Ose Ta'iala Maua'i ile Gem Mining Maryland Adventures

Maryland Gem Mining

Mai le Appalachian Mountains i le Atlantic Coast, o faʻafanua eseese a Maryland e maua ai e tagata fiafia le faʻamoemoe fiafia o le mauaina o 'oa natia. Eli maa i Maryland o se faʻataʻitaʻiga mo novices ma tagata atamamai tutusa, puʻeina le ute o le suʻesuʻega ma le onosaʻi. I lenei tusiga, o le a tatou amata i se faigamalaga e suʻe maʻa taua o Maryland, mai lo latou talafaasolopito i nofoaga e mafai ona maua ai.

O le tele o fanua fa'afanua a Maryland ua avea ai ma 'oloa tulimanu mo tagata fiafia ma'a. O ona laufanua e ofo mai ai maa taua e seasea ma masani e maua ai se ata uiga ese o le matagofie faalenatura o Maryland.

O ma'a taua e seasea maua i Maryland:

Almandine Garnet
Gemstonefaʻamatalaga
1. Patuxent River maaE tulaga ese i Maryland, o lenei maa o loʻo faʻaalia ai mamanu lavelave ma o le maʻa taua a le setete.
2. Almandine GarnetOse ma'a mu'amu'u e o'o i le violē, e masani ona maua i papa fa'atusa.
3. ChrysocollaO se minerale lanumeamata-lanumoana e masani ona faaseseina mo le turquoise, e lauiloa i ona lanu viia.
4. PakekaO se minerale beryllium e le masani ai, e masani ona manino or paʻepaʻe, e masani ona fesoʻotaʻi ma emerald ma isi tasesa.
5. SerpentineO se vaega o minerale e amata mai i le lanumeamata i le samasama, e masani ona maua i Maryland's Piedmont region.

O maa taua masani e maua i Maryland:

Blue Kyanite

Gemstonefaʻamatalaga
1. QuartzO se aiga eseese o minerale, e mafai ona manino, piniki (rose quartz), po'o le lanu viole (amethyst).
2. AgateFa'ailogaina i ona laulau ma'oti, o agate e masani ona fa'aalia ai lanu eseese.
3. JasperO se ituaiga opaque o le chalcedony e sau i lanu eseese ma mamanu.
4. MicaO se minerale silicate iila ma se fausaga faʻapipiʻi, e maua i le maamora ma isi mea maualuga-vevela.
5. PyriteUa ta'ua foi o le “auro a le vale” ona o lona iila u'amea.
6. FeldsparFausia se vaega tele o le 'ele'ele ma e eseese lanu.
7. BerylE ui o le lanu meamata e lauiloa o le emerald, o isi lanu e aofia ai aquamarine ma heliodor.
8. TourmalineO se minerale silicate boron tioata ua tuufaatasia ma elemene e pei o le alumini, uʻamea, poʻo le magnesium.
9. CalciteE maua i le tele o siepi ma lanu, e masani lava i totonu o ana.
10. KyaniteO se minerale silicate lanu moana e masani ona maua i pegmatites metamorphic mauoa alumini.

O nei maa taua taitasi, pe seasea pe masani, faʻaalia le tala faʻasolopito tulaga ese o Maryland. O loʻo faʻatali mo le mauaina, suʻesuʻeina, ma faamemelo i ai tagata fiafia ma tagata tomai faʻapitoa.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Maryland

  1. Jones Falls, Baltimore: Ta'uta'ua mo ona garnets ma gata, Jones Falls e mafai ona maua i le tausaga atoa. E lata ane i le fatu o Baltimore, e tatala mai le tafa o ata seia oo i le afiafi e aunoa ma se totogi, ma avea ai ma mea e sili ona fiafia i ai mo tagata amata ma tagata fiafia i mea taua.
  2. Vanu o Patapsco, Maryland Tutotonu: Fa'asolo atu i le tele o itumalo, o le Vanu o Patapsco o se malutaga mo le tele o fesuiaiga quartz. O le nofoaga autu o le Patapsco Valley State Park, lea e faagaoioia mai le 9 i le taeao seia goto le la ma e iai le tau e ulufale ai i paka.
  3. Vanu o Potomac, Maryland i Sisifo: O le Vaitafe matagofie o Potomac e vane i totonu o lenei vanu, e maua ai le tele o avanoa e maua ai agate ma iasepi. O lo'o i ai le tele o nofoaga fa'alaua'itele e eseese itula faigaluega, o lea e fautuaina ai le siaki muamua.
  4. Deer Creek, Itumalo o Harford: Fa'asolopito taua tele mo ana chromite teuina, o lenei nofoaga e lauiloa foi mo le tele o minerale ma maa taua. Tatala i le tausaga atoa, e sa'oloto le eria e su'esu'e ai, e ui o nisi vaega e ono fa'atapula'aina le avanoa.
  1. Siding Hill, Washington County: O loʻo ofoina atu e le naʻo se faʻailoga o maʻa, ae faʻapea foʻi ma se vaʻaiga mataʻutia o le laufanua o le setete, o Sideling Hill e lelei mo le aoina o quartz ma pyrite. E leai ni totogi e ulufale ai, ma e mafai ona maua le nofoaga mai le oso a'e o le la seia goto le la.
  2. Swanton Area, Garrett County: E lauiloa mo le matagofie o beryls lanumoana ma tioata quartz, o Swanton e tatau ona asiasi mo tagata tulimanu mataʻutia. E tatala i le tausaga atoa, e leai ni itula fa'apitoa, ae ia mautinoa e iai sau fa'atagaga pe a e ulufale atu i fanua tumaoti.
  3. Catoctin Mountain, Feterika Itumalo: O se fefiloi atoatoa o savaliga sopo ma tuliga ma'a o lo'o fa'atali mo oe iinei. Su'e garnets ma ituaiga quartz eseese a'o su'esu'eina le matagofie o le va'aiga. O le eria e eseese itula faigaluega e faʻatatau i le vaitau, ia siaki aʻo leʻi fuafuaina se malaga.
  4. Avondale Quarry, Itumalo o Harford: Fa'asolopito fa'aaoga e pei o se eli, o lenei nofoaga e tele i calcite ma isi minerale. E ui lava e leai se totogi e ulufale ai, e taua tele le faʻamautinoaina o puipuiga saogalemu ona o le laufanua.
  5. Fiafia a le fitafita, Baltimore County: Ua lauiloa i ona gataifale ma le tele o minerale, Soldier's Delight e ofoina atu se aafiaga tulaga ese tulimanu tulimanu. Tatala mai le 9 i le taeao se'ia goto le la, e la'ititi le pili o paka.
  6. Oregon Ridge Park, Baltimore County: O se mea e sili ona fiafia i ai aiga, o lenei paka e le gata ina fa'afiafiaina ae o se avanoa foi e maua ai maa taua eseese. O itula faigaluega e eseese ma vaitau, ma e ui e leai se totogi e ulufale ai, o nisi o gaioiga i totonu o le paka e mafai ona totogi.

Mo i latou o loʻo fuafuaina se malaga, ia manatua i taimi uma e faʻamaonia itula faigaluega, siaki soʻo se totogifuapauina e faʻatatau, ma faʻamautinoa o loʻo faʻatagaina le tulituliloaina o maa i lau nofoaga filifilia.

Tala'aga o Gem Mining i Maryland

O Maryland, faatasi ai ma ona laufanua eseese, o loʻo faʻapipiʻiina ai se tala faʻasolopito o le eliina o maa, a o laʻititi lava, e matua fefiloi ma tala a ona uluai nofoia, ituaiga o Amerika Amerika, ma faʻavae masani. O loʻo tu i le va o Mauga Appalachian ma le Atlantic Coast, o le tala faʻasolopito o le setete na amata i le faitau miliona o tausaga talu ai, faʻavaeina le ala o ana taumafaiga eli maa.

I uluai aso, o ituaiga Amerika Amerika sa muamua ona talisapaia le matagofie o maa taua i le lotoifale. Sa latou fa'aogaina minerale ma ma'a, e le gata mo lo latou taua fa'alelei, ae fa'apea fo'i mo meafaigaluega ma fefa'ataua'iga. O lenei sootaga anamua i le va o le laueleele ma ona tagata na luluina fatu mo suʻesuʻega faapisinisi mulimuli ane.

E oo atu i le 18th seneturi, ina ua amata ona taunuu mai tagata Europa, na aloaia le tamaoaiga o minerale a Maryland, ma taitai atu ai i le faatuina o le tele o galuega laiti laiti. E ui o le auro ma le koale na sili ona fiafia i ai, ae o mea e maua mai e masani ona aofia ai maa taua e pei o garnets ma quartz. O le mea lea, ma le le iloa, na maua ai e le mining maa lona nofoaga i Maryland.

O le 20th seneturi na faʻailogaina ai le toe faʻafouina o le fiafia i maʻa a Maryland, e tele lava ina faʻatautaia e tagata fiafia ma tagata faʻafiafia maʻa nai lo pisinisi faʻapisinisi tetele. O mea na maua i le seneturi e tele lava na aliaʻe mai i vaitafe ma vanu, e ese mai i maina masani. O le maa o le Vaitafe o Patuxent, mo se faʻataʻitaʻiga, na faʻaalia ai ona uiga tulaga ese, ma iu ai ina maua le mamalu o le faʻaigoaina o le setete aloaia a Maryland i le 2004.

O nisi o itulagi i Maryland, e pei o le Jones Falls ma Potomac Valley, na lauiloa mo a latou sao taua, tosina mai ai tagata fiafia mai setete tuaoi. E ui atonu e leʻi molimauina e Maryland le tele o maa taua e pei o setete i sisifo, o lona matagofie o loʻo taoto i le sootaga vavalalata a le au tulimanu maʻa pe a selu ona vanu ma vaitafe.

I aso nei, eliina maa i totonu Maryland e sili atu i le fiafia o le mauaina ma fesoʻotaʻi ma le natura nai lo sailiga faʻapisinisi. O se malaga o le onosai, lea e fa'asolo ai e le tulaga fa'ameamea fa'alenu'u a le setete le tasi ma'a i le taimi, e ofoina atu ai ni fa'amatalaga i ona aso anamua. O le talatuu o le eliina maa i Maryland o se molimau e le gata i le tulaga eseʻese o le setete ae faʻapea foi i le agaga tumau o le tagata suʻesuʻe ma le ofoofogia.

Tulafono Fa'alina maa i Maryland

I totonu o le lotolotoi o le Mid-Atlantic region o loʻo taoto ai Maryland, o se setete e taʻutaʻua ona o lona talafaasolopito mauoa ma tutusa le tamaoaiga o eleele eseese. Ae ina ia fa'atumauina le paleni i le va o le fa'asaoina ma le su'esu'eina, aemaise lava i le la'uina o ma'a, e mana'omia tulafono faatonutonu. O le malamalama i le tulaga fa'aletulafono o lo'o si'omia ai le la'uina o ma'a e taua tele mo tagata e fiafia ma fa'apolofesa, fa'amautinoaina o lo'o tumau pea measina a le setete mo tupulaga i le lumana'i.

O le la'uina o ma'a, e le pei o le koale lapopo'a po'o le la'u u'amea, e foliga mai e le aoga. Peita'i, a aunoa ma le va'aia lelei, e o'o lava i galuega laiti e mafai ona fa'alavelaveina fa'anatura fa'anatura i totonu o le atunu'u, fa'aleagaina meatotino a le malo ma tagata tumaoti, ma fa'aumatia ai punaoa. E pei o lea, o le auala a Maryland i le faatonutonuina o le laʻuina o maʻa e puipuia uma ma faʻatagaina, e faʻatatau i le faʻaleleia o faiga faʻapitoa eli.

Pemita Manaoga: A'o le'i amataina so'o se taumafaiga eli, e taua tele le fa'amautu pe mana'omia se pemita. I nisi vaega, aemaise lava i latou e ma'ale'ale le si'osi'omaga po'o taua fa'asolopito, e fa'atulafonoina pemita. O nei mea e masani ona maua mai pulega fa'apitonu'u po'o le setete, fa'atasi ai ma fa'amatalaga e uiga i faiga fa'atagaina eli, nofoaga, ma le umi. O nisi taimi, o nei pemita e mafai foi ona faʻamaonia le ituaiga meafaigaluega poʻo masini e mafai ona faʻaaogaina.

Fa'asalaina Volume: Ina ia puipuia le tele o le mining ma le faʻaleagaina, e masani ona i ai tapulaʻa i luga o le voluma poʻo le mamafa o maʻa taua e mafai ona maua i se vaitaimi faʻapitoa. O nei tapula'a e fa'amautinoa ai le tele o alagaoa o lo'o totoe mo i latou e fiafia ma tupulaga i le lumana'i.

Fanua Tumaoti: O le tele o nofoaga mauoa minerale i Maryland e taoto i totonu o meatotino tumaoti. Saili i taimi uma le fa'atagaga manino a lē e ona fanua a'o le'i alu atu i la'u fanua. O le soli tulafono e le gata e oo atu ai i taunuuga faaletulafono ae e mafai foi ona afaina ai sootaga i le va o tagata maina ma tagata e ona fanua.

Mafaufauga i le Siosiomaga: Ua mitamita Maryland i le tele o nofoaga e nonofo ai, mai le gataifale i vaomatua mafiafia. E tatau ona fa'atino faiga fa'a'eliina ma sina a'afiaga tau si'osi'omaga. O tulafono fa'atonutonu e mafai ona aofia ai fa'atonuga e toe fa'afo'i nofoaga na eliina i lo latou tulaga fa'anatura po'o le fa'amautinoa o lo'o tumau pea le le fa'aleagaina o punavai.

Tulafono Faʻatonutonu mo le Saogalemu: Tuuina atu o le mining maa e aofia ai le taulimaina o laufanua faʻanatura ma, i nisi taimi, meafaigaluega ma masini, e faʻamamafaina e le setete le saogalemu. O nisi eria e ono mana'omia ai le au maina e ofuina ni mea e saogalemu ai, ae o isi e mafai ona fa'asāina nisi meafaigaluega e va'aia e sili ona lamatia.

Fa'atau atu ma Fa'atau Atu: Afai o lo'o e mafaufau e fa'atau atu pe fa'atau atu i fafo au mea na maua, ia nofouta e ono fa'aoga tulafono fa'aopoopo po'o tusipasi, aemaise lava mo fa'ata'ita'iga e seasea pe taua.

I se aotelega, o tulafono a Maryland eliina maa e atagia mai ai se faiga faʻapitoa, tuʻufaʻatasia o mea e fiafia i ai tagata eli, siosiomaga, ma tagata lautele. E ala i le usita'ia o nei ta'iala, e le gata ina fiafia se tasi i le fiafia o le mauaina ae e saofagā fo'i i le su'esu'eina gafataulimaina ma le gafataulimaina o mea ofoofogia fa'afanua o Maryland. E fautuaina i taimi uma le fa'afou i tulafono aupito lata mai, aua e mafai ona fa'avae i luga o su'esu'ega fou, iloiloga o le si'osi'omaga, po'o le fiafia o tagata lautele.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Maryland

O fanua fa'afanua 'ese'ese o Maryland, mai i vanu fe'avea'i e o'o atu i mauga, o lo'o avea ma lu'itau fiafia mo tagata tulimanu. Pe o oe o se tagata su'esu'e su'esu'e, po'o se aiga o lo'o su'e se aso fiafia, o le i ai o meafaigaluega sa'o ma mea faigaluega e taua tele mo se fa'amanuiaga taulia i le la'uina.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le aoga i nofoaga o vaitafe ma vaitafe, o nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maa taua laiti mai le oneone, iliili, ma le palapala. Ole tele o lau e iai le tele ole mesh e mafai ona fa'amalieina lau su'esu'ega ma fa'atuputeleina ai lou avanoa e va'ai ai fa'ata'ita'iga ma'a laiti.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo le eliina i totonu o eleele malu po'o le fa'amama ese o otaota o luga, e mana'omia se suo lima malosi po'o se solo. E fesoasoani i le su'eina o mea e mafai ona maua ai maa.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O meafaigaluega faʻapitoa nei mo soʻo se tulimanu tulimanu. O se samala ma'a, ma le tasi mafolafola ma le tasi pito mata'ai, e taua tele mo le talepeina o maa ma le su'eina o faʻataʻitaʻiga mai maʻa tetele. E mafai e se fa'a'u'u ona fesoasoani e vaelua ma'a i luga o latou laina gau fa'anatura, e fa'aalia ai 'oa natia i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Mo le eliina o nofoaga o loʻo tanumia ai maʻa taua i lalo o faʻapalapala o le eleele poʻo iliili, e manaʻomia ai pakete ma suo malosi. E aoga foi mo le felauaiga o au mea na maua.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O lenei meafaigaluega fa'alautele e fesoasoani i le su'esu'eina lata mai o au mea na maua. O le faʻamalamalamaina o mea faʻapipiʻi, manino, ma isi faʻamatalaga e sili atu ona faʻaogaina i se loupe.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Amata i se ta'iala fa'ato'aga e fa'atatau ile fa'afanua o Maryland. O le a fesoasoani lea ia te oe e iloa ai minerale eseese ma maa taua e te ono fetaiai. E le gata i lea, o fa'afanua fa'afanua e mafai ona fa'ailoa mai ai nofoaga e fa'atamaoaigaina, ma fa'afaigofie ai lau sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina mai fa'ata'ita'iga, o le i ai o ato umi po'o koneteina e puipuia ai le fa'aleagaina o au mea na maua ma fa'afaigofie ai ona ave.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Ave i taimi uma se pusa fesoasoani muamua. O faʻalavelave, e ui lava e seasea, e mafai ona tupu. O le saunia mo manu'a laiti e mautinoa ai lou malaga tulimanu maa tumau malie.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le mea moni, o le mining gem i Maryland e le naʻo le laki ae faʻapea foʻi ma sauniuniga. O meafaigaluega sa'o e le gata ina fa'aleleia ai ou avanoa e su'e ai ma'a taua ae fa'apea fo'i ona fa'aola le poto masani ma sili atu ona fiafia. A'o le'i alu i fafo, ia mautinoa i taimi uma o lo'o lelei au mea faigaluega ma fa'amasani oe ile fa'aoga tatau.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Maryland

O le amataina o se sailiga sailiga maa i Maryland e lua o se malaga o le mauaina ma se faamalositino i le onosai. Ae fa'atasi ai ma le fa'avasegaga eseese a le setete ma le folafolaga o le fa'ailoaina o se 'oa ma'a tāua natia, e le taumateina le fa'afiafiaina o le mea na tupu. Ina ia faʻateleina ou avanoa e manuia ai ma fiafia i le faʻagasologa, mafaufau i fautuaga ma togafiti o loʻo faʻatatau i le laufanua tulaga ese o Maryland.

1. Suesuega Muamua: E ui e iai lona matagofie o le tuufua, o le faia o ni suʻesuʻega e uiga i nofoaga e ono mafai, o latou faʻafanua, ma suʻesuʻega faʻasolopito e mafai ona taʻitaʻia lau sailiga. O le malamalama e uiga i mea e masani ona maua ai maʻa taua e mafai ona faʻasaoina le taimi ma faʻateleina ai ou faigata o le manuia.

2. Taimi Sa'o: O aso pe a uma timuga e sili ona fua tele mo tagata tulimanu. E mafai e le timu ona fufulu ese le pito i luga o le eleele, e faʻaalia ai maʻa taua na natia muamua. O vaitafe ma alia e maua mai ai ni tupe fou pe a mae'a timuga lelei.

3. Auai i Kalapu Fa'alotoifale: Maryland faʻamaualuga le tele o maa ma mineral kalapu. O le auai i se tasi e maua ai le avanoa i tagata ua iai le poto masani e mafai ona faasoa atu o latou malamalamaaga, nofoaga e sili ona fiafia i ai, ma e ono faatulagaina ni eli vaega.

4. Fa'alogo lelei ile fanua: O maa taua eseese e masani ona fesoʻotaʻi ma faʻavae faʻafanua faʻapitoa. Mo se fa'ata'ita'iga, o le quartz e masani lava ona maua i nofoaga e iai ma'a ma'a. O le iloaina o le laufanua e fesoasoani e fa'aiti'itia nofoaga ma'a taua.

5. Savali Mamā: Fa'aaloalo i le si'osi'omaga. E taua tele le fa'aitiitia o lou a'afiaga e ala i le toe fa'atumuina o pu, aloese mai le fa'aleagaina o la'au, ma le mulimulita'i i tu'utu'uga Tu'u No Trace.

6. Ia Onosa'i ma Tumau: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le poto masani e uiga i le mauaina. O nisi aso atonu e sili atu ona fua mai nai lo isi, ae o tafaoga uma e maua ai se avanoa e aʻoaʻo ai ma faʻaleleia ou tomai.

7. Fa'aauai Ou Lagona Uma: E ui ina mana'omia mata i le va'aiga o ma'a, o nisi taimi, o le lagona o le palapala po'o le fa'alogo i le pa'u o le iliili i lalo o vae e mafai ona maua ai fa'aataataga e uiga i mea o lo'o i lalo.

8. Fa'alelei Au Meafaigaluega: Fa'amama ma fa'ama'ai i taimi uma au mea faigaluega e mautinoa ai o lo'o sauni i taimi uma mo gaioiga. O se samala ma'a e tausia lelei po'o se togi e fa'ateleina ai le lelei ma le saogalemu.

9. Su'eina o Pepa: Faatasi ai ma se api fanua, mafaufau e pu'e ata o au sailiga i lo latou nofoaga muamua. E mafai ona fesoasoani lea i le fa'ailoaina ma fa'aopoopo le fa'amatalaga i lau aoina.

10. Tumau Saogalemu: Fa'ailoa i taimi uma i se tasi le mea o lo'o e iai, aemaise lava pe afai o lo'o e alu atu i nofoaga mamao. Ave ia lava vai, mea'ai, ma ia mautinoa ua totogi lau telefoni.

I le faʻaiʻuga, o le mining gem i Maryland o se faʻafefiloi manaia o le saienisi, faʻamatalaga, ma se faʻailoga o le laki. Faatasi ai ma tafaoga uma, e le gata ina e tu i se avanoa e tatala ai se vaega o le lalelei lilo o le Lalolagi ae e fatuina ai foi manatuaga e tumau i le olaga atoa.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A mae'a loa ona eliina ma'a taua i laufanua matagofie o Maryland, e le'i uma le faigamalaga. O le fiafia o le mauaina e maua ai le fiafia o le faʻasaoina, faʻaalia, ma atonu foi e suia nei 'oa mataʻutia. O le taulimaina lelei e fa'amautinoa ai e susulu mai le matagofie fa'anatura o ma'a ma'a ma tumau i le tulaga mama mo tausaga a sau.

1. Fa'amama lemu: Amata i le aveese o palapala ma otaota e faʻaaoga ai se pulumu vaivai. O le tele o ma'a taua e mafai ona fa'amama i le fasimoli ma le vai, ae su'esu'e i taimi uma le ma'a fa'apitoa e puipuia ai fa'alavelave fa'afuase'i. O nisi minerale e maaleale i vailaʻau malolosi poʻo vai.

2. Teuina Talafeagai: Teu eseese ma'a taua ta'itasi, e sili i totonu o taga malu po'o vaega ta'itasi i totonu o se pusa teuteu. O lenei mea e taofia ai i latou mai le sasaina o le tasi i le isi. Mo fa'ata'ita'iga ma'ale'ale pe seāseā fo'i, mafaufau i fagu ma'a.

3. Fa'aali Au Sailiga: O le fa'aalia o au ma'a taua e mafai ona avea ma se fa'amanuiaga tauia. Filifili mo faʻaaliga faʻaalia ma le pito i luga manino e puipuia ai maʻa mai le pefu aʻo faʻatagaina mo le vaʻaia. O le fa'ailogaina o ma'a ta'itasi ma lona igoa, aso, ma le nofoaga e maua ai e mafai ona fa'aopoopoina ai le tala mo tagata matamata.

4. Saili Faamatalaga Faapitoa: A'o fesoasoani ta'iala ma punaoa i luga ole laiga, ole feutaga'i ma se tagata su'esu'e gemologist po'o se tagata poto faapitoa i minerale e mafai ona maua ai se fa'amatalaga mautinoa, aemaise lava mo fa'ata'ita'iga e le mautonu pe seasea.

5. Mafaufau Lapidary Arts: O le liliuina o au maa mata'utia e avea ma ma'a ma'a fa'aiila po'o teuga fo'i e mafai ona avea ma se taumafaiga fa'amalieina. Afai e te naunau e su'esu'e lenei mea, e tele kalapu ma'a i le lotoifale latou te ofoina atu a'oa'oga i le tipiina, fa'aiila, ma le faiga o teuga.

6. Inisiua Maua Taua: Afai e te talitonu ua e mauaina se maa taua tele, atonu e atamai le faia o se iloiloga ma inisiua. O lenei mea e mautinoa ai le filemu o le mafaufau ma le puipuiga mai mea e ono leiloa pe fa'aleagaina.

7. Aloese mai Suiga Faafuasei o le vevela: O nisi ma'a taua e mafai ona ta'e pe gau pe a o'o i suiga vave o le vevela. Fa'aeteete i taimi uma pe a si'itia mai se si'osi'omaga malulu i se si'osi'omaga vevela po'o le isi itu.

8. Tausia le Pulea o le Susū: O le tele o le susū po'o le fa'aumi umi i vai e mafai ona fa'aleagaina ai nisi o minerale. Afai o lo'o e teuina i totonu o se pusa fa'aaliga, mafaufau e fa'aaoga taga silica gel e pulea ai le susu.

9. Fetufaai Au Tala: I tua atu o le matagofie faaletino o maa taua, o tala o le mauaina e faʻaopoopoina le loloto i lau aoina. Faasoa atu ou aafiaga i tagata fiafia, uo, ma aiga.

O le mea moni, o le taulimaina o lau maa taua e maua ma le faʻaeteete ma le faʻaaloalo e le gata ina faʻasaoina ai lo latou lalelei faʻapitoa ae faʻaleleia ai foi tala latou te umia. Pe e te filifili e faʻaalia, suia i latou i mea teuteu, pe tuʻu ese e avea ma 'oa patino, latou te avea o ni manatuaga moni o au sailiga tulimanu o Maryland.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Maryland

Maryland, faʻatasi ai ma ana mea faʻapitoa faʻafanua, ua molimauina nisi o mea mataʻina na maua i le tele o tausaga. O nei mea e maua e le gata o le fiafia ona o lo latou seasea poʻo le matagofie ae o loʻo lalagaina foi i le tele o tala a le setete, e atagia ai lona tala faʻasolopito eseese ma le malosi o ana tagata eli.

1. Patuxent River Agates: O nei agate tulaga ese mamanu, e maua muamua i tafatafa o le Vaitafe o Patuxent, o loo sailia e tagata aoina i le lalolagi atoa. O a latou fusi lanu lanu ma mamanu mataʻina ua avea ai i latou ma faʻataʻitaʻiga sili o oa taua a Maryland.

2. Cumberland Jasper: O lenei ituaiga o iasepi e ta'uta'ua mo ana mamanu lavelave ma lanu pupula. O se molimau i le talafaasolopito o mauga mu a le setete, e pu'eina tafega anamua ma mamanu palapala i ana mamanu mata'utia.

minerale silikone
minerale silikone

3. O Garrett County Garnets: I laufanua gaoa o Garrett County, ua maua ai e le au maina ni fa'ata'ita'iga lapo'a tele. O nisi o nei ma'a ma'a mu'a loloto e le gata ina ta'uta'ua i lo latou lapopo'a ae fa'apea fo'i ma a latou fausaga tioata e latalata i le atoatoa.

4. Penina Vaitafe o Potomac: E ui e le o se maa taua i le uiga masani, o nei penina faalenatura, na maua i mussels vai fou i luga o le Vaitafe o Potomac, ua maua le taʻutaʻua ona o lo latou seasea ma lalelei maaleale. I aso ua tuanaʻi, sa faʻatauaina tele i latou e le au fai mea teuteu ma le aoina.

5. Le Saili Auro Feterika: I le senituri lona 19, lata ane i le aai o Frederick, sa i ai ni lipoti o fasi auro na faʻapipiʻiina i le quartz, o se tuufaatasiga e le masani ai ma taua. O lenei mea na maua na faaosofia ai se fa'atosina auro laiti, e ui lava i se fua la'ititi pe a fa'atusatusa i setete i sisifo.

6. Chromite Oa a Fitafita Fiafia: Soldiers Delight, i Baltimore County, sa ta'alo i se tasi taimi i le puna sili o le chromite a le atunuu. E ui o le chromite lava ia e le o se maa taua, ae o le eria na maua mai ai isi minerale, e pei o le gata, lea na sailia mo lona lanu lanumeamata tulaga ese.

7. O le Ellicott City Quartz Sprise: I totonu o se nofoaga faufale e lata ane i le Aai o Ellicott, na tautevateva ai tagata faigaluega i luga o tioata quartz tetele, o nisi e faʻataʻitaʻia i latou o loʻo maua i le lauiloa quartz-producing regions. O nei tioata na avea ma lagona faʻapitonuʻu ma o se molimau i oa faʻafuaseʻi o loʻo taoto i lalo o le eleele o Maryland.

O le fa'afanua o Maryland e fai ma pusa 'oa, fa'atasi ai ma su'esu'ega ta'itasi e fa'aopoopoina se mataupu i lana tala. O su'esu'ega ta'uta'ua o ma'a taua e fa'ailoa mai ai e le gata o le tamaoaiga o minerale a le setete, ae fa'apea fo'i le tu'inanau, tutumau, ma o nisi taimi o le laki o i latou na latou mauaina. Mo tagata maina ma le au fou, o nei tala e avea o se musumusuga, o se molimau i le malosi o Maryland e leʻi faʻaaogaina ma le faatosina o le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

A'o e su'esu'e loloto atu i le lalolagi o eli ma'a, aua le fa'atapula'aina oe i tua'oi o Maryland. O setete tuaoi o loʻo mitamita foi i le tamaoaiga o measina faʻafanua, faʻaalia le tele o avanoa e faʻalautele ai lau aoina ma le poto. O se fa'amatalaga puupuu lenei:

1. Pennsylvania Gem Mining: Ta'uta'ua ona o ona mineralo eseese, Pennsylvania e sili ona taʻutaʻua mo ona ituaiga quartz ma le Pennsylvania "blue" agate tulaga ese. E ofoina atu foi e le setete le tele o avanoa e maua ai garnets, tourmalines, ma isi mea.

2. Delaware Gem Mining: E ui ina laititi i le lapopoa, Delaware folafola mai e fiafia i minerale avanoa e maua ai le iasepi, kalisiona, ma le quartz. O ona gataifale fo'i e maua mai ai le nifo o malie fossil, fa'aopoopoina ai se fefiloi anamua i lau aoina.

3. Virginia Gem Mining: I le itu i saute o Maryland, o loʻo faʻamaonia lelei le tamaoaiga o minerale a Virginia. Mai le matagofie o le amethyst tupe teu i le tele o ituaiga o quartz, o le setete o se parataiso tuli manu.

4. West Virginia Gem Mining: O loʻo i totonu o le fatu o le itulagi o Appalachian, West Virginia ua ta'uta'ua i lona malala. Ae ui i lea, o loʻo i ai foi e le setete maʻa taua e pei o garnet, beryl, ma e seasea maua e pei o corundum.

5. New Jersey Gem Mining: O le agai atu i matu sasa'e, o le talatuu a New Jersey i le eliina o maa e taula i ana maina zinc iloga, lea na maua mai ai faʻataʻitaʻiga tulaga ese o minerale e pei o le willemite, franklinite, ma le fesuisuiai minerale, hardystonite.

O setete taʻitasi e ofoina atu se poto masani eliina maa tulaga ese, lanu e lona tala faʻasolopito, tu ma aga faʻapitonuʻu, ma le fiafia o loʻo i ai nei i le mauaina. O le su'esu'eina o nei itulagi e na'o le fa'alolotoina o le fa'afetai mo mea ofoofogia o minerale o le Mid-Atlantic US ma fa'alauteleina ai le lautele o au sailiga tulimanu.

O lau malaga i le lalolagi o le mining gem e amata i la matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Maryland's Gem Allure & At-Home Adventures

O le tulituliloaina o le tulituliloaina o maa taua i Maryland e sili atu nai lo na o se sailiga oa-o se siva ma talafaasolopito, o se paʻi o geology, ma se molimau i mea ofoofogia natia o le natura. Mai le vaitafe feilafi i agate e oo atu i mauga o loo ufiufi ai garnets, ua ofoina mai e le setete se laulau mauoa o mea ofoofogia mineralogical. O tafaoga taʻitasi e folafola mai e le gata o le fiafia o le mauaina ae faʻapea foʻi tala, manatuaga, ma se talisapaia loloto mo mealilo a le Lalolagi.

Ae, e le o tagata uma e maua le taimi poʻo ni auala e faʻatautaia ai fafo pe suʻesuʻe nofoaga mamao. Mo i latou e naunau e tofo i le fiafia o le eliina o maa mai le mafanafana o lo latou fale, mafaufau i se pusa eliina lautele. O lenei pusa e aumaia le fiafia i lou faitoto'a, fa'atasi ai ma se fa'aputuga fa'aputuina o ma'a tāua, meafaigaluega, ma siata fa'ailoa. Ose vala'aulia e alu i se va'aiga maina, so'o se taimi ma so'o se mea, fa'afeso'ota'i le va i le va o laufanua tetele o Maryland ma lou potu malolo. O se maa taua lava mo tagata su'esu'e su'esu'e ma mafaufau fia iloa!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *