Delaware Gem Mining Guide: Su'e 'Oa Natia Latalata ia Oe!

Delaware Iade

O le setete o Delaware atonu e laʻititi i le lapopoa, ae o loʻo faʻapipiʻiina se tuʻi pe a oʻo mai i oa natia i lalo ifo o lona tino. Eli maa i Delaware ua avea ma tafaoga fiafia mo tagata o le atunuu ma tagata asiasi, faatasi ai ma le avanoa e maua ai maa matagofie ma minerale matagofie. I totonu o lenei taʻiala, o le a matou savalia oe i maʻa sili ona taua o loʻo maua i Delaware, o nofoaga pito i luga e eli mo i latou, ma sili atu.

Delaware atonu e laʻititi i faʻafanua faʻafanua, ae e tumu i mea ofoofogia mineralogical. A'o le setete e le'o iai ni safaira mata'ina or rubies, o loʻo faʻamaualuga ai le tele o maʻa maʻa mataʻutia ma matagofie. I lalo, ua matou vaevaeina nisi o nei 'oa i ni vaega se lua: e seasea ma masani, e avatu ai ia te oe se vaaiga o mea o loʻo ofoina mai e le First State.

Ma'a'a e seasea maua i Delaware:

Ma'a Serpentine Talatala
Gemstonefaʻamatalaga
Delaware IadeO se ituaiga tulaga ese o iasepi e maua i Delaware, e masani ona lanu meamata ma e taua mo lona foliga ma uiga lelei.
WilmingtoniteO se minerale e le masani ai e patino i le setete, e lauiloa i lona lanu moana lanumoana.
SerpentineE masani ona maua i le itu i matu o le setete, o loʻo i ai se mea lamolemole ma e masani ona lanu meamata, o nisi taimi e faʻafefe.
StauroliteE maua i lea taimi ma lea taimi i Delaware, e iloa mo ona masaga tioata e pei o se koluse.
ChrysocollaO se minerale lanu meamata-lanumoana, e maua i nisi taimi i le apamemea tupe teu a le setete ma e masani ona faaseseina mo turquoise.

O ma'a tāua masani e maua i Delaware:

Faila Chalcedony Tumble
Gemstonefaʻamatalaga
ChalcedonyO se ituaiga o quartz, Chalcedony e mafai ona maua i lanu eseese mai le lanumoana i le piniki ma e fai si taatele i Delaware.
JasperO se ituaiga o chalcedony e le manino, e masani ona mumu, samasama, pe enaena ma e masani ona maua i tafatafa o le vaitafe.
QuartzO lenei ma'a taua tele e amata mai i le manino i le susu po'o le lanu piniki laititi ma e masani lava i le setete.
AgateO se ituaiga fa'amalama o le chalcedony ma fusi lanu; e masani ona maua i tafatafa o le C&D Canal eria.
MuscoviteO se mika siliva e masani ona maua i le setete, e masani lava i fausaga pei o laupepa.
Petrified WoodO mea la'au anamua na fa'ato'a fa'atosina i le aluga o taimi, o lo'o maua fa'apitoa i le talafatai laugatasi.
minerale silikoneE ui lava e le o iai i le tele o mea taua, e mafai ona maua fatu garnet i nisi taimi i le setete, e iloa e lo latou lanu mumu.
HematiteO lenei minerale iron oxide e foliga efuefu u'amea ma e mafai ona maua i nisi taimi i ni vaega laiti i Delaware.
PyriteUa ta'ua o le “Auro a Fool” ona o lona iila auro, e maua i nisi taimi i le setete.
CalciteO lenei minerale masani carbonate e masani ona manino pe paʻepaʻe ma e mafai ona maua i vaega eseese o Delaware.

Pe e te manaʻo e suʻe se Wilmingtonite e le masani ai pe naʻo le manaʻo e faʻafeiloaʻi i le sili ona masani, ae matagofie le kalasi poʻo le iasepi, Delaware's terrains of Delaware's terrains of Delaware's terrain of Delaware's terrain of Delaware's offer choses for gem enthusiasts.

Nofoaga eliina ai maa sili i Delaware

  1. C&D Canal Area: O loʻo i le va o taulaga o Newark ma Delaware City, o le C&D Canal e le naʻo se faʻainisinia ofoofogia ae o se malutaga mo le aoina o minerale. O mea iloga na maua e aofia ai agate, iasepi, ma le kalesona. O nofoaga faitele o lo'o i luga o le alavai e faigofie ona maua i le ao. E leai se totogi e manaʻomia, ae faʻaaloalo i taimi uma fanua tumaoti ma tuaoi.
  2. Vaitafe o Initia: E lata ane i taulaga o Millsboro ma Dagsboro, o le Vaitafe o Initia o se nofoaga sili ona lelei mo le suʻeina o fafie, aemaise lava pe a maeʻa timuga. O auvai e masani ona tatala mo su'esu'ega, ae atonu e mana'omia ni fa'atagaga patino. E tatala mai le oso a'e o le la se'ia goto le la, e leai ni totogi fa'atatau.
  3. Brandywine Creek: O lenei 'upega tafaʻilagi, latalata i Wilmington, e taʻutaʻua mo ana teuina o serpentine ma chrysocolla. O nofoaga sili ona lelei o loʻo i tafatafa o le vaitafe, e mafai ona maua i le tele o tausaga. O itula faigaluega e amata mai i le vaveao se'ia o'o i le afiafi, ma e ui e leai se totogi mo le tuliga o ma'a, ae atonu e itiiti se totogi o paka.
  4. Avanoa Omea Mumu: O loʻo i le itu i matu o Delaware, latalata i le Pennsylvania tuaoi, o lenei alia e lauiloa mo tamai tioata quartz ma garnets. E mafai ona maua i le tausaga atoa, mai le oso a'e o le la i le goto o le la. E leai se totogi e fa'atatau, ae ia mautinoa e te le o iai i se fanua tumaoti.
  1. Delaware Seashore State Park: O lo'o i luga o le gataifale o Atalani, o lenei 'upega tafa'ilagi e le ofoina atu ni maa fa'aleaganu'u ae nai lo le tele o fa'ailoga mata'ina o le gataifale. Tatala mai le 8 i le taeao e o'o i le goto o le la, o lo'o i ai le tau e ulufale ai mo ta'avale i le vaitau maualuga.
  2. Susuga Itumalo Fields: O fanua tatala o Sussex County, aemaise lava pe a maeʻa le seleselega, faʻaalia le quartz ma o nisi taimi o garnet. Saili i taimi uma se fa'atagaga mai tagata e ona fanua a'o le'i su'esu'e. Ole avanoa ma totogifuapauina e fesuisuiai e faalagolago ile nofoaga patino ma le pule faitalia a le pule.
  3. Prime Hook National Wildlife Refuge: E lata ane i Milton, o lenei nofoaga e ofoina atu uma se siosiomaga filemu ma le avanoa e maua ai fafie. Tatala mai le afa itula a'o le'i oso a'e le la i le afa itula pe a goto le la, e leai se totogi, ae e tatau lava ona mulimulita'i tulafono o le aoina.
  4. White Clay Creek: Latalata i Newark, o le alia lenei o se isi nofoaga vevela mo tagata fiafia i le quartz. E mafai ona maua i le tausaga atoa, mai le oso a'e o le la i le goto o le la. E ui e leai se totogi o le tulituliloaina o ma'a, atonu e iai le pili o pakaga fa'atatau ile mea e te filifilia.
  5. Mailei Pond State Paka: E lata ane i le Laurel, e ui ina sili atu ona lauiloa mo ana laau o le koperi, o eria lata ane e mafai ona maua mai ai le kalesona. E tatala le paka ile 8 ile taeao ma tapuni ile goto ole la. E la'ititi la'u totogi e ulufale ai mo ta'avale.
  6. Matafaga Broadkill: O se fa'aopoopoga fa'ate'ia, ae o le oneone o lo'o fa'aalia ai nifo o malie, aemaise lava pe a uma afā. E mafai ona maua i le tausaga atoa, e leai ni totogi fa'apitoa, ae fa'aaoga tulafono fa'alotoifale.

E ui o nofoaga taʻitasi e ofoina atu lona uiga faʻapitoa ma mea e mafai ona maua, ia manatua pea e faʻaaloalo i le siosiomaga, tausisi i soʻo se tulafono poʻo tapulaʻa, ma tuʻu le nofoaga e pei ona e mauaina.

Talafa'asolopito o Gem Mining i Delaware

Delaware, e masani ona faʻafefe e ona tuaoi tetele, o loʻo umia se faʻailoga tele o tala faʻasolopito pe a oʻo mai i le eliina o maa. Ose tala e tele seneturi, na a'afia i vaitau ma nu'u eseese sa 'ainā pe sopoia ona fanua.

I tala fa'asolopito, o nu'u a Amerika Amerika na muamua iloa ma fa'aogaina le gafatia o le tamaoaiga o minerale a Delaware. Mo i latou, o maa taua e le na o ni mea manaia feilafi; sa latou umia le taua faaleagaga, aganuu, ma le aoga. O le kalesona ma le iasepi, o mea masani e maua i le setete, sa faia ma le faaeteete e fai ma meafaigaluega, auupega, ma teuteuga. O nei mea e le na'o le fa'aoga i aso uma ae na fa'atatau i a latou faiga tau fefa'ataua'iga, e masani ona fa'afesuia'i ma ituaiga tuaoi.

Faatasi ai ma le nofoia o Europa i le seneturi lona 17, o punaoa minerale a Delaware na toe tuʻuina atu i le malamalama. E ui o le au fou na muamua taulaʻi atu i faʻatoʻaga ma fefaʻatauaʻiga, e leʻi umi ae iloa le gafatia o le tamaoaiga o le minerale a Delaware. O le 18th ma le 19th seneturi na vaaia ai galuega laiti eliina, faatasi ai ma nuu i le lotoifale o loo saili mo maa taua e le gata mo teuteuga ae mo a latou togafitiga faafomaʻi ma mea lilo.

O le 20th seneturi na aumaia ai se auala faʻafiafiaga sili atu eliina maa i totonu Delaware. A'o feagai le setete ma le fa'atama'iaina ma le fa'atosinaina, o taga o fanua e le'i pa'i i ai na avea ma nofoaga fa'atauaina mo tagata fiafia ma tagata fiafia. O le olioli e leʻi taoto i le faʻatau pisinisi ae o le fiafia o le mauaina. O mea na tutupu e pei o le oso auro i setete i sisifo e lei tupu lava iinei. Nai lo lena, na tumau pea Delaware o se malutaga filemu mo tagata suʻesuʻe masani, faatasi ai ma ona vaitafe, fanua, ma itulagi tu matafaga e ofoina atu oa natia.

I tausaga talu ai nei, ua vaʻaia e le setete le toe faʻafouina o le fiafia i lona tala faʻasolopito. O aʻoga, kolisi, ma faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu e masani ona faʻatulagaina malaga ma tafaoga, faʻamamafaina le taua o aʻoaʻoga ma faʻafiafiaga o le sailiga o maa.

O le mea moni, o Delaware's gem mining history e le o se tasi o tamaoaiga tele ma mamalu. O se tala e sili atu le maaleale, ae tutusa le faʻamalosia o le mauaina, fesoʻotaʻiga i le fanua, ma le faʻafiafiaga tumau o tagata i oa i lalo ifo o tatou vae.

Tulafono Fa'atonu maa i Delaware

Gem mining i Delaware, pei o le tele o isi setete, o loʻo pulea e se seti o tulafono faatonutonu e faʻamautinoa ai o loʻo puipuia le siosiomaga, faʻaaloalogia aia tatau a tagata taʻitoʻatasi, ma faʻasaoina le taua faʻasolopito o nisi vaega. O le malamalama i nei tulafono e taua tele mo soʻo se tasi e naunau e suʻesuʻe le tamaoaiga o minerale a Delaware.

1. Pulea Fanua ma Aia Tatau: I Delaware, o le aia tatau i punaoa minerale a le tagata e ona fanua. O lona uiga, e tusa lava pe iloa se nofoaga patino mo ana teu oloa, e le mafai ona e aoina iina e aunoa ma se faʻatagaga manino mai lē e ona. E moni lenei mea mo fale tumaoti ma pisinisi. A'o le'i alu i so'o se malaga tuliga ma'a, e taua tele le fa'amautu o le pule o fanua ma maua fa'atagaga talafeagai.

2. Eleele a le Malo ma Paka a le Setete: E ui o le tele o paka a le setete, sulufaʻi o meaola, ma fanua lautele i Delaware e faʻatagaina le tulituliloaina o maa, e masani lava ona iai faʻatonuga ile auala ma le mea e mafai ona e aoina ai. Mo se fa'ata'ita'iga, o nisi eria e ono fa'agata ona o lo latou si'osi'omaga po'o le tala faasolopito. O nofoaga e fa'atagaina ai le tulituliloaina o ma'a taua, e ono iai ni fa'atapula'a i le tele o ma'a taua e mafai ona e aoina, o mea faigaluega e mafai ona e fa'aogaina, po'o auala e fa'aaogaina ai.

3. Manatuga Siosiomaga: O lo'o fa'amanino e Delaware le fa'asaoina o le si'osi'omaga. E tusa lava pe faʻatagaina le tulituliloaina o maʻa i totonu o se eria, e masani ona manaʻomia oe e faʻamautinoa sina faʻalavelave i le siosiomaga. Atonu o lona uiga o le toe fa'atumuina o pu e te eliina, aua le fa'aaogaina o vaila'au e ono afaina ai punavai, ma e masani ona tu'ua le vaega e te mauaina.

4. Nofoaga Fa'asolopito ma Aganu'u: Delaware o le fale o le tele o nofoaga fa'asolopito ma aganuu. O le tulituliloaina o maa i ia vaega, e tusa lava pe iloa o loʻo i ai maa taua, e masani ona faʻasaina e puipuia ai le tamaoaiga o measina a le setete. O le fa'alavelaveina o ia nofoaga e mafai ona o'o atu ai i sala tetele ma a'afiaga fa'aletulafono.

5. Lipoti o Sailiga Tele: A'o fa'amalosia e Delaware le tulituliloaina o ma'a fa'afiafia, so'o se su'esu'ega taua pe le masani ai e tatau ona lipotia i le Matagaluega o Punaoa Fa'alenatura ma le Siosiomaga. O le mea lea e faʻamaumau ma atonu e suʻesuʻe le sailiga, faʻamautinoa e le faʻagaloina soʻo se faʻasaienisi poʻo faʻasolopito taua.

6. Su'esu'ega Fa'apisinisi: Mo i latou e fiafia i le la'uina o ma'a fa'atau, ose seti o tulafono faatonutonu e sau i le ta'aloga. Laisene, su'esu'ega lautele o a'afiaga o le si'osi'omaga, ma iloiloga fa'avaitaimi o se vaega o le fa'agasologa. E faia e le setete se faiga fa'atatau, fa'apaleni mana'oga tau tamaoaiga ma fa'atatau i le si'osi'omaga ma fa'alapotopotoga.

I se aotelega, aʻo ofoina atu e Delaware le tele o avanoa mo tagata fiafia maʻa, e sili ona taua le faʻaaloalo i ana tulafono faatonutonu. Ua iai nei tulafono e puipuia ai aseta faalenatura, tala faasolopito, ma aganuu a le setete, ia mautinoa e mafai ona fiafia i ai tupulaga a sau. A'o le'i alu i fafo ma au mea faigaluega ma au mea faigaluega, ia e masani i taimi uma i tulafono faatonutonu ma faiga sili ona lelei.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Delaware

O le fa'aauupegaina o oe lava i meafaigaluega sa'o e mafai ona faia ai le eseesega i le va o se sailiga manu ma'a fua ma se aso fa'anoanoa. O le fa'afanua o Delaware, fa'atasi ai ma ona vaitafe, fanua matala, ma le gataifale, fa'atonu mea faigaluega ma meafaigaluega e mana'omia mo le lelei ma le lelei o le la'uina o ma'a.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Tuuina atu o le tele o maa taua a Delaware o loʻo maua i tafatafa o vaitafe ma vaitafe, o se seti o mataʻitusi e taua tele. O nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maa tetele ma otaota mai maa taua. E atamai le i ai o pupuni o mata eseese mo le fa'amamaina lelei.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea faigaluega eli, e amata mai i suo lapopoa e oo atu i solo lima, e aoga aemaise lava pe afai o loo e alu atu i fanua po o vaega togavao mama e mafai ona maua ai maa taua i lalo ifo o le fogaeleele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se samala ma'a, ma ona pito mafolafola ma fa'ai'ai, e aoga tele mo le talepeina o ma'a ma fa'aalia ai maa taua. O se piki e mafai ona fesoasoani i laufanua faigata, fesoasoani e fa'ate'a ma'a po'o le faia o se mea e ulufale ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A amata loa ona e aoina, e te manaʻomia se mea e teu ai au mea na maua. E mafai ona fa'aoga se pakete umi e uu ai maa tetele ma minerale, a'o atigi pusa laiti po'o taga ie e lelei atoatoa mo ma'a ma'ale'ale pe laiti.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise mo tagata amata, o le i ai o se tusitaiala lapoʻa taga i maʻa taua masani i Delaware e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o fa'apipi'iina i vaila'au fa'ama'i, fusi, ma isi mea taua e tatau ona avea ma se vaega o au mea fa'aoga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O lona uiga, a'o fa'afiafiaina le faatosina o le mauaina o ma'a taua, o le saunia lelei e fa'ateleina ai ou avanoa e manuia ai. Teufaafaigaluega i meafaigaluega ma meafaigaluega saʻo, ma le faʻamautinoaina o lou saogalemu, o le a faʻaleleia atili ai lou poto masani i le mining i Delaware.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Gem Mining i Delaware

Delaware, e ui e le taʻutaʻua e pei o isi setete i sisifo i le tele o maa, e ofoina atu avanoa faʻapitoa mo sailiga maa mo i latou e iloa. O le saunia lelei ma le malamalama e uiga i le fanua e mafai ona faʻaleleia atili ai le manuia o lau tafaoga. O nisi nei o fautuaga taua ma togafiti e faʻatatau i le eliina o maa i le First State:

1. Taimi o mea uma lava: O taimi sili ona lelei e su'e ai vaitafe ma vaitafe i Delaware o le mae'a o timuga pe a maua e le vai ni fa'aputuga o minerale fou. I le isi itu, a maeʻa afā tetele, e mafai ona faʻaalia e le gataifale e pei o Broadkill Beach ni 'oa natia na tafe i uta.

2. Malamalama Faalelotoifale: O le fa'atasi ma nu'u fa'apitonu'u po'o le auai i se kalapu minerale i le lotoifale e mafai ona taua tele. E masani ona maua e tagata o le ekalesia le tele o tausaga, pe a le o ni tausaga, o le poto masani ma e mafai ona tuʻuina atu faʻamatalaga i nofoaga e le masani ai poʻo ni metotia faʻapitoa i le eria.

3. Fa'aeteete i Tai: Afai o lo'o e su'esu'e i le talafatai o Delaware po'o auvai o le tai, ia nofouta i taimi uma fa'asologa o tai. E le gata o le a maua ai e oe le avanoa sili pe a suia oneone ma palapala, ae o se iloiloga saogalemu foi.

4. Fa'aaloalo i le Laueleele: Faatumu i taimi uma so'o se pu e te eliina ma fa'amautinoa e te le fa'alavelaveina fa'anatura fa'anatura i le lotoifale. E mitamita tagata Delaware i lo latou matagofie faanatura, ma o le tausisia o lenei faʻaaloalo e faʻamautinoa ai o le tulituliloaina o maʻa e tumau pea o se gaioiga faʻafeiloaʻi.

5. Tumau Onosa'i ma Fa'aauau: O le sailiga o maa e fa'atatau i le onosa'i ma le laki. O nisi taimi, o le faʻaaluina o itula atonu e leai se mea e maua ai, ae o le fiafia o loʻo taoto i lena mea fiafia.

6. Fa'aaogā Fa'atonu Sa'o: Fa'alagolago i le nofoaga, e mafai ona fa'aogaina auala eseese. Mo aluga o vaitafe, o le auala "susu susu" - fa'aofuofu se sieve tumu i le vai ma luluina e fesoasoani e faʻaalia maa taua natia - e mafai ona aoga.

7. Fa'asusu ma Fafaga: E mafai ona mafanafana Delaware i masina o le taumafanafana. Ia lava i taimi uma vai ma mea'ai e fa'amalosi ai oe ile taimi ole tuliga.

8. Fa'amau lau Malaga: Pu'e ata po'o fa'amatalaga o nofoaga e te su'esu'eina. E le gata o le a fesoasoani lea ia te oe e manatua ai nofoaga manuia, ae e avea foi ma se tala matagofie o au mea na tutupu.

9. A'oa'o Oe Lava: O le malamalama muamua e uiga i ma'a tāua masani a Delaware e mafai ona fa'ateleina ai lou avanoa e fa'ailoa ai pe a e tau atu i se mea e ono maua.

10. Saogalemu Muamua: Ta'u i taimi uma i se tasi le mea e te alu i ai ma, afai e mafai, tuliga maa ma se uo. O nisi fanua e mafai ona fa'a'ole'ole, ma e sili atu le saogalemu i taimi uma ma kamupani.

I le faaiuga, e ui o le tulituliloaina o maa taua i Delaware atonu e le faʻamaonia ai le mauaina o jackpot i aso uma, o le fiafia o le tuliga faʻatasi ma le matagofie o le toʻafilemu o le setete e aoga ai malaga uma. Faatasi ai ma le auala saʻo, sina poto faʻapitonuʻu, ma se faʻailoga o le laki, Delaware atonu naʻo le faʻaalia o ana mea lilo ia te oe.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le su'eina o se maa taua i Delaware, pe o se quartz iila po o se iasepi olaola, e le mafaafitia le fiafia. Ae a uma loa ona e mauaina, e faapefea ona e taulimaina, faamama, ma tausia nei oa? O laasaga taua nei ma iloiloga e faʻamautinoa ai o au maa taua e tumau pea lo latou matagofie ma le taua:

1. Fa'amamaina Muamua: A maeʻa ona faʻapipiʻiina, e tele maʻa taua e ufiufi ile palapala poʻo le omea. Fa'aaogā se pulumu vaivai ma vai, fa'amama lemu so'o se otaota matala. Aloese mai le fa'aaogaina o vaila'au po'o mea e fa'afefeteina, aua e mafai ona fa'aleagaina le ma'a.

2. Fa'ailoa: A'o le'i faia nisi la'asaga, e taua tele le iloa o lau maa taua. O nisi maa taua e manaʻomia le tausiga faʻapitoa pe e maʻaleʻale i nisi siosiomaga. O se tusita'iala po'o se fa'atalanoaga ma se tagata su'esu'e gemologist e mafai ona fesoasoani i le fa'amaonia sa'o.

3. Teuga Lelei: Teu eseese ma'a'a ta'itasi e 'alofia ai le maosiosia po'o le fa'aleagaina. O taga vaivai, atigi pusa e tumu i le cotton, poʻo vaega taʻitasi i totonu o se pusa faʻaaliga e sili ona aoga. Taofi i totonu o se nofoaga malulu ma matutu mamao ese mai le susulu o le la, aua o le umi o le faʻaalia e mafai ona mou ai nisi maʻa taua.

4. Fa'amama loloto: Mo maa taua o loʻo i ai pea le palapala poʻo le faʻapipiʻiina, faʻasusu i le vai mo ni nai itula e mafai ona fesoasoani. O nisi ma'a taua e mafai ona fa'amama i le fasimoli ipu mama, ae ia fa'amautinoa i taimi uma o lo'o fufulu lelei le fasimoli. Manatua, o ma'a taua e pei o opals po'o penina e pupuni ma e le tatau ona susu mo se taimi umi.

5. Fa'aali au Ma'a: Afai e fa'aalia au mea na maua, ia mautinoa o le pusa fa'aaliga e puipuia mai le pefu ma le malamalama tele. O mea e puipuia ai le UV o lo'o avanoa mo ma'ale'ale ma'ale'ale.

6. Taulima Puipuiga: Taulima i taimi uma ma lima mama pe faʻaaoga totigilima vaivai. Suau'u fa'alenatura po'o lotion mai lima e mafai ona a'afia ai nisi o ma'a taua i le aluga o taimi.

7. Fa'atauaina: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua tele, mafaufau e fa'atatauina. E mafai e tagata su'esu'e fa'amaonia ona ofo atu ni fa'amatalaga i le tulaga lelei, tupuaga, ma le tau o maketi.

8. Fa'aleleia atili: O nisi maa taua e aoga mai le tipiina poʻo le faʻapolofesa. Afai e mafaufau i lenei mea, feutagai ma tagata tomai faapitoa o loʻo i ai le poto masani i le ituaiga maʻa faapitoa.

9. Aoao atili: Fa'aalu le taimi i le a'oa'oina o au mea na maua—o latou fa'afanua aʻoga, taua fa'asolopito, ma fa'aoga—e mafai ona fa'atamaoaigaina lau malaga tulimanu ma'a. O lo'o ofoina mai ai fa'amatalaga i su'esu'ega ta'itasi ma e mafai ona avea o se sailiga fa'amanuiaina ia lava.

10. Fa'asoa ma Fa'amanatu: O le sailiga o maa i Delaware e faʻatatau i le alalafaga e faʻatatau i mea e maua e le tagata lava ia. Fa'asoa au mea na maua i uo, aiga, po'o kalapu minerale i le lotoifale e mafai ona fa'ateleina le fiafia o le tuliga.

O lona uiga, e le muta le faigamalaga pe a e su'eina se maa taua; ua na o le amataga. O le tausiga lelei, faʻafetai, ma le faʻasoaina o au mea taua a Delaware e faʻamautinoa ai e pele ia i latou mo tausaga a sau.

Ua maua le maa taualoa i Delaware

Delaware Amethyst Fusi

Delaware atonu e le o le setete muamua e oso i le mafaufau pe a mafaufau se tasi i ni mea taua na maua, ae o lenei tulaga tauagafau sa i ai ona taimi i le lauiloa ma nisi o mea na maua. O nei su'esu'ega, e ui atonu e le tele e pei o nisi o setete i sisifo, e iai a latou fa'aoso ma tala fa'apitoa.

1. The Delaware Diamonds: I le amataga o le 19 senituri, quartz manino tioata, ua sese e pei o taimane ona o lo latou manino ma le susulu, na maua i le itu i matu o le setete. E ui e le o ni taimane moni, o latou uiga tulaga ese na mafai ai ona aoina i latou lava aia tatau.

2. O le Brandywine Springs Tourmaline: O se faʻataʻitaʻiga mataʻina lanu meamata turmaline na maua i tafatafa o Brandywine Springs i le 1840s. O lenei sailiga na aumaia ai tagata fiafia i le itulagi, faʻaalia le gafatia o Delaware i le gaosia o maʻa sili ona lelei.

3. Slaughter Beach's Sodalite: Slaughter Beach, e masani ona lauiloa mo ana paʻu solofanua, na vaʻaia muamua le mauaina o maʻa lanu moana lanu moana. O nei ma'a, na maua i le lotolotoi o ma'a masani o le matafaga, na fa'aopoopoina ai se lanu fa'afuase'i i le fa'ailoga ma'a a le setete.

4. Le Dover Opal: I se sailiga faʻafuaseʻi e latalata i Dover, na tautevateva ai se faifaatoʻaga i luga o se fasi opal ma uiga faʻataʻalo. E ui lava e le o se lapo'a tele, na fa'aalia ai le tulaga ese'ese o le setete i ana 'oa minerale.

5. Wilmington's Beryl Cache: I tafatafa o Wilmington, e tele ni fa'ata'ita'iga beryl tetele, ma se lanu lanumoana-lanumeamata mata'ina, na maua i le fa'ai'uga o le 1800s. O nei faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai nei i faʻamaumauga tumaoti, ua manatu o nisi o mea sili ona lauiloa a Delaware.

6. New Castle County Garnets: Ua vaaia e le itulagi le tele o mea na maua i almandine garnets. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa tele na maua i le 20th seneturi o loʻo faʻaalia nei i se falemataʻaga i le lotoifale, molimau i lona taua.

7. Le Seseka Amethyst: O se mea e seasea maua i le 1930s, na maua ai se fuifui tioata amethyst i Sussex County, ma faaosofia ai le fiafia puupuu i le au tulimanu i le lotoifale.

E ui e le mafai e Delaware ona fai fa'aulutala fa'atasi ma su'esu'ega ma'a taua, ae o lona tala fa'asolopito fa'afanua e mautinoa ai e mafai lava ona fa'ate'ia. O nei su'esu'ega ta'itasi, pe i totonu o se vaitafe, fanua, po'o le matafaga, o lo'o talanoa i le tulaga fa'atauva'a ae le mafai ona fa'afitia. O nei sailiga taʻutaʻua e avea o se musumusuga mo tagata tulimanu faʻapitoa ma tagata fou, faʻamaonia e mafai ona maua le 'oa i mea e te le o faʻamoemoeina.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

I tua atu o tuaoi o Delaware, o le a fiafia i latou e fiafia i le sailiga o mea taua i le mauaina o setete tuaoi e ofoina atu avanoa tele e faʻaalia ai oa susulu. O se vaaiga lenei o mea o loʻo faʻatali i totonu o taʻitasi:

  1. Maryland Gem Mining: I le itu i sisifo o Delaware, Maryland o lo'o i ai le tele o minerale ma maa taua. Mai tioata quartz i beryl ma e oʻo lava i le paʻu auro i nisi taimi i ona vaitafe, e ofoina atu e Maryland nofoaga eseese mo tagata suʻesuʻe naunau.
  2. Pennsylvania Gem Mining: O le agai atu i matu, e lauiloa Penisilevania mo ana maina koale anthracite, ae o tagata saili maa e mafai foi ona maua garnets, tioata quartz, ma le maa taua a le setete o Pennsylvania: o le chalcedony lanumoana matagofie ua lauiloa o le 'blue agate.'
  3. New Jersey Gem Mining: I le itu i matu sasa'e, New Jersey faateia i le teuina o minerale felanulanua'i, aemaise ile Sterling Hill Mining Museum. E le gata i lea, o zeolites, quartz, ma prehnite o loʻo faʻatali i le tulimanu mataʻutia.
  4. Virginia Gem Mining: E ui lava e fai si mamao atu i le itu i saute, o le tele o faʻafanua o Virginia e ofoina atu le amazonite, garnets, ma e oʻo lava i auro masani i nisi o vaitafe.

O le fa'avasegaina o au sailiga ma'a taua i luga o laina o le setete e le gata e fa'aleleia ai le 'ese'ese o au su'esu'ega ae e maua ai fo'i se malamalamaga loloto atu i le fa'afanua fa'afanua o le itulagi Mid-Atlantic. Manuia le tuliga!

Ua sauni e su'esu'e ma'a ma'a? O tatou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taiala o lau soa atoatoa!

Delaware's Sparkling Appeal and At-Home Treasures

Delaware, fa'atasi ai ma ona uiga fa'atauva'a ma le tamaoaiga o le fa'afanua, o lo'o fa'afeiloa'i uma tagata tuli manu ma'a fa'apitoa i ona laufanua eseese. Mai le vaitafe o le itu i matu e oo atu i le oneone i le itu i saute, o tulimanu taʻitasi o le setete o loʻo natia ai 'oa faʻamoemoe e faʻatali e maua. O le faatosina o le tulituliloaina o maa taua i Delaware o se faʻafefiloi o faʻataʻitaʻiga, faʻamoemoe, ma le fiafia le tumau o le suʻeina o se vaega o le talafaasolopito o le lalolagi.

Ae, mo i latou e ono maua le malaga, tau, poʻo le le mautonu o le tau o se mea e taofia ai, o le fiafia i le mauaina o maa taua e le tatau ona faʻatapulaʻaina i malaga i fafo. Fa'ailoaina o le “Home Gem Mining Kit”—o se fa'aputuga tu'ufa'atasi o minerale mata ma ma'a taua mai le salafa o le lalolagi, e fa'ataga ai tagata fa'afiafia e su'e, su'esu'e, ma maofa i le tele o ma'a taua i le mafanafana o latou lava fale. O se auala manaia e pu'eina ai le uiga o le tulituliloaina o maa, fa'afeso'ota'i le va i le va o 'oa lilo a le natura ma lou lava potu malolo.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *