Le Ta'iala Sili mo Gem Mining i Iowa: Ofoofoga Fa'ailoa

Iowa Gem Mining Galena

Iowa, ua lauiloa o le "Hawkeye State," e le gata ina taʻutaʻua mo ana toga sana ma faʻaaliga a le setete ae faʻapea foʻi ma ana 'oa faʻafanua. Eli maa i Iowa e maua ai se poto masani mo tagata nofoia ma tagata asiasi tutusa, ofoina atu se faʻafefiloi o tafaoga, aʻoaʻoga, ma le fiafia o le mauaina. O lenei tusiga e loloto le loloto o le eleele e suʻe ai nofoaga sili ona lelei e laʻu ai maa i Iowa, faʻamalamalamaina le tala faʻasolopito o le setete, maʻa taualoa, ma sili atu.

Iowa, e ui atonu e le o le setete muamua e oʻo mai i le mafaufau pe a mafaufau e uiga i maa taua, o se oa taua o mea ofoofogia faʻafanua. O le setete geodes, aemaise lava, e mafai ona aofia ai le tele o minerale masani ma seasea. O se fa'amatalaga auiliili lea:

Ma'a Tau'a Seasea Maua i Iowa

Sfalerite Saasaa
Gemstonefaʻamatalaga
Blue ChalcedonyO se ituaiga felanulanua'i, lanu moana lanu moana quartz, e sailia mo lona lanu vaivai ma le lamolemole.
SphaleriteE masani ona maua i ni vaega laiti i geodes, o se minerale e mafai ona maua mai i le samasama i le enaena i le uliuli, e lauiloa i lona susulu malosi.
GalenaO le taʻitaʻi, galena i geodes e masani ona vaʻaia o se siliva susulu, tioata kupita.
CelestiteE lauiloa mo ana tioata lanumoana, celestite o se minerale e mafai ona maua i nisi taimi i Iowa geodes, e maua ai se eseesega matagofie i le quartz masani.
MilleriteO se minerale nickel sulfide e le masani ai, millerite e foliga mai o ni tioata e pei o lauulu i totonu o nisi geodes.

O maa taua masani na maua i Iowa

Calcites o lanu eseese.
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzOle minerale sili ona taatele ile geodes, quartz e mafai ona amata mai le manino ile susu ile asu.
CalciteE masani ona vaʻaia e manino or papa'e, calcite e mafai foi ona sau i lanu samasama, lanumoana, ma moli.
PyriteE ta'ua fo'i o le “auro a le vale”, e mafai ona maua le pyrite e pei o ni tioata fe'ilafi po'o ni mea tetele kupita.
MarcasiteO se aiga vavalalata o le pyrite, o le marcasite e tutusa lona iila u'amea ae masani ona fau i foliga sili atu ona maaleale ma lavelave.
BariteO nisi taimi e maua i geodes e manino i tioata papaʻe papaʻe.
DolomiteE masani ona aliali mai o ni tioata laiti, rhombohedral o lo'o ufiufi puipui i totonu o geodes.
GoetiO se minerale u'amea u'amea lanu enaena, goethite e mafai ona maua i le botryoidal (pei o le vine) po'o ni tioata lelei, pei o nila.
ChalcedonyE ese mai i lona lanu lanumoana, e mafai foi ona foliga mai o le chalcedony e pei o ni pa'epa'e, efuefu, po'o le lanu enaena e ufiufi ai totonu o geodes.
HematiteO lenei minerale u'amea u'amea e mafai ona maua i nisi taimi i geodes e pei o le iila, siliva i le lanu uliuli po o tioata laiti.
StrontianiteO se minerale carbonate e le masani ai, o le strontianite i geodes e foliga mai o ni tioata pa'epa'e, pa'epa'e i ni nila e leai ni lanu.

O nei minerale, e masani ma e seasea, e maua ai geode taitasi i Iowa o se sailiga tulaga ese ma le fiafia. Pe o oe o se tagata e aoina le poto masani pe na o le amataina, o le fiafia o le taʻeina o se geode e faʻaalia ai lona totonu natia e le tuai.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Iowa

  1. Geode State Park, Danville: Masalo o le nofoaga sili ona taʻutaʻua eliina maa i Iowa, o lenei paka o loʻo faʻaalia ai se nofoaga faʻapitoa mo le sailiga o geode. E tu latalata i Danville, o le paka e galue mai le oso aʻe o le la i le goto. E ui e leai se totogi mo le aoina, o loʻo i ai se tapulaʻa i le numera o geodes e mafai ona e ave.
  2. Keokuk Area: Fa'ato'a i totonu o le Misisipi Vaitafe Vanu e latalata i Keokuk, o lenei itulagi o se nofoaga autu mo le tulimanu geode. O le eria e ta'uta'ua mo le gaosia o geodes fa'atasi ai ma totonu tulaga lelei. O lo'o avanoa nofoaga eseese e aoina ai, o nisi o ia mea e mafai ona totogi sina totogi.
  3. Jacob's Geode Shop and Mine, Hamilton: O loʻo tu latalata i le Vaitafe o Mississippi, o lenei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu geode aoina mo se totogifuapauina. O le faleoloa e tuʻuina atu meafaigaluega ma taʻiala, ma e masani ona faʻagaoioia mai le 9am i le 6pm.
  4. McGrew's Geode Mine, Hamilton: O se nofoaga e sili ona fiafia i ai le toatele, McGrew's e ofoina uma le geode mining ma avanoa faʻatau. E masani ona tatala mai le 8 i le taeao i le pogisa, ma e iai le totogifuapauina e faʻatatau i le tele o geodes e te aoina.
  1. Sheffler's Rock Shop ma Geode Mine, Alexandria: O lo'o i matu sasa'e o Keokuk, o Sheffler's ose faleoloa ma se nofoaga eli ai. Mo se totogi faʻatulagaina, e mafai e tagata asiasi ona eli ma taofi uma geodes latou te mauaina. O latou itula e eseese i le vaitau, o lea e atamai ai le valaau muamua.
  2. Clark's Geode Mine, Wayland: O lenei nofoaga e pulea e le aiga ua lauiloa ona o le tele o mea e maua ai geode. E iai le totogifuapauina e fa'atatau i le mamafa o geodes e te aoina. E masani ona tatala mai le 8am i le 7pm.
  3. Mason's Geode Mine, Keokuk: O le isi nofoaga lata ane i Keokuk, o Mason's e ofoina atu se tau fa'atatau ile sailiga manu. Tatala taimi, o ona itula e masani lava mai le 8 i le taeao i le 5 i le afiafi.
  4. St. Francisville's Geode Site, St. Francisville: O se nofoaga lauiloa mo geode enthusiasts, e ofoina atu se aafiaga totogi-to-eli. Tatala fa'atele i itula o le ao, atonu e iai ni suiga fa'a-taimi.
  5. Rodeo Park, Fort Madison: E ui lava ose paka fa'afiafia, ae ose nofoaga lauiloa e maua ai geodes i le alia. A'o avanoa le paka, e tatau lava ona e fa'aaloalo i le si'osi'omaga fa'anatura ma aloese mai le soona aoina.
  6. Sutcliffe Geode Site, Farmington: O lenei 'upega tafaʻilagi o loʻo tatala i tagata lautele mo suʻega geode mo se totogi faʻapitoa. E sili ona ta'uta'ua i fa'ai'uga o vaiaso ma fa'agaoioi ile ao.

O nei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu lona lava poto masani ma le gafatia mo le mauaina o 'oa faʻafanua a Iowa. Ose manatu lelei i taimi uma le siaki i nofoaga ta'itasi i luma atu o le taimi mo itula faigaluega aupito lata mai ma so'o se tapula'a. Manuia le tuliga!

Tala'aga o Gem Mining i Iowa

O le sootaga a Iowa ma maa taua, aemaise lava geodes, e aʻa loloto i lona faʻafanua, toe faʻataʻitaʻiina le faitau selau miliona o tausaga. Aʻo faʻaleleia le laufanua o Amerika i Matu, o tulaga na fiafia i ai aʻoga o geodes na amata ona aliaʻe i le mea ua taʻua nei o le Hawkeye State.

O sami anamua na ufitia ai Iowa sa iai sona sao taua i le fausiaina o geode. I le aluga o taimi, o vai e tele minerale na faatumulia ai ga'o i le ma'a ma'a, ma e ala i le faasolosolo malie o timuga, o vaega o minerale na faʻamausaliina i totonu o fausaga tioata mataʻina o loʻo tatou sailia i aso nei.

O ituaiga o Amerika i le lotoifale na muamua iloa le taua o nei maʻa mataʻutia. Ia i latou, o geodes e sili atu nai lo na o ni papa matagofie; o ni meafaigaluega, o mea o sauniga, ma o nisi taimi e oo lava i talismans e talitonu e umia le taua faaleagaga. O nisi ituaiga na latou vaai i geodes o se faailoga o le mana lilo o le lalolagi, ae o isi na latou faaaogaina i sauniga, ma talitonu o loo i ai le malosi faamalolo.

A o taunuu mai tagata Europa ma amata ona nofoia le Midwest, na salalau atu le faatosina o geodes. E oo atu i le 19th seneturi, a o feagai le malo ma se faʻavavega o minerale lautele, o le sailiga o le geode i Iowa na amata ona suia mai se faiga faʻavae i le aoga ma le faʻaleagaga i se tasi o faʻafiafiaga ma pisinisi. O tagata o le atunuu ma tagata asiasi o le a lolofi atu i vanu o vaitafe, aemaise lava le Misisipi, e taʻitaʻia e tala o geodes e pei o le tele o pasiketipolo e tumu i. quartz manino tioata, chalcedony lanumoana, ma e oo lava i minerale seasea.

I totonu o le taulaga o Keokuk, o loʻo i le faʻatasiga o vaitafe Mississippi ma Des Moines, o se fiafiaga faapitoa i geodes na faʻatupulaia. O le mea ua taʻua o "Keokuk geodes" na lauiloa e le gata i totonu o le setete ae faapea foi i tagata aoina mai le atunuu ma faavaomalo, ma maua ai le itulagi o se igoa tauvalaau o le "Geode Capital of the World."

I aso nei, o le sailiga o le geode e tumau pea o se tafaoga fiafia i Iowa. O mea faʻaletausaga, pei o le Geode Fest, e tosina mai ai tagata fiafia mai soʻo se mea, naunau e faʻasoa tala, faʻaaliga faʻaalia, ma o le mea moni, amata i sailiga faʻasolosolo. O le talatuu o geodes i Iowa e le na o tioata matagofie; o se molimau i le tamaoaiga o le tala fa'afanua o le setete ma le fa'afiafiaga tumau o tagata i 'oa lilo a le natura.

Tulafono Fa'alina maa i Iowa

O le lalagaina o maa, aemaise lava le sailiga o le geode, ua leva ona lalagaina i le ie o le aganuu faafiafia i fafo a Iowa. Ona o le taʻutaʻua ma le aʻafiaga o le siosiomaga, ua tuʻuina atu e le setete tulafono faatonutonu e faʻamautinoa ai faiga faʻaauau ma puipuia ana punaoa faanatura.

  1. Puleaina o Fanua ma Fa'atagaga: O se tasi o tulafono autu i le eliina o maa i le isi setete o le sailia pea o se faatagaga a o lei ulufale atu i fanua tumaoti. I Iowa, o le tele o nofoaga sili ona lelei e aoina ai geode o loʻo i luga o fanua tumaoti. O i latou o lo'o fa'amoemoe e tuli manu e mana'omia le fa'atagaga manino mai i latou e ona fanua a'o le'i o'o atu ma la'uina ia nofoaga. O le soli tulafono e lē gata e iai ni a'afiaga faaletulafono ae e mafai fo'i ona ta'uleagaina ai le ta'uleleia o le nu'u tuli ma'a.
  2. Tapulaa o le aoina: A o Iowa e saoloto pe a oʻo mai i tagata taʻitoʻatasi geode collectors, o loʻo i ai tapulaʻa, aemaise lava i paka a le setete. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Geode State Park, e faʻatapulaʻaina tagata aoina i se numera patino o geodes i le asiasiga. O lenei tapula'a e fa'amautinoa ai o lo'o lava geodes mo tagata uma ma fesoasoani i le fa'asaoina o le geode-oa'oa mo tupulaga i le lumana'i.
  3. Mafaufauga i le Siosiomaga: Faatasi ai ma le fiafia o le mauaina, o loʻo i ai se matafaioi faʻapitoa e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le siosiomaga. O le eliina e tatau ona faia ma le faʻamaoni. E fa'amalosia le au aoina e toe fa'atumu so'o se pu latou te eliina ma fa'amautinoa o lo'o tumau pea le saite e le fa'alavelaveina. E le gata i lea, so'o se otaota po'o lapisi e tatau ona lafoa'i lelei pe teu i fafo.
  1. Laina Faapisinisi: Mo i latou e fiafia i la'u pisinisi po'o le aoina tele mo le toe fa'atau atu, e ono mana'omia ni pemita fa'aopoopo. E eseese tulafono a le setete mo tagata e fiafia i ai ma tagata fai pisinisi, ma oi latou o loʻo vaʻavaʻai e ulufale i le pisinisi faʻapisinisi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le Iowa Department of Natural Resources (DNR) mo taʻiala.
  2. Saogalemu ma le Tiutetauave: I tua atu o le tulaga o le siosiomaga, o le setete foi e faamamafaina le saogalemu. Ole tele o nofoaga fa'ato'aga e latalata ile vai po'o laufanua gaoa. E taua tele le nofouta i lamatiaga e ono tutupu mai, e aofia ai maa maseesee, afā tifato, ma tafega o vai. E fautuaina i taimi uma le ofuina o seevae talafeagai, faʻaoga mea e saogalemu ai, ma sili atu le tuliga faʻatasi.
  3. Suesuega Faaleaoaoga ma Faasaienisi: Mo faiaoga ma tagata suʻesuʻe e fiafia e aoina geodes mo suʻesuʻega poʻo faʻaleaʻoaʻoga, e fautuaina e faʻamaopoopo ma le DNR. E masani ona latou tuʻuina atu taʻiala ma e mafai i nisi taimi ona tuʻuina atu faʻatagaga faʻapitoa poʻo avanoa i nofoaga patino.

I se aotelega, a'o tumau pea Iowa o se malutaga mo tagata fiafia i le geode, o nei tulafono faatonutonu e faʻamoemoe e maua se paleni i le va o faʻafiafiaga faʻafiafiaga ma le faʻasaoina o ona measina faʻanatura. O le usitaʻia o nei taʻiala e lē gata e faamautinoa ai le umi o lenei mea e fiafia i ai, ae o loo faamatilatila ai foʻi le faaaloalo mo le laueleele, lona talafaasolopito, ma ʻoa o loo ia umia.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Iowa

O le amataina o se sailiga tulimanu i Iowa, aemaise lava pe a sailia geodes, e manaʻomia ai sauniuniga. E ui o mea faigaluega e manaʻomia e le faʻalavelave tele, o le i ai o meafaigaluega saʻo e mafai ona faʻaleleia atili ai le poto masani, faʻamautinoa e mafai ona e suʻeina ma aveese saogalemu nei mea ofoofogia faʻafanua. Sei o tatou su'esu'e i le mea faigaluega taua mo se malaga maina maa mai Iowa:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le taua mo le la'uina o le vaitafe po'o le lua eliina, o nei pupuni e fesoasoani e vavae ese ma'a taua mai le palapala ma lapisi lata ane. Tuuina atu i le eseese o le tele o maa taua i totonu Ilinoi, e mafai ona aoga le i ai o lau mata eseese.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Afai o lo'o e su'esu'e i le vaitafe po'o lua iliili, e mafai ona fesoasoani nei mea faigaluega e su'e le tele o voluma o mea, fa'ateleina lou avanoa e maua ai geodes po'o isi ma'a taua.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O lau meafaigaluega muamua lea mo le suʻeina o geodes. O se samala lelei fa'afanua e mafai ai ona e ta'e ma'a ma pa'u mai le eleele. Ia mautinoa o le ulu o lau samala e malosi, ma lona au e lelei mo le faʻaaogaina umi.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: O le taimi lava e te mauaina ai au 'oa, e te manaʻomia se mea e teu ai. O se pakete malosi e mafai ona aoga mo la'u tetele. Mo tagata ta'ito'atasi, fa'apitoa su'esu'ega, mafaufau i taga 'ie mālūlū po'o afifi e puipuia ai mai le sasa pe ta'e.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: Mo faʻamatalaga sili atu e ono misia e mata le lavala, o se tioata faʻalautele e mafai ona aoga. E sili ona aoga mo le su'esu'eina ma le iloa o maa taua laiti.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise lava mo tagata amata, o loʻo tauaveina se maa taua tele ma iloagofie minerale taiala e mafai ona faaleleia le poto masani. E le gata e fesoasoani i le faʻailoaina o au suʻega, ae e maua ai foi le malamalama i le faʻafanua o maʻa taua e te feagai.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E mafai ona tutupu fa'alavelave, o lea e atamai ai le i ai o se pusa fesoasoani muamua i lima. E tatau ona aofia ai mea fa'apipi'i, solo fa'ama'i, tweezers, ma so'o se vaila'au patino.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le mea moni, o le sauniuni mo se malaga eli maa i Iowa e manaʻomia ai se faʻafefiloi o faiga saogalemu ma meafaigaluega faʻapitoa. Fa'aauupegaina sa'o, o le a le gata ina fa'ateleina ou avanoa e maua ai geodes matagofie ae fa'amautinoa ai fo'i se aafiaga saogalemu ma le fiafia.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Gem Mining i Iowa

O le amataina o se malaga eli maa taua i Iowa, faatasi ai ma ona fausaga faʻafanua eseese ma nofoaga taʻutaʻua geode, o se malaga faʻatali e faia. Ina ia faʻaoga lelei lenei poto masani, o nisi nei o fautuaga faʻapitoa ma togafiti:

  1. Su'esu'e le Eria: A o lei alu i fafo, suesue le nofoaga. O loʻo i ai i Iowa le tele o nofoaga, ma le malamalama i le laufanua, faʻaogaina, ma le ituaiga o maʻa taua e faʻamoemoeina e mafai ona faʻatulagaina le tulaga mo se sailiga fua. O le fa'atalanoaina o kalapu fa'afanua fa'apitonu'u po'o fa'asalalauga i luga ole laiga e mafai ona maua ai fa'amatalaga taua.
  2. Taimi Lau Asiasiga: A mae'a timuga tautotogo o se vaitau lelei mo le sailiga o le geode. E mafai e timuga ona tafia vaega pito i luga o le eleele, ma faʻaalia ai oa natia. Peitai, ia faaeteete i tulaga maseesee ma le fulafula o auvai.
  3. Ta'e Geodes: Onosaʻi e taua pe a tatalaina se geode e faʻamautinoa e te le faʻaleagaina lona totonu. Tuu le geode i totonu o se totini po o se taga ie, ma tata lemu i se samala seia ta'e. O lenei metotia e ofoina atu ai se malologa sili atu ona pulea ma puipuia ai vaega mai le salalau.
  4. Vaavaai mo Faailoga: Geodes e masani ona i ai se lapotopoto po o oval foliga ma atonu e sili atu le mamafa nai lo maa masani e tutusa le lapopoa ona o tioata i totonu. O se leo gaogao pe a pa'i e mafai foi ona avea ma faailoga lelei.
  1. Ia nofouta i Si'osi'omaga: Pe a ova i le tuliga, e faigofie ona leiloa le taimi ma siosiomaga. Ia siaki e le aunoa au ala, aemaise lava pe afai oe i totonu o se paka tele po o se nofoaga mamao, ina ia aloese mai le leiloa.
  2. Fa'asusu ma Mea'ai: O le tulituliloaina o maa e mafai ona mana'omia faaletino. Ia mautinoa e lava le vai ma mea'ai e maua ai le malosi. O le tumau i le sua ma le malosi e te mataala ma fa'afiafia atili ai le poto masani.
  3. Faamaumau Au Sailiga: Pu'e ata po'o fa'amatalaga le mea na e maua ai ma'a taua. E le gata ina fesoasoani i le faailoaina o mamanu ae e avea foi ma se manatuaga matagofie o lau malaga.
  4. Fa'aaloalo i le Laueleele: Fa'ata'ita'i i taimi uma le mataupu faavae o le 'Leave No Trace'. Toe faatumu so'o se pu e te eliina ma lafoa'i lelei le lapisi. O le fa'atumauina o le fa'amaoni o le si'osi'omaga e fa'amautinoa ai e tumau pea le fa'atumauina ma fa'afiafiaina le sailiga o ma'a mo tagata uma.
  5. Auai ma le Nuu: O le auai i se maa taua ma se kalapu minerale e mafai ona maua uma ai le aumea ma le tomai. E mafai e tagata fa'apitoa ona ofoina atu le ta'ita'iga, ma o malaga fa'atulagaina e mafai ona fa'aleleia atili ai le poto masani.
  6. Tumau Fa'afou i Tulafono Fa'atonutonu: A'o maua le ta'uta'ua o le tulituliloaina o ma'a, e mafai ona fa'atupu tulafono faatonutonu. Siaki i taimi uma mo soʻo se faʻafouga, aemaise lava pe a toe asia se nofoaga pe a maeʻa se va.

I lona uiga, eliina maa i totonu O Iowa, e ui ina matua tauia, e manaʻomia ai se faʻafefiloi o sauniuniga, faʻaaloalo mo le siosiomaga, ma se agaga faʻafefe. Faatasi ai ma nei fautuaga i lou lima, ua e sauni mo se aafiaga aoga ma manatua pea.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A maeʻa se aso faʻaalu i le fusi o le natura, tulituliloa mo oa faʻafanua a Iowa, atonu e te toe foʻi mai ma se faʻailoga o maʻa matagofie ma geodes. Ae ui i lea, e le muta le faigamalaga i le mauaina. O le taulimaina lelei, faʻamamaina, ma le faʻasaoina o au mea na maua e taua tele e faʻaalia ai lo latou matagofie moni ma puipuia i latou mo tausaga a sau. Ole ta'iala lea ile fa'afoeina o au su'ega ma'a taua:

  1. Faʻamama muamua: Aveese so'o se palapala matala po'o le palapala e ala i le fufuluina lemu o au ma'a taua i lalo o le vai mafanafana. O se pulumu vaivai, e pei o se pulumu fulunifo, e mafai ona fesoasoani i le faamamaina o gaogao e aunoa ma le sasaina o luga.
  2. Fa'amama fa'apitoa mo Geodes: Afai o totonu o le geode o loʻo i ai palapala palapala poʻo omea, faʻafefe i totonu o se vaifofo ma vai mama mo ni nai itula e mafai ona fesoasoani. Fufulu malie le totonu pe a uma ona fufulu lelei.
  3. Aloese mai Vailaau Matautia: O nisi ma'a taua e mafai ona fa'afefeteina i vaila'au malolosi, e ono tafi pe fa'alilolilo ai. Filifili i taimi uma mo ni mea fa'amama fa'anatura ma fa'amautinoa e te fufulu lelei ma'a.
  4. Fa'amaumauga ma Fa'ailoga: Aemaise lava pe afai o loʻo e fausiaina se aoina, faʻailoga maʻa taua taʻitasi ma faʻamatalaga e pei o le aso na maua ai, nofoaga, ma soʻo se uiga tulaga ese. E le gata ina fesoasoani i le faʻalapotopotoga ae faʻaopoopoina se tala faʻasolopito i vaega taʻitasi.
  1. teuina o Meaai: Teu au maa taua i se nofoaga malulu ma mago. O taga vaivai ta'ito'atasi po'o koneteina maa taua e mafai ona puipuia mai le maosi ma fa'aleagaina. O le susu e mafai ona afaina ai nisi o maa, o lea ia mafaufau e faʻaaoga taga silica gel pe afai o loʻo e teuina i totonu o se pusa tapuni.
  2. fāʻali: Afai e te mana'o e fa'aalia au mea na maua, o pusa paolo po'o ni fa'aaliga fa'aaliga i luma tioata e aoga tele. Ia mautinoa o le vaega e fa'aali atu e mamao ese mai le la sa'o, aua o le fa'aumi umi e mafai ona mou ai nisi ma'a taua.
  3. Faailoaina: E ui o le fiafia o le mauaina e le mafaatusalia, o le iloa tonu o mea na e mauaina e faaopoopo ai se isi vaega o le faamalieina. Mafaufau e teu faafaigaluega i totonu o se tusi e iloagofie ai maa taua pe feutagai ma se tagata suʻesuʻe maʻa.
  4. Fuafuaga: Afai e te talitonu ua e tautevateva i luga o se sailiga taua tele, faʻavasega. E mafai e le gemologists faʻamaonia ona tuʻuina atu se faʻatatau saʻo ma e oʻo lava i le fesoasoani i le faʻamaoniaina o lona moni.
  5. tagofiaina: Pe a fa'aali pe su'esu'e au ma'a taua, tago lima mama. O suau'u ma palapala mai le pa'u e mafai ona fa'anenefu o latou foliga i le aluga o taimi.
  6. Saili Tomai mo Su'ega Seasea: Afai e te mauaina se maa taua poʻo se geode e foliga mai e tulaga ese, faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa aʻo leʻi taumafai e fufulu pe sui. O nisi fa'ata'ita'iga seāseā e mana'omia se tausiga fa'apitoa.

I se aotelega, o le tausiga e te faʻatupeina pe a maeʻa le mauaina e faʻamautinoa ai o le matagofie o au maʻa maʻa a Iowa e tumau pea le faʻaleagaina, e maua ai le fiafia ma le maofa mo le tele o tausaga a sau.

Ua maua maa taualoa ta'uta'ua i Iowa

Iowa, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻafanua, sa avea ma nofoaga o le tele o suʻesuʻega maʻa taua i le tele o tausaga. O nei su'esu'ega e le gata ina fa'afiafiaina tagata e fiafia i minerale ae fa'ailoa mai ai fo'i le tulaga tulaga ese o le setete i tala fa'asolopito a Amerika. Sei o tatou faimalaga i nisi o mea sili ona lauiloa na maua i Iowa:

  1. Le Giant Keokuk Geode: Maua i tafatafa o le taulaga i sautesasae o Keokuk, o lenei geode, e tusa ma le selau pauna, o loʻo tumau pea o se tasi o pito sili ona tele na maua i le eria. O lona totonu e feilafi i le lavelave o tioata quartz, e fa'aalia ai le tomai fa'aata o le natura.
Amethyst Fusi
  1. Mystical Amethyst Saili: I le amataga o le senituri lona 20, na maua ai e se faifaatoʻaga i sasaʻe o Iowa se laufanua e tumu i tioata amethyst lanu viole. E ui o le amethyst e le o se mea e masani ona maua i Iowa, o lenei faʻataʻitaʻiga faʻapitoa na mataʻina mo lona tele ma le malosi o lanu.
  2. Calcite Crystal Clusters: Matū o Dubuque, o se tagata fiafia eli na maua se faʻailoga mataʻina o tioata calcite auro na fausia i fuifui eseese. O le foliga tutusa ma le susulu o lenei sailiga na avea ai ma totonugalemu i se faʻaaliga maʻa faʻaitulagi.
  3. Le Agaga Vaituloto Taimane: E ui e le masani ona fesoʻotaʻi taimane ma Iowa, o loʻo i ai lipoti tuʻufua o suʻesuʻega taimane. O se tasi o ia maa taua, ua taʻua o le Spirit Lake Diamond, na maua i le itu i matu-sisifo ma o loʻo tumau pea se molimau i le faʻateʻia o le eleele a Iowa.
  4. Ma'a'a'a Fa'atosina: O sami anamua o Iowa ua tuua toega i foliga o 'amu fossilized. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa na faʻasaoina na maua i tafatafa o le Aai o Iowa, e maua ai se vaaiga i le gataifale a le setete ma ofoina atu se ituaiga maʻa taua.
  1. Seasea maua Celestine: I tafatafa o auvai o le Misisipi, na tautevateva ai se tulimanu tulimanu i luga o se fuifui tioata selestine, o se mea seasea mo Iowa. O lona lanu lanumoana vaivai ma le fausaga tioata na maua ai se mea taua i faamaumauga mineralogi a le setete.
  2. Le Des Moines Jasper: I le totonugalemu o Iowa, na maua ai se ituaiga iasepi tulaga ese, mulimuli ane faaigoaina o le Des Moines Jasper ona o lona latalata i le laumua o le setete. Fa'ailogaina i ona mamanu lavelave ma lanu, o lenei ma'a o se molimau i le eseesega o minerale teuina a Iowa.
  3. faʻasolopito Agate Luga: E ui lava e le o se mea e tasi na maua, o moega agate iloga o Iowa i sisifo na maua mai ai le tele o faʻataʻitaʻiga matagofie i le tele o tausaga, e tulaga ese taʻitasi i lona fusi ma lanu.

O nei su'esu'ega ta'uta'ua o lo'o fa'amamafaina ai le tele o taulaga fa'afanua a Iowa. E ui o le setete atonu e sili ona lauiloa mo ona geodes, o lona loloto o loʻo natia ai le anoanoai o oa, faʻatali mo le isi tulimanu manuia e suʻe ma fefaʻasoaaʻi ma le lalolagi.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le fa'asolo atu i tua atu o tuaoi o Iowa, o le a maua e tagata fiafia ma'a se 'oa o avanoa i setete tuaoi. E aumaia e setete ta'itasi lona tulaga fa'afanua tulaga ese ma meaalofa mineralogists ma tagata fiafia ma se seti fou o luitau ma taui. O se fa'amatalaga puupuu lea o mea o lo'o fa'atali i setete o lo'o soso'o mai:

  1. Minnesota Gem Mining: I tua atu o ona vaituloto e sefulu afe, Minesota o lo'o fa'amaualuga ai le Lake Superior agate, e ta'uta'ua i lo latou fusi mumu, moli, ma samasama. O nei agate o loʻo sailia ma e mafai ona maua i le itu i matu sasaʻe o le setete.
  2. Wisconsin Gem Mining: O lenei setete e lauiloa mo ana teuina o quartz ma ituaiga eseese o agate. E le gata i lea, o le matafaga o Lake Superior o loʻo maua ai avanoa e suʻe ai iasepi matagofie e fufulu i matafaga.
  3. Ilinoi Gem Mining: E lata ane i Iowa, Ilinoi o loʻo i ai se isi malutaga mo tagata fiafia geode. O vaega i saute o le setete e iai foi fluorite maina na maua mai ai fa'ata'ita'iga olaola, felanulanua'i.
  4. Misuli Gem Mining: I le itu i saute, Misuri e ofoina atu minerale eseese, faatasi ai ma le itulagi o Ozark e sili ona tamaoaiga i tupe teu. Ua lauiloa le setete mo lona galena, calcite, ma le druzy quartz.
  5. Nebraska Gem Mining: E ui ina e le o ni maa taua e pei o nisi o ona tuaoi, Nebraska o lo'o maua pea avanoa, aemaise lava mo i latou e fiafia i toega fa'ato'aga ma agate fairburn, lea e sili ona sailia.
  6. South Dakota Gem Mining: E fai si mamao atu, South Dakota e ta'uta'ua mo ana Black Hills Gold ma le mata'ina o le Fairburn agate, e iloga i a latou mamanu lavelave ma lanu susulu.

Mo i latou o loʻo naunau mo le tulituliloaina o maa, o le lotolotoi o Amerika, ma Iowa i lona totonugalemu, e ofoina atu le tele o mea ofoofogia faʻafanua. O setete taʻitasi e maua ai se tulaga tulaga ese ma se malaga fou mo i latou e naunau e suʻesuʻe lona loloto.

Mai nofoaga i fautuaga, o mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le mining gem o loʻo i totonu o matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le faatosina a Iowa Gem Adventures & At-Home Alternatives

O le sailiga o maa i Iowa e sili atu nai lo na o se sailiga mo oa iila; o se feso'ota'iga ma le natura, o se va'aiga i le tala fa'asolopito o lo tatou paneta, ma se lesona fa'atino i le fa'afanua. O tulaga fa'alelagi tulaga ese a le setete, ae maise ona ta'uta'ua geodes, e fa'ailoa mai ai tagata fiafia mai so'o se mea. O tafaoga taitasi e faatumulia i le tulimatai atu, lea e liliu ai maa uma e mafai ona avea ma faamalama i se lalolagi feilafi e le vaaia. Ae, mo i latou atonu e le mafai ona faʻatautaia i fafo o Iowa poʻo i latou e manaʻo e tofo i le fiafia o le mauaina i totonu o le mafanafana o latou fale, o loʻo i ai se filifiliga sili: le Gem Mining Kit.

O lenei pusa atoatoa e aumaia le fiafia o le tulituliloaina o maa i lou faitotoa. Fa'atumuina i oneone eseese ma iliili e tele minerale, o fa'amama uma ma ta'ele e folafola mai ai 'oa fa'apitoa. Ose auala fa'afiafia e fa'afeiloa'i ai mafaufau talavou i mea ofoofogia o le fa'afanua po'o le fa'amalieina o le galala o le tagata fiafia mo le mauaina i le va o malaga. O lona uiga, pe o e su'esu'eina le tele o laufanua o Iowa po'o le su'esu'eina o se pusa maina i le fale, o le togafiti fa'ataulāitu o le su'eina o maa natia o le natura e tumau pea le le fa'aitiitia.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *