Sa'iliga ma'a ma'a a Alaska: Fa'ailoa mai nofoaga eliina ai ma'a sili ona lelei i Alaska

Alaska-Ma'a-Ma'a

Alaska, le "Last Frontier", e le gata ina lauiloa i ona laufanua mataʻina, ae faʻapea foʻi ma ana 'oa o maʻa taua. I lalo ifo o lona togavao ta'atele o lo'o taoto ai le faitau afe o ma'a tāua ma ma'a tautele o lo'o fa'atalitali e maua. O le faatosina o eliina maa i Alaska o le faʻafefiloi atoatoa o le faʻataʻitaʻiga, natura, ma le folafolaga o se taui susulu. O lenei tusiga o loʻo loloto loloto i itu eseese o faʻataʻitaʻiga eli maa a Alaska, faʻamautinoa o loʻo ia te oe faʻamatalaga uma e te manaʻomia e amata ai lau lava sailiga oa.

Iasepi Alaska Saasaa

O Alaska ose laufanua matagofie, ma le tele o vao e le'o fa'aogaina e ofoina atu ai le tele o minerale ma ma'a taua. Pe o le iila susulu o le auro or o le lanu lanumeamata loloto o iasepi, o le laufanua o Alaska o se pusa oa moni. Se'i o tatou su'esu'e loloto i le laufanua o lo'o i ai ma'a taua a le setete.

O ma'a taua e seasea maua i Alaska:

Gemstonefaʻamatalaga
AlexandriteO se ituaiga o chrysoberyl e le masani ai, e suia le lanu i lalo o tulaga eseese o moli. A maua i Alaska, o se mea taua tele na maua.
safiriE ui lava e le tele, ae na maua faʻafuaseʻi o lenei maa lanumoana lanumoana i Alaska.
RhodoniteO se minerale piniki-mumu, o lona i ai i Alaska e faʻatapulaʻa, ma avea ai ma se mea e seasea maua.
MaamoraO se ituaiga o feldspar e lauiloa i ona foliga faʻapitoa. O le mauaina o se sunstone i Alaska o se mea mataʻina.
Petrified WoodE ui lava e le o se maa taua i le uiga masani, o nei toega o toega o laau anamua e mafai ona matagofie ma sailia e pei o soʻo se minerale. O se mea e seasea maua ma fa'atauaina i Alaska.

O maa taua masani i Alaska:

Gemstonefaʻamatalaga
JadeUa lauiloa o le maa taua a Alaska, iasepi faaalia paolo lanu meamata, mai le lanu apu sesega i lanu meamata loloto o le vaomatua. Jade Mountains, i saute o Ambler, o se punavai lauiloa.
auroE le o se maa taua, ae o lona faatosina e le mafaafitia. O le toʻatele o tagata faʻatauvaʻa ua tosina atu i vaitafe ma alia o Alaska i le faʻamoemoe e maua mai lenei uamea taua.
GarnetsO nei ma'a lanu mumu i le lanu viole o lo'o salalau solo i le setete atoa, ma nofoaga iloga e latalata i Wrangell ma Ruby.
taimaneO se mea e seasea maua i Alaska, o nei maʻa feʻilafi na maua i le itu i saute sasaʻe, aemaise lava i Ketchikan.
Quartz taʻega tioataE tele i le setete atoa, o nei tioata e faʻatauaina mo lo latou manino ma le susulu. O le Brooks Range o se nofoaga lauiloa mo tagata fiafia i le quartz.
AgataE maua i le tele o matafaga o Alaska, o agate e sau i lanu eseese ma mamanu, ma avea ai ma mea e sili ona fiafia i ai le au aoina.
AmethystO le quartz eseese, o lenei maa lanu viole matagofie e mafai ona maua i nisi taimi i laufanua tele o Alaska.
OpalO lenei maa taua e faamemelo ona o lana taʻaloga-o-lanu ma e mafai ona maua i le tele o itulagi o Alaska.
JasperE masani ona maua i tafatafa o agate, o le iasepi e sau i le tele o lanu ma e masani ona faʻaalia mamanu tulaga ese.
HematiteO lenei uʻamea, siliva-uliuli minerale e masani ona faʻaaogaina e fai ma maʻa taua ma e mafai ona maua i nofoaga eseese i Alaska.

O maa taua taitasi, pe masani pe seasea, o loo faamatalaina ai se tala o le talafaasolopito o Alaska ma le malosi faifaipea o le natura na mamanuina ai. Mo tagata fiafia ma faʻapolofesa tutusa, o loʻo faʻaauau pea ona ofoina atu e le setete le gafatia e leʻi faʻaaogaina ma le ofoofogia e le gata.

Nofoaga eliina ai Ma'a Sili i Alaska

O se tamaloa o lo'o su'e auro i Nome Beach, Alaska i le amataga o le 20 seneturi.

A oʻo mai i le mining maa, Alaska o se 'oa o avanoa. Mai le togavao mafiafia eria e o'o atu i sone tu matafaga, mai laufanua valevalenoa e o'o atu i laufanua mauga, e ofoina atu e le setete le anoanoai o nofoaga mo le tagata su'esu'e ma'a.

Mauga o Jade: O loʻo i le itu i saute o Ambler, Jade Mountain e sili ona lauiloa mo ana faʻamaualuga o iasepi, o le setete o Alaska. E mafai ona su'esu'e e le au fai maina fa'amoemoe le nofoaga i le ao. E ui e leai se totogi fa'apitoa, e mana'omia le fa'amautinoa e te le o solia se fanua tumaoti po'o fanua fai mai.

Tolauapiga Auro moa ma Faletua: O lo'o i totonu o Chicken, Alaska, o lenei tolauapiga o se nofoaga mo auro ma garnets. E faʻafeiloaʻi tagata asiasi mai le 8am i le 8pm i masina o le taumafanafana o Iuni ia Setema. E mafai ona fesuia'i totogifuapauina e fa'atatau i le galuega eli e te fiafia i ai, o lea e fautuaina ai e siaki a latou fa'amatalaga a'o le'i alu i fafo.

Petersville Mining Area: Sisifo o Talkeetna o loʻo taoto ai le taʻutaʻua Petersville Mining Area, faʻamanatuina mo ana tupe teu auro. E sili ona su'esu'eina i le ao i le tau mafanafana, e leai se totogi o tafaoga i nofoaga faitele. Ae ui i lea, ia mataala i taimi uma ma aloese mai teritori tumaoti.

Cowee Creek, Juneau: E latalata i Juneau, ua folafola mai e Cowee Creek le tele o fua o tioata kane. O taimi sili ona lelei e asiasi atu ai o le ao, ma e ui ina maua fua le avanoa, ae sili ona taua le faʻaaloalo i fanua tumaoti o loʻo lata ane.

Motu o Unga: O lo'o tu i fafo atu o le Penisula o Alaska, o lo'o fa'ailoa mai e le Motu o Unga le fa'amoemoe o auro ma opal. O itula o le tau mafanafana e ofoina atu le poto masani sili mo tagata suʻesuʻe. A'o avanoa fanua lautele ma e leai se totogi mo su'esu'ega, e ono totogia e nisi nofoaga patino se totogi.

Nome Matafaga: O matafaga o Nome e taʻutaʻua i le au auro. O nei matafaga oneone e ofoina atu le 24/7 avanoa suʻesuʻe i masina o le taumafanafana. E ui o le tele o nofoaga o loʻo tatala mo le eliina e le lautele, o nisi e ono oʻo mai ma se totogi, o lea e lelei ai le fesili muamua.

Pasi Hatcher: O loʻo i le itu i matu o Palmer, Hatcher Pass o se 'oa o maʻa taua e aofia ai garnet, auro, ma quartz. O taimi sili ona lelei e va'ava'ai ai e fetaui lelei ma itula vevela o le ao. E ui o le tele o sone lautele e ofoina avanoa eli fua, e tatau i tagata asiasi ona mataala i teritori fai mai.

Brooks Range: O lenei vateatea i matu i Alaska e sili ona fiafia i ai i latou o loʻo sailia tioata quartz ma le susulu o auro. O le taimi sili mo se asiasiga o le taimi o le vevela o le ao. E ui o nofoaga faitele o le itulagi e leai se totogi mo galuega eli, ia mataala i taimi uma e aloese mai fanua fai mai.

Ketchikan Area: O loʻo i totonu o le laufanua matagofie o Alaska i Sautesasae, o le Ketchikan region, e ese mai i lona matagofie, e natia ai foi taimane i totonu o ana 'oa. O i latou e fuafuaina se asiasiga e tatau ona faʻamoemoe mo itula o le ao i le taumafanafana. E ui e leai se totogi o le ulufale atu i fanua a le Malo, ia nofouta i taimi uma i tuaoi o meatotino tumaoti.

Gakona Area: I le itu i saute o Tok, o le Eria o Gakona o se malutaga mo i latou o loo tuliloaina agate ma iasepi. O itula o le ao o le tau mafanafana e sili ona lelei mo le sailiga o maa iinei. Fa'atasi ai ma fanua fa'alaua'itele o lo'o ofoina avanoa avanoa mo ia gaioiga, o se fa'afiafiaga o le tuli manu.

E ui o nei nofoaga e ofoina atu le tele o maa taua, ia mautinoa o loʻo e mulimulitaʻia tulafono faʻalotoifale ma faʻaaloalo i aia tatau o meatotino. O le tele o nei eria e mamao, o lea ia saunia lelei, nofo saogalemu, ma fiafia faʻamoemoe!

Talafa'asolopito o Gem Mining i Alaska

Ua tuulafoaiina Keneti apamemea O'u, Alaska

Eli maa i totonu Alaska e le na o maa feilafi i lalo ifo; e matua fefiloi ma le tala faasolopito o le setete, e faʻaalia ai faʻamoemoega, tauiviga, ma manumalo o ona tagata.

A o leʻi amataina le senituri lona 20, sa faaaloalogia e tagata o le atunuu le laueleele ona o le tele o ana ʻoa faalenatura, e aofia ai ma maa taua. Na fa'aaogaina e tagata Alaska ia le iasepi, fa'atasi ai ma isi ma'a, mo meafaigaluega ma fa'aaliga fa'ata, e iloa ai lona umi ma le matagofie. O lenei sootaga vave i le va o tagata Alaska ma lo latou fanua mauoa na faatulaga ai le tulaga mo mea o le a oo mai.

O le faaiuga o le 19th ma le amataga o le 20th seneturi na suia mo Alaska, na faailogaina e le Gold Rush. I le 1896, ina ua maua le auro i le itulagi o Klondike, na faaosofia ai le tele o femalagaaiga o tagata eli ma tagata faʻamoemoe. O taulaga e pei o Nome, Fairbanks, ma Juneau na tulaʻi mai toetoe lava o le po e tasi, ma molimau atu i le tele o le tamaoaiga ma le ogaoga o faigata o le olaga tuaoi. E ui o le auro o le autu autu lea, o nei gaioiga faʻataʻitaʻiga na taʻitaʻia ai le mauaina o isi maʻa taua, ma avea Alaska ma faʻatau oloa mo tagata fiafia.

A o mou atu le malosi o le Gold Rush, na amata ona mauaa le fiafia tumau i isi maa taua a Alaska. Iade, garnets, ma e oʻo lava i le mauaina o taimane mai lea taimi i lea taimi na amata ai ona fai ulutala. Na avea Mauga Iade ma fa'ailoga o lenei suiga, ma fa'amamafa ai le ta'uleleia o Alaska o se puna muamua o iasepi lelei.

I le aluga o taimi, faʻatasi ai ma le alualu i luma i le faʻaogaina o tekonolosi ma le faʻalauteleina o avanoa, o le tele o vaega na mafai ona suʻesuʻeina. O nofoaga e pei o le Brooks Range ma Petersville Mining Area na tutusa lelei ma a latou quartz ma garnet tupe teu, i le faasologa.

I aso nei, e ui o Alaska e le mafai ona puleaina ulutala o le lalolagi e pei o le Gold Rush muamua, ae o loʻo tumau pea le taua ma le faapelepeleina o measina a le setete. E fai ma molimau i le tutumau o le tagata, le faatosina o le matagofie faalenatura, ma le sootaga tumau i le va o Alaska ma lo latou laufanua matagofie.

Tulafono Fa'ali'i maa i Alaska

O le la'uina, aemaise lava i se si'osi'omaga mama e pei o Alaska, e mana'omia ai se paleni i le va o le mauaina o punaoa ma le fa'asaoina o laufanua fa'anatura. O tulafono o le la'uina o ma'a a Alaska ua fa'atupula'ia i le tele o tausaga, ma taumafai e fa'atumauina lenei tulaga paleni, ma fa'amautinoaina o lo'o fa'aaloalo uma le fanua ma ana 'oa.

Mo i latou o loʻo naunau e faʻataʻitaʻia le laʻuina o maa i Alaska, o le malamalama i nei tulafono e sili ona taua. Muamua ma le sili, e taua tele le va'aiga o fanua lautele ma fanua tumaoti. A'o tu'uina atu e le setete le tele o avanoa mo fa'afiafiaga eli i fanua a le malo, o fanua tumaoti po'o fanua fai mai e matua fa'agata e aunoa ma se fa'atagaga muamua. O le laasia o nei tuaoi e le gata e fa'alavelaveina ai le fa'anatura ae mafai ona o'o atu ai i fa'alavelave fa'aletulafono.

I fanua faitele, e masani lava ona sa'oloto tagata eli fa'afiafiaga e fa'amea ma'a'a e aunoa ma ni pemita fa'apitoa. Ae ui i lea, o loʻo i ai ni vaega faʻapitoa mo lenei faʻamoemoe, e pei o nisi faʻalautele o Petersville poʻo Nome Beaches. O le su'esu'eina i fafo atu o nei sone atonu e mana'omia ai ni pemita fa'apitoa po'o ni maliega fa'aoga fanua, aemaise lava pe a fa'aaogaina masini tetele po'o ni auala fa'alavelave.

E le gata i lea, o le Ofisa o Pulega o Eleele (BLM) i Alaska e vaʻaia le tele o vaega e faʻatagaina ai le laʻuina o faʻafiafiaga. Ae peita'i, a'o le'i alu atu i totonu o teritori BLM, e tatau i se tasi ona siaki mo so'o se fa'aaliga mana'omia po'o ni fa'atonuga. E masani lava o se faiga sili ona lelei le feutagai ma ofisa o le BLM i le lotoifale mo faʻamatalaga lata mai.

O le isi itu taua o le malamalama i le faiga o le "claim". O nisi o tagata eli e iai a latou tagi faaletulafono i vaega patino o fanua, e tuuina atu ia i latou aia tatau e la'u ai. O nei tagi o lo'o fa'amauina fa'alaua'itele, ma e tatau i tagata eli fa'afiafiaga ona fa'amautinoa latou te le o fa'alavelave i nofoaga fai mai.

E tutusa le taua o iloiloga tau le siosiomaga. O tulafono faatonutonu e masani ona fa'amamafaina le la'ititi o a'afiaga o le si'osi'omaga, fa'alauiloa faiga e pei o le toe fa'atumuina o pu eli a'o va'ava'ai po'o le fa'amautinoaina e le'o fa'aleagaina punavai.

O lona uiga, a'o tatala ma le limafoa'i e Alaska ona lima i tagata e fiafia i ma'a, o lo'o fa'amamafaina fo'i e le setete le la'uina ma le gafataulimaina. O nei tulafono faatonutonu e le na o ni taʻiala ae o se tautoga e puipuia ma faʻasaoina le vaomatua matagofie o Alaska mo tupulaga o le lumanaʻi.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo le Laina maa i Alaska

O le alu atu i le toafa o Alaska e suʻe maʻa taua o se sailiga faʻafiafia ma faigata. O le saunia ma meafaigaluega sa'o ma meafaigaluega e taua tele e le gata mo se su'ega fua ae fa'apea fo'i mo le fa'amautinoaina o le saogalemu i laufanua gaoa o le Last Frontier.

faʻamatalaga: Tuuina atu o le tele o maa taua a Alaska o loʻo maua i tafatafa o vaitafe ma vaitafe, o se seti o mataʻitusi e taua tele. O nei pupuni e fesoasoani e vavae ese maa tetele ma otaota mai maa taua. E atamai le i ai o pupuni o mata eseese mo le fa'amamaina lelei.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O mea faigaluega eli, e amata mai i suo lapopoa e oo atu i solo lima, e aoga aemaise lava pe afai o loo e alu atu i fanua po o vaega togavao mama e mafai ona maua ai maa taua i lalo ifo o le fogaeleele.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O le ivi i tua o so'o se taumafaiga sailiga ma'a.

faʻamatalaga: O se samala ma'a, ma ona pito mafolafola ma fa'ai'ai, e aoga tele mo le talepeina o ma'a ma fa'aalia ai maa taua. O se piki e mafai ona fesoasoani i laufanua faigata, fesoasoani e fa'ate'a ma'a po'o le faia o se mea e ulufale ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: A amata loa ona e aoina, e te manaʻomia se mea e teu ai au mea na maua. E mafai ona fa'aoga se pakete umi e uu ai maa tetele ma minerale, a'o atigi pusa laiti po'o taga ie e lelei atoatoa mo ma'a ma'ale'ale pe laiti.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: E taua uma auiliiliga!

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: Malamalama i ou tamatamailima.

faʻamatalaga: Aemaise mo tagata amata, o le i ai o se tusitaiala lapopoa taga i maa taua e masani ai i Alaska e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: E tusa ai ma le natura i fafo o le tulituliloaina o maa, o manu'a laiti e pei o se tipi po'o ni ma'i e mafai. O se pusa fesoasoani muamua o lo'o fa'apipi'iina i vaila'au fa'ama'i, fusi, ma isi mea taua e tatau ona avea ma se vaega o au mea fa'aoga.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

O le amataina o se malaga tuliga maa i Alaska e manaʻomia ai sauniuniga. E ui ina fa'afiafiaina le faatosina o le tautevateva i luga o se maa taualoa susulu, ae o le poto masani e matua faʻaleleia pe a faʻaauupegaina i meafaigaluega saʻo. E le gata latou te faʻateleina avanoa o se sailiga manuia, ae latou te faʻamautinoa foi o le sailiga o oloa e tumau pea le saogalemu, faʻaleleia le siosiomaga, ma matua faʻamalieina.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Alaska

O laufanua vao ma eleelea o Alaska o loʻo maua ai se tulimanu tulimanu ma avanoa uma ma luitau. O le folauga i nei laufanua e manaʻomia ai le poto, sauniuni, ma le vaai totoʻa. Ina ia faʻaleleia au faʻataʻitaʻiga eli maa i lenei tulaga mamalu, o nisi nei o fautuaga taua ma togafiti e teu i lou mafaufau.

  1. E taua tele le taimi: O masina o le tau mafanafana o Alaska, faʻatasi ai ma itula faʻalauteleina o le ao, e ofoina atu le taimi sili ona lelei mo le tulituliloaina o maa. O le kiona liusuavai e faʻaalia ai moega maa natia, ae o aso uumi e mafai ai ona suʻesuʻeina faʻalautele. Ae ui i lea, ia mataala i le puna o le tautotogo, aua e mafai ona fulafula vaitafe, ma avea ai nisi o vaega e le mafai ona oʻo atu pe lamatia.
  2. Iloa au maa taua: A'o le'i alu atu i fafo, ia e faamasani i ituaiga o maa taua e masani ai i lou nofoaga o lo'o fa'atatau i ai. O lenei malamalama e fesoasoani i le eseesega i le va o na o maa ma oa aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o loʻo e i ai i Mauga Iade, o le malamalama i lanu eseese o iasepi e mafai ona taua tele.
  3. Saogalemu Muamua: O le aulelei vao o Alaska e mafai i nisi taimi ona taufaasese. Fa'ailoa i taimi uma se tasi e uiga i lou nofoaga eli ma fa'amoemoe e toe fo'i mai. Sauni mo suiga fa'afuase'i o le tau e ala i le fa'aofuina o fa'alavalava ma fa'apipi'i timu. Ave mea e mana'omia e pei o pusa fesoasoani muamua, vai fa'amamāina, ma fa'alavelave urosa.
  1. Auai i se Vaega pe Fai se Ta'amilosaga Ta'iala: Aemaise mo tagata amata, auai i vaega faʻatulagaina eli poʻo taʻaloga taʻitaʻia e mafai ona tuʻuina atu ai se folasaga faʻatulagaina i le mining gem. E masani ona fa'asoa e le au atamamai fa'apitonu'u ni fa'amatalaga e mafai ona fa'amaonia le taua i lau sailiga.
  2. Su'esu'ega Avanoa Talosaga: E leai se mea e fa'avaivaia ai le agaga e pei o le su'eina o se ma'a taua ae e te iloa o lo'o e i luga o le fanua fai mai. Toe iloilo i taimi uma lisi o talosaga eli i le lotoifale pe feutagai ma ofisa faaitulagi o le Ofisa o Pulega o Eleele a'o le'i alu i fafo.
  3. Ia onosai ma tutumau: O le sailiga o maa e fa'atatau i le onosa'i ma le laki. O se nofoaga e foliga mai e le fa'avaivai i le taimi muamua e ono faate'ia ai oe pe a e eli teisi loloto pe si'i ni nai futu i le itu.
  4. Ta'alo māmā: Fa'aaloalo i le natura mama o Alaska. Fa'ata'ita'i i le Tu'u No Fa'ailoga Fa'avae: fa'apipi'i mea o lo'o e teuina i totonu, fa'aitiitia fa'alavelave i le fanua, ma toe fa'afo'i vaega na e eliina.
  5. Fa'amau lau Ta'aloga: O le tausia o se tusi talaaga auiliili o nofoaga, suʻesuʻega, ma mataʻituina e le gata e mafai ona avea o se manatuaga faapelepele ae e taʻitaʻia ai foʻi malaga i le lumanaʻi.
  6. Tumau Fa'amatalaga: E mafai ona fa'atupuina tulafono a le la'u a Alaska. Ia fa'afou i taimi uma i tulafono o lo'o iai nei, tapula'a, ma faiga sili.

O laufanua tetele o Alaska o loʻo i ai mealilo o loʻo faʻatali mo le suʻeina. E ui o le fiafia o le mauaina e faʻaosoina ai tagata tulimanu uma, o le tuʻufaʻatasiga o sauniuniga, faʻaaloalo mo le fanua, ma se agaga le faʻaumatia o le faimalaga e liua ai se malaga masani i se Alaskan odyssey e le mafaagaloina.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

O le taimi lava na e maua ai le fiafia i le su'eina o ma'a taua mai laufanua gaoa o Alaska, o le isi lu'itau o le fa'amautinoaina o nei 'oa o lo'o tausia lelei ma fa'aalia. Pe o oe ose rockhound amateur po'o se tagata e fiafia i ma'a, o le taulimaina ma le fa'asaoina o au sailiga o se va'aiga lava ia. Ose ta'iala atoatoa lea ile togafitia sa'o o au ma'a tāua Alaska.

  1. Fa'amama vave: A mae'a le la'uina, e taua tele le aveese malie o so'o se palapala po'o otaota o lo'o pipii. Fa'aaoga se pulumu malu ma vai mama. Mo palapala ma'a'a, e mafai ona fa'aaoga se vaifofo o le fasimoli ipu ma le vai. Manatua i taimi uma, o le fufuluina malosi poʻo le faʻaogaina o mea faʻafefe e mafai ona faʻaleagaina ai luga ole maa.
  2. Faailoaina: A'o le'i faia so'o se fa'agaioiga tele, e atamai le fa'ailoa o lau su'ega. Fa'amasani oe i meatotino ma'a, fa'afeso'ota'i ta'iala e iloagofie ai ma'a, pe su'e manatu fa'apitoa. O le iloaina o mea na e mauaina o le a fa'atonuina ai le fa'agasologa o le taulimaina.
  3. Teuina ma le Saogalemu: Afai e te le o vave fa'agaioiina au maa taua, teu ta'itasi i totonu o taga malu po'o pusa fa'aofuofu. O lenei mea e fa'aitiitia ai le lamatiaga o le maosi po'o le fa'aleagaina mai isi minerale. O le fa'ailogaina o taga ta'itasi ma fa'amatalaga o le mea na maua e mafai ona fa'amanino ma fa'anoanoa.
  1. Otioti ma Faila: Mo i latou o lo'o va'ava'ai e fa'atusa a latou mea na maua i mea teuteu po'o mea teuteu, o le tipiina ma le fa'aiila e mafai ona fa'aleleia atili ai le matagofie o le ma'a. Ae peita'i, afai e te le'i poto masani, mafaufau e su'e au'aunaga fa'apolofesa po'o le faia o se kosi lapidary. Soo se maa taua e tulaga ese maaa ma mamanu cleavage; O le malamalama i nei mea e sili ona taua e aloese ai mai le faaleagaina o le maa.
  2. Seti po'o Fa'aali: O le fa'aalia o au sailiga e mafai ona matua fa'amalieina. Pe e te filifili mo se mea teuteu po'o se pusa fa'aaliga, ia mautinoa e le o susu tele le si'osi'omaga pe fa'aalia i le susulu sa'o o le la, e ono fa'aleagaina ai nisi ma'a taua.
  3. Fa'amaumauga: Taofi se faamaumauga auiliili o mea taitasi na maua. O faʻamatalaga e pei o le nofoaga, aso na maua ai, ituaiga maa taua, mamafa, ma soʻo se mea faʻapitoa e mafai ona faʻaopoopo i le tala ma le taua o le maʻa taua.
  4. Fuafuaga fuafuaina: Afai e te talitonu ua e mauaina se mea taua tele, mafaufau e fa'atatauina. E mafai e le au su'esu'e fa'amaonia ona tu'uina atu fa'amatalaga i le tulaga lelei, seasea, ma le tau o le maketi.
  5. Su'e Fa'amatalaga Fa'alapotopotoga: O le fa'atasi ma kulupu fa'ato'aga po'o tagata e fiafia i ma'a e mafai ona taua tele. E mafai ona latou tuʻuina atu faʻamatalaga, faʻamaonia au suʻesuʻega, pe ofo atu foi avanoa tau fefaʻatauaʻiga.

O maa taua a Alaska e sili atu nai lo na o ni mea iila; o ni fa'amanatuga moni o lau malaga. E ala i le malamalama ma le faʻaaogaina o faiga sili ona lelei i le taulimaina ma le faʻaalia o nei 'oa, e te faʻamautinoa ai o le matagofie ma tala o loʻo latou umia e tumau pea e le faʻaitiitia mo tupulaga a sau.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Alaska

Alaska, faatasi ai ma le tele o laufanua vao ma fanua eseese, ua avea ma puna o le tele o mea mataʻina na mauaina. O nei su'esu'ega, e masani ona fa'atasi ma tala fa'agae'etia o le manuia, fa'ata'ita'iga, ma o nisi taimi o fa'alavelave fa'afuase'i, o lo'o lalagaina i totonu o le ie matagofie a le setete. Se'i o tatou su'esu'e i nisi o su'esu'ega sili ona iloga ua iloga ai le tala fa'asolopito a Alaska.

  1. The Midnight Sun Jade: I le vaitau o le 1960, na maua ai i le itulagi o Kobuk se papa tele o iasepi e sili atu i le 190 tone lona mamafa. Faauuina o le “La o le Tulua o Po ma Ao,” o lenei mauaina o le iasepi e le gata o se tasi o Alaska ae o se tasi foi o mea aupito tele i le lalolagi.
  2. Le Centennial Nugget: Na maua i Swift Creek latalata i Ruby i le 1998, o le pito sili lea ona tele auro na maua i Alaska. O le mamafa o le 294.10 troy aunese, e tu o se molimau i le tamaoaiga o auro faaagaga a Alaska.
  3. Wrangell Garnets: I le 1935, i le pito i tua o Wrangell, na maua ai se tupe teu lea sa i ai ni kane e le mafaatusalia le lapopoa ma le lelei. O nisi o nei garnets e sili atu i le 2 inisi le lautele, ma avea ai ma nisi o mea tetele na maua.
  4. O le Alaska Centennial Gem: O lenei taimane, e sili atu i le 5 carats, na maua i tafatafa o Murfreesboro i le 1980s. E le gata o lona tele e mataʻina, ae o lona manino ma le lanu e matua seasea maua.
  5. Fa'ainumera tioata Kuata: I le faaiuga o le 1990s, latalata i le Brooks Range, o se fuifui tele o quartz manino na maua mai tioata. O nisi tioata ta'itasi mai lenei fuifui e fua ile futu le umi.
  6. O le Vanu o Iate Neferi: I se vanu i le itu i saute o Ambler, na maua ai le tele o faaputuga o iasepi nephrite maualuga i le ogatotonu o le 20 senituri. O lenei nofoaga talu mai lena taimi ua tele, e maua mai ai le tele o iasepi lelei i tausaga taitasi.
  7. Le Platinum Cache: I le amataga o le 20th seneturi, lata ane i Goodnews Bay, na maua ai se tupe tele o le platinum. O lenei sailiga na mataʻina ona o le platinum e seasea nai lo le auro, ma o le tupe teu o loʻo fesoasoani pea i le gaosiga o le platinum i le lalolagi.
  8. Agate ma Iasepi: I le seneturi lona 20, o le matafaga o le eria o Nome ua lauiloa e maua mai ai agate ma iasepi matagofie, o nisi e iai mamanu ma mea faʻapipiʻi e faʻaalia ai i le lalolagi atoa.
  9. Ruby Beach Spinel: I le amataga o le 1900s, o matafaga e lata ane i Ruby na maua ai le tele o tupe teu o spinel, o se maa taua e masani ona faaseseina mo le ruby ​​ona o lona lanu mumu mumu.

O le tala faasolopito o Alaska o loʻo faʻamauina e nei mea faʻapitoa na maua, e taʻitasi ma lona tala faʻapitoa. Latou te avea o ni musumusuga mo tagata tulimanu faʻaonapo nei, faʻamanatu ia i latou oa o loʻo umia e fanua o Alaska, o loʻo faʻatali mo le mauaina e i latou e tutumau, laki, ma le mataʻituina.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa

O le su'esu'eina o laufanua tetele o Alaska mo ma'a taua o se mea e le fa'agaloina. Ae peita'i, afai e te naunau e fa'alautele lau sailiga sailiga ma'a, e tele fo'i nu'u tuaoi o lo'o fa'amaualugaina fo'i 'oa fa'afanua. O se vaaiga lenei i mea e ofoina mai e nei vaega:

  1. Uosigitone Gem Mining: I le itu i saute o Alaska, Washington E ofoina atu e le Setete le tele o avanoa. Mai le iasepi ma agate o loʻo maua i ona matafaga e oʻo atu i tioata quartz i ona vaega mauga, o le setete o se rockhound fiafia.
  2. British Columbia Gem Mining: I le itu i sasae o Alaska, British Columbia i Kanata o loʻo faʻafeiloaʻi i ana mineralo eseese. Iade, opals, amethyst, ma garnets o nisi ia o le tele o maa taua o loʻo faatalitali mo le mauaina.
  3. Yukon Gem Mining: Matu o British Columbia ma tuaoi Alaska, o le teritori o Yukon ei ai ana lava 'oa. O auro, quartz, garnets, ma e oo lava i taimane faigata ua maua i lenei laufanua gaoa.

Su'esu'e atili e uiga i nofoaga eli ai ma'a ma fautuaga e ala i le faitauina o la matou fa'amatalaga Gem Mining Latalata Mai ia te Au taʻiala.

Sa'iliga maa: Mai Vao o Alaska i Lou Potu Ola

A'o umia e Alaska se faatosinaga tulaga ese mo tagata fiafia, o nei itulagi tuaoi o loʻo tuʻuina atu a latou lava seti o luitau ma taui, faʻamautinoa e le muta moni lava le malaga.

O le tulituliloaina o maa i Alaska e fai ma sui o se faigamalaga o le mauaina, e ofoina atu se fiafiaga tulaga ese a o sailia e tagata sailiili oa mai le loloto o le lalolagi. O laufanua tetele o Alaska, e tumu i iasepi, auro, ma taimane, e tosina mai ai tagata fiafia i le lalolagi atoa. Ae ui i lea, e le mafai e tagata uma ona uia nei laufanua lautele, ma o iina e susulu mai ai le faatosina o se isi mea aoga.

O le Gem Mining Kit e ofoina atu se vaega o lenei fiafiaga, faʻapipiʻi i se mea e mafai ona maua. Ua mamanuina mo le fia iloa o le loto, o lenei pusa e maua ai le avanoa e lulu, suʻe, ma suʻe maʻa e aunoa ma le alu i le vao. E ui atonu e le toe faʻatusalia luitau o laufanua Alaska, e faʻamaonia le fiafia o le mauaina, saʻo mai le mafanafana o lou fale.

O le mea moni, pe o e su'esu'eina le lautele o Alaska po'o le su'esu'e i totonu o le Gem Mining Kit, e tumau pea le le fa'aitiitia o le agaga o le tulituliloaina, e fa'amaonia ai o le fiafia o le tuliga e leai se mea e gata ai.

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *