Gem Mining Connecticut's Natia Ma'a'a: O'oa Su'e

Eliina maa maa Connecticut

Connecticut, faʻatasi ai ma lona tamaoaiga tala faʻasolopito, e ofoina atu se faʻafefiloi tulaga ese o eliina maa avanoa e fiafia uma i tagata suʻesuʻe faʻataʻitaʻi ma le poto masani. O loʻo i totonu o le fatu o Niu Egelani, o loʻo folafola mai e lenei setete oa natia ma faʻafiafiaga fiafia mo i latou o loʻo faʻaaluina le taimi e suʻesuʻe ai lona tamaoaiga mineralo. O lenei tusiga o loʻo faʻamalamalamaina ai le tele o maʻa taua, o nofoaga sili ona lelei e maua ai, o le tala faʻasolopito o le maina, ma le tele o isi mea e faʻagaloina ai lau sailiga tulimanu.

O le fa'afanua o Connecticut o lo'o tu'uina mai ai le tele o ma'a taua masani ma e le masani ai, ma avea ma malutaga mo tagata fiafia ma tagata aoina. O lo'o i lalo lisi e lua o lo'o fa'avasega mea ofoofogia a le setete.

O ma'a taua e seasea maua i Connecticut:

Almandine Garnet
Gemstonefaʻamatalaga
Almandine GarnetE masani ona mumu loloto or mūmū-enaena, o lenei ituaiga o garnet o se ma'a taua ona o lona lanu matagofie ma le manino.
Meleni TourmalineO se ituaiga tulaga ese o tourmaline lea faaalia lanu piniki, lanu meamata, ma pa'epa'e i se tioata e tasi, e pei o le koluse o se meleni.
Lanu moaga Beryl (Aquamarine)O se ituaiga lanu moana lanumeamata-lanumeamata. E ui lava e le tele i Connecticut e pei o isi ituaiga, pe a maua, latou te fiafia.
Rose QuartzO se lanu piniki o le quartz, o lona lanu maaleale e sili ona sailia. E ui lava e seasea, o nisi nofoaga i Connecticut e maua ai lenei mea taua.
Green DiopsideO se maa taua e le lauiloa, o le diopside i lona lanu meamata e seasea lava i Connecticut ma e taua tele le aoina.

Maa taua masani i Connecticut:

Pepa auro Mika
Gemstonefaʻamatalaga
QuartzO Connecticut e iai le quartz eseese, e amata mai i le manino i le asu, ma e oʻo lava i taimane taʻutaʻua Herkimer.
MicaE ui lava e le o se maa taua i le uiga masani, o laupepa mika e masani ona maua ma e fiafia i ai le tele o tagata aoina.
Le biotiteO se minerale mica uliuli po'o le enaena masani e mafai ona maua i le tele o papa ma'a i Connecticut.
FeldsparI lanu, o lenei minerale e tele naua i Connecticut ma fausia ai le matrix lea e maua ai le tele o isi maa taua.
Black Tourmaline (Schorl)E masani ona faʻafeiloaʻi i le maina a Connecticut, e lauiloa ona o lona lanu pogisa ma fausaga tioata.
Green BerylE ui o le lanu lanumoana e seasea, o le beryl lanumeamata e sili atu ona taatele i Connecticut.
FaʻatonuO lenei minerale mageta, e masani ona maua i lona foliga tioata uliuli, e masani ona maua i nisi itulagi.
TalcE masani ona maua i vaega vaivai, lanumeamata po'o le pa'epa'e, o le talc o se isi minerale e ono maua e tagata tulimanu.
PyriteO nisi taimi e fa'aseseina mo auro, o lenei minerale "auro a le vale" o se mea masani e maua i Connecticut.
minerale silikoneAemaise lava, o le lanu mumu-lanu enaena e sili atu le tele pe a faatusatusa i le almandine variant.

E ui o lenei lisi o loʻo ofoina atu se faʻamatalaga o 'oa mineralogical a Connecticut, o le fiafia moni o loʻo taoto i le sailiga ma le mauaina. O su'esu'ega ta'itasi, pe masani pe seasea, o lo'o ta'u mai ai se tala i le tamaoaiga o le tala fa'afanua o le setete.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Connecticut

  1. Green's Farm, Roxbury: O loʻo i totonu o mauga matagofie o Roxbury, o lenei nofoaga e taʻutaʻua mo lona garnet ma tourmaline. E masani ona tatala mai ia Me ia Oketopa, o loʻo i ai se totogi faʻapitoa mo le eli o le aso. Valaau muamua i taimi uma mo itula faigaluega ona e ono eseese.
  2. O la'u Branchville: O loʻo tu i le itu i sautesisifo o Connecticut, o Branchville Mine e taʻutaʻua mo ona lanu lanu tolu ma le beryl matagofie. E fa'agaoioia i masina o le taumafanafana, mai ia Iuni e o'o ia Setema, fa'atasi ai ma se totogi la'ititi e fa'atagaina ai le avanoa i ona fanua mauoa minerale.
  3. Strickland Quarry, Portland: O se nofoaga vevela mo garnets ma beryl, o lenei eli e mafai ona maua i le tausaga atoa. E fesuisuia'i totogi o le ulufale e fa'atatau i galuega eli, o lea e fautuaina ai le siaki muamua.
  4. Old Mine Park, Trumbull: O lenei 'upega tafaʻilagi e ofoina atu e le gata o avanoa eli ae faʻapea foʻi faʻamatalaga faʻasolopito. Tatala mai le vaveao seia oo i le afiafi, e leai se totogi e ulufale ai, ae e atamai le siakiina o tulafono a le lotoifale aʻo leʻi faia se sailiga maa.
  1. Haddam Ua, Haddam: Faatasi ai ma se tuufaatasiga o garnets, tourmalines, ma ituaiga quartz, o lenei nofoaga o se fiafiaga tulimanu. Ole fa'agaioiga masani i masina mafanafana, e iai se totogi maualalo mo le ulufale.
  2. Auala Ala, Washington: O se nofoaga e le lauiloa, ae mo le tagata suʻesuʻe tuuto, e ofoina atu taui i foliga o beryl ma quartz. E maua fua le avanoa ae fa'aaloalo pea i fanua ma ana tulafono.
  3. Bristol Gem ma Mineral Club Mines: O lenei kalapu e ofoina atu malaga faʻapitoa i tagata o le au paia mo faʻamatalaga faʻapitoa maina i le setete. E fa'atatau le totogi o sui auai, ma o itula faigaluega e fa'alagolago i fa'asologa o kalapu.
  4. Farmington River, Barkhamsted: O le tafe atu i laufanua matagofie, o lenei vaitafe o se puna o minerale eseese. E ui e leai se totogi e ulufale ai, ia mautinoa i taimi uma e te le o solia se mea totino.
  5. Lime Rock Park, Lakeville: Ta'uta'ua mo ana mika, quartz, ma e oo lava i le garnet i nisi taimi, o lenei paka e tatala mai ia Aperila ia Novema. E leai se totogi o le maina, ae talia foa'i.
  6. Godomsky's Feldspar Mine, Litchfield: E ui o le feldspar o le ata muamua, o le saite foi e maua mai ai le mika ma le quartz. O lo'o fa'agaoioia mai ia Me ia Oketopa. O sina totogi itiiti e te maua ai le avanoa i lona eleele mauoa minerale.

A'o le'i alu i lau malaga tuliga ma'a, ia manatua pea e siaki tulafono fa'apitoa, maua fa'atagaga pe a mana'omia, ma fa'aaloalo uma i le si'osi'omaga ma meatotino tumaoti. Manuia le maina!

Tala'aga o Gem Mining i Connecticut

Mika schist mai se maina kobalt tuai i Connecticut.

Le talafaasolopito o eliina maa i totonu O Connecticut e fa'apipi'i ma olaola e pei o minerale o lo'o natia i lalo o ona palapala. A'o le'i taitai o'o mai le la'uina fa'apisinisi ma le au nofoia Europa na taunu'u i ona gataifale, na iloa e nu'u nu'u le taua tele o mineralogi a le setete. O ituaiga o Amerika, aemaise o le Pequots ma Mohegans, na latou aumaia le kane a Connecticut e fai ai mea teuteu ma amulets, lea na latou talitonu o loʻo i ai mana faaleagaga. O nei ituaiga e foliga mai o se tasi o uluai tagata eliina a le setete, o loʻo faʻataʻitaʻiina le laʻuina gafataulimaina ma faʻamautinoa le ogatasi ma le natura.

O mea taua ma minerale a le setete na amata ona lauiloa i le 18 ma le 19 seneturi. A'o suia le US mai se tamaoaiga fa'ato'aga i se mea e sili atu ona fa'afaigaluega, na va'aia e Connecticut le si'itia o galuega eli. Na atili fa'aosofia lea tulaga ona o le si'itia o le manaoga fa'alotoifale ma fa'ava-o-malo mo ma'a taua ma minerale. Garnet, mo se faʻataʻitaʻiga, e le gata na avea ma maʻa lauiloa ae na sailia foi mo lona faʻaogaina o fale gaosi oloa e pei o se mea faʻafefe.

O le faaiuga o le 19 seneturi na aumaia ai se vaega sili ona manaia i le tala faasolopito o Connecticut, na faailogaina i le mauaina o le taamilosaga tolu-lanu a Branchville Mine. O lenei su'esu'ega na fa'aosoina ai Connecticut i le tulaga fa'ava-o-malo, fa'atosinaina o tagata fiafia, aoina, ma tagata atamamai e su'esu'e ma su'esu'e le eseesega o minerale a le setete.

O le suʻesuʻega faʻasolosolo a Connecticut na faia foi se sao taua i le faʻatulagaina o ana tala faʻatatau. O papa metamorphic a le setete, na fausia i lalo o tulaga ogaoga, na faʻamalosia ai le fausiaina o minerale maʻoti. I luga o le faitau miliona o tausaga, o le fetoaiga o papatusi tectonic, gaoioiga o mauga mu, ma faiga erosional sao i le aʻoga o le tamaoaiga o minerale a le setete.

Ae ui i lea, a o faʻateleina le malosi o le mining, o le manaʻomia mo faiga faʻaauau ma le faʻasaoina o le matagofie faʻanatura o Connecticut na faʻaalia. O taumafaiga fa'asao ma la'u gafataulimaina na sili atu ona taatele i le 20th seneturi, fa'amautinoaina o le talatuu eliina maa a Connecticut e mafai ona fiafia i ai tupulaga i le lumana'i.

I aso nei, aʻo faʻaititia le tele o pisinisi faʻatau, o loʻo faʻaauau pea ona suʻesuʻeina e le au suʻesuʻe fiafia ma tagata fiafia laufanua o Connecticut. O le faatosina o le su'eina o se maa natia, faatasi ai ma tala o aso ua mavae, ua avea ai sailiga maa i Connecticut o se malaga faatamaoaigaina i le gasologa o taimi.

Tulafono Fa'ali'i Gem i Connecticut

I Connecticut, e pei o le tele o setete, o le faatosina o le tulituliloaina o maa e o faatasi ma le matafaioi i le siosiomaga ma uso a tagata. O tulafono a le Connecticut eliina maa ua faʻaleleia i le tele o tausaga e maua ai se paleni i le va o tu ma aga mauoa a le setete ma le faʻasaoina o ona measina faʻanatura.

  1. Pule o fanua: O le mea e sili ona taua e malamalama ai, o gaioiga eliina maa e fuafua e le pule o fanua. O fanua faitele atonu e ese tulafono nai lo fanua tumaoti. Saili i taimi uma se fa'atagaga a'o le'i eliina i fanua tumaoti. O le soli tulafono e le gata e lamatia ai le tulaga o le tuli ma'a ae e ono afaina ai le ta'uleleia o le lautele o le au tulimanu.
  2. Manatuga Siosiomaga: Connecticut e maualuga lona taua i le faʻasaoina o le siosiomaga. E tatau i tagata eli ona aloese mai le fa'aaogaina o masini mamafa ma mea faigaluega e ono fa'alavelave ai le fa'anatura. E le gata i lea, a maeʻa se sailiga maʻa, e faʻatagaina le toe faʻafoʻi atu o le saite i lona tulaga muamua i le tele e mafai ai, faʻatumu soʻo se pu ma faʻamamā soʻo se otaota.
  3. Tulafono Faatonutonu o le Saogalemu: E ui o le eliina o maa ose gaoioiga faafiafia, o le saogalemu e sili ona taua. O nisi itulagi i Connecticut atonu na latou lafoaia maina e le mafai ona faʻatapulaʻaina ona o popolega saogalemu. E taua tele le faʻaaloalo i nei tuaoi e aloese ai mai lamatiaga le talafeagai. E le gata i lea, o le ofuina o mea saogalemu talafeagai, pei o pulou ma totigilima, e faʻamalosia i taimi uma.
  4. Tapulaa o le aoina: O nisi o fanua faitele e mafai ona fa'atapulaaina le aofa'i o minerale po'o ma'a taua e mafai ona aoina i se asiasiga e tasi. O nei tapula'a e fa'amautinoa ai o lo'o iai pea le tele o minerale mo tupulaga o lo'o naunau i le lumana'i. Siaki i taimi uma tulafono fa'alotoifale a'o le'i alu i se tuliga.
  5. Fefa'ataua'iga vs. Fa'aoga a le tagata lava ia: E ui o le toʻatele e mafai ona aʻu mo le fiafia patino poʻo mafuaʻaga tau aʻoaʻoga, o le faʻatau pisinisi o se taʻaloga polo e ese lava. Afai e te faʻamoemoe e faʻatau atu pe fefaʻatauaʻi maʻa taua e te mauaina, e mafai ona e noatia i tulafono faaopoopo poʻo pemita, aemaise lava pe afai o le fua o le taotoga e sili atu i le faʻaaogaina e le tagata lava ia.
  6. Nofoaga Puipuia: Connecticut o le fale i le tele o nofoaga puipuia, pe o tala faasolopito, siosiomaga, poʻo aganuu. E matua fa'asa ona eliina pe aveese mai minerale mai nei nofoaga. O le faʻasaoina o nei 'oa e taua tele mo le talatuu a le setete ma le aʻoaʻoina o augatupulaga i le lumanaʻi.
  7. Fa'atasi ma Kalapu Fa'alotoifale: O Connecticut o loʻo faʻaalia le tele o kalapu ma minerale. O nei faʻalapotopotoga e masani ona faʻatasi ma le malo o le setete, faʻamautinoa o tulafono e manuia uma ai le siosiomaga ma tagata fiafia. O le avea ma sui auai po'o le fa'atumauina o se feso'ota'iga ma nei kalapu e mafai ona tu'uina atu fa'amatalaga fa'apitoa i so'o se suiga i tulafono faatonutonu.

I le faaiuga, e ui o tulafono faatonutonu e foliga mai e lavelave, latou te faia se faʻamoemoega. Latou te faʻamautinoa o le fiafia o le tulituliloaina o maʻa i Connecticut e tumau pea le lelei o le siʻosiʻomaga, saogalemu, ma le gafataulimaina o faiga mo tagata uma. E tatau ona a'oa'oina i latou lava i tulafono fa'apolopolo lata mai, fa'atupuina se va fealofani ma fanua latou te fa'atauaina.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Connecticut

O le la'uina o maa i Connecticut, e pei o so'o se mea e fiafia i ai, e mana'omia ai se fa'aputuga o mea faigaluega e fa'atatau i le fa'avasegaga fa'apitonu'u a le setete ma le natura eseese o ana maina. Pe o e su'e i auvai pe ta'e ese i papa papa, o le i ai o meafaigaluega sa'o e fa'aleleia ai ou avanoa e manuia ai ma mautinoa ai lou saogalemu.

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: A galue i tafatafa o punavai, e fesoasoani sieves i le luluina o le palapala, tuueseeseina o maa tetele ma faʻamoemoe e faʻaalia ai maa taua. O le iai o se seti o pupuni e eseese lapopo'a mata e fesoasoani i le fa'avasegaina ma le iloa o mea na maua.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: Mo eleele vaivai, aemaise lava i tafatafa o le vaitafe, e taua tele le suo malosi mo le eliina, ae fesoasoani le solo i le aveeseina maaleale e aunoa ma le faaleagaina o le maa taua.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se samala ma'a, ma ona pito mafolafola ma fa'ai'ai, e aoga tele mo le talepeina o ma'a ma fa'aalia ai maa taua. O se piki e mafai ona fesoasoani i laufanua faigata, fesoasoani e fa'ate'a ma'a po'o le faia o se mea e ulufale ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Lelei mo le felauaiga o eleele poʻo le puipuia o au mea na maua. O le tumau o le ki.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: O se tusi taʻiala ma minerale faʻapitoa i Connecticut e mafai ona taua tele. E le gata e fesoasoani i le faʻailoaina o mea e maua, ae e masani ona maua ai faʻamatalaga i faʻatulagaga faʻafanua faʻapitoa, faʻateleina ou avanoa o se sailiga manuia.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E ui ina matou fa'amoemoe e le mana'omia lava, ae e mana'omia se pusa fesoasoani muamua. E tatau ona iai ni mea fa'apipi'i, vaila'au fa'ama'i, tweezers, ma isi sapalai fa'avae.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le fa'aauupegaina o oe lava i nei mea faigaluega ma mea faigaluega e fa'amautinoa ai e le gata o se mea e maua ai le sailiga o mea taua i Connecticut ae fa'apea fo'i se saogalemu ma manatua pea. Manatua, o meafaigaluega e naʻo le lelei o lima o loʻo faʻaaogaina, ia faʻaalu se taimi e faʻamasani ai oe i latou faʻaoga tatau aʻo leʻi alu i lau malaga maina.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Connecticut

O le tulituliloaina o maa o se faatufugaga e pei foi o se faasaienisi. I se setete e pei o Connecticut, o le faʻalatalata atu i le taumafaiga ma ni nai faʻamatalaga faʻapitoa e mafai ona siitia ai lou poto masani mai se aso faigofie i se malaga faʻamanuiaina moni. O nisi nei o faʻamatalaga e faʻamalieina ai lau malaga eli maa i totonu o le Setete Faʻavae:

  1. O suʻesuʻega e taua: A'o le'i alu i fafo, fa'aalu se taimi e su'esu'e ai vaega fa'apitoa e te mana'o e su'esu'eina. O fa'amaumauga fa'asolopito, su'esu'ega fa'afanua, ma fa'amatalaga mai le au faigaluega maina e mafai ona ofoina atu fa'amatalaga taua e uiga i nofoaga vevela.
  2. Manatu fa'avaitaimi: O le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana e masani lava o taimi sili ona lelei mo sailiga maa i Connecticut. O le kiona liusuavai ma timuga tautotogo e mafai ona fufulu ese le eleele pito i luga, faʻaalia maʻa taua natia, aemaise lava i tafatafa o vaitafe.
  3. Feso'ota'i ma Kalapu Fa'alotoifale: O le auai i se maa taua ma se kalapu minerale e mafai ona matua aoga. O nei vaega e masani ona faia ni taʻaloga taʻitaʻia, lea e mafai ai e le au maina fou ona aʻoaʻoina lima mai tagata tomai faʻapitoa.
  4. Su'e le Quartz: I Connecticut, o nofoaga mauoa i le quartz e masani ona faʻaalia i le i ai o isi minerale taua. E mafai ona feso'ota'i veins quartz i nisi taimi ma le teuina o garnet, tourmaline, ma isi ma'a tāua.
  1. Manatu i le Mika: O laupepa iila o le mika, lea e masani ona masani ai i Connecticut, e mafai i nisi taimi ona faʻaseseina mo maʻa taua. E ui ina matagofie, e le tutusa le taua e pei o isi mea na maua ae e mafai ona faʻaalia le va o isi minerale.
  2. Amata Vave: Aemaise lava i le taimi o le taumafanafana, e aoga le amata vave o lau sailiga i le taeao. E le gata e te aloese mai le vevela o le aoauli, ae o le mata o le la o le taeao e mafai ona faʻamalamalamaina ma faʻamalosia ai le susulu o maa taua, e faigofie ai ona iloa.
  3. Fa'aaloalo i le Laueleele: Faatumu i taimi uma lua e te eliina ma aloese mai le faʻalavelaveina o laʻau ma fauna i le lotoifale. O le fa'ata'ita'iina o le la'uina gafataulimaina e fa'amautinoa ai o lo'o avanoa pea nei nofoaga ma fiafia ai tagata uma.
  4. Fa'asusu ma Mea'ai: O le tulituliloaina o maa e mafai ona mana'omia faaletino. Ia ave i taimi uma ia lava vai e tumau ai le sua, ma meaʻai e faʻaleleia ai le malosi e faʻatumauina ai lou malosi.
  5. Networking: O le fegalegaleai ma isi tagata fiafia e mafai ona taua tele. Fa'asoa su'esu'ega, fa'atalanoa nofoaga, ma galulue fa'atasi i metotia e mafai ona matua fa'ateleina ai lou tulaga manuia.
  6. Onosa'i ma Tumau: Masalo o le pito sili ona taua o le onosai. O le tulituliloaina o maa taua tele e uiga i le fiafia i le faagasologa e pei o le mauaina. E ui atonu e te le mauaina i taimi uma se maa taua, o le poto masani, le fesoʻotaʻiga i le natura, ma le fiafia o le tuliga e faʻatauaina ai malaga uma.

O le amataina o se sailiga sailiga maʻa i Connecticut ua faʻapipiʻiina i nei fautuaga e le gata e faʻateleina ai lou avanoa e maua ai fua ae faʻamautinoa ai foi se poto sili atu ona tamaoaiga, sili atu ona loloto i totonu o le loto o le natura.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava na e maua ai se aso manuia o sailiga maa i Connecticut, o loʻo totoe oe ma le fiafia, ae masani ona faigata galuega o le fuafuaina o mea e fai i au sailiga. Mai le mata e leʻi aʻoaʻoina, o se maʻa mataʻutia atonu e foliga mai o se maʻa masani. Ae peitaʻi, i le tausiga lelei, o nei maʻa foliga masani e mafai ona faʻaalia lo latou matagofie ma le taua. O nisi nei o laasaga ma fautuaga e taʻitaʻia oe i le taulimaina o au 'oa fou na maua:

  1. Fa'amamaina Muamua: Amata ile fufulu malie o mea na maua ile vai e aveese ai so'o se palapala matala. O le fa'aaogaina o se pulumu vaivai, pei o se pulumu fulunifo tuai, e mafai ona fesoasoani e aveese le palapala ma'a'a e aunoa ma le sasaina o le ma'a taua.
  2. faavasegaina: Fa'avasega au ma'a e fa'atatau i lo latou ituaiga, lanu, po'o le nofoaga na maua. O le i ai o se taʻiala faʻapitoa poʻo se tusi faʻamatalaga patino i Connecticut e mafai ona fesoasoani i le faʻamatalaga muamua.
  3. Pepa A'o le'i maulu i le fa'amama loloto po'o le fa'agaoioiga, fa'aata au mea na maua. O le tausia o se faamaumauga o le tulaga muamua o le maa taua e mafai ona aoga mo faʻamatalaga i le lumanaʻi pe afai e te filifili e faʻaalia lau malaga maina.
  4. Fa'amama fa'apitoa: Mo minerale o loʻo i ai le palapala malo poʻo le uʻamea uʻamea, e mafai ona faʻaogaina se vaifofo o le oxalic acid. Ae ui i lea, ia mautinoa e te iloa le minerale o loʻo e fufuluina, aua o nisi maʻa taua e mafai ona faʻaleagaina e vailaʻau.
  1. Teuina: Teu eseese ma'a taua ta'itasi i totonu o se taga malu po'o se atigipusa fa'atumu e taofia ai le sasa. O le fa'ailogaina o taga ta'itasi ma le igoa ma le nofoaga o lo'o maua e mafai ona fesoasoani i le fa'atulagaina ma le fa'ailoaina i le lumana'i.
  2. Au'aunaga Lapidary: Afai e te talitonu o loʻo i ai sau maʻa taua pe matagofie, mafaufau e suʻe auaunaga lapidary. O nei tagata atamamai e mafai ona tipi, faʻapipiʻi, ma faʻamalo maʻa taua, faʻaleleia lo latou matagofie faʻanatura.
  3. Talosaga: Mo su'esu'ega taua, o le mauaina o se iloiloga fa'apitoa e mafai ona aoga le fa'afaigaluegaina. E le gata o le ae mauaina le tau o lau maketi, ae o le ae mauaina foi se tusi faamaonia o le moni.
  4. Aʻoaʻo le Gemology Faʻavae: O le teu fa'afaigaluegaina o se a'oa'oga fa'apitoa po'o le auai i a'oa'oga e mafai ona tu'uina atu ia te oe fa'amatalaga i le fa'avasegaina, fa'ailoaina o mea e aofia ai, ma le malamalama i le tulaga atoa o au maa taua.
  5. Faaali atu: Fa'ailoa au mea na maua! Mai pusa fa'aaliga faigofie i fa'aaliga fa'apitoa, fa'asoa au manuia sailiga ma'a e mafai ona avea ma se amataga talanoaga ma se molimau i au mea na tutupu.
  6. Tumau Fa'afou: O le lalolagi o maa taua e tele, ma o auala fou e iloagofie ai, togafitiga, ma auala tau tausiga o loʻo faʻaalia i taimi uma. O le auai i sosaiete ma minerale po'o le lesitala i fa'asalalauga e feso'ota'i ma ma'a e mafai ona fa'ailoa ai oe.

Manatua, o le faigamalaga mai le su'eina o se maa taua i le faʻaalia o lona pupula o se faʻagasologa e manaʻomia ai le onosaʻi, tausiga, ma le aʻoaʻoina faifaipea. O maa taua uma, e tusa lava po o le a le tau o le maketi, o loʻo i ai se tala faʻapitoa - o le ofoofogia faʻafanua, taua faʻasolopito, ma le malaga patino. Faʻatau ma faʻaaloalo i nei tala aʻo e taulimaina au sailiga a Connecticut.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Connecticut

O Connecticut, e tumu i tala fa'asolopito ma mauoa i fa'aputuga o minerale, ua molimauina ni mea mata'ina na maua i le tele o tausaga. O nei su'esu'ega ta'uta'ua ua le gata ina fa'aopoopo i le faatosina o le tulituliloaina o ma'a taua i le setete ae fa'amausaliina ai fo'i le tulaga o Connecticut i tala fa'asolopito o mineralogical history.

Connecticut Roxbury Garnets
  1. Le Roxbury Garnets: Faatasi ai ma mea sili ona lauiloa na maua i Connecticut o garnets mai Roxbury. Fa'ailogaina e lo latou lanu mumu loloto, susulu, o nei garnets ua faia se fa'ailoga taua i le fa'alapotopotoga ao aoina ma'a. O nisi faʻataʻitaʻiga ua maua e mamafa ni nai pauna, faʻatasi ai ma fausaga tioata e ofoofogia le vaʻaia.
  2. Bristol Aquamarine: I le fa'ai'uga o le 1800s, o se su'esu'ega iloga o le aquamarine na faia i tafatafa o Bristol. O nei tioata lanumoana-lanumeamata sa mataʻina e le gata i lo latou lapopoa ae faʻapea foʻi mo lo latou manino faʻapitoa, e faʻatusalia ai nisi o aquamarine sili ona lelei o loʻo maua i le lalolagi atoa.
  3. Trumbull's Tourmaline: O le taulaga o Trumbull sa avea muamua ma nofoaga autu mo le tourmaline uliuli, po o le schorl. O nisi o nei faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma a latou tioata faʻalautele ma mamanu faʻasolosolo, o loʻo faʻaalia nei i falemataʻaga taʻutaʻua, faʻamaonia tuʻu i le eseesega o minerale o le setete.
  1. East Hampton's Amethyst: East Hampton i se tasi taimi na maua ai se amethyst tele geode, faatasi ai ma tioata lanu viole loloto ua faatulagaina i se fuifui mataʻina. O le su'esu'ega na faia ai ni ulutala, na tusia ai e le au fa'afiafia ma'a ma tagata su'esu'e e maofa i lona matagofie.
  2. Natia o Newtown: O se fesuiaiga o le spodumene lanumeamata, hiddenite o se maa taua e le masani ai. Connecticut's Newtown i se tasi taimi na faateia ai le au tulimanu maa i le mauaina o lenei maa taua, tuʻu le setete i luga o le faʻafanua mo lenei suʻesuʻega faapitoa.
  3. Chrysoberyl mai Haddam: O le chrysoberyl samasama-lanumeamata, e masani ona faʻaseseina mo peridot, na faʻasolopito i le talafaasolopito i Haddam. O nisi o fa'ata'ita'iga sili ona mama o lenei ma'a taua, fa'aalia ai le mata'ina o mata pusi, uato'a mai lenei itulagi.
  4. Omea o le Yale Peabody Museum: E ui e le o maua uma maa taua i le Yale Peabody Museum i New Haven i Connecticut, o le aoina o loʻo faʻaalia ai nisi o faʻataʻitaʻiga sili ona taua a le setete, e tofu ma se tala i tua e faʻaopoopo i le tamaoaiga o le tala faasolopito o Connecticut.
  5. Saili i aso nei: E ui e foliga mai o aso sili o le mauaina o maa taua e pei o tala o aso ua mavae, e masani lava, e maua e se tagata fiafia se maa taua e faaosofia ai le fiafia i totonu o le alalafaga - pe o se tioata quartz ua maeʻa ona fausia, o se minerale seasea faʻataʻitaʻiga, poʻo se maʻa sili ona lanu.

O le eleele a Connecticut ua ofoina atu ma le agalelei se oa o maa taua i le tele o seneturi, ma o nei mea lauiloa e avea o ni faamanatu musuia o mea ofoofogia o le eleele i lalo ifo o tatou vae. Latou te fa'atalosagaina tagata fiafia ma tagata tomai fa'apitoa e amata a latou lava sailiga, ma le fa'amoemoe e fa'amauina o latou igoa i le tala fa'asolosolo o mea ofoofogia a Connecticut.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le faatosina o le eliina o maa e le na'o Connecticut. Afai na e mauaina le pusa tulimanu, o le a e fiafia e iloa o le tele o setete tuaoi o Connecticut e ofoina atu le tele o avanoa mo tagata e fiafia i minerale. O se fa'asologa puupuu lenei o mea e mafai ona e fa'amoemoeina:

O nei setete ta'itasi o lo'o tu'uina mai ai lona tulaga fa'alenu'u tulaga ese, e ofoina atu avanoa eseese ma fa'afiafiaga mo i latou o lo'o va'ava'ai e fa'alautele a latou va'aiga eli ma'a i tua atu o tuaoi o Connecticut.

Su'e nofoaga sili ona lelei e la'u ai ma'a ma fesoasoani i la matou Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Gem Mining Magic & Ose Ta'aloga i Aiga

O Connecticut, fa'atasi ai ma ana mea fa'apitonu'u ma lona taua fa'asolopito, e ofoina atu se laufanua matagofie ma tauia mo tagata fiafia. O le fiafia o le mauaina, o le fesoʻotaʻiga i mea lilo a le lalolagi i le afe tausaga, ma le taui moni o le suʻeina o se maa mataʻutia e aofia ai se aafiaga e le pei o isi. O lo'o fa'atalosagaina e le setete i latou uma e le'i fa'ato'a ma tagata tulimanu fa'apitoa e feoa'i i ona laufanua 'ese'ese i le fa'amoemoe e pu'eina se vaega o ana mea mata'utia.

Peitaʻi, mo i latou atonu e lē o maua se tamaoaiga e faimalaga ai, e feagai ma luʻitau o le tau, pe feagai foʻi ma faafitauli faaletino, e lē manaʻomia ona alu ese le faatosina o le tulituliloaina o maa. Fa'ailoaina o le Gem Mining Kit - o se fa'aputuga fa'aputuina o eleele e mauoa i minerale ma ma'a mata'a mata, ua mamanuina e toe fa'afo'i ai le togafiti fa'ataulāitu o se malaga maina i le mafanafana o lou fale. Pe o e maulu i totonu o mea ofoofogia faanatura a Connecticut poʻo le suʻeina o se pusa maa taua, e tumau pea le le faʻaitiitia o le agaga o le mauaina, e faʻatali e faʻafeiloaʻi ou mafaufauga.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *