Misisipi Gem Mining: Ose Maulu loloto i Sailiga Taua a le Setete

Misisipi Gem eliina

Misisipi, lauiloa lautele mo lona mauoa aganuu ma talafaasolopito, o se oa natia pe a oo i eliina maa. I lalo ifo o ona fanua lafulemu o loo taoto ai maa taua ua fiafia i ai tagata fiafia, tagata tomai faapitoa, ma tagata aoina. I lenei tusiga, matou te suʻesuʻeina loloto i le lalolagi o eliina maa i totonu Mississippi, faʻamalamalamaina maʻa o loʻo ofoina mai e le Magnolia State ma le auala e mafai ai ona e suʻeina.

Mississippi, e ui ina le lauiloa e pei o isi setete mo ona maa taua, o loʻo umia pea le tele o maʻa taua ma semi-taua o loʻo sailia e le au aoina ma le fiafia. O loʻo i lalo ni laulau se lua: o le tasi o loʻo faʻaalia ai maʻa taua e le masani ai o loʻo maua i le setete, ma o le isi e faʻamaonia ai mea e masani ona maua.

O ma'a taua e seasea maua i Mississippi:

Rose Quartz Chunk
Gemstonefaʻamatalaga
Misisipi TaimaneO se igoa taufaasese, aua e le o se taimane moni. O se eseesega manino o quartz.
Misisipi Fetu Rose QuartzOse rosa quartz e fa'aalia ai se ata pei o fetu pe a fa'aiila ona o ona fausaga tioata i totonu.
fusifusia AgateE lauiloa i ona laulau o lanu lanu ma e masani ona faʻaaogaina i teuteuga ma mea teuteu.
Petrified PalmwoodToega toega o pama, fa'aalia ata matagofie pe a fa'aiila.
Delta PeninaE maua i le Vaitafe o Misisipi, o nei penina e ese le iila ma le lanu, e tulaga ese i le itulagi.

Ma'a tāua masani i Mississippi:

Petrified Wood
Gemstonefaʻamatalaga
Petrified WoodO toega o la'au anamua, fa'atosina e mafai ona fa'aiila e fa'aalia ai fatu ma lanu matagofie.
sisiO se ituaiga o ma'a palapala e masani ona maua i lanu eseese, e masani ona fa'aoga mo meafaigaluega tuai.
Agata masaniO se maa semi-translucent e masani ona maua i le tele o lanu, e masani ona faʻaaogaina i mea teuteu.
FlintE tutusa ma le chert, o lenei maa e masani ona faʻaaogaina mo meafaigaluega muamua ma e mafai ona maua i le tele o lanu.
QuartzO se vaega lautele, quartz i Mississippi e masani ona manino or susu ma e mafai ona maua i se aofaiga tele.
HematiteO se minerale mūmū-uliuli o se 'oa tele o le u'amea.
FaʻamalimaE tele i Misisipi, o lenei maʻa palapala e masani ona i ai ni fossil.
JasperO se ituaiga o sesi po'o se ma'a, e sau i lanu mumu, samasama, lanu enaena, po'o lanu meamata ma e le malamalama.
SamoaO se ma'a li'a e fausia i minerale e lapopo'a oneone po'o fatu ma'a.
Moss AgataO se agate manino lea ma ni mea e pei o le moss, e maua ai se foliga tulaga ese.

Pe o oe o se tagata e tulituliloaina ma'a ma'a po'o se tagata fou e su'e e amata lau aoina, o le tele o ma'a ma'a'a eseese a Mississippi e ofoina atu se mea mo tagata uma.

Nofoaga eliina ai Ma'a Sili i Misisipi

  1. Mississippi Petrified Vaomatua, Flora: O se maa taua lava, o lenei nofoaga e mafai ai e tagata asiasi ona savavali i totonu o se togavao anamua ma tuli mo fafie. O loʻo i Flora, e tatala i tausaga taʻitasi. O le totogi o le ulufale e aofia uma ai le maimoaga i vaomatua ma avanoa e eli ai maa. Asiasi i la latou upega tafa'ilagi pe fa'afeso'ota'i i latou mo pili o lo'o iai nei ma itula o fa'agaioiga.
  2. Red Bluff, Morgantown: E masani ona taʻua o le "Mississippi's Little Grand Canyon," Red Bluff e ofoina atu se laufanua mataʻina, ma e masani ona maua e le au tuli maʻa agates ma fossil iinei. E ui e leai se totogi e ulufale ai, e faamanatu atu i tagata asiasi ina ia faʻaaloalo i le siosiomaga ma faʻamautinoa latou te le tuʻuina se mea.
  3. Fa'a 'iliili o le Vaitafe o Misisipi: O pa iliili o ni nofoaga matagofie mo le su'eina o taimane Mississippi (quartz manino) ma Delta Penina. Talu ai o nei vaega o lo'o i tafatafa o le vaitafe, e taua le fa'amautinoaina o le saogalemu ma ia nofouta i le tafe o vai. E leai ni itula faigaluega fa'apitoa, ae sili le asiasi i le ao.
  4. Tishomingo State Park, Tishomingo: O se nofoaga mauoa i le tala faasolopito o Amerika, e mafai ona e maua ai le maa ma le maa o loʻo faʻaaogaina e ituaiga o tagata mo meafaigaluega. O le paka e iai le totogi e ulufale ai, ma e sili le siaki o latou itula faigaluega aʻo leʻi fuafuaina se asiasiga.
  1. Vaitafe o Chickasawhay: O se nofoaga e sili ona lauiloa i ona agate ma fafie. O le saite e tatala mo tagata lautele, ae ia manatua pea le faʻaaloalo i le siosiomaga masani. O le taimi sili e asiasi ai o le vaitau maualalo o le vai.
  2. Vaomatua o Homochitto, Itumalo o Franklin: O iinei, i totonu o le togavao mafiafia, atonu e te tau atu i agata fusi ma iasepi. O le vaomatua e tatala i le tausaga atoa, ae e lelei i taimi uma le siakiina o tulaga o le lotoifale aʻo leʻi alu i fafo.
  3. Vaitafe o Laulau: O lenei vaitafe, e ese mai i le avea ma nofoaga lelei mo fagotaga, ua lauiloa foi o loʻo i ai taga o le agate ma fafie. Ia mautinoa o lo'o ia te oe fa'atagaga mana'omia pe a e ulufale atu i fanua tumaoti.
  4. DeSoto National Forest, latalata i Hattiesburg: O lenei nofoaga e sili ona lauiloa i le tele o iasepi ma fafie. E ui e leai se totogi fa'apitoa mo le tulituliloaina o ma'a, atonu e iai totogifuapauina mo tolauapiga po'o isi gaioiga.
  5. Tombigbee National Forest, latalata i Tupelo: O se malutaga mo e fiafia i le natura, o lenei vaomatua, e ese mai i ona meaola eseese, e mauoa foi i le chert ma le maa. O le saite e tatala i le tausaga atoa, ae e sili lava le siakiina o tulaga poʻo soʻo se tulafono faʻapitoa.
  6. Vaitafe o Bogue Chitto: O lenei vaitafe ua lauiloa i ona agate moss, ma o le taimi sili e asiasi ai o le taimi o masina mago pe a sili atu ona aliali mai aluga o vaitafe. E leai se totogi e fesoʻotaʻi ma le tulituliloaina o maa, ae faʻaaloalo i taimi uma le siosiomaga.

E ui atonu e le o Mississippi le setete muamua e oʻo mai i lou mafaufau pe a mafaufau i le tulituliloaina o maa, o ona laufanua eseese ma le tamaoaiga o tala faʻasolopito o loʻo ofoina atu le tele o avanoa mo le tagata tulimanu mataʻutia. Ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi le nofoaga patino poʻo pulega faʻapitoa mo faʻamatalaga lata mai e uiga i totogifuapauina, itula faigaluega, ma soʻo se isi faʻamatalaga talafeagai.

Tala'aga o Gem Mining i Mississippi

O le tala faʻasolopito a Mississippi e eseese uma ma faʻafefe, o se ie lalaga e loloto le lalagaina i le ie o le talafaasolopito o le setete. O tala fa'asolopito o le eliina o ma'a iinei e amata a'o le'i amataina le fa'aonaponei fa'aonaponei, e toe fo'i i tua i nu'u nu'u na mua'i ta'ua lenei fanua o le fale.

O ituaiga Amerika Amerika o Mississippi, e pei o le Choctaw ma le Chickasaw, sa i ai se malamalamaaga loloto i lo latou siosiomaga. Sa latou fa'aogaina sima ma ma'a na maua tele i le itulagi e fai ai meafaigaluega, auupega, ma mea fa'alelotu. O nei maa e le na o ni meafaitino ae sa fa'aaloalogia ma masani ona fa'atumulia i uiga fa'ale-aganu'u ma faaleagaga.

E oo atu i le senituri lona 19, ina ua amata ona sasaa atu tagata nofoia i le setete, ua faateleina le lautele o le eliina o maa. Faatasi ai ma le alualu i luma i tekinolosi eli ma le faatupulaia o le fiafia i le eleele, na amata ai ona suʻesuʻe e pisinisi faʻapisinisi le loloto o le setete. O le mauaina o vaomatua o le Mississippi, e masani lava i le amataga o le 20th seneturi, na tuʻu ai le setete i luga o le faʻafanua faʻafanua. O nei toega tuai, fa'ato'aga o la'au na saunia e le gata o se ata tulaga ese i se vaitaimi anamua ae na fa'aosofia ai fo'i se fiafia fa'afouina i su'esu'ega ma le aoina o ma'a taua.

O le seneturi lona 20 na vaaia ai foi le faatupulaia o le numera o tagata fiafia ma tagata fiafia ua tosina atu i le tele o maa taua a Mississippi. A'o amata ona talisapaia e le to'atele o tagata le taulaga fa'afanua a le setete, o nofoaga e pei o le Mississippi Petrified Forest i Flora na avea ma nofoaga lauiloa mo aiga ma tagata aoina.

Ae ui i lea, o le talafaasolopito o le mining maa a Mississippi e le naʻo le maʻa lava ia. E fa'atatau i nu'u na tutupu a'e i nei taumafaiga eli, tala o mea e le'i fa'amoemoeina na maua, ma le maunu o le fa'atali le iloa i lalo ifo. O tala mai nei taimi, ua tumu i le faʻamoemoe ma luitau, o loʻo tumau pea i aso nei i tagata fiafia uma o loʻo lagona le fiafia o le suʻeina o se maa taua natia.

A o tatou agai i luma i le 21st seneturi, o loʻo faʻaauau pea ona ofoina atu e Mississippi se faʻafefiloi tulaga ese o le faʻaaloalo faʻasolopito ma avanoa fou suʻesuʻe i le malo o le mining maa, faʻamautinoaina lona talatuu o se setete faʻatauaina mo tagata fiafia i soʻo se mea.

Tulafono Fa'atonu maa i Mississippi

E le mafai ona fa'afitia le faatosina o le la'u ma'a i Mississippi, ae e taua le fa'alatalata atu i lenei tu'inanau ma le fa'aaloalo ma le tiute. E pei o le tele o setete, ua tuʻuina atu e Mississippi tulafono faatonutonu ma taʻiala e faʻamautinoa ai faiga faʻatumauina, faʻasaoina uma le siosiomaga ma measina faʻaleaganuʻu a le setete mo tupulaga i le lumanaʻi.

Muamua ma le sili, o le faʻaaloalo i meatotino tumaoti e tu maualuga. O se vaega taua o fanua fa'atamaoaiga mata'utia i Mississippi o lo'o umia fa'atasi. E faasā i le tulafono ona eli, eli, pe soli foʻi ia fanua e aunoa ma se faatagaga manino mai lē e ona fanua. O le mataupu faavae o “leoleo saili” e le faatatau iinei. So'o se maa po'o minerale o lo'o maua i luga o meatotino tumaoti e tumau pea le pule a le tagata e ona fanua se'i vagana ua uma ona faia ni fuafuaga.

O paka a le setete o Mississippi ma vaomatua o le atunuʻu, aʻo avea ma puna sili o 'oa faʻafanua, e sau ma a latou lava seti o tulafono faatonutonu. I le tele o tulaga, e fa'atagaina le aoina mai o luga o le eleele mo le fa'aogaina e le tagata lava ia, ae fa'asaina so'o se ituaiga o eli po'o le fa'aogaina o masini mamafa. Afai o loʻo e mafaufau e tuli manu i se paka a le setete poʻo se vaomatua, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi muamua le pulega o le paka ina ia maua le manino i gaioiga faʻatagaina.

O alavai ma vaitafe, e masani ona ta'uta'ua mo i latou e fiafia i ma'a, e iai a latou ta'iala patino. Mo se fa'ata'ita'iga, a'o fa'ataga le su'eina o iliili ile alititai, e masani ona fa'asā le fa'agasolo o le ala o se vaitafe po'o se vaitafe mo fa'amoemoega eli ai.

O matafaioi tau le siosiomaga o se isi vaega taua o tulafono faatonutonu eli maa. Tusa lava pe fa'ataga e la'u pe aoina, e taua tele le fa'aitiitia o fa'alavelave i le si'osi'omaga. Aloese mai le se'iina o laau, fa'alavelave i meaola, po'o le tu'u i tua o so'o se lapisi. O le sini o le faʻamautinoa o loʻo tumau pea le le faʻalavelaveina o le fanua mo le fiafia o tagata asiasi i le lumanaʻi ma le faʻasaoina o nofoaga masani a Mississippi.

E le gata i lea, so'o se fa'amoemoe e fa'atau atu pe fa'atau fa'apisinisi maa po'o minerale e aoina mai fanua o le malo e ono mana'omia se pemita fa'apitoa po'o se laisene, ma e noatia i tulafono fa'apitoa a le setete. E atamai i taimi uma le logoina e uiga i nei tulafono pe a iai se fa'amoemoega faapisinisi.

Ma le mea mulimuli, o le malamalama ma le tausisia o tulafono faatonutonu e le na o se manaoga faaletulafono; o se molimau i le fa'aaloalo o se tasi i le fanua, lona tala'aga, ma le fa'alapotopotoga o tagata fiafia ma'a. E ala i le fa'ata'ita'iina o le tulituliloaina o ma'a taua, e le gata ina fiafia se tasi i le fiafia o le tuliga ae e saofagā fo'i i le fa'asaoina o le talatuu fa'alenu'u mauoa a Mississippi mo tupulaga a sau.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo le Laina maa i Misisipi

Eliina maa, e ui lava o se taumafaiga fiafia, e sili ona faʻalatalata i meafaigaluega ma meafaigaluega saʻo. O le natura o le laufanua o Mississippi, faʻatasi ma ituaiga o maʻa taua o loʻo avanoa, e manaʻomia ai meafaigaluega faʻapitoa e faʻaleleia ma fiafia ai lou poto masani. O se ta'iala fa'apitoa e fesoasoani ia te oe e fa'atutu mo lau malaga eli mai ai ma'a a Mississippi.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le aoga pe a suʻe vaitafe poʻo matafaga vaituloto, sieves e fesoasoani e vavae ese maʻa laiti laiti mai le oneone poʻo le eleele lata ane.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: A su'esu'e aluga vaitafe po'o nofoaga iliili, o se seti o sieves e taua tele. O le fa'aogaina o lapopo'a eseese e mafai ona fesoasoani ia te oe e fa'avasega ma fa'aesea ma'a taua mai mea o lo'o siomia ai. O se suo malosi o le a fesoasoani i le eli loloto atu i totonu o fa'ama'i iliili e ono natia ai maa taua.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Mana'omia mo le talepeina o ma'a po'o le su'eina o fa'ata'ita'iga mai mea tetele. Ia mautinoa o lo'o i ai sau samala mata'i'ai mo ma'a malo ma se samala fa'ama'ai mata mo fanua vaivai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: E mafai ona fa'aoga se pakete malosi mo le la'uina o mea lapopo'a ma tu'u'ese'ese ituaiga ma'a.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: E taua tele lenei meafaigaluega faʻalauteleina i le suʻesuʻeina lelei o au sailiga. E mafai ona faʻaalia fausaga i totonu, faʻapipiʻi, poʻo isi mea e iloagofie ai.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se ta'iala lelei i fanua fa'apitoa ile fa'afanua o Mississippi e mafai ona avea ma aseta taua. O le a fesoasoani ia te oe e iloa ai mea e mafai ona maua, malamalama i le tala fa'afanua, ma ta'ita'ia oe i nofoaga fou.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: Ia mautinoa o lo'o iai sau ato po'o koneteina e teu lelei ai au mea na maua. Ose manatu lelei fo'i le ave fa'ailoga po'o fa'ailoga e fa'amau ai fa'amatalaga po'o fea ma le taimi na maua ai fa'ata'ita'iga ta'itasi.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Ia saunia i taimi uma mo manuaga laiti. O se pusa fesoasoani muamua o loʻo i ai faʻapipiʻi, vailaʻau faʻamaʻi, ma isi mea taua e tatau ona i ai i lau pusa meafaigaluega tulimanu.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le amataina o se malaga eli maa ma meafaigaluega saʻo e le gata e faʻateleina ai ou avanoa e faia ai se sailiga taua ae faʻamautinoa ai foi se poto masani saogalemu ma aʻoaʻoga. Fa'aauupegaina lelei, ua e sauni uma e su'e 'oa fa'afanua natia a Mississippi.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Misisipi

Mississippi, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻafanua, e ofoina atu le tele o avanoa mo tagata fiafia. Ae ui i lea, o le tulituliloaina manuia o maa e manaʻomia ai se faʻafefiloi o sauniuniga, malamalama, ma luga o le eleele taʻiala. O nisi nei o fautuaga autu ma togafiti e fai ai lau malaga eli maa i Mississippi ia fua tele ma manatua pea:

  1. Suesuega Muamua: E le o nofoaga uma e maua ai ituaiga tutusa o maa taua. Fa'amasani oe ile fa'afanua o le Misisipi ma le fa'aogaina o ma'a taua e fa'atatau i nofoaga e ono fa'aputu ai ma'a taua o lo'o e sailia. O fa'asalalauga i luga ole laiga, fa'afanua fa'afanua, ma kalapu fa'apitonu'u e mafai ona avea ma punaoa taua.
  2. Taimi Sa'o: O nisi o eria, aemaise o alititai, e sili atu ona faigofie ona maua i nisi o vaitau. Pe a māeʻa timuga, e ono faaalia mai e vaitafe ni ʻoa fou ua fufulu mai i luga o le vaitafe, ae o timuga mamafa e ono lē mafai ai foʻi ona ui atu i nisi o vaipanoa.
  3. Fesili i Tagata o le Nu’u: E masani ona maua e tagata o le lotoifale le tele o le malamalama e uiga i nofoaga e le masani ai pe fou ona maua. O le fa'atasi ma tagata o le atunu'u e mafai ona maua ai fa'amatalaga e te le maua i tusi ta'iala.
  4. Alu Lemu ma Matau: O le sailiga o maa e le o se tuuga. Fa'aalu lou taimi e su'esu'e ai le 'ele'ele, fa'amama iliili, ma va'ai lelei ma'a. O nisi taimi, o maa sili ona taua e faigofie ona le amanaiaina.
  1. Fa'aaloalo i le Laueleele: Faatumu i taimi uma lua na eliina, teu i fafo soʻo se lapisi, ma faʻaitiitia lou aʻafiaga o le siosiomaga. O le faatumauina o sootaga lelei ma tagata e ona fanua ma le natura e mautinoa ai le avanoa i le lumanaʻi mo tagata fiafia uma.
  2. saogalemu Muamua: Fa'ailoa i taimi uma i se tasi au fuafuaga, aemaise lava pe a alu atu i nofoaga mamao. Ave se telefoni fe'avea'i atoa, mafaufau i meaola o lo'o i le eria, ma nofouta i lou si'osi'omaga.
  3. Foaʻi i luga: O le tulituliloaina o maa e mafai ona sili atu ona aoga ma saogalemu i vaega. Mafaufau e auai i se kalapu maa ma minerale i le lotoifale, lea e masani ona faatulagaina ni tafaoga a vaega ma fefaasoaai le malamalama.
  4. Tumau Tumau: Atonu e te le taina auro i lau malaga muamua. Ae o malaga uma e faʻateleina lou malamalama i le laufanua ma ituaiga o maʻa ma faʻavae e suʻeina.
  5. A'oa'o e Fa'ailoa Ma'a'a Saasaa: O ma'a taua i lo latou tulaga fa'anatura e mafai ona matua'i ese'ese mai ma'a fa'aiila i teuga. O lou fa'amasani i le fa'aalia o nei ma'a taua i le vao e fa'ateleina ai lou avanoa e iloa ai se mea taua.
  6. Faamauina Mea uma: Pu'e ata o nofoaga ma maa taua i o latou tulaga muamua. O nei mea e mafai ona avea ma faʻamatalaga aoga mo malaga i le lumanaʻi poʻo pe a talanoaina mea e maua ma isi tagata fiafia.

Manatua, o le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le faigamalaga ma le poto masani e uiga i mea na maua. O le taliaina o le matagofie o le laufanua o Mississippi, lona talafaasolopito, ma le fiafia o le mauaina o le a mautinoa ai malaga uma, e tusa lava po o le a lona fua, o se oa ia lava.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le su'eina o se maa taua ua na o le laasaga muamua lea i le malaga tele o le talisapaia o maa taua. O le taimi lava e te maua ai lau maa taua, o le tausiga, faʻamaonia, ma le faʻaalia o lenei oa e sili ona taua. O se ta'iala atoatoa lea i le taulimaina, fa'asaoina, ma le fa'aalia o au ma'a taua a Mississippi:

  1. Fa'amama vave: A maeʻa ona faʻapipiʻiina, faʻamama au maʻa taua i pulumu vaivai ma vai e aveese ai soʻo se palapala poʻo palapala. Taofi mai le fa'aaogaina o so'o se vaila'au malosi aua e ono fa'aleagaina pe suia ai foliga o le ma'a.
  2. Faailoaina: A'o le'i faia ni suiga, taumafai e iloa le maa taua. Fa'aoga ta'iala i fanua, punaoa i luga ole laiga, pe fa'atalanoa ma kalapu fa'apitonu'u. O le malamalama i le ituaiga maa o le a taʻitaʻia ai au laasaga e sosoo ai, aemaise lava ile faʻamamaina poʻo le tipiina.
  3. Fetuunaiga tatau: Teu au ma'a taua e le'i tipiina i totonu o taga vaivai ta'itasi e puipuia ai le sasa ma ono fa'aleagaina. Fa'ailoga taga ta'itasi ma fa'amatalaga e uiga i le ma'a taua ma lona amataga.
  4. Otioti ma Faila: Afai e te talitonu o lau sailiga e taua tele, pe afai e te manaʻo e faʻaliliu i se mea teuteu, mafaufau e suʻe le tomai o se tagata tipi maa faʻapolofesa. O le a latou iloa le auala sili e faʻaalia ai le matagofie faʻanatura o le maʻa.
  1. Fuafuaga: Afai e te manatu o lau maa taua atonu e taua tele, faʻamaonia e se tagata suʻesuʻe faʻamaonia. O se fa'atatauga aloa'ia e mafai ona taua tele mo fa'amoemoega inisiua pe afai o lo'o e mafaufau e fa'atau atu lau su'ega.
  2. pepa aloaia: Tausia se tusi fa'amaumauga o au sailiga. Faamaumau le aso, nofoaga, ma so'o se tulaga tulaga ese i le sailiga. O lenei fa'amaumauga e fa'aopoopoina fa'amatalaga ma e mafai ona fa'amaonia le taua mo manatuaga a le tagata lava ia ma fa'atatauga fa'atatau.
  3. Fa'aali Au Ma'a'a: Mafaufau e maua se atigipusa faʻaaliga poʻo se pusa ata e faʻaalia ai au mea e sili ona taua. E le gata ina puipuia i latou mai le efuefu ma mea e ono faaleagaina ae e mafai ai foi ona e faʻasoa atu ou tuʻinanau i tagata asiasi.
  4. Saili Manatu: O le auai i luga ole laiga i luga ole laiga po'o kalapu ma'a fa'apitonu'u e mafai ona avea ma se auala lelei e fa'asoa ai au mea na maua, maua ai ni manatu fa'aalia, ma fa'aleleia atili ou tomai e iloagofie ai ma'a.
  5. Fa'aauau A'oa'oga: O le lalolagi o maʻa taua e lautele ma faʻasolosolo pea. Mafaufau e ave ni kosi po'o le auai i ni mafutaga faaleaoaoga e faalolotoina ai lou malamalama ma faalautele ai lou talisapaia o au sailiga.
  6. o inisiua: Afai e faatupulaia le tau o lau aoina, mafaufau e inisiua. Talanoa i se ofisa inisiua e masani i mea e aoina po'o ma'a taua e maua ai le inisiua sa'o.

O lau maa taua o Mississippi e sili atu nai lo na o maa matagofie; o latou o se sootaga moni i le talafaasolopito o le lalolagi ma lau malaga patino o se tulimanu tulimanu. O le tausia lelei ma le fa'aaloalo e mautinoa ai o le a fa'apelepeleina i latou mo tausaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Misisipi

O le setete o Misisipi, e ui ina tele ina ufitia e isi eria ta'uta'ua eli ma'a, o lo'o i ai lana vaega o su'esu'ega mata'ina ma'a taua na fa'atosina uma ai le au fiafia ma le au fa'apolofesa. O nei su'esu'ega e le gata ina fa'amamafaina ai le tamaoaiga o measina fa'afanua a le setete ae fa'aosofia ai fo'i le to'atele e fa'aauau su'esu'ega i ona loloto. O se faʻaaliga lea i luga o nisi o mea taua na maua i Mississippi:

Faila Fetu Garnets
  1. Le Fetu o Misisipi: Na maua i le amataga o le 20 seneturi, na avea lenei garnet mataʻina o se mea ofoofogia ona o lona manino atoatoa ma le faʻatulagaina lelei o fetu. I aso nei, o se mea fa'apelepele i totonu o se fa'aputuga tumaoti, e masani ona fa'aano atu i falemata'aga mo fa'apitoa faaalia.
  2. Penina Pearlington: O le itu i gataifale o Misisipi, aemaise lava i Pearlington, na gaosia mai le talafaasolopito o penina masani. I le vaitau o le 1890, na maua ai iinei se penina lapopoa ma le lapo'a, ma avea ma ulutala o le atunuu.
  3. Le Natchez Diamond: I le ogatotonu o le 1900, na maua ai se tioata quartz manino atoatoa, e sili atu i le 20 pauna ma pei o se taimane, na maua i tafatafa o Natchez. Fa'aigoaina o le 'Natchez Diamond,' o lo'o ta'ua o se tasi o fa'ata'ita'iga quartz sili ona tele ma mama na maua i le itulagi.
  4. Oa La'au Fa'amafu: O le itulagi Delta o Mississippi ua maua ai nisi o faʻataʻitaʻiga faʻapipiʻi faʻasao sili ona matagofie. O se tasi vaega faapitoa, na maua i le 1980s, na faʻaalia ai se nuanua o lanu ma faʻataʻitaʻiga lavelave, molimau i lona matua ma minerale na sosolo i totonu i le faitau miliona o tausaga.
  1. Agate Fields: I le itu i matu o le setete, na tautevateva ai se tulimanu tulimanu i luga o se pusa o agate i le 1990s ma mamanu ma lanu tulaga ese i le itulagi, e tosina mai ai le au aoina ma tagata suʻesuʻe tutusa.
  2. Le Magnolia Blue: O se mea na maua talu ai nei, o lenei safaira, faʻapipiʻiina i se paolo uiga ese o le lanumoana e faʻamanatu ai le lagi o le afiafi o Mississippi, na vave ona maua le lauiloa i le au pele. O lo'o fa'aalia i le taimi nei i se falemata'aga a Jackson.
  3. Zircon Collections: E ui lava e le o se vaega e tasi, o se tuufaatasiga o zircons na maua i le amataga o le 2000s latalata i Biloxi na faʻaalia ai le tele o lanu mai le manino i le mumu mumu, faʻaalia ai le eseesega o minerale o le eria.
  4. Laau Opalized: I le 2018, na maua ai se vaega o fafie opalized, lea na suia ai mea faʻaola i le opal. O ona lanu feilafi ma mamanu na tosina mai ai tagata paleobotanists ma tagata fiafia maa.

O nei suʻesuʻega e avea o se faʻamaoniga i le gafatia o Mississippi o se setete mauoa. O mea uma e maua, tetele pe laiti, e le gata e fa'aopoopoina i lona talatuu ae fa'aola ai fo'i fa'anaunauta'iga o tagata tuli manu ma'a fa'amoemoe e faia le isi su'esu'ega tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

Fa'asolo atu i tua atu o tuaoi o Misisipi, o setete tuaoi e ofoina atu foi le tele o avanoa eliina maa. O setete taʻitasi o loʻo i ai a latou taulaga faʻafanua tulaga ese, faʻamautinoaina se faʻamatalaga eseese ma tamaoaiga mo tagata fiafia maʻa. O se ta'iala vave lea i mea o lo'o fa'atali mo oe na'o sina togi ma'a:

  1. Alabama Gem Mining: Ua lauiloa ona o lona quartz lanumoana fetu, hematite, ma garnets. Le itulagi Appalachian o Alabama, aemaise lava, e ofoina atu le tele o nofoaga e suʻesuʻe ai.
  2. Tennessee Gem Mining: Mauoa i agate, iasepi, ma penina vai fou, aemaise lava i vaega maugā i sasae ma auvai o le Vaitafe o Misisipi.
  3. Arkansas Gem Mining: Ta'uta'ua i le lalolagi atoa mo ana taimane, aemaise lava mai le Crater of Diamonds State Park. E tele fo'i tioata fa'akuata, garnets, ma iasepi.
  4. Louisiana Gem Mining: E ui e le o le tamaoaiga e pei o isi setete, Louisiana ofoina maua tulaga ese pei opalized laau pama, lona tulaga gem.
  5. Misuli Gem Mining: E ofoina atu e le setete galena olaola, calcite, ma le dolomite mai le itulagi o Ozark. Misuri e ta'uta'ua fo'i ona o lona quartz aulelei.

O le suʻesuʻeina o nei setete tuaoi e mafai ona faʻalauteleina lau sailiga tulimanu, tuʻuina atu ia te oe se malamalama sili atu, lautele o le faʻafanua o Amerika i Saute ma ana 'oa natia.

E te fia iloa atili e uiga i le mining gem? O tatou Gem Mining Latalata Mai ia te Au O loʻo i ai i le taʻiala faʻamatalaga uma e te manaʻomia!

Le Fa'aoso o Su'esu'ega Ma'a'a ma Su'ega Fa'atatau ile Fale

O le matagofie o le tulituliloaina o maa taua i Mississippi e tele ona itu. E maua'a loloto i le tala fa'asolopito a le setete ma fa'apenaina e le fiafia o le mauaina, o se taumafaiga e fa'afefiloi mea lilo o le taimi ua tuana'i ma le fiafia moni o le taimi nei. O malaga uma i Misisipi ua ofoina mai ai se folafolaga—o se folafolaga o le mauaina o se sootaga i tala anamua o le lalolagi, o se molimau i le faatufugaga o le natura, ma e ono avea o se oa taua tele.

Ae ui i lea, e le o tagata uma e mafai ona faʻamalosi i fafo e 'ai i lenei aafiaga faʻafiafia. Mo i latou o loʻo faʻalavelaveina e le taimi, punaoa, poʻo isi mea, o le faatosina o le sailiga maa e le manaʻomia ona mamao. Ulufale i le Gem Mining Kit—o se fa'aputuga tu'ufa'atasiga e aumaia ai le togafiti fa'ataulāitu o le mauaina sa'o i lou faitoto'a. Fa'aauupegaina i ma'a ma'a mata'utia eseese o lenei pusa e ofoina atu le fiafia o su'esu'ega ma'a i totonu o le mafanafana o lou fale. Pe o oe o se tagata tulimanu tomai po'o se tagata amata fia iloa, o lo'o fa'atali le faigamalaga o le fa'ailoaina o maa taua a le natura.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *