Gem Mining Indiana: Su'e ile Gem Mining Adventures

Indiana Rare Gemstone Celestite

O Indiana, e ta'uta'ua ona o le tele o fa'afanua ma le tele o tala fa'asolopito, o se mea taua natia (e moni lava) mo i latou e fiafia i ai. eliina maa. O le tele o tagata fiafia ma tagata tafafao maimoa e lolofi atu i le setete i tausaga taʻitasi, e suʻe ana 'oa faʻanatura. O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina maʻa taua o Indiana, nofoaga iloga eliina, tala faʻasolopito a le setete, ma sili atu.

O le geology a Indiana e ofoina atu le tele o maa taua, mai le masani i le mea moni e seasea. O lenei vaega e su'esu'e i nisi o nei mea ofoofogia ma mea e tulaga ese ai.

O maa taua e seasea maua i Indiana

Pyrite Sun Speciment
Gemstonefaʻamatalaga
CelestiteO se tioata lanumoana matagofie e masani ona maua i totonu o taga laiti geodes, e sili ona sailia ona o lona lanu selesitila malu.
MilleriteO se minerale nickel sulfide e le masani ai ma fausaga e pei o lauulu, ma avea ai ma se sailiga tulaga ese i Indiana geodes.
La PyriteUa ta'ua fo'i o le “miner's dollars,” o mea ia e mafolafola, e pei o le tisiketi o pyrite, e tulaga ese i eli koale i Indiana.
BariteE masani ona fausia ni fuifui pei o rosa e taʻua o "barite roses," o lenei minerale e mafai ona maua i le oneone oneone i Indiana.
Fa'a tioata CalciteE masani ona maua i geodes, o nei tioata e mafai ona fausia i nisi taimi i foliga tulaga ese ma seasea, e pei o le scalenohedron, ma maua ai ni mea e sili ona taua.

O maa taua masani i Indiana

Fa'ata'ita'iga Talatala Hematite
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzO le tioata sili ona taatele o loʻo maua i totonu o Indiana geodes, e masani ona manino ae mafai ona fesuisuiaʻi lanu.
ChalcedonyO se ituaiga o quartz e mafai ona faʻaalia fusi lanu, e masani ona maua i totonu o totonu o geodes.
CalciteO se minerale masani o loʻo maua i le maʻa maʻa a Indiana, masani fa'amalamalama i lalo ole malamalama UV.
DolomiteE masani ona maua i tafatafa o le calcite i geodes ma lauiloa mo lona foliga tioata rhombohedral.
FluoriteE ui e le masani e pei o le quartz, e masani lava ona maua i geodes i lanu eseese.
GypsumMaua i totonu o moega o le pa'u o Indiana, e masani ona fai i le ituaiga "selenite" ma tioata uumi ma manino.
PyriteUa ta'ua foi o le “auro a le vale”, e masani ona maua o ni tioata kupita laiti i totonu o geodes.
GalenaO se minerale sulfide ta'ita'i ma se luster u'amea, e masani ona maua i pepa kupita i Indiana.
LimoniteE masani ona mafua mai i le tau o isi minerale maumea, e mafai ona maua i foliga ma lapopoa eseese.
HematiteO lenei minerale uʻamea uʻamea, ma se lanu mumu, e mafai ona maua i vaega eseese o Indiana.

E ui o lenei laulau o loʻo faʻatusalia ai se filifiliga o maʻa tāua, ia manatua o le faʻafanua o Indiana ma le lalolagi o sailiga maʻa e masani lava ona tuʻu avanoa mo mea e ofo ai.

Nofoaga eliina ai ma'a sili i Indiana

  1. Le Geode Mine latalata i Bedford ose nofoaga tu'ufa'atasia mo tagata fiafia o lo'o va'ava'ai e fa'ailoa mata'ina geodes e tumu i quartz ma o nisi taimi selesitite. O lo'o i tua atu o le Alatele 37, o lo'o fa'agaoioia le maina i aso uma mai le 9am-5pm ma le totogi e ulufale ai e $10, e mafai ai ona maua uma ma taugofie.
  2. Vaitafe o Mississinewa i North-Central Indiana e ta'uta'ua ona o ana ma'a. E ui ina leai ni itula fa'atulagaina, ae ua fautuaina le au tuli ma'a ina ia fa'aaloalo i meatotino tumaoti o lo'o i lalo ole auvai. E fautuaina foi e asiasi i taeao po or aso o le vaiaso e aloese ai mai le tumutumu.
  3. Eria Blue River, o loʻo i totonu o Indiana i Saute, o le nofoaga e alu i ai mo tagata fiafia geode. E leai se totogi, e mafai e auvai o le vaitafe ona maua ai le tele o fa'ata'ita'iga geode. E ui lava e leai ni itula faʻatulagaina, o taimi ole ao e fautuaina mo le saogalemu.
  4. Lime Lane Agate Luga latalata i Oolitic e ofoina atu se sailiga manaia mo agate, faatasi ai ma moega e taoto latalata i luga. E ui o se meatotino tumaoti lenei, e masani ona faʻatagaina e tagata e ona le avanoa mo se totogi itiiti. Valaau muamua i taimi uma e faatulaga se asiasiga.
  1. Vaitafe o Anderson, lala i fafo i Perry County, e tele i fossils ma geodes. Tatala mo tagata lautele, e sili ona asiasi i le faaiuga o le tautotogo i le amataga o le tautoulu e aloese ai mai le maualuga o le vai.
  2. Sugar Creek i Thorntown o se isi nofoaga sili mo le sailiga o le geode. E tafe atu i totonu o Central Indiana, o lenei alia e maua ai se nofoaga lautele e suʻesuʻe ai. E ui ina leai se totogi, o le asiasi i le ao e taua mo le saogalemu.
  3. St. Paul Stone Quarry e ta'uta'ua mo ona moega e mauoa i fossil. O lo'o i St. Paul, o lo'o fa'agaoioia le eli mai le 8am-4pm i aso o le vaiaso, ma le totogi e ulufale ai e $5. Manatua e aumai au lava mea faigaluega mo le su'eina.
  4. Fall Creek, e tafe atu i Indianapolis, e ofoina mai e le gata o le matagofie o le vaaiga ae o se avanoa foi e maua ai sesi ma se maa. E ui ina tatala i le tausaga atoa, o le tuai o le tautotogo i le amataga o le tautoulu e tumau pea le taimi sili e asiasi ai.
  5. Bear Creek i totonu o Indiana Tutotonu fa'amaualuga geodes ma calcite matagofie ma quartz formations. E mafai ona maua fua, e taua tele le fa'aeteete i tafega o vai, aemaise lava i taimi o timuga.
  6. Salamonie River State Forest e maua ai se tulaga to'afilemu mo tagata tulimanu o lo'o su'e le kalsedony ma geodes. Tatala i aso uma mai le vaveao seia oo i le afiafi, o lenei vaomatua o le setete e le totogia se totogi ulufale ae o le tausisia o tulafono paka e taua.

Ia mautinoa i taimi uma aʻo leʻi asiasi i soʻo se saite, aemaise lava i latou i meatotino tumaoti, e te sailia faʻatagaga talafeagai. Manuia le tuliga!

Tala'aga o Gem Mining i Indiana

O le talafaasolopito mauoa a Indiana o le la'uina o maa e matua'i feso'ota'i ma olaga o ona tagata, e amata mai i tagata Amerika Amerika e o'o atu i tagata fiafia i aso nei.

O le uluai feiloaiga a le setete ma le eliina o maa na amata i ona tagata moni. O tagata Amerika moni, aemaise o aganuu a Adena ma Hopewell, na latou fa'atauina sisi ma ma'a mai fanua o Indiana. O nei mea e taua tele mo le gaosiga o meafaigaluega, auupega, ma mea faʻapitoa, e faʻaalia ai le matafaioi a maʻa taua e le gata o ni oa teuteu ae o ni mea aoga.

Ina ua taunuu tagata Europa i le seneturi 17 ma le 18, sa latou iloaina le tamaoaiga o le eleele o Indiana. E ui o la latou taulaiga autu i isi punaoa e pei o fanua lafulemu ma laupapa, o le mauaina o maa taua, aemaise lava geodes, na faaosofia ai lo latou fiafia. E oo atu i le seneturi lona 19, faatasi ai ma le alualu i luma i le malamalama o eleele ma auala e maua ai, sa i ai se siʻitaga iloga i le aoina o maa, aemaise lava i tagata suʻesuʻe faʻafanua ma tagata aoina.

O le 20th seneturi na vaʻaia le faʻavaeina o maʻa maʻa. A'oga, iunivesete, ma fa'alapotopotoga tuto'atasi na latou amataina polokalame fa'afanua ma tafaoga, ma fa'amamafa ai uiga fa'alelagi tulaga ese o Indiana. Geode tausamiga ma maa taua faaalia, faʻamanatuina oa faʻanatura a le setete, na amata ona togitogi i le kalena faaletausaga. O taulaga e pei o Bedford, ma lona igoa talafeagai o Geode Mine, na faʻauluulu i luga o le tumutumu, faʻatosina tagata tafafao maimoa, tamaiti aʻoga, ma tagata suʻesuʻe tutusa.

Peita'i, e le'i na'o pisinisi po'o a'oa'oga. O le tele o aiga i Indiana na tuufaasolo i lalo le tu masani o le tulituliloaina o maa taua o se gaoioiga faafiafia, faamalosia sootaga a o fesootai tupulaga ma fanua o le setete. O tala o mea na maua e lei faamoemoeina, e pei o le "Bedford Beauty" geode, na avea ma talatuu i le lotoifale, faʻamalosia le tele o tagata ma tagata asiasi e amata a latou lava sailiga oa.

O le tala faasolopito o le eliina o maa i Indiana o se molimau i le fiafia tumau o tagata i oa o le lalolagi. Mai meafaigaluega taua mo tagata anamua e oʻo atu i totonugalemu o faʻaputuga faʻaonaponei, o maʻa taua o loʻo tumau pea o se vaega taua o tala faʻaleaganuʻu ma tamaoaiga a Indiana.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Indiana

Pe a maulu i le lalolagi o le eliina maa i Indiana, e taua le malamalama ma le faʻaaloalo i tulafono ma tulafono faatonutonu e puipuia uma ai le siosiomaga ma mea e fiafia i ai tagata uma e aafia ai. O nei tulafono faatonutonu e atagia ai le tautinoga a le setete i le faasaoina o ana punaoa faanatura aʻo faʻalauiloaina turisi gafataulimaina ma aʻoaʻoga.

Mo le amataga, o loʻo lagolagoina e Indiana se faiga faʻavae malosi i le laʻuina o maa i paka a le setete. E leai se eliina, aoina, po'o le aveeseina o maa taua e fa'atagaina i totonu o nei nofoaga puipuia e aunoa ma se laisene patino po'o se pemita. O vaega nei, o lo'o fa'amautu ai nisi o fa'afanua fa'afanua e sili ona 'ese'ese ma tulaga ese a le setete, o lo'o fa'asaoina ina ia mautinoa e mafai e tupulaga i le lumana'i ona talisapaia le matagofie fa'anatura o Indiana.

I fafo atu o paka a le setete, i luga o fanua lautele, e masani ona faʻatagaina le tulituliloaina o maa, ae faʻatasi ai ma aiaiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai le faʻatapulaʻaina o aso uma i luga o le tele o maʻa taua e mafai ona aoina e tagata fiafia. O lenei tapula'a, e masani ona fa'atulagaina i le tusa ma le 25 pauna, e fa'amautinoa ai e leai se tagata e to'atasi e mafai ona matua fa'aumatia se vaega o ana 'oa. Ose auala e maua ai se paleni i le va o le su'esu'ega ma le fa'asao.

A o'o i fanua tumaoti, e sili ona taua le fa'atagaga. Ia mautinoa i taimi uma ua e maua se fa'atagaga manino mai i latou e ona fanua a'o le'i alu atu i luga o latou fanua. E le gata o lenei tulafono faʻatulafonoina, ae faʻamalosia ai foi se aganuu o le faʻaaloalo i le va o tagata tulimanu ma tagata e ona fanua, faʻamautinoa le faʻaauau pea o avanoa mo tagata fiafia i le lumanaʻi.

O loʻo tuʻuina atu foʻi e le setete se faʻamamafa mamafa i faiga faʻapitoa eli. O lona uiga e itiiti le fa'alavelave i nofoaga fa'anatura, leai se fa'aogaina o masini mamafa e aunoa ma ni pemita talafeagai, ma fa'amautinoa o lo'o tu'u nofoaga pe a maua. O le fa'aaloalo i le si'osi'omaga ma le nu'u.

O le isi itu taua o tulafono a Indiana o le faʻasaina o fefaʻatauaiga. A'o fa'amalosia le aoina ma le fa'aogaina e le tagata lava ia, o le fa'atau atu o ma'a taua e aoina mai fanua faitele e matua fa'asāina. O lenei tulafono e fa'amautinoa ai o 'oa fa'anatura a le setete e le avea ma oloa fa'apisinisi, ma fa'asaoina ai lo latou taua ma le taua.

I tausaga talu ai nei, na faia ai e Indiana taumafaiga e aʻoaʻoina tagata lautele e uiga i nei tulafono faatonutonu. O aʻoaʻoga, polosiua, ma faʻamatalaga faʻamatalaga e masani ona faʻatulagaina, aemaise lava i nofoaga lauiloa eli maa. E manino le faʻamoemoe: ia faʻatupuina se lagona o le tiute ma le faʻaaloalo i soo se tulimanu tulimanu.

I le fa'ai'uga, a'o fa'afeiloa'i ma le fiafia e Indiana i latou uma o lo'o naunau e su'esu'e ana mea ofoofogia fa'alenu'u, o lo'o fa'amamafaina ai fo'i le taua o le tulituliloaina ma le fa'ata'ita'iga. O se fa'afefiloiga lelei o su'esu'ega, a'oa'oga, ma le fa'asaoina, fa'amautinoa o lo'o tumau pea le fa'amaualuga ma le maofa o ma'a taua a Indiana mo tupulaga a sau.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Indiana

O le faʻafeiloaʻi atu i le lalolagi mataʻina o le mining maa i Indiana, e taua le faʻaauupegaina e le gata i le naunautai ae faʻapea foʻi ma meafaigaluega ma meafaigaluega saʻo. O nei meafaigaluega e taua tele i le faʻamautinoaina o sailiga manuia ae faʻamuamua foi le saogalemu i le taimi o suʻesuʻega.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le taua mo le la'uina o le vaitafe po'o le lua eliina, o nei pupuni e fesoasoani e vavae ese ma'a taua mai le palapala ma lapisi lata ane. Tuuina atu i le eseese o le tele o maa taua i totonu Ilinoi, e mafai ona aoga le i ai o lau mata eseese.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Aemaise lava pe afai o loʻo e eli i lua matala poʻo ni vaitafe mago, o se suo lelei e mafai ona fesoasoani i le faʻafefeina o palapala, omea, ma maʻa matala. O le piki, i le isi itu, e mafai ona fesoasoani e aveese mai ma'a fa'apipi'i po'o le talepeina o papa ma'a'a.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se meafaigaluega fa'avae lea mo so'o se tulituli ma'a mana'omia. O lona pito mafolafola e mafai ai ona lelei le talepeina o maa, ae o le pito mata'i e fesoasoani i le ta'e ese i vaega patino.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Aemaise lava pe a eliina i totonu o vaitafe, e faʻaaogaina pakete e aoina ai le tele o palapala poʻo iliili, ona mafai lea ona faʻafefe i taimi paganoa.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O se meafaigaluega faigofie, ae taua tele, e fesoasoani i le suʻesuʻeina totoʻa o mea e mafai ona maua, faʻamaonia maʻa maʻa moni mai maʻa masani.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O ituaiga maa taua eseese a Indiana e manaʻomia ai se mata faʻapitoa. O se ta'iala fa'apitoa i ma'a ma'a'a Indiana e mafai ona fesoasoani i le fa'ailoaina ma le malamalama i au su'esu'ega, fa'aopoopoina le aoga tau a'oa'oga i lau malaga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: O le taimi lava e te maua ai au 'oa, e te manaʻomia se nofoaga malupuipuia e teu ai. O atigipusa laiti e lelei atoatoa mo le uuina o mea maʻaleʻale pe laʻititi, aʻo pakete malo e mafai ona faʻaogaina ni uta mamafa.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: Ona o le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, e atamai le ave i taimi uma se pusa fesoasoani muamua. Mai i'i la'ititi se'ia utia iniseti, o le sauniuni e mafai ona fa'alelei atili ai lau malaga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O lona uiga, e ui o le faatosina o le tulituliloaina o mea taua e taoto i le fiafia o le mauaina, o le lava saunia lelei e faateleina ai le avanoa o se aafiaga manuia ma le fiafia. O loo faatalitali mai maa taua a Indiana; fa'atasi ai ma meafaigaluega sa'o i le lima, pau lava le mea o totoe o le fiafia o le tuliga.

Fautuaga ma togafiti mo le fa'amanuia o ma'a taua i Indiana

O le amataina o se malaga eli maa i Indiana e le naʻo le mauaina o meafaigaluega saʻo ae faʻapea foʻi ma taʻiala ma faʻamatalaga e te faʻaauupegaina oe lava. O nisi nei o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi ma-moni ma togafiti e faʻamautinoa ai e aoga ma fiafia lau sailiga o mea taua a Indiana:

  1. Su'esu'e Lou Nofoaga: O loʻo faʻaalia e Indiana le tele o nofoaga eseese e laʻu ai maʻa. A'o le'i alu i fafo, ia malamalama i ma'a taua e fa'atatau i lou nofoaga filifilia. Pe o geodes i Bedford poʻo maa i luga o le Vaitafe o Mississinewa, o le iloa o mea e te suʻeina e mafai ona taʻitaʻia au taumafaiga.
  2. Asiasi pe a uma le timu: E fesoasoani le timu e fufulu ese ai le eleele pito i luga, e ono faʻaalia ai oa natia. O nofoaga e lata ane i alia po'o alititai e matua'i fua mai pe a mae'a timuga tetele.
  3. Malamalama Fa'ailoga Fa'afanua: O maa taua e masani ona mau i tafatafa o ma'a ma'oti po'o ituaiga eleele. O le a'oa'oina o nei fa'ailoga, e pei o le limestone cavities e sili ona lelei geode sites, e mafai ona fa'amalieina lau sailiga.
  4. Fa'amuamua le Saogalemu: E le mafai ona lava le faamamafa. Ia faailoa i taimi uma i se tasi le mea e te alu i ai, aemaise lava pe a e alu i nofoaga mamao. E lē gata i lea, ia faaeteete i lou siʻosiʻomaga; aloese mai maa tautau pe le maluelue eleele laueleele.
  1. Auai i Vaega Fa'alotoifale: O Indiana o loʻo i ai se faʻalapotopotoga faʻapitoa o tagata fiafia maʻa. O le auai i vaega eli po'o le auai i kalapu maa ma minerale i le lotoifale e mafai ona maua ai faʻamatalaga taua, faufautua, ma faʻaleleia atili le poto masani.
  2. Fa'aaloalo ile Si'osi'omaga: O le fa'ata'ita'iina o le tulituliloaina o ma'a taua e fa'amautinoa ai e mafai ona fa'aauau nei gaioiga mo tupulaga o le lumana'i. Taofi mai le faia o ni faʻalavelave le manaʻomia, ma faʻatumu soo se pu e te eliina.
  3. Tumau ma le onosai ma le tumau: O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le onosai e uiga i le fiafia o le mauaina. Atonu e te le mauaina i taimi uma se mea vave, ae o le tutumau e masani ona aoga.
  4. Fa'aaoga le la mo lou manuia: I aso la, susu ia maa taua ma taofi i luga i le susulu o le la. O le tele o maa e pei o agate e faʻaalia o latou mamanu ma lanu natia pe a faʻamalamalamaina.
  5. Taofi se Aoina Fa'atonu: A o e aoina maa taua, teu eseese ma fa'ailoga pe a mafai. O lenei fa'ata'ita'iga e fesoasoani i le fa'ailoaina mulimuli ane ma fa'asili atu ai le fa'asoa po'o le fa'aalia o au mea na maua.
  6. A'oa'o Oe Lava Fa'aauau: O le tulituliloaina o maa i Indiana o se fanua faʻaauau pea. Tumau faʻafou i mea na maua talu ai nei, auai i mafutaga faaleaoaoga, ma aua neʻi taofia le aʻoaʻoina.

Faatasi ai ma le fatu o se tagata suʻesuʻe ma nei fautuaga i lau auupega, ua e sauni e faʻaalia mea ofoofogia faʻafanua o loʻo ofoina mai e Indiana. O malaga uma e le gata ina maua ai le avanoa e maua ai maa taua ae o manatuaga e tumau i le olaga atoa.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le euphoria o le mauaina o se maa taua natia i laufanua o Indiana e le mafaatusalia. Ae ui i lea, a maeʻa ona e mauaina au suʻesuʻega, e taua tele le iloa pe faʻafefea ona taulimaina, tausia, ma faʻaalia. O nisi nei o taʻiala e faʻamautinoa ai o loʻo tumau pea le matagofie o au 'oa e pei o le taimi na e mauaina ai:

  1. Fa'amamaina o Au Ma'a'a: Le palapala ma le palapala e masani ona ufiufi le matagofie moni o maa taua. O le fa'amama malie i se pulumu malu ma vai su'esu'e e mafai ona faia mea ofoofogia. Mo toega faigata, e mafai ona fa'aopoopo le fasimoli mālū. Ae ui i lea, ia mautinoa o loʻo e nofouta i mea totino o le maʻa; o nisi maa taua atonu e maaleale i vailaau.
  2. Fa'avasegaga: A o tuputupu aʻe lau aoina, o le faʻavasegaina o au maʻa taua i le ituaiga, lapoa, poʻo le nofoaga e maua ai e mafai ona aoga. E le gata ina fesoasoani i le fa'afaigofie ona maua ae fa'aopoopoina fo'i se vaega fa'aa'oa'oga i lau aoina.
  3. Teuga lelei: O le susulu sa'o o le la, susu, ma le vevela tele e mafai ona afaina ai nisi maa taua. E fautuaina le teuina i se nofoaga malulu ma mago. O taga ie malūlū po'o pusa fa'aofuofu e mafai ona puipuia ai le maosi ma fa'atumauina lo latou iila.
  4. Faʻamaumauga: Taofi se api talaaga po'o se fa'amaumauga fa'akomepiuta e fa'amatala au'ili'ili ai mea ta'itasi. Ta'u le nofoaga, aso, ma soo se uiga tulaga ese. E le gata o lo'o fa'amatalaina ai lau malaga tuliga ma'a, ae e mafai fo'i ona fai ma fa'amatalaga mo malaga i le lumana'i.
  1. Faailoaina: Afai e te le mautinoa e uiga i lau mauaina, mafaufau e saili se fesoasoani mai kalapu ma minerale i le lotoifale poʻo matagaluega faʻafanua o iunivesite. E mafai e le poto fa'apitoa ona tu'uina atu fa'amatalaga i le seasea ma le taua o lau sailiga.
  2. Fa'aali Au Ma'a'a: Mo na vaega iloga, mafaufau e fa'aali i pusa fa'aaliga, pusa paolo, po'o le fa'aliliuina fo'i e fai ma mea teuteu. O moli lelei e mafai ona faʻaleleia atili ai lo latou matagofie.
  3. Iloiloga Inisiua: Afai e te tautevateva i luga o se maa taua e seasea maua pe taua, mafaufau e faʻatatauina ma inisiua. O se auala e puipuia ai lau sailiga taua.
  4. A'oa'oga Fa'aauau: O ma'a taua e iai tala fa'asolopito mata'ina, e le gata i fa'afanua ma fa'aleaganu'u. O le su'esu'eina loloto i a latou tala ma le taua e fa'aleleia atili ai le talisapaia o lau aoina.
  5. Taulima ma le Faaeteete: O nisi maa taua e mafai ona maaleale pe faigofie ona ta'e. Taulimaina i taimi uma ma le faʻaeteete tele, aemaise lava pe a faʻaali atu i isi pe feaveaʻi.
  6. Tumau Fa'afou ile Maketi Fa'asologa: Mo i latou e mafaufau i fefaʻatauaʻiga poʻo le faʻatauaina oa latou sailiga, o le malamalama i le maketi maʻa taua e mafai ona taua tele. O le mea lea e fa'amautinoa ai o lo'o e malamalama lelei ma e mafai ona faia fa'ai'uga lelei e uiga i au 'oa.

O au maa taua a Indiana e sili atu nai lo na o maa aulelei; o latou o se molimau i le ofoofogia fa'afanua o le setete ma lou agaga fa'atauva'a. O le tausiaina oi latou ma le fa'aaloalo ma le tausiga e tatau ona latou fa'amautinoaina o lo'o tumau pea i latou ma fa'ailoga faapelepele mo tausaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Indiana

O Indiana, e masani ona fesootaʻi ma lona tupuaga maʻa, o loʻo taofia foi i totonu o lona eleele se oa o maʻa taua ma semi-taua. I le aluga o tausaga, o nisi mea faʻapitoa na maua na puʻeina ai mafaufauga o tagata fiafia ma faʻapolofesa. Seʻi o tatou suʻesuʻe i nisi o nei mea mataʻina na maua na vaneina ai lo latou tulaga i le maa taua a Indiana:

  1. Le Bedford Geode: Na maua i le limestone quarries o Bedford, o lenei geode mataʻutia na faateia ai le au maina i le 1970s. O le fuaina o le sili atu i le ono futu le lautele ma teuteu i tioata mataʻina quartz, o loʻo tumau pea se molimau i mea ofoofogia faʻafanua o Indiana.
  2. Mississinewa River Flint Collection: I luga o auvai o le Vaitafe o Mississinewa, na maua ai e se tagata fa'afiafia fiafia se fa'aputuga mata'ina o ma'a ma'a i le 1990s. O latou lanu uiga ese, e ese mai i le lanu mumu e oo i le vaeluaga o le po, na tosina atu i ai le atunuu.
  3. Le Salem Sapphire Cluster: I le 2010, o se taulealea talavou i Washington Na maua e le Itumalo se fuifui safaira, o se mea seasea mo Indiana. O lenei mea na maua talu mai lena taimi na faʻaosofia ai le toʻatele e suʻesuʻe le itulagi ma le faʻamoemoe o ni mea tutusa.
  4. Corydon Nu'u Agate: O Corydon, e sili atu ona lauiloa i lona taua faasolopito, na avea ma nofoaga mo tagata fiafia maa ina ua tautevateva se tagata nofomau i luga o se vein o agate nutimomoia i le 1985. O latou kaleidoscope o lanu e ese ai mai mea masani maua agate.
  1. Le Gary Goldstone: E ui e le o iloa Indiana mo le mauaina o auro, o se maa taua lanu auro na maua i tafatafa o Gary i le amataga o le 2000s. E ui lava e leʻi faia i auro moni, ae o ona foliga feʻilafi ma le fatuga e le masani ai na faaosofia ai le fiafia o tagata suʻesuʻe i le eleele.
  2. Ua maua e Hoosier National Forest Fossil: E ui lava e le o ni maa taua i le uiga masani, o le mauaina o mea faʻasolosolo o loʻo faʻapipiʻiina i minerale i le 2015 i tafatafa o le Vaomatua o Hoosier na faʻaopoopoina se vaega fou i le tala faʻasolopito o Indiana.
  3. Bloomington's Quartz Extravaganza: O se eliina o meatotino tumaoti i le 1995 latalata i Bloomington na faʻaalia ai se oa o tioata quartz. O lo latou numera ma le lapopo'a e tu'u ese ai mai mea masani a Indiana.
  4. Evansville's Hidden Garnet: O se mea na faateia ai i le 1980s, na maua ai se kane mumu lanumeamata i tafatafa o Evansville. O lenei sailiga o loʻo tumau pea o se autu e fiafia i ai, ona e seasea maua i totonu o le setete ia faʻamaʻi manino.

O nei su'esu'ega ta'itasi o lo'o fa'amamafaina ai le 'oa o ma'a tāua o lo'o fa'apipi'iina i totonu o laufanua o Indiana. Latou te faʻamalosia tagata fou ma tagata atamamai tutusa, faʻamanatu ia i latou i lalo ifo o le fogaeleele, o loʻo taofia pea e le setete le tele o mealilo o loʻo faʻatali e faʻaalia.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le talatuu eliina maa a Indiana e mataina, ae o le itulagi Midwestern ma ona setete tuaoi o loʻo i ai foi a latou vaega o oa natia o loʻo faʻatali e faʻaalia. Afai o loʻo e vaʻavaʻai e faʻalautele lau sailiga tulimanu i tua atu o tuaoi o Indiana, o se vaaiga vave lea i faʻamoemoega o loʻo ofoina mai e setete tuaoi:

  1. Ilinoi Gem Mining: Tu'u sa'o i le itu i sisifo o Indiana, Ilinoi e ta'uta'ua mo ana fa'aputuga o le fluorite. O le itu i saute o le setete, aemaise lava Hardin County, o se 'oa o lenei minerale malosi.
  2. Kentucky Gem Mining: tuaoi i saute o Indiana, Kentucky, o loʻo faʻaalia ai agate matagofie, aemaise lava i ona itu i sasaʻe. O loʻo faia foi e le setete se faʻaaliga faʻaletausaga ma minerale e tosina mai ai tagata fiafia mai itu uma.
  3. Ohio Gem Mining: I sasae o Indiana, Ohio o lo'o maua ai avanoa i ana fa'aputuga tele o ma'a, aemaise i Flint Ridge, lea na maua ai fa'ata'ita'iga lelei.
  4. Michigan Gem Mining: tuaoi i matu o Indiana, Michigan, ofo mai mea mata'ina i ona gataifale o Great Lakes, e aofia ai ma'a Petoskey ma Lake Superior agate.
  5. Misuli Gem Mining: La'ititi i saute sisifo o Indiana, Misuri o se parataiso mo i latou e suʻe galena ma drusy quartz. O itulagi tuai eli a le setete o loʻo maua mai ai faʻalavelave mo tagata suʻesuʻe tuuto.

Mo i latou e naunau e malaga teisi atu, o nei setete tuaoi taʻitasi e folafola mai se faʻataʻitaʻiga tuʻufaʻatasiga tulimanu, faʻamautinoa e le mamao tele le fiafia o le mauaina.

Su'esu'e le totonugalemu ma fafo o le eliina o ma'a ma le matou fa'auma Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

O le Ma'a Ma'a'au a Indiana ma le Aafiaga ile Maina ile Fale

O le valaau o laufanua tetele o Indiana, e tamaoaiga i maa taua natia, e le mafai e le toatele ona tetee atu. Mai le fiafia o le su'eina o le matagofie o le geode i Bedford i le sailia o le susulu o le maa i luga o le Vaitafe o Mississinewa, ua ofoina atu e Indiana i le au vaʻavaʻa fou ma le poto masani le avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai ma le natura ma le tala faasolopito i se auala sili ona vaaia. O su'esu'ega uma, pe tele pe la'ititi, o lo'o ta'u mai ai se tala o le afe tausaga ua mavae ma fa'amaualuga ai fa'amatalaga loloto fa'alelagi a le setete.

Ae ui i lea, e le mafai e tagata uma ona alu i taimi uma i nei tafaoga i fafo. Pe fa'atapula'aina e le taimi, puna'oa, po'o so'o se isi lava mafua'aga, e tumau pea le faatosina o le tulituliloaina. Ulufale i le Gem Mining Kit - o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aumaia ai le fiafia o le mauaina saʻo i lou faitotoa. Lelei mo tagata su'esu'e fa'ato'aga po'o aiga o lo'o su'e se gaioiga fa'apitoa fa'atasi, o lenei pusa e maua ai le avanoa e fa'amama, su'e, ma fa'ailoa 'oa, uma mai le mafanafana o le fale. Maulu i le lalolagi o gemology, leai se malaga e manaʻomia!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *