Ma'a Ma'a'a i Ilinoi Su'esu'e: Su'e ma'a ma'a ma le ta'iala sili

Ilinoi Gem eliina taiala

O le Land of Lincoln, e sili ona lauiloa o Ilinoi, e le gata i le tamaoaiga i le tala faasolopito ae faapena foi i oa faʻafanua. Eli maa i Ilinoi o se malaga mataʻina i le loloto o le Lalolagi, faʻaalia oa feʻilafi e faʻafeiloaʻi ai tagata amateurs ma tagata tomai faʻapitoa. I tua atu o latou faatosinaga faaletino, o nei maa taua e lalagaina tala o le eleele, talafaasolopito, ma taumafaiga a tagata. O lenei taʻiala faʻapitoa o le a suʻesuʻe i maʻa maʻa eseese o loʻo maua i Ilinoi, o nofoaga sili ona lelei e laʻu ai, o le tala faʻasolopito o loʻo fesoʻotaʻi ma i latou, ma fautuaga aoga mo le au fou ma le poto masani.

O le tala fa'asolopito o Ilinoi ua avea ai ma 'oa o ma'a taua, e amata mai i mea masani e o'o atu i mea e matua seāseā lava. O nei ma'a taua o fa'amalama i aso ua tuana'i, ta'itasi ma lona tala uiga ese aʻoga, uiga, ma faatosina.

Ma'a'a Seseā Maua i Ilinoi:

lauleaga Fluorite
Gemstonefaʻamatalaga
1. FluoriteUa ta'ua o le minerale a le setete o Ilinoi, o le Fluorite e fa'atauaina mo le tele o lanu viia, e masani ona lanu viole, ae fa'apea fo'i le lanumoana, lanumeamata, ma le samasama.
2. CelestiteO lenei tioata lanu moana lanumoana e masani ona maua i totonu geodes ma o lo'o sailia mo lona lanu moana lanumoana.
3. SphaleriteO se maa taua ma se susulu malosi, Sphalerite e lanu mai le samasama, moli i le enaena ma e oo lava i le uliuli. E fa'atauaina mo lona ta'ape fa'apitoa.
4. GalenaE ui o le mea muamua o se oa o le ta'i, o le lanu siliva pupula o le galena ma lona fausaga kupita e mafai ona matua matagofie, ma avea ai ma se tagata aoina.
5. BariteE maua i le tele o lanu, mai le lanu samasama ma le lanumoana, o Barite e lauiloa mo lona maualuga maualuga ma tioata laulau.

O maa taua masani e maua i Ilinoi:

quartz point
Faateleina Quartz Matai tioata
Gemstonefaʻamatalaga
1. QuartzO se minerale tele, quartz e mafai ona maua i le tele o lanu i Ilinoi, e aofia ai le manino, asu, ma le rosa.
2. CalciteFaatasi ai ma ona foliga tioata eseese ma lanu, e masani ona maua le Calcite i ana maʻa or fa'atasi ma fa'aputuga o le fluorite.
3. ChalcopyriteO lenei minerale uʻamea, e masani ona faʻaseseina o le auro, e taʻalo se lanu samasama apamemea ma e taʻua i nisi taimi o le "auro a vale."
4. PyriteUa ta'ua foi o le “auro a le vale,” o le pyrite o se minerale iila, lanu auro e fai i tioata kupita pe tele ona foliga.
5. DolomiteO se minerale masani i Ilinoi, o le Dolomite e mafai ona maua i papa maʻa ma e iai lona iila penina.
6. GypsumE lauiloa mo lona malu, tioata Gypsum e manino i le translucent ma e masani ona faʻaaogaina mo vaneina ma faʻamoemoega teuteu.
7. HematiteO lenei minerale u'amea u'amea e lanu efuefu po'o mumu i le lanu ma o se puna o u'amea i Ilinoi.
8. mapuE ui e le o se maa taua, o le maamora o se maa metamorphic e masani ona faʻaaogaina mo faʻatagata ma fai mea faufale. E mafai ona maua i lanu eseese i Ilinoi.
9. MicaUa iloa ona o lona fausaga e pei o se laupepa, e mafai ona pa'u ese le mika i ni mea manifinifi ma manino.
10. FeldsparE masani i maa maamora, feldspar soo faaalia e lanu piniki ma o se tasi o minerale sili ona tele i luga o le eleele o le lalolagi.

O lenei ituaiga eseese o maa taua o loʻo maua i Ilinoi o se faʻamaoniga o lona tamaoaiga o measina. Pe o oe o se tagata ta'afa'ato'aga po'o se tagata e aoina maa taua, o ma'a taua a Ilinoi e mautinoa e fa'afiafia ma fa'aosofia.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Ilinoi

Ilinoi, faʻatasi ai ma le tele o minerale faʻaagaga, e ofoina atu le tele o nofoaga e laʻu ai maʻa, lelei mo tagata faʻatauvaʻa ma tagata faʻatauvaʻa fiafia. O pito nei e 10 pito i luga ole laiga o loʻo folafola mai ai se faʻamanuiaga faʻapitoa:

  1. Cave-in-Rock State Park: Nofoaga i luga ole Ohio Vaitafe i Hardin County, o lenei paka e lauiloa mo ana fluorite maina. O le paka e tatala mai le vaveao seia oo i le afiafi, e leai se totogi mo le ulufale atu, ae atonu e eseese totogi.
  2. Hickory Creek Barite Mine: O loʻo i totonu o le Itumalo o Hardin, o lenei maina o se nofoaga sili mo tioata Barite. E eseese itula faigaluega, o lea e sili ai le faʻafesoʻotaʻi muamua o le maina. Atonu e iai se tau fa'atatau mo le la'uina.
  3. Rosiclare Mine: I le taimi na avea ai ma taʻutaʻua taʻutaʻua o le fluorite, o lenei maina i Rosiclare e tatau ona asiasi mo tagata fiafia. E fautuaina e siaki itula faigaluega ma totogi a'o le'i fuafuaina se asiasiga.
  4. Keokuk Geode Region: O vaega o Ilinoi, o lenei itulagi e taʻutaʻua mo ona mataʻina geodes ma quartz, calcite, ma e oʻo lava i minerale seasea. Ole tele o fa'ato'aga tumaoti e fa'agaoioia maina e eseese itula ma totogi.
  1. Jacob's Geode Shop and Mine: O lo'o i Hamilton, o lenei 'upega tafa'ilagi e mafai ai ona e eli mo geodes ma ofoina atu se faleoloa e mafai ona e fa'atau ai fa'ata'ita'iga ua iloa. E tatala i aso uma mai le 8 i le taeao e o'o i le 5 i le afiafi, fa'atasi ai ma sina totogi la'ititi.
  2. Linwood Quarry: Maua i Buffalo, Scott County, o lenei eli e tele i tioata calcite ma barite. O le asiasi e mana'omia muamua le fa'atagaga, ma o itula faigaluega e masani lava mai le 9 i le taeao i le 4 i le afiafi.
  3. Annabel Lee Mine: E lata ane i Harris Creek i Hardin County, o lenei maina e ofoina atu le fluorite i lanu eseese. Fa'afeso'ota'i le mine mo fa'amatalaga i itula faigaluega ma totogifuapauina.
  4. Lone Elm Mine: O loʻo i le Spar Mountain eria o Hardin County, o se nofoaga sili ona lelei mo sphalerite ma calcite. A'o le'i fuafuaina se asiasiga, ia mautinoa e te siaki itula ma so'o se totogifuapauina talafeagai.
  5. St. Peter Sandstone Mines: O lo'o salalau solo i le Itumalo o LaSalle, o nei maina e lauiloa i le oneone quartz. E ui ina fa'atapula'aina le la'uina i nisi o eria, ae o le tele o fa'alapotopotoga e fa'atagaina le sailiga o ma'a a tagata lautele mo se totogi.
  6. Harris Creek District Mines: O lenei itulagi, e fa'alautele atu i le itumalo o Saline ma Pope, e lauiloa i lona fluorite, calcite, ma le barite. O maina ta'itasi i totonu o le itumalo e iai ona itula fa'agaioiga ma fa'atulagaga o totogi.

Pe a fuafuaina se malaga i soʻo se tasi o nei nofoaga, ia mautinoa i taimi uma o loʻo ia te oe faʻatagaga talafeagai, pe a manaʻomia. E le gata i lea, o le faʻaauupegaina o oe lava i meafaigaluega saʻo ma le tausisia o faiga saogalemu e sili ona taua e faʻamautinoa ai se poto masani faʻatau maa fiafia i Ilinoi.

Tala'aga o Gem Mining i Ilinoi

O le tele o ie lalaga o le eliina o maa i Ilinoi ua tumu i tala o le mauaina, faʻaleleia o le tamaoaiga, ma le tuliloaina o 'oa tanumia o le lalolagi. O le su'esu'eina o tala fa'asolopito o tala fa'asolopito o Ilinoi o lo'o fa'aalia ai le feso'ota'i o le tuputupu a'e ma le atina'e o le setete ma ona fa'amanuiaga fa'alelagi.

I le seneturi lona 19, na tulaʻi mai ai le pito i saute o Ilinoi o se nofoaga mo le laʻuina o le fluorite, o se minerale e tatau ona avea ma faʻailoga o le itulagi. O le fa'aosoina o le Fluorite e le gata i ona lanu vi'ia ae fa'apea fo'i i ana fa'aoga tau pisinisi. Na avea ma suiga taua i le gaosiga o uʻamea, faʻamalosia Ilinoi e avea ma tagata sili ona gaosia lenei minerale i le ogatotonu o le 20th seneturi. I le iloaina o lona taua, na filifilia ai e Ilinoi le fluorite e avea ma ana minerale aloaia i le 1965.

Ae o le tala o le eliina maa i Ilinoi e sili atu nai lo le fluorite. Le Keokuk Geode Region, fa'aloloa i luga o le Misisipi Vaitafe, ua faitau sefulu tausaga talu ona fa'afiafiaina ia rockhounds ma tagata su'esu'e fa'afanua. O ona geodes, faʻatasi ai ma totonu o loʻo susulu i le quartz, calcite, ma e oʻo lava i le selesiti e le masani ai, o ni molimau i galuega a mauga mu mai le faitau miliona o tausaga talu ai.

I tala fa'asolopito, na va'aia fo'i e le setete le tele o gaioiga e fa'atatau i le su'eina o le ta'ita'i, zinc, ma le koale. O taulaga e pei o Galena e nofo aitalafu i o latou igoa i faaputuga minerale na maua i lo latou pitonuu; Galena, o le mea moni, o le minerale masani o le sulfide ta'ita'i.

Ae ui i lea, e le o mea uma e uiga i sailiga tau alamanuia. I le aluga o tausaga, o le faatosina o maa taua a Ilinoi na avea foi ma fiafiaga faʻafiafia. O aiga ma tagata taitoatasi na lolofi atu i maina a le setete, e le o le sailia o mea faapisinisi, ae na uunaia e le fiafia o le mauaina. Na latou o mai, ma o mai pea, e faʻaalia mea lilo o le Lalolagi, fasi vaega ma lea vaega feʻilafi.

I aso nei, e ui o le tele o pisinisi ua faʻaitiitia, o le talatuu na latou tuʻua o loʻo faʻaauau pea ona faʻaleleia le laufanua o le setete. O maina tu'ua ua avea ma nofoaga fa'asolopito, ma o le tele o nofoaga eli ua suia e avea ma nofoaga fa'aa'oa'oga e mafai ai e le isi augatupulaga ona a'oa'oina e uiga i le tamaoaiga o measina fa'alenu'u ma tu ma aga a le setete.

O lona uiga, o le tala faasolopito o le eliina o maa i Ilinoi e le na o minerale ma tupe maua; o se tala o le fia iloa o tagata, taumafaiga, ma se mafutaga tumau ma le laueleele.

Tulafono Fa'ali'i maa i Ilinoi

I totonu o se setete e tamaoaiga tele e pei o Ilinoi, o le faʻaogaina ma le gafataulimaina o ana punaoa minerale e sili ona taua. I lenei tulaga, ua faatuina e le setete se auivi o tulafono faatonutonu ua fuafuaina e maua ai se paleni i le va o le faatagaina o le suʻesuʻeina o nei oa faanatura ma faʻamautinoa le puipuia o lona siosiomaga ma tala faasolopito.

O se tasi o faʻalapotopotoga faʻapitoa o loʻo vaʻaia le faʻaaogaina o minerale i Ilinoi o le Ilinoi Matagaluega o Punaoa Faanatura (IDNR). E fa'amautinoa e le IDNR o gaioiga uma eliina, pe fa'apisinisi pe fa'afiafiaga, o lo'o mulimulita'i i ta'iala fa'apitoa e fa'atatau i le fa'asaoina o le paleni o le si'osi'omaga a le setete.

Mo i latou o lo'o saili e auai i le la'uina o ma'a fa'afiafia, e taua le iloa e le o fanua uma e tatala mo tagata lautele mo le aoina mai o minerale. A'o le'i alu i so'o se sailiga sailiga ma'a, e tatau i tagata fiafia ona fa'amaonia pe o le nofoaga e fa'alaua'itele pe fa'atasi. Afai o le mea mulimuli, o le mauaina o se fa'atagaga manino mai lē ona le fanua e fa'atulafonoina. O le soli i fanua tumaoti e mafai ona oo atu ai i faasalaga mamafa.

E le gata i lea, i nisi o nofoaga puipuia, pei o paka a le setete poʻo faʻasao faʻanatura, e ono faʻatapulaʻaina le tulituliloaina o maa pe manaʻomia ni pemita faʻapitoa. Mo se fa'ata'ita'iga, a'o ta'uta'ua le Cave-in-Rock State Park i ana fa'aputuga o le fluorite, o lo'o iai sone fa'apitoa i totonu o le paka e fa'asa ai le aoina mai e fa'asao ai le si'osi'omaga fa'anatura ma tala fa'asolopito.

E le gata i lea, o loʻo i ai i le setete taʻiala e uiga i le tele ma le ituaiga o minerale e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona aoina. O tapula'a nei e fa'amautinoa ai e le fa'aumatia e le setete le tele o la'u maina pe fa'alavelaveina le paleni o le si'osi'omaga.

E taua foi le taua o le Ilinoi luga ole la'uina Tulafono, lea e fa'atino ai galuega tetele fa'apisinisi. O lenei tulafono e fa'amautinoa ai o lo'o mulimulita'i kamupani eli i tulaga fa'alesiosiomaga, e amata mai lava i le la'asaga o le la'uina e o'o atu i le toe fa'aleleia o fanua eli. O maina faapisinisi e tatau ona maua pemita talafeagai, faia asiasiga masani, ma faamautinoa le tanu o eleele pe a uma ona eliina.

E ui o tulafono faatonutonu e foliga mai e saʻo, latou te faia se faʻamoemoega i tua atu o le faʻasaoina. Latou te faʻamoemoe e aʻoaʻoina tagata lautele e uiga i le taua o faiga faʻaauau. E ala i le malamalama ma le faʻaaloalo i nei tulafono, e mafai e tagata fiafia maʻa ona faʻamautinoa o loʻo faʻaauau pea ona maua ma faʻateleina oloa a Ilinoi mo tupulaga a sau.

I le fa'ai'uga, a'o fa'afeiloa'ia e Ilinoi le au fa'afiafia ma'a ma'a, na te fa'atauaina le fa'amanino, fa'aaloalo, ma le fa'alesiosiomaga i ana 'oa fa'afanua. E ala i le usitaʻia o tulafono a le setete, e le gata ina puipuia e le au maina le fanua ae o loʻo saofagā foi i le talatuu gafataulimaina o le mining maa i Ilinoi.

Meafaigaluega mana'omia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Ilinoi

O le amataina o se sailiga eli maa i Ilinoi e manaʻomia ai le sili atu nai lo le naʻo le naunautai ma le mataʻituina; e taua tele le fa'aauupegaina i meafaigaluega sa'o e fa'aleleia atili ai le poto masani ma fa'amautinoa le manuia. O se ta'iala atoatoa lea i mea faigaluega taua ma mea faigaluega e fa'atatau i fanua eseese eli a le setete:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Aemaise lava le taua mo le la'uina o le vaitafe po'o le lua eliina, o nei pupuni e fesoasoani e vavae ese ma'a taua mai le palapala ma lapisi lata ane. Tuuina atu le tele o le tele o maa taua i Ilinoi, o le i ai o pupuni o lapopoa eseese e mafai ona aoga.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Pe eli i eleele malū po'o le a'e mai iliili matala, e taua tele le suo lima malosi. O lona lapo'a fa'apitoa e mafai ai ona sa'o lelei le su'eina o ma'a e aunoa ma le fa'alavelave tele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: E masani ona taʻua o se samala papa, o lenei meafaigaluega o se meaʻai mo tagata tulimanu uma. Faatasi ai ma se ulu mafolafola i le tasi itu ma se pito mataʻi i le isi, e fetaui lelei mo le talepeina o maa matala ma aveese mai maa taua.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Aemaise lava pe a eliina i totonu o vaitafe, e faʻaaogaina pakete e aoina ai le tele o palapala poʻo iliili, ona mafai lea ona faʻafefe i taimi paganoa.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: Mo faʻamatalaga sili atu e ono misia e mata le lavala, o se tioata faʻalautele e mafai ona aoga. E sili ona aoga mo le su'esu'eina ma le iloa o maa taua laiti.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise mo tagata amata, i ai se tusitaiala lapopoa taga i maa taua masani i totonu Delaware e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o fa'apipi'iina i vaila'au fa'ama'i, fusi, ma isi mea taua e tatau ona avea ma se vaega o au mea fa'aoga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

Ma le mea mulimuli, ia manatua i taimi uma o nofoaga taʻitasi eli i Ilinoi atonu e iai ona lava luʻitau tulaga ese ma manaʻoga. E aoga le su'esu'eina muamua o le nofoaga patino ma fa'afetaui lau pusa meafaigaluega e tusa ai. Faatasi ai ma meafaigaluega sa'o i le tosoina, o malaga uma eli maa i Ilinoi ua folafola mai e tauia ma aʻoaʻoga.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Ilinoi

O le la'uina o maa i Ilinoi, faatasi ai ma ona laufanua eseese ma le tele o minerale, e mafai ona avea ma se aafiaga fiafia mo le au fou ma le au galulue maina. Ae ui i lea, o le manuia o le malaga e masani ona faʻalagolago i mea e sili atu nai lo le laki. O le poto, sauniuni, ma nai faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona faia uma se eseesega. O nisi nei o faʻamatalaga e faʻaleleia ai lou poto masani i sailiga manu i le Prairie State:

  1. Su'esu'e le Eria: A'o le'i alu i fafo, fai su'esu'ega mae'ae'a ile nofoaga e la'u ai. Malamalama i lona tala fa'asolopito, lea o le a maua ai fa'aataataga e uiga i fa'aputuga ma'a taua.
  2. Taimi sa'o: E ui o le la'uina o ma'a e mafai ona avea ma se gaioiga i le tausaga atoa, o nisi vaitau e mafai ona ofoina atu ni fa'amoemoega sili atu. O vaitau pe a uma le timu e mafai ona maua mai ai ni teuga maa fou i afā, ae o masina malulu atonu e sili atu le mafanafana mo le la'uina o lua.
  3. Amata Vave: O le vave amata e mafai ai ona maua le malulu, fa'aitiitia le motu o tagata, ma fa'ateleina itula o le ao. E sili ona aoga i nofoaga taʻutaʻua eliina e mafai ona vave maua ai nofoaga sili ona lelei.
  4. Mataituina le Eleele: Nai lo le eli fa'afuase'i, ia mata'ituina le tulaga o le fanua. Fa'ailoga fa'anatura, e pei o ma'a fa'apitoa po'o le fefiloi o le tele o vaitafe, e mafai ona fa'ailoa mai i nofoaga e tele ma'a.
  1. Feso'ota'iga ma Tagata o le Atunu'u: O le fegalegaleai ma tagata maina i le lotoifale poʻo tagata nofomau e mafai ona maua ai faʻamatalaga taua. Atonu latou te fefa'asoaa'i nofoaga e tau le iloa, mea na maua talu ai nei, po'o fautuaga fa'apitoa i le eria.
  2. Faataitai le Onosai: O le eliina maa e le o taimi uma e uiga i le faamalieina vave. E manaʻomia le onosaʻi, faʻamaoni, ma o nisi taimi e tele asiasiga i le nofoaga e tasi e ta ai auro (poʻo, i lenei tulaga, maa taua).
  3. Saogalemu Muamua: Ia faamuamua i taimi uma le saogalemu. Ia nofouta i lou siʻosiʻomaga, aemaise lava i tafatafa o papa, ana, poʻo vai. Fa'ailoa atu i se tasi lou nofoaga ma le taimi e toe fo'i mai ai, ma 'aua ne'i na o a'u i nofoaga tu'ufua.
  4. Ta'alo māmā: Fa'ata'ita'i le eliina fa'atatau. Aloese mai le fa'aaogaina o masini mamafa po'o mea faigaluega e ono fa'aleagaina ai le si'osi'omaga. A mae'a loa, toe fa'afo'i le vaega i lona tulaga masani i le tele e mafai ai.
  5. Tusi lau su'ega: Taofi se api talaaga o au mea na eli ai. Fa'amaumau nofoaga, mea na maua, aso, ma isi fa'amatalaga. I le aluga o taimi, o lenei ogalaau e mafai ona avea ma meafaigaluega taua, faʻaalia mamanu poʻo nofoaga fou e tatau ona suʻesuʻeina.
  6. Tumau Fa'afou: Tulafono fa'atonutonu, fa'atagaga o avanoa, po'o sone o lo'o i ai ma'a taua o se nofoaga e ono suia ile taimi. O le siakiina e le aunoa mo fa'afouga e mautinoa ai o lo'o e usita'ia i taimi uma ma iloa.

O le la'uina o ma'a i Ilinoi e fa'atatau i le malaga ma le taunu'uga. O le fiafia o le mauaina, o le fesoʻotaʻiga ma le natura, ma tala o loʻo umia e taʻitasi taʻitasi e faʻapitoa ai malaga uma. Faatasi ai ma le auala saʻo ma le sausauina o le onosai, o laufanua o Ilinoi ua folafola mai oa o loʻo faʻatali e faʻaalia e i latou e naunau e suʻe i latou.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le su'eina o ma'a taua i laufanua mauoa o Ilinoi ua na'o le amataga o lau malaga. Ina ua mae'a su'esu'ega, o le auala e te taulimaina ai, fa'agaioiina, ma tausia au mea na maua e mafai ona iloa ai le taua moni ma le umi o au 'oa. O se ta'iala atoatoa lea e fa'amautinoa ai e tumau pea le pupula o au ma'a taua e pei o le aso na maua mai ai:

  1. Fa'amama vave: O le taimi lava e aveese mai ai, e masani ona ufiufi maa taua i le palapala po o le omea. Fa'aaogā se pulumu vaivai ma vai e fa'amama malie ai le pito i luga. Mo toega faigata, o le fa'asusuina o maa taua i le vai mo ni nai itula e mafai ona fesoasoani.
  2. Teuina o meaai: E taua le teuina lelei o au sailiga. Fa'aaoga taga ta'itasi po'o koneteina, e sili ona laina i mea vaivai, e puipuia ai ma'a taua mai le sasaina e le tasi le isi.
  3. Faailoaina: A'o le'i faia nisi fa'agaioiga, fa'ailoa sa'o au ma'a taua. Faʻatalanoa ma tagata suʻesuʻe i le lotoifale pe faʻaaoga tusi faʻamatalaga faʻapitoa i maʻa taua a Ilinoi. O le iloaina o mea o loʻo ia te oe e mafai ona faʻatonuina laasaga mulimuli o le tausiga ma le gaioiga.
  4. Faʻailogaina: E le tutusa uma maa taua. O le fa'avasegaina o au su'esu'ega e fa'atatau i le lapo'a, manino, lanu, ma isi mea o le a fesoasoani i le fa'amautinoaina o lo latou tau aogā ma filifili pe tatau ona toe fa'aleleia atili.
  1. Otioti ma Faila: E ui o nisi maa e foliga matagofie i o latou foliga mata, o isi e manuia mai le tipiina ma le faʻaiila. Afai e te le masani i le faʻagasologa, mafaufau e faʻafesoʻotaʻi se tagata tipi maa faʻapolofesa e sili ona faʻaalia le matagofie o le maʻa.
  2. Fa'atulaga ma Fa'amauina: O nisi o maa taua atonu e tatau ona avea ma mea teuteu po o mea teuteu. Auai ma tufuga tomai e mafai ona suia au mea na maua i ni ata e mafai ona ofuina pe faʻaalia.
  3. Faʻamaumauga: Taofi se faamaumauga auiliili o fea ma le taimi na e mauaina ai maa taua taitasi, lona tulaga muamua, soo se faagasologa na faia, ma lona tulaga mulimuli. O lenei mea e faʻaopoopo i lona faʻamaoniga, e ono faʻateleina lona tau.
  4. Inisiua Mea Taua: Afai e te tupu i luga o se maa taua tele, mafaufau e fai inisiua. A'o le'i faia, ia su'esu'eina e se tagata poto fa'amaonia e fa'amautu lona tau tau maketi.
  5. Tausiga Fa'aauau: E tusa lava pe a maeʻa le gaosiga, e manaʻomia e maʻa taua le tausiga. Aloese mai le tu'uina atu i vaila'au malolosi, vevela tele, po'o le susulu o le la mo ni taimi uumi, e ono afaina ai o latou lanu ma fausaga.
  6. Fa'aalia: Afai e te le naunau e fa'atau atu pe fa'atulaga au mea na maua, mafaufau e fa'aalia. Maua ni pusa faʻaaliga e puipuia ai maʻa taua mai le pefu ma faʻatagaina oe e faʻasoa atu ou tuʻinanau i isi.

Manatua, o maa taua uma lava, pe o se maa matagofie i totonu po o se maa tauagafau, e le taualoa, e faamatalaina ai se tala—o se tala o le taimi, uunaiga, ma le fatu tonu o laufanua o Ilinoi. O le togafitia oi latou i le tausiga e tatau ona latou mautinoa ai o nei tala o loʻo faʻaauau pea ona susulu malamalama mo tupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Ilinoi

Ilinoi, faʻatasi ai ma lona tala faʻasolopito faʻafanua, ua molimauina lana vaega o mea ofoofogia na maua i le tele o tausaga. O nei mea taua na maua e le gata na faaosofia ai miti a le tele o tagata tulituli ma'a taua ae sa faia foi se sao taua i le faʻatulagaina o tala faʻasolopito a le setete. Seʻi o tatou suʻesuʻe i nisi o maʻa sili ona taʻutaʻua na maua i Ilinoi ua tuua ai se faʻailoga e le mafaagaloina i le talafaasolopito:

  1. Le Keensburg Safaira: Na maua i tafatafa o le taulaga o Keensburg, o lenei safaira e sili atu i le 40 carats na faateia ai tagata uma. E le gata ina iloga lona tele, ae o lona lanu moana lanumoana ma le manino sa le mafaatusalia foi, ma avea ai ma se tasi o palealii o Ilinoi.
Fluorite, Lua Lanu Fluorite, Ana i Papa, Ilinoi
  1. Galena Fluorite Cluster: Na maua i le loloto o mines i Saute Ilinoi, o lenei fuifui faapitoa o tioata lanu viole ma samasama fluorite tulaga ese ona o lona tulaga tulaga ese ma le vibrancy. Na tutusa lelei ma le tele o tupe teu a le setete.
  2. Rosiclare Calcite Crystal: E mai le itulagi o Rosiclare, o lenei tioata calcite lapo'a manino e ta'uta'ua mo lona atoatoa ma foliga fa'atusa. O lona mauaina na fa'aosofia atili ai su'esu'ega ma fa'amaua ai le taua o le itulagi i li'o tuli manu ma'a.
  3. Shawneetown Quartz Geode: Na maua i tafatafa ane o Shawneetown, o lenei geode na maofa ai tagata uma i totonu o lo'o laina i le feilafi. quartz manino tioata. O lona matagofie ua faʻamanatuina i faʻaaliga maʻa ma minerale eseese i le atunuʻu.
  1. Elkville Diamond Speciment: E ui e le o se taimane moni, o lenei tioata quartz na maua i tafatafa o Elkville na faʻafeiloaʻi ai tagata fiafia i lona manino ma le susulu pei o taimane. O lona foliga tutusa i le maa taua na maua ai lona moniker tulaga ese.
  2. Roses Barite i Ana-I-Rock: O le Cave-In-Rock region na fa'aalia ai fa'aputuga fa'atusa e pei o rosa, o latou fausaga ma'ale'ale ma lanu o lo'o fa'afofogaina petala o le fuga. Talu mai lena taimi ua avea i latou ma faailoga o le eseesega o minerale a le setete.
  3. Marion's Celestine Cluster: Na maua i le fatu o Marion, o lenei fuifui selestine lanumoana susulu e lauiloa ona o lona fausaga tioata ma ua manatu o se ogatotonu i le tele o aoina.
  4. o Ana Amethyst Taga: O se avanoa na maua i Anna na faaalia ai se taga e tumu i tioata amethyst. O lanu viole loloto ma le tele o lapopoa o tioata na fatuina ai se lagona i totonu o le nuʻu maʻa.
  5. Metropolis Malachite Faʻamaumauga: E sau mai Metropolis, o lenei malachite faʻataʻitaʻiga, ma ona mamanu lavelave ma lanu lanumeamata loloto, e tu o se molimau i le tamaoaiga o minerale a le setete.
  6. Du Quoin Pyrite Sun: Maua i Du Quoin, o lenei pyrite mafolafola, susulu susulu e pei o le la e faʻamanatuina ona o lona seasea ma faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga.

O nei su'esu'ega ta'itasi ua togitogia ai se mataupu ma'oti i le ma'a tāua a Ilinoi. Latou te avea ma faamanatu o le tamaoaiga mineralogical a le setete, augatupulaga musuia o miners ma fiafia e suʻesuʻe, miti, ma faʻamoemoe mo le isi sailiga tele.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le su'esu'eina o fanua mauoa o minerale o Ilinoi e mafai ona avea ma se fa'amanuiaga manuia mo tagata fiafia. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e faʻalautele lau sailiga tulimanu, e ofoina atu foi e setete tuaoi le tele o avanoa. O se vaaiga lenei i mea o loʻo faʻatali i tagata eli maa i itulagi o loʻo siomia ai Ilinoi:

  1. Indiana Gem Mining: Indiana mimita o geodes tumu i tioata quartz feilafi. O le itu i saute o le setete, aemaise lava, o se malutaga mo i latou o loʻo suʻeina nei fausaga mataʻina.
  2. Wisconsin Gem Mining: I tua atu o lana talatuu lauiloa susu, Wisconsin natia oa e pei o agata, iasepi, ma quartz i ona laufanua papa, e talotalo atu ai i tagata fiafia maa.
  3. Misuli Gem Mining: Ta'uta'ua mo ana minerale eseese, Misuri ofo avanoa e su'e ai galena, calcite, ma e o'o lava i le quartz drusy.
  4. Kentucky Gem Mining: Mai tioata fluorite i lanu viole ma le lanumoana i agate ma le quartz, Kentucky folafola mai se aafiaga malosi eli maa.
  5. Iowa Gem Mining: E lauiloa mo ona geodes, aemaise i le itu i sautesasae, Iowa e tatau ona asiasi atu mo i latou o loʻo faʻamoemoe e faʻaopoopo mea faʻapitoa e tumu i le quartz i la latou aoina.

O le alu atu i nei setete tuaoi e le gata e faʻalauteleina ai le lisi o le eliina o maʻa, ae faʻalauteleina ai le malamalama i le tele o mea faʻafanua o Midwest. O setete taʻitasi e iai a latou lava tala faʻapitoa e taʻu atu, faʻatali ina ia maua ma faapelepeleina e tagata tulimanu fiafia.

Laa i luga lau ta'aloga eli ma'a ma fa'amatalaga mai la matou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'amaneta o Ma'a Ma'a & Ose Aafiaga Tulaga I le Fale

O le maunu o le tulituliloaina o maa taua i Ilinoi e matua lagona lava e le au fou ma le poto masani maina. O laufanua 'ese'ese o le setete, e amata mai i ona mauga ta'avale e o'o atu i afā fe'ila'ila'i, ua ofoina mai ai se folafolaga mata'ina o le fa'ailoaina o 'oa lilo. O malaga ta'itasi e maua ai le avanoa e fa'afeso'ota'i ai ma le natura, su'esu'e i le tala fa'asolopito mauoa a le setete, ma iloa ai le fiafia le mafaatusalia o le mauaina. O ma'a taua uma e le'i fa'ailoaina o lo'o fa'amatala mai ai se tala o le taimi, mamafa, ma le ute o le Prairie State.

Mo i latou atonu e le mafai i taimi uma ona alu atu i laufanua vao pe feagai ma luʻitau e pei o le tau, o loʻo i ai se mea e tutusa lelei le faʻaogaina - o le Gem Mining Kit. O lenei pusa o loʻo faʻapipiʻiina ai le togafiti faʻataulāitu, e mafai ai e tagata fiafia ona faʻafefe i eleele e tele minerale, i totonu o le mafanafana o latou fale. O se fa'afefiloi lelei o a'oa'oga, fa'afiafiaga, ma le fa'amalieina, e mafai ai e tagata uma ona maua mea ofoofogia o mea taua. Pe i le va tele o Ilinoi poʻo lau laulau 'ai, e tumau pea le faʻaogaina o le sailiga o maʻa.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *