'omaga i le lotoifale, aemaise lava pe a fa'aogaina meafaigaluega e ono fa'alavelave ai le si'osi'omaga. Mo se fa'ata'ita'iga, o nisi o vaega e ono fa'atapula'aina i luga o faletupe maualuluga po'o le eliina ona o atugaluga i nofoaga e nonofo ai vaitafe.

Fa'atapula'a le Volume ma Ituaiga: A'o fa'alauiloa e Montana le tulituliloaina o ma'a fa'afiafia, e ono iai ni fa'atapula'aina o le tele o ma'a taua e mafai ona aoina i totonu o se taimi fa'apitoa. E le gata i lea, o nisi eria e mafai ona puipuia ni minerale poʻo maʻa taua, ma faʻasalaina ai a latou aoina. Va'ai i taimi uma i tulafono fa'alotoifale ina ia mautinoa le tausisia.

Saogalemu ma Tiutetauave: E ui e le o se tulafono faatonutonu, o pulega a Montana e fautua mo le saogalemu ma le faʻamoemoeina o le laʻuina o maa. E aofia ai le malamalama i le laufanua, faʻaeteete i mea faigaluega eli, ma faʻamautinoa o soʻo se lua poʻo faʻalavelave e toe faʻaleleia lelei e puipuia ai lamatiaga.

Itulagi Fa'apitoa: O nisi itulagi i Montana e iai tulafono fa'apitoa ona o lo latou taua fa'asolopito po'o le siosiomaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Yogo Gulch, lauiloa mo ona Yogo Sapphires, e iai taʻiala ma tapulaʻa faʻapitoa, ona o lona taua faʻasolopito ma galuega faʻapisinisi faʻatau.

I le faaiuga, aʻo ofoina atu ma le agalelei e Montana le tamaoaiga o maa taua i lalo ifo o lona fogaeleele, e manaʻomia ai foi le faʻaaloalo mo ona fanua ma punaoa. O le faʻatautaia o tulafono a le setete eliina maa atonu e foliga faʻalavelave, ae o loʻo i ai ina ia mautinoa se vaʻaia ma le fealofani i le va o le natura ma i latou o loʻo sailia ana 'oa. E masani ona ou faʻaaloalo, malamalama, ma se lagona o le tausimea mo le laufanua matagofie o Montana.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Montana

O le la'uina o ma'a taua i Montana o se fa'afiafiaga fa'afiafiaina, na fa'amalieina atili i mea faigaluega sa'o ma mea faigaluega i lima. Pe o oe o se tagata fa'afiafia fa'apitoa po'o se tagata su'esu'e e sili atu ona fa'amaoni, o le i ai o meafaigaluega talafeagai e mafai ona matua fa'aaafia ai le manuia o lau malaga tulimanu.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O le taimi lava e te aoina ai le palapala poʻo le iliili, e te manaʻomia ni sieves poʻo ni pupuni e eseese le lapopoa o mata. O meafaigaluega nei e mafai ai ona e su'eina mea, vavae ese maa tetele ma maʻa taua mai le palapala sili atu.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina i totonu o eleele malu po'o le fa'amama ese o otaota o luga, e mana'omia se suo lima malosi po'o se solo. E fesoasoani i le su'eina o mea e mafai ona maua ai maa.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Mo i latou o lo'o fa'asolo atu i nofoaga o lo'o i ai le ma'a ma'a tetele po'o ni ma'a tetele, e mana'omia lava se samala fa'afanua. E fesoasoani i le talepeina o ma'a e fa'aalia ai a'a toto'a i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E mafai ona fa'aoga se pakete malosi mo le la'uina o mea lapopo'a ma tu'u'ese'ese ituaiga ma'a.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e fesoasoani i le su'esu'eina toto'a o ma'a taua, fa'amautinoa e te le fa'agaloina ni ma'a laiti ae taua. E aoga fo'i mo le fa'ailoaina o fa'auiga po'o isi vala iloga i au su'esu'ega.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se fa'ata'ita'iga fa'apitoa i ma'a tāua a Montana e mafai ona maua ai fa'amatalaga taua, fesoasoani i le fa'ailoaina ma le tu'uina atu o fautuaga ile mea e ono maua ai ma'a taua.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tutupu fa'alavelave, o lea e atamai ai le i ai o se pusa fesoasoani muamua i lima. Fa'aaofia ai mea fa'apipi'i, vailaau fa'ama'i, tweezers, ma so'o se vaila'au patino.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le amataina o se malaga tulimanu maa taua i Montana e faʻatatau i mea faigaluega e te tauaveina ae faʻatatau i le mata maʻi e te atiina ae. O mea faigaluega ta'itasi e fa'atino lona fa'amoemoe, ma fa'atasi ai ma le malosi tu'ufa'atasia o meafaigaluega sa'o, o lau'ele'ele mauoa o Montana e a oe e su'esu'e ma le mautinoa ma le naunautai.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Montana

O Montana, faʻatasi ai ma ona laufanua gaoa ma faʻaputuga o minerale, o se miti a le tulimanu tulimanu. Ae ina ia faʻaogaina moni ana taulaga tele, o se faʻafefiloi o sauniuniga, poto, ma le poto i luga o le eleele e taua. O nisi nei o fautuaga ma togafiti e faʻamautinoa ai o lau malaga eli maa i Montana e fua mai ma fiafia:

1. Su'esu'e Ae E te Le'i Aapa: A'o le'i alu i fafo, fa'amasani oe i ituaiga o ma'a taua e fa'atatau i le eria o lo'o e fuafua e su'esu'eina. O le iloaina o le mea e te su'eina e mafai ona matua faateleina ai ou avanoa e manuia ai.

2. Amata Vave: O taeao, aemaise lava i masina o le taumafanafana, e sili atu le malulu ma sili atu le mafanafana mo le eliina. O le vave amata e maua ai foi le tele o itula o le ao e suʻesuʻe ma faʻamama.

3. Matamata i le Tau: O le tau i Montana e mafai ona le mautonu. Siaki i taimi uma le tala o le tau. A mae'a timuga mamafa, e mafai ona fa'aalia e alavai ni vaega fou o ma'a ma'a'oa ae e mafai fo'i ona sili atu ona lu'i le folauga.

4. Auai i se Vaega: Aemaise mo tagata amata, o le auai i se vaega tulituliloaina poʻo le faia o se taʻaloga taʻitaʻia e mafai ona aoga. O taʻitaʻi faʻapitoa e mafai ona ofoina atu faʻamatalaga ma aʻoaʻo auala lelei eli.

5. Onosa'i: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le onosaʻi e uiga i le metotia. Fa'aalu lou taimi e su'e ai iliili, su'esu'e ma'a ta'itasi, ma fiafia i le faiga.

6. Fa'asao le Siosiomaga: Ia nofouta i taimi uma i lou tulagavae siosiomaga. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au e mafai ona fa'aleagaina ai punavai ma fa'amautinoa e te alu ese mai le nofoaga pe a e mauaina.

7. Iloa Ou Tuaoi: Ia nofouta i taimi uma i meatotino tumaoti ma talosaga maina. O le soli tulafono e mafai ona oo atu ai i aafiaga faaletulafono. Fa'aaloalo i fa'ailoga ma tuaoi.

8. Tumau Saogalemu: E ui ina ofoofogia laufanua o Montana, e mafai foi ona faʻaʻoleʻole. Fai seevae talafeagai, tumau le susu, mataala mo meaola, ma aua ne'i na o a'u i nofoaga tuufua.

9. Fa'amaumau au Sailiga: Tausia se tusi fa'amaumauga po'o se fa'amaumauga. O le fa'amauina o le nofoaga, ituaiga o mea taua, aso, ma isi fa'amatalaga e mafai ona malie ma fa'amatalaga mo malaga i le lumana'i.

10. A'oa'o ia Iloa Ma'a'a Saasaa: E masani lava, o ma'a taua i lo latou tulaga masani e foliga mai e matua'i ese lava mai le fa'aiila fa'apolopolo. Fa'amasani oe i foliga mata'utia ma'a, ina ia e le fa'agaloina oa taua.

11. Feso'ota'i ma Tagata o le Atunu'u: O tagata o Montana, aemaise lava i latou o loʻo i totonu o taulaga eli, e mafai ona ofoina atu ni faʻamatalaga taua, faʻasoa nofoaga e le masani ai poʻo tala o mea taua na maua.

O le amataina o se malaga eli maa taua i Montana o se aafiaga e tumu i le fiafia, maofa, ma le folafolaga o le mauaina. Faatasi ai ma nei fautuaga, e le na o le teu tupe i luga o le laki ae o le faʻaauupegaina o oe lava i le poto e faʻaogaina ai le tele o laufanua mauoa o Montana.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le mauaina o se maa taua i le taimi o lau malaga maina i Montana e le mafaafitia le fiafia. Ae ui i lea, o le faigamalaga ma lau 'oa fou e le gata iina. O le taulimaina lelei, fa'amamā, ma le fa'asaoina o nei ma'a taua e taua tele e fa'aalia ai lo latou matagofie fa'anatura ma fa'asaoina lo latou taua. O se ta'iala atoatoa lea ile tausiga o au ma'a taua a Montana:

1. Fa'amamaina Muamua: O le taimi lava e maua ai, o le tele o maa taua o le a ufitia i palapala poʻo palapala. Fufulu lemu i latou i le vai mama ma se pulumu vaivai, pei o se pulumu fulunifo. Aloese mai le fa'aogaina o vaila'au malolosi po'o mea fa'a'a'asa, aua e mafai ona fa'aleagaina ai luga ole ma'a.

2. Fa'ailoa: Afai e te le o mautinoa i le ituaiga o maa taua na e mauaina, mafaufau e teu i totonu o se tusi e iloagofie ai maa faʻapitoa mo Montana pe faʻafesoʻotaʻi ma se tagata suʻesuʻe gemologist. O le fa'ailoaina lelei e mafai ona fesoasoani i le fuafuaina o le auala fa'amama talafeagai ma mana'oga e teu ai.

3. Fa'amama fa'apitoa: O nisi ma'a, e pei o le quartz po'o le agate, e ono i ai ni u'amea stains po'o isi fa'ailoga faifai pea. O se vaifofo faʻafefeteina o le oxalic acid e mafai ona fesoasoani, ae ia mautinoa ia ofuina totigilima ma mata, ma galue i taimi uma i se nofoaga faʻaleleia lelei. Manatua, su'esu'e i taimi uma pe fa'afeso'ota'i se tagata poto faapitoa a'o le'i fa'aogaina vaila'au i au ma'a taua.

4. Teuina o Au Sailiga: Teu eseese maa taua taitasi ina ia aloese mai le maosiosia, e sili i totonu o se taga malu po o se atigipusa e eseese vaega. Mo sili atu ma'ale'ale ma'a taua, mafaufau e fa'aaoga fagu ma'a fa'aofuofu.

5. Fa'aali Au 'Oa: Afai e te manaʻo e faʻaalia au maʻa taua, mafaufau e teu faʻafaigaluega i pusa faʻaaliga poʻo tuʻu e puipuia ai i latou mai le pefu ma le susulu o le la, lea e mafai ona mou ai nisi maa taua i le aluga o taimi.

6. Otioti ma Faila: Afai e te talitonu ua e mauaina se ma'a taua e tatau ona tipi ma fa'alelei, fa'afeso'ota'i ma se tagata tipi ma'a fa'apolofesa po'o se lapidary. E mafai ona latou liua maa talatala e avea ma maa matagofie, e faʻaalia ai lo latou lalelei masani.

7. Fa'atauaina: Mo maa taua e te talitonu atonu e taua tele, mafaufau e fa'atatauina. O se tau fa'atatau aloa'ia e le gata ina tu'uina atu ia te oe se manatu i le taua o le ma'a taua ae e taua fo'i mo fa'amoemoega inisiua.

8. Tausia Faamaumauga: Fa'amaumau se fa'amaumauga o le mea ma le taimi na e maua ai ma'a taua ta'itasi, fa'atasi ai ma so'o se togafitiga po'o fa'alelei na faia. E mafai ona taua tele lenei mea mo manatuaga a le tagata lava ia ma faʻatauga i le lumanaʻi.

9. Taulimaina: Taulima i taimi uma ia maa taua ma lima mama. Suau'u ma palapala mai lou pa'u e mafai ona afaina ai o latou foliga, aemaise lava ma'a porous.

10. A'oga Fa'aauau: Gemology o se fanua tele. O le tele e te aʻoaʻoina e uiga i maʻa taua, o latou meatotino, ma latou tausiga, o le sili atu foi lea o lou faʻaauupegaina e taulimaina, teuina, ma talisapaia au sailiga.

O lona uiga, e ui o le fiafia o le mauaina o se vaega taua o le tulituliloaina o maa, o le tausiga ma le talisapaia o au maa taua e tutusa lava le taua. Faatasi ai ma le taulimaina lelei ma le tausiga, e mafai ona faamemelo ma faapelepeleina au oa maa taua a Montana mo augatupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua e maua i Montana

O laufanua lautele o Montana ua faʻaofuina mealilo o le lalelei susulu mo le afe tausaga. I le aluga o tausaga, e tele maʻa tāua mataʻina ua maua, e tofu ma se tala mataʻina o le mauaina, faʻamalosi, ma le maofa. Sei o tatou faimalaga i nisi o maʻa sili ona lauiloa i Montana:

O le Yogo Safaira

1. O le Yogo Safaira: E aunoa ma se masalosalo, o le maa sili ona lauiloa a Montana, le Yogo Sapphire, e afua mai i le Yogo Gulch. E le pei o isi safaira, o nei maa taua e le manaʻomia ni togafitiga vevela, faʻamalosi i la latou lanu lanumoana faʻanatura. Na maua ma le le iloa i latou i le faaiuga o le 1800s e tagata eli auro ma talu mai lena taimi ua avea ma faailoga o le tamaoaiga o Montana.

2. O le Pa o le Ruby: I le vaitau o le 1930, lata ane i Alder, na maua ai se faʻailoga mataʻutia o penina, o se mea taua tele na maua ai Montana le igoa "The Ruby Capital of the US" O nei penina, faatasi ai ma lo latou lanu mumu loloto, na avea ma lagona vave.

3. El Dorado Bar Garnets: O garnets a Montana, aemaise lava mai le El Dorado Bar latalata i Helena, ua leva ona faʻaaloalogia. O nei garnets, na maua i le amataga o le 20th seneturi, e mafai ona oʻo i le lapopoa mataʻina, ma o nisi e lapopoa e pei o le fuamoa a le matuamoa!

4. O le Phantom Crystal: I le 1982, i Little Belt Mountains, na maua ai se tioata quartz faʻatasi ai ma se faʻalavelave mataʻina o loʻo aofia ai. O lenei lalelei ethereal, lea e pu'eina ai se isi minerale foliga paolo i totonu o le quartz manino, o se molimau i le faatufugaga o le natura.

5. O Dry Cottonwood Creek Diamonds: O le mea e ofo ai, i le 1980s, na maua ai taimane i Dry Cottonwood Creek. E ui lava e le o se aofaiga tele, ae o le tulaga lelei o nisi o nei taimane, e manino ma lanu, e mataʻina.

6. Smoky Quartz o Mauga Papa: O nei tioata quartz felanulanua'i matagofie, fa'atasi ai ma lo latou lanu asu, ua avea ma fa'ailoga iloga i vaega o Mauga Papa o Montana, e fa'afiafiaina tagata aoina ma tagata fiafia.

7. O Oa Agate: O le Montana Moss Agate, o se ituaiga tulaga ese o loʻo iai ni faʻataʻitaʻiga lavelave e pei o laufanua poʻo ni faʻavae o le dendritic, e masani ona maua i luga o le Vaitafe o Yellowstone ma ua faʻatumauina le mataʻituina o lona matagofie.

8. Enigmatic Opals: E ui ina le salalau atu e pei o isi maa taua, o opals ma le mataʻina o le lanu o loʻo maua i vaega o Montana, faʻaopoopo i le maʻa taua a le setete.

9. Ole Alaleo Beryl: Mai le heliodors auro i aquamarine lanumeamata-lanumoana, o ma'a taua eseese ua fa'afiafiaina le fa'aputuga o minerale a Montana, ma mea na maua mai i le amataga o le 1900s.

10. O le Amethyst Tele Fa'amatalaga: E ui e seasea maua le amethyst i Montana, ae o loo faaauau pea tala o se amethyst lapopoa geode na maua i le 1960s, lea o loʻo avea pea ma autu o le fiafia.

O nei su'esu'ega iloga ua na'o ni mataupu i tala fa'asolopito mauoa a Montana. Latou te faaosofia tagata moemiti, tagata faʻatauvaʻa, ma tagata fiafia e savali i luga o laufanua o Montana, ma faʻamoemoe e avea ma se vaega o lona tala faʻasolopito iloga.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Montana Gem eliina isi setete

O le tele o ie ma'a ma'a'a a Montana ua na'o le tasi le itu o le matagofie ma'a lautele o Amerika i Matu i Sisifo. Afai e le faamalieina lou tu'inanau feoa'i, pe o lo'o e va'ava'ai e fa'alautele lau sailiga ma'a i tua atu o le Big Sky Country, o setete tuaoi nei o lo'o ofoina mai fo'i ni avanoa lelei e eli ai ma'a:

1. Wyoming Gem Mining: I le itu i saute o Montana, Wyoming e ta'uta'ua i ana mea e teu ai iasepi. E le gata i lea, o le setete o loʻo i ai se talaaga lelei mo ana agate, garnets, ma opals.

2. Idaho Gem Mining: Sisifo o Montana, o le Setete o Gem e fetaui ma lona igoa i le tele o garnets, opals, iasepi, ma le lauiloa. Idaho garnet fetu.

3. North Dakota Gem Mining: I sasae, North Dakota ofo atu agate, aemaise le matagofie Fairburn agate, ma fafie petrified.

4. South Dakota Gem Mining: I le itu i saute mai North Dakota, South Dakota o le fale o le Black Hills Gold lauiloa, ma e mafai foi e se tasi ona maua agate, rose quartz, ma iasepi.

5. Kanata – British Columbia Gem Mining: I le itu i matu, o matou tuaoi Kanata i British Columbia e tele maʻa taua e pei o iasepi, opals, amethyst, ma garnets.

O le su'esu'eina o pitonu'u lata ane o Montana e na'o le fa'alolotoina o lou agaga fa'afetai mo le fa'afanua o le konetineta atoa ai ma le fa'afiafiaga le tumau o le tuliga ma'a. Pe o lo'o e su'eina se mea taua pe na'o le fiafia i le fiafia o le mauaina, o nei setete e ofoina atu fa'amatalaga eseese ma tauia.

O lo'o fa'atali lau malaga eli ma'a! A'oa'o atili fa'atasi ma la matou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'amaneta o Montana Gem Mining & At-Home Alternatives

O Montana, faʻatasi ai ma ona laufanua tetele ma mea ofoofogia faʻafanua, o loʻo maua ai se sailiga faʻamalosi mo tagata fiafia. O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i lenei setete e le na o le matagofie o oa o loo natia i lalo o lona eleele ae o le sootaga loloto e lagona e se tasi ma le fanua, talafaasolopito, ma le fiafia o le mauaina. O malaga taʻitasi o se siva vavalalata ma le natura, o se luʻitau i le onosaʻi o se tasi, ma se suʻega o le mataʻutia o se tasi. Ae, e le o tagata uma e maua le tele o taimi poʻo punaoa e suʻesuʻe loloto ai i le togavao o Montana.

Mo i latou e fia tofo i le fiafia o le tulituliloaina o maa e aunoa ma le alu i fafo, o le General Gem Mining Kit e ofoina atu se mea manaia. O lo'o fa'atumuina i ma'a tāua eseese o lo'o fa'atali mo le mauaina, o lenei pusa e aumaia ai le fiafia o le tuli sa'o i lou faitoto'a. Pe o e fa'ailoaina tamaiti i mea ofoofogia o le fa'afanua po'o le fa'amanatuina o mea na tutupu i Montana, o lenei pusa e fa'amautinoa ai le fa'ataulāitu o le su'esu'eina o ma'a e mafai ona maua i taimi uma.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *