Eli loloto i Alabama: O Lau Ta'iala Sili ile Mining ma'a

Alabama Gem Mining

Pe o oe o se tagata e aoina le poto masani or o se tagata amata e fiafia i fa'afanua, o le fiafia o le su'eina o se ma'a fe'ilafi e le mafaatusalia. Alabama, ua taʻua o le "Heart of Dixie," e ofoina atu le tamaoaiga o oa faʻafanua natia i lalo o lona eleele lafulemu. O lenei tusiga o lau taʻiala i tagata mauʻoa eliina maa avanoa i Alabama, o ituaiga o maa taua e mafai ona e mauaina, ma fautuaga e faʻagaloina ai lau sailiga tulimanu.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o maa taua ma semi-taua o loʻo i lalo ifo o lona eleele, o le setete o se malutaga mo tagata suʻesuʻe fiafia ma tagata suʻesuʻe faʻapolofesa tutusa. Se'i o tatou va'ava'ai toto'a i nisi o ma'a sili ona taatele ma seasea e mafai ona e feagai i Alabama:

O ma'a tau'a seāseā i Alabama:

Gemstonefaʻamatalaga
TourmalineE ui lava e le masani e pei o isi maʻa, e mafai ona maua le tourmaline i Alabama. O lenei maa taua e sau i lanu eseese, o le sili ona taatele o le uliuli. O le tourmaline lanu e seasea ona maua ma e sili ona sailia e le au aoina.
BerylO Beryl i lona foliga mama e leai se lanu ma e masani ona faʻaseseina quartz. Ae ui i lea, o mea leaga e mafua ai ituaiga o beryl e pei o le emerald (lanu meamata) ma aquamarine (lanu moana), lea e seasea maua i Alabama.
auroO auro ua manatu o se mea e seasea maua i Alabama. O le setete sa i ai se faʻavavega auro laʻititi i le 1830s, ma aʻo faʻagata galuega faʻapisinisi, o loʻo i ai pea le au faʻafiafiaga e tautevateva i nisi taimi i luga o fasi meaʻai poʻo fasipepa.
RutileRutile, o se minerale faʻaaogaina i le gaosiga o le titanium, o loʻo maua i Alabama. E ui e le masani ona taʻua o se maʻa taua, o ona faʻapipiʻi pei o nila e mafai ona faʻaalia ai le fetu i maʻa taua e pei o le quartz lanumoana fetu, ma faʻamaonia ai.

O maa taua masani i Alabama:

Gemstonefaʻamatalaga
Fetu Blue QuartzE tulaga ese i Alabama, Star Blue Quartz e lauiloa i lona lanu lanumoana ma'oti ma le asterism (fa'aa'afiaga o fetu). O lona lanu mata'utia e amata mai i le malamalama i le lanu moana ma o le aafiaga o fetu e mafua mai i le fa'aofiina o le rutile.
minerale silikoneE tele garnets i Alabama ma e masani ona maua i se lanu mumu loloto. E lauiloa mo lo latou tumau, o garnets sa fa'aaogaina fa'asolopito e pei o abrasives ae o lea ua fa'aaoga muamua mo teuga.
QuartzE ese mai i le quartz lanu moana tulaga ese, o Alabama o le fale i le tele o quartz masani. E masani ona maua i lona foliga manino ae e mafai foi ona tupu i lanu viole (amethyst), lanu samasama (citrine), po'o le piniki (rose quartz).
MicaE ui e le o se maa taua, o le mica o se minerale e masani ona maua i Alabama. E fa'atupu i fa'apa'aga ma e ta'uta'ua ona foliga iila ma ie fe'avea'i.
HematiteHematite, e lauiloa foi o le minerale a le setete o Alabama, o se mea masani maua. O lenei minerale u'amea u'amea ua lauiloa ona o lona lanu efuefu-e-uliuli u'amea ma sa iloga lona taua i le tamaoaiga o le setete.
CalciteO le Calcite o se minerale tele e maua i Alabama, e lauiloa i ona foliga eseese ma lanu. E masani ona faʻaaogaina mo faʻamoemoega aʻoaʻoga e pei ona iai faaalia fa'afo'i fa'alua, o lona uiga e mafai ona lolo'u le malamalama i ave 'ese'ese se lua.
PyriteUa ta'ua foi o le “Auro a Fool,” Pyrite o se minerale masani e maua i Alabama. O lona iila u'amea ma le lanu samasama e masani ona fa'aseseina o le auro.
DolomiteO Alabama o le fale lea o lo'o i ai tupe tetele o Dolomite, o se minerale e feso'ota'i vavalalata ma limestone ma e taatele i le ma'a palapala a le setete. E ui e le masani ona faʻaaogaina i teuga, e iai sona sao taua ile alamanuia ma faʻatoʻaga.

Manatua, e ui o nisi o nei minerale atonu e le masani ona faʻavasegaina o ni maʻa taua, ae o loʻo taua pea ma mataʻina suʻesuʻega mo suʻega papa ma tagata e fiafia i minerale.

Nofoaga eliina ai maa Sili i Alabama

O lo'o fa'amaualuga e Alabama le tele o nofoaga e la'u mai ai ma'a e le gata e aoga ae e mafai fo'i ona maua e i latou e fiafia i vaitausaga uma ma tulaga o le poto masani. O nisi nei o nofoaga pito i luga e mafai ona e alu i ai mo se avanoa e suʻe ai maʻa taua o le Heart of Dixie:

  1. Hogg Mine (LaGrange, Troup County): O Hogg Mine e lauiloa mo lona star rose quartz, uliuli tourmaline, ma beryl. Ose eli a le tagata lava ia e ofoina atu eli lautele, ma aso eli o loʻo lisiina i luga o latou upega tafaʻilagi.
  1. Tolauapiga Auro Alabama (Cragford, Clay County): E ui lava e sili ona lauiloa mo auro, o lenei 'upega tafaʻilagi e tele foi i garnets, citrine, ma isi ituaiga quartz. Latou te ofoina atu masini faʻatau ma nofoaga e tolauapi ai mo se tafaoga faʻamalieina.
  2. Coosa County Su'esu'ega Nofoaga (Coosa County): E lauiloa i ona kane eseese, o lenei nofoaga e sili ona fiafia i ai tagata suʻesuʻe faʻafiafiaga. E fa'atagaina su'esu'ega i le ao, ma e leai se totogi e ulufale ai.
  3. Spectra Gems (Wagarville, Washington Itumalo): O le Spectra Gems e ofoina atu se maina maa e tumu i garnets, quartz, ma isi maa semi-taua. O asiasiga e na'o le taimi atofaina.
  4. Benson Mines (Lincoln, Talladega County): Tatala i tagata lautele mo rockhounding, Benson Mines ua lauiloa mo lona ituaiga o quartz, e aofia ai le rose quartz ma smz quartz. E sili le asiasi i le ao mo mafuaaga saogalemu.
  5. Goldville Mine (Goldville, Tallapoosa County): E ui ina lauiloa muamua mo auro, o le Goldville Mine o loʻo umia foi quartz ma garnets. E fa'atagaina le la'uina mo sina totogi itiiti, ma e fautuaina e vala'au muamua e fa'amaonia itula faigaluega.
  6. Paka Minooka (Jemison, Chilton County): Ua lauiloa lenei nofoaga mo lona quartz manino tioata. O le paka fo'i e ofoina atu isi fa'afiafiaga, ma avea ai ma nofoaga sili mo tafaoga a le aiga.
  7. Talladega National Forest (Talladega Itumalo): E ui lava e le o se nofoaga e la'u ai, o le vaomatua o se nofoaga lauiloa mo le sailia o quartz ma garnets. Ia manatua i taimi uma e mulimuli i taʻiala ma tulafono faatonutonu a le atunuʻu pe a suʻeina.
  8. Bailey's Pebble Pit (Jacksonville, Calhoun County): O lenei 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai le tele o maʻa semi-taua e aofia ai agate, iasepi, ma le quartz ituaiga. Valaau muamua e fa'amaonia itula faigaluega.
  9. Rikard's Mill Historical Park (Beatrice, Monroe County): O lenei paka fa'asolopito e lauiloa mo ana fa'ato'aga nai lo ma'a, ae o se nofoaga lelei mo i latou e fiafia i fa'afanua. Atonu e te maua fossilized shark nifo ma atigi iinei.

Manatua e siaki mo faʻamatalaga lata mai i tulafono faatonutonu ma itula faigaluega mo nei nofoaga aʻo leʻi fuafuaina lau asiasiga. Fiafia i le fiafia o le tuliga!

Tala'aga o Gem Mining i Alabama

Ulufale i Red Mountain Iron Mine, Slope Nu. 10, ca1908 - Photo Credit Mining History Association

Mining i Alabama o loʻo aʻafia i luga o le 200 tausaga talu ai, valiina se tala faʻasolopito e eseese e pei o minerale o loʻo maua i totonu o tuaoi o le setete. I le taimi muamua, o le pisinisi maina a le setete sa taulai tele i auro. O nofoaga e pei o Goldville, i Tallapoosa County, na olaola i le taimi o le Gold Rush o le amataga o le 19 seneturi. O le faitau aofaʻi o le Itumalo o Goldville na faʻateleina i le sili atu i le 14,000 miners i lona maualuga, oe aʻo tulituliloaina auro, na maua ai le tele o maʻa taua e pei o garnets ma quartz.

O le tala o le pisinisi maina a Alabama na amata ona suia ona o lona eseesega o eleele na faʻaalia ai se lautele lautele o punaoa minerale. O le fa'afanua o Alabama o se mosaic o ma'a fa'atusa e pei o schist ma gneiss, fa'apea fo'i ma'a limestone ma shale. O lenei fatuga fa'afanua eseese ua tu'uina mai fanau mai i le tele o maa taua ma le afa-taua eseese.

O se tasi o mea taua na maua na liliu ai le tai mo le pisinisi eli maa taua a Alabama o le tatalaina lea o le quartz lanumoana fetu i le amataga o le 20 seneturi. O lenei maa taua tulaga ese, e iloga i lona lanu moana lanumoana ma le asterism (o se fetu-pei o le mamanu o loʻo vaaia i lalo o tulaga faʻamalamalama faapitoa), o se mea e seasea maua i le tele o nofoaga i fafo atu o Alabama. O lenei mea na mafua ai le si'itia o le tului mai tagata su'esu'e ma'a fa'apolofesa.

O le tula'i mai o le quartz lanumoana fetu na fa'aosoina ai se galu o sailiga fa'afiafiaga i Alabama. O maina i le isi itu o le setete na tatalaina o latou faitotoa i tagata lautele, ma ofoina atu le fiafia o le sailiga mo oa patino. O nofoaga e pei o Hogg Mine ma Alabama Gold Camp na vave ona avea ma nofoaga e alu i ai mo tagata e fiafia i maa.

O le faʻateleina o le lauiloa o le tulituliloaina o maʻa taua i Alabama na taʻitaʻia ai le amataga o mea na tutupu e pei o le "Gem, Mineral & Jewelry Show" e le Alabama Mineral & Lapidary Society. O nei mea na tutupu e maua ai se faʻavae mo tagata fiafia e suʻesuʻe loloto i le talaʻaga o le laʻuina o maa a Alabama, maofa i le eseesega o punaoa minerale a le setete, ma avea ma se vaega o le aganuu mauoa a Alabama o le eliina o maa.

Mai lona amataga i le eliina o auro e oo atu i le mauaina o maa taua e pei o le quartz lanumoana fetu, o le tala faasolopito o Alabama o le eliina o maa o loo faaauau pea ona fiafia. E tosina mai ai le to'atele o tagata o le nu'u ma tagata asiasi o lo'o naunau e 'a'ai i tu ma aga a le setete o le sailiga o ma'a.

Tulafono Fa'atonu maa i Alabama

Ina ua amata a sailiga maa taua i Alabama, e taua tele le malamalama ile tulafono ole la'u ma'a ile lotoifale. E taua tele le maitauina o tulafono e eseese e faʻatatau pe o le fanua e faʻapitoa poʻo le lautele, ma e mafai ona suia i le aluga o taimi ona o suiga i faiga faʻavae a le setete poʻo popolega tau le siosiomaga.

O le tele o nofoaga eliina maa i Alabama o loʻo umia faʻatasi. O lona uiga e mana'omia le fa'atagaga mai lē e ona le fanua a'o le'i mafai ona fa'atino so'o se galuega eli. O nisi nofoaga e fa'atagaina avanoa lautele mo se totogi ma e mafai fo'i ona tu'uina atu auaunaga fa'aopoopo e pei o asiasiga, lisi o meafaigaluega, ma fale. O nofoaga e pei o Hogg Mine, Alabama Gold Camp, ma Spectra Gems o ni faʻataʻitaʻiga o meatotino tumaoti o loʻo ofoina atu suʻega maʻa lautele mo se totogi. Ae e te le'i asiasi, e fautuaina e fa'afeso'ota'i sa'o le saite pe asiasi i la latou upega tafa'ilagi mo fa'amatalaga sili ona sa'o ma fa'aonaponei i latou itula faigaluega, pili, ma tulafono faatonutonu.

I le isi itu, o loʻo i ai nisi avanoa tulituliloa maa i fanua lautele i Alabama. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nofoaga i totonu o le Vaomatua o Talladega e lauiloa mo a latou quartz ma garnet tupe teu. O fanua a le Malo e pulea e le feterale po o le setete, ma o latou tulafono faatonutonu e masani ona atagia ai le paleni i le va o avanoa faafiafia ma le faasaoina o punaoa faalenatura. E taua le fa'amasani oe i nei tulafono ina ia mautinoa o lo'o e fa'atauva'a ma fa'aletulafono. Mo se fa'ata'ita'iga, o le aoina mai o ni ma'a laiti ma minerale mo le fa'aogaina e le tagata lava ia e masani lava ona fa'atagaina, ae o le aoina fa'apisinisi po'o le fa'aogaina o masini e ono fa'asaina. E le gata i lea, e ono mana'omia ni pemita mo nisi gaioiga po'o nofoaga.

E tusa lava pe o loʻo e vaʻavaʻai i fanua tumaoti poʻo fanua lautele, o loʻo i ai taʻiala lautele e tatau ona mulimulitaʻia e tagata tulimanu. Muamua ma le taua, faʻaaloalo i le fanua. O lona uiga o le mulimulita'i i ta'iala a le Leave No Trace: 'aua le tu'ua lapisi, 'aua ne'i faia ni auala fou pe fa'alavelave i vao, ma 'aua ne'i fa'alavelaveina meaola.

Lona lua, o le saogalemu e sili ona taua. Fai i taimi uma lavalava talafeagai ma mea e puipuia ai, ia nofouta i tulaga lamatia e ono tutupu e pei o maa matala po o tofē, ma aua le alu na o oe e tulimanu maa i nofoaga mamao.

Ma le mea mulimuli, a'o tuliga ma'a, e taua le fa'aaloalo i aia tatau a isi. E aofia ai le aua ne'i solia meatotino tumaoti e aunoa ma se fa'atagaga ma le fa'aaloalo i tulafono ma fa'atonuga o fanua a le Malo.

Meafaigaluega Manaomia ma Meafaigaluega mo Ma'a Ma'a i Alabama

O le amataina o se sailiga sailiga maa taua i Alabama e manaia, ae o le alu sauni ma meafaigaluega saʻo e taua tele. O mea faigaluega e te mana'omia e ono fesuisuia'i e fa'atatau i le nofoaga e la'u mai ai ma le ituaiga o ma'a tāua e te tuliloaina. O se lisi lenei o nisi meafaigaluega taua ma o latou faʻamoemoega:

1. Su'e ma Fa'avasegaga Meafaigaluega: Fa'aalia na 'oa lilo!

faʻamatalaga: Fa'aaoga e lulu ai palapala ma iliili e fa'aalia ai ma'a taua. E mafai ona fa'aogaina pupuni e eseese lapopo'a mata mo la'asaga eseese o le fa'amama.

🛒 Su'esu'e Seti Su'e Sili i luga ole Amazon


2. Suo ma Salu: Eli loloto pe na'o le valuina o luga?

faʻamatalaga: O se meafaigaluega taua lea mo le eliina o le eleele. E eseese lapopo'a e maua ai suo; o le lapopo'a e lelei atoatoa mo le fe'avea'i o le tele o le palapala, a'o se suo pu'e lima po'o se solo e lelei mo galuega la'ititi.

🛒 Su'e Suo lelei ma Trowels ile Amazon


3. Filifili ma Samala: O lenei meafaigaluega e mafai ona aoga mo le talepeina i luga o papa malo poʻo le tatalaina o eleele faʻapipiʻi.

faʻamatalaga: O se samala ma'a, ma ona pito mafolafola ma fa'ai'ai, e aoga tele mo le talepeina o ma'a ma fa'aalia ai maa taua. O se piki e mafai ona fesoasoani i laufanua faigata, fesoasoani e fa'ate'a ma'a po'o le faia o se mea e ulufale ai.

🛒 Siaki Filifiliga Sili ma Samala ile Amazon


4. pakete: O lau soa faatuatuaina mo le aveina o oa.

faʻamatalaga: Ose mea taua mo le feaveaiina o au mea na maua ma fealuai solo eleele ma iliili. O nisi tagata maina e mana'o e tele pakete mo le fa'avasega ma le teuina o ituaiga maa ma ma'a ma'a eseese.

🛒 Fa'atau mo pakete Fa'atuatuaina ile Amazon


5. Mata tioata: Ina ia vaʻavaʻai totoʻa i au mea na maua ma fesoasoani e faʻailoa maʻa taua.

faʻamatalaga: O nisi maa po'o minerale e mafai ona la'ititi pe mana'omia se su'esu'ega toto'a e iloa ai lo latou tau. O se tioata fa'alautele lelei po'o se loupe a le tagata fai ma'a e maua ai le manino lea.

🛒 U'u lau tioata fa'atetele ile Amazon


6. Tusitaiala ma Taiala i Fanua: O se tusitaiala i maa taua ma minerale e mafai ona aoga tele mo le faailoaina o au sailiga..

faʻamatalaga: Aemaise mo tagata amata, o le i ai o se tusitaiala lapoʻa taga i maʻa taua masani i Alabama e mafai ona fesoasoani tele. O nei taʻiala e ofoina atu faʻamatalaga vaaia ma faʻamatalaga, fesoasoani i le faʻamaoniaina o au sailiga.

🛒 Su'e ta'iala sili ona lelei ile Amazon


7. Koneteina ma ato: Faatulaga, teu, ma fa'aalia au mea na maua.

faʻamatalaga: A'o e aoina maa taua, o le i ai o ato umi po'o pakete e mautinoa ai le teuina lelei. O le fa'ailogaina e fa'atatau i le nofoaga po'o le ituaiga o ma'a e mafai ona fesoasoani mo au'ili'iliga pe a uma le malaga.

🛒 Fa'atau mo le teuina o fofo ile Amazon


8. Pusa Fesoasoani Muamua: E sili atu le saogalemu nai lo le faanoanoa!

faʻamatalaga: O le mai'ina e mafai ona tula'i mai ai ni lamatiaga mo le saogalemu, o lea ia ave i taimi uma se pusa fesoasoani muamua mo le togafitia o manu'a laiti.

🛒 Saogalemu Lau Pusa Fesoasoani Muamua ile Amazon

Manatua, afai o loʻo e misia soʻo se meafaigaluega poʻo mea faigaluega, o le tele o nofoaga eliina maa i Alabama e ofoina atu lisi poʻo faʻatau filifiliga. Ae ui i lea, e sili ona lelei le siaki saʻo i le saite e faʻamaonia ai mea latou te saunia ma mea e te manaʻomia e aumai ma oe.

Fautuaga ma Togafiti mo le Fa'amanuiaina o Maa Ma'a i Alabama

Alabama Gem Mining Fautuaga ma togafiti

Gem mining o se fiafiaga fiafia, ae ina ia mautinoa o loʻo e manuia lau malaga, e tele fautuaga ma togafiti e tatau ona e manatua:

  • Su'esu'e le Eria: A'o le'i alu i fafo, su'esu'e le nofoaga e la'u ai ma'a. Malamalama pe o a ituaiga o maa taua o loʻo maua iina, o a meafaigaluega e manaʻomia, ma auala sili e suʻe ai na maʻa.
  • Siaki le Tau: O tulaga o le tau e mafai ona matua a'afia ai lou poto masani i sailiga ma'a. O aso mago e masani lava e sili ona lelei mo le eliina o le palapala, ae o aso timuga e mafai ona fufuluina ai eleele fou ma atonu e maua ai ni maa taua fou.
  • Amata Vave: O le tele o nofoaga ma'a e mafai ona tumutumu i se taimi mulimuli ane i le aso. Amata vave e le gata e te maua ai se filifiliga sili atu o nofoaga e eli ae faʻateleina ai le avanoa e suʻe ai maʻa aʻo leʻi faia e isi.
  • Ia onosai ma tutumau: O le sailiga o maa e manaʻomia ai sina onosaʻi ma le faʻamaoni. E le o papa uma po o ni luuga palapala o le a maua mai ai se maa taua ae aua le lotovaivai. Fa'aauau pea ona eli, su'esu'e pea, ma e ono manuia ai au taumafaiga.
  • E palapala: Aua le fefe e fa'aleaga ou lima (ma tulivae, ma lavalava...). E masani lava, o mea e sili ona lelei e maua mai i le eli loloto ma le su'eina lelei o le palapala.
  • Aumai mea fa'amafanafana: O le nofo lelei e mafai ona faaumiumi ai lou malaga maina. Mafaufau e aumai mea e pei o se nofoa gaugau, tele vai, meaai mama, ma le puipuiga o le la.
  • Fa'ata'ita'i le Fa'atinoina o Laina: Fa'aaloalo i le si'osi'omaga e ala i le mulimulita'i i le 'Leave No Trace principles. Aua ne'i tuua ni otaota i tua, aua nei faaleagaina le laufanua, ma fa'aaloalo i so'o se la'au ma meaola o lo'o i totonu o le eria.
  • Fa'amama au Su'ega: A mae'a lau malaga eli, fa'amama ma le fa'aeteete au mea na maua ile vai. Mo le tele o palapala ma'a'a, fa'aoga se pulumu vaivai. O le a fesoasoani lea e faʻaalia ai lanu moni ma foliga o au maʻa taua.
  • Aoao e Faailoa maa taua: O le tele o lou a'oa'oina e uiga i ma'a tāua eseese, o le lelei fo'i lea o lou fa'ailoaina o mea e ono maua. Mafaufau e teu faʻafaigaluega i se tusi faʻamaonia lelei ma ave i taimi uma ma oe.
  • Mafaufau e faʻafaigaluega se taʻiala: Afai e te fou i le sailiga o ma'a, mafaufau e fa'afaigaluega se ta'iala mo au malaga muamua. E mafai ona latou tuʻuina atu fautuaga taua ma fautuaga faʻapitoa i le nofoaga ma fesoasoani ia te oe e iloa ai maʻa taua.

Manatua, o le ki i le manuia eliina maa o le sauniuni, onosai, ma le faʻaaloalo mo le siosiomaga.

Taulimaina o Au Ma'a Taua

Saili maamea a Alabama

O le mauaina o ma'a taua a'o eli e le taumateina le fiafia. Ae ui i lea, o mea e te faia pe a maeʻa suʻesuʻega e mafai ona faia se eseesega uma i le faʻasaoina o le taua ma le matagofie o au sailiga.

Muamua, e tatau ona fa'amama sa'o ma'a taua. O le tele o ma'a taua e mafai ona fa'amama i le vai fasimoli mafanafana ma se pulumu vaivai. Ia agamalu, aemaise lava i maa vaivai, aua o le tele o le olo e ono afaina ai. Fufulu lelei i lalo ole vai mafanafana e aveese ai so'o se fasimoli o totoe. E sili ona fa'agogo au ma'a taua, aua o le fa'agogo o ie e mafai ona o'o atu ai i le eletise fa'amau e toso mai ai le pefu.

Pe a teuina au maa taua, e taua le puipuia mai le sasaina e le tasi o le isi. Afifi taitasi maa taua i se ie vaivai pe tuu i ni vaega eseese i totonu o se pusa teuteu. Mo ma'a taua pe seasea maua, mafaufau e teu fa'afaigaluega i totonu o se pusa ma'a ma'a.

E le gata i lea, o se tasi o vaega sili ona manaia o le mining gem o le mauaina lea o mea ua e mauaina. Mo faʻamatalaga, mafaufau e teu faʻafaigaluega i totonu o se taiala faʻafanua i maʻa ma minerale. E mafai ona fesoasoani lenei mea ia te oe e fai ai fa'amatalaga muamua. Ae peita'i, mo fa'amatalaga sa'o, aemaise lava mo su'esu'ega taua, mafaufau e fa'afeso'ota'i se tagata su'esu'e ma'a po'o se tagata fai ma'a. O lo'o ia i latou le tomai ma meafaigaluega e tu'uina atu ai fa'amatalaga sa'o e uiga i au ma'a taua.

Mo i latou o lo'o va'ava'ai e fa'atupe a latou sailiga, o le fa'avasegaina o au ma'a taua o le isi la'asaga lea. Ia manatua o le tau o se maa taua e fuafua i lona tele, lanu, lelei, ma se mea seasea. E sili le faia o su'esu'ega e se su'esu'ega ma'a fa'amaonia e fa'amautinoa ai le sa'o.

Afai o lo'o e va'ava'ai e fa'atumauina au maa taua e fai ma fa'amanatuga, latou te faia ni teuteuga lelei. Mafaufau e fa'aali i totonu o se atigi pusa tioata pe fai fo'i e fai ma mea teuteu. I lenei auala, e mafai ona e faʻaalia le manuia o le tulituliloaina o maa aʻo faʻasaoina au mea na maua.

Ma le mea mulimuli, manatua e teu se faamaumauga o le mea ma le taimi na e mauaina ai maa taua taitasi. O fa'amatalaga nei e fa'aopoopo i le fa'amatalaga ma e ono taua tele o au su'esu'ega. E avea fo'i ma fa'amanatuga malie o lau sailiga ma'a taua i Alabama.

Ma'a Taualoa Ta'uta'ua Maua i Alabama

Photo Credit: Mindat.com - https://www.mindat.org/photo-288155.html

O le setete o Alabama o loʻo i ai se talaʻaga e tamaoaiga i mea ofoofogia faʻafanua ma mea na maua. O se tasi o mea na maua, aemaise lava, ua fa'amauina ai le ta'uleleia o Alabama o se nofoaga autu mo le tulituliloaina o ma'a taua: le star blue quartz.

Star blue quartz, o se maa taua e tulaga ese ma seasea, o se faailoga iloga o le tamaoaiga maa taua a Alabama. O lenei maa taua e lauiloa ona o lona lanu lanumoana mataʻina ma le aafiaga fetu, poʻo le asterism, vaʻaia i lalo o tulaga faʻamalamalama faʻapitoa. O le asterism, o se mea e seasea tupu i maa taua, e mafua ona o le atagia po o le felauaiga o le malamalama e fusi tutusa o nila laiti rutile o loʻo i totonu o le maʻa.

O le mauaina o le quartz lanumoana fetu na sili atu nai lo na o se sailiga fiafia; o se suiga mo le setete. O le asterism tulaga ese na maua ai le mafaufau o tagata suʻesuʻe ma tagata fiafia i le lalolagi atoa, faʻailogaina Alabama o se nofoaga autu mo le laʻuina o maa. O lenei mea na maua na mafua ai se faʻalavelave laʻititi i totonu o pisinisi eli maʻa ma aumai ai le galu o tagata tafafao maimoa i le setete, ma tagata na naunau e faʻataʻitaʻi a latou luʻitau i eleele e tumu i maa taua o Alabama.

E le gata i lea, o le quartz lanumoana fetu a Alabama ua alu atu i faʻaaliga eseese ma faʻaputuga tumaoti, maua ai faʻailoga mo lona matagofie tulaga ese. O nisi faʻataʻitaʻiga o loʻo faia i falemataʻaga e fai ma molimau i le tamaoaiga o le tala faʻasolopito o le setete, aʻo isi ua faʻaogaina e fai ma mea teuteu, faʻaalia ai oa faʻanatura a Alabama i se foliga faʻaogaina.

E oo lava i aso nei, o le faatosina o le mauaina o le quartz lanumoana fetu o loʻo faʻaauau pea ona toso mai tagata tulimanu i Alabama, mai tagata tomai faʻapitoa i tagata faʻafiafia. O lenei su'esu'ega ta'uta'ua o se fa'ata'ita'iga pupula lea o le tulaga mata'ina ma'a taua o lo'o i lalo ifo o le lau'ele'ele o Alabama, fa'aosoosoina tagata fiafia e su'e a latou lava vaega o tala fa'asolopito o Alabama.

Avanoa Faaopoopo Eliina maa i Setete tuaoi

A'o ofoina atu e Alabama se fa'ailoga mata'ina o avanoa eli mai ai ma'a, e le na'o le pau lea o le setete i totonu o le itulagi o lo'o iai ia 'oa minerale. Afai o loʻo e vaʻavaʻai e faʻalautele lau sailiga tulimanu i tua atu o tuaoi o Alabama, mafaufau e suʻesuʻe setete tuaoi nei e lauiloa mo a latou maʻa eseese:

  • Georgia Gem Mining: Ua lauiloa ona o le tele o amethyst, Georgia ose malutaga mo e fiafia i le quartz. O loʻo faʻamaualuga foi e le setete le teuina o garnets, rubies, ma safaira.
  • Florida Gem Mining: E ui ina sili ona ta'uta'ua mo ana 'oa i le matafaga, e pei o atigi ma nifo malie, Florida o lo'o iai fo'i fa'aputuga o 'amu fa'asao ma meaola o le sami.
  • Misisipi Gem Mining: Misisipi o le fale i fafie ma agate, ua avea ai ma nofoaga tulaga ese mo le tulituliloaina o maa.
  • Tennessee Gem Mining: Tennessee e ta'uta'ua i penina matagofie ma le agate. E aofia ai fo'i tupe teu a le setete fluorite ma calcite.
  • Kentucky Gem Mining: E sili ona lauiloa mo ana fa'aputuga agate mata'ina, Kentucky e ofoina atu foi avanoa mo le sailia o le fluorite ma le calcite.

Manatua, o nei setete taʻitasi e iai a latou lava tulafono faʻatatau i le sailiga o maa, o lea e taua ai le suʻesuʻeina ma mulimuli i tulafono uma ma taʻiala e mautinoa ai le manuia ma le faʻatulafonoina o le laʻuina o le poto masani.

Afai e te manaʻo e aʻoaʻo atili e uiga i nofoaga ma faʻamatalaga mo le manuia o le mining gem, siaki la matou taʻiala atoatoa ile Gem Mining Latalata Mai ia te Au.

Fa'ai'uga: Le Ta'amilosaga a le Ma'a Ma'a I ou tamatamai lima

O le su'esu'eina o ma'a tāua 'ese'ese a Alabama ose mea manaia tele. Ae ui i lea, e le mafai e tagata uma ona faʻaalu le taimi e sopoia ai laufanua ma auai i le faʻagasologa faaletino o le laʻuina. O faʻalavelave e pei o le taimi, mamao, ma e oʻo lava i le tau e mafai ona avea ma luʻitau.

Mo lenei mafuaaga, ua matou fatuina le Pusa Eliina o Meaa'i Fale. O lenei pusa o loʻo faʻapipiʻiina ai le faʻafiafiaina o le sailiga o maa, tuʻuina saʻo i lou faitotoa. Fa'atasi ai ma 'ele'ele mauoa ma'a e maua mai maina fa'ato'aga a Alabama ma meafaigaluega taua mo le fa'amama e aofia ai, ua mafai nei ona e fa'afiafia i le fiafia o le mauaina mai lou lava fale.

Tofo i le faamalieina o le tatalaina o mea taua natia ma le fiafia o le faʻaopoopoina o 'oa fou i lau aoina, uma e aunoa ma le faʻalavelave o femalagaaiga. O le matou Home Gem Mining Kit e ofoina atu se sailiga faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma fiafia mo vaitausaga uma. O le tulituliloaina o maa e faigofie, maua, ma faigofie mo tagata uma.

2 manatu i le "Eli loloto i Alabama: O Lau Ta'iala Sili ile Mining ma'a"

    • miamimining faapea mai:

      Faafetai tele mo lau faafeiloaiga mafanafana! Ou te fiafia e faʻasoa atu le fiafia ma le faʻataʻitaʻiga o le mining maa i Alabama ma oe. Pe o oe o se tagata tuli manu ma'a masani pe fou i le mea e fiafia i ai, o nofoaga mauoa fa'afanua o Alabama e ofoina atu se 'oa o avanoa. Na e maua ni fa'amatalaga eliina maa i Alabama, pe i ai ni nofoaga patino e te fia iloa? Ou te fiafia e faʻalogo e uiga i mea e te fiafia i ai pe taliina soʻo se fesili e te ono maua aʻo matou suʻesuʻeina le lalolagi mataʻina o le mining faʻatasi!

Tuua se tali

o le a le lomia lou tuatusi imeli. fanua manaomia ua faailogaina *