A Gem Hunter's Guide to Georgia's Hidden Treasures: Ta'iala Sili

Georgia Gem eliina

Georgia, e masani ona taʻua o le "Peach State", o se oa foʻi mo tagata fiafia. Faatasi ai ma se tala faasolopito mauoa o le eliina o maa e toe foʻi i tua atu o seneturi, ua faʻafeiloaʻi e Georgia i tagata suʻesuʻe faʻatauvaʻa. I totonu o lenei taʻiala, o le a matou suʻesuʻeina maʻa mataʻutia o Georgia, nofoaga autu e suʻe ai, ma le auala e mafai ai ona e amataina lenei mea taua o se malaga.

Georgia, fa'atasi ai ma lona tamaoaiga fa'afanua, ose nofoaga mo tagata e fiafia i ma'a taua, e fa'aalia ai se fefiloi matagofie o ma'a masani ma ma'a e le masani ai. O se va'aiga toto'a lea:

Ma'a Tau'a Seasea Maua i Georgia

Tourmaline ma lanu meamata ma piniki.
Gemstonefaʻamatalaga
TourmalineE masani ona tele-lanu, tourmaline mai Georgia e lauiloa i ona lanu lanumeamata ma lanu piniki.
SillimaniteSe enaena or ma'amata lanumeamata sesega, e taua le sillimanite mo lona aafiaga mata o pusi.
StauroliteTa'uta'ua o 'fairy crosses' ona o ona tioata masaga pei o se koluse.
Blue GarnetO se fesuiaiga e le masani ai o le garnet e foliga mai e lanumoana-lanumeamata i lalo o tulaga faʻamalamalama faʻapitoa.
RhodoliteO se ituaiga rosa-mumu o garnet, e seasea ona maua nai lo ituaiga mūmū loloto masani.

O maa taua masani e maua i Georgia

Gemstonefaʻamatalaga
QuartzOle tele ma tele, quartz i Georgia e maua ile manino, asu, ma amethyst ituaiga.
maʻa mūO maa taua lanu mumu, e masani ona maua i mauga i matu o Georgia.
minerale silikoneE masani ona mumu loloto, o nei mea e masani ona maua i vaitafe ma nofoaga maugā.
BerylE ui e le masani ai nai lo le quartz, ituaiga beryl e pei aquamarine (lanu moana) e mafai ona maua i Georgia.
MicaO se minerale silicate iila e taatele i atumauga o Georgia.
auroE ui e le o se maa taua, o le auro o se minerale iloga ma masani ona maua, aemaise lava i le itulagi Dahlonega.
AmethystO se ituaiga lanu viole matagofie o quartz, ma ni tupe teu taua i Georgia.
Rose QuartzPinkish i le hue, o lenei ituaiga quartz e masani ona maua i Georgia atoa.
MoonstoneO nei ma'a ei ai lona uiga 'iila ma e mafai ona maua i vaega eseese o Georgia.
KyaniteO se minerale lanumoana-lanumeamata, e masani ona faʻaaogaina e fai ma maʻa taua, e maua i itu i matu o Georgia.

O le tele o maa taua i Georgia e faʻamautinoaina o tuliga uma e mafai ona maua ai se mea matagofie, pe o se fasi quartz masani poʻo se lanu lanumoana e le masani ai!

Top 10 nofoaga eliina maa taua i Georgia

  1. Auro fa'atasi, Dahlonega: O loʻo i totonu o le fatu o le atunuʻu auro o Georgia, o lenei maina e le gata o loʻo folafola mai ai auro ae faʻapea foʻi ma se seti o maʻa tāua, aemaise lava tioata quartz. O itula faigaluega e masani ona amata mai i le 10 i le taeao e oo i le 5 i le afiafi, faatasi ai ma le totogi o le ulufale mai le $10-$20, e fuafua i le gaioiga ua filifilia.
  2. Crisson Gold Mine, Dahlonega: O se nofoaga iloga e mauoa i auro, o se nofoaga foi e tao ai maa taua. O lo'o fa'agaioi i aso uma mai le 10 i le taeao e o'o i le 6 i le afiafi, fa'atasi ai ma le pa'u auro e amata i le $10 ma le fa'alilo ma'a taua i le $15.
  3. Mauga o Tuugamau, Lincolnton: Ta'uta'ua mo lona rutile, pyrophyllite, ma le lazulite, o le mauga o Graves o se malutaga mo tagata fiafia e le masani ai. O le saite e faʻafeiloaʻi i nisi taimi "Rock Swap and Dig" aso e leai se totogi, ae e faʻamalosia foaʻi.
  4. Outpost Auro & Gem Panning, Helen: O loʻo i totonu o le taulaga matagofie o Helen, o lenei nofoaga e ofoina atu le paʻu maa, faʻamautinoa e alu uma tagata ma se maʻa taua. E tatala i aso uma, masani mai le 10 i le taeao i le 6 i le afiafi, ma totogi e amata ile $10.
  1. Gold'n Gem Grubbin', Cleveland: Fa'atu i luga o le saite o se eli auro iloga, e mafai e tagata su'esu'e ona su'e ma apa auro, penina, safaira, ma isi mea. E tatala mai le 10 i le taeao i le 5 i le afiafi i aso o le vaiaso ma le 10 i le 6 i le afiafi i faaiuga o vaiaso. O tau e amata mai i le $10-$100 e fuafua i le afifi.
  2. Fale Ma'a Ma'a'a Auro Paning, Sautee Nacoochee: E lauiloa mo le tele o ituaiga maa taua, e aofia ai emeralds ma garnets, e masani ona tatala mai le 11 i le taeao i le 5 i le afiafi. O ato fa'ato'a e amata mai i le $8-$50.
  3. Cohutta Cove Mini Golf ma Gem Mine, Blue Ridge: Atoatoa mo aiga, o le nofoaga e fetaui ma le la'uina maa ma le mini-golf. E tatala mai le 10 i le taeao i le 8 i le afiafi i le taimi o le taumafanafana, faʻatasi ai ma pakete eli maa mai le $15-$100.
  4. Dukes Creek Gold & Ruby Mines, Sautee Nacoochee: O se nofoaga matagofie e mafai ona e kuka ai auro ma maa taua e va'aia le matagofie o Dukes Creek. E fa'agaioi i aso uma mai le 10 i le taeao i le 4 i le afiafi, ma pakete ma'a taua e amata i le $12.
  5. Fa'ato'aga Fa'ato'aga Fa'ato'aga Ma'a, Milledgeville: O lenei nofoaga e ofoina atu ai se fefiloi o le eliina o maa, tietie solofanua, ma isi gaoioiga. O latou itula e eseese taimi, o lea e sili ai le valaʻau muamua, ae o ato maʻa taua e amata ile $8.
  6. Tellus Science Museum, Cartersville: E ui lava o se falemataaga, ua ofoina atu e Tellus se poto masani panning e faamanatu ai le vaitau o le auro. Tatala mai le 10 i le taeao i le 5 i le afiafi i aso uma, o loʻo aofia ai ma le totogi o le ulufale mai falemataaga, e $15.95 mo tagata matutua.

O nei nofoaga taʻitasi e ofoina atu se vaaiga tulaga ese i le maa taua ma minerale a Georgia, faʻamautinoaina se malaga faʻatumuina i avanoa susulu.

Tala'aga o Gem Mining i Georgia

O le tala faasolopito o le eliina o maa a Georgia o se tala na lalagaina i miti, mea na maua, ma, ioe, maa matagofie. Fa'ato'a i le itu i sautesasae o le Amerika Tele, o loʻo faʻamaualuga e le setete se faʻavasegaga faʻafanua eseese, e maua ai se eleele lafulemu mo le tele o minerale.

O le tala o eliina maa i totonu O Georgia e masani ona fesoʻotaʻi ma le oso auro o le 1830s i Dahlonega. A'o lolofi atu le au nofoia ma le au maina i le setete, sa le na o le tuliloaina o le u'amea samasama faatosina. I la latou sailiga mataʻutia, e masani ona tautevateva tagata eli i luga o se oa o isi maa taua, ma faaosofia ai le fiafia i mea e sili atu nai lo na o auro. O mauga, lea na avea ma puna muamua o auro, na amata ona faʻaalia le teuina o garnets, quartz, beryl, ma isi maʻa taua, faʻavaeina Georgia o se gaosiga o minerale eseese.

E ui ina tutusa nofoaga e pei o Dahlonega ma le eliina o auro, o vaega i Northern Georgia, e pei o Ellijay, na amata ona tulaʻi mai o ni puna iloga o penina ma safaira. E oo atu i le faaiuga o le 19 seneturi, o le tele o eria i le setete sa i ai galuega faʻapisinisi faʻatau e le gata i auro, ae faʻapea foʻi ma maʻa taua ma semi-taua.

O se tasi o maa taua na tosina atu i ai i le taimi o nei taumafaiga eli, o tioata staurolite, e masani ona taʻua o 'fairy crosses' po o 'fairy stones.' O talatuu i le lotoifale ma talatuu a Amerika na siomia ai nei masaga tioata tulaga ese, faatasi ai ma tala o loo taʻu mai ai na maligi loimata o faifeʻau ina ua faalogo i le tala o le faasatauroga o Keriso. O ia tala na fa'aopoopoina ai se uiga fa'alilo ma fa'afiafiaga i le tala a le setete eliina ma'a.

O le seneturi lona 20 na vaaia ai se suiga i faiga eliina maa, ua siitia mai le tele o pisinisi faapisinisi i le tele o mea faafiafia. O le fiafia o le mauaina o se maa taua na amata ona tosina atu ai aiga, tagata tafafao maimoa, ma maile papa amateur i Georgia, faʻaleleia se faʻalapotopotoga o loʻo noatia i le fiafia faʻatasi o le mauaina o 'oa mai le loloto o le lalolagi.

I se aotelega, o le tala faasolopito o le eliina o maa i Georgia e le na o maa na aumai ae o le faigamalaga o le mauaina, o tala na siomia ai i latou, ma nuu na latou fausia. O le setete, faatasi ai ma lona tamaoaiga minerale ma le tamaoaiga o aso ua mavae, e mautinoa lava o loʻo i ai se maa taua o se talafaasolopito i ona eleele.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Georgia

O le apili o le tulituliloaina o maa i Georgia e le mafai ona faʻafitia, ae faʻatasi ai ma ia faʻamalosi e oʻo mai ai le manaʻomia mo faiga faʻatauvaʻa gafataulimaina. O tulafono faatonutonu e taua tele i le faatumauina o le tamaoaiga o measina a le setete ae faʻamautinoa le saogalemu o le siosiomaga ma ana tagata suʻesuʻe.

I Georgia, o fanua lautele e pulea i lalo o le setete ma le feterale. A o'o i le tulituliloaina o ma'a po'o so'o se fa'aputuga o minerale, e taua tele le iloa o tulafono faatonutonu o lo'o pulea nei fanua. E ui o lo'o iai a latou lava tulafono fa'atonuga o maina fa'apitoa ma nofoaga e tuli ai ma'a ma'a, ae o lo'o tu'uina atu e le setete ta'iala mo i latou e fiafia e va'ava'ai i fanua faitele.

  1. Pemita Manaoga: A'o le'i alu se tasi ma se suo po o se apa, e taua tele le mauaina o pemita talafeagai. Afai o lo'o e i luga o fanua faitele o lo'o pulea e le Bureau of Land Management (BLM) po'o le US Forest Service, e tatau ona e fa'atauina se pemita mo so'o se gaioiga o le aoina mai o minerale po'o ma'a taua. Manatua, o nei pemita e mafai ona eseese e faʻatatau i le eria poʻo le gaioiga patino.
  2. Leai se Meafaigaluega Faʻainisinia: E fa'alauiloa e Georgia le tulituliloaina o ma'a fa'afiafiaga laiti. O lona uiga o le fa'aaogaina o bulldozers, backhoe, po'o so'o se masini la'u mamafa e fa'asaina i fanua a le Malo. Meafaigaluega lima, e pei o suo, piki, ma apa, e masani ona faatagaina.
  3. Avanoa Tofia: E ui e foliga mai e tatala fanua lautele mo su'esu'ega, ae le o nofoaga uma e mafai ona maua mo le la'uina o maa. O nisi o fanua ua taʻua o nofoaga toafa pe iai foʻi le taua o le siʻosiʻomaga, tala faasolopito, po o le aganuu. O le la'uina po'o le aoina mai o galuega i ia nofoaga e fa'asaina pe fa'asaina atoa.
  4. Fa'asalaina Volume: Ina ia fa'atumauina le tamaoaiga fa'alenu'u a le setete mo tupulaga i le lumana'i, o lo'o i ai fa'atapula'aina le tele o ma'a ma'a ma minerale e mafai e se tasi ona aoina. E masani lava, e iai le tapula'a i aso ta'itasi, fa'amautinoa o lo'o tumau pea le fa'afiafiaga nai lo fa'atau pisinisi.
  5. Toefuataiga o Eleele: O se tasi o itu taua o tulafono faatonutonu tulimanu i Georgia o le mataupu faavae o le "Leave No Trace." O lona uiga pe a maeʻa ona eli pe faʻafefe, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona toe faʻafoʻi le eleele i lona tulaga muamua, faʻatumu pu, ma faʻamautinoa e tumau pea le le faʻaleagaina o le siosiomaga.
  6. Fa'aaloalo i Meatotino Tuma'oti: Ua tumu Georgia i maina ma meatotino tumaoti. E taua le sailia pea o se fa'atagaga a'o le'i ulufale pe fa'atautaia so'o se sailiga ma'a i fanua tumaoti. O tulafono o le soli tulafono e fa'amalosi, ma o le fa'aaloalo i le pule fa'apitoa o le maatulimanu lea o tulafono a le setete.

E ui o nei tulafono e foliga mai e lautele, latou te faʻaogaina se faʻamoemoega lua: faʻasaoina o measina faʻanatura ma faʻafanua o Georgia ae faʻatagaina tagata fiafia e 'ai i le fiafia o le mauaina. Mo i latou e naunau i le su'eina o 'oa natia a le setete, o le malamalama ma le usita'ia o nei tulafono e fa'amautinoa ai se fa'atumauina ma fa'afiafiaga sailiga ma'a mo tagata uma.

Meafaigaluega manaʻomia ma Meafaigaluega mo Gem Mining i Georgia

Gem mining, i lona uiga, o se faʻafefiloi o le onosaʻi, tutumau, ma meafaigaluega saʻo. Georgia, fa'atasi ai ma ona fanua fa'afanua eseese, e ofoina atu le tele o fa'amatalaga eliina ma'a, mai le fa'apa'aina o le vaitafe i le eliina i lua matala. O le i ai o meafaigaluega sa'o e mafai ona fa'aleleia atili ai le poto masani, fa'amautinoaina e te faia le tele o lau sailiga sailiga ma'a.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: O mea taua ia mo soʻo se tulimanu tulimanu i Georgia, aemaise lava i nofoaga lauiloa mo auro. O tuasivi i luga o le apa auro e fesoasoani e vavae ese maʻa tetele ma otaota, faʻatagaina maʻa sili atu le mamafa ma minerale e faʻamau i lalo. O le fa'avasegaina, i le isi itu, o se mata mata e fa'aaoga e fa'amama ese ai lapisi tetele a'o le'i pa.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea faigaluega eli, e amata mai i suo lapopoa e oo atu i solo lima, e aoga aemaise lava pe afai o loo e alu atu i fanua po o vaega togavao mama e mafai ona maua ai maa taua i lalo ifo o le fogaeleele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: Mo i latou o lo'o su'esu'eina ma'a po'o fa'ato'aga, o se samala ma'a e taua tele. Latou te mafai ai e le tagata eli ona vaelua maa, faʻaalia soʻo se maʻa taua o loʻo natia i totonu.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A amata loa ona e aoina, e te manaʻomia se mea e teu ai au mea na maua. E mafai ona fa'aoga se pakete umi e uu ai maa tetele ma minerale, a'o atigi pusa laiti po'o taga ie e lelei atoatoa mo ma'a ma'ale'ale pe laiti.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise mo tagata amata, i ai se tusitaiala lapopoa taga i maa taua masani i totonu Delaware e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o fa'apipi'iina i vaila'au fa'ama'i, fusi, ma isi mea taua e tatau ona avea ma se vaega o au mea fa'aoga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

I se aotelega, o le faʻaauupegaina o le tagata lava ia e faʻaleleia atili ai le sailiga o mea taua i Georgia. E ui ina folafola atu e le fanua o le setete oa, o le faʻafefiloi o meafaigaluega saʻo ma le naunautai o se tagata suʻesuʻe e faʻaalia moni ai maa taua natia.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Georgia

Georgia, e masani ona taʻua o le "Peach State," o loʻo i lalo ifo o ona eleele se faʻailoga o maʻa taua o loʻo faatalitali mo le mauaina. Ina ia faʻamautinoa se malaga faʻatau ma faʻagaloina, o nisi nei o fautuaga masani ma togafiti e taʻitaʻia oe:

  1. Su'esu'e Ae E te Le'i Alu: Ae e te lei alu i lau malaga, e taua tele le faia o ni meaaoga. Fa'amasani oe i ituaiga o ma'a taua e te ono fetaia'i i vaega patino. O nofoaga eli ta'itasi i Georgia e iai ana taulaga fa'apitoa.
  2. Amata vave: O le tele o nofoaga eli ai, aemaise o alititai o vaitafe, e mafai ona tumutumu a o faagasolo le aso. O le vave amataina o lau sailiga e le gata e maua ai le toʻafilemu o le taeao ae faʻateleina ai le avanoa e maua ai maa taua aʻo leʻi ova le faʻamama o nofoaga.
  3. O le onosai o le Ki: O le sailiga maa e le o taimi uma e uiga i le faamalieina vave. O nisi taimi e alu ai ni itula e su'e ai le palapala po'o le ta'e ese o ma'a e su'e ai lena maa taua. Ia onosai ma finafinau; o taui e masani ona aoga le faatalitali.
  4. Aoao le Sluicing Technique: Sluicing o se faatufugaga. Fa'ai'u lau atigipusa po'o le apa ina ia mafai e le vai ona ave'ese mea mama, ae tu'u ai maa sili ona mamafa. Fa'aaogā se gaioiga fa'afefete; fa'atasi ai ma le fa'ata'ita'iga, e te atia'e ai se pao e fa'ateleina ai ou avanoa e taofi ai ma'a.
  1. Manatu i le Siosiomaga: Ia mataala i le siosiomaga. Aloese mai le eliina o pu tetele e le mafai ona e toe faatumu i totonu, ma aloese mai le faalavelaveina o le natura masani. Ia manatua, e tāua tele le matagofie o le laueleele e pei o maa tāua o loo natia.
  2. Aua'i ma Tagata o le Atunu'u ma Uso Miners: E masani lava, o tagata o le nuʻu poʻo tagata tulimanu tulimanu e maua ni malamalamaaga taua e uiga i nofoaga natia poʻo metotia. O le auai i talanoaga faauo e mafai ona oo atu ai i fautuaga fefaʻasoaaʻi ma atonu e oʻo lava i tala o mea na maua.
  3. Tumau Susū ma Puipuia: E mafai ona malosi le la o Georgia. Ia tele vai ile lima i taimi uma, fai se pulou, fa'apipi'i le la, ma fa'amautinoa e iai au mea'ai e fa'atumauina ai lou malosi.
  4. Faamaumau Au Sailiga: Ave se api po o se api talaaga. Fa'amaumau po'o fea ma le taimi na e maua ai ma'a taua e mafai ona aoga mo malaga i le lumana'i. E faia ai fo'i se fa'amanatuga matagofie o au mea fa'afiafia.
  5. Teufaafaigaluega i Lesona: O le tele o maina faapisinisi i Georgia e ofoina atu lesona tulituliloaina mo tagata amata. O le teu fa'afaigaluegaina i se tasi e mafai ona fa'apu'upu'u tele ai lau fa'aa'oa'oga ma fa'aleleia ou avanoa e manuia ai.
  6. Talitonu i Lou Manatu: O nisi taimi, o pito sili ona lelei e le o ni nofoaga sili ona lauiloa. Afai ei ai sau fa'amoemoe e uiga i se nofoaga, su'esu'e. O nisi o mea e sili ona lelei e maua mai i nofoaga e le o iai le ala.

O le mea moni, o le tulituliloaina o maa i Georgia o se faʻataʻitaʻiga o lagona, faʻafefiloi le fiafia o le tuliga ma le toʻafilemu o le natura. Faatasi ai ma nei fautuaga i lima, o lau malaga e le gata o le a tauia ae o se poto masani foi e faapelepele i ai.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

A maeʻa itula o suʻesuʻega filiga, pe a e uuina se maa taua i lou lima, o le lagona o le ausia e le mafaatusalia. Ae e le gata ai iina le faigamalaga. O le taulimaina lelei, fa'amamā, ma le fa'asaoina o au mea na maua e taua tele. O se ta'iala atoatoa lea i le togafitia o au mea taua Georgian ma le tausiga e tatau ai:

  1. Faamama lemu: O le taimi lava e te maua ai se maa taua, tetee atu i le faaosoosoga e olo malosi ma mama. Nai lo lena, fa'aaoga se pulumu malu (pei o se pulumu fulunifo tuai) ma vai su'esu'e e aveese malie ai le palapala ma le palapala. Mo le palapala malō, e mafai ona fa'aofi mai se fasimoli ipu suamalie.
  2. Faailoaina o Au Ma'a'a: E le o mea uma e iila o auro, ma e le o maa iila uma o se maa taua. Teu fa'afaigaluega i se tusi fa'ailoa lelei ma'a taua pe fa'atalanoa ma tagata popoto i fa'aaliga ma'a ma minerale. O le iloaina o mea na e mauaina e fa'atamaoaigaina ai le poto masani ma fesoasoani ia te oe e fuafua le taua o le maa.
  3. Teuina o Au Sailiga: O maa taua, aemaise lava pe a mata, e mafai ona maaleale. Teu i totonu o taga vaivai ta'itasi po'o ni vaega e puipuia ai mai le tu'itu'i o le tasi i le isi. O pusa palasitika ma vaega faʻavae e fetaui lelei mo lenei mea.
  4. Su'esu'ega a le Lab: Afai e te talitonu ua e tautevateva i luga o se mea taua moni, mafaufau e suʻesuʻe i se suʻesuʻega gemological. O lenei mea o le a maua ai faʻamatalaga i le moni o le maʻa, lelei, ma le tau aoga.
  1. Otioti ma Faila: O nisi ma'a taua e fa'aalia ai lo latou matagofie moni pe a tipi ma fa'alelei. Afai o loʻo e mafaufau i lenei laasaga, ia mautinoa o loʻo faia e tagata tomai faapitoa. O Georgia ei ai le tele o fale tipi ma'a ta'uta'ua mo a latou galuega taulima.
  2. Fa'amaumauga ma Fa'ailoga: O le tausia o se faamaumauga o le mea ma le taimi na e mauaina ai maa taua taitasi e mafai ona taua tele, aemaise lava pe afai o loʻo e mafaufau e fai le sailiga o maʻa ma mea masani. Fa'apipi'i fa'ailoga i vaega ta'itasi e teu ai pe fa'atumauina se ogalaau.
  3. Taulimaina ma le Fa'aeteete: E o'o lava i ma'a ma'a'a e pei o taimane e mafai ona ta'e pe matasi pe a le sa'o le taulimaina. Ia piki i taimi uma maa taua i o latou pito ma aloese mai le paʻi i o latou foliga, aua o suauu mai tamatamailima e mafai ona faʻafefe ai.
  4. Fa'aali Au 'Oa: Afai e te mitamita i au mea na maua, mafaufau e faʻatau se pusa faʻaaliga. O le faʻaalia o au maʻa taua e le gata e faʻaopoopoina ai se paʻi o le matagofie faʻanatura i lou avanoa e nofo ai ae e mafai foi ona avea ma se amataga talanoaga sili.
  5. Manatuga Inisiua: Mo su'esu'ega taua, atonu e te mana'o e fa'aopoopo i latou ile inisiua a lou fale po'o le mauaina o se isi faiga fa'avae.
  6. Faʻaauauina le Aʻoaʻo: O le lalolagi o maʻa taua e lautele ma faʻasolosolo pea. Auai i kalapu maa ma minerale, auai i mafutaga faaleaoaoga, ma tumau le faafou i tusitusiga e faatatau i maa. O le tele o lou iloa, o le lelei fo'i lea o lou iloa ma fa'atauaina au mea na maua.

O lona uiga, o le mauaina o se maa taua ua na o se amataga. E ala i le tu'uina atu i au su'esu'ega o le tausiga ma le gauai e tatau ona latou maua, e mafai ona e mautinoa latou te tumau pea o'oa le tumau mo tupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Georgia

O le laufanua o Georgia, e tamaoaiga i mea ofoofogia fa'afanua, ua fa'aalia ai le tele o 'oa feilafi i le tele o tausaga. O le tala faasolopito o le setete o loʻo tumu i suʻesuʻega mataʻina maa taua, o nisi o ia mea ua avea ma tala faʻasolopito i tala faʻasolopito o sailiga maa. Sei o tatou amata i se faigamalaga i nisi o maʻa sili ona mataʻina e maua i le Peach State:

  1. Le Fetu o Georgia: O se tasi o mea e sili ona lauiloa i le talafaasolopito o le setete, o le Fetu o Georgia o se safaira o loʻo faʻaalia se mamanu ofoofogia o fetu. O le mamafa o le 50 carats mata'ina, o lona lanu lanumoana loloto ma le asterism atoatoa e avea ai ma miti a le tagata fiafia.
  2. Le Ellijay Emerald: Na maua i tafatafa o le taulaga o Ellijay, o lenei tioata mataʻina emerald e sili atu i le 1,600 carats lona mamafa i lona tulaga faigata. E ui e le o se mea aupito sili ona tele na maua, ae o lona manino ma le lanu lanu meamata na tuʻuina ai i totonu o emeralds sili ona matagofie i le lalolagi.
  3. Dukes Creek Auro: O le faanatinati auro a Georgia na mafua ona o mea taua na maua i luga o Dukes Creek. E ui lava e le o se maa taua, ae o le tele o auro o loʻo maua iinei, e aofia ai ma ni nai nugget tetele, na faʻamausaliina lona tulaga i talatuu o le sailiga maa.
  4. Le Amethyst Giant: Na maua i Jackson's Crossroads, o lenei tioata amethyst, e tele pauna lona mamafa, na fa'afiafiaina tagata fiafia i lona lanu viole loloto ma le manino. O lo'o tumau pea se tasi o amethyst sili ona taua ma sili ona lelei maua i le itulagi.
  1. Georgia's Diamond: E ui o taimane e le masani ona fesoʻotaʻi ma Georgia, e iai faʻalavelave maua. O se tasi o mea iloga na maua o se taimane manino manino ma talatala e sili atu i le 2 carats le mamafa, e faamanatu atu ai i tagata tulimanu o loʻo faʻateʻia i laufanua o le setete.
  2. Le Dahlonega Mint: E ui e le o se mea na maua, ae o le Dahlonega Mint o loʻo faʻamaonia le tele o auro na maua mai le setete. I le va o le 1838 ma le 1861, na maua ai e lenei mint le toeitiiti atoa le miliona tupe auro, ma faʻamaonia ai le matafaioi a Georgia i le vaitau o auro a le atunuu.
  3. Blue Garnet Te'i: I totonu o se setete e le o lauiloa tele mo garnets, o se mea mataʻina le mauaina o garnet lanumoana na faateia ai le toatele. O lona lanu lanu, suiga mai le lanumoana-lanumeamata i le malamalama o le ao i le violē i lalo o le susulu malamalama, na avea ma se lagona.
  4. Laumei Logan Safaira: O le isi safaira taua na maua, o le Laumei Logan, na faaigoa i lona tagata na maua, na lauiloa e le gata i lona lapoa ae faapea foi i lona lanu tulaga ese, o se fefiloi manaia o le lanumoana ma le lanu meamata.
  5. Georgiaite Meteor Gems: O nei maa lanu meamata e le masani ai e talitonuina na fausia mai se aafiaga meteor i le faitau miliona o tausaga talu ai. O lo latou mauaina na fa'aopoopoina ai se pa'i mai fafo i tala fa'atauga a Georgia.
  6. Le Enigma Natia: Maua i le itu i matu o le setete, o nai tioata natia, o se maʻa lanu meamata e le masani ai, ua le mautonu ma fiafia tagata suʻesuʻe ma tagata tulimanu ona o lo latou tulaga faʻafuaseʻi i le itulagi.

O nei su'esu'ega ta'uta'ua o lo'o fa'apipi'iina ai le togafiti fa'ataulāitu ma le mealilo o laufanua o Georgia, e avea o se fa'aosofiaga mo le anoanoa'i o tagata fiafia. O su'esu'ega ta'itasi o lo'o ta'u mai ai se tala o le tutumau, laki, ma le fa'afiafiaga le tumau o 'oa natia a le setete.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le faatosina o sailiga maa e le gata i tuaoi o Georgia. O le tele o setete tuaoi o loʻo mitamita foi i tu ma aga eli maʻa ma laufanua e tumu i oa natia. O se vaaiga vave lea o mea e mafai ona faʻamoemoeina e le au fiafia maʻa:

  1. Alabama Gem Mining: O le Yellowhammer State ose malutaga mo fetu quartz lanumoana, garnets, ma hematite. O le tamaoaiga Appalachian itulagi e maua ai le tele o avanoa mo rockhounds.
  2. Tennessee Gem Mining: Ta'uta'ua i penina matagofie o le vai magalo, Tennessee e iai fo'i se fa'aagaaga mauoa o akate ma iasepi, aemaise i ona itu maugā i sasae.
  3. South Carolina Gem Mining: Fale o le lauiloa "Eleanor Emerald," South Carolina ofoina beryl, garnets, ma amethyst i lona Midlands ma Piedmont itulagi.
  4. North Carolina Gem Mining: O le Tar Heel State e lauiloa i ona emeralds, safaira, ma garnets, aemaise lava i tafatafa o le Spruce Pine.
  5. Florida Gem Mining: E ui e le o se tulaga maa taua masani, Florida ofo mai nifo fagogo, amu fa'asa, ma tioata calcite, aemaise lava i ona itu tutotonu.

E ui o Georgia o loʻo umia se nofoaga faʻapitoa i loto o tagata e fiafia i maʻa, e manino lava o le itu i Sautesasae o Amerika o se 'oa moni, o setete taʻitasi e faʻaopoopoina lona feʻilafi uiga ese i le tala o le tulimanu. O le su'esu'eina o nei setete e na'o le fa'atamaoaigaina o le fa'afetai o se tasi i le tele o fa'afanua o le itulagi.

Faʻaleleia lou malamalama eli maa e ala i le suʻesuʻeina o matou loloto Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Le Fa'ailoga Le'au o le Sa'iliga maa & Se Suiga Fa'afiafia

O le tele o mea'ai fa'afanua a Georgia ma tala fa'asolopito o sailiga ma'a ua leva na fa'afiafiaina ai le au fa'atauva'a ma le au tulimanu fa'apitoa. O le setete, faatasi ai ma ona laufanua eseese mai le Blue Ridge Mountains e oo atu i le taʻavale Piedmont, e maua ai se tulaga faʻafiafiaina mo i latou o loʻo tuliloaina oa natia. O su'ega ta'itasi o lo'o fa'amatalaina ai se tala o le onosa'i, fa'apalepale, ma le fiafia tele o le su'eina o ma'atāua tanumia o le natura.

Ae ui i lea, e le o tagata uma o loʻo i ai le faʻatauvaʻa o le alu atu i laufanua o Georgia, ma o iina e sau ai se isi mea manaia. Faʻalauiloaina le "Home Gem Mining Kit," o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aumaia ai le fiafia o le sailiga maa i lou faitotoa. Fuafuaina mo tagata fiafia o vaitausaga uma, o lenei pusa o loʻo i ai se faʻafefiloi o minerale mataʻutia ma maa taua, e mafai ai ona e lulu, faʻapa, ma maua, mea uma mai le mafanafana o lou fale. O se molimau i le mea moni e faapea e ui o Georgia e ofoina atu se poto masani tulimanu maa taua, o le agaga o le mauaina e leai se tuaoi.

2 manatu i le "A Gem Hunter's Guide to Georgia's Hidden Treasures: Ta'iala Sili"

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *